Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

Ihmisten on ollut vaikea hyväksyä netissä valtoimenaan leviävää pizzaväitettä. Selvitimme, onko siinä mitään perää Suomessa.

Onko kaksi pizzaa enemmän kuin yksi pizza?

Kysymys saattaa kuulostaa ykkösluokan matematiikan tunnin harjoitustehtävältä, mutta ei ole sitä.

Sen sijaan kysymys on ollut yksi netin kuumimmista puheenaiheista alkuvuoden ajan.

Koko vouhotus sai alkunsa tästä twiitistä:
34­000 uudelleentwiittausta, 75 000 tykkäystä ja yli tuhat kommenttia kerännyt twiitti on hämmentänyt ihmisiä ympäri maailmaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siinä nimittäin väitetään, että yhdessä pizzassa voi todellakin olla enemmän pizzaa kuin kahdessa pizzassa.

Kyse on siitä, että useissa amerikkalaisissa pizzaravintoloissa pizzojen koot ilmoitetaan tuumissa: puhutaan normaalikokoisista 12 tuuman pizzoista ja isoista 18 tuuman pizzoista. Tuumilla tarkoitetaan pizzojen halkaisijaa: 12 tuuman pizzan halkaisija on suomalaisittain ilmaistuna noin 30 senttiä ja 18 tuuman pizzan halkaisija puolestaan noin 46 senttiä.

Suomessa useimmat ravintolat eivät myy senttimäärällä ilmoitettuja pizzoja, vaan listoissa puhutaan ennemmin normaalipizzoista ja perhepizzoista.

Idea on kuitenkin sama.

Maalaisjärjellä ajateltuna tuntuu päivänselvältä, että kahdessa normaalissa pizzassa on enemmän syötävää kuin yhdessä perhepizzassa. Eihän yksi voi olla enemmän kuin kaksi.

Matematiikka on toista mieltä.

Viraaliksi levinneessä twiitissä osoitetaan yksinkertaisella matemaattisella laskennalla, että 18-tuumaisen pizzan pinta-ala on suurempi kuin kahden 12-tuumaisen pizzan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ympyrän (eli myös pizzan) pinta-alan laskemiseksi tarvitsee ensin tietää ympyrän säde (matemaattisella termistöllä r). Se on puolet ympyrän halkaisijasta: toisin sanoen matka ympyrän kehältä (pizzan reunasta) ympyrän keskipisteeseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen jälkeen ympyrän säde korotetaan potenssiin kaksi (matemaattisesti ilmaistuna ).

Lopulta tämä potenssiin kaksi korotettu ympyrän säde kerrotaan piillä, joka on matemaattinen vakio. Pii (matemaattisesti ilmaistuna π) on irrationaaliluku eli luku, jonka desimaalikehitelmä on päättymätön ja jaksoton.

Ympyrän pinta-ala lasketaan siis kaavalla πr².

Jos iso pizza on 18-tuumainen, on sen säde noin 22,9. Jos pieni pizza on 12-tuumainen, on sen säde noin 15,2. Näin ollen ison pizzan pinta-ala on 1622 neliösenttimetriä ja kahden pienen pizzan pinta-ala vain 1459 neliösenttimetriä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siis: yhdessä isossa pizzassa on tällä logiikalla enemmän pizzaa kuin kahdessa pienessä.

Mutta pitääkö tämä teoria paikkansa Suomessa?

Päätimme testata.

Meillä Nyt.fi:ssä on jo vankka historia erilaisten pizzateorioiden testaamisessa. Viime syksynä kokeilimme, pitääkö Kotipizzan lupaus 60-asteisena toimitetuista pizzoista paikkansa. Ei pitänyt. Kesällä 2016 testasimme, voiko kaksi uunipizzaa todella paistaa yhdellä uunipellillä. Kyllä voi.

Tartuimme siis tuumasta toimeen.

Tilasimme ensin kolme pizzaa edellisestä testistä epäonnistuneena tunnetulta Kotipizzalta. Yhden ison kasvispizzan (23 euroa) ja kaksi normaalikokoista lihapizzaa (11,90 euroa ja 12,90 euroa).

Pizzat saapuivat noin 45 minuutin odottamisen jälkeen.

Iso pizza oli hieman revennyt kuljetuksessa, mutta pienen paikkailun sen jälkeen sai takaisin ympyrän muotoiseksi. Viivoittimella mittaamalla pizzan halkaisija oli 40,5 senttiä. Säde on siis 20,25.

Nopea matemaattinen laskutoimenpide osoittaa, että Kotipizzassa ison pizzan pinta-ala on 1288 neliösenttimetriä.


Kahden pienen pizzan halkaisijat olivat yhtä isot: molemmilla 31 senttiä. Niiden säde oli siis 15,5 senttiä.

Kahden normaalikokoisen pizzan pinta-ala on Kotipizzassa 1510 neliösenttimetriä.


Lopputulos on selvä.

Hurjalta kuulostanut viraali pizzateoria ei pidä paikkaansa Kotipizzan tapauksessa. Yksi pizza ei sittenkään ole enemmän kuin kaksi.

Laskimme myös, paljonko kunkin pizzan hinnalla ja pinta-alalla tulisi hinnaksi neliömetrille pizzaa.

Perhepizzan hinnalla neliömetri pizzaa maksaisi 179 euroa. Normaaleissa pizzoissa hinta on halvemman 158 euroa neliömetriltä ja ja kalliimman kohdalla 171 euroa neliömetriltä.

Myös pizzan neliöhinta on siis kalliimpi perhepizzassa kuin normaalissa.

Mutta onko totuus toinen, kun vaihdamme paikkaa?

Seuraavana testipäivänä tilaamme pizzaa Helsingin Sörnäisistä sijaitsevasta Sivuraide-pizzeriasta, joka on yksi Helsingin kuuluisimpia pizzerioita. Sillä on maine paikkana, jonka normaalikokoisetkin pizzat ovat todella isoja – puhumattakaan sitten perhekokoisista.

Tilaamme yhden perhepizzan kasvistäytteillä (13 euroa) ja kaksi normaalia pizzaa, toisen pelkällä juustolla ja tomaattikastikkeella (6 euroa), toisen katkaravulla ja kinkulla (7,50 euroa).

Odotusaika on jälleen noin 45 minuuttia.

Tällä kertaa iso pizza on hieman lytistynyt laatikossa ja muistuttaa aluksi enemmän neliötä. Kun sitä muotoilee hetken, saa pizza kuitenkin kohtuullisesti ympyrän muodon.

Viivoittimella mittaamalla pizzan halkaisija on 48 senttiä. Säde on siis 24.

Peruskoulun matematiikalla laskettuna saamme pizzan pinta-alaksi 1810 neliösenttimetriä. Se on huomattavasti enemmän kuin kaksi Kotipizzan normaalia pizzaa – mutta onko se enemmän kuin kaksi Sivuraiteen normaalia pizzaa?


Ei ole.

Sivuraiteen kahden normaalin pizzan halkaisijat ovat samat: molemmat tarkalleen 37,8 senttimetriä. Säde on siis 17,9 senttiä.

Se tarkoittaa sitä, että Sivuraiteen kahden normaalin pizzan pinta-ala on yhteensä 2244 neliösenttimetriä. Yksi iso pizza häviää tälläkin kertaa kirkkaasti.


Entä pizzojen neliöhinta?

Neliömetri perhepizzaa maksaisi 72 euroa. Neliömetri halvempaa normaalipizzaa maksaisi 53 euroa ja kalliimpaa normaalipizzaa 67 euroa. Sivuraiteestakin tilatessa perhepizzan neliöhinta jää siis kalliimmaksi.

Loppuun vielä tiivistelmä.

Kotipizzan ison pizzan pinta-ala oli 1288 neliösenttimetriä (pizzan neliöhinta 179 euroa).

Kotipizzan kahden normaalin pizzan yhteispinta-ala oli 1510 neliösenttimetriä (pizzojen neliöhinnat 158 ja 171 euroa).

Sivuraiteen perhepizzan pinta-ala oli 1810 neliösenttimetriä (pizzan neliöhinta 72 euroa)

Sivuraiteen kahden normaalin pizzan yhteispinta-ala oli 2244 neliösenttimetriä (pizzojen neliöhinnat 53 ja 67 euroa).

Jos tekisimme tunnettua tv-ohjelma, voisimme todeta, että myytti on murrettu.

Testimme perusteella netissä leviävä hittiteoria on paikkansa pitämätön suomalaisten pizzojen kohdalla: perhepizzan (tai ison pizzan) ja normaalin pizzan välinen kokoero ei ole niin iso, että iso pizza päihittäisi kaksi pientä.

Jos siis olet tilaamassa kaverisi kanssa pizzaa, turvallisinta on myös jatkossa tilata molemmille omat.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Tubettaja Mentaalisavuketta suututtaa, kun häntä kutsutaan äärioikeistolaiseksi – tässä jutussa hän kertoo, mitä hän todella ajattelee vasemmistosta ja valkoisista heteromiehistä

 2. 2

  Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

 3. 3

  Tubettaja Mentaalisavuke julkaisi videon ”valkoisten heteromiesten kohtaamasta vääryydestä”, ja somessa repesi valtaisa keskustelu – tästä tapauksessa on kyse

 4. 4

  ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

 1. 1

  Suomalaiset kuvittelevat puhuvansa sukupuolineutraalia kieltä, mutta ovat väärässä – suomi on piilomaskuliininen kieli, jossa ”ihminen” on enemmänkin ”mies”

 2. 2

  Tubettaja Mentaalisavuketta suututtaa, kun häntä kutsutaan äärioikeistolaiseksi – tässä jutussa hän kertoo, mitä hän todella ajattelee vasemmistosta ja valkoisista heteromiehistä

 3. 3

  Suomi mainittu! Amerikkalainen showpainija pukeutui suomalaisen folk metal -yhtyeen Korpiklaanin paitaan esiintyessään miljoonayleisölle

 4. 4

  Näin hähmäinen brittiläinen ääriyhdistys valkkasi Juha Sipilän brexit-kasvokseen – Facebook avaa mainostajien läpivalaisutyökalun pian Suomessakin

 5. 5

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 6. 6

  Nytin toimitus valitsi vuoden 17 parasta tv-sarjaa – äänestä omaa suosikkiasi

 7. 7

  Pikatestissä Kampintorin Broo, jossa voi sekä syödä että juhlia, ja pizzaakin saa viikonloppuisin aamukolmeen asti

 8. 8

  Tähtien sodan Mark Hamill piikitteli puheita ”intiaaniperimästä” mutta sai osakseen ryöpytyksen, johon osallistui jopa Istuvan Karhun jälkeläinen

 9. 9

  Nyt.fin podcastissä arvioidaan suomen kielen maskuliinisuutta, opiskelijoiden pettymystä ja Dome Karukosken uutta elokuvaa

 10. 10

  Ympäri maailman Youtubesta katsotaan nyt suomalaista kymmenen lapsen äitiä, joka herää kello 2.55 urheilemaan, soittamaan pianoa ja rukoilemaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalaiset kuvittelevat puhuvansa sukupuolineutraalia kieltä, mutta ovat väärässä – suomi on piilomaskuliininen kieli, jossa ”ihminen” on enemmänkin ”mies”

 2. 2

  Tubettaja Mentaalisavuketta suututtaa, kun häntä kutsutaan äärioikeistolaiseksi – tässä jutussa hän kertoo, mitä hän todella ajattelee vasemmistosta ja valkoisista heteromiehistä

 3. 3

  Suomi mainittu! Amerikkalainen showpainija pukeutui suomalaisen folk metal -yhtyeen Korpiklaanin paitaan esiintyessään miljoonayleisölle

 4. 4

  Blackface eli rasistinen kasvomeikki kaataa Yhdysvaltojen politiikassa ja muotitaloissa – viimeisimpänä kaupoista vedettiin Katy Perryn kammottavat kengät

 5. 5

  Poliitikot hylkäsivät kansalaisaloitteen maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta yhden väärän sanan vuoksi – somessa syntyi valtava pettymys

 6. 6

  Dome Karukosken Tolkien-elokuvan ensimmäinen traileri on julkaistu – analysoimme, mitä kaikkea se lupaa tulevalta elämäkertaelokuvalta

 7. 7

  Tähtien sodan Mark Hamill piikitteli puheita ”intiaaniperimästä” mutta sai osakseen ryöpytyksen, johon osallistui jopa Istuvan Karhun jälkeläinen

 8. 8

  Näin hähmäinen brittiläinen ääriyhdistys valkkasi Juha Sipilän brexit-kasvokseen – Facebook avaa mainostajien läpivalaisutyökalun pian Suomessakin

 9. 9

  Vallilan Plein toteuttaa Helsingin kuumimpia ravintolatrendejä neljän tähden arvoisesti

 10. 10

  Keskustelualusta Twitterin toimitusjohtaja antoi haastattelun palvelussaan ja koki kantapään kautta, kuinka huonosti se sopii keskusteluun

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

 2. 2

  Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

 3. 3

  Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

  Tilaajille
 4. 4

  Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

  Tilaajille
 5. 5

  ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

  Tilaajille
 6. 6

  Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene

 7. 7

  Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu

 8. 8

  Presidentti Niinistö HS:lle: USA:n varapresidentti Pence antoi kylmää kyytiä eurooppalaisille liittolaisille Münchenissä – presidentti nostaa esille kolme kipukohtaa

 9. 9

  Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

  Tilaajille
 10. 10

  Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

  Tilaajille
 2. 2

  Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

  Tilaajille
 3. 3

  Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

 4. 4

  Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

  Tilaajille
 5. 5

  Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

  Tilaajille
 6. 6

  ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

 7. 7

  Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

 8. 8

  Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

 9. 9

  Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

 10. 10

  Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

 2. 2

  Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

 3. 3

  Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

 4. 4

  Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

 5. 5

  Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

  Tilaajille
 6. 6

  Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

 7. 7

  Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

 8. 8

  Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

 9. 9

  Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

  Tilaajille
 10. 10

  ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

 11. Näytä lisää