Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

Fyre: Luksusfestivaali, joka lässähti on Netflixin uutuusdokumentti, joka kertoo hämmentävän tarinan uskomattomasta festarihuijauksesta.

Muistatko vielä Fyre-festivaalin?

Keväällä 2016 koko internet tuntui puhuvan muutaman päivän ajan Bahamalla järjestetystä rikkaiden nuorten luksusfestarista, mutta ei ollenkaan sillä tavalla kuin järjestäjät olivat alun perin toivoneet.

”Verkostoitumistapahtumana” erityisesti Intagramissa mainostetulle, rikkaille millenniaaleille suunnatulle festarille myytiin tuhansien dollarien arvoisia lippupaketteja, joilla oli tarkoitus saada maineikasta Coachella-festivaaliakin upeampi kokemus Bahamalla sijaitsevalla ”autiosaarella”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tarjolla piti olla luksusmajoituksia, Major Lazerin ja Blink 182:n tapaisia huippuesiintyjiä, gourmetruokaa ja mahdollisuus päästä juhlimaan satojen ”vaikuttajavieraiden” kanssa. Festivaalin hulppealla mainosvideolla esiintyivät huippumallit, kuten Bella Hadid ja Emily Ratajkowski. Sosiaalisen median tilillään tapahtumaa etukäteen mainosti muun muassa Kendall Jenner. Heidän kaikkien piti olla paikalla juhlimassa.

Kun tapahtuman piti alkaa, kävi ilmi, että kaikki luvattu oli täyttä huijausta.

Festivaalista tuli nimittäin totaalinen kaaos, jossa kaikki mahdollinen meni pieleen. Festivaalivieraat jäivät jumiin saarelle, joka oli käytännössä mutainen monttu – eikä millään tavalla autiosaari, kuten alkuperäisessä mainosvideossa oli luvattu. ”Gourmetruoka” oli kuivahtanut juustoleipä, ”rantacabanat” hätätelttamajoituksia eikä juomavettä riittänyt kaikille. Suurin osa ”vaikuttajavieraista” ei koskaan saapunut paikalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Fyre-festivaalista ja sen totaalisesta epäonnistumisesta tuli yhden viikonlopun aikana iso vitsi.

Lopulta koko festivaali peruttiin. Silti kesti aikansa ennen kuin paikalle tulleet vieraat saatiin evakuoitua pois. Bahaman matkailuministeriön edustajat olivat auttamassa evakuoinnissa.

Monia raivostutti Fyren tapa luvata yksi historian hulppeimmista festivaalikokemuksista Bahaman paratiisisaarella ja lopulta vain huijata ihmisiltä heidän rahansa pois.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisaalta moni nettikommentoijista näki tapauksessa myös paljon huvittavia piirteitä.

Ihmisiä näytti naurattavan erityisesti rikkaiden nuorten ahdinko: se, että he olivat valmiita maksamaan tuhansia – jopa kymmeniä tuhansia – dollareita yhden mainosvideon, somepöhinän ja tyhjien lupausten perusteella.

Esimerkiksi Conan O’Brienin talk show’ssa koomikko Ron Funches repesi nauramaan, kun O’Brien kysyi tältä, sääliikö hän tapahtumaan osallistuneita nuoria.

”Jos on käytettävänä tuhansia dollareita nähdäkseen Blink 182:n, se on oma vika. Se on darwinismia parhaimmillaan”, Funches sanoi.Huumori peittää helposti alleen sen tosiasian, että Fyre-huijauksessa on kyse vakavasta rikoksesta. Festivaalin pääjärjestäjä Billy McFarland myönsi vuoden 2018 maaliskuussa syyllistyneensä petokseen, ja saman vuoden syksyllä hänet tuomittiin kuudeksi vuodeksi vankilaan.


Tämän vuoden keväällä Fyre-sekasotkusta tulee kuluneeksi kaksi vuotta.

Ei ole ihme, että kilpailevat dokumentaristit ovat kiinnostuneet tästä käsittämättömästä tarinasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niinpä vuoden 2019 alussa kaksi eri suoratoistopalvelua, Hulu ja Netflix, julkaisivat omat dokumenttinsa Fyre-festivaalista. Hulun Fyre Fraud sai ensi-iltansa 14. tammikuuta, Netflixin Fyre: Luksusfestivaali, joka lässähti pari päivää myöhemmin 18. tammikuuta.

Dokumentit on tehty hieman eri lähtökohdista, ja molemmissa on omat periaatteelliset ongelmansa.

Netflixin dokumentissa ei ole haastateltu pääjärjestäjä McFarlandia tai hänen yhteistyöpariaan, räppäriä Ja Rulea. Se maalaa ymmärrettävästi hyvin kriittisen kuvan koko Fyre-organisaatiosta ja sen toiminnasta, mutta jättää sen sijaan Fyren markkinoinnista vastanneen Jerry Media -yrityksen arvostelun erittäin vähälle. Syy selviää katsomalla lopputekstejä: dokumentin vastaava tuottaja on Jerry Median perustaja Elliot Tebele.

Hulun dokumentti ei tosin selviä yhtään sen vähemmällä ongelmallisuudella. Toisin kuin Netflixin dokumentissa, Hulun versiossa haastatellaan koko Fyre-sotkun keskeisintä henkilöä, vankeustuomio saanutta McFarlandia. Kovin rehdistä haastattelutilanteesta ei kuitenkaan ollut kyse. McFarlandin mukaan hänelle tarjottiin 250 000 dollaria, että hän suostuu Hulun dokumentin eksklusiiviseen haastatteluun. Hulu on kiistänyt väitetyn summan mutta myöntänyt, että McFarlandille maksettiin haastattelusta.

Ja Rule on arvostellut dokumenttien julkaisun jälkeen sitä, miten ”ihmiset luulevat tietävänsä nyt kaikki vastaukset”.
Ja Rulen itse kuullaan dokumentin loppupuolellakin väittävän työntekijöilleen, ettei Fyre-festivaali ole syyllistynyt petokseen, vaan ”enintään valheelliseen markkinointiin”.

Molemmat dokumentit pyrkivät silti vastaamaan samaan kysymykseen.

Miten koko Fyre-huijaus oli mahdollista, mistä siinä todella oli kyse – ja mitä seurauksia sillä oli ihmisille?

Katsoimme tätä juttua varten Netflixin Fyre-dokumentin, koska Hulu toimii tällä hetkellä lähinnä Yhdysvalloissa.

Osa Hulun hittituotannosta, kuten tv-sarja The Handmaid’s Tale, ovat tulleet katsottavaksi Suomessa esimerkiksi HBO Nordiciin, mutta toistaiseksi Fyre Fraudia ei ole tarjolla Suomessa.

Tältä näyttää Netflix-dokumentin traileri:


Vaikka Netflixin dokumentti sivuuttaa Hulun dokumentissa väitetyn Jerry Median vastuun Fyre-huijauksen onnistumisesta, on se muuten erittäin kattava kuvaus 2010-luvusta ja siitä, miten rikkaille millenniaaleille on ollut mahdollista myydä mielikuva luksustapahtumasta, vaikka sen toteutuminen on näyttänyt alusta lähtien käytännössä mahdottomalta.

Ennen kaikkea se tarjoaa Fyre-festivaalista ja sen taustasta kunnollisen kokonaisen tarinan, joka monilta jäi somekuohunnan keskellä keväällä 2016 kuulematta.

Tässä olennaisimmat huomiot koko Fyre-festivaalista.

Koko festivaali järjestettiin ilman minkäänlaista järkevää suunnitelmaa.

Yksi Fyre-dokumentin ensimmäisistä kiinnostavista tiedoista on se, että alun perin koko tapahtuman piti olla lähinnä Fyre Media -nimisen uuden applikaation mainostamiseksi tarkoitettu oheistuote.

Fyre Median perustaneet McFarland ja Ja Rule uskoivat, että Bahamalla järjestetty ”luksusfestivaali” toisi loistavaa näkyvyyttä heidän uuden applikaatiolleen, jonka oli tarkoitus olla eräänlainen ”tapahtumajärjestämisen Uber”: sovellus, joka tekisi esimerkiksi artistien buukkaamisesta omiin tapahtumiin helpompaa kuin mikään koskaan aiemmin.

Idea syntyi McFarlandin taustasta. Hän oli aiemmin perustanut menestyksenä pidetyn Magnises-yrityksen, jonka kohderyhmää niin ikään olivat rikkaat millenniaalit. Magnises tarjosi vuosimaksun maksaville jäsenilleen mahdollisuuden saada halvalla lippuja muun muassa yksityisiin konsertteihin. Fyre-kohun keskellä alkoi paljastua, että myös Magniseksen toiminta oli ollut pitkälti huijausta, mutta McFarland oli kuitenkin onnistunut ansaitsemaan sen avulla merkittävän omaisuuden.

Fyre-festivaalin kanssa kävi sen sijaan paljon huonommin. Uuden sovelluksen markkinointitapahtumaksi suunniteltu tapahtuma paisui massiiviseksi luksusfestivaaliksi, jota palkattiin järjestämään suuri joukko ihmisiä, kuten tapahtuma-alan konkari Andy King. Samalla Fyre Media -sovelluksen kanssa työskennelleet yrityksen palkolliset jäivät omilleen.

Hämmentävintä on kuitenkin se, että tapahtuman ideoineille McFarlandilla ja Ja Rulella sekä Fyren markkinointipäälliköllä Grant Margolinilla ei tuntunut olevan mitään käsitystä siitä, miten tällainen tapahtuma voitaisiin oikeasti järjestää ja miten valtavasti valmisteluja vaatisi järjestää luksusfestivaali pelkästään hyvien yhteyksien päässä, kuten Los Angelesissa – puhumattakaan sitten Bahamasta.

McFarlandilla, Ja Rulella ja Margolinilla oli dokumentin perusteella vain loputtomasti suuria toiveita. Ainakin McFarlandin kohdalla vaikuttaa vahvasti siltä, että kyse oli sokean uskon lisäksi (tai sen sijaan) puhtaasta halusta huijata ihmisiä. ”Luusereita”, kuten McFarlandin itsensä kuullaan dokumentissa sanovan tapahtuman suunnittelun alkuvaiheissa.

Aina jos joku yritti puhua McFarlandille järkeä, hänet vaiennettiin hiljaiseksi ja osassa tapauksessa potkittiin kokonaan pois projektista.

Näin kävi esimerkiksi projektin alkuvaiheessa mukana olleelle lentäjälle Keith van der Lindelle, joka yritti selittää McFarlandille, että tapahtumaa ei olisi mahdollista logistisesti järjestää Norman’s Cay -nimisellä autiosaarella, jonka McFarland valehteli ostaneensa. Van der Linden mukaan ei olisi mahdollista majoittaa saarelle läheskään niin paljon ihmisiä kuin lippuja oli myyty. McFarland ei uskonut van der Lindeä vaan antoi tälle potkut.

”Mallien miettimisen sijaan heidän olisi pitänyt miettiä vessoja”, van der Linde tiivisti koko Fyre-festivaalin ongelmat yhteen lauseeseen.

Lopulta festivaalia ei järjestetty Norman’s Caylla, koska saaren oikea omistaja potki Fyre Median saarelta pihalle vain kaksi kuukautta ennen tapahtumaa, koska McFarland oli rikkonut tapahtuman markkinoinnissa sopimusta ja mainostanut saarta huumeparoni Pablo Escobarin entisenä majapaikkana. Tapahtuma siirrettiin ilman erillistä mainintaa Bahaman saariryhmän Great Exuma -saarelle, jolla ei ole mitään tekemistä autiosaaren kanssa.

Nämä olivat kuitenkin vain alkusoittoa sille, että koko tapahtuman suunnittelu, kuten budjetin laskeminen toteutettiin viime tingassa – paljon sen jälkeen, kun liput tapahtumaan oli myyty. Festivaalikävijöille luvattujen majoitusten järjestämiseksi ei ollut tehty myyntivaiheessa yhtään mitään. Tapahtumapaikkaa alettiin rakentaa tyhjästä alle kaksi kuukautta ennen tapahtumaa. Mikään ei ehtinyt valmistua ajoissa. Majoituksia yritettiin etsiä epätoivoisesti, mutta niitä ei ollut tarjolla. Artistibuukkaukset hoiti 23-vuotias Fyre Median työntekijä, jolla ei ollut asiasta minkäänlaista aikaisempaa kokemusta.


Ongelmien ratkaiseminen äityi rumaksi.

Lopulta surkea suunnittelu johti katastrofiin, jonka paikalle päässeet festivaalikävijät joutuivat todistamaan ja joka teki Fyre-festivaalista hetkessä netin suurimman vitsin.

Sitä ennen kaikki festivaalin kanssa tekemisissä olleet ihmiset tekivät viimeiseen asti töitä yrittääkseen saada kasaan edes säällisen tapahtuman. Suurimman työn tekivät paikalliset ihmiset, jotka McFarlandin palkkaamana kasasivat festarialueen täyteen hätämajoitustelttoja, koska mitään parempaa – puhumattakaan luvatuista luksusmajapaikoista – ei ollut saatavilla. Kuin kirsikkana kakun päälle kaikki viikkojen aikana kasatut majoitukset kastuivat läpimäriksi, kun festivaalia edeltävänä yönä saarelle iski rankkasade.

Dokumentissa käy hyvin selville, että loppua kohden epätoivoisten ongelmien ratkaisu meni todella rumaksi. McFarland muun muassa valehteli miljoonia dollareja rahoituksena antaneelle sijoittajilleen suurin piirtein kaikesta. Paikallista työvoimaa käytettiin törkeästi hyväksi. Velkaa kasvatettiin jatkuvasti, ja lukuisille ihmisille luvattiin maksuja pian, vaikka rahaa ei ollut.

Kun Fyre-festivaalin ongelmat alkoivat paljastua hieman ennen tapahtuman alkamista, festivaalijärjestäjät kieltäytyivät vastaamasta kriittisiin kysymyksiin, sulkivat lopulta kommentoinnin ja jatkoivat markkinoinnissa valehteluaan, vaikka tiesivät, ettei tapahtumasta pystytä järjestämään ollenkaan luvatulla tavalla.

Yhden puistattavammista tarinoista dokumentilla kertoo loppuun asti McFarlandin tukena jatkanut tapahtumatuottaja Andy King. Bahamalle oli kuljetettu valtava määrä vettä festivaalikävijöitä varten. Vesi jäi kuitenkin tulliin kiinni, ja tulli vaati 175 000 dollaria, jotta vedet vapautettaisiin.

Rahoja ei ollut, joten McFarland soitti Kingille ja sanoi, että tämän on suostuttava suuseksiin tullin johtajan kanssa, jotta vedet vapautettaisiin. Järkyttynyt King oli valmis jopa tähän, mutta lopulta hänen ei tarvinnut tehdä sitä, koska tullinjohtaja suostui vapauttamaan vedet, kun hänelle oli luvattu rahat mahdollisimman pian.

Sosiaalisen median julkaisut sekä loivat että tappoivat tapahtuman.

Suuri kysymys Fyre-festivaalin kohdalla on se, miten ylipäänsä tapahtuma onnistui herättämään niin paljon innostusta ja vakuuttamaan ihmiset mahtavuudestaan.

Vastaus tähän löytyy dokumentin alkupuolelta. Jos McFarland ja Ja Rule onnistuivat jossain, he onnistuivat tekemään täysin olemattomalla festivaalille mahtavan mainosvideon. Sitä kuvattiin usean päivän ajan Norman’s Caylla huippumallien kanssa. Malleille tietenkin maksettiin valtavat korvaukset siitä, että he suostuivat mainosvideolle ja että he julkaisivat kuvauksista kuvia omilla sosiaalisen median tileillään.
Mainosvideon kuvanneen Matte Projectsin ohjaaja Brett Kincaid kertoo dokumentilla, että hänen mukaansa oikeasti olikin ”kaksi Fyre-festivaalia”. Mainosvideon kuvauksissa nähtiin niin sanottu ”oikea Fyre-festivaali”, joka oli luvattu ihmisille: sosiaalisen median vaikuttajia bilettämässä autiosaarella auringonpaisteessa. Se oli tapahtuma, jota ei pystytty koskaan oikeasti järjestämään.

”Siellä vain oli 60 ihmistä 6 000 ihmisen sijaan”, Kincaid sanoo.

Mainosvideo sai kuitenkin rikkaat nuoret uskomaan, että tällainen tapahtuma olisi oikeasti luvassa. Lopullisen vaikutuksen teki se, kun sadat sosiaalisen median vaikuttajat julkaisivat sovittuna ajankohtana Instagram-tileillään pelkän oranssin laatan, jolla kerättiin huomiota ja mainostettiin Fyre-festivaalia. Se toi tapahtumalle räjähdysmäisen huomion. Dokumentilla sanotaan, että pelkästään Kendall Jennerille maksettiin tästä Instagram-julkaisusta 250 000 dollaria.

Sosiaalisen median julkaisut onnistuivat siis luomaan festivaalille valtavan hypen, mutta sosiaalinen media myös tappoi sen. Kun tapahtuman kaoottisuus paljastui ihmisille, alkoivat he jakaa kokemuksiaan heti Twitterissä. Sen jälkeen koko tapahtuman maine oli pilalla. Lopullisen kuoliniskun tarjosi ikoniseksi noussut kuva ”gourmetannoksesta”, jotka festarikävijöille oli luvattu.


Paikalliset kärsivät eniten.

Fyre-festivaali ja sen epäonnistuminen on helppo nähdä myös huvittavana nettivitsinä. Rikkaat nuoret matkaavat Bahamalle päästäkseen luksustapahtumaan ja joutuvat hätämajoitustelttaan. Erityisesti huvittavaa se on nyt, kun tapahtuman järjestänyt McFarland on joutunut teoistaan oikeudelliseen vastuuseen.

Netflixin dokumentti osoittaa kuitenkin, että huumori loppuu lyhyeen, kun miettii, mitä McFarlandin tapahtuma aiheutti paikalliselle.

Fyre-festivaali työllisti viikkojen ajan suuren osan Great Exuma -saaren asukkaista. He eivät saaneet koskaan heille luvattuja palkkoja. McFarland ja kaikki muut Fyre-festivaalin järjestäjät pakenivat saarelta siinä vaiheessa, kun tapahtuma oli peruttu eikä rahaa maksamiseen ollut. Sijaiskärsijäksi joutui muun muassa J.R.-nimellä dokumentilla esiintyvä bahamalaismies, jonka McFarland oli palkannut heti alkuvaiheessa vastaamaan tapahtuman järjestelyistä. Myös J.R. joutui lopulta pakenemaan Great Exumalta, koska hänelläkään ei ollut rahaa maksaa työntekijöille.

Koskettavimman tarinan kertoo Great Exuma -saaren ravintoloitsija Maryann Rolle, joka hoiti kaiken mahdollisen cateringin tapahtuman järjestelyihin. Lopulta McFarland ja Fyre-järjestäjät jättivät Rollen tyhjin käsin, ja Rolle joutui käyttämään kaikki säästönsä, eli 50 000 dollaria, maksaakseen ihmisille palkkoja ja kuluja. Rolle kertoo dokumentilla, että tapahtuma pilasi hänen elämänsä. Ennen dokumentin julkaisua Rolle perusti joukkorahoituskampanjan, jolla hän on kerännyt nyt jo noin 150 000 dollaria.

Meitä on helppo huijata.

Lopulta dokumentin olennaisin opetus on se, miten helppo meitä on huijata. Fyre-festivaalin epäselvyyksistä alkoi liikkua tietoa netissä jo viikkoja ennen tapahtuman järjestämistä. Samoin McFarlandin Magnises-yritys oli saanut osakseen paljon huonoa julkisuutta. Silti suuri osa festivaalikävijöistä ei epäillyt mitään siinäkään vaiheessa, kun heitä pyydettiin ”tallettamaan lisää rahaa ennakkoon festarirannekkeelleen”.

Festivaalikävijöiden lisäksi McFarlandin pötypuhetta uskoivat myös rahoittajat, joille McFarland valehteli suut ja korvat täyteen muun muassa sijoituksista ja omistuksistaan.

Kaikkein käsittämättömintä on se, että vielä takuita vastaan vapaaksi pääsemisensä jäleen McFarland yritti uudestaan huijata ihmisiä Frank Tribble Jr. -nimisen miehen kanssa yrittämällä myydä Fyre-festivaalin kävijöille tekaistuja vip-lippuja muun muassa Met-gaalaan tai Coachellaan. Vielä tuolloinkin pieni osa ihmisistä lankesi huijaukseen.

Ei siis ole ihme, että McFarlandin konsulttina työskennellyt Marc Weinstein sanoo dokumentin lopussa uskovansa siihen, että jonain päivänä vielä McFarland palaa samoihin töihin ja jatkaa ihmisten huijaamista.

Koska miksipä joku liian hyvältä kuulostava ei voisi sittenkin olla totta?
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Yli 5 000 lukijaa äänesti vuoden parasta Fok_It-sarjakuvaa – tässä ovat niukasti ratkennut yleisön suosikki ja piirtäjän neljä omaa lempistrippiä

 2. 2

  Nuorisotutkijat miettivät, mikä ilmiö olisi erityisen suomalainen – Vastaus on kilju, ja nyt kansakunnan kiljumuistot on tarkoitus koota yhteen

 3. 3

  Fok_itin menestystarina alkoi 10 vuotta sitten homovitsistä, joka nyt hävettää – Oma ahdistus on oiva muusa, kun Joonas Rinta-Kanto piirtää hittisarjakuvaansa

  Tilaajille
 4. 4

  Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

 5. 5

  Eminem on kuuluisa räppäri mutta myös vanha sarjakuvasankari, ja selittää täydellisesti räppärin Twitter-raivon Netflixille

 6. 6

  Kymmenet tuhannet lukevat Fok_It-sarjakuvaa, ja nämä stripit naurattivat lukijoita eniten – Äänestä viime vuoden parasta strippiä

 7. 7

  Juurileipä on nyt hyvin muodikasta, siitä todistavat Helsinkiin avautuneet leipomot – näistä viidestä paikasta saa todella hyvää leipää

 8. 8

  Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

 9. 9

  Musta näyttelijä lavasti rasistisen ja homofobisen hyökkäyksen, koska hän oli tyytymätön palkkaansa, sanoo poliisi – Näin Yhdysvaltoja repinyt vyyhti eteni

 10. 10

  Onko tässä Helsingin paras kiinalainen ravintola? Huikea maustaminen ja tarjoilijan sakset tekivät vaikutuksen HS:n ravintolakriitikkoon

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

 2. 2

  Nuorisotutkijat miettivät, mikä ilmiö olisi erityisen suomalainen – Vastaus on kilju, ja nyt kansakunnan kiljumuistot on tarkoitus koota yhteen

 3. 3

  Yli 5 000 lukijaa äänesti vuoden parasta Fok_It-sarjakuvaa – tässä ovat niukasti ratkennut yleisön suosikki ja piirtäjän neljä omaa lempistrippiä

 4. 4

  Musta näyttelijä lavasti rasistisen ja homofobisen hyökkäyksen, koska hän oli tyytymätön palkkaansa, sanoo poliisi – Näin Yhdysvaltoja repinyt vyyhti eteni

 5. 5

  Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

 6. 6

  Fok_itin menestystarina alkoi 10 vuotta sitten homovitsistä, joka nyt hävettää – Oma ahdistus on oiva muusa, kun Joonas Rinta-Kanto piirtää hittisarjakuvaansa

  Tilaajille
 7. 7

  Kymmenet tuhannet lukevat Fok_It-sarjakuvaa, ja nämä stripit naurattivat lukijoita eniten – Äänestä viime vuoden parasta strippiä

 8. 8

  Nämä ovat pelottavimmat hetket Muumilaakson tarinoissa – kolme jaksoa sensuroitiin Suomessa liian kammottavina

 9. 9

  Yksi elämän osa-alue tuo ihmisten piilotetut ennakkoluulot pintaan – ilmiö on erityisen kiusallinen nuorille liberaaleille

 10. 10

  Eminem on kuuluisa räppäri mutta myös vanha sarjakuvasankari, ja selittää täydellisesti räppärin Twitter-raivon Netflixille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

 2. 2

  Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

 3. 3

  Internet on juuri nyt täynnä tästä kokoomuksen vaalimainoksesta tehtyjä pilaversioita – kokosimme kaikki parhaat

 4. 4

  Yksi elämän osa-alue tuo ihmisten piilotetut ennakkoluulot pintaan – ilmiö on erityisen kiusallinen nuorille liberaaleille

 5. 5

  Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

 6. 6

  Kymmenet tuhannet lukevat Fok_It-sarjakuvaa, ja nämä stripit naurattivat lukijoita eniten – Äänestä viime vuoden parasta strippiä

 7. 7

  Tieteisklassikko Dyynin uusi versio ilmestyy marraskuussa 2020 – näyttelijöinä tunnettuja tähtiä

 8. 8

  Nämä videot varapresidentti Mike Pencen puheista levisivät hetkessä ympäri nettiä, koska kukaan ei taputa hänelle

 9. 9

  Fok_itin menestystarina alkoi 10 vuotta sitten homovitsistä, joka nyt hävettää – Oma ahdistus on oiva muusa, kun Joonas Rinta-Kanto piirtää hittisarjakuvaansa

  Tilaajille
 10. 10

  Lavastiko musta näyttelijä raa’an pahoinpitelynsä? Kysymys synnytti riidan, joka kielii jälleen Yhdysvaltojen syvästä kahtiajaosta

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

 2. 2

  ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

  Tilaajille
 3. 3

  Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

 4. 4

  Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

 5. 5

  Iivo Niskanen kaatui mutta pinnisti takaisin kärkiryhmään – HS seuraa hetki hetkeltä yhdistelmäkilpailua

 6. 6

  Donald Trump palkittiin huonoimpien elokuvien Razzie-palkinnoilla – huomiota sai myös Trumpin ”loputon pikkumaisuus”

 7. 7

  ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

  Tilaajille
 8. 8

  Tiede tarjoaa valoisan tulevaisuuden: Syöpä pysäytetään, lihaa saadaan ilman tappamista ja hiilidioksidi otetaan hyötykäyttöön

  Tilaajille
 9. 9

  IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä –”Nyt on tilanne se, että 150 metriä kävelen helposti”

 10. 10

  Udo Kier on näytellyt maailman arvostetuimmissa elokuvissa ja satoja miljoonia tuottaneissa kassamagneeteissa, ja nyt hän on tykästynyt suomalaiseen Timoon

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

 2. 2

  ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

  Tilaajille
 3. 3

  Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

  Tilaajille
 4. 4

  ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

  Tilaajille
 5. 5

  SRV:n Majakka-tornitaloon valui vettä tuntien ajan Kalasatamassa – Asunnon ostaneet pettyneitä: ”Luotto ei ole korkealla”

 6. 6

  ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

  Tilaajille
 7. 7

  Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

 8. 8

  Saako syöpäpotilasta hieroa? Osa hierojista ei halua tehdä sitä – ja siinä on myös riskinsä

 9. 9

  ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

 10. 10

  Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

  Tilaajille
 2. 2

  Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

  Tilaajille
 3. 3

  Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

 4. 4

  Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

  Tilaajille
 5. 5

  Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

  Tilaajille
 6. 6

  ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

  Tilaajille
 7. 7

  Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

  Tilaajille
 8. 8

  Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

 9. 9

  Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

 10. 10

  Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

 11. Näytä lisää