Opin yläasteella, ettei kouluilla ole minkäänlaista ratkaisua yhteen kiusaamisen kipeimmistä muodoista – sitten löysin apua paikasta, josta aikuiset olivat eniten huolissaan

Koulukiusaamisesta ja sen puuttumisesta on tärkeä puhua. Samalla on erittäin tärkeä tiedostaa, että osa kiusaamisesta on sellaista, ettei siihen tunnu ole mitään järkevää tapaa puuttua, kirjoittaa Juuso Määttänen.

Muistan päivän erittäin hyvin.

Tulen koulusta kotiin kesken koulupäivän, väsyneenä ja voimattomana. Rojahdan sängylleni makaamaan.

En mene enää kouluun, päätän mielessäni. En tänään, en huomenna, enkä sen jälkeen. En jaksa enää yhtään päivää, jossa tunnen olevani täysin ulkopuolinen. Tyyppi, jolla ei ole mitään väliä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sitten makaan sängyllä. Makaan, kunnes hiljalleen pääsen mielentilaan, jossa en välitä enää asiasta. Menen seuraavana päivänä kouluun normaalisti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

En ole pitkään aikaan miettinyt näitä noin 15 vuoden takaisia yläasteaikojani tai niihin liittyviä muistoja, koska tapahtuneet tuntuvat niin kaukaiselta verrattuna nykyiseen elämääni.

Ajatukset palasivat nyt mieleeni, kun Ylen MOT-toimitus julkaisi pysäyttävän jutun kouluista, joissa kiusaamista tapahtuu keskimäärää huomattavasti enemmän.

Juttu keräsi valtavan paljon huomiota. Eniten siksi, että Sysmän yhtenäiskoulun rehtori Tuula Vuorinen antoi kommenteillaan ymmärtää, että oppilaiden kiusaamiseksi joutumiseen vaikuttaa heidän oma käytöksensä.

Vuorisen mukaan oppilaat ”itse hakevat huomion” esimerkiksi pukeutumisellaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se voi olla tosi hutsahtavaa. Näin ainakin aikuisen silmin liian näyttävää ja paljastavaa. Kaverit voivat ihan oikeasti sanoa, että sähän näytät ihan huoralta. Sehän on tavallaan jo loukkaus. Mutta kun näyttää siltä”, Vuorinen sanoi MOT:lle.

Rehtorin kommentit olivat erityisen hämmentäviä siksi, että samassa yhteydessä Vuorinen oli kiistänyt sysmäläisten vanhempien syytökset siitä, että koulussa kiusaaminen käännettäisiin kiusatun viaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Minulle kaikkein pysäyttävin kohta jutussa oli silti erään sysmäläisen vanhemman kertomus siitä, miten hänen tyttärensä oli kotona sanonut haluavansa koulukiusaamisen vuoksi kuolla.

Juttuun valitut esimerkit ovat tietysti äärimmäisiä. Ne toimivat osoituksena siitä, mihin koulukiusaaminen voi pahimmillaan johtaa. On hyvä, että poikkeukselliset tapauksetkin saavat huomiota, koska niihin on puututtava mahdollisimman nopeasti.

Yhtä lailla on tärkeää, että koulukiusaamisesta keskusteltaessa aina korostetaan koulun ja opettajien vastuuta. Mietitään, mitä koulu voisi tehdä kiusaamisen estämiseksi, ja miten se voisi puuttua kiusaamiseen mahdollisimman tehokkaasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myöhemmin tällä viikolla MOT julkaisi myös toisen jutun, jossa esitetään kovaa kritiikkiä ylistetylle Kiva koulu -ohjelmalle. Kiusaamisen vastaista työtä valtakunnallisesti tekevän neuvontakeskus Valopilkun koordinaattori ja perustajajäsen Tina Holmberg-Kalenius kertoo jutussa ohjelman olevan tehoton.

Lisäksi osa kouluista käyttää sitä sillä tavalla, joka voi olla kiusatulle oppilaalle jopa vahingollista. Tällainen tapa on esimerkiksi kiusatun ja kiusaajien istuttaminen saman pöydän ääreen näennäisesti sovittelevaan ja avoimeen keskusteluun.

Kiva koulu -hankkeesta on vuosien aikana tullut toisteltu mantra, joka on julkisessa keskustelussa jättänyt välillä alleen varsinaisten keinojen pohdinnan. Ylen kertomien uusien tietojen jälkeen on pohdittava, voitaisiinko saman mantran hokemisen sijaan yrittää keksiä jotain oikeasti uutta.

Vaikeinta kiusaamisen estämisessä on se, että osaan kiusaamisesta kouluilla ei ole käytännössä mitään mahdollisuuksia puuttua.

Nimittely, väkivalta ja muu konkreettinen tekeminen on helppo tunnistaa ja tulkita yksiselitteisesti kiusaamiseksi. Mutta onko kiusaamista se, että kukaan luokasta ei halua olla tekemisissä yhden luokan jäsenen kanssa? Eihän koulu voi pakottaa ketään olemaan toisen kaveri.

Olin itse suurimman osan yläasteajastani sitä mieltä, että minua ei kiusattu. Luokkatoverini eivät vain halunneet olla kanssani tekemisissä. He tekivät käyttäytymisellään, eleillään ja ilmeillään hyvin selväksi, miten vähäarvoisena pitivät minua. Keksivät keinoja välttää seuraani, jos yritin tulla mukaan.

En tuntenut sellaisia äärimmäisiä tunteita, joista esimerkiksi MOT:n jutussa kerrotaan. Olin vain loputtoman väsynyt arkeeni. Siihen, että kukaan ei pitänyt minusta. Aikuisiällä olen saanut kuulla useammilta tuttaviltani vastaavanlaisista kokemuksista. Olen tajunnut, ettei kokemukseni ole ainutlaatuinen tai oikeastaan edes kovin erikoinen.

En vieläkään tiedä tarkalleen, mistä kaikki alkoi. Syytän edelleen jossain määrin itseäni. Ehkä olin ärsyttävä jollain sellaisella tavalla, jota en vain tajunnut? Ehkä käyttäydyin typerästi?

En tiedä, koska en koskaan uskaltanut kysyä. Haaveilin monesti laittavani luokkaani hallinneen kaveriporukan näkyvimmille jäsenille viestiä MSN Messengerissä tai IRC-Galleriassa ja kysyväni, mitä olen tehnyt väärin. En pystynyt, koska olisi ollut liian nöyryyttävää myöntää, miten pahalta tilanne tuntui.

Kaikkein älyttömin ajatus olisi ollut mennä puhumaan asiasta opettajalle. Mitä hän olisi voinut tehdä asialle? Sanoa, että olisi kiva, jos olisitte kavereita Juusonkin kanssa? Sellainen tuntui absurdilta ajatukselta jo ala-asteella, yläasteella täysin mahdottomalta.

Siksi tällaiset tapaukset jäävät usein kokonaan sivuun, kun puhutaan koulun vastuusta kiusaamisessa ja tavoista puuttua kiusaamiseen. Ei näistä puhuta kenellekään edes koulussa. Silti ne ovat koululaisten arkea.

Tämänviikkoiset jutut panivat minut miettimään vanhojen kouluaikojeni lisäksi myös ratkaisua. Mitä tällaiselle piilossa pysyvälle syrjimiselle voi oikein tehdä?

Jos voisin antaa neuvoja teini-ikäiselle itselleni, rohkaisisin häntä lähettämään sen viestin MSN Messengerissä. On täysin mahdollista, että ainakin suurin osa luokkatovereistani ei koskaan tiennyt ajatuksistani. Eivät he tajunneet yhtään, miltä minusta tuntui. Ei kukaan tarkoittanut syrjiä minua millään tavalla. Ehkä he ennemminkin olettivat, että koska olin jäänyt ulkopuolelle, en kaivannut luokkalaisteni seuraa.

Puhuminen olisi voinut tuoda asian näkyville ja muuttaa tilanteen.

Samalla kuitenkin tiedän, ettei lasta tai teini-ikäistä voi vastuuttaa ratkaisemaan omaa kiusaamistaan. Usein kynnys on vain liian suuri. Silloin pitäisi olla joku, jolle puhua. Omat vanhemmat, isosisarukset, muut läheiset. Kuka tahansa, kuka tuntuu luontevalta. Mielellään sellainen, joka voi auttaa tilanteen ratkaisemisessa, rohkaista lukkojen purkamiseen ja tulla itse tueksi. Siitäkin huolimatta, että se tuntuisi nöyryyttävältä.

Minä löysin ratkaisun tilanteeseen paikasta, josta sukupolveani oli varoiteltu koko yläasteen ajan: internetistä. Koulussa monet opettajat olivat sitä mieltä, että kaikkein vaarallisinta olisi se, että teini-ikäinen lukkiutuu vapaa-ajallaan omaan huoneeseensa ja viettää kaiken ajan tietokoneella.

Tein juuri niin. Vietin aikaa ensin Habbo Hotelissa, sitten muun muassa IRCissä ja IRC-Galleriassa. Tutustuin ihmisiin, jotka eivät tunteneet minua tosielämästä ollenkaan. Sain uusia kavereita.

Oliko se ongelma, että ihmiset olivat netissä eivätkä vieressäni? Ehkä siinä tapauksessa, että olisin sulkeutunut tosielämästä kokonaan pois ja pysynyt huoneessani ikuisesti. Sen sijaan aloin tavata nettikavereitani myös niin sanotussa tosielämässä. Aloin luottaa siihen, että en lähtökohtaisesti ole välteltävä tyyppi. Kun lukioon mennessä pääsin vaihtamaan luokkaani, uskaltauduin taas viettämään aikaa enemmän myös netin ulkopuolella.

Nettiin uppoaminen ei ole tietenkään mikään varsinainen neuvo, eikä automaattisesti pelasta ketään inhottavilta koulumaailman kokemuksilta. Viime vuoden aikana HS:ssa kirjoitettiin paljon yksinäisyydestä, joka voi pahimmillaan jatkua koko elämän.

Jotta koulumaailman kokemukset eivät ajaisi ihmisiä yksinäisyyteen, olisi yhteiskunnan entistä tärkeämpää huolehtia myös niistä, joita ei huoritella tai hakata koulussa. Ketään ei voi pakottaa toisen kaveriksi, mutta näkyvään syrjimiseen pitäisi puuttua.

Sillä tavoin vältettäisiin ainakin osa niistä keskusteluista, joissa kouluikäinen lapsi tunnustaa vanhemmilleen haluavansa kuolla.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

 2. 2

  Kaikki puhuvat nyt Brexit-leffasta, koska se näyttää somen uhkan demokratialle selvemmin kuin miljoona uutista Venäjän vaalivaikuttamisesta – tässä elokuvan keskeiset opetukset

 3. 3

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 4. 4

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 5. 5

  Menikö Hitler-Fingerpori ohi? Niin meni muiltakin – tavoitimme Pertti Jarlan, näin hän selittää

 6. 6

  Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

 7. 7

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 8. 8

  Tällä ääninauhalla sanotaan selvästi ”Yanny” tai ”Laurel”, mutta kumman kuulet on täysin sattumanvaraista

 9. 9

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 10. 10

  Kanadaiset sydämistyivät, kun suosittuun Bird Box -elokuvaan ilmestyi kuvituskuvaa maan lähihistorian tuhoisimmasta tragediasta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

 2. 2

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 3. 3

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 4. 4

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 5. 5

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 6. 6

  Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

 7. 7

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 8. 8

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 9. 9

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 10. 10

  Kanadaiset sydämistyivät, kun suosittuun Bird Box -elokuvaan ilmestyi kuvituskuvaa maan lähihistorian tuhoisimmasta tragediasta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

 2. 2

  Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

 3. 3

  Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

 4. 4

  Gillette ilmoitti alkavansa mainoksissaan ”haastaa miehisyyteen liittyvää kuvastoa” ja teki mainoksen jossa miehet ovatkin kilttejä – sai niskaansa viharyöpyn

 5. 5

  Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

 6. 6

  Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä vieraili yllättäen Suomessa ja julkaisi miljoonayleisölleen kuvan, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

 7. 7

  Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

 8. 8

  Perussuomalaiset syyttää Facebookia sensuurista, somejätti puolustautuu: ”Käymme keskustelua selittääksemme, mitä voi julkaista”

 9. 9

  Game of Thronesin viimeisen kauden alkamispäivä on julkistettu: 14. huhtikuuta

 10. 10

  Suomi haluaa välttää Trump-vaalien kohtalon – valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin varaudutaan

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Koskelantiellä – Poliisipartio osui ensimmäisenä paikalle sattumalta

 2. 2

  Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

 3. 3

  Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

 4. 4

  Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

 5. 5

  Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

  Tilaajille
 6. 6

  Pilkkasiko Trump-lippikseen pukeutunut poikakoulun oppilas alkuperäiskansan aktivistia? Viraalivideon tarina täydentyi yön aikana

 7. 7

  Kiinan väestönkasvu taittui – asiantuntijat ennustavat talouskriisiä

 8. 8

  Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – yhtä piilolinssityyppiä asiantuntija ei suosittele kenellekään

  Tilaajille
 9. 9

  Ravintola Kaisaniemi on haettu konkurssiin – Puistoravintola on toiminut yhtäjaksoisesti samassa rakennuksessa vuodesta 1839

 10. 10

  Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

 2. 2

  Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

 3. 3

  Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

  Tilaajille
 4. 4

  Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

 5. 5

  Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

 6. 6

  Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

 7. 7

  Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

 8. 8

  Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

 9. 9

  Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

 10. 10

  Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

 2. 2

  Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

 3. 3

  Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

 4. 4

  Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

 6. 6

  Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

 7. 7

  Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

 8. 8

  Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

 9. 9

  Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

  Tilaajille
 10. 10

  Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Sdp:n Antti Rinne palaa töihin vasta helmikuun lopulla – Keuhkokuumeen lisäksi Rinteellä oli sepelvaltimon tukos, joka huomattiin vasta Suomessa, Espanjassa häneen tarttui myös sairaalabakteeri
 3. Kaikki puhuvat nyt Brexit-leffasta, koska se näyttää somen uhkan demokratialle selvemmin kuin miljoona uutista Venäjän vaalivaikuttamisesta – tässä elokuvan keskeiset opetukset
 4. Whatsapp yrittää estää juorujen ja väärien tietojen leviämistä – rajoittaa viestien edelleen lähettämistä
 5. Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – yhtä piilolinssityyppiä asiantuntija ei suosittele kenellekään Tilaajille
 6. Tennislupaus Otto Virtanen sai Djokovicin harjoitusvastustajana oppia maailman huipulta: ”Rystylyönti on ihan maaginen”
 7. Kiinan väestönkasvu taittui – asiantuntijat ennustavat talouskriisiä
 8. Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö
 9. Raide-Jokerin rakentaminen tulee lähes 100 miljoonaa euroa päätettyä kalliimmaksi – Poliitikot joutuvat käsittelemään asian uudelleen
 10. Ravintola Kaisaniemi on haettu konkurssiin – Puistoravintola on toiminut yhtäjaksoisesti samassa rakennuksessa vuodesta 1839
 11. Israel iski Iranin kohteisiin Syyrian alueella
 12. Näytä lisää