”Miten menee omasta mielestä”, kysyi Jussi Halla-aho Turun Sanomilta, ja pian lehti poisti sivuiltaan pilatekstin rasismista yliopistoissa

”En oikein keksi, miten tällaisiin olisi helppoa päästä kiinni”, sanoo Turun Sanomien vastaava päätoimittaja Kari Vainio.

”Suomessakin voitaisiin tavoitella koulutuksen arkeen antirasistista itsetietoisuutta – sitä aikamme dekolonisaatio edellyttäisi.”

Tähän lauseeseen päättyy Aisa Kantola -nimellä esiintyvän henkilön mielipidekirjoitus, joka julkaistiin tiistaina Turun Sanomien printtilehdessä ja verkkosivuilla.

”Yliopistokulttuurimme on tippumassa kansainvälisen kehityksen kelkasta”, julistaa kirjoituksen otsikko.

Nyt kirjoitus on poistettu Turun Sanomien nettisivuilta. Syy on yksinkertainen: kirjoitus oli kirjoitettu pilailumielessä, eikä Aisa Kantola -nimistä tekstin kirjoittajaa ole oikeasti olemassa.

Vilpittömän kannanoton sijaan teksti näyttää olevan jonkinlainen performanssi, jonka tarkoituksena on ollut osoittaa että sanomalehdet julkaisevat mielipidekirjoituksen, vaikka siinä puhuttaisiin aivan puuta heinää – ainakin jos kirjoitus vilisee muodikkaita mutta kieltämättä vaikeaselkoisia akateemisia sukupuolen- ja rasismintutkimuksen käsitteitä.

Mielipidekirjoituksen alussa viitataan todellisiin juttuihin.

Kirjoituksessa mainitaan Helsingin yliopiston perussuomalaisten opiskelijajärjestön Hapsun tekemä kannanotto siitä, että on ymmärrettävää ”pitää albaania albaanina eikä suomalaisena”.

Hapsun kannanotto liittyy alun perin HS:ssa julkaistuun juttuun, jossa vihreiden poliitikkojen Ville Niinistön ja Ozan Yanarin avustajan Brigita Krasniqi kertoi kokeneensa rasismia Tampereen yliopistossa.

Sen lisäksi mielipidekirjoituksessa käsitellään Åbo Akademin sukupuolen tutkimuksen laitosta repivää riitaa, jossa kiistellään muun muassa rasistiseksi väitetystä kielenkäytöstä. Kiistaan liittyy laitoksen pikkujoulut, jossa tutkija Faith Mkwesha oli kieltäytynyt kertomasta, millä englanninkielisellä pronominilla hän viittaa itseensä.

Mkwesha koki tilanteen nöyryyttäväksi, koska vastaavaa kysymystä ei ollut esitetty valkoiselta tohtoriopiskelijalta, ja Mkwesha ilmoitti, ettei ”tunnusta pronominia kielellä, joka oli tuotu hänen maahansa aikanaan väkivalloin”. Tapauksesta on uutisoinut maaliskuun alussa Turun Sanomat.

Kun ”Aisa Kantolan” kirjoituksessa on viitattu näihin tapauksiin, jatkuu hänen kirjoituksensa muun muassa koulutusleikkausten ja yliopistoissa esiintyvän rasismin kritisoimisella.

Teksti on täynnä termejä, kuten ”postkolonialismi”, ”piilorasistiset rakenteet”, ”etnonationalistiset piilorakenteet” ja ”dekolonisaatio”.

”Ilmiselvästi suomalaisille yliopistoille laatu tarkoittaa jo nyt muodollista suorittamista. Kansainvälisyys näyttäytyy ranking-vertailulistoina, akkreditointeina ja tiedejulkaisuina. Samaan aikaan akateemisissa yhteisöissä kieltäydytään seuraamasta kansainvälisten yliopistojen parhaita käytäntöjä kuten postkolonialistisia toimintaohjeita moninaisuuden johtamisessa”, kirjoituksessa muun muassa sanotaan.

Iso osa kirjoituksesta pyörii nimenomaan kolonialismin, eli siirtomaavallan käsitteen ympärillä. Liioittelevassa tekstissä on varsin vähän selviä toimintaehdotuksia, vaan se on suurimmaksi osaksi rasismikeskusteluun liittyviksi trendikäsitteiksi miellettyjen sanojen sekamelskaa. Pilakirjoituksen keskeinen viesti on se, että yliopistoissa pitäisi huolehtia entistä enemmän rasistisesta kielenkäytöstä ja vähemmän ”suorittavan tutkintotehtaan roolista”.

Selvin ehdotus on tekstin viimeinen lause, jossa sanotaan, että ”aikamme dekolonisaatio edellyttää” sitä, että ”Suomessa voitaisiin tavoitella koulutuksen arkeen antirasistista itsetietoisuutta”.

Kaikkein näkyvin vihjaus siihen, että tekstiä ei ole kirjoitettu tosissaan, on tekstin kirjoittajan ”nimi”. ”Aisa Kantola” on suora viittaus aisankannattaja-sanaan.

Alt-rightin ja Suomessa esimerkiksi Ylilaudan ja myös Hommaforumin suosittu haukkumasana on ”cuck” (lyhenne cuckoldista eli aisankannattajasta, petetystä aviomiehestä).

Turun Sanomat ei kuitenkaan huomannut tekstin pilamerkitystä ennen julkaisuaan, vaan julkaisi tekstin lehdessään.

Pian sen jälkeen teksti alkoi levitä sosiaalisessa mediassa. Muun muassa Ylilaudalla ilakoitiin, miten Turun Sanomia on saatu huijattua julkaisemaan pilakirjoitus mielipidesivuillaan.

Iltapäivällä keskusteluun osallistui myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Myös Halla-aho hämmästeli, miten teksti oli mennyt läpi lehteen.
”Hep, Turun Sanomat. Miten menee omasta mielestä? Arveletteko, että ’Aisa Kantola’ on oikea henkilö ja tuo teksti vakavissaan kirjoitettu?” Halla-aho kirjoitti Twitterissä.

Tiistai-iltana aiheesta uutisoi myös perussuomalaisten äänenkannattaja Suomen Uutiset.

Sekä Suomen Uutisten jutussa että nettikommenteissa Turun Sanomissa läpimennyt pilahenkinen mielipidekirjoitus rinnastettiin viime syksynä paljon huomiota saaneeseen tapaukseen, jossa kolme amerikkalaistutkijaa kirjoitti uskomattomia hölynpölyartikkeleita feministisiin tiedejulkaisuihin ja sai osan niistä läpi.

Turun Sanomien tapaus tosin eroaa akateemisten journaalien huijaamisesta parissakin mielessä. ”Aisa Kantolan” kirjoitusta ei ole julkaistu tieteellisessä julkaisussa vertaisarvioituna tutkimuksena. Lisäksi amerikkalaistutkijoiden feministisiin tiedejulkaisuihin kirjoittamat tekstit olivat sisällöltään paljon räikeämpiä ja älyttömämpiä kuin ”Aisa Kantolan” teksti.

Esimerkiksi koirapuistoja käsittelevässä artikkelissa väitettiin, että koirien keskinäinen nylkyttäminen koirakentällä on osoitus koirien ”raiskauskulttuurista” ja että myös miehiä voisi kouluttaa kuten koiria, jotta miesten taipumus seksuaaliseen väkivaltaan voitaisiin kitkeä pois. Yhdessä artikkelissa tutkijat kirjoittivat uusiksi luvun Hitlerin Taisteluni-kirjasta, mutta vaihtoivat natsien käyttämien termien tilalle feministisen tutkimuksen käyttämiä termejä.

Kun pilakirjoitus oli saanut päivän aikana paljon huomiota sosiaalisessa mediassa, Turun Sanomat reagoi tapaukseen.

Lehti poisti alkuperäisen mielipidekirjoituksen nettisivuiltaan ja julkaisi sen sijaan pahoittelun.

”Metsään meni”, ilmoitti lehti heti otsikossa.

Lyhyessä jutussa kerrotaan, että Turun Sanomat ei ole onnistunut tavoittamaan tekstin kirjoittajaa ja että ”on syytä epäillä, että kirjoitus on tehty väärän nimen turvin”. Tämän takia teksti poistettiin.

Soitimme Turun Sanomien vastaavalla päätoimittajalle Kari Vainiolle ja kysyimme, miten pilakirjoitus päätyi lehden mielipidesivuille.

”Meillä ei ollut syytä epäillä sen aitoutta. Se oli jatkoa aikaisempaan uutiseemme. Totesimme kuitenkin, että teksti oli sen verran erikoinen, että se käytiin läpi vielä esimiehen kanssa ennen julkaisua. Eivät meillä silti kellot soineet missään vaiheessa sen suhteen, että tätä kirjoittajaa ei olisi oikeasti olemassa”, Vainio sanoo.

Vainion mukaan teksti oli laadultaan parempi kuin monet sosiaalisen median kirjoittelut, eikä sitä voinut tekstin laadun puolesta epäillä pilakirjoitukseksi.

”En oikein keksi, miten tällaisiin olisi helppoa päästä kiinni. Toki meidän pitää katsoa vielä työprosessimme ja miettiä, mitä parannettavaa niissä on. Luulen silti, että tällainen voisi tapahtua kenelle tahansa. Jos tästä jotain hyvää hakee, tämä oli mielipidekirjoitus eikä journalistinen juttu. Meillä ei siis esimerkiksi ole esiintynyt oikeassa jutussa tekaistu haastateltava.”

Milloin aloitte epäillä, että kyseessä on pilailukirjoitus?

”Siinä vaiheessa, kun ilmeisesti jäynän tekijä tai tekijät alkoivat itse sitä levittää sosiaalisessa mediassa. Jäynän tekijälle on tässä annettava kunnia: tekaistulle kirjoittajalle oli annettu useampi sähköpostiosoite ja ulkomaille suunnattu puhelinnumero. Niistä yritimme häntä sitten tavoitella, kun tuli epäilys, että kyseessä ei ole oikea henkilö. Kun emme saaneet häntä kiinni, päädyimme poistamaan kirjoituksen.”

Herättikö tekstin kirjoittajan nimi mitään epäilyksiä?

”Jälkiviisas voi olla, mutta emme me siihen mitään huomiota kiinnittäneet. Olemme tottuneet siihen, että ihmisillä on erilaisia nimiä. Ei nimi kirjoittajaa pahenna. Vaikka kirjoitus oli sen verran erikoinen, että sitä käytiin erikseen läpi esimiesten kanssa, kirjoittajan nimen outoudesta ei keskusteltu.”

Vainio sanoo, että kirjoituksessa ei ollut sisällöltään mitään sellaista, mikä olisi estänyt sen julkaisun.

”Olimme katsoneet, että kirjoitus on hieman erikoinen, mutta emme nähneet syytä, miksei keskustelua uutisestamme voisi jatkaa avarakatseisesti. Vaikka mielipide oli aavistuksen outo, se sallittakoon mielipidesivuilla. Se ei kohdistunut kehenkään ihmiseen, eikä ollut loukkaava.”
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

 2. 2

  Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

 3. 3

  ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

 4. 4

  Tiesitkö? Lemmikkien peräaukot ahdistavat ihmisiä niin, että niitä peitetään koristein

  Tilaajille
 5. 5

  En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

 6. 6

  ”Totaalinen vapautus”, julisti Donald Trump, ja ivailijat olivat poikkeuksellisen hiljaa – koostimme reaktiot Venäjä-tutkinnan päättymiseen

 7. 7

  Haaviston mukaan lyijytöntä bensiiniä kehitettiin ensin Suomessa ja muu maailma seurasi perässä – tarkistimme tämän ja muut faktat Ylen tentistä, tässä parhaat palat giffeinä

 1. 1

  Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

 2. 2

  Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

 3. 3

  ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

 4. 4

  Pikatestissä Kampin uusi cocktailbaari Cartel Room, jonka oivalliset juomat vaativat vaivannäköä baarimikoilta

 5. 5

  Haaviston mukaan lyijytöntä bensiiniä kehitettiin ensin Suomessa ja muu maailma seurasi perässä – tarkistimme tämän ja muut faktat Ylen tentistä, tässä parhaat palat giffeinä

 6. 6

  Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

 7. 7

  Juha Sipilä puhui Ylen tentissä pehmoisia velkaantumisesta ja liioitteli työmarkkinoiden surkeutta – tässä parhaat palat giffeinä

 8. 8

  Lapin erämaassa asuvasta nuoresta naisesta otetut valokuvat herättävät huomiota maailmalla

 9. 9

  Euroopan unioni ei estä jatkossakaan meemien jakamista – näin asiasta päätettiin eilen

 10. 10

  Tämän takia villi faniteoria Game of Thronesin Yön kuninkaasta ei pidä paikkaansa ja koko hahmo on luultavasti sarjan suurin hämäys

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

 2. 2

  En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

 3. 3

  Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

 4. 4

  Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

 5. 5

  Tämän takia villi faniteoria Game of Thronesin Yön kuninkaasta ei pidä paikkaansa ja koko hahmo on luultavasti sarjan suurin hämäys

 6. 6

  Juha Sipilä puhui Ylen tentissä pehmoisia velkaantumisesta ja liioitteli työmarkkinoiden surkeutta – tässä parhaat palat giffeinä

 7. 7

  Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

 8. 8

  Sari Essayah turvautui Ylen tentissä hämäykseen, kun puheeksi tuli sukupuolten moninaisuus – tässä parhaat palat giffeinä

 9. 9

  Haaviston mukaan lyijytöntä bensiiniä kehitettiin ensin Suomessa ja muu maailma seurasi perässä – tarkistimme tämän ja muut faktat Ylen tentistä, tässä parhaat palat giffeinä

 10. 10

  Kun poptähdet pysyvät vaiti homoudestaan, he antavat ymmärtää, että siinä on jotain väärää. Alman peloton avoimuus on muutos, jota olemme odottaneet

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

 2. 2

  Annalla on unelmiensa parisuhde, jonka ainut ongelma on, että mies on varattu – ”Ei se tietysti kivalta tunnu, mutta koen, että mies on vastuussa omista teoistaan”

  Tilaajille
 3. 3

  Kansan suosikki pääministeriksi on Pekka Haavisto, Antti Rinteen suosio on heikompi kuin hänen puolueensa

 4. 4

  Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

 5. 5

  EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

 6. 6

  Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi

  Tilaajille
 7. 7

  Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

 8. 8

  Ylen tentin yllättävin hetki meni varmasti monelta ohi: Antti Rinne myönsi olleensa väärässä asiassa, jonka avulla hän kampesi Sdp:n johtoon

 9. 9

  Edes vauvamaha ei estä brittimediaa ilkeilemästä Meghan Marklelle – Entinen Hollywood-tähti joutuu käymään läpi saman prässin kuin prinsessa Diana ja moni muu

  Tilaajille
 10. 10

  Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

  Tilaajille
 2. 2

  EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

 3. 3

  ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

 4. 4

  Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

 5. 5

  ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

 6. 6

  Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

 7. 7

  Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

 8. 8

  Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

 9. 9

  Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

 10. 10

  Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

  Tilaajille
 2. 2

  Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

  Tilaajille
 3. 3

  Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

 4. 4

  Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

 5. 5

  ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

 6. 6

  Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

  Tilaajille
 7. 7

  Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

 8. 8

  Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

 9. 9

  Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

  Tilaajille
 10. 10

  ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

 11. Näytä lisää