Kaikki puhuvat nyt Brexit-leffasta, koska se näyttää somen uhkan demokratialle selvemmin kuin miljoona uutista Venäjän vaalivaikuttamisesta – tässä elokuvan keskeiset opetukset

Brexit ei ole vain elokuva siitä, miten kansanäänestys Britannian EU-erosta voitettiin, vaan myös siitä miten yksi demokratian tärkeimmistä tekijöistä on nyt uhattuna.

Brexit: The Uncivil War kertoo Britannian EU-eroon johtaneesta kampanjasta sen sisäpiirin ytimestä. Joulukuussa ilmestyneen draaman pääosassa on maailmanluokan tähti Benedict Cumberbatch. Hän esittää Vote Leave -kampanjan päästrategia, elokuvassa erikoisena nerona kuvattua Dominic Cummingsia.

Jännittävästi etenevä ja hyvän vastaanoton saanut elokuva perustuu pitkälti tositapahtumiin. Elokuva kuitenkin alkaa ja loppuu täysin kuvitteellisilla kohtauksilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Juuri ne ovat elokuvan tärkeimmät kohtaukset.

Yhdellä tasolla Brexit on erinomainen ja viihdyttävä dramatisointi siitä, miten kansanäänestys Britannian EU-erosta voitettiin. Ennen kaikkea se on kuitenkin hyytävä kuvaus siitä, miten samalla uuden teknologian ansiosta ollaan vaarassa menettää yksi demokratian tärkeimmistä tekijöistä, vaalien uskottavuus ja luotettavuus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Juuri Cummings keksi kampanjan tehokkaan iskulauseen: ”Take back control”. Sen voisi suomentaa ”Ota asiat takaisin hallintaasi”. Kontrolli on elokuvan avainsana, kahdessa mielessä.

Niissä kahdessa tärkeimmässä kohtauksessa, joita ei siis koskaan ole tapahtunut, Cummings on kuultavana kampanjan mahdollisista laittomuuksista ja sen vaikutuksesta demokraattisiin vaaleihin. Elokuvassa kohtaukset tapahtuvat vuonna 2020, eli tulevaisuudessa.

Miksi käsikirjoittaja James Graham päätti laittaa nämä tulevaisuuskohtaukset elokuvaansa?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ne ovat vähän samantapainen keino kuin Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaanin loppukohtaus, joka tapahtuu toisessa ajassa kuin muu kirja ja asettaa koko teoksen erilaiseen valoon. Samaan tapaan Cummingsin kuulemiset asettavat haastatteluihin ja tutkimustyöhön perustuvan dramatisoinnin toisenlaiseen valoon.

Kuulemisessa Cummingsilta kysytään ”Uskotteko kampanjanne toimineen Britannian lakien mukaisesti?” Kuulustelija sanoo kyselyn olevan tietosuojavaltuutetun viraston järjestämä ja sen tarkoitus on ”tutkia henkilökohtaisten tietojemme käyttöä poliittisissa kampanjoissa ja miten se nopeasti muokkaa demokratian prosesseja”.

Toisin sanoen, rikkoiko kampanja lakeja käyttämällä väärin äänestäjien henkilökohtaisia tietoja? Kysymys on vielä ratkaisematta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Britanniassa tositapahtumiin perustuvaa vetävää draamaa on pääosin ylistetty. Elokuva kertoo tietysti mitä ajankohtaisimmasta aiheesta ja tuo sen todelliseksi selkeämmin kuin ihmisten uutisvirrassa esiintyvät miljoonat erilliset uutiset Venäjän vaalivaikuttamisesta tai Robert Muellerin Trump-tutkinnasta. Se on kuitenkin myös saanut osakseen kritiikkiä siitä, että se tarttuu aiheeseen, jota koskeva rikostutkinta on kesken. Britanniassa on käynnissä tutkimuksia sekä EU-eroa kannattaneen kampanjan rahoituksesta että juuri kansalaisten tietojen käytöstä kampanjassa. Vote Leave -kampanja sai ensimmäisen EU:n uuden tietosuoja-asetuksen nojalla annetun huomautuksen Britanniassa.

Alun ja lopun kohtauksista tekee erityisen kiinnostavia se tosiasia, että oikeassa elämässä Cummings kieltäytyi viime vuonna kuulemisesta edustajien edessä.

Onko tässä riski, että todellisuus hämärtyy fiktion taakse? Dramatisoinnit tositapahtumista ovat jotenkin aina kaikkein kutkuttavimpia tarinoita. Niissä yhdistyvät draaman jännitys sekä kouraiseva tunne todellisuudesta. On selvää, että elokuva on herättänyt Britanniassa voimakkaita tunteita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Draaman takia on aina oiottava mutkia ja siitä seuraa aina ongelmia. Erityisesti Brexitiin perehtynyt brittiläinen tutkiva toimittaja Carole Cadwalladr on kritisoinut elokuvaa edelleen epäselvän prosessin yksinkertaistamisesta. Hän on twiitannut aiheesta paljon.

Mitä Cummings sitten oikein teki?

Elokuvassa käy ilmi, että Cummings tunsi vanhan poliittisen kampanjoinnin maailman erinomaisesti. Mutta ennen kaikkea hän kuitenkin yhdisti siihen aivan uusia välineitä. Ainakin elokuvassa hän itsekin yllättyy siitä, mitä uuden teknologiayrityksen AggregateIQ:n edustaja kertoo heidän pystyvän tekemään datalla ja Facebookin alustalla.

Kaikki tämä tuntuisi pitävän paikkaansa.

Oikea Cummings kertoi nimittäin 2017 pitämässään esitelmässä, miten hänen suunnittelemansa kampanja toimi.

Kampanjan ytimessä oli datatiimi. Hän ei arvosta vanhanaikaista mielipidetutkimusta, jossa haastatellaan joukkoa ihmisiä ja tehdään siitä yleistys koko kansakuntaan. Sen sijaan ”fyysikot” – kuten hän heitä kutsuu – jotka Cummings palkkasi tiimiinsä, selvittivät maailmanlaajuisesti, mikä oikeasti toimii. He rakensivat tieteellisesti perusteltuja malleja sekä digitaaliselle että katutason kampanjoinnille.

Tiimi analysoi kaiken kampanjan saaman datan äänestäjistä, poliittisesta keskustelusta, ennusteista ja kyselyistä. Sen jälkeen he kokeilivat datan perusteella erilaisia tapoja jakaa viestejä FB:ssa ja muualla digitaalisissa kanavissa. He tutkivat satojen tuhansien ihmisten ryhmiä käyttämällä koneoppimista, eli muodikkaasti sanottuna tekoälyä.

Sen jälkeen he jakoivat omassa aineistossaan olevat ihmisjoukot samoilla määritelmillä kuin Facebook jakaa oman yleisönsä mainosalustallaan. Näin he pystyivät kohdentamaan mainontansa Facebookin kautta täsmälleen niille yksittäisille alaryhmille, joihin he halusivat kampanjassaan vaikuttaa. He tekivät paljon kokeita siitä, mikä toimii millekin ryhmille.

Tulosten perusteella he käyttivät lähes koko budjettinsa kymmenenä viimeisenä ja varsinkin kolmena viimeisenä päivänä. He lähettivät seitsemälle miljoonalle valitsemalleen britille hurjat puolitoista miljardia kohdennettua viestiä.

Cummings on videolla hyvin varma asiastaan, mikä on ymmärrettävää Brexitin huikean voiton jälkeen. Hän sanoo poliittisen kampanjoinnin tulevaisuuden olevan yhdistelmä kokeellista psykologiaa ja datalouhintaa. Piilaakso tulee hänen mukaansa valtaamaan viestintäalan firmat, samaan tapaan kuin se on jo vallannut monet muut alat. Viestintäalaa tällä hetkellä hallitsevat humanistit ovat Cummingsin mukaan ”kusettavia puoskareita”, joilla ei ole mitään käsitystä siitä mitä he tekevät.

Tätä siis tarkoittaa kontrollin ottaminen. Mutta tämä ei ole kontrollin takaisin ottamista siinä nostalgisessa mielessä, jossa Cummings sitä käytti kampanjan iskulauseessa. Tämä on kontrollin ottamista potentiaalisesti kaikissa vaaleissa tästä eteenpäin, ennen näkemättömällä tavalla.

Siirrytään todellisesta Cummingsista takaisin niihin elokuvan kahteen kuvitteelliseen kohtaukseen.

Elokuvan alussa Cummings sanoo, etteivät ihmiset ymmärrä, mikä vaikutus teknologialla on politiikkaan. Elokuvan lopussa, kuulemisen päätteeksi, Cummings kuvailee turhautuneena tapahtunutta. Hän sanoo ”resetoineensa järjestelmän”, jonka jälkeen muut vain ”reboottasivat saman järjestelmän uudelleen”, koska ”virus tarttui kaikkiin”.

Tietokoneisiin viittaavat termit elokuvan lopussa ovat sellaisia, että jokainen katsoja tunnistaa ne. Viesti on selvä. Me olemme tulkinneet teknologian vaikutuksen väärin ja se on virheemme.

Mikä on tämän kaiken vaikutus politiikalle ja demokratialle?

Ensinnäkin, Cummingsin – tai siis käsikirjoittaja Grahamin, joka on noussut nopeasti brittiläisen poliittisen ajankohtaisdraaman ykköskirjoittajaksi – mukaan ongelma on poliittisen vision puute. Läntisten demokratioiden ongelmat ovat suuria ja ne kasvavat koko ajan, mutta kukaan ei tiedä, mitä pitäisi tehdä.

Sen seurauksena on kontrollin osittainen siirtyminen demokraattisen prosessin ulkopuolelle. Muutos hakee väylänsä. Miksi Cummings teki kampanjan? Ehkä hän vain piti pelistä ja nautti voitosta. Elokuva vihjaa tähänkin suuntaan. Cummingsille itselleen on loppuun kirjoitettu kuitenkin toisensuuntainen, kiinnostava monologi. Hän haki muutoksen väylän itse. Hän sanoo toivoneensa jonkun toisen käyttävän sitä muutosta, jonka hän sai aikaan. Hän tavallaan vain loi muutoksen muodon ja odotti, että joku toinen antaisi sille sisällön. Toinen tapa kuvailla asiaa on, että hän käynnisti laivan moottorin ja toivoi että joku asettaisi laivalle kurssin. Mutta kurssi jäi asettamatta ja nyt koko Britannia on eksynyt avomerelle.

Kuka määrittää suunnan?

Yhden vastauksen tarjoaa Jaron Lanier, Piilaakson pioneeri, joka on myös sosiaalisen median toimintamallien kiinnostavin kriitikko.

Lanier kutsuu viime vuonna ilmestyneessä kirjassaan Facebookin liiketoimintamallia käyttäytymisen muokkaukseksi.

Jos Lanierin kirja on teoria käyttäytymisen muokkauksesta, Brexit-elokuva on täydellinen käytännön esimerkki siitä, miten se tapahtuu.

Tässä on Cummingsin kampanjamallin isoin ongelma ja sen uhka demokratialle. Me emme ole vielä kollektiivisesti päättäneet, missä määrin henkilökohtaisia tietojamme saa ja voi käyttää poliittisen mainostamisen kohdentamiseen.

Kuten EU-eroa vastustanut aktivisti Gina Miller asian muotoilee Guardianin haastattelussa, poliittinen profilointi on tästä lähtien osa kaikkea poliittista kampanjointia, mutta meillä ei ole mitään näkemystä siitä, miten sitä pitäisi ja voisi säädellä.

Missä vaiheessa kampanjointi muuttuu manipulaatioksi ja yksityisten tietojen hyväksikäyttämiselle? Se keskustelu on nyt käytävä, Briteissä, Suomessa, kaikkialla, missä ei haluta menettää kontrollia, missä halutaan määrittää suunta demokraattisesti.

Lanierin kylmä analyysi on, että kontrolli on jo osittain menetetty. Puuttuvalle suunnallekin löytyy määrittäjä ja se on raha. Juuri tätä nyt Briteissäkin tutkitaan. Maksoivatko EU-eron kannattajat laittomasti käyttäytymisen muokkausta tekeville firmoille?

Vaikka Brexit-elokuva oikoo mutkia, se nostaa ansiokkaasti suuren yleisön tietoisuuteen käyttäytymisen muokkauksen todellisuuden erittäin tehokkaalla tavalla.

Kuka lopulta oli suurin voittaja? Facebook ja sen algoritmia hyödyntävät yritykset, kuten elokuvassakin nähty AggregateIQ sekä Cambridge Analytica. Ne kaikki tienasivat hyvät rahat.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Nämä videot varapresidentti Mike Pencen puheista levisivät hetkessä ympäri nettiä, koska kukaan ei taputa hänelle

 2. 2

  Yksi elämän osa-alue tuo ihmisten piilotetut ennakkoluulot pintaan – ilmiö on erityisen kiusallinen nuorille liberaaleille

 3. 3

  Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

 4. 4

  Netissä pilkataan verkkokauppaa, joka yrittää myydä satunnaisia vhs-kasetteja 35 eurolla – kysyimme, onko tässä mitään järkeä

 5. 5

  Internet on juuri nyt täynnä tästä kokoomuksen vaalimainoksesta tehtyjä pilaversioita – kokosimme kaikki parhaat

 6. 6

  Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

 7. 7

  Laura Huhtasaari julkaisi kuvan kukkamekkoisesta someaktivistista ja halusi ”miehet takaisin” – sai vastauksena ryöpyn kuvia miehistä mekoissa ja opetuksen historiasta

 8. 8

  Päivän trendi: näin skeittarien Thrasher-paidasta tuli supermallien ja Rihannan uusi suosikki

 9. 9

  Blinitesti: Maistoimme blinejä neljästä helsinkiläisravintolasta ja löysimme sekä voittajan että häviäjän

 10. 10

  Lähiöteinit piikittävät toisiaan vaarallisella rusketushormonilla, ottavat täytettä huuliin ja botoxia otsaan, koska ne peittävät rankan menneisyyden jäljet

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yksi elämän osa-alue tuo ihmisten piilotetut ennakkoluulot pintaan – ilmiö on erityisen kiusallinen nuorille liberaaleille

 2. 2

  Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

 3. 3

  Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

 4. 4

  Internet on juuri nyt täynnä tästä kokoomuksen vaalimainoksesta tehtyjä pilaversioita – kokosimme kaikki parhaat

 5. 5

  Nämä videot varapresidentti Mike Pencen puheista levisivät hetkessä ympäri nettiä, koska kukaan ei taputa hänelle

 6. 6

  Latitude 25 tarjoaa Euroopan mittakaavassa harvinaista ruokaa, mutta kahden tähden ravintola on pettymys – wokkiannos on suorastaan hurja kokemus

 7. 7

  Netissä pilkataan verkkokauppaa, joka yrittää myydä satunnaisia vhs-kasetteja 35 eurolla – kysyimme, onko tässä mitään järkeä

 8. 8

  Tieteisklassikko Dyynin uusi versio ilmestyy marraskuussa 2020 – näyttelijöinä tunnettuja tähtiä

 9. 9

  Lähiöteinit piikittävät toisiaan vaarallisella rusketushormonilla, ottavat täytettä huuliin ja botoxia otsaan, koska ne peittävät rankan menneisyyden jäljet

 10. 10

  Koska pornon katselu on niin helppoa ja miehet tykkäävät masturbaatiosta, internetin mukaan miehiä vaivaa nyt death grip syndrome – soitimme erikoislääkärille ja selvitimme

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

 2. 2

  Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

 3. 3

  Suomalaiset kuvittelevat puhuvansa sukupuolineutraalia kieltä, mutta ovat väärässä – suomi on piilomaskuliininen kieli, jossa ”ihminen” on enemmänkin ”mies”

 4. 4

  Internet on juuri nyt täynnä tästä kokoomuksen vaalimainoksesta tehtyjä pilaversioita – kokosimme kaikki parhaat

 5. 5

  Yksi elämän osa-alue tuo ihmisten piilotetut ennakkoluulot pintaan – ilmiö on erityisen kiusallinen nuorille liberaaleille

 6. 6

  Tubettaja Mentaalisavuketta suututtaa, kun häntä kutsutaan äärioikeistolaiseksi – tässä jutussa hän kertoo, mitä hän todella ajattelee vasemmistosta ja valkoisista heteromiehistä

 7. 7

  Suomi mainittu! Amerikkalainen showpainija pukeutui suomalaisen folk metal -yhtyeen Korpiklaanin paitaan esiintyessään miljoonayleisölle

 8. 8

  Poliitikot hylkäsivät kansalaisaloitteen maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta yhden väärän sanan vuoksi – somessa syntyi valtava pettymys

 9. 9

  Tieteisklassikko Dyynin uusi versio ilmestyy marraskuussa 2020 – näyttelijöinä tunnettuja tähtiä

 10. 10

  Dome Karukosken Tolkien-elokuvan ensimmäinen traileri on julkaistu – analysoimme, mitä kaikkea se lupaa tulevalta elämäkertaelokuvalta

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

 2. 2

  Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

 3. 3

  Kivikauden Euroopassa eivät naapurit paljon häirinneet: Asukkaita oli kaikkiaan ehkä 1 500

 4. 4

  ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

 5. 5

  Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

  Tilaajille
 6. 6

  10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

  Tilaajille
 7. 7

  Maailmalla huomiota herättänyt suomalainen startup julkisti kohutut vr-lasinsa – pääsimme kokeilemaan

 8. 8

  ”Se, joka käyttää juoksuhousuja, on menettänyt kontrollin elämästään” – Muotiguru Karl Lagerfeld muistetaan myös sivalluksistaan, tässä kuuluisimmat

 9. 9

  Sami Sykkö on harvoja Karl Lagerfeldin tavanneita suomalaisia: ”Hän oli yksinkertaisesti tämän maapallon suurin muoti­suunnittelija – ja piikikkään hauska”

 10. 10

  Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

 2. 2

  Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

  Tilaajille
 3. 3

  10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

  Tilaajille
 4. 4

  Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

 5. 5

  ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

 6. 6

  Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

 7. 7

  Yksi parisuhteen perusharha voi johtaa pahoihin ristiriitoihin

 8. 8

  Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

 9. 9

  Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija

  Tilaajille
 10. 10

  Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

 2. 2

  Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

 3. 3

  Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

 4. 4

  Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

 5. 5

  Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

 6. 6

  ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

  Tilaajille
 7. 7

  Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

  Tilaajille
 8. 8

  Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

  Tilaajille
 9. 9

  Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

  Tilaajille
 10. 10

  ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

 11. Näytä lisää