True Detectiven uuden kauden takana on karmea todellinen rikos ja oikeusmurha, jonka ratkaisemisessa elokuvaohjaaja Peter Jacksonilla oli tärkeä rooli

True Detectiven käynnissä oleva kolmas kausi kertoo vuosikymmenien mittaisen tarinan lapsenmurhaajan etsinnästä. Tarina on fiktiota, mutta sillä on selviä yhteyksiä todelliseen rikokseen. Taustalla olevassa tapauksessa kolme lasta murhattiin ja kolme teiniä tuomittiin rikoksista.

Tuomittujen teinien vapauttamiseksi syntyi kansanliike. Monien käänteiden jälkeen heidät vapautettiin, ja elokuvaohjaaja Peter Jackson ja hänen käsikirjoittajavaimonsa Fran Walsh paitsi auttoivat vapauttamisessa läheisesti, myös dokumentoivat tapauksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

West Memphis Threenä tunnettu tapaus on hyytävä. Se tunnetaan myös yhtenä suurimmista oikeusmurhista Yhdysvalloissa.

Kuten True Detectiven kolmas kausi, myös West Memphisin tapahtumat alkavat pahaenteisen synkkänä iltana vuosikymmeniä sitten.

Vuonna 1993 kolme kahdeksanvuotiasta poikaa tapettiin West Memphisin pikkukaupungissa Arkansasissa. Steve Branch, Michael Moore ja Christopher Byers nähtiin viimeisen kerran leikkimässä yhdessä illalla 5. toukokuuta 1992 Robin Hood Hillsin alueella. Pojat olivat liikkeellä polkupyörillään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pojat eivät koskaan tulleet leikkimästä takaisin kotiinsa.

Etsinnät alkoivat seuraavana aamuna. Iltapäivällä poliisi huomasi läheisessä ojassa lenkkitossun. Poikien alastomat, omilla kengännauhoillaan sidotut ruumiit löytyivät ojasta.

Myöhemmin tapaus alettiin tuntea nimellä West Memphis Three (WM3). ”West Memphisin Kolmikko” ei kuitenkaan viittaa murhattuihin poikiin, vaan kolmeen paikalliseen teiniin, jotka tuomittiin syyllisiksi rikoksiin 16–18-vuotiaina.

Damien Echols sai kuolemantuomion, Jessie Misskelley Jr sai elinkautisen ja kaksi 20 vuoden tuomiota ja Jason Baldwin sai elinkautisen. He olivat vangittuina lähes kaksikymmentä vuotta.


Echols, Misskelley Jr. ja Baldwin olivat kuitenkin syyttömiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tapauksesta on kirjoitettu lukuisia kirjoja, tehty dokumenttielokuvia ja ainakin yksi dramatisointikin. Nyt murhatapauksella on selkeitä yhteyksiä True Detectiven kolmannen kauden rikokseen. Kaudesta on ilmestynyt nyt viisi jaksoa ja kolme on vielä jäljellä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tästä eteenpäin juttu sisältää lieviä juonipaljastuksia True Detectiven kolmannelta kaudelta.

Ensimmäinen yhteys on tapahtumapaikka. Tv-sarjassa rikos tapahtuu West Fingerissä, Arkansasissa. West Finger on käsikirjoittaja Nic Pizzolatton keksimä nimi, mutta viittaa selvästi WM3:n tapahtumapaikkaan West Memphisiin, joka sijaitsee myöskin Arkansasissa.

Pieni yksityiskohta on, että kun pojat katosivat, he olivat liikkeellä polkupyörillään. Myös sarjassa lapset nähdään viimeiseksi pyöräilemässä.

Kolmas yhteys on tärkeä. Tv-sarjassa kolmea paikallista teinipoikaa syytetään murhista. Jo alkukauden jaksoissa katsojan annetaan ymmärtää, että teineillä on mahdollisesti jotain tekemistä tapahtuneen rikoksen kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun todellinen murha oli tapahtunut, West Memphisissä epäilyt kohdistuivat myös nopeasti kolmeen teini-ikäiseen. Heidän virheensä taisi olla se, että he olivat erilaisia.

Damien Echols oli outolintu, jolla oli mielenterveysoneglmia ja joka kuunteli synkkää musiikkia. Jason Baldwin oli herkkä, taiteellinen nuorukainen, joka viihtyi Echolsin seurassa. Jesse Misskelley oli vähälahjainen, lähes jälkeenjäänyt nuorukainen, helppo syntipukki.

Raamattuvyöhykkeen pikkukaupungissa nämä normista poikkeavat teinipojat olivat yhteisön silmissä välittömästi syyllisiä.Mutta he olivat syyttömiä. Miksi ja miten heidät sitten tuomittiin?

Tähän pureutuvat lukuisat tapauksesta tehdyt kirjat ja elokuvat. Edesmenneen kriitikkolegenda Roger Ebertin mukaan vuonna 2012 ilmestynyt West of Memphis on dokumenteista paras. Se on erinomainen dokumentti, mutta myös surullista ja hämmentävää katsottavaa.

Tapauksessa riitti omituisia virheitä ja väärinkäytöksiä. Keskeiset todistajat kertoivat vuosia myöhemmin valehdelleensa painostuksen alaisena. Poliisi kuulusteli yksinkertaista ja alaikäistä Misskellyä kaksitoista tuntia ilman tämän vanhempia ja saivat tämän tunnustamaan. Syyttäjä ja tuomari halusivat ajaa tapauksen kovaan tuomioon edistääkseen poliittisia uriaan – missä he myös onnistuivat.

Ratkaiseva tekijä syyttäjän rakentamassa versiossa tapahtumista, tarinasta joka sai valamiehistön tuomitsemaan kolme syytöntä teiniä – oli saatananpalvonta.

1980-luvulla Yhdysvalloissa levisi satanismipaniikki. Ihmiset ilmeisen tosissaan uskoivat, että saatanaa palvovat kultit systemaattisesti uhrasivat ja käyttivät seksuaalisesti hyväkseen lapsia rituaaleissaan pitkin Yhdysvaltoja. Se oli karismaattisen kristillisyyden piirissä luotu, hätääntynyt ja laajalle levitetty vainoharhainen kuvitelma.

Satanismipaniikki on myös keskeinen yhdistävä tekijä WM3:n ja True Detectiven kolmannen kauden välillä. Kun poliisit kuulustelevat tv-sarjassa yhtä pojista, tällä on päällään Black Sabbath-t-paita. Poliisi Ronald Westin (Stephen Dorff) mukaan paita on satanistinen ja tämän annetaan ymmärtää olevan hänen mielestään raskauttava tekijä.

Tv-sarjassa murhattu poika pelasi roolipelejä. Myös roolipelit yhdistettiin satanismipaniikissa pahuuden palvontaan.

WM3:n tapauksessa, siis siinä todellisessa tapauksessa, syyttäjän mukaan pojat tapettiin satanistisessa rituaalissa. Valamiehistö uskoi tähän.

Miten saatananpalvontateoria syntyi? Tutkiessaan murhia poliisi kysyi paikallisilta nuorten ehdonalaisvalvojilta, kuka voisi tehdä tällaista. He sanoivat, että jos joku täällä kuuluu satanistiseen kulttiin, se on Damien Echols. Siitä alkoi noitavaino.

Satanismista selitysten hakemiselle on helppo nauraa. Mutta ei kannattaisi:

Vielä vuonna 2012 Suomessa syyttäjä käytti 80-lukulaiseen satanismipaniikkiretoriikkaan uskovaa henkilöä asiantuntijana arvioimassa, että Ulvilan murhista syytetyn Anneli Auerin piirtelemät kuvat viittasivat saatananpalvontaan.

West Memphisin tapaus vaikutti hirvittävältä. Syyttäjä näytti, miten poikien ruumiista löytyi merkkejä brutaalista väkivallasta. Kuka sellaista tekisi, paitsi hullu satanisti?

Satanismiteorian purkaneet todisteet auttoi löytämään elokuvaohjaaja Peter Jackson. Kyllä, juuri se uusiseelantilainen, joka on ohjannut muun muassa Taru sormusten herrasta -elokuvat.

Jackson on vaimonsa Fran Walshin kanssa tukenut WM3-tapauksessa tuomittua kolmikkoa ja auttanut tapauksen selvittämisessä vuodesta 2005 lähtien. Siinä vaiheessa tapaus oli ollut julkisuudessa jo kymmenen vuoden ajan. Rikostutkimuksen ongelmiin tartuttiin heti 1994 julistetun tuomion jälkeen. HBO julkaisi tapauksesta dokumenttielokuvan Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills vuonna 1996. Elokuvan toinen osa ilmestyi 2000 ja kolmas vuonna 2011.

Paradise Lost -elokuva auttoi käynnistämään tuomittujen miesten tueksi kasvaneen kansanliikkeen. Vuosien myötä monet julkisuuden henkilöt lähtivät kampanjaan, esimerkiksi Pearl Jamin laulaja Eddie Vedder, muusikko-aktivisti Henry Rollins ja näyttelijä Johnny Depp.

Vuonna 2005 Jackson ja hänen vaimonsa sekä käsikirjoittajakumppaninsa Fran Walsh kirjoittivat Echolsin vaimolle Lorri Davisille, kertoivat haluavansa auttaa ja kysyivät mitä he voisivat tehdä.

He tekivät lopulta paljon.

Jackson purkaa asiantuntevasti tapausta dokumentissa. Hän ja Walsh vaikuttivat kolmessa ratkaisevan tärkeässä kohdassa tutkimuksiin, jotka johtivat lopulta syyttöminä tuomitun kolmikon vapauttamiseen.

Peter Jackson tiivistää West of Memphis -elokuvassa fiksusti sen, miksi satanismipaniikki istui kuin naulattuna West Memphisin murhiin. Kun tutkijat eivät keksineet mitään motiivia murhille, he tarttuivat motiivittomaan selitykseen. Kaupungissa toimi satanistinen kultti. Järkyttynyt arkansasilainen pikkukaupunki ei pystynyt käsittelemään hirvittävää rikosta ja tarttui ajan taikauskoiseen vainoharhaiseen fantasiaan satanistisesta kultista. Uraansa edistänyt syyttäjä tarjosi heille täydellisen kauhutarinan.

Ensimmäiseksi he kutsuivat John Douglasin tutkimaan tapausta. Douglas on legendaarinen FBI:n profiloija, joka käytännössä perusti FBI:n profilointiyksikön. Tv-sarja Mindhunter perustuu hänen kirjaansa ja sarjan päähenkilö Holden Ford perustuu hänen tarinaansa.

Seuraavaksi Jackson ja Walsh halusivat tutkia kuolinsyyntutkija Frank Perrettin toimintaa. Juuri hän rakensi sen tarinan, joka valamiehistölle syötettiin. ”Perrettin tarina tuomitsi Echolsin enemmän kuin mikään muu”, Jackson sanoo. Perretti näytti valamiehille pahimpia mahdollisia kuvia, viilleltyjä lastenruumiita. Kaikkein pahin oli väite siitä, että yhden pojista penis oli silvottu ja siitä oli imetty verta. Hullut satanistit.

Mutta juoja ei ollut satanisti. Se oli kilpikonna.

Yli kymmenen vuotta tapauksen jälkeen Jacksonin ja Walshin kutsuma joukko arvostettuja kuolinsyyntutkijoita arvioi yksimielisesti, että kaikki puremiseen ja syömiseen, viiltoihin ja muuhun viittaavat jäljet olivat eläinten tekemiä.

Kun ruumiit oli jätetty veteen, eläimet, varsinkin alueella yleiset kilpikonnat olivat syöneet niitä. Ne käyvät ahnaasti ensimmäisenä kiinni ruumiin pehmytkudoksiin – kuten sukuelimiin.

Kun satanismiteoria oli lopulta osoitettu perusteettomaksi, FBI-profiloija John Douglas sanoi, että murha muuttui tavallisemmaksi. Syyllistä oli etsittävä lasten lähipiiristä.

Kolmantena tekonaan Jackson ja Walsh rahoittivat vuonna 2007 tehdyn dna-tutkimuksen, joka oli käänteentekevä tapauksen tutkimuksessa.

Dna-tutkimus paljasti, ettei poikien ruumiiden löytöpaikalla ollut yhdenkään kolmen tuomitun dna:ta, mutta sen sijaan paikalta löytyi yhden kuolleen pojan isäpuolen dna:ta.

Lopulta tuomitut neuvottelivat syyttäjien kanssa sopimuksen. Yhdysvaltalaisen oikeuskäytännön erikoisiin piirteisiin perustuvassa päätöksessä he totesivat olevansa syyttömiä, mutta että oikeudella oli peruste tuomita heidät. Näin tuomari pystyi toteamaan heidän kärsineen heille kuuluvan rangaistuksen ja päästämään heidät vapaiksi. Heillä ei kuitenkaan olisi oikeutta vaatia rahallista korvausta osavaltiolta tai valtiolta. Tapausta ei myöskään tutkittaisi enempää.

West of Memphis -dokumentti maalaa vakuuttavan teorian murhaajasta. Löydetty dna on keskeisessä osassa teoriaa. Ruumiit oli sidottu kengännauhoilla ja yhden solmun sisältä löytyi yhden kuolleen pojan isäpuolen hius. Elokuvan teoria on, että isäpuoli Terry Hobbs, jonka synkkää taustaa elokuvassa avataan, tappoi pojat suunnittelemattomana aggressiivisena tekona.

Dokumentissa tuomitun Echolsin vaimo Lorri Davis lukee Fran Walshin, Jacksonin vaimon, lähettämiä kirjeitä. Ne ovat hyväsydämisiä, viisaita ja selkeästi Lorrin ja tapauksen erittäin hyvin tuntevan ihmisen kirjoittamia kirjeitä, jotka varmasti ovat tukeneet ja rohkaisseet tätä vaikeissa tilanteissa. Yhdessä kirjeessä Walsh perustelee Davisille, miksi heidän kannattaa keskittää tutkimuksensa nimenomaan Hobbsiin. Walsh ja Jackson todella tunsivat tapauksen yksityiskohtaisesti.


Mitä West Memphisin kolmikolle kuuluu nyt? He ovat vapaalla ja elävät elämäänsä. Heistä Damien Echols on ollut näkyvimmin julkisuudessa. Hän on kirjailija ja luennoi ahkerasti. Luentojen aiheena on hengellinen magia, jota hän kertoo harjoittaneensa koko ajan vankilassa ollessaan. Hän kertoo läheisestä suhteestaan hengellisyyteen ja magiaan esimerkiksi New York Timesin haastattelussa viime syyskuussa.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa True Detectiven kolmannelle kaudelle?

Sarjassa kiinniotetut teinipojat ovat nyt, viidennen jakson jälkeen, käytännössä paljastettu vain hämäykseksi. He eivät ole syyllisiä.

Entä isäpuoli? Löytyisikö sarjasta vastaavaa henkilöä, joka lopulta paljastuisi syylliseksi?

Sarjan jaksojen alussa näytetään sen päähenkilöt. Pääosassa on etsivä Wayne Hays (Mahershala Ali). Muut pääosat ovat hänen parinsa Roland West, vaimonsa Amelia Reardon (Carmen Ejogo) ja poikansa Henry Hays (Ray Fisher), sekä yksi henkilö lisää. Hän on Tom Purcell (Scoot McNairy), yhden kuolleen pojan isä.

Hän on sarjan aikajanan myöhemmässä vaiheessa saanut otteen elämästään ja alussa negatiivisessa valossa kuvattu henkilö on viiden jakson jälkeen löytänyt parannuksensa.

Mitä jos luvassa on vielä yllättävä käänne ja hän paljastuukin murhaajaksi? Voisiko käsikirjoittaja Nic Pizzolatto käyttää WM3-tapausta näin pitkälle? Olisiko hän tehnyt isästä tappajan?

Todennäköisesti ei. Luultavampaa on, että WM3:n asetelma tarjoaa tässä enintään toisen hämäyksen. Isää enintään epäillään ja todelliseksi murhaajaksi paljastuu lopulta joku toinen.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

 2. 2

  Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

 3. 3

  Internet on juuri nyt täynnä tästä kokoomuksen vaalimainoksesta tehtyjä pilaversioita – kokosimme kaikki parhaat

 4. 4

  Lähiöteinit piikittävät toisiaan vaarallisella rusketushormonilla, ottavat täytettä huuliin ja botoxia otsaan, koska ne peittävät rankan menneisyyden jäljet

 5. 5

  Vapise, korvavalo – nyt tulee Amerikan silmävalo!

  Tilaajille
 6. 6

  Laura Huhtasaari julkaisi kuvan kukkamekkoisesta someaktivistista ja halusi ”miehet takaisin” – sai vastauksena ryöpyn kuvia miehistä mekoissa ja opetuksen historiasta

 7. 7

  Helsinkiläinen fine dining -ravintola saa HS:n arviossa harvinaiset viisi tähteä – ruoka niin hyvää, että kriitikko haluaisi herätä sen vierestä joka aamu

  Tilaajille
 8. 8

  Sukupuolia on vain kaksi, julistavat perussuomalaiset nuoret: ”Sitä ei voi muuttaa kuvittelemalla”

 9. 9

  Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

 10. 10

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

 2. 2

  Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

 3. 3

  Internet on juuri nyt täynnä tästä kokoomuksen vaalimainoksesta tehtyjä pilaversioita – kokosimme kaikki parhaat

 4. 4

  Tieteisklassikko Dyynin uusi versio ilmestyy marraskuussa 2020 – näyttelijöinä tunnettuja tähtiä

 5. 5

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 6. 6

  Alma Media saattoi juuri julkaista käsittämättömimmän virkkeen koskaan – soitimme tutkijalle ja kysyimme, miten suomen kieli on kehittynyt niin pitkälle, ettei se tarkoita enää mitään

 7. 7

  Koska pornon katselu on niin helppoa ja miehet tykkäävät masturbaatiosta, internetin mukaan miehiä vaivaa nyt death grip syndrome – soitimme erikoislääkärille ja selvitimme

 8. 8

  Suomalaiset kuvittelevat puhuvansa sukupuolineutraalia kieltä, mutta ovat väärässä – suomi on piilomaskuliininen kieli, jossa ”ihminen” on enemmänkin ”mies”

 9. 9

  Poliitikot hylkäsivät kansalaisaloitteen maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta yhden väärän sanan vuoksi – somessa syntyi valtava pettymys

 10. 10

  Tubettaja Mentaalisavuketta suututtaa, kun häntä kutsutaan äärioikeistolaiseksi – tässä jutussa hän kertoo, mitä hän todella ajattelee vasemmistosta ja valkoisista heteromiehistä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

 2. 2

  Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

 3. 3

  Suomalaiset kuvittelevat puhuvansa sukupuolineutraalia kieltä, mutta ovat väärässä – suomi on piilomaskuliininen kieli, jossa ”ihminen” on enemmänkin ”mies”

 4. 4

  Internet on juuri nyt täynnä tästä kokoomuksen vaalimainoksesta tehtyjä pilaversioita – kokosimme kaikki parhaat

 5. 5

  Tubettaja Mentaalisavuketta suututtaa, kun häntä kutsutaan äärioikeistolaiseksi – tässä jutussa hän kertoo, mitä hän todella ajattelee vasemmistosta ja valkoisista heteromiehistä

 6. 6

  Suomi mainittu! Amerikkalainen showpainija pukeutui suomalaisen folk metal -yhtyeen Korpiklaanin paitaan esiintyessään miljoonayleisölle

 7. 7

  Poliitikot hylkäsivät kansalaisaloitteen maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta yhden väärän sanan vuoksi – somessa syntyi valtava pettymys

 8. 8

  Tieteisklassikko Dyynin uusi versio ilmestyy marraskuussa 2020 – näyttelijöinä tunnettuja tähtiä

 9. 9

  Dome Karukosken Tolkien-elokuvan ensimmäinen traileri on julkaistu – analysoimme, mitä kaikkea se lupaa tulevalta elämäkertaelokuvalta

 10. 10

  Näin hähmäinen brittiläinen ääriyhdistys valkkasi Juha Sipilän brexit-kasvokseen – Facebook avaa mainostajien läpivalaisutyökalun pian Suomessakin

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

 2. 2

  Suvi Pitkänen kärsii yhä epäonnistuneesta huulten täyttämisestä – pistoshoitojen seurauksena voi olla jopa sokeutuminen

 3. 3

  Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

 4. 4

  10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana traagisesti kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon niin moni taiteilija on kaatunut

  Tilaajille
 5. 5

  Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

 6. 6

  Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

  Tilaajille
 7. 7

  Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

 8. 8

  Vastapuoli ei ole paha, vaikka olisi eri mieltä – tervetuloa kuplasi ulkopuolelle!

 9. 9

  Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

 10. 10

  Palvelutalon työntekijä pakotti Alzheimeria sairastavan vanhuksen seksuaaliseen tekoon – Sai 60 päivän ehdollisen tuomion

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

  Tilaajille
 2. 2

  Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

 3. 3

  Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

 4. 4

  Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

 5. 5

  Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

 6. 6

  Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

 7. 7

  Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

 8. 8

  Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

  Tilaajille
 9. 9

  Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

 10. 10

  Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

 2. 2

  Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

 3. 3

  Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

 4. 4

  Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

 5. 5

  ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

  Tilaajille
 6. 6

  Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

  Tilaajille
 7. 7

  Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

  Tilaajille
 8. 8

  ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

 9. 9

  Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

 10. 10

  Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

 11. Näytä lisää