Mikä tekee ravintolasta niin hyvän? Näin Nytin ravintolakriitikko erottelee jyvät ja akanat

Tässä jutussa kerromme, miten Nyt-liitteen ravintola-arviot kirjoitetaan ja mihin ammatikseen ravintoloita arvioiva kiinnittää huomionsa.

Ravintolat herkkuineen ja juomineen edustavat vuosikymmenestä toiseen ihmisten elämässä jotain erityistä. Meistä harva syö valkeilta pöytäliinoilta päivittäin, joten kun ravintolaa valitaan, toiveissa on useimmin löytää paras tai ainakin tunnelmaan sopivin.

Sitä tarkoitusta varten ravintola-arviot ovat perinteisin osa Nyt-liitteen sisältöä: julkaisemme joka viikko ravintola-arvion ja pikatestejä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varsinaisissa ravintola-arvioissa arvioidaan pieteetillä ja usean käyntikerran voimin korkeatasoisimmat ja kiinnostavimmat ravintolat. Ravintoloille annetaan myös tähtiarvosana. Näitä arvioita kirjoittaa tällä hetkellä neljä kriitikkoa: Anna Paljakka, Teemu Luukka, Jouni K. Kemppainen ja Teemu Leminen. Arviointivierailuillaan he esiintyvät anonyymeina, eli eivät kerro ravintolalle olevansa tekemässä ar­viointikäyntiä.

Pikatestien kohteeksi valitaan puolestaan paikkoja, jotka ovat esimerkiksi juuri avanneita eivätkä siten vielä valmiita täysmittaiseen arvioon, tai sitten kahviloita, lounasravintoloita, baareja tai pikaruokaloita joiden tehtävä ihmisten elämässä on gastronomisen ilon ohella lähinnä käytännöllinen. Pikatesteissä ei anneta ravintoloille tähtiarvosanaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikki Nyt-liitteen ravintola-arviot voit lukea tästä linkistä. Sama linkki on myös miltei tieteellisesti todistetusti paras paikka valita mihin menee lounaalle, eli se kannattaa tallentaa kirjanmerkkeihin.

Tässä jutussa keskitymme nimenomaan ravintola-arvioihin. Pyysimme neljää kriitikkoamme kertomaan, miten he päättävät onko ravintola hyvä vai huono. Kysyimme kaikilta seitsemän kysymystä ja yhden bonuskysymyksen.

Kysymykset

1. Miten päädyit ravintolakriitikoksi?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

2. Minkälaisista ravintoloista pidät, eli mikä on oma makusi?

3. Mihin erityisesti kiinnität huomiota, kun arvioit ravintolaa?

4. Mikä on oma osaamisesi ruoka- ja ravintolapuolella?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

5. Mikä on oma metodisi, jolla takaat että arvio on johdonmukainen?

6. Miten huomioit yleisön kritiikissäsi?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

7. Mikä trendi ravintoloissa on viime vuosien aikana ilostuttanut ja mikä ärsyttänyt?

Bonuskysmys: Animaatio­elokuva Rottatuillessa ravintolakriitikko oli kaikkein suurin pahis, miltä se tuntui?

Anna Paljakka

Aloittanut ravintolakriitikkona vuonna 1996. Työskennellyt HS:n toimittajana, nykyisin eläkkeellä.

1 Tunnettu toimittaja Juha Tanttu oli aloittanut ravintolakritiikkien tekemisen Nyt-liitteeseen, joka oli perustettu vuonna 1995. Hän pyysi minua tekemään kanssaan arvioita, koska tiesi, että olin asunut ulkomailla ja että minulla oli tietoutta muun muassa etnisistä ravintoloista. Juha oli sellainen auktoriteetti, että suostuin hänen tarjoukseensa.

2 Hyvät ravintolat ovat monenlaisia, mutta oleellinen määrite on konstailematon. Pidän ravintolasta, joka tietää linjansa ja onnistuu välittämään innostuksen. Mälsyyden aistii jo kynnyksellä.

3 Ravintolasta itsestään kiinnitän huomiota vastaanottoon, esittelyyn, ruokalistaan ja palvelun sujuvuuteen. Ruuassa puolestaan siihen, täyttääkö se odotukset vai ylittääkö tai alittaako se ne. Oleellista on, että tarjottu annos pitää kutinsa, eli vastaa sitä, mitä listalla lukee. Asiakkaan ei tarvitse kysyä erikseen, mitä tämä on.

4 Olen ennenkin lainannut Erno Paasilinnan viisautta: pitää elää sellainen elämä, mistä ammentaa. En ole kokki enkä kotitalousopettaja. Kun olin töissä ulkoministeriössä, laitoin säännöllisesti pöydän koreaksi. Siinä oppi vaatimaan paljon itseltään ja muilta. Olen ollut kirjoittamassa muutamia keittokirjoja. Erityisen paljon olen oppinut ulkomailla asuessani. Olen asunut muun muassa Yhdysvalloissa, Vietnamissa ja Italiassa.

5 Oleellista on se, että käymme useamman kerran samassa paikassa. Lisäksi olen todella tarkka siitä, kenet otan seurakseni syömään ravintolaan. Pyrin siihen, että saan seurakseni ihmisen, jolla on erityistä asiantuntemusta juuri arvioitavan ravintolan edustamasta ruokakulttuurista.

6 Yleisöllehän näitä tehdään. Varsinkin alkuaikoina yllättävän usein lukija halusi tietää yksityiskohtaisesti, millaista testattavassa ravintolassa oli.

Idea oli, että vaikka ei olisi itse menossa ravintolaan, oli kiva lukea, millaista siellä on.

7 Suomessa on tapahtunut valtava kehitys. Eihän tämä ole sama maa kuin ennen. Hehkutukseen liittyy sekä hyviä että huonoja puolia. Hyvää on esimerkiksi se, että ketjut eivät jyrää Suomessa enää samalla tavalla kuin ennen. Toisaalta huolestuttaa aitouden unohtaminen: trendien perässä juokseminen voi mennä liiallisuuksiin.

Bonus: Jos ryhtyy tähän hommaan, täytyy kestää kaikenlaista, myös ikävää palautetta. Kriitikon ei kuitenkaan pidä olla tahallaan ilkeä.

Teemu Luukka

Aloittanut ravintolakriitikkona vuonna 2003. Työskentelee HS:n talouden ja politiikan toimittajana.

1 Olin asunut pitkään New Yorkissa ja tein 2000-luvun alussa HS:n ruokasivuille jutun, jossa suosittelin 40 ravintolaa New Yorkissa. Sen jälkeen minulta pyydettiin, että alkaisin tehdä Nyt-liitteeseen ravintola-arvioita. Ruoka ja ravintolat ovat kiinnostaneet jo nuoruudesta lähtien, ja siksi tämä työ on kiinnostunut minua aina.

2
Hyvä ruoka on hyvää ruokaa, oli se minkälaista tahansa. Etsin erilaisia paikkoja ja kiinnostun monenlaisista asioista. Aikoinaan rakastuin erityisesti intialaiseen ja italialaiseen keittiöön, mutta enää on vaikea sanoa erityistä suosikkia.

3 Yksi tärkeä asia on hinta–laatusuhde. Annoksissa tarkastelen kokonaisuutta: onhan kaikilla eri osilla oleellinen rooli ja eihän mitään ole turhaan lautasella. Samoin se, miten eri ainekset sopivat keskenään.

Nykyisin kiinnostaa myös annosten tuoreus ja eettisyys. Ravintolassa oleellisinta on viihtyisyys, jota ei automaattisesti saavuta design-kikkailulla. Palvelun on oltava luontevaa.

4 Olen kerännyt paljon kokemusta muun muassa asumalla elämäni eri vaiheissa New Yorkissa ja tutustumalla siellä suureen joukkoon eri ruokakulttuureita. Lisäksi olen tehnyt ruokaa vuosikymmeniä ja työskennellyt aikoinaan kaksi vuotta ravintolassa tarjoilijana ja baarimikkona.

5 Arvioita tehdään samoin journalistisin perustein ja tarkkuudella kuin muitakin juttuja. Painostuksen ei pidä antaa vaikuttaa ja pidättäydymme totuudenmukaisuudessa. Koska kritiikki on mielipiteellinen kirjoitus, siinä on pystyttävä perustelemaan näkemyksensä mahdollisimman hyvin. Välillä mietityttää esimerkiksi se, miten samoilla tähtiarvosanoilla voi arvioida fine dining -ravintoloita ja kymmenen euron etnistä ravintolaa. Silloin tärkeää on hinta–laatusuhde ja tason suhteuttaminen odotusarvoon.

6 Tekemällä mahdollisimman hyviä, informatiivisia kirjoituksia. Lukijoille näitä tehdään, ei ravintoloille tai toisille toimittajille.

7 Erityisen paljon on ilahduttanut kasvisruokavalion ja vegaanisuuden kasvu. Kasvisruokailijat olivat aiemmin väheksytty ihmisryhmä ravintoloissa. Negatiivisia ilmiöitä ei tule tällä hetkellä mieleen: ravintolamaailma on parantunut täällä niin paljon.

Bonus: Olen nähnyt elokuvan, mutta en nähnyt itseäni siinä. On toki totta, että joskus kirjoitamme kovaa kritiikkiä, ja silloin voimme näyttäytyä ravintoloitsijalle aikamoisina retaleina.

Jouni K.Kemppainen

Aloittanut ravintolakriitikkona vuonna 2008. Työskentelee HS:n Kuukausiliitteen toimittajana.

1 Tuolloin Nyt-liitettä uudistettiin ja ruokapuoli korostui sisällössä. Helsingin ravintolaskene oli muuttunut aika lailla ja uusia ravintoloita oli tullut paljon, joten ravintola-arvioihin alettiin panostaa enemmän. Olin julkaissut siinä vaiheessa pari keittokirjaa, ja luultavasti sen vuoksi minut pyydettiin mukaan.

2 Omat lempiravintolani edustavat modernia, skandinaavista keittiötä. Sellaisia, joissa on yksinkertaisia, selkeitä makuja sekä hyviä raaka-aineita, mielellään lähellä tuotettuja. Se on se, mitä itse mieluiten syön.

Suomalaiset valkoiset kalat ovat varmasti suosikki raaka-aineeni.

3 Kyllähän se maku ratkaisee. Kekseliäisyys tietysti ilahduttaa, ja nykyään uudet paikat kokeilevatkin erilaisia jännittäviä asioita. Mutta kekseliäisyydenkin pitää toimia ja johtaa hyviin makuihin: kekseliäisyys ei ole itseisarvo.

4 Olen tehnyt neljä keittokirjaa, joista kaksi Pekka Terävän kanssa. Varsinkin ensimmäinen kirja Pekan kanssa oli todella merkittävä mestarikurssi gastronomian maailmaan. Se oli Pekan senastisen uran läpileikkaus. Kuukausiliitteessä olin mukana tekemässä ruokapalstaa vuosina 2010–2015. Sehän oli mahtavaa ja opettavaista, kun pääsi läheltä katsomaan, miten ne maut syntyvät. Ja pikkupoikana olin paistamassa pitsoja Kajaanissa.

5 Me käymme ravintolassa aina kaksi kertaa, joskus useamminkin. Ravintola pitää pystyä suhteuttamaan omaan katego­riaansa. Yritän aina valita mukaan seuralaisen, joka olisi kyseisen ravintolatyypin asiantuntija. Erityisesti, jos arvioin etnistä ravintolaa tai jonkun maan tai ­alueen keittiötä edustavaa ravintolaa, seuralaisella on merkitystä.

6 Tämähän on mitä suurimmissa määrin palvelujournalismia: teemme arvioita yleisölle. Me käymme ravintoloissa anonyymeinä, syömme tavallaan lukijan puolesta. Yritän parhaani mukaan kertoa, mikä on oleellista, ja välittää sen niin, että se on kaikkien ymmärrettävissä ja koettavissa.

7 Erityisesti kasvisruoan nousu on ilahduttanut, hyviä kasvisravintoloita useitakin. Nykyään kiinnitetään paljon myös huomiota raaka-aineiden alkuperään. Itseäni ärsyttää brunssibuumi, joka – Luojan kiitos – on vähän laantumassa. En halua syödä paljon, haluan syödä hyvin.

Bonus: Sehän on sinänsä ihan hauska, aika kliseinen hahmo. En kyllä oikein tunnista siitä ­itseäni. Mielestäni on aina tosi kurjaa, jos ravintolassa jokin menee selvästi pieleen ruoassa, palvelussa tai muussa. Mutta jos niin käy, täytyyhän siitä kertoa lukijoille. Eihän muuten olisi mitään järkeä käydä testaamassa paikkoja.

Teemu Leminen

Aloittanut ravintolakriitikkona vuonna 2017. Työskentelee HS:n ruokatoimittajana.

1 Tuntuu, että olen ajautunut tähän työhön harrastuneisuuteni vuoksi.

Pidin aikoinaan ruokablogia ennen kuin niitä oli kaikkialla. Kun aloin työskennellä Nyt-liitteessä, kirjoitin aluksi yöelämäkolumneja, klubiarvioita ja pikatestejä. Myöhemmin olin perustamassa Soppa365-ruokayhteisöä.

2 Pidän mutkattomista paikoista, klassisesta tyylistä. Ymmärrän, että jos on villillä tuulella, kikkailukin voi kiinnostaa. Eurooppalainen keittiö on makuuni kaikkein eniten.

3 Maku tulee ensin. Yritän miettiä kokonaisuutta: onko lista johdonmukainen ja onko siinä joku punainen lanka. Annoksen on vastattava sitä, ­mitä on luvattu. Ihmetyttää, jos luvattuja makuja puuttuu annoksesta.

Palvelussa oleellisinta on se, että siitä tulee tervetullut olo.

4 Olen oppinut asiat täysin työssä. Ravintola-alan koulutusta minulla ei ole. Olen työskennellyt HS:n ruokatoimittajana kolme vuotta ja sitä ennen kaksi vuotta Sanoma Lifestylen ruokatoimituksessa.

5 Johdonmukaisuudessa oleellista on arvioida ravintolaa siitä, miten se suhtautuu omaan genreensä. Neljä tähteä saanut valkoisten pöytäliinojen fine dining -ravintola ja neljä tähteä saanut sympaattinen ostoskeskuksen etninen ravintola eivät ole keskenään samantasoisia, vaan ne edustavat samaa tasoa omassa genressään.

6 Kirjoitan tavallisille ihmisille, en ravintolaihmisille, kokeille tai muille ruokatoimittajille. Kun kirjoitan arvioita, mietin kenelle tutulle suosittelisin tätä paikkaa ja kenelle taas en.

7 On mahtavaa, että Helsingistä on tullut tartarkaupunki. Nykyisin lähes jokaisessa paikassa saa tartaria, ja se onkin annos, jolla ravintolat osoittavat omaa tyyliään. Sen sijaan jaettaviin annoksiin olen kyllästynyt. Ne voisi säästää erikoistilanteisiin, ja yhteisöllisyyttä voisi luoda muuten kuin laittamalla asiakkaat kaapimaan yhteisiä lautasia.

Bonus: Kun näin elokuvan, en työskennellyt vielä kriitikkona. Muistelen kuitenkin, että elokuvassa rotta teki lopulta kriitikon onnelliseksi. Ehkä siinä on jotain kosmista yhteyttä, koska puolisoni on rottatutkija.

Nytin työryhmä: Juuso Määttänen, Ossi Mansikka, Tuomas Peltomäki
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Eminem on kuuluisa räppäri mutta myös vanha sarjakuvasankari, ja selittää täydellisesti räppärin Twitter-raivon Netflixille

 2. 2

  Näyttelijä saa syytteen pahoinpitelynsä lavastuksesta – teki ilmoituksen rasistisesta ja homofobisesta hyökkäyksestä, joka järkytti Yhdysvalloissa

 3. 3

  Fok_itin menestystarina alkoi 10 vuotta sitten homovitsistä, joka nyt hävettää – Oma ahdistus on oiva muusa, kun Joonas Rinta-Kanto piirtää hittisarjakuvaansa

  Tilaajille
 4. 4

  Pikatestissä Munkkiniemen kortteliravintola Odessa, joka tarjoaa Ukrainan makuja luomupainotuksella

 5. 5

  Kymmenet tuhannet lukevat Fok_It-sarjakuvaa, ja nämä stripit naurattivat lukijoita eniten – Äänestä viime vuoden parasta strippiä

 6. 6

  Yksi elämän osa-alue tuo ihmisten piilotetut ennakkoluulot pintaan – ilmiö on erityisen kiusallinen nuorille liberaaleille

 7. 7

  Turkuun piti tulla havainnekuvan mukaan suorastaan taiteellinen funikulaari, mutta toisin kävi – lopputulos on malliesimerkki maailman vanhimmasta meemistä

 8. 8

  Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

 9. 9

  Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

 10. 10

  ”Oletko ENFP vai INTJ?” Armottoman vanhentunutta persoonatestiä käytetään jatkuvasti työelämässä ja deittiprofiileissa – psykologi kertoo, miksi se ei toimi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Fok_itin menestystarina alkoi 10 vuotta sitten homovitsistä, joka nyt hävettää – Oma ahdistus on oiva muusa, kun Joonas Rinta-Kanto piirtää hittisarjakuvaansa

  Tilaajille
 2. 2

  Kymmenet tuhannet lukevat Fok_It-sarjakuvaa, ja nämä stripit naurattivat lukijoita eniten – Äänestä viime vuoden parasta strippiä

 3. 3

  Lavastiko musta näyttelijä raa’an pahoinpitelynsä? Kysymys synnytti riidan, joka kielii jälleen Yhdysvaltojen syvästä kahtiajaosta

 4. 4

  Näyttelijä saa syytteen pahoinpitelynsä lavastuksesta – teki ilmoituksen rasistisesta ja homofobisesta hyökkäyksestä, joka järkytti Yhdysvalloissa

 5. 5

  Yksi elämän osa-alue tuo ihmisten piilotetut ennakkoluulot pintaan – ilmiö on erityisen kiusallinen nuorille liberaaleille

 6. 6

  Eminem on kuuluisa räppäri mutta myös vanha sarjakuvasankari, ja selittää täydellisesti räppärin Twitter-raivon Netflixille

 7. 7

  Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

 8. 8

  Pikatestissä Munkkiniemen kortteliravintola Odessa, joka tarjoaa Ukrainan makuja luomupainotuksella

 9. 9

  Blackface eli rasistinen kasvomeikki kaataa Yhdysvaltojen politiikassa ja muotitaloissa – viimeisimpänä kaupoista vedettiin Katy Perryn kammottavat kengät

 10. 10

  Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

 2. 2

  Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

 3. 3

  Internet on juuri nyt täynnä tästä kokoomuksen vaalimainoksesta tehtyjä pilaversioita – kokosimme kaikki parhaat

 4. 4

  Yksi elämän osa-alue tuo ihmisten piilotetut ennakkoluulot pintaan – ilmiö on erityisen kiusallinen nuorille liberaaleille

 5. 5

  Tubettaja Mentaalisavuketta suututtaa, kun häntä kutsutaan äärioikeistolaiseksi – tässä jutussa hän kertoo, mitä hän todella ajattelee vasemmistosta ja valkoisista heteromiehistä

 6. 6

  Kymmenet tuhannet lukevat Fok_It-sarjakuvaa, ja nämä stripit naurattivat lukijoita eniten – Äänestä viime vuoden parasta strippiä

 7. 7

  Suomalaiset kuvittelevat puhuvansa sukupuolineutraalia kieltä, mutta ovat väärässä – suomi on piilomaskuliininen kieli, jossa ”ihminen” on enemmänkin ”mies”

 8. 8

  Suomi mainittu! Amerikkalainen showpainija pukeutui suomalaisen folk metal -yhtyeen Korpiklaanin paitaan esiintyessään miljoonayleisölle

 9. 9

  Tieteisklassikko Dyynin uusi versio ilmestyy marraskuussa 2020 – näyttelijöinä tunnettuja tähtiä

 10. 10

  Nämä videot varapresidentti Mike Pencen puheista levisivät hetkessä ympäri nettiä, koska kukaan ei taputa hänelle

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

 2. 2

  Seeprakuviolla suojautuminen toimii myös ihmisillä – tutkijat testasivat teoriaa raidallisilla mallinukeilla

 3. 3

  Kalasataman Majakka-tornitalon työmaalla on tapahtunut vesivahinko – Rakennusyhtiö SRV kuvailee vahinkoa merkittäväksi

 4. 4

  Pako Britanniasta kiihtyy EU-eron alla

  Tilaajille
 5. 5

  Lapset alkoivat ommella kestokasseja korvatakseen muovipussit ja se sai sosiaalisen median tolaltaan – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

 6. 6

  Seeprakuvion jättihyöty varmistui videolta, kun tutkijat pukivat seeproja ja hevosia valeasuihin

 7. 7

  Kiltteydellään hurmannut kumppani alkoikin vähitellen kontrolloida kaikkea – sadat lukijat kertoivat, millaista on, kun puolison mieli järkkyy

  Tilaajille
 8. 8

  Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

 9. 9

  Meneillään on alusvaatteiden taistelu, jossa vartalo­positiivisuudella ratsastava tulokas tekee silppua Victoria’s Secretistä

 10. 10

  Niken kurssi lähti laskuun ”tossuräjähdyksestä” – urheiluvälinejätillä kävi kuitenkin käsittämätön tuuri: lähes samaan aikaan tuli myyntiin uusi hittipaita

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Seeprakuvion jättihyöty varmistui videolta, kun tutkijat pukivat seeproja ja hevosia valeasuihin

 2. 2

  Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

 3. 3

  Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

 4. 4

  Perussuomalaisten kannatus nousee, ja kampanja tiivistyy Ouluun: ”Ihan tavalliset keski-ikäiset ihmiset ovat nyt vihaisia”

 5. 5

  Kiltteydellään hurmannut kumppani alkoikin vähitellen kontrolloida kaikkea – sadat lukijat kertoivat, millaista on, kun puolison mieli järkkyy

  Tilaajille
 6. 6

  Yli 2 300 suomalaista vastasi HS:n peltipoliisi­kyselyyn: Jaetuin tunnetila on raivo, ja jostain syystä se kohdistuu yhteen mieheen

 7. 7

  Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

  Tilaajille
 8. 8

  Lapset alkoivat ommella kestokasseja korvatakseen muovipussit ja se sai sosiaalisen median tolaltaan – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

 9. 9

  Shiar oli 15-vuotiaana jo päätynyt lastensuojelun asiakkaaksi – Sitten jostakin ilmestyi pankkimies Tuomas Plattonen

 10. 10

  Samsung esitteli odotetun taittuvan älypuhelimensa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

  Tilaajille
 2. 2

  Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

 3. 3

  Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

 4. 4

  Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

  Tilaajille
 5. 5

  ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

  Tilaajille
 6. 6

  Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

  Tilaajille
 7. 7

  Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

  Tilaajille
 8. 8

  Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

 9. 9

  Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

 10. 10

  Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

 11. Näytä lisää