Kysymys saattaa kuulostaa ykkösluokan matematiikan tunnin harjoitustehtävältä, mutta ei ole sitä.
Sen sijaan kysymys on ollut yksi netin kuumimmista puheenaiheista alkuvuoden ajan.
Koko vouhotus sai alkunsa tästä twiitistä:
34000 uudelleentwiittausta, 75 000 tykkäystä ja yli tuhat kommenttia kerännyt twiitti on hämmentänyt ihmisiä ympäri maailmaa.
Siinä nimittäin väitetään, että yhdessä pizzassa voi todellakin olla enemmän pizzaa kuin kahdessa pizzassa.
Kyse on siitä, että useissa amerikkalaisissa pizzaravintoloissa pizzojen koot ilmoitetaan tuumissa: puhutaan normaalikokoisista 12 tuuman pizzoista ja isoista 18 tuuman pizzoista. Tuumilla tarkoitetaan pizzojen halkaisijaa: 12 tuuman pizzan halkaisija on suomalaisittain ilmaistuna noin 30 senttiä ja 18 tuuman pizzan halkaisija puolestaan noin 46 senttiä.
Suomessa useimmat ravintolat eivät myy senttimäärällä ilmoitettuja pizzoja, vaan listoissa puhutaan ennemmin normaalipizzoista ja perhepizzoista.
Idea on kuitenkin sama.
Maalaisjärjellä ajateltuna tuntuu päivänselvältä, että kahdessa normaalissa pizzassa on enemmän syötävää kuin yhdessä perhepizzassa. Eihän yksi voi olla enemmän kuin kaksi.
Matematiikka on toista mieltä.
Viraaliksi levinneessä twiitissä osoitetaan yksinkertaisella matemaattisella laskennalla, että 18-tuumaisen pizzan pinta-ala on suurempi kuin kahden 12-tuumaisen pizzan.
Ympyrän (eli myös pizzan) pinta-alan laskemiseksi tarvitsee ensin tietää ympyrän säde (matemaattisella termistöllä r). Se on puolet ympyrän halkaisijasta: toisin sanoen matka ympyrän kehältä (pizzan reunasta) ympyrän keskipisteeseen.
Sen jälkeen ympyrän säde korotetaan potenssiin kaksi (matemaattisesti ilmaistuna r²).
Lopulta tämä potenssiin kaksi korotettu ympyrän säde kerrotaan piillä, joka on matemaattinen vakio. Pii (matemaattisesti ilmaistuna π) on irrationaaliluku eli luku, jonka desimaalikehitelmä on päättymätön ja jaksoton.
Ympyrän pinta-ala lasketaan siis kaavalla πr².
Jos iso pizza on 18-tuumainen, on sen säde noin 22,9. Jos pieni pizza on 12-tuumainen, on sen säde noin 15,2. Näin ollen ison pizzan pinta-ala on 1622 neliösenttimetriä ja kahden pienen pizzan pinta-ala vain 1459 neliösenttimetriä.
Siis: yhdessä isossa pizzassa on tällä logiikalla enemmän pizzaa kuin kahdessa pienessä.
Mutta pitääkö tämä teoria paikkansa Suomessa?
Päätimme testata.
Meillä Nyt.fi:ssä on jo vankka historia erilaisten pizzateorioiden testaamisessa. Viime syksynä kokeilimme, pitääkö Kotipizzan lupaus 60-asteisena toimitetuista pizzoista paikkansa. Ei pitänythttps://www.hs.fi/nyt/art-2000005849031.html. Kesällä 2016 testasimme, voiko kaksi uunipizzaa todella paistaa yhdellä uunipellillä. Kyllä voi.https://www.hs.fi/nyt/art-2000002917874.html
Tartuimme siis tuumasta toimeen.
Tilasimme ensin kolme pizzaa edellisestä testistä epäonnistuneena tunnetulta Kotipizzalta. Yhden ison kasvispizzan (23 euroa) ja kaksi normaalikokoista lihapizzaa (11,90 euroa ja 12,90 euroa).
Pizzat saapuivat noin 45 minuutin odottamisen jälkeen.
Iso pizza oli hieman revennyt kuljetuksessa, mutta pienen paikkailun sen jälkeen sai takaisin ympyrän muotoiseksi. Viivoittimella mittaamalla pizzan halkaisija oli 40,5 senttiä. Säde on siis 20,25.
Nopea matemaattinen laskutoimenpide osoittaa, että Kotipizzassa ison pizzan pinta-ala on 1288 neliösenttimetriä.

Kahden pienen pizzan halkaisijat olivat yhtä isot: molemmilla 31 senttiä. Niiden säde oli siis 15,5 senttiä.
Kahden normaalikokoisen pizzan pinta-ala on Kotipizzassa 1510 neliösenttimetriä.

Lopputulos on selvä.
Hurjalta kuulostanut viraali pizzateoria ei pidä paikkaansa Kotipizzan tapauksessa. Yksi pizza ei sittenkään ole enemmän kuin kaksi.
Laskimme myös, paljonko kunkin pizzan hinnalla ja pinta-alalla tulisi hinnaksi neliömetrille pizzaa.
Perhepizzan hinnalla neliömetri pizzaa maksaisi 179 euroa. Normaaleissa pizzoissa hinta on halvemman 158 euroa neliömetriltä ja ja kalliimman kohdalla 171 euroa neliömetriltä.
Myös pizzan neliöhinta on siis kalliimpi perhepizzassa kuin normaalissa.
Mutta onko totuus toinen, kun vaihdamme paikkaa?
Seuraavana testipäivänä tilaamme pizzaa Helsingin Sörnäisistä sijaitsevasta Sivuraide-pizzeriasta, joka on yksi Helsingin kuuluisimpia pizzerioita. Sillä on maine paikkana, jonka normaalikokoisetkin pizzat ovat todella isoja – puhumattakaan sitten perhekokoisista.
Tilaamme yhden perhepizzan kasvistäytteillä (13 euroa) ja kaksi normaalia pizzaa, toisen pelkällä juustolla ja tomaattikastikkeella (6 euroa), toisen katkaravulla ja kinkulla (7,50 euroa).
Odotusaika on jälleen noin 45 minuuttia.
Tällä kertaa iso pizza on hieman lytistynyt laatikossa ja muistuttaa aluksi enemmän neliötä. Kun sitä muotoilee hetken, saa pizza kuitenkin kohtuullisesti ympyrän muodon.
Viivoittimella mittaamalla pizzan halkaisija on 48 senttiä. Säde on siis 24.
Peruskoulun matematiikalla laskettuna saamme pizzan pinta-alaksi 1810 neliösenttimetriä. Se on huomattavasti enemmän kuin kaksi Kotipizzan normaalia pizzaa – mutta onko se enemmän kuin kaksi Sivuraiteen normaalia pizzaa?

Ei ole.
Sivuraiteen kahden normaalin pizzan halkaisijat ovat samat: molemmat tarkalleen 37,8 senttimetriä. Säde on siis 17,9 senttiä.
Se tarkoittaa sitä, että Sivuraiteen kahden normaalin pizzan pinta-ala on yhteensä 2244 neliösenttimetriä. Yksi iso pizza häviää tälläkin kertaa kirkkaasti.

Entä pizzojen neliöhinta?
Neliömetri perhepizzaa maksaisi 72 euroa. Neliömetri halvempaa normaalipizzaa maksaisi 53 euroa ja kalliimpaa normaalipizzaa 67 euroa. Sivuraiteestakin tilatessa perhepizzan neliöhinta jää siis kalliimmaksi.
Loppuun vielä tiivistelmä.
Kotipizzan ison pizzan pinta-ala oli 1288 neliösenttimetriä (pizzan neliöhinta 179 euroa).
Kotipizzan kahden normaalin pizzan yhteispinta-ala oli 1510 neliösenttimetriä (pizzojen neliöhinnat 158 ja 171 euroa).
Sivuraiteen perhepizzan pinta-ala oli 1810 neliösenttimetriä (pizzan neliöhinta 72 euroa)
Sivuraiteen kahden normaalin pizzan yhteispinta-ala oli 2244 neliösenttimetriä (pizzojen neliöhinnat 53 ja 67 euroa).
Jos tekisimme tunnettua tv-ohjelma, voisimme todeta, että myytti on murrettu.
Testimme perusteella netissä leviävä hittiteoria on paikkansa pitämätön suomalaisten pizzojen kohdalla: perhepizzan (tai ison pizzan) ja normaalin pizzan välinen kokoero ei ole niin iso, että iso pizza päihittäisi kaksi pientä.
Jos siis olet tilaamassa kaverisi kanssa pizzaa, turvallisinta on myös jatkossa tilata molemmille omat.