Suomalaiset kuvittelevat puhuvansa sukupuolineutraalia kieltä, mutta ovat väärässä – suomi on piilomaskuliininen kieli, jossa ”ihminen” on enemmänkin ”mies”

Kielentutkija Mila Engelbergin kirja näyttää, kuinka miehisten ilmausten ylivalta näkyy puheessamme.

Hän.

Me suomalaiset olemme tottuneita kehuskelemaan, kuinka suomi on sukupuolineutraali kieli. Muut kielet lokeroivat ihmisiä sukupuolen perusteella jo pronominitasolla, mutta ei suomi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Käsitys neutraalista on kuitenkin harhaa, sanoo kielentutkija Mila Engelberg tuoreessa teoksessaan Miehiä ja naisihmisiä – Suomen kielen seksismi ja sen purkaminen. Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan julkaisema teos on luettavissa myös internetissä.

Kirjan keskeinen ajatus on, ettei kieliopillisen ja luonnollisen suvun puuttuminen tee kielestä ja etenkään sen käyttötavoista sukupuolineutraalia. Suomen kieli on itseasiassa hyvinkin mieskeskeinen, eikä tapamme puhua ylipäänsä kohtele yhtäläisesti miehiä ja naisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mies esiintyy useissa nimikkeissä, kuten esimies, virkamies ja palomies. Tästä on toki kirjoitettu paljon.

Mies esiintyy naista useammin imartelevassa yhteydessä, kuten ilmaisuissa miesten mies, tehdä miehen työ, siinä on mies paikallaan.

Teoksen mukaan kieltämme vaivaa myös niin sanottu yleistävä maskuliinisuus.

Se tarkoittaa kielenkäyttöä, jossa miehiin viittaavilla termeillä viitataan kaikkiin ihmisiin sukupuolesta riippumatta. Tällaisia ilmauksia ovat titteleiden lisäksi esimerkiksi ilmaisut kadunmies, vihamies ja maanmies.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yleistäviä ilmauksia ovat myös esimerkiksi miehistö, miehittää, esi-isät, herrasmiessopimus, olla muina miehinä ja jokamiehen oikeudet. Ilmiön läpitunkevuus näkyy myös ukkovarpaassa ja lumiukossa.

Vastaavia naisiin viittaavista sanoista juontuvia yleisnimityksiä ovat puolestaan emoalus, emämaa, tytäryhtiö ja morsiuspari. Niitä vain on paljon vähemmän eikä niillä yleensä viitata ihmiseen.

Yleistävän maskuliinisuuden ongelmaa havainnollistaakseen Engelberg haastaa lukijan ajatusleikkiin: miltä näyttäisi, jos suomen kielessä olisikin alettu käyttää yleistävästi feminiinisiä ilmaisuja niputtamaan kaikki ihmiset? Eli jos arkikielessä puhuisimme virkanaisista, lakinaisista ja jokanaisenoikeudesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän itse vastaa näin:

”Jos kielessä olisi laajasti yleistävää feminiinisyyttä, se voisi heijastaa naisten parempaa asemaa. Ainahan kielenkäyttötavat kertovat yhteisön arvoista. Me arvotamme sukupuolia kielellisesti, eikä kieli ole irrallinen sosiaalisesta todellisuudesta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kielenkäyttö voi olla myös vallankäyttöä, ja Engelbergin mukaan se on hyvä pitää mielessä.

Ilmiö piilee myös syvemmällä.

Näkyvien mies-johdannaisten ohella kielessä ja kielenkäytössä on paljon ilmauksia, jotka ovat näennäisesti sukupuolineutraaleja mutta jotka mielletään tiettyä sukupuolta edustavaksi.

Sanoista sotilas ja jääkiekkoilija tulee useammin mieleen mies, sanoista sihteeri ja prostituoitu puolestaan nainen.

Engelberg mainitsee teoksessaan tunnetun arvoituksen poikaansa leikkaavan lääkärin sukupuolesta. Näet arvoitukset klikkaamalla auki oheisen lisätietolaatikon:”Piilevä mieskeskeisyys näkyy suomen kielessä siinä, että monet periaatteessa ihan sukupuolineutraalit ihmisviittaukset on tutkimuksissakin tulkittu helpommin miestä tarkoittavaksi. Etenkin miehet kokevat sellaiset ilmaisut miehisiksi”, Engelberg sanoo.

Engelbergin tutkimusten mukaan tällaisia piilomaskuliinisia sanoja ovat jopa ihminen ja hän.

Kiintoisa kohta käsittelee Engelbergin havaintoja varhaisemmista tutkimuksistaan, joiden mukaan tyttöjen mielleyhtymät ihmisviittauksista muuttuvat iän myötä.

”Nuoret ovat kiinnostava ryhmä. Tutkimusteni mukaan keskimäärin kahdeksanvuotiaat tytöt olettavat ihmisen voittopuolisesti naiseksi, mutta murrosiän jälkeen näkemys muuttuu radikaalisti. Lukioiässä tytöt hahmottavat ihmisen naiseksi selvästi harvemmin. He ovat ilmeisesti oppineet tämän ympäristöstään. Pojat ovat olettaneet ihmisen mieheksi sekä lapsena että lukioiässä.”Puhekielessähän hän korvautuu usein sanalla se. Engelberg ei ole tutkinut asiaa eikä hän siten osaa vastata, käytetäänkö myös se-sanaa sukupuolittuneesti. Hän kuitenkin pitää kysymystä kiintoisana.

”Muodoltaan sukupuolineutraaleihin ihmisviittauksiin liittyvä piilomaskuliinisuus on mielestäni sukupuolittuneen kielenkäytön keskeinen ongelma.”Teoksen mukaan suomen kielessä ja sen käytössä nainen on siis altavastaaja.

Naisen sukupuolella on usein myös enemmän väliä kuin miehen, mitä havainnollistavat teokseen listatut kymmenet esimerkit lehtikielestä.

Nainen ei ole vain tekijä – hän on nainen, joka tekee.

Engelbergin mukaan naissukupuolen korostamisesta hyvä esimerkki on tämä:

Nuori naispuolinen kasvitieteilijä [Lorraine Bracco] saapuu Amazonin sademetsään tuomaan lähetystä tunnetulle syöpään lääkkeen löytäneelle kasvitieteilijälle [Sean Connery] (Metro 28.9.2001)

Kirjaan on koottu myös nämä otsikot:

Vau, mitä liikkeitä! Seksikäs naislentäjä postaa itsestään kuvia jooga-asennoissa ympäri maailmaa (MTV 30.11.2016)

Tänä syksynä nauretaan kuusikymppisten naiskoomikoiden esityksille – Ulla Tapaninen on todellinen tähti (HS 9.9.2016)

Naismuusikko loukkaantui vakavasti liikenneonnettomuudessa – sanoitti kauniin kappaleen (Iskelmä 5.4.2013)

Etenkin takavuosina tätä ilmensivät puheet laulajattarista ja hiihtäjättäristä. Autoilijattarista ei sentään enää kirjoiteta, naisautoilijoista kylläkin.

Esimerkiksi lehtikielessä on viitattu naisiin useammin etunimellä ja sukunimellä kuin pelkällä sukunimellä. Etunimihän ilmaisee tyypillisesti myös sukupuolen.

”Kun sukupuoli hahmotetaan tärkeämmäksi piirteeksi naisissa kuin miehissä, voidaan naisen etunimeäkin käyttää eräänlaisena nais-etuliitteenä”, Engelberg sanoo.

Teoksen perusteella tilanne on suurin piirtein tämä:

Suomen kielessä yksi sukupuoli on muita tasa-arvoisempi.

Sukupuolittunut kielenkäyttö puolestaan vääristää asenteita. Esimerkiksi työntekijälle voi olla epäedullista sukupuolesta riippumatta, jos häntä arvioidaan ammattitaitonsa sijasta sukupuoleen kytkeytyvien stereotypioiden kautta.

Julkisen keskustelun ja suositusten myötä kielen sukupuolittuneisuuteen on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota, ja esimerkiksi tehtävänimikkeiden tasapäistämistä tehdään yrityksissä ja julkishallinnossa.

Edistyksellisenä tekona Engelberg mainitsee Aamulehden päätöksen välttää sukupuolisidonnaisia tehtävänimikkeitä uutisoinnissaan. Hänen mukaansa kielenkäytön miettiminen ei ole kuitenkaan yksin median tehtävä.

Hän esittää teoksessaan, että yleistäviä maskuliinisia ilmauksia voisi karsia lainsäädännöstä osana valmistelutyötä. Lisäksi koulujen oppimateriaaleissa tulisi olla riittävästi välineitä sukupuolittuneen kielenkäytön analysoimiseen.

Mitä meidän kielenkäyttäjien pitäisi Engelbergin mukaan tehdä?

Valikoida sanamme tarkemmin, Engelberg sanoo.

”On tarpeen miettiä muun muassa, milloin sukupuolen mainitseminen on tarkoituksenmukaista, milloin ei. Seksistisen kielen muuttamisessa ei ole tavoitteena poistaa sukupuolta kielenkäytöstä kokonaan”, Engelberg sanoo.

Hänen mukaansa kielen sukupuolittuneisuus on niin laajaa ja pinttynyttä, ettei esimerkiksi kaikille yleistäville maskuliinisanoille ehkä ole valmistä korvaajaa samalla tavalla kuin sanalle miesmuistiin, joka on helppo korvata sanalla ihmismuistiin. Mutta ei tarvitsekaan, sillä kieli on jatkuvassa muutostilassa: sanastomme uudistuu ajan kanssa.

”Jotkut olettavat tai esittävät sukupuolittuneiden nimikkeiden muuttamisasian vaikeampana kuin se onkaan” Engelberg sanoo.

Teoksessaan Engelberg ihmettelee, miksi osa kriitikoista maalailee uhkakuvaa, että mies-sana korvataan pian kaikkialla sanalla henkilö. Että pian joukossamme on massoittain virkahenkilöitä, kirkkohenkilöitä ja esihenkilöitä. Engelberg muistuttaa, että luovuus on sallittua.

”Sukupuolittuneen kielenkäytön systemaattista henkilöistämistä ei ole esitetty. Tehtävänimikkeistössäkin uusien neutraalivastineiden muodostamiseen on erilaisia kielellisiä keinoja.”

”Neutraalivastineita on jo käytössäkin, esimerkiksi lähijohtaja esimiehen sijaan.”

Kieli on lopulta herkkä asia. Kaikki eivät pidä siitä, että heitä neuvotaan puhumaan tietyllä tavalla. Mitä Engelberg sanoisi heille?

”Kun näistä asioista tulee puhe, jokainen voi miettiä asioita itseään laajemmin. Jotkut naiset sanovat, että heitä saa tytötellä tai kutsua virkamiehiksi. Isommassa kontekstissa tytöttely tai miehittely on kuitenkin osa laajempaa kielenkäyttötapaa, joka on syrjivää.”

”Kyseessä on lopulta jokaista kielenkäyttäjää koskeva asia. Ei ole meidän syytämme, että kielenkäyttö on tällaista. Omaakin kielenkäyttöään voi kuitenkin muuttaa tasa-arvoisempaan suuntaan.”
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Yli 5 000 lukijaa äänesti vuoden parasta Fok_It-sarjakuvaa – tässä ovat niukasti ratkennut yleisön suosikki ja piirtäjän neljä omaa lempistrippiä

 2. 2

  Nuorisotutkijat miettivät, mikä ilmiö olisi erityisen suomalainen – Vastaus on kilju, ja nyt kansakunnan kiljumuistot on tarkoitus koota yhteen

 3. 3

  Fok_itin menestystarina alkoi 10 vuotta sitten homovitsistä, joka nyt hävettää – Oma ahdistus on oiva muusa, kun Joonas Rinta-Kanto piirtää hittisarjakuvaansa

  Tilaajille
 4. 4

  Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

 5. 5

  Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

 6. 6

  Musta näyttelijä lavasti rasistisen ja homofobisen hyökkäyksen, koska hän oli tyytymätön palkkaansa, sanoo poliisi – Näin Yhdysvaltoja repinyt vyyhti eteni

 7. 7

  JVG:n vanha hittibiisi: Tätä ”häissä” oikeasti tarkoittaa – häkää, ei häitä

 8. 8

  Katsoimme Muumilaakson tarinoiden kolme Suomessa sensuroitua jaksoa – tällaisia ne ovat

 9. 9

  Kymmenet tuhannet lukevat Fok_It-sarjakuvaa, ja nämä stripit naurattivat lukijoita eniten – Äänestä viime vuoden parasta strippiä

 10. 10

  Pikatestissä Munkkiniemen kortteliravintola Odessa, joka tarjoaa Ukrainan makuja luomupainotuksella

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

 2. 2

  Yli 5 000 lukijaa äänesti vuoden parasta Fok_It-sarjakuvaa – tässä ovat niukasti ratkennut yleisön suosikki ja piirtäjän neljä omaa lempistrippiä

 3. 3

  Nuorisotutkijat miettivät, mikä ilmiö olisi erityisen suomalainen – Vastaus on kilju, ja nyt kansakunnan kiljumuistot on tarkoitus koota yhteen

 4. 4

  Musta näyttelijä lavasti rasistisen ja homofobisen hyökkäyksen, koska hän oli tyytymätön palkkaansa, sanoo poliisi – Näin Yhdysvaltoja repinyt vyyhti eteni

 5. 5

  Fok_itin menestystarina alkoi 10 vuotta sitten homovitsistä, joka nyt hävettää – Oma ahdistus on oiva muusa, kun Joonas Rinta-Kanto piirtää hittisarjakuvaansa

  Tilaajille
 6. 6

  Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

 7. 7

  Kymmenet tuhannet lukevat Fok_It-sarjakuvaa, ja nämä stripit naurattivat lukijoita eniten – Äänestä viime vuoden parasta strippiä

 8. 8

  Nämä ovat pelottavimmat hetket Muumilaakson tarinoissa – kolme jaksoa sensuroitiin Suomessa liian kammottavina

 9. 9

  Yksi elämän osa-alue tuo ihmisten piilotetut ennakkoluulot pintaan – ilmiö on erityisen kiusallinen nuorille liberaaleille

 10. 10

  Katsoimme Muumilaakson tarinoiden kolme Suomessa sensuroitua jaksoa – tällaisia ne ovat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

 2. 2

  Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

 3. 3

  Internet on juuri nyt täynnä tästä kokoomuksen vaalimainoksesta tehtyjä pilaversioita – kokosimme kaikki parhaat

 4. 4

  Yksi elämän osa-alue tuo ihmisten piilotetut ennakkoluulot pintaan – ilmiö on erityisen kiusallinen nuorille liberaaleille

 5. 5

  Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

 6. 6

  Kymmenet tuhannet lukevat Fok_It-sarjakuvaa, ja nämä stripit naurattivat lukijoita eniten – Äänestä viime vuoden parasta strippiä

 7. 7

  Tieteisklassikko Dyynin uusi versio ilmestyy marraskuussa 2020 – näyttelijöinä tunnettuja tähtiä

 8. 8

  Nämä videot varapresidentti Mike Pencen puheista levisivät hetkessä ympäri nettiä, koska kukaan ei taputa hänelle

 9. 9

  Fok_itin menestystarina alkoi 10 vuotta sitten homovitsistä, joka nyt hävettää – Oma ahdistus on oiva muusa, kun Joonas Rinta-Kanto piirtää hittisarjakuvaansa

  Tilaajille
 10. 10

  Lavastiko musta näyttelijä raa’an pahoinpitelynsä? Kysymys synnytti riidan, joka kielii jälleen Yhdysvaltojen syvästä kahtiajaosta

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä – artikkelin yhteydessä ollut lääkärintodistus herätti ihmetystä

 2. 2

  Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

 3. 3

  Oikeustieteilijät kehuvat perustuslakivaliokunnan sote-lausuntoa ja ihmettelevät hallituksen jääräpäisyyttä

 4. 4

  ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

  Tilaajille
 5. 5

  Vuosikymmenien kiista Chagosin paratiisisaarista ratkeamassa: Toimiko Britannia väärin, kun se vei saaret Mauritiukselta ja pakkosiirsi asukkaat USA:n tukikohdan tieltä?

 6. 6

  Politiikan kulisseissa on käyty jo pitkään näkymätöntä taistelua: Valinta tunnin junan ja Lentoradan välillä määrää Suomen kasvun suunnan vuosikymmeniksi

 7. 7

  Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

  Tilaajille
 8. 8

  Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

 9. 9

  Iivo Niskanen on arvokisoissa ääripäitten mies – yksi asia kävi selväksi uuden epäonnen keskellä

 10. 10

  Laskettelija loukkaantui vakavasti Häkärinteillä Hankasalmella

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

 2. 2

  ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

  Tilaajille
 3. 3

  ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

  Tilaajille
 4. 4

  IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä – artikkelin yhteydessä ollut lääkärintodistus herätti ihmetystä

 5. 5

  ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

  Tilaajille
 6. 6

  Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

  Tilaajille
 7. 7

  Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

 8. 8

  Saako syöpäpotilasta hieroa? Osa hierojista ei halua tehdä sitä – ja siinä on myös riskinsä

 9. 9

  Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

 10. 10

  Sipilän lausunnot Bernerin siirtymisestä ruotsalaispankin hallitukseen ihmetyttävät: ”Berner sanoi, että Sipilä on tiennyt ehdokkuudesta alusta asti”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

  Tilaajille
 2. 2

  Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

  Tilaajille
 3. 3

  Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

 4. 4

  Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

  Tilaajille
 5. 5

  Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

  Tilaajille
 6. 6

  ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

  Tilaajille
 7. 7

  Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

  Tilaajille
 8. 8

  Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

 9. 9

  Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

 10. 10

  Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Iivo Niskasen suksi lipsahti kohtalokkaasti norjalaisen juottomiehen jalkoihin – ”Olisi ollut varmasti yksi uran parhaista päivistä”
 3. Harry Kane palasi pitkältä sairauslomalta, mutta Tottenham kärsi yllätystappion Burnleylle – valmentaja Mauricio Pochettino raivosi tuomarille
 4. MM-paikasta pelaava Susijengi pääsi Permiin perjantaina ja matkatavarat lauantaina – ”Onneksi oli treenivälineet käsimatkatavaroissa”
 5. Vuosikymmenien kiista Chagosin paratiisisaarista ratkeamassa: Toimiko Britannia väärin, kun se vei saaret Mauritiukselta ja pakkosiirsi asukkaat USA:n tukikohdan tieltä?
 6. IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä – artikkelin yhteydessä ollut lääkärintodistus herätti ihmetystä
 7. Laskettelija loukkaantui vakavasti Häkärinteillä Hankasalmella
 8. Tiede tarjoaa valoisan tulevaisuuden: Syöpä pysäytetään, lihaa saadaan ilman tappamista ja hiilidioksidi otetaan hyötykäyttöön Tilaajille
 9. Diego Simeone pyysi anteeksi erikoista haarovälituuletustaan Mestarien liigan ottelussa
 10. 40 vuotta sitten feministit julistivat ryhmäseksistä ja muistuttivat sukkahousujen kätevyydestä – nämä ovat ainoat asiat erona nykyaikaan, sillä naisia vastaan hyökätään edelleen
 11. Iivo Niskanen on arvokisoissa ääripäitten mies – yksi asia kävi selväksi uuden epäonnen keskellä
 12. Näytä lisää