Huhtasaari liitti toivomuksensa yhteyteen kuvasarjan, jossa oli otsikko ”Maskuliinisuus on psykologisesti haitallista” ja ruksit vedetty kahden varsin miehekästä palomiestä esittävän kuvan päälle. Pelastajasankareiden vieressä oli kaksi kuvaa miehistä mekoissa ja näiden kuvien päällä hyväksyntää osoittava oikein-merkki.
Huhtasaaren siteeraama otsikko on kokoomuksen verkkolehden Verkkouutisten kirjoittamasta jutustahttps://www.verkkouutiset.fi/maskuliinisuus-on-psykologisesti-haitallista/.
Jutun pääasiallisena lähteenä on Yhdysvaltain psykologisen yhdistyksen (American psychological association, APA) kirjoitushttps://www.apa.org/monitor/2019/01/ce-corner.aspx?utm_content=1546300435, joka käsittelee yhdistyksen tuoretta ohjeistustahttps://www.apa.org/about/policy/boys-men-practice-guidelines.pdf, jolla pyritään vähentämään ”perinteisten miehen mallien” – kuten eräänlaisen stoalaisen tunnekylmyyden kilpailuhenkisyyden, alistamisen ja aggressiivisuuden – aiheuttamia haittoja psykologisessa hoidossa.
Yhdistyksen ohjeistuskirjanen koostaa aika perusjärkevän tuntuisesti erilaista tutkimusta mieheydestä ja erilaisista mieheyden malleista ja pyrkii ohjaamaan psykologeja huomioimaan näitä työssään. Osahttps://www.foxnews.com/health/american-psychological-association-deems-traditional-masculinity-harmful-could-lead-to-sexual-harassment medioistahttps://www.theatlantic.com/health/archive/2019/01/traditional-masculinity-american-psychological-association/580006/ teki APA:n ohjeistuksesta uutisen, jossa keskityttiin yhdistyksen luonnehdintaan, jonka mukaan perinteinen mieheys itsessään olisi psykologisesti haitallista.
Tämä on se otsikko, joka levisi ympäri maailmaa ja päätyi siis Huhtasaaren twiittiinkin – tosin kokoomuskäsittelyn jälkeen entistäkin provosoivammassa muodossa eli väittämänä, että kaikki maskuliinisuus on haitallista.
Mieheys, seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden erilaiset muodot ja oikeistopopulistiset poliitikot ovat yhdistelmä, joka johtaa helposti näinä internetaikoina räjähdykseen, joten Huhtasaari sai vastaansa satojen kommenttien ryöpytyksen.
Osuvimmin somessa kiinnitettiin huomiota siihen, että Huhtasaari jakoi julkaisunsa yhteydessä kuvaa Juho Pylvänäisestähttps://www.hs.fi/haku/?query=juho+pylvanaisesta. Pylvänäinen on sosiaalisessa mediassa ahkerasti kommentoiva provokaattori, joka puolustaa varsinkin liberaaleja ja vasemmistolaisia arvoja ja arvostelee perussuomalaisia ja muita oikeistolaisia.
Huhtasaaren käyttämä Pylvänäisen mekkokuva oli kuitenkin poimittu tapauksesta vuodelta 2015, jossa Pylvänäinen pyrki puolustamaan nelivuotiasta suomalaispoikaahttps://www.is.fi/perhe/art-2000000941044.html, joka oli joutunut kiusaamisen kohteeksi pukeuduttuaan mekkoon.
Tämän vuoksi Huhtasaaren julkaisu vaikutti tylyltä, sillä Pylvänäisen mekkokuva oli ilmiselvästi julkaistu lapsen puolustamiseksi.
Pian myös muut tunnetut ja vähemmän tunnetut somekommentoijat tarttuivat tilaisuuteen ja alkoivat julkaista kuvia itsestään mekoissa. Tunnetuimpana heistä juontaja Arman Alizadhttps://www.hs.fi/haku/?query=arman+alizad, joka vastasi Huhtasaarelle kuvalla itsestään kirkossa häämekon tapainen luomus päällään.
Cristal Snow’na tunnettu televisiokasvo Tapio Huuskahttps://www.hs.fi/haku/?query=tapio+huuska muistutti muutamallakin kuvalla olevansa sekä mies että pukeutuvansa mekkoon.
Pian Huhtasaarta alettiin muistutella myös mekkoasuisiin miehiin kohdistuvan kritiikin suhteesta historiaan. Ilmeisimpänä vastalauseena nostettiin skottien kansallisasuun kuuluva kiltti, jota perinteisesti varsin miehekkäänä pidetty Sean Connerykinhttps://www.hs.fi/haku/?query=sean+connerykin on käyttänyt.
Huhtasaarta muistutettiin myös siitä, että miesten pukeutuminen on muuttunut useaan otteeseen. Eri aikoina se on ollut milloin visuaalisesti konservatiivista, milloin lähes camp-henkisen riikinkukkomaista.
Myös Ylen suosittu televisiokasvo Markus Kuotesahohttps://www.hs.fi/haku/?query=markus+kuotesaho nostettiin esiin esimerkkinä hahmosta, joka on yhtaikaa jopa häiritsevän maskuliininen (koska on siikajokelainen kiroileva romukauppias) että feminiininen (koska rakastaa mekkoja, piikkikorkkareita ja naiseksi laittautumista).
Viikonlopun kestäneen naljailun, pilkkaamisen ja idiootiksi kutsumisen jälkeen Huhtasaari palasi aiheeseen Facebook-tilillään.
”Arvostan maskuliinisuutta, eikä se minusta ole myrkyllistä (toksista). Minua ärsyttää jatkuva jankutus maskuliinisuuden toksisuudesta. – – Jaoin meemin, jossa oli kaksi palomiestä ja kaksi hame päällä olevaa miestä”, Huhtasaari kirjoittaahttps://www.facebook.com/photo.php?fbid=10161471280830046.
”Sitten joku muisti, että meemin kuvia oli käytetty myös toisessa yhteydessä, tarkoituksena puolustaa kiusattua poikaa, joka oli hieno asia. – – Riippumatta, mikä meemin viesti oli tai meemin jakajien, vihreiden poliitikko keksi syyttää minua lasten kiusaamisesta, ja että meemissä olisi ollut kyse lapsista”, Huhtasaari sanoo ja ilmaisee, ettei se ollut hänen tarkoituksensa.
- Sosiaalinen media Seuraa
- Internet Seuraa
- Nyt Seuraa
- Twitter Seuraa
- Tuomas Peltomäki Seuraa