Nyt.fi    |   Nyt.fi

Näin hähmäinen brittiläinen ääriyhdistys valkkasi Juha Sipilän brexit-kasvokseen – Facebook avaa mainostajien läpivalaisutyökalun pian Suomessakin

Facebookin työkalulla voi pian perehtyä mainostajien taustoihin myös Suomessa. Esimerkit Yhdysvalloista ja Britanniasta näyttävät, millaista tietoa sieltä voisi kaivaa.

Viime viikolla hähmäinen brittiläinen brexitiä ajava yhteisö nimeltä We Are The 52% valjasti mainoskasvokseen Suomen pääministerin.

Siis Juha Sipilän.

Siis EU-myönteisen ja brexitiä vastustavan Juha Sipilän.

Sipilän kasvot nähtiin Facebook-mainoksessa, johon ne oli valinnut konservatiivisen tabloidi Daily Expressin toimitus. Mainoksen otsikko oli:

Kanna vastuusi! Suomi syyttää EU:ta brexitistä ja käskee Brysselin KUUNNELLA äänestäjiä

Vähintään 10 000 pääasiassa englantilaista miestä näki fiidissään brittitabloidi Daily Expressin tammikuussa julkaistun jutun, jossa Sipilä moittii Euroopan unionia. Siteerauksen perusteella Sipilä sanoo, kuinka EU:n haluttomuus tarttua hanakasti tärkeisiin asioihin johtaa tuhoisiin seurauksiin – esimerkiksi Britannian EU-eroon.

Kyseessä on siis edelleen pääsääntöisesti EU-myönteinen pääministeri, joten mainos on lähempänä propagandaa.

Mainosta ei maksanut suin­kaan Daily Express itse. Juttua markkinoi We Are The 52 % -yhteisö, joka haluaa varmistaa, että Britannia todella eroaa unionista. Yhteisö mainosti juttu useam­paan kertaan tammi–helmikuussa.

Mainos on myös priimaesimerkki siitä, miten Facebook-mainonnalla yritetään vaikuttaa äänestäjiin: Sipilästä tehdään vääristelevä juttu, varsinkin otsikon osalta, ja sen jälkeen sitä levitetään rahan voimin Facebookissa.

On todennäköistä, että harva mainoksen nähnyt edes lukee koko juttua. Luultavasti vielä harvempi Sipilän nähnyt viitsi käydä tarkistamassa, mitä Suomen pääministeri oikeasti ajattelee ja kuka jutun levittämisestä maksoi ja miksi.

Käytännössä Sipilä omisti ison osan puheestaan ilmaston­muutokselle ja käsitteli Suomen alkavaa EU-puheen­johtaja­kautta. (HS:n jutun Sipilän puheesta voit lukea täältä.)

Tieto mainoksesta löytyy Facebookin poliittisia ja muita yrityksen mukaan merkittäviä mainoksia kokoavasta arkistosta, kun maarajaukseksi syöttää Britannian ja hakusanaksi Finlandin. Palvelu kokoaa mainoksia toistaiseksi vain Yhdysvalloista, Britanniasta, Brasiliasta ja Intiasta, mutta se laajenee EU:n kaikkiin jäsenmaihin näillä näkymin maalis–huhtikuussa.

Se tarkoittaa sitä, että ihmiset pääsevät tarkistamaan vaikutusyrityksiä myös Suomessa, todennäkösesti jo ennen europarlamenttivaaleja.

Facebook on lupaillut palvelun laajentamista vuoden päivät, joten nyt on hyvä hetki katsoa sitä tarkemmin.

Haku­koneen avulla selviää myös, kuin Yhdysvaltain kansallinen kivääriyhdistys NRA kohdentaa mainontaansa. Viime aikoina se on ostanut näkyvyyttä etenkin aserajoituksia vastustaville mainoksilleen.

Yksi mainos kohdennettiin etenkin teksasilaisille miehille, ja kohdentaminen maksoi alle tuhat euroa. Samansisältöinen mainos kohdistettiin myös rajatummin 65 vuotta täyttäneille pennsylvanialaisille miehille.

Esimerkit kuvastavat, minkälaista taustatietoa Facebook-mainonnan läpinäkyvyyden lisääminen voi paljastaa.

Palvelun suomenkielinen sivu on jo pystyssä. Sen avulla yksittäinen kansalainenkin voi yrittää selvittää, kuka jonkin mainoksen on maksanut ja kenelle se on suurin piirtein kohdennettu.

Yrityksen kyberturvallisuusstrategiasta vastaava johtaja Nathaniel Gleicher vahvisti hakukoneen julkaisuaikataulun torstaina eurooppalaisille toimittajille järjestämässään videokonferenssissa.

”Meille on EU-alueella erityisen tärkeää, että [mainosarkisto] on saatavilla ennen parlamenttivaaleja, ja siksi pyrimme varmistamaan, että se on ulkona ajoissa”, Gleicher sanoo.

Mikäli aikataulu pitää ja palvelu kattaa kaikki EU-maat, haku avataan sopivasti ennen Suomen huhtikuussa pidettäviä eduskuntavaaleja.

Aluksi hyöty lienee silti rajallinen. Facebookin Pohjoismaiden-toimistosta täsmennetään Nyt.fille, että vaikka palvelu otetaan käyttöön EU-maissa maalis–huhtikuun tienoilla, mainoksia alkaa putkahdella arkistoon vasta kun mainostajat rekisteröityvät ja alkavat julkaista uusia politiikkaa koskevia mainoksia.

Lue lisää: Kiinnostuiko Facebook Suomesta oikeasti, vai onko kyseessä harha? Yrityksen Pohjoismaiden-johtaja kertoo, mitä hän Suomesta ajattelee

Haku ei kuitenkaan ole niin kattava kuin soisi.

Työkalulla näkee mainoksen maksajan, arviot näyttökerroista ja kustannuksista, kohderyhmän erittelyn sukupuolen, iän ja sijainnin mukaan sekä sen, onko mainos aktiivinen eli esitetäänkö mainosta paraikaa jossakin päin Facebookia.

Mainostaja itse voi kuitenkin kohdentaa mainoksen huomattavasti tätä tarkemmin. Mainoksia voi kohdentaa esimerkiksi kiinnostuksen mukaan, jolloin sisältöä voi jakaa esimerkiksi kasvissyönnistä kiinnostuneille alle kolmekymppisille helsinkiläisille.

Mainosten kohdentamisesta on kiinnostuttu myös Suomessa.

HS kertoi alkuviikosta Vaalivahti-työkalusta, jolla jokainen Facebookin käyttäjä voi selvittää, millaisia poliittisia mainoksia häneen kohdistetaan ja miten ne eroavat siitä, mitä muut Facebookin käyttäjät näkevät.

Hankkeen vetäjät ovat moittineet, ettei Facebook ole tehnyt alustallaan tapahtuvasta vaaliviestinnästä läpinäkyvää.

Piakkoin avattavasta mainosarkistosta on puhuttu jo pitkään, joten miksi Facebook on vitkutellut sen julkaisun kanssa?

”Järjestelmä kohdistuu suuren määrän erilaista mainontaa, ja jotta voimme tarjota näin laajaa peittoa – emmekä vain rajallisesti poliittiseksi määriteltyä – sekin luo useita haasteita”, Gleicher sanoo.

”Siksi meidän täytyy toteuttaa asia niin, että ihmiset pääsevät käsiksi sisältöön.”

Gleicher aloitti tehtävässään vuosi sitten tammikuussa.

Eli hieman ennen käyttäjätietoskandaalia, jolloin Facebookista paljastettiin vuotaneen miljoonien ihmisten muun muassa poliittisen mielipidevaikuttamisen raaka-aineeksi Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Facebookia ja muita some-palveluja on valjastettu vaikutuskampanjoihin myös eurooppalaisissa vaaleissa.

Gleicherin mukaan Facebookilla on entistä enemmän ihmisiä etsimässä viitteitä informaatio-operaatioista.

”Vain muutama viikko sitten me tunnistimme Baltiassa operoivien, näennäisesti itsenäisten uutisorganisaatioiden verkoston, jota käytännössä pyörittivät Sputnikin työntekijät”, Gleicher sanoo.

Torstaina Gleicher ei kuitenkaan vastannut täsmällisesti toimittajien esittämiin kysymyksiin, kuten onko vaaleihin liittyvistä informaatio-operaatioista merkkejä jo nyt, ovatko ne kenties venäläislähtöisiä ja mikä on pahin mahdollinen asia, mikä vaaleissa voisi mennä pieleen.

Gleicherin pyrkimyksenä näyttikin olevan eurooppalaisten rauhoittelu ja jo kuultujen lupausten toistelu:

Yrityksen automatiikka on valjastettu tekaistujen tilien tunnistamiseen ja poistamiseen ja itsenäisiltä vaikuttavien julkaisijoiden taustalta syynätään todellisia vallankäyttäjiä. Samanlaisia lupauksia Facebookin edustajat antoivat myös Suomen eduskuntavaaleista.

”Tässä tapauksessa meillä on Brysselissä operaatiokeskus, joka koordinoi toimiamme. Meillä on käytössämme myös eri kieliin ja kulttuureihin erikoistuneita asiantuntijoita”, Gleicher sanoo.

Hän viittaa tammikuiseen uutiseen, jonka mukaan Facebook poisti 364 venäläisrahoitteista sivua ja tiliä. Osa sivuista julkaisi toistuvasti sisältöjä, jotka liittyivät protesteihin ja sotilasliitto Naton vastustamiseen.

Facebook syyttää Venäjän valtion omistamaa uutistoimisto Sputnikia poistamistaan valetileistä ja -sivuista. Aiemmin venäläiset propagandatilit on liitetty Pietarin ”trollitehtaaseen”.

Tätä Gleicher tekee työkseen. Yhdysvaltalainen CNN onkin tituleerannut häntä Facebookin ”johtavaksi trollien metsästäjäksi”.

Informaatiovaikuttamista tapahtuu myös rajojen sisällä. Gleicher kertoi yrityksen poistaneen torstaina lukuisia epäilyttäviä tilejä Moldovassa, jossa järjestetään parlamenttivaalit helmikuussa.

Vaikka Facebook etsii viitteitä ulkomailta tehtävistä vaikuttamisyrityksistä, määrällinen enemmistö tapahtuu maiden rajojen sisäpuolella.

”Maailmanlaajuisesti informaatio-operaatiot ovat yleensä paikallisia. Se ei ole yllättävää, sillä manipuloidakseen julkista keskustelua täytyy ymmärtää paikallinen kulttuuri.”

”Määrällisesti odotamme näkevämme enemmän maiden sisäistä kuin ulkomaista vaikuttamista.”
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

 2. 2

  Anna-Maja Henrikssonin esiintymisessä Ylen tentissä oli niin vähän konkretiaa, että edes faktoja on vaikea tarkistaa – tässä parhaat palat giffeinä

 3. 3

  Lumi-ravintolan keittiöstä löytyy osaamista, mutta annosten suunnittelussa riittää vielä skarpattavaa

 4. 4

  Maailman tunnetuimpiin pop-tähtiin lukeutuva Sam Smith kertoi viimein, ettei ole mies eikä nainen vaan muunsukupuolinen

 5. 5

  Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

 6. 6

  ”Naiseksi syntymistä pahempi epäonnistuminen on vain vanheneminen” – Ylen uusi komediasarja on naisten ohjaama ja ideoima, ja tätä se kertoo ajastamme

 7. 7

  Näin syntyi Jankon betoni, kansainvälinen supermeemi: Heikki Silvennoinen kertoo nyt kaiken Yhdysvaltoihin levinneestä hittisketsistä

 8. 8

  Matrix-elokuvien ohjaajaveljeksinä tunnetut Wachowskit ovat nyt molemmat transnaisia

 9. 9

  Millainen on feministien vihaama elokuva, jonka esitystilaisuuden Åbo Akademi kielsi? Katsoimme The Red Pillin ja pyysimme kahta feministiä kertomaan, mikä siinä on pielessä

 10. 10

  Nuorisotutkijat miettivät, mikä ilmiö olisi erityisen suomalainen – Vastaus on kilju, ja nyt kansakunnan kiljumuistot on tarkoitus koota yhteen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Anna-Maja Henrikssonin esiintymisessä Ylen tentissä oli niin vähän konkretiaa, että edes faktoja on vaikea tarkistaa – tässä parhaat palat giffeinä

 2. 2

  Maailman tunnetuimpiin pop-tähtiin lukeutuva Sam Smith kertoi viimein, ettei ole mies eikä nainen vaan muunsukupuolinen

 3. 3

  Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

 4. 4

  ”Naiseksi syntymistä pahempi epäonnistuminen on vain vanheneminen” – Ylen uusi komediasarja on naisten ohjaama ja ideoima, ja tätä se kertoo ajastamme

 5. 5

  Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

 6. 6

  Hakaniemen Luigin pizza yllätti pikatestissä, vaikka ravintolassa leijailee pelottava yöpizzerian haamu

 7. 7

  Senaattorin päähän munan heittäneestä pojasta tuli internet-sankari, jolle maalattiin oma muraali – muslimeja syyttänyttä senaattoria vaaditaan erotettavaksi

 8. 8

  Näin syntyi Jankon betoni, kansainvälinen supermeemi: Heikki Silvennoinen kertoo nyt kaiken Yhdysvaltoihin levinneestä hittisketsistä

 9. 9

  Trump menetti jälleen hermonsa satiiriohjelma SNL:ään, syytti sitä vehkeilystä Venäjän kanssa – Tästä on kyse presidentin ja SNL:n paisuneessa jupakassa

 10. 10

  Britney Spears ryhtyi taidemaalariksi, ja nyt hänen maalaamansa taulu myytiin huutokaupassa lähes 10 000 eurolla – Tältä teos näyttää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin syntyi Jankon betoni, kansainvälinen supermeemi: Heikki Silvennoinen kertoo nyt kaiken Yhdysvaltoihin levinneestä hittisketsistä

 2. 2

  Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

 3. 3

  ”Miten menee omasta mielestä”, kysyi Jussi Halla-aho Turun Sanomilta, ja pian lehti poisti sivuiltaan pilatekstin rasismista yliopistoissa

 4. 4

  Anna-Maja Henrikssonin esiintymisessä Ylen tentissä oli niin vähän konkretiaa, että edes faktoja on vaikea tarkistaa – tässä parhaat palat giffeinä

 5. 5

  Trumpin valinnan ja brexitin ratkaisi osin somessa tehtävä mikrotargetointi, ja Suomessa kaksi puoluetta tekee samaa

 6. 6

  Vihaan Seppo-koiraa

  Tilaajille
 7. 7

  Trump menetti jälleen hermonsa satiiriohjelma SNL:ään, syytti sitä vehkeilystä Venäjän kanssa – Tästä on kyse presidentin ja SNL:n paisuneessa jupakassa

 8. 8

  Tämä perinteisiä perhearvoja ylistävä mainos joutui nettipilkan kohteeksi, koska sitä tähdittää ”toisen naisen takapuolta arvostava poikaystävä”

 9. 9

  Maailman tunnetuimpiin pop-tähtiin lukeutuva Sam Smith kertoi viimein, ettei ole mies eikä nainen vaan muunsukupuolinen

 10. 10

  Sampo Terho vertasi Antti Rinnettä Donald Trumpiin, Jussi Halla-aho kertoi vitsin – tässä Ylen vaalitentin kiusallisimmat hetket giffeinä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Loukkasiko natsiksi ja rasistiksi nimittäminen Junes Lokan kunniaa? HS seuraa hetki hetkeltä Oulun käräjä­oikeuden istuntoa

 2. 2

  Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyväntekeväisyyjärjestöt nuolemaan näppejään

 3. 3

  Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

 4. 4

  Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

  Tilaajille
 5. 5

  Helsingin virkamiehet: Massiivinen autoramppi purkaisi Jätkäsaaren liikennesumppua

 6. 6

  ”Unelias kirjekyyhky” matkusti Teneriffalta Ouluun lentokoneen laskuteline­tilassa

 7. 7

  Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

 8. 8

  Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

 9. 9

  20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

  Tilaajille
 10. 10

  Rokotusvastainen poliitikko joutui sairaalaan vesirokon vuoksi Italiassa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

 2. 2

  Anna-Maja Henrikssonin esiintymisessä Ylen tentissä oli niin vähän konkretiaa, että edes faktoja on vaikea tarkistaa – tässä parhaat palat giffeinä

 3. 3

  Loukkasiko natsiksi ja rasistiksi nimittäminen Junes Lokan kunniaa? HS seuraa hetki hetkeltä Oulun käräjä­oikeuden istuntoa

 4. 4

  Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

 5. 5

  Monia suomalaisia odottaa eläkkeellä ikävä yllätys – Katso HS:n laskurista, millainen eläke sinulle on tulossa

  Tilaajille
 6. 6

  Näin saksalaiset ratkaisisivat turvapaikan­hakijoiden palautukset

 7. 7

  Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

  Tilaajille
 8. 8

  Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

  Tilaajille
 9. 9

  Mies raiskasi 15-vuotiaan tytön Helsingissä ja käytti kahta muuta seksuaalisesti hyväkseen – Käräjäoikeus tuomitsi vajaan neljän vuoden vankeuteen

 10. 10

  Moni aikuinen pyytelee lupia asioihin, joista pitäisi uskaltaa päättää itse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

  Tilaajille
 2. 2

  Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

 3. 3

  Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

  Tilaajille
 4. 4

  Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

 5. 5

  Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

 6. 6

  Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

  Tilaajille
 7. 7

  Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

  Tilaajille
 8. 8

  Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

 9. 9

  Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

 10. 10

  Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

  Tilaajille
 11. Näytä lisää