Maailman peliharrastajat haluavat nyt ”kaikkien aikojen parhaan lautapelin”, joka painaa kymmenen kiloa ja kestää yli sata tuntia – selvitimme, miksi se on niin erinomainen

Se painaa 10 kiloa, maksaa yli 100 euroa ja kestää yli 100 tuntia. Gloomhaven on silti maailman lautapeliharrastajien suosikkipeli – tai ehkä juuri siksi.

Kymmenen kiloa lautapeliä. Sellainen on maailman halutuimman lautapelin Gloomhavenin laatikko.

Peliä kuljetetaan konttikaupalla ympäri maailmaa, koska lautapeliharrastajat kaikkialla haluavat pelata juuri sitä, juuri nyt. Vaikka peli maksaa reilusti toistasataa euroa, jokainen uusi painos myydään nopeasti loppuun. Sama tilanne on Suomessakin. Peliä myydään paljon ja eioota vähintään yhtä paljon.

Fantasiapelien Jyrki Tudeer kertoo odottavansa juuri tilausta, jossa pitäisi tulla ”tonni Gloomhavenia”, mikä sekään ei ollut läheskään se määrä, joka olisi hyllylle haluttu. Kaikki menevät käsistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toni Niittymäki Lautapelit.fistä kertoo, että peli on koko ajan myyty loppuun jakelijaportaassa. ”Vaikea saatavuus on ruokkinut pelin legendaarista mainetta.”

Legendaarisuuden suurin syy on kuitenkin itse pelissä ja sen erinomaisuudessa. Gloomhaven on pitänyt lautapeliharrastajien ykkössaitin Boardgame Geekin kaikkien aikojen parhaan pelin paikkaa lähes ilmestymisestään asti, vuodesta 2017. Se on voittanut palkintoja ja sitä pidetään yleisesti mestariteoksena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy


Mikä tämä peli oikein on?

Gloomhavenissa joukko pelaajia ohjaa hahmoja, jotka taistelevat vihollisia vastaan fantasiamaailmassa. Yksinkertaisen ydinajatuksen takana on tietysti paljon kaikenlaista. Tärkeä osa pelin viehätystä on, että pelilauta on joka kerta uudenlainen. Pelissä on yli 1500 erilaista korttia ja paljon erilaista tekemistä ja vaihtoehtoja. Monipuolisuudesta huolimatta peli on selkeästi etenevä ja jännittävä. Siihen jää hyvin helposti koukkuun – jos tykkää sen sortin miettimistä vaativista lautapeleistä.

Pelin on suunnitellut yksi tekijä, yhdysvaltalainen Isaac Childres. Hän on koulutukseltaan fysiikan tohtori ja on tehnyt joitain vuosia kulttuuritoimittajan hommia. Hän päätti keskittyä pelien tekemiseen ja perusti oman pelifirmansa Cephalofair Gamesin 2014. Childresin toisesta pelistä tuli hänen ”magnum opuksensa”, Gloomhaven. Hän teki sitä puolentoista vuoden ajan työskennellen 50–60 tuntia viikossa.

Childres ei vastannut suomalaismedian haastattelupyyntöihin – todennäköisesti koska hänen ei tarvitse. Hän tekee mieluummin täysipäiväisesti Gloomhavenin ”massiiviseksi” kuvailemaansa laajennusta, joka ilmestyy ”joskus lähivuosina”. Hän antaa joskus haastatteluja pelialan julkaisuille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Peli on harrastajien suuressa suosiossa, mutta myyntilukujen mittakaava on hyvä pitää mielessä. Gloomhavenia on myyty arviolta 200 000 kappaletta. Sen suosio harrastajien piirissä on vankka, mutta kaupallisesti se on pikkupuuhastelua verrattuna Settlers of Catanin tai Carcassonnen tapaisten modernien klassikoiden kymmenien miljoonien myyntilukuihin.

Childresillä on firmassaan yksi osa-aikainen työntekijä. Hänellä ei ole kiinnostusta laajentaa toimintaansa. Miten on mahdollista, että yhden miehen firma tekee pelin, joka hakkaa isojen pelijulkaisijoiden teokset?

Iso syy on joukkorahoituspalvelu Kickstarter. Se on viime vuosina mullistanut lautapelijulkaisemisen.

”Lautapeliteollisuus on viimeisen kahden vuoden aikana joutunut kilpailemaan Kickstarter-pelien kanssa”, Suomen lautapeliseuran puheenjohtaja Mauri Sahlberg sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Peleistä on tullut yhä näyttävämpiä. Osat, joita Gloomhavenissakin riittää, on toteutettu huolella. Vaikka Childres suunnitteli pelinsä itse, hänellä on apunaan graafinen suunnittelija ja taiteilija.

”Nyt keskitytään yhä enemmän siihen, miltä peli näyttää”, Sahlberg sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Isot pelijulkaisijat painavat pelejään valtavia määriä. Kun niiden pitää näyttää komeilta, kulut kasvavat. Kaikki pelit eivät tietenkään ole pärjänneet ja julkaisijat ovat kärsineet tappioita. ”On tehty kalliita pelejä, jotka eivät ole saaneet tuotantokustannuksiaan takaisin.”

Kickstarterin avulla voi julkaista pelejä pienemmillä painoksilla ja riskillä. Childres keräsi kahdella Kickstarter-rahoituskierroksella hurjat 4,4 miljoonaa dollaria Gloomhavenin julkaisemiseksi. Rahoittajia oli toisella kierroksella neljäkymmentä tuhatta. Se on pieni ostava yleisö maailmanmarkkinoilla, mutta riittävä hienon pelin ensimmäisen painoksen tekemiseen.


Miksi niitä hienoja osia sitten tarvitaan niin paljon, että pelin tiukkaan pakattu iso laatikko painaa melkein kymmenen kiloa?

Koska niillä kerrotaan tarina.

Valtavasta tavaramäärästä rakennetaan joka kerta uudenlainen peli. Pelissä on melkein sata erilaista ”skenaariota” eli pientä seikkailua. Ohjekirja kertoo, minkälainen kartta valmiista paloista rakennetaan, mitä vihollisia siellä on ja mitä pelaajien pitää tehdä. Pelin säännöt ovat tietysti aina samat, mutta sisältö on joka kerta erilainen.

Mutta se on vasta toinen puoli. Olennaista on, että erilaisista pelikerroista syntyy yksi jatkuva tarina.

Gloomhaven koukuttaa hyvin tehokkaasti. Siihen vaikuttaa jatkuva tarina, jonka sisällä jokainen pelikerta on erilainen”, Sahlberg tiivistää.

Tarinallisuus syntyy ennen kaikkea siitä, että pelaajien pelissä ohjaamat hahmot kehittyvät ajan myötä ja pelin maailma elää ja muuttuu heidän valintojensa mukaan. Pelaajat voivat myös valita, ovatko he ystävällisiä sankareita vai ahneita lurjuksia. Pelissä on siis kevyttä roolipelaamistakin. Tarinan pelaamiseen loppuun asti menee yhteensä helposti sata, kaksisataa tuntia, ehkä enemmänkin.

Hahmot kehittyvät, oppivat uusia kykyjä ja saavat uudenlaisia välineitä. Samalla pelaaja oppii tuntemaan hahmon lukuisia ominaisuuksia paremmin ja oppii yhdistelemään niitä taitavammin sekä yhteistyössä muiden pelaajien kanssa.

Gloomhaven toteuttaa tyypillisen fantasian draamankaaren”, Sahlberg sanoo. ”Alussa on nuori ja kokematon hahmo, joka kehittyy tarinan edetessä voimakkaammaksi. Lopulta se lätkii vanhoja vihollisiaan turpaan ja ratkoo vaikeampia pulmia.”


Kuten sanottua, pelien pitää näyttää nyt hienolta, joten ne ovat kalliita.

Kun pelistä maksetaan toista sataa euroa, sitä halutaan pelata monta kertaa uudelleen. Kaikkia hyviä aikuisille suunnattuja lautapelejä, kuten Carcassonnea tai Settlers of Catania, voi pelata uudestaan. Mutta Gloomhavenin kaltaisissa peleissä uusi pelikerta ei ole vain edellisen variaatio, vaan jatkoa sille. Gloomhavenissa Childres on onnistunut yhdistämään tarinan ja erilaiset pelikerrat ihanteellisella tavalla. Siksi se vastaa niin täydellisesti tämän päivän peliharrastajien tarpeisiin. ”Gloomhaven on moniosainen tarina- ja seikkailupeli. Sellaisena se on uusi ilmiö lautapeleissä”, Sahlberg sanoo.

Toinen keskeinen tekijä pelin suosiolle on pelaajien yhteistyö. Gloomhavenissa pelaajat eivät kilpaile keskenään, vaan pelaavat yhdessä peliä vastaan. Hahmojen taidot tukevat toisiaan ja yhteistyö on välttämätöntä, että hankalat vastukset voitetaan ja pulmat ratkotaan. Tässä se muistuttaa hieman World of Warcraftin tapaisia verkkopelejä.

Yhteistyö ei sinällään ole uutta lautapeleissä. Lovecraft-aiheinen Arkham Horror on tunnettu lautapeli, jossa pelaajat yrittävät yhdessä selviytyä pelin heitä vastaan heittämiä hirvityksiä vastaan. Gloomhavenissa yhteistyön täsmällisyyden vaatimus on viety kuitenkin hyvin tarkalle tasolle. Peli edellyttää paljon juttelua ja suunnittelua..

Lautapelissä säännöt, ja se, miten niistä syntyy peli ovat oikeastaan se teos. Pelin teema – vaikka fantasia, scifi tai länkkäri – on vaihdettavissa olevaa kuorrutusta, vaikka se usein ensin vetoaa yleisöön.

Gloomhavenissa on hyvin toimiva taktinen mekaniikka”, Sahlberg sanoo. Se on kolmas ja hyvin olennainen syy pelin menestykselle. 50-sivuisten sääntöjen oppiminen vie jonkin aikaa, mutta pari puolen tunnin Youtube-videota auttaa nopeasti alkuun. ”Oppimiskynnys on jyrkkä, mutta kaverit pelaavat sitä 10- ja 12-vuotiaiden lastensa kanssa”, Sahlberg sanoo.

Onko kymmenen kiloa, yli sata tuntia, yli sata euroa ja viisikymmentä sivua sääntöjä liikaa suurelle yleisölle?

Gloomhavenia ei ehkä koskaan myydä kymmeniä miljoonia kuten Carcassonnea. Mutta roolipelien suosio on kasvussa ja lautapelejä pelataan paljon. Gloomhaven yhdistää lautapelin, verkkopelin ja roolipelin piirteitä. Maailma todennäköisesti haluaa vielä paljon lisää Gloomhavenia.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Yksi elämän osa-alue tuo ihmisten piilotetut ennakkoluulot pintaan – ilmiö on erityisen kiusallinen nuorille liberaaleille

 2. 2

  Nämä videot varapresidentti Mike Pencen puheista levisivät hetkessä ympäri nettiä, koska kukaan ei taputa hänelle

 3. 3

  Netissä pilkataan verkkokauppaa, joka yrittää myydä satunnaisia vhs-kasetteja 35 eurolla – kysyimme, onko tässä mitään järkeä

 4. 4

  Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

 5. 5

  Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

 6. 6

  Latitude 25 tarjoaa Euroopan mittakaavassa harvinaista ruokaa, mutta kahden tähden ravintola on pettymys – wokkiannos on suorastaan hurja kokemus

 7. 7

  Internet on juuri nyt täynnä tästä kokoomuksen vaalimainoksesta tehtyjä pilaversioita – kokosimme kaikki parhaat

 8. 8

  Tieteisklassikko Dyynin uusi versio ilmestyy marraskuussa 2020 – näyttelijöinä tunnettuja tähtiä

 9. 9

  Lähiöteinit piikittävät toisiaan vaarallisella rusketushormonilla, ottavat täytettä huuliin ja botoxia otsaan, koska ne peittävät rankan menneisyyden jäljet

 10. 10

  Koska pornon katselu on niin helppoa ja miehet tykkäävät masturbaatiosta, internetin mukaan miehiä vaivaa nyt death grip syndrome – soitimme erikoislääkärille ja selvitimme

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

 2. 2

  Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

 3. 3

  Yksi elämän osa-alue tuo ihmisten piilotetut ennakkoluulot pintaan – ilmiö on erityisen kiusallinen nuorille liberaaleille

 4. 4

  Internet on juuri nyt täynnä tästä kokoomuksen vaalimainoksesta tehtyjä pilaversioita – kokosimme kaikki parhaat

 5. 5

  Latitude 25 tarjoaa Euroopan mittakaavassa harvinaista ruokaa, mutta kahden tähden ravintola on pettymys – wokkiannos on suorastaan hurja kokemus

 6. 6

  Tieteisklassikko Dyynin uusi versio ilmestyy marraskuussa 2020 – näyttelijöinä tunnettuja tähtiä

 7. 7

  Lähiöteinit piikittävät toisiaan vaarallisella rusketushormonilla, ottavat täytettä huuliin ja botoxia otsaan, koska ne peittävät rankan menneisyyden jäljet

 8. 8

  Koska pornon katselu on niin helppoa ja miehet tykkäävät masturbaatiosta, internetin mukaan miehiä vaivaa nyt death grip syndrome – soitimme erikoislääkärille ja selvitimme

 9. 9

  Alma Media saattoi juuri julkaista käsittämättömimmän virkkeen koskaan – soitimme tutkijalle ja kysyimme, miten suomen kieli on kehittynyt niin pitkälle, ettei se tarkoita enää mitään

 10. 10

  Nämä videot varapresidentti Mike Pencen puheista levisivät hetkessä ympäri nettiä, koska kukaan ei taputa hänelle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

 2. 2

  Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

 3. 3

  Suomalaiset kuvittelevat puhuvansa sukupuolineutraalia kieltä, mutta ovat väärässä – suomi on piilomaskuliininen kieli, jossa ”ihminen” on enemmänkin ”mies”

 4. 4

  Internet on juuri nyt täynnä tästä kokoomuksen vaalimainoksesta tehtyjä pilaversioita – kokosimme kaikki parhaat

 5. 5

  Tubettaja Mentaalisavuketta suututtaa, kun häntä kutsutaan äärioikeistolaiseksi – tässä jutussa hän kertoo, mitä hän todella ajattelee vasemmistosta ja valkoisista heteromiehistä

 6. 6

  Yksi elämän osa-alue tuo ihmisten piilotetut ennakkoluulot pintaan – ilmiö on erityisen kiusallinen nuorille liberaaleille

 7. 7

  Suomi mainittu! Amerikkalainen showpainija pukeutui suomalaisen folk metal -yhtyeen Korpiklaanin paitaan esiintyessään miljoonayleisölle

 8. 8

  Poliitikot hylkäsivät kansalaisaloitteen maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta yhden väärän sanan vuoksi – somessa syntyi valtava pettymys

 9. 9

  Tieteisklassikko Dyynin uusi versio ilmestyy marraskuussa 2020 – näyttelijöinä tunnettuja tähtiä

 10. 10

  Dome Karukosken Tolkien-elokuvan ensimmäinen traileri on julkaistu – analysoimme, mitä kaikkea se lupaa tulevalta elämäkertaelokuvalta

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

 2. 2

  Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

 3. 3

  Helsingin yliopiston dekaanille moite Keski-Karjalan savolaismurteella kirjoitetun gradun epäasiallisesta kommentoinnista

 4. 4

  Uusi yhtiö markkinoi Suomessa pikavippejä luottotietonsa menettäneille – Taustalla brittimiljardööri, viranomainen kuvaa toimintaa ”järkyttäväksi”

 5. 5

  Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

  Tilaajille
 6. 6

  Useita ihmisiä jäänyt lumivyöryn alle Sveitsissä

 7. 7

  ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

 8. 8

  10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

  Tilaajille
 9. 9

  Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija

  Tilaajille
 10. 10

  Nachopelti on lohturuokien aatelia – näillä helpoilla vinkeillä valmistat siitä herkullisemman kuin koskaan aiemmin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

 2. 2

  Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

  Tilaajille
 3. 3

  10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

  Tilaajille
 4. 4

  Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

 5. 5

  Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

 6. 6

  Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

 7. 7

  Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

  Tilaajille
 8. 8

  ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

 9. 9

  Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

 10. 10

  Yksi parisuhteen perusharha voi johtaa pahoihin ristiriitoihin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

 2. 2

  Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

 3. 3

  Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

 4. 4

  Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

 5. 5

  ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

  Tilaajille
 6. 6

  Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

  Tilaajille
 7. 7

  Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

  Tilaajille
 8. 8

  ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

 9. 9

  Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

 10. 10

  Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Uusi yhtiö markkinoi Suomessa pikavippejä luottotietonsa menettäneille – Taustalla brittimiljardööri, viranomainen kuvaa toimintaa ”järkyttäväksi”
 3. Suomalaismalli Angelika Kalliosta tuli Karl Lagerfeldin suojatti, jota muotiguru puolusti ärhäkästi: ”Chanelin työntekijät eivät pitäneet minusta mutta Karl käski heitä sulkemaan suunsa”
 4. Useita ihmisiä jäänyt lumivyöryn alle Sveitsissä
 5. Susijengin pelintekijä Jamar Wilson oli tyytyväinen peleihinsä liettualaisessa seurassa, mutta sitten alkoi omituinen pomotus: ”Yksi koko urani suurimmista tarinoista”
 6. Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija Tilaajille
 7. 10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut Tilaajille
 8. Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi Tilaajille
 9. Nämä videot varapresidentti Mike Pencen puheista levisivät hetkessä ympäri nettiä, koska kukaan ei taputa hänelle
 10. Israelin ulkoministeri väitti puolalaisten ”imevän juutalaisvihaa äidinmaidosta” – kiista perui kumppanimaiden kokouksen, mutta miksi antisemitismi on Puolalle niin arka aihe?
 11. Jääkarhujen takia julistettu hätätila on ohi Venäjän pohjoisilla saarilla
 12. Näytä lisää