Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

Ruotsalaiskirjailija Inti Chavez Perez on saanut tunnustusta pojille kirjoittamastaan seksikirjasta, joka on nyt julkaistu myös suomeksi.

”Pojille opetetaan koulussa seksistä puhuttaessa, että heidän pitää käyttää kondomia, jotta he välttävät teiniraskaudet. Se on hyvä ohje, mutta ei vastaa yhtään niihin kysymyksiin, joita pojilla on seksistä.”

Ruotsalainen kirjailija ja seksuaalikouluttaja Inti Chavez Perez istuu suomalaisen kirjakustantamon pöydän ääressä ja alkaa kertoa, miten on päätynyt kirjoittamaan pojille ja nuorille miehille suunnatun seksioppaan.

Chavez Perezin kirja Respektiä – Seksikirja pojille (Gummerus) on julkaistu tänä vuonna suomeksi kirjailija Juha Hurmeen kääntämänä.

Suomennoksessa on kestänyt kauan, kun ottaa huomioon, että Chavez Perezin kirjan ensimmäinen versio julkaistiin jo vuonna 2010. Kirja sai julkaisunsa jälkeen Ruotsin kirjailijaliiton palkinnon vuoden parhaana nuortenkirjana, mutta suuren huomion nouseminen kesti vielä vuosia.

Olisi voinut myös käydä niin, että kirjaa ei olisi julkaistu ollenkaan.

Chavez Perez sai idean kirjasta vuonna 2008, ja alkoi tarjota sitä ruotsalaisille kustantamoille. Ne eivät kuitenkaan olleet innoissaan.

”Kävin juttelemassa kustantajalle toisensa perään, mutta kaikki sanoivat, että tälle ei olisi kysyntää. Markkinat eivät olisi kuulemma valmiita tälle kirjalle”, Chavez Perez kertoo.

Chavez Perez oli toista mieltä. Syy hänen vahvaan uskoonsa liittyy juuri siihen, mitä hän on sanonut koulussa käydyistä seksikeskusteluista.

Hieman kärjistetysti ilmaistuna kaikki pojat haluavat tietää, millaista seksi on ja miten sitä pitäisi harrastaa, mutta kukaan ei vastaa siihen. Ei ainakaan koulussa. Ja koska pojille ei ollut tehty yhtään seksiin opastavaa kirjaa, ainoat ohjeet on saatu elokuvista, pornosta, musiikkivideoista – ja koulukirjoista.

”Koulukirjoissa on kuvia lähinnä vartaloista, jotka on avattu kahtia ja jossa on eroteltu eri elimet. Siitä ei ole apua seksin kannalta. Muualla tarjottu kuvasto seksistä on puolestaan ollut hyvin epärealistista. Meidän aikuisten pitäisi ottaa enemmän vastuuta siitä, mitä kuvastoa tarjoamme pojille ja miten opetamme poikia seksin pariin”, Chavez Perez sanoo.

Hämmentävintä on se, että vastaavia kirjoja oli tehty tytöille jo vuosien ajan.

Chavez Perez kertoo itse lukeneensa teini-ikäisenä Ruotsissa vuosituhannen vaihteessa kohun aiheuttanutta Pilluparvi-kirjaa, joka oli aikaansa edellä oleva feministisistä lähtökohdista kirjoitettu kirja nuoreksi naiseksi kasvamisesta, sukupuoli-identiteetistä ja seksistä.

”Se oli minulle tosi tärkeä kirja. Sitten halusin löytää samanlaisen kirjan, joka olisi tehty pojille. Sellaista ei ollut.”

Lopulta ruotsalainen Alfabeta-kustantamo innostui Chavez Perezin ideasta ja päätti julkaista kirjan. Elettiin 2010-luvun taitetta.

Vaikka kirja sai kehuja ja myös palkinnon, meni vielä noin seitsemän vuotta ennen kuin Chavez Perezin kirjasta tuli myyntimenestys ja ennen kuin siitä alettiin suunnitella kansainvälisille markkinoille tehtäviä käännöksiä.


Ratkaiseva käänne oli syksyllä 2017 alkanut #metoo-liike.

Yhtäkkiä herättiin siihen, että teini-ikäiset pojat tarvitsevat ohjeita seksuaalisuutensa käsittelyyn, muiden sukupuolten kunnioittamiseen, seksin oikeanlaiseen harrastamiseen ja siihen, mikä on sallittua ja mikä ei. Tajuttiin, että myös pojat voisivat tarvita oikealla tavalla kirjoitettuja oppaita seksiin ja seksuaalisuuteen.

Kuten Chavez Perezin kirjan nimi kertoo, kirjassa käsitellään nimenomaan paljon toisten kunnioittamista kaikissa sosiaalisissa suhteissa. Siinä käsitellään muun muassa, mitä tarkoittaa, jos tuntee pitävänsä pojista tai ei tunne olevansa sukupuoleltaan poika ollenkaan.

Chavez Perezin kirjan ensimmäinen versio myytiin loppuun pian #metoo-liikkeen alkamisen jälkeen.

Chavez Perez alkoi kirjoittaa uutta versiota, joka julkaistiin viime vuonna. Päivitetyn version käännösoikeudet on myyty 15 maahan. Syksyllä se julkaistaan Yhdysvalloissa.

Kirja poikkeaa täysin stereotyyppisestä terveystiedon kirjasta, jossa puhutaan seksistä lähinnä lääketieteellisillä termeillä. Chavez Perezin kirjassa puhutaan kullista ja pillusta ja oman kullinsa käyttämisestä.

”Tämä on todellinen kirja, jossa on paljon todellisten teini-ikäisten kokemuksia seksistä. Siksi halusin, että myös kirjassa käytetty kieli on todellista teini-ikäisten käyttämää kieltä.”

Kirjassa annetaan hyvin yksityiskohtaisia ohjeita muun muassa omasta kehosta, tyttöjen kehosta, seksin harrastamisesta ja eri tekniikoista. Sen lisäksi kirja antaa tarkkoja ohjeita siitä, miten on soveliasta lähestyä kiinnostuksen kohdetta, miten voi edetä intiimeissä tilanteissa toista kunnioittaen ja miten tunnistaa ei-signaalit.

Voisi luulla, että juuri pojille tällaisia kirjoja olisi kirjoitettu jo vuosikymmenten ajan.

Chavez Perez itse sanoo, että hänen kokemuksensa mukaan teini-ikäiset pojat puhuvat seksistä ”koko ajan”. Suurin osa puheesta on kuitenkin hänen mukaansa typerää kehuskelua, josta ei ole kriittisessä kehitysvaiheessa oleville nuorille mitään todellista hyötyä epäselvien kysymysten ratkaisemiseen.

Miten voi kysyä perusasioita seksistä, jos kaikki kaverit kerskailevat omalla kokemuksellaan – joka on usein täysin perätöntä?

Asiaa ei auta se, että populaarikulttuuri maalaa nimenomaan pojista kuvaa seksuaalisina henkilöinä, joiden pitäisi tietää kaikesta kaikki ja olla kaikkeen valmiita. Chavez Perezin mukaan ongelmat kasaantuvat myös siksi, että aikuiset eivät halua monesti kuunnella poikia ja heidän mahdollisesti seksistisiä, homofobisia tai törkeitä juttuja.

”Me aikuiset peräännymme pois, emmekä halua kuunnella poikia. Se ei ole ratkaisu”, Chavez Perez sanoo.

Sen sijaan ratkaisun pitäisi olla se, että poikia opetettaisiin konkreettisesti kunnioittamaan toisia.

Chavez Perezin kirjassa on seksiin liittyvien kappaleiden lisäksi pitkä osuus toisten kunnioittamisesta, joka tiivistyy kuuteen ohjeeseen: älä ylitä toisten rajoja, lopeta juoruilu, älä kontrolloi muita, kuuntele ja anna tilaa, jaa työt tasan – ja kaikkein tärkein eli ”kunnioita itseäsi”.

”Itsensä kunnioittamiseen kuuluu, että uskaltaa käyttäytyä sosiaalisissa tilanteissa hyvin. Monet pojat ovat sydämeltään hyviä, mutta eivät näytä sitä porukassa, vaan käyttäytyvät huonosti. Silloin sillä ei ole mitään väliä. Ketään ei kiinnosta, millainen on pohjimmiltaan, jos ei näytä sitä.”

Eikä pojilla ole Chavez Perezin mukaan ollut liian helppoa. Hänen mukaansa poikia on kasvatettu lähinnä suorilla kielloilla sen sijaan, että heitä olisi yritetty opettaa siihen, miten he voivat kasvaa paremmiksi ihmisiksi.

Samaan aikaan poikien pitäisi olla valmiita kaikkeen ja osata paljon seksistä. Näin siitäkin huolimatta, että heidän tietonsa saattavat olla peräisin lähinnä kaveriporukoiden epämääräisistä puheista, koska aikuiset eivät ole halunneet opettaa heitä kuin käyttämään kondomia.

Haastatellessaan teini-ikäisiä tyttöjä kirjaansa varten Chavez Perez tajusi, että monet pojat eivät kuuntele seksin aikana tyttöystäviään ja sitä, mikä heidän mielestään tuntuisi hyvältä.


Siitä seuraa, että nuoret tytöt joutuvat sietämään huonoa seksiä, koska pojat luulevat epämääräisten tietojen perusteella tietävänsä, mitä tekevät.

”Pojilla on idea siitä, millaista seksin on oltava. Sitten he toteuttavat tuota ideaa joka kerta aina täysin samalla tavalla riippumatta tilanteesta, toisesta osapuolesta ja toisen osapuolen haluista. Se on ennemmin performanssi seksistä kuin oikeaa seksiä”, Chavez Perez sanoo.

Kirjailijan mukaan monet pojat mieltävät seksin kaavaksi, jonka voi toteuttaa joka kerta samalla tavalla.

Sen sijaan seksin pitäisi olla vartaloiden välistä sanatonta kommunikaatiota, jossa huomioidaan toisen halut ja toiveet.

Chavez Perez on silti sitä mieltä, että viime vuodet ovat muuttaneet poikien kehitystä selvästi hyvään suuntaan.

”Nyt puhutaan paljon tärkeitä asioita seksistä ja suostumuksesta. Tämä sukupolvi voi olla se, joka murtaa seksistisen perinteen, jossa naisten vartaloon on suhtauduttu vain omaisuutena. Sen sijaan tämä sukupolvi voi luoda tasa-arvoisen rakkauden ja seksin kulttuurin.”

Lopuksi on kysyttävä, mitkä ovat Chavez Perezin mielestä olennaisimmat ohjeet teini-ikäisille pojille nykymaailmassa. Chavez Perez päätyy hetken mietittyään kolmeen pointtiin.

”Ensimmäisenä: Oma vartalo on täysin ok. Kaikilla on erilainen vartalo, mutta se ei tarkoita, että oma olisi yhtään huonompi kuin kellään muulla – tai että oma ei jostain syystä kelpaisi seksiin.”

”Toiseksi: On tärkeää saada realistinen kuva seksistä. Tuo pojilta monesti puuttuu, mutta sen saaminen on todella tärkeää.”

”Kolmanneksi: Kuunnelkaa enemmän tyttöjä. Pojilla olisi teini-ikäisiltä tytöiltä paljon tärkeitä asioita opittavana.”
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kun poptähdet pysyvät vaiti homoudestaan, he antavat ymmärtää, että siinä on jotain väärää. Alman peloton avoimuus on muutos, jota olemme odottaneet

 2. 2

  Yhdysvaltalaiskanava keksi jälleen uuden tavan suitsuttaa Suomea: 10 000 dollarin synnytysoperaatio maksaa Suomessa 60 dollaria, mutta miten?

 3. 3

  En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

 4. 4

  Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

 5. 5

  Sari Essayah turvautui Ylen tentissä hämäykseen, kun puheeksi tuli sukupuolten moninaisuus – tässä parhaat palat giffeinä

 6. 6

  Anna-Maja Henrikssonin esiintymisessä Ylen tentissä oli niin vähän konkretiaa, että edes faktoja on vaikea tarkistaa – tässä parhaat palat giffeinä

 7. 7

  Stranger Thingsin kolmannen kauden traileri on julkaistu, ja se lupaa lisää kasarimeininkiä ja hirviöitä

 8. 8

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 9. 9

  Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

 10. 10

  Maailman tunnetuimpiin pop-tähtiin lukeutuva Sam Smith kertoi viimein, ettei ole mies eikä nainen vaan muunsukupuolinen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

 2. 2

  Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

 3. 3

  Sari Essayah turvautui Ylen tentissä hämäykseen, kun puheeksi tuli sukupuolten moninaisuus – tässä parhaat palat giffeinä

 4. 4

  Stranger Thingsin kolmannen kauden traileri on julkaistu, ja se lupaa lisää kasarimeininkiä ja hirviöitä

 5. 5

  Anna-Maja Henrikssonin esiintymisessä Ylen tentissä oli niin vähän konkretiaa, että edes faktoja on vaikea tarkistaa – tässä parhaat palat giffeinä

 6. 6

  Maailman tunnetuimpiin pop-tähtiin lukeutuva Sam Smith kertoi viimein, ettei ole mies eikä nainen vaan muunsukupuolinen

 7. 7

  Kun poptähdet pysyvät vaiti homoudestaan, he antavat ymmärtää, että siinä on jotain väärää. Alman peloton avoimuus on muutos, jota olemme odottaneet

 8. 8

  Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

 9. 9

  ”Koko gastronominen näkemys kaipaisi kirkastamista” – Lumi-ravintolan keittiöstä löytyy osaamista, mutta skarpattavaa on runsaasti

 10. 10

  Yhdysvaltalaiskanava keksi jälleen uuden tavan suitsuttaa Suomea: 10 000 dollarin synnytysoperaatio maksaa Suomessa 60 dollaria, mutta miten?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin syntyi Jankon betoni, kansainvälinen supermeemi: Heikki Silvennoinen kertoo nyt kaiken Yhdysvaltoihin levinneestä hittisketsistä

 2. 2

  En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

 3. 3

  Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

 4. 4

  Anna-Maja Henrikssonin esiintymisessä Ylen tentissä oli niin vähän konkretiaa, että edes faktoja on vaikea tarkistaa – tässä parhaat palat giffeinä

 5. 5

  Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

 6. 6

  Trumpin valinnan ja brexitin ratkaisi osin somessa tehtävä mikrotargetointi, ja Suomessa kaksi puoluetta tekee samaa

 7. 7

  Vihaan Seppo-koiraa

  Tilaajille
 8. 8

  Maailman tunnetuimpiin pop-tähtiin lukeutuva Sam Smith kertoi viimein, ettei ole mies eikä nainen vaan muunsukupuolinen

 9. 9

  Trump menetti jälleen hermonsa satiiriohjelma SNL:ään, syytti sitä vehkeilystä Venäjän kanssa – Tästä on kyse presidentin ja SNL:n paisuneessa jupakassa

 10. 10

  Tämä perinteisiä perhearvoja ylistävä mainos joutui nettipilkan kohteeksi, koska sitä tähdittää ”toisen naisen takapuolta arvostava poikaystävä”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

 2. 2

  Hus myöntää Apotin aiheuttaneen ongelmia – Lääkäri haukkui järjestelmän satoja miljoonia maksaneeksi sudeksi

 3. 3

  Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

 4. 4

  Vaatimus istuttaa puita on outo vastaus nuorten huoleen ilmastosta

 5. 5

  Amsterdam sai tarpeekseen seksi­työläisiä pällistelevistä turisti­ryhmistä

 6. 6

  Keravalle rakennetaan uusi vankila 22 miljoonalla eurolla

 7. 7

  Tietosuoja­valtuutettu harkitsee Euroopan laajuista selvitystä Nokia-puhelimista: Norjan yleisradion kertoo puhelimen lähettävän tietoja Kiinaan

 8. 8

  Kun poptähdet pysyvät vaiti homoudestaan, he antavat ymmärtää, että siinä on jotain väärää. Alman peloton avoimuus on muutos, jota olemme odottaneet

 9. 9

  Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

  Tilaajille
 10. 10

  Venäjä vakoilee Suomen tietoverkkoja yhä ärhäkämmin – ulkoministeriön koneilta löytynyt salamyhkäinen kampanja teki paluun

 11. Näytä lisää
 1. 1

  En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

 2. 2

  Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

 3. 3

  Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  Tilaajille
 4. 4

  Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

 5. 5

  Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

 6. 6

  Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

 7. 7

  Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

  Tilaajille
 8. 8

  Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

  Tilaajille
 9. 9

  Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

 10. 10

  Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

  Tilaajille
 2. 2

  Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

 3. 3

  Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

 4. 4

  Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

  Tilaajille
 5. 5

  Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

  Tilaajille
 6. 6

  Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

 7. 7

  Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

 8. 8

  Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

 9. 9

  Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

  Tilaajille
 10. 10

  ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

  Tilaajille
 11. Näytä lisää