Olemme Amerikka

Toimittaja Juuso Määttänen yritti elää ilman kosketusta Amerikkaan. Se ei ollut helppoa.

Luetuimmat:

Palattuani Yhdysvalloista Suomeen olen joutunut opettelemaan uuden puhetavan.

Eero Saarinen on kirkas arkkitehtitähti Yhdysvalloissa.

Jorge, 25, on karkotettu Yhdysvalloista kolmesti, mutta taas hän yrittää yli Rio Granden.

Virginian kuvernööri poseerasi Ku Klux Klan -asussa tai kasvot mustattuina.

Helsingin Sanomien luetuimpien juttujen lista lauantaiaamuna tuntuu liian hyvältä sattumalta. Kuin kirsikalta kakun – tai ennemminkin amerikkalaisen omenapiiraan – päällä.

Samaiseen lauantaiaamuun on päättynyt vajaan viikon kestänyt kokeiluni, jonka aikana olen yrittänyt kaikin tavoin vältellä kaikkea yhdysvaltalaista, mutta eritoten sikäläistä internetissältöä ja media-, viihde- ja kulttuurituotantoa. Siis elää elämääni, mutta ilman että Amerikka on siinä mitenkään läsnä.

 

Yhdysvalloista on tullut meille suomalaisille vähän kuin toinen kotimaa.

Idea on saanut alkunsa havainnosta jota Helsingin Sanomien luetuimpien juttujen lista hyvin heijastaa.

Yhdysvalloista on tullut meille suomalaisille vähän kuin toinen kotimaa. Se on paikka, jonka tapahtumia seuraamme yhtä pikkutarkasti kuin Suomen tapahtumia. Siellä syntyneet maailmantähdet saattavat maailmanlaajuisen viihdekoneiston takia olla meille tuntuvasti tutumpia kuin suomalaiset kollegansa.

Näin tuntuu olevan sitä vahvemmin, mitä nuoremmista suomalaisista puhutaan. Kun kaverini pyysi tuttavansa alaikäisiä sukulaisia ja näiden kavereita nimeämään tämän hetken kiinnostavimmat henkilöt, hän sai heti innostuneeksi vastaukseksi rimpsun amerikkalaisia Riverdale-tähtiä, kauneustubettajia ja näyttelijä Timothée Chalamet’n. Entä kun kysymys tarkennettiin suomalaisiin? Vastaus: Öööö... Sauli Niinistö, Tarja Halonen ja ”Bull” Mentula.

Ei siis ole oikeastaan edes ihme, että suurin osa lauantaiaamun kiinnostavimmista HS:n jutuista liittyy nimenomaan Yhdysvaltoihin.

Yhdysvaltalainen kulttuuri on koko planeetalla niin hallitsevassa roolissa, että siitä puhutaan arkipuheessa vain amerikkalaisena kulttuurina, ikään kuin Yhdysvallat olisi koko Amerikan mantereen synonyymi. Yhdysvaltalaisesta dominanssista ja asioiden muuttumisesta Yhdysvaltojen tyyliä muistuttavaksi puhutaan amerikkalaistumisena.

Huomaan tämän kaiken myös omassa elämässäni. Katson jatkuvasti jenkkisarjoja ja -leffoja Netflixistä ja HBO:lta sekä amerikkalaisten kanavien sisältöä Youtubessa. Valtaosa Spotifysta kuuntelemastani musiikista on amerikkalaista. Luen päivittäin isojen amerikkalaismedioiden sisältöä. Seuraan sosiaalisessa mediassa kymmeniä amerikkalaisia tilejä, luen amerikkalaisten kirjailijoiden kirjoja, pelaan amerikkalaisten pelifirmojen pelejä ja niin edelleen.

Jopa televisio-ohjemista valtava osa on amerikkalaista. Musertavan todellisuuden näkee perjantain Nyt-liitteen printtiversiosta, jossa korostimme tv-sivuilta kaiken amerikkalaissisällön.

Lue lisää: Merkitsimme tv-tiedoista, elokuvatarjonnasta ja jopa Helsingin kulttuuririennoista kaiken amerikkalaislähtöisen –yksi vilkaisu näyttää, mitä tarkoittaa kulttuurinen ylivoima.

Enkä edes yleensä pysähdy pohtimaan mitään näistä valinnoistani, koska amerikkalaisen kulttuurin myötä sikäläisten ajatusten, maailmankuvan ja ihmiskuvan keskellä eläminen on niin arkipäivää itselleni. Samaa se on myös muille. Eihän kukaan edes puhu enää mistään muusta kuin Netflixistä.

Juuri siksi olen halunnut testata, kuinka kuinka paljon joutuisin muuttamaan arkeani, jos viiden päivän ajan siihen ei kuuluisi ollenkaan Yhdysvalloissa tuotetun kulttuurin kuluttaminen. Mihin asioihin kiinnittäisin enemmän huomiota?

Teen testiä varten seuraavan rajauksen: saan käyttää koeaikana amerikkalaisyritysten omistamia palveluita, kuten Googlea, Facebookia, Netflixiä tai Youtubea, mutta pyrin karsimaan niistä kaiken yhdysvaltalaisen sisällön pois.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Aloitan maanantaiaamuni, testini ensimmäisen päivän, pohtimalla musiikkiongelmia. Laitan yleensä heti aamulla tutun soittolistani soimaan. Lista koostuu suurelta osin englanninkielisestä musiikista, koska suomalaisten lyriikoiden kuuntelu häiritsee yleensä itseäni liikaa kirjoittamisen aikana.

Tältä aamulta siis missaan ainakin Kendrick Lamarin Humblen (mustan amerikkalaisen kokemus siitä, millaisen aseman voi saavuttaa kotimaassaan), Macklemoren ja Ryan Lewisin Can’t Hold Usin (amerikkalaisen innostuneisuuden ja energisyyden tiivistymä) ja Toton African (upein amerikkalainen kappale ikinä).

Nyt tuo tasaisesti päivittämäni soittolista on unohdettava. Valitsen sen sijaan uusimpien suomalaisten kappaleiden listan. Kuuntelen säännöllisesti uusien suomalaisartistien tuotantoa, joten muutos ei ole kovin dramaattinen. Musiikkivalikoimastani suurin osa silti rajautuu pois. Voisin toki jatkaa muun muassa brittiartistien ja muun eurooppalaisen tuotannon kuuntelua, mutta helppouden vuoksi teen rajauksen vain kotimaiseen tuotantoon.

Sen sijaan isompi muutos odottaa töissä. Arkirutiiniini kuuluu merkittävissä määrin muun muassa Washington Postin, Buzzfeedin, Mashablen ja New York Timesin kaltaisten medioiden seuraaminen. Nyt olen estänyt ne kaikki ja pyrin muutenkin parhaani mukaan välttelemään amerikkalaisista aiheista kirjoitettujen juttujen lukemista, Yhdysvaltain collegekampuksilta ponnistavia nettimeemejä ja muuta digitaalista sisältöä.

Kun on tottunut seuraamaan maailman tapahtumia amerikkalaismedian avulla, on olo kieltämättä outo, kun iso osa lähteistä on rajattu kokonaan pois. Erityisesti Yhdysvaltojen poliittisen tilanteen seuraaminen on ollut huomattavasti helpompaa amerikkalaismedian avulla.

 

Sauli Niinistö twiittaa Suomen aikaan yhdeltä yöllä amerikkalaisen jalkapallon vuoden kohokohdasta.

Me suomalaiset olemme jo kauan olleet myös sitä mieltä, että juuri täällä amerikkalainen vaikutus on kaikkein voimakkainta. Jo vuonna 1991 kielenhuollon tiedotuslehdessä Kielikellossa pohdittiin, miten väite Suomesta ”Euroopan amerikkalaistuneimpana maana” on käytännössä mahdoton osoittaa todeksi. Se ei ole haitannut väitteen leviämistä, vaan sitä on toisteltu Suomessa jo monen vuosikymmenen verran.

Vuonna 2004 Peter Ekholm analysoi samaa aihetta kirjassaan Transatlanttinen suhde. Ekholm toteaa kirjassaan, että amerikkalaistumisen asteesta puhuttaessa viitataan yleensä pintakulttuuriin, kuten amerikkalaiseen jalkapalloon tai ”punaniskaisuuteen”.

Amerikkalaistumisen kiteymänä voi pitää sitä, kun presidentti Sauli Niinistö twiittaa testiviikkoni jälkeen Suomen aikaan yhdeltä yöllä (Yhdysvaltojen itärannikon aikaan kuudelta illalla) amerikkalaisen jalkapallon vuoden kohokohdasta.

”Super bowl; taistelua jaardi jaardilta, oudolta näyttäviä potkuja soikioon palloon. Yhden kansakunnan Tapahtuma, joka itse peliä sen enempiä tuntevalta jättää moniailla muilla mailla kysymään: Rams vai Patriots - tai uniko iskee jo ennen?” Niinistö kirjoittaa.
Nyt-liite ei ole synnitön, eikä siksi tässä jutussa heitellä kiviä mihinkään suuntaan. Kirjoitamme jatkuvasti amerikkalaisesta populaarikulttuurista, amerikkalaisesta politiikasta ja amerikkalaisten ihmisten viraalihiteiksi nousseista sosiaalisen median päivityksistä. Miksi? Koska ne kiinnostavat ihmisiä ja koska monesti juuri ne nousevat eniten pinnalle myös suomalaisten keskuudessa. Amerikkalainen kama tuntuu olevan säännönmukaisesti myös terävämpää, hauskempaa ja fiksumpaa kuin monen muun maan vastaava. Huomattavasti harvemmin näkee kenenkään jakavan esimerkiksi ranskalaisia, venäläisiä tai japanilaisia päivityksiä.

Siksi on kiinnostavaa seurata, miten testiviikkoni vaikuttaa töihini. Estän ja hiljennän ensimmäisen päivän aikana muutamia uutisvirrassa vastaan tulevia tilejä Facebookissa ja Twitterissä, mutta muutos on odottamaani pienempi. Varsinkin Twitterissä huomaan, että uutisvirtani koostuu suurimmaksi osaksi suomalaisista twiiteistä.

Youtuben sen sijaan suljen viikoksi kokonaan, koska käytännössä kaikki seuraamani Youtube-kanavat ovat ulkomaisia. Suomalaisessa tubesisällössä on itselleni hälyttävän vähän mitään kiinnostavaa. ”Internetin etusivulla” Redditissä vilkaisen vain Finland-alasivua. Siellä kysytään: Where do you keep your beer while in the sauna? Käynti jää lyhyeksi.

Kun amerikkalaiset viraaliaiheet rajaa pois, Twitterin kiinnostavammaksi kansainväliseksi sisällöksi jää huomio siitä, että Arabiemiraatit oli palkinnut tasa-arvopalkinnoilla pelkästään miehiä ja että Dubain edustajiston virallinen twiitti aiheesta oli joutunut pilkan kohteeksi. Seuraavina päivinä kiinnostavia aiheita on vielä niukemmin tarjolla.

Suurimmaksi ongelmaksi koituu iltojeni täyttäminen sen jälkeen, kun olen tullut kotiin. Kuten lähes kaikilla muilla tuntemillani ihmisillä, arki-iltoja täyttävät uutuussarjat kuten True Detective ja You sekä klassikot kuten Moderni perhe ja Gilmoren tytöt. Suurin osa mitenkään relevanteista tv-sarjoista ja elokuvista on nyt siis minulta kielletty. Suunnitelmassani oli katsoa Netflixistä Oscar-ehdokkaana oleva Roma. Se on espanjankielinen ja kuvattu Meksikossa mutta käy ilmi että se on osittain yhdysvaltalaistuotanto, joten jätän senkin väliin.

Sen sijaan avaan MTV:n suoratoistopalvelun ja katson Salatut elämät ensimmäistä kertaa puoleentoista vuoteen. Se ei ole ihan Oscar-ehdokkaan veroinen kokemus. Jatkan iltaani katsomalla MTV3:n uuden tosi-tv-ohjelman Myyrän, joka vaikuttaa jopa kiinnostavammalta kuin olin etukäteen odottanut. Sitä katsoessa tulee kuitenkin olo kuin olisi palannut takaisin 2000-luvun alkupuolelle, jolloin ihmiset katsoivat ohjelmia puhtaasti sen perusteella, mitä televisiosta nyt sattui tulemaan.

En voi väittää, että testin tuoma muutos arkeeni olisi pysäyttävä, mutta ajatuksia se silti herättää. Olen joutunut karsimaan pois ison normaalisti kuluttamistani kulttuurituotteista. Korvaavia ei ole yhtä helppoa löytää.

 

Suurimmaksi ongelmaksi koituu iltojeni täyttäminen sen jälkeen, kun olen tullut kotiin.

Toisena päivänä alkaa helpottaa. Tyydyn valikoimaan tietyt suomalaiset artistit, joiden musiikin kuuntelu ei häiritse työntekoani. Suomen euroviisuedustajaksi sopivasti valittu Darude on tähän suorastaan täydellinen, koska kappaleita ei ole pilattu lyriikoilla.

Kotona illalla turvaudun television avulla perinteiseen kanavasurffaukseen, koska Netflixin eurooppalaisten ohjelmien valikoima vaikuttaa harmillisen valjulta.

Tekisi mieli pelata Playstationilla Batmania, mutta katson Yleltä A-studiota.

Eniten tarkkaavaisuutta vaaditaan sosiaalisessa mediassa, jossa muiden tykkäämänä ja jakamana vastaan tulee jatkuvasti amerikkalaista sisältöä. Keskiviikkoaamuna huomaan, että Twitter-uutisvirtani on yhtäkkiä täynnä amerikkalaisten meemi- ja uutistilien twiittejä. Hiljennän hädissäni kaikki. Tilalle jää keskustelu hoivakodeista.

Hoivakotikeskustelu valtaa myös kotimaiset mediat, minkä ansiosta Yhdysvaltojen tapahtumista kertovia uutisia on tavallista helpompi vältellä. Jopa Donald Trumpista kirjoitetaan yllättävän vähän.

Illalla jatkan kanavasurffaamista enkä enää edes mieti vaihtoehtoja siltä kannalta, mitä olisin halunnut katsoa. Amerikkalaisten ohjelmien välttelyssä on oma urakkansa. Jäljelle jäävät Salatut elämät, uutiset, A-studio, Kumman kaa (noin sadas uusinta) ja jokin Arman Alizadin lukuisista ohjelmista.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Amerikkalaistumisesta on huolehdittu jo vuosikymmenten ajan. Pitkän uran mediatutkimuksen parissa tehnyt Veijo Hietala sanoo aiheen nousseen pinnalle jo 1960-luvulla. Siitä lähtien olemme olleet hieman peloissamme siitä, mitä Atlantin yli tänne tuodaan ja pilaako se kotimaisen kulttuurimme.

Oikeastaan ilmiöstä on oltu huolissaan niin kauan, että nykyisin asiasta puhutaan enää varsin vähän. Olemme jo täysin sopeutuneet siihen, että kaikki kuluttamamme mediatuotanto – olipa se musiikkia, elokuvia, tv-sarjoja, journalismia tai mitä tahansa muuta – on täynnä amerikkalaista sisältöä. Hietalan mukaan suurin huoli amerikkalaistumisesta alkoi laantua 1980- ja 1990-lukujen taitteessa, jolloin esimerkiksi kaupallisuus ja amerikkalainen arvomaailma nousivat hyväksyttyyn asemaan Suomessa.

”Kuvaavaa on se, että vielä 1980-luvulla MTV:lle annettiin ukaasi siitä, että he eivät saa esittää samalla esityskaudella kahta amerikkalaista suosikkisarjaa Dallasta ja Dynastiaa, koska se olisi ollut 'liikaa suomalaisille’. Sarjojen katsottiin levittävän liikaa amerikkalaista arvomaailmaa”, Hietala kertoo.

Amerikkalaista arvomaailmaa, eli mitä? Olen miettinyt muutaman päivän ajan stereotyyppistä mielenmaisemaa ja päätynyt siihen, että tyypilliseksi amerikkalaisuudeksi mielletään esimerkiksi yksilökeskeisyys, kaupallisuus, oman edun tavoittelu ja tietynlainen macho-kulttuuri. Ne ovat kaikki asioita, joita kliseisesti sisukas ja vaatimaton metsien kansa on vältellyt. True Detectiven Wayne Hays on ahdistuneen päämäärätietoinen kova poliisi, Salkkareiden Ismo epäonninen luuseri.

Amerikkalaisuuden sijaan kritiikki on siirtynyt enemmän yleisesti englannin kieleen: viime syksynä suomen kielen lautakunta julisti, että suomen ja ruotsin kielen asemaan kohdistuu ”vakava uhka”.

Tilanteeseen sopeutuminen ei ole mikään ihme. Kun liikenne- ja viestintäministeriö selvitti viimeksi vuonna 2015 suomalaisten tv-kanavien tarjonnan jakautumista, 45 prosenttia oli pohjoisamerikkalaista. Kotimaisia ohjelmia oli 32 prosenttia. Jos joku selvittäisi nykyisten suoratoistopalveluiden osuuksia, prosenttiluvut olisivat taatusti vielä paljon musertavampia.

Soitan Helsingin yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen yliopistonlehtorille Ari Helolle saadakseni asiantuntijan näkemyksen amerikkalaistumisen tilanteeseen. Myös Helo pitää ilmiötä jo niin normaalina, ettei se ole enää ongelma.

”Niin kutsuttu amerikkalaistuminen ei nykyään ole ongelma, sillä maailma on jo amerikkalaistunut samassa mielessä. Yhdysvaltalaisen populaarikulttuurin ylivalta tuottaa yksipuolisesti amerikkalaista tapaa ajatella, mutta nykymaailmassa Yhdysvallat on poliittisesti ja kulttuurisesti myös etääntymässä eurooppalaisesta ajattelusta monella tavalla”, Helo sanoo.

Myös Helo korostaa sitä, miten englannin kieli on vallannut markkinat.

”Ympäri Eurooppaa ja muuallakin tehdään paljon täysin kansainvälisesti kilpailukykyistä kirjallisuutta, elokuvia ja tv-sarjoja, mutta niitä ei saada kansainvälisesti markkinoitua, kun kaiken pitäisi olla englanniksi, jotta siihen vaivautuisivat kustannustalojen ja tv-yhtiöiden sisäänostajat ollenkaan perehtymään.”

 

Niin kutsuttu amerikkalaistuminen ei nykyään ole ongelma, sillä maailma on jo amerikkalaistunut samassa mielessä.

Täysi kahvikuppi lepää edessäni pöydällä, ja kaiuttimista kantautuu epämääräinen keskustelu. Ylen Ykkösaamussa keskustellaan edelleen hoivakotien hoitajamitoituksesta. Keskustelusta ei jää mitään mieleeni, mutta se tuskin johtuu ohjelman tasosta, vaan omasta vireystilastani.

Torstaiaamuun mennessä olen jo saanut muodostettua korvaavat rutiinit joihin ei kuulu amerikkalaista hapatusta. Merkittävimmän eron huomaa siinä, että jatkuvasti vaihtuvista puheenaiheista on mahdotonta pysyä perillä. Päivittäin nettikeskusteluissa nousee esille uusia amerikkalaisperäisiä ilmiöitä, joita en edes huomaa, koska olen saanut hiljennettyä suurimman osan oleellisista tileistä.

Suomalainen sosiaalisen median keskustelu puolestaan kiertää helposti kehää ja jää junnaamaan useaksi päiväksi paikalleen. Hoivakotikeskustelu hiipuu vasta perjantaina, kun perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari vaatii ”miehiä takaisin” jakamalla kuvan sosiaalisessa mediassa aktiivisesta Juho Pylvänäisestä mekossa. Twitter-kuplani täyttyy hetkessä kommenteista.

Kaipaanko kaikkea sosiaalisen median sisältöä, joka jää huomaamatta? En välttämättä aktiivisesti, mutta amerikkalaisen populaarikulttuurin uutisten seuraaminen on sen verran säännöllinen osa arkeani, että viikko ilman sitä on tarpeeksi.

Musiikkia kuunnellessa sen sijaan huomaan pärjääväni myös ilman amerikkalaista tarjontaa. Olen viikon aikana kuunnellut suomalaista musiikkia paljon tavallista monipuolisemmin ja löytänyt joitakin unohtamiani artisteja. Tv- ja elokuvapuolella sama onnistuminen ei sen sijaan toteudu. Olen maultani niin amerikkalaistunut, että amerikkalaisten sarjojen ja elokuvien jättämää aukkoa olisi todella vaikeaa paikata.

Olisi valehtelua väittää, että vajaa viikko ilman amerikkalaista kulttuuria olisi vielä opettanut itsestäni kovin paljon uutta. Jos jotain, jatkuva asioiden välttely on tuonut näkyvästi esille sen, kuinka paljon arkeni sisällöstä on huomaamatta yhdysvaltalaista.

Perjantai-illan huipennuksena menen karaokebaariin. Olen jo aikeissa esittää kaverini kannustamana Eminemiä, kunnes muistan testiviikkoni olevan kesken.

Mikä olisi suomalainen korvike Eminemille? Tietenkin Paleface.

”Kun hyvinvointivaltiota Helsingissä luodaan / julkisivuduunarit ne Tallinnasta tuodaan”, riimittelen mikrofoniin.

Samaan aikaan muutaman kilometrin päässä olinpaikastani ikoninen suomalaismäkihyppääjä Matti Nykänen esittää elämänsä viimeiseksi jääneen keikan laajasalolaisessa ravintolassa. Keikan kuvaillaan olleen sekava. Nykänen ei ole lavalla ”erityisen hyvässä kunnossa”.

Maanantaina uutisoidaan, että Nykänen on kuollut. Koko Suomi hiljenee. Yle lähettää heti aamulla muistolähetyksen. Muistokirjoituksissa Nykästä kuvaillaan viimeiseksi koko kansan urheiluikoniksi, ”maailman suomalaisimmaksi ihmiseksi”.

Voisi sanoa: henkilöksi, jonka elämää seuratessamme olemme olleet poikkeuksellisen kaukana Amerikasta.

Oikaisu kello 10.44: Jutussa väitettiin alun perin virheellisesti, että Matti Nykäsen elämän viimeiseksi jäänyt keikka oli lauttasaarelaisessa ravintolassa. Todellisuudessa se oli laajasalolaisessa ravintolassa.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

 2. 2

  Musta näyttelijä lavasti rasistisen ja homofobisen hyökkäyksen, koska hän oli tyytymätön palkkaansa, sanoo poliisi – Näin Yhdysvaltoja repinyt vyyhti eteni

 3. 3

  Pikatestissä Munkkiniemen kortteliravintola Odessa, joka tarjoaa Ukrainan makuja luomupainotuksella

 4. 4

  Eminem on kuuluisa räppäri mutta myös vanha sarjakuvasankari, ja selittää täydellisesti räppärin Twitter-raivon Netflixille

 5. 5

  Kymmenet tuhannet lukevat Fok_It-sarjakuvaa, ja nämä stripit naurattivat lukijoita eniten – Äänestä viime vuoden parasta strippiä

 6. 6

  Nämä ovat pelottavimmat hetket Muumilaakson tarinoissa – kolme jaksoa sensuroitiin Suomessa liian kammottavina

 7. 7

  Fok_itin menestystarina alkoi 10 vuotta sitten homovitsistä, joka nyt hävettää – Oma ahdistus on oiva muusa, kun Joonas Rinta-Kanto piirtää hittisarjakuvaansa

  Tilaajille
 8. 8

  Yksi elämän osa-alue tuo ihmisten piilotetut ennakkoluulot pintaan – ilmiö on erityisen kiusallinen nuorille liberaaleille

 9. 9

  Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

 10. 10

  Näyttelijä saa syytteen pahoinpitelynsä lavastuksesta – teki ilmoituksen rasistisesta ja homofobisesta hyökkäyksestä, joka järkytti Yhdysvalloissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

 2. 2

  Eminem on kuuluisa räppäri mutta myös vanha sarjakuvasankari, ja selittää täydellisesti räppärin Twitter-raivon Netflixille

 3. 3

  Näyttelijä saa syytteen pahoinpitelynsä lavastuksesta – teki ilmoituksen rasistisesta ja homofobisesta hyökkäyksestä, joka järkytti Yhdysvalloissa

 4. 4

  Fok_itin menestystarina alkoi 10 vuotta sitten homovitsistä, joka nyt hävettää – Oma ahdistus on oiva muusa, kun Joonas Rinta-Kanto piirtää hittisarjakuvaansa

  Tilaajille
 5. 5

  Pikatestissä Munkkiniemen kortteliravintola Odessa, joka tarjoaa Ukrainan makuja luomupainotuksella

 6. 6

  Kymmenet tuhannet lukevat Fok_It-sarjakuvaa, ja nämä stripit naurattivat lukijoita eniten – Äänestä viime vuoden parasta strippiä

 7. 7

  Musta näyttelijä lavasti rasistisen ja homofobisen hyökkäyksen, koska hän oli tyytymätön palkkaansa, sanoo poliisi – Näin Yhdysvaltoja repinyt vyyhti eteni

 8. 8

  Yksi elämän osa-alue tuo ihmisten piilotetut ennakkoluulot pintaan – ilmiö on erityisen kiusallinen nuorille liberaaleille

 9. 9

  Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

 10. 10

  Nämä ovat pelottavimmat hetket Muumilaakson tarinoissa – kolme jaksoa sensuroitiin Suomessa liian kammottavina

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

 2. 2

  Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

 3. 3

  Internet on juuri nyt täynnä tästä kokoomuksen vaalimainoksesta tehtyjä pilaversioita – kokosimme kaikki parhaat

 4. 4

  Yksi elämän osa-alue tuo ihmisten piilotetut ennakkoluulot pintaan – ilmiö on erityisen kiusallinen nuorille liberaaleille

 5. 5

  Kymmenet tuhannet lukevat Fok_It-sarjakuvaa, ja nämä stripit naurattivat lukijoita eniten – Äänestä viime vuoden parasta strippiä

 6. 6

  Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

 7. 7

  Tieteisklassikko Dyynin uusi versio ilmestyy marraskuussa 2020 – näyttelijöinä tunnettuja tähtiä

 8. 8

  Nämä videot varapresidentti Mike Pencen puheista levisivät hetkessä ympäri nettiä, koska kukaan ei taputa hänelle

 9. 9

  Lavastiko musta näyttelijä raa’an pahoinpitelynsä? Kysymys synnytti riidan, joka kielii jälleen Yhdysvaltojen syvästä kahtiajaosta

 10. 10

  Fok_itin menestystarina alkoi 10 vuotta sitten homovitsistä, joka nyt hävettää – Oma ahdistus on oiva muusa, kun Joonas Rinta-Kanto piirtää hittisarjakuvaansa

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

 2. 2

  Sipoon murhatutkinta valmistui: Ystävät kuvailivat poliisille henkirikoksen tehneen muuttumista

 3. 3

  ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

  Tilaajille
 4. 4

  Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

  Tilaajille
 5. 5

  Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”

 6. 6

  Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

 7. 7

  Vallilaan rakennettiin Itäisen kantakaupungin ”Eiranranta” – Keskihinta 7 000 euroa neliö, eikä yhtään kaupungin vuokra-asuntoa

 8. 8

  Ennuste vuodelle 2040: Suomessa on vain kolme kaupunkiseutua, jotka kasvavat – muu maa näivettyy

 9. 9

  Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

 10. 10

  Koripallon olympiavoittaja hämmästyttää yleissivistyksen puutteellaan – kertoi tohkeissaan brunssista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

 2. 2

  ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

  Tilaajille
 3. 3

  Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

  Tilaajille
 4. 4

  Lapset alkoivat ommella kestokasseja ja sosiaalisen median muovipussikeskustelu kuumeni entisestään – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

 5. 5

  Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

 6. 6

  Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

 7. 7

  ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

 8. 8

  Kalasataman Majakka-tornitalon työmaalla on tapahtunut vesivahinko – Rakennusyhtiö SRV kuvailee vahinkoa merkittäväksi

 9. 9

  Nainen kuoli Espanjassa syötyään Michelin-tähti­ravintolassa

 10. 10

  Muumit uudistuivat 30 vuoden jälkeen – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

  Tilaajille
 2. 2

  Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

 3. 3

  Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

  Tilaajille
 4. 4

  ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

  Tilaajille
 5. 5

  Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

  Tilaajille
 6. 6

  Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

 7. 7

  Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

 8. 8

  Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

 9. 9

  ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

  Tilaajille
 10. 10

  10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. ”Mie olen aika eläväinen tyyppi”, sanoo kulttuurin sekatyömies Jari ”Cyde” Hyttinen – 70- ja 80-luvuilla hän perusti yhtyeitä Ismo Alangon kanssa
 3. Yhdistetyn miehet jäivät kauaksi kärjestä mäkiosuudella – ”Olisi pitänyt venyä vielä vähän enemmän”
 4. Perustuslakivaliokunnan sote-lausunto valmistunee iltapäivällä, valiokunnan sisältä arvioidaan – suora lähetys noin kello 15
 5. Miksi yöllä tulee mieleen pahoja asioita?
 6. Hannele Liiberg sai vuonna 1977 häälahjaksi sähkökäyttöisen silppurin, joka toimii yhä täysin moitteettomasti – kerro HS:n kyselyssä pitkään kestäneistä laitteistasi
 7. Miten kaunis on Tommi Korpelan yksinäinen vanha nainen! – Saara Turusen näytelmä Medusan huone paneutuu lempeästi naisia ja miehiä rajoittaviin sukupuoli­rooleihin
 8. Valioliiga-joukkue Chelsealle vuoden siirtopanna – rikkoi sääntöjä 29 tapauksessa
 9. Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”
 10. ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely
 11. Saksan asevientikielto Saudi-Arabiaan suututtaa Saksan kumppaneita – eettisyydestä tuli taakka puolustusyhteistyölle
 12. Näytä lisää