Dokumentti näyttää, miten valheeseen litteästä Maasta ”uppoaa kuin tervakuoppaan”

Netflixiin tullut dokumentti antaa lopulta salaliittoteoreetikkojen todistaa itse itsensä vääräksi. Dokumentti pyrkii kuitenkin kuuntelemaan haastateltaviaan.

Onko tämä vitsi?

Väitteet litteästä Maasta on helppo hohotella pois mielestä, mutta viime vuosina maailmalta on kuulunut yhä enemmän kummia.

Vuodesta 2015 alkaen litteää Maata koskevat Google-haut lisääntyivät räjähdysmäisesti ja internetiin alkoi ilmestyä lukuisia keskusteluryhmiä ja puheohjelmia, joissa vallitsevaa totuutta maailmamme olemuksesta alettiin kyseenalaistaa.

Facebookissa suurimmilla litteän maan ryhmillä on satojatuhansia tykkääjiä ja etenkin Pohjois-Amerikassa flat eartherit järjestävät seminaareja keskustellakseen teeseistään. Suomeksi internetistä voi löytää esimerkiksi Litteä maanpiiri -sivuston, jota tosin ei ole päivitetty kolmeen vuoteen.

Maailmanluokan trollaukselta vaikuttava asia on silti joillekin ihmisille totisinta totta, esittää viime vuonna julkaistu dokumentti Behind the Curve: Matka litteän maan keskipisteeseen, joka ilmestyi vastikään Netflixiin.

Lue lisää: Maailmalla leviää jälleen satoja vuosia vanha uskomus siitä, että maapallo olisi litteä – selvitimme faktat asiantuntijoiden avulla

Vaikka suuri osa litteän maan peukuttajista lienevätkin vitsiniekkoja, dokumentin mukaan aatteen syövereissä toimii aktiivinen ydinjoukko tosiuskovia.

Daniel J. Clarkin ohjaustyö ei allekirjoita litteän Maan teoriaa, mutta se pureutuu flat earthereiden ajatusmaailmaan kuunnellen ja naureskelematta.

Dokumentin asetelmassa salaliittoteoreetikot saavat kertoa ajatuksistaan vapaasti. Vastapainoksi muun muassa fysiikan ja psykologian oppineet pyrkivät selittämään liikettä inhimillisenä ilmiönä.

Lopputuloksena näemme kiintoisan yrityksen ymmärtää, miksi ihmiset uskovat uskomattomaan. Dokumenttia on haukuttu liiasta myötäilystä, mutta kuunteleva ote on myös keino havainnoida touhun pakkomielisyyttä.

Esimerkiksi: Litteän maan julistajien piirissä juonii klikki, joka pyrkii etsimään tieteellistä perustaa väitteilleen. Heille ei riitä pelkkä arkikokemus viivamaiselta näyttävästä taivaanrannasta.

”Jos gyroskoopin pystyttää minne tahansa, se alkaa kallistua. Nykynavigointijärjestelmissä käytetään lasergyroskooppia. Se on tarkka laite. Jos saisimme sellaisen käsiimme, voisimme kiistää maapallon pyörimisliikkeen”, sanoo Globebusters-ohjelman juontaja Bob Knodel dokumentissa.

”Eräs jäsenemme osti laitteen 20 000 dollarilla [noin 18 000 euroa].

Empirian hapuilu on luovaa, ja gyroskooppikoe on vain yksi hieno esimerkki.

Maan kaarevuutta yritetään todistella vääräksi myös muilla keinoin: kun kolme pitkää keppiä pystyttää samalle tasalle riittävän kauaksi toisistaan ja niiden läpi ampuu laserilla, valon pitäisi hipaista jokaista keppiä samalle korkeudelle, mikäli Maa on litteä.

Dokumentin päähaastateltava, litteästä maasta kirjan kirjoittanut ja piireissään kulttimaineeseen noussut Mark Sargent kertoo etsikkovaiheestaan näin:

”Aluksi halusin kumota teorian. Siitä kääntyminen alkaa. Ideaa haukutaan: ’Kumotaan litteä maa’. Sitten siihen uppoaa kuin tervakuoppaan. Käännyin yhdeksän kuukauden tutkimisen jälkeen”, Sargent selostaa.

”Jerry Maguire -hetkeni tuli 10. helmikuuta 2015. Heräsin täsmälleen kello 3.30 ja sanoin: ’Nyt tulee muutos’.”

Sargent alkoi tehdä videoita internetiin litteän maan ”todisteista”. Sanavalmiista salaliittoteoreetikosta tuli nopeasti pienen mutta kasvavan piirin julkkis, joka kiertää konferensseissa julistamassa litteästä Maasta.

Sargent puhuu toistuvasti lentokoneista:

Hän kertoo havainneensa, että lentoreitit näyttävät kulkevan länsi–itäsuunnassa vain pohjoisella pallonpuoliskolla. Mikseivät lentokoneet lennä Etelä-Atlantin, Etelä-Tyynenmeren tai Intian valtameren eteläosien ylitse?

Litteän maan teoreetikko vastaa: Koska maa on litteä ja mantereitten eteläosat ovat paljon kauempana toisistaan kuin litteän Maan keskipistettä lähempänä sijaitsevat pohjoisosat.

Totuus: Kyllä lentokoneet lentävät etelässäkin, ja lentoja voi itsekin bongailla vaikkapa Flightradar-palvelussa. Suurin osa mantereiden pinta-alasta ja jopa 90 prosenttia ihmisistä sijaitsevat pohjoisella pallonpuoliskolla, joten lennot luonnollisesti painottuvat pohjoiseen.


Sargent perehtyi litteän Maan teoriaan erityisesti Youtubessa, jonne hän alkoi itsekin tuottaa sisältöä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan ilmiön leviämisestä voi syyttää juuri Youtubea: muita salaliittoteoriavideoita katselevat törmäävät muita herkemmin myös videoihin litteästä Maasta. Jos uskoo litteään Maahan, uskoo luultavasti muihinkin salaliittoteorioihin.

Kun kieltää Maan muodon, kieltää helposti paljon muitakin totuuksia. Hörhön mainetta ei pelkää, kun oma kupla resonoi kyllin äänekkäästi.

Dokumentin mukaan valheiden leviäminen muuttuu vaaralliseksi viimeistään, kun valtaapitävät alkavat tehdä päätöksiä väärän tai puutteellisen tiedon perusteella. Syyttävä sormi osoittaa muiden muassa ilmastonmuutoksen kiistäjiin.

Litteään Maahan uskominen onkin osin vain yksi ilmentymä laajemmasta kehityksestä, jossa globaalissa, verkottuneessa maailmassa kaiken hyvän lisäksi myös väärä ja valheellinen tieto leviää kuin kaikkien löydettäväksi heti.

Dokumentin ratkaisuehdotukset ovat hieman laiskoja: dialogia kehotetaan lisäämään esimerkiksi tiedeyhteisön omien Youtube-kanavien lisäämisellä. Salaliittoterorioiden punomista se tuskin hidastaisi.

Ilmenee, että usein litteään Maahan uskovat ovat keskenään erimielisiä jopa ihan perusasioista.

Joidenkin mukaan litteää maata peittää suuri kupu, jolla taivaankappaleet lepäävät – hieman samaan tapaan kuin keinotekoinen taivaankansi asetettiin hämäämään Jim Carreyn hahmoa elokuvassa Truman Show (1998).

Toiset ovat sitä mieltä, että kupua ei ole vaan taivas on ääretön. Osa heistä ajattelee, että samalla kartoittamamme Maan reunojen tuolla puolen sijaitsee lukuisia muitakin mantereita, ”muita maailmoja”, jotka sijaitsevat rinnakkain omamme kanssa.

Joidenkin mielestä litteän maan reunoja kehystää Game of Thronesin tapaan maailmat eristävä suuri muuri, jota kutsutaan hämäysnimellä Etelämanner. Toisaalta uskomukset tyhjyyteen rajautuvista meristäkään eivät ole tavattomia.

Dokumentissa haastateltu tiedetoimittajaksi nimitetty bloggari Tim Urban kuvailee lumipalloefektiä näin:

”Mitä epäuskottavampi oma oppi on, sitä suurempi vaihtoehtotodellisuus täytyy luoda. – – ’Muutan todellisuutta, jos jokin ei sovi siihen.’”

Joka tapauksessa vannoutuneimmat litteän Maan julistajat kokevat dokumentissa olevansa salatun tiedon äärellä.

Heidän mukaansa ”totuutta” ei opeteta kouluissa eikä siitä kerrota mediassa siksi, että opettajat, toimittajat ja muut – eli eliitti – ovat osa suurta salaliittoa joko tahallaan tai tietämättään.

Heidän mukaansa ihmiset eivät ole käyneet avaruudessa kuusta puhumattakaan, ja Yhdysvaltain avaruushallitus Nasa on epäpyhän maailmanjärjestyksen jonkinlainen operatiivinen propagandavirasto.

Sitä teoreetikot eivät kerro, miksi he eivät ole vielä rahoittaneet retkikuntaa matkaamaan Maan väitetylle laidalle etsimään totuutta.

Salaliittoteoreetikon kohtalo on lopulta karu, dokumentti kuvaa.

Lukuisat flat eartherit kertovat dokumentissa menettäneensä ystävyys- ja jopa perhesuhteita uskomustensa vuoksi. Uudessa yhteisössään he kuitenkin kokevat yhteenkuuluvuutta – heillä on paikka samanmielisten joukossa, josta löytyy uusia ystäviä ja kumppaneita.

Lähteminen vaikeutuu. Liikkeestä irrottautujaa odottaisi ulkomaailmassa paitsi riski hörhön leimasta, myös yksinäisyydestä.

”Jos menettää uskonsa, kuinka käy henkilösuhteille? Pääseekö takaisin valtavirtaan? Ei, he eivät piittaa. Ja menettääkö samalla ystävät uudessa yhteisössä? Kyllä. Yhtäkkiä eristys tuplautuu”, sanoo norjalainen psykologi Per Espen Stoknes.

Mark Sargent myöntää dokumentissa suoraan, ettei hän voisi enää hylätä litteää Maata, vaikka haluaisi.

”Jos yrittäisin luopua, moni estelisi minua. En siis pystyisi siihen, vaikka haluaisin.”

Dokumentin huomionarvoinen ratkaisu on, ettei se pyri todistamaan Maata palloksi. Se antaa litteään Maahan uskovien tehdä sen aivan itse.

Bob Knodelin esittelemä gyroskooppikoe meni nimittäin pahasti mönkään. Laite todisti Maan pyörimisliikkeen.

”Kun käynnistimme gyroskoopin, huomasimme kääntymistä. Se oli 15 astetta tunnissa. No... Hämmästyimme toki. Sehän oli ongelmallista meille”, Knodel kertoo dokumentissa.

”Yritimme todistaa, että Maan liikkeen mittaamisen sijaan laite mittasikin taivaan liikettä. Seuraavaksi suljimme kuituoptisen gyron nollan gaussin kammioon. Yritimme suojata sitä taivaan energioilta. Sekään ei ikävä kyllä onnistunut.”

Epäonnisesti päättyy myös keppikoe ja sen pohjalta tehty muunnelma, jossa valoa osoiteltiin vaneriin tehtyjen reikien läpi. Valo osuu kameraan ”väärässä” korkeudessa, ja tulos näyttää kokeen pystyttäjien harmiksi näyttävän, että maanpinta kaartuu.

”Kiinnostavaa. Jopas. Kiinnostavaa”, koetta johtava mies sanoo hämmentyneenä, ja lopputekstit alkavat rullata.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

 2. 2

  Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

 3. 3

  En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

 4. 4

  Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  Tilaajille
 5. 5

  Vasarasta taisi tulla hitti, ja uuden yhtyeensä valinnassakin Virva Immonen osui naulan kantaan

 6. 6

  ”Totaalinen vapautus”, julisti Donald Trump, ja ivailijat olivat poikkeuksellisen hiljaa – koostimme reaktiot Venäjä-tutkinnan päättymiseen

 7. 7

  Haaviston mukaan lyijytöntä bensiiniä kehitettiin ensin Suomessa ja muu maailma seurasi perässä – tarkistimme tämän ja muut faktat Ylen tentistä, tässä parhaat palat giffeinä

 8. 8

  Tiesitkö? Lemmikkien peräaukot ahdistavat ihmisiä niin, että niitä peitetään koristein

  Tilaajille
 9. 9

  ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

 1. 1

  Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

 2. 2

  Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

 3. 3

  ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

 4. 4

  Pikatestissä Kampin uusi cocktailbaari Cartel Room, jonka oivalliset juomat vaativat vaivannäköä baarimikoilta

 5. 5

  Haaviston mukaan lyijytöntä bensiiniä kehitettiin ensin Suomessa ja muu maailma seurasi perässä – tarkistimme tämän ja muut faktat Ylen tentistä, tässä parhaat palat giffeinä

 6. 6

  Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

 7. 7

  Juha Sipilä puhui Ylen tentissä pehmoisia velkaantumisesta ja liioitteli työmarkkinoiden surkeutta – tässä parhaat palat giffeinä

 8. 8

  Lapin erämaassa asuvasta nuoresta naisesta otetut valokuvat herättävät huomiota maailmalla

 9. 9

  Euroopan unioni ei estä jatkossakaan meemien jakamista – näin asiasta päätettiin eilen

 10. 10

  Tämän takia villi faniteoria Game of Thronesin Yön kuninkaasta ei pidä paikkaansa ja koko hahmo on luultavasti sarjan suurin hämäys

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

 2. 2

  En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

 3. 3

  Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

 4. 4

  Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

 5. 5

  Tämän takia villi faniteoria Game of Thronesin Yön kuninkaasta ei pidä paikkaansa ja koko hahmo on luultavasti sarjan suurin hämäys

 6. 6

  Juha Sipilä puhui Ylen tentissä pehmoisia velkaantumisesta ja liioitteli työmarkkinoiden surkeutta – tässä parhaat palat giffeinä

 7. 7

  Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

 8. 8

  Sari Essayah turvautui Ylen tentissä hämäykseen, kun puheeksi tuli sukupuolten moninaisuus – tässä parhaat palat giffeinä

 9. 9

  Haaviston mukaan lyijytöntä bensiiniä kehitettiin ensin Suomessa ja muu maailma seurasi perässä – tarkistimme tämän ja muut faktat Ylen tentistä, tässä parhaat palat giffeinä

 10. 10

  Kun poptähdet pysyvät vaiti homoudestaan, he antavat ymmärtää, että siinä on jotain väärää. Alman peloton avoimuus on muutos, jota olemme odottaneet

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

 2. 2

  Annalla on unelmiensa parisuhde, jonka ainut ongelma on, että mies on varattu – ”Ei se tietysti kivalta tunnu, mutta koen, että mies on vastuussa omista teoistaan”

  Tilaajille
 3. 3

  Kansan suosikki pääministeriksi on Pekka Haavisto, Antti Rinteen suosio on heikompi kuin hänen puolueensa

 4. 4

  EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

 5. 5

  Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

 6. 6

  Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi

  Tilaajille
 7. 7

  Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

 8. 8

  Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

 9. 9

  Asta Viertola, 35, päätyi Myyrmäkeen puolivahingossa – Länsi-Vantaalle vetävät nyt halvempi matkalippu ja edullisemmat asunnot

 10. 10

  Edes vauvamaha ei estä brittimediaa ilkeilemästä Meghan Marklelle – Entinen Hollywood-tähti joutuu käymään läpi saman prässin kuin prinsessa Diana ja moni muu

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

  Tilaajille
 2. 2

  EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

 3. 3

  ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

 4. 4

  Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

 5. 5

  ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

 6. 6

  Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

 7. 7

  Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

 8. 8

  Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

 9. 9

  Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

 10. 10

  Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

  Tilaajille
 2. 2

  Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

  Tilaajille
 3. 3

  Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

 4. 4

  Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

 5. 5

  ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

 6. 6

  Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

  Tilaajille
 7. 7

  Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

 8. 8

  Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

 9. 9

  Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

  Tilaajille
 10. 10

  ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

 11. Näytä lisää