Extrauutiset, Kansalainen, Nykysuomi... Suomeen on syntynyt useita ”vaihtoehtomedioita”, joiden otsikot näkyvät somessa varsinkin vaalien alla – selvitimme niiden taustat

Pienjulkaisut ilmoittavat tyypillisesti kertovansa asioista, joista valtamedia vaikenee. Lukijan voi kuitenkin olla vaikea tunnistaa julkaisun linjaa ja sidonnaisuuksia.

Valtamedian laitamilla on viime vuosina käynyt havaittava kuhina, kun vaihtoehtoinen kirjoittelu on yrittänyt päästä näkyviin.

Vuosina 2015–2018 Suomeen perustettiin lukuisia verkkojulkaisuja, joiden yhteisiä piirteitä valtamedian haastaminen ja jopa halveksiminen sekä erityisesti vaihtelevan kielteinen suhtautuminen maahanmuuttoon ja maahanmuuttajiin.

Hyvin usein uudenlaisilla julkaisuilla on myös tiiviimpiä tai löyhempiä kytköksiä poliittisiin liikkeisiin.

Osa uusista julkaista edustaa henkistä jatkumoa vuonna 2014 perustetun MV-julkaisun luomalle toimintatavalle, jossa näennäisesti uutismaisessa kirjoittelussa korostetaan muukalaisvihamielistä ja poliittisiin vastustajiin kohdistuvaa avoimen halveksivaa retoriikkaa.

Tunnetuimpia näistä julkaisuista ovat suoraan MV:n vanavedessä perustetut Uberuutiset sekä Verkkomedia, jotka kuitenkin ovat lopettaneet toimintansa.

Viime vuosina ilmestyneitä uusia julkaisuja ovat esimerkiksi Laiton lehti? (perustettu 2015), Kansalainen (2015), Nykysuomi (2016) Oikea Media (2017) sekä eXtrauutiset (2018).

Jokaisen juttuja jaetaan Ampparit.comin tapaisessa, vaihtoehto- ja valemedioiden juttuja listaavassa Murkut.org-palvelussa. Julkaisujen jutut ovat saaneet jonkin verran näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa, jonka kautta sisältöjä on voinut nähdä, vaikka ei tietäisi julkaisijasta mitään.

Millaisia nämä julkaisut ovat? Kävimme niitä läpi ja kerromme, mitä löysimme.

Julkaisujen väliltä on heti syytä osoittaa näkyvä ero:

Tuoreimpien juttujen perusteella ainakin Laiton lehti on avoimen muukalaisvihamielinen ja Oikea Media sekä Kansalainenkin vähintään syvän maahanmuuttovastaisia. Ne kirjoittavat paljon esimerkiksi maahanmuuttajien tekemistä rikoksista ja heihin liittyvistä peloista.

Julkaisujen lähestymistapaa aiheisiin kuvastavat esimerkiksi nämä uutiselliset otsikot:

Laiton Lehti: Vihdoinkin laskettu: Matujen hinta 5–8 mrd. vuodessa! (Juttu viittaa tilintarkastaja Pauli Vahteran laskelmiin Iltalehden blogissaan.)

Oikea Media: Veitsirikosten määrä ennätyskorkealla Saksassa – 11 puukkohyökkäystä päivässä! (Juttu viittaa Gatestone-instituutin laskelmiin ja vuoden 2015 siirtolaisliikkeeseen.)

Kansalainen: Uppsalalainen tyttö käyttää lenkkareita päästäkseen paremmin karkuun seksuaalista ahdistelua. (Juttu on lähteytetty ruotsalaisen Expressenin juttuun.)

Näihin kolmeen verrattuna Extrauutiset sekä Nykysuomi ovat maltillisia.Laiton lehti?

Laiton lehti on Suomen Kansa Ensin -puolueen puheenjohtajan Marco de Witin päätoimittama sivusto, joka on myös puolueen pää-äänenkannattaja. Ske haluaa ”kieltää massamaahanmuuton” ja leimaa maahanmuuttajia etenkin kulueränä ja rikoksentekijöinä mutta myös suomalaisuuden uhkana.

Julkaisun oman ilmoituksen mukaan se on ”sananvapauden puolella loppuun asti”. Sananvapauden varjolla sivusto julkaisee avoimen muukalaisvihamielisiä juttuja, joissa etenkin humanitääriseen maahanmuuttoon voidaan viitata maahantunkeutujaa tarkoittavalla matu-lyhenteellä. Toisaalta maahanmuuton muotoja ei useinkaan eritellä.

Sisällöissä näkyy viitteitä myös myös Nato-jäsenyyden vastustamisesta, homofobiasta sekä perussuomalaisille irvailusta. Kun Helsingin perussuomalaiset nuoret ilmoittivat, että ”homonationalismi on tervetullut lisä kansallismieliselle kentälle”, Laiton lehti julkaisi jutun otsikolla: Persujen homoilu kiihtyy. Halla-aho kannustaa.

Sivusto julkaisee paljon juttuja Ske:n tekemisistä. Vastikään julkaisu on kertonut puolueen vaaliliitosta kansalaispuolueen kanssa sekä kuokkavierailusta vaalitentissä, johon puoluetta ei oltu kutsuttu.

Kansalainen

Vapaan sanan tuki ry:n julkaisema Kansalainen on oman ilmoituksensa mukaan ”kotimainen, konservatiivinen ja kansallismielinen uutissivusto”. Se sanoo tuottavansa ”tarkkaa ja rehellistä uutisvirtaa” jonka tarkoituksena on tarjota Suomen ja ulkomaiden tapahtumiin näkökulmia, joita valtamedia ei välitä.

Kiintoisaa on, että julkaisu noudattavansa toimittajien eettistä ohjeistusta Journalistin ohjeita.

Entäpä sisältö? Iso osa jutuista keskittyy maahanmuuttoon ja sen riskien korostamiseen ja jopa liioitteluun. Tuoreita otsikoita ovat esimerkiksi nämä:

Amsterdamissa ilsamilaisella koululla on yhteyksiä terroristiryhmiin.

Olli Immonen: Väestönvaihdos pysäytettävä.

Olli Immonen on perussuomalaisten kansanedustaja ja Suomen sisun puheenjohtaja, ja Kansalaisella vaikuttaakin olevan erityinen yhteys juuri perussuomalaisiin, vaikka se ei virallisesti puolueen äänenkannattaja olekaan.

Kansalaista julkaisevan Vapaan sanan tuki -yhdistyksen puheenjohtaja Petri Saarela on aiemmin ollut perussuomalaisten varajäsen Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin valtuustossa mutta kertoo sittemmin eronneensa sekä valtuustosta että puolueen paikallisyhdistyksestä. Saarela kirjoittaa Kansalaiseen toimittajana.

Lisäksi julkaisun sivuilla on huomattavan runsaasti perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaiden mainoksia.

Oikea Media

Julkaisu on oman määritelmänsä mukaan konservatiivinen ajankohtaismedia. Se käsittelee näkyvästi erityisesti maahanmuuttoon liittyviä ongelmia. Puoluejohtajista se on viime aikoina siteerannut erityisen usein perussuomalaisten Jussi Halla-ahoa.

Monia aiheita näytetään lähestyttävän hyvin arvokonservatiivisesta näkökulmasta.

Tekijöiden taustaan verraten se ei ole yllättävää: Kerroimme vuonna 2015, kuinka nykyinen päätoimittaja Jukka-Pekka Rahkonen toimi tasa-arvoista avioliittolakia vastustaneen Aito avioliitto -kansalaisaloitteen toisena alullepanijana.

Oikea Media tuottaa Konservatiiviset uutiset -viikko-ohjelmaa, joka käsittelee etenkin kirkkoihin ja uskontoon liittyviä kysymyksiä. Ohjelmaa lähetetään myös kristillisellä TV7-kanavalla.

Ihmisistä, jotka jakavat Oikean Median sisältöjä Twitterissä ja ilmoittavat puoluetaustansa, ehdoton enemmistö on perussuomalaisia.

Kirjoitimme Konservatiivisista uutisista ja Oikeasta Mediasta vuosi sitten.

Lue lisää: Suomen uskonnollinen tv aloitti ”konservatiiviset uutiset” – Katsoimme ne, ja yhtäkkiä huomasimme olevamme kaikkien Suomen alt-right-ryhmien keskipisteessä

Nykysuomi

Julkaisun uusi päätoimittaja Petri Perta kertoi toukokuussa 2018, että Nykysuomi ”täyttää vapaan median tyhjiötä Suomessa ja tarjoaa valtamedian mädännäisyydelle rehellisen vaihtoehdon”.

Julkaisu sanoo kirjoittavansa asioista niin kuin ne ovat todellisuudessa tapahtuneet, ja kertoo haluavansa välttää ”skandaalinhakuisuutta ja klikkihuoraamista”.

Vaihtoehtomedioiden massaan verrattuna jutut ja aihevalinnat vaikuttavat asiallisilta: käsittelyssä ovat olleet niin työaikalain muutokset kuin tavanomainen onnettomuus- ja rikosuutisointikin.

Toisaalta Nykysuomi julkaisee runsaasti perussuomalaisten kirjoituksia, kuten entisen kansanedustajan Reijo Tossavaisen blogeja.

Nykysuomella on muutenkin sidonnaisuuksia perussuomalaisiin. Päätoimittaja Perta on perussuomalaisten varavaltuutettu Järvenpäässä.

Päätoimittaja kuitenkin vakuutti vuosi sitten kirjoituksessaan, ettei hän anna poliittisten sidonnaisuuksiensa näkyä Nykysuomessa muuten kuin kolumneissa.

”Aion pitää osaltani huolen siitä, että Nykysuomen ja poliittisten liikkeiden sekä yhdistysten välille muodostuu todellinen ’hajurako’”

eXtrauutiset

Extrauutisten yleisvaikutelma on Nykysuomen tapaan hillitty muihin jutussa tarkasteltuihin julkaisuihin nähden. Kansalaisen tapaan myös Extrauutiset kertoo noudattavansa Journalistin ohjeita.

Tuoreimmissa jutuissa korostuvat rikos- ja onnettomuusuutiset. Kiuruveden liikenneonnettomuuteen liittyvässä uutisoinnissa julkaisu soitti Pelastuslaitokselle kysyäkseen lisätietoja, kuten yleismediatkin tekijät.

Toisaalta rikosjutuissa näyttävät painottuvan ulkomaalaisten tekemät rikokset, ja esimerkiksi Helsingin Haagassa tehdyistä puukotuksesta on uutisoitu lukuisten juttujen verran.

Oman ilmoituksensa mukaan julkaisu ei edusta ”mitään puoluetta tai ääriliikettä”.

Tekijöiden joukossa on kuitenkin julkaisun kertoman mukaan useiden puolueiden edustajia. Sitä julkaisu ei kerro, mitä puolueita he edustavat.

Listattujen julkaisujen lisäksi verkossa on lukuisia muitakin viime vuosina perustettuja suomenkielisiä vaihtoehto-, vale- ja pienmedioita.

Niiden joukossa on esimerkiksi ilmoituksensa mukaan ulkomailta toimitettu PT-media, blogialustalla toimiva Suomimedia sekä globalisaatiota ja maailmantapahtumia liberaalisti käsittelevä Vastavalkea.

Verkkojulkaisujen perustaminen on nykypäivänä halpaa ja helppoa, joten valtamedioiden rinnalle on luonnollisesti ilmestynyt paljon hyvin erilaisia äänenpainoja käyttäviä julkaisuja.

Ne myös tavoittavat paljon ihmisiä. Nykysuomi kertoo tavoittavansa jopa 100 000 lukijaa viikossa, ja Kansalainenkin ilmoittamat luvut ovat huomattavia. Vertailukelpoista tietoa on kuitenkin hankala löytää: julkaisut eivät pääasiassa ole rekisteröityneet verkkosivustojen käyttäjämääriä mittaavaan Fiamin palveluun.

Julkaisujen linjaa, sisältöä ja sidonnaisuuksia on usein myös vaikea arvioida, sillä niitä ei ole aina kirjoitettu auki läpinäkyvästi.

Verkkomaailman luonne ja tarjonnan runsaus tarkoittavat, että medialukutaito ja -kritiikki lukijoiden kansalaistaitoina korostuvat.

Oikaisu 18.3. kello 16.30: Jutussa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että Vapaan sanan tuki ry:n Petri Saarela olisi perussuomalaisten varajäsen Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin valtuustossa. Saarela on eronnut sekä valtuustosta että puolueen paikallisyhdistyksestä.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

 2. 2

  Game of Thronesin viikko: Kahdeksan miljoonaa kertaa katsottu meemivideo ja George R. R. Martinin uusi kommentti sarjan lopusta

 3. 3

  Tämä viraaliksi levinnyt video on niin kamala, että se on aivan mahtava – eikä sillä ole mitään tekemistä kiinteistön­välityksen kanssa, vaikka pitäisi olla

 4. 4

  Game of Thronesin viimeinen kausi alkoi – ensimmäinen jakso oli erinomainen, ja kuulimme siinä kauden tärkeimmän kysymyksen

 5. 5

  Kommentti: Putouksen sketsihahmo­kilpailun piti olla kaikkea muuta kuin se nyt on – Yksi hahmo tiivistää sen, mikä vanhassa suunnitelmassa meni mönkään

 6. 6

  Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

 7. 7

  Kiinalaisten omistama Tiktok on lasten sovellus numero yksi juuri nyt – ja nyt suurvaltanaapuri Intia kielsi sen

 8. 8

  Jussi Halla-aho väitteli Ylen tentissä ilmaston­muutoksesta, maahan­muutosta ja hallituksen ansioista – tarkastimme faktat, tässä parhaat palat giffeinä

 9. 9

  Extrauutiset, Kansalainen, Nykysuomi... Suomeen on syntynyt useita ”vaihtoehtomedioita”, joiden otsikot näkyvät somessa varsinkin vaalien alla – selvitimme niiden taustat

 10. 10

  Lootboxit ovat miljardibisnes, mutta syyttäjän mukaan Counter-Striken arvontoihin ei voi soveltaa Suomen lakia – Supercellille ja muille suomalaisyrityksille tuore päätös voi tietää ongelmia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

 2. 2

  Tämä viraaliksi levinnyt video on niin kamala, että se on aivan mahtava – eikä sillä ole mitään tekemistä kiinteistön­välityksen kanssa, vaikka pitäisi olla

 3. 3

  Game of Thronesin viimeinen kausi alkoi – ensimmäinen jakso oli erinomainen, ja kuulimme siinä kauden tärkeimmän kysymyksen

 4. 4

  Game of Thronesin viikko: Kahdeksan miljoonaa kertaa katsottu meemivideo ja George R. R. Martinin uusi kommentti sarjan lopusta

 5. 5

  Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

 6. 6

  Kiinalaisten omistama Tiktok on lasten sovellus numero yksi juuri nyt – ja nyt suurvaltanaapuri Intia kielsi sen

 7. 7

  Internet villiintyi tästä sympaattisesta kuvasta, jossa tuntematon kissa käpertyi leikkauksesta toipuvan miehen viereen

 8. 8

  Olutravintolan palvelu oli vertaansa vailla – Pikatestissä Pikkulintu, joka toimii nyt myös keskustassa

 9. 9

  Kommentti: Putouksen sketsihahmo­kilpailun piti olla kaikkea muuta kuin se nyt on – Yksi hahmo tiivistää sen, mikä vanhassa suunnitelmassa meni mönkään

 10. 10

  Kaksi äänesti kommunisteja Westendissä – taas

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

 2. 2

  Game of Thronesin viimeinen kausi alkoi – ensimmäinen jakso oli erinomainen, ja kuulimme siinä kauden tärkeimmän kysymyksen

 3. 3

  Kaksi äänesti kommunisteja Westendissä – taas

 4. 4

  Näin Jussi Halla-ahon silmät syttyivät, kun hän kertoi, mitä tekisi Ylen rahoitukselle – kokosimme parhaat palat Ylen suuresta vaalikeskustelusta

 5. 5

  Paavo Väyrynen yritti varastaa huomion MTV:n vaalitentistä parin sekunnin vastamainoksella, ja internetiä tempaus lähinnä huvitti

 6. 6

  Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

 7. 7

  Tämä viraaliksi levinnyt video on niin kamala, että se on aivan mahtava – eikä sillä ole mitään tekemistä kiinteistön­välityksen kanssa, vaikka pitäisi olla

 8. 8

  Game of Thronesin uusi jakso julkaistiin yöllä, HBO:n palvelut kaatuivat heti – Näillä meemeillä fanit kertovat, mitä he asiasta ajattelevat

 9. 9

  Internet villiintyi tästä sympaattisesta kuvasta, jossa tuntematon kissa käpertyi leikkauksesta toipuvan miehen viereen

 10. 10

  Ylen vaalistudion politiikan tuntijat joutuivat selostamaan jääkiekkoa, ja se oli upeaa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

 2. 2

  Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

 3. 3

  Maasta poistaminen keskeytettiin, kun sidottu mies rikkoi kahleensa ja yritti purra poliisia Helsinki-Vantaan lentokentällä

 4. 4

  ”Kuplapoikasairautta” poteneet lapset parannettiin hi-viruksen avulla

 5. 5

  Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

  Tilaajille
 6. 6

  Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

 7. 7

  Haagan puukotuksen uhri joutuu piiloutumaan myös entisen miehensä veljeltä – Epäilty puukottaja uhkailee naista videolla

 8. 8

  Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

 9. 9

  Timo Soini jättää politiikan

 10. 10

  Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

 2. 2

  Kommentti: Vasemmiston temppu näyttää, miten tähti­ehdokkailla hämätään äänestäjiä eurovaaleissa

 3. 3

  Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

 4. 4

  Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

 5. 5

  Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

  Tilaajille
 6. 6

  Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

 7. 7

  ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

 8. 8

  Timo Soini jättää politiikan

 9. 9

  Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

  Tilaajille
 10. 10

  Yksi kartta näyttää, kuinka raju kirkon jäsenkato on tällä vuosikymmenellä ollut: ”Ei tätä kehitystä tempuilla tai saarnoilla muuteta”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

 2. 2

  Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

 3. 3

  Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

 4. 4

  Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

 5. 5

  Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

 6. 6

  Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

 7. 7

  Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

 8. 8

  Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

 9. 9

  Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

  Tilaajille
 10. 10

  Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

  Tilaajille
 11. Näytä lisää