Nyt.fi    |   Nyt.fi

Kimmo Vehviläinen ahmi Game of Thronesit ja kertoo nyt, mitä sarja kertoo hänen omista kurjuuksistaan armeijassa ja Selviytyjissä – ja miten kaikki saattaa päättyä

Radiojuontaja Kimmo Vehviläinen aloittaa keskiviikkona Valtaistuinjälkipeli: GoT -podcastin kommentaattorina. Tässä jutussa selvitämme, millaista puhetta on luvassa.

Game of Thronesin kahdeksas eli viimeinen tuotantokausi alkaa maanantaina!

Välivuoden jälkeen sadat miljoonat fanit saavat viimeinkin vastauksen kysymyksiinsä: Kuka istuu rautavaltaistuimelle kaiken lopussa? Kuka selviää hengissä, kuka ei?

Tätä on pohtinut myös Radio Aallon aamuohjelman juontaja Kimmo Vehviläinen, innokas Game of Thrones -katsoja hänkin. Hänelle avoimia kysymyksiä on paljon.

”Jostakin syystä todella moni odottaa, saako Tormund lopulta Briennen. Mutta mä uskon isoimpaan rakkaustarinaan: haluan tietää, mikä on Jon Snow’n ja Daenerys Targaryenin, lohikäärmeiden äidin, juttu – musta niistä pitää tulla pari.”

”Tämä on kaikkien aikojen uskomattomin petaus päätöskaudelle.”

Vehviläinen sanoo, että fanitettavia sukuja sarjassa riittää: yksi kannustaa Starkeja, toinen Lannistereja ja kolmas Targaryeneja. Valkoiset kulkijat kuitenkin symboloivat pahuutta, jonka kaikki joutuvat Vehviläisen mukaan kohtaamaan yhdessä tai erikseen.

Siinä juuri on sarjan juju, Vehviläinen sanoo: monisyisessä poliittisessa juonittelussa, valtaistuinpelissä, sekä yksittäisten hahmojen, kuten Arya Starkin ja Cersei Lannisterin, muuttumisessa ja heidän tekemissään valinnoissa, jotka muokkaavat paitsi hahmoja itsejään, myös niitä ympäröivää maailmaa.

”Viimeinen sota voitetaan. Ihmiset kukistavat valkeat kulkijat, mutta mikä on hinta? Siitähän tässä on kysymys.”

Sen sijaan Vehviläinen ei ole vaikuttunut sarjan sukulaisuuskiemuroista: Jonin ja Daenaryksen paljastuneesta sukulaisuudesta tai faniteorioista, joista yhden mukaan myös Tyrion Lannister on salaa Targaryen.

”Mä en oikein tiedä noista sukulaisuussuhdeasioista... Vähän sama, kun Tähtien sodassa paljastui, että Luke Skywalker on prinsessa Leian veli – musta on aina tosi tyhmää, kun paljastuu, että jotkut ovat sukua toisilleen.”

Vehviläinen kertoo aloittaneensa sarjan katselun varsin myöhään.

Ensimmäiset kuusi tuotantokautta hän pystyi katsomaan nipuissa putkeen, ja seitsemännen tuotantokauden uusimmat jaksot hän ahmi maanantaisin heti työpäivän jälkeen.

”Ystäväpiirissä ihmiset puhuivat sarjasta ja kysyivät, että ’Kimmo, oletko katsonut’. Mä sitten ajattelin, että no, katson yhden jakson. Ihan saman tien ekan kymmenen minuutin jälkeen olin ihan koukussa. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Samaan ovat pystyneet vain House of Cards ja Breaking Bad.”

”Mun mielestä Game of Thrones on maailmanhistorian paras televisiosarja. Tässä on jotakin samanlaista mystiikkaa kuin vaikkapa The X-Filesissa, jota aikanaan katsoin.”

Kun edellinen tuotantokausi päättyi kesällä 2017, Vehviläinen kävi katsomassa viimeisen jakson tyttärensä kanssa elokuvateatterissa. Siellä hän istuutui myös rautavaltaistuimelle valokuvattavaksi ja julkaisi otoksen Instagramissa.
Vehviläinen ei sano olevansa ”hc-fani”, mikä hänen mukaansa tarkoittaa sitä, ettei hän perehtynyt kaikkiin faniteorioihin internetin syövereissä.

”Sen sijaan rakkaus ja fanitus on aitoa.”

”Sarja tarjoaa pakopaikan, kun elämä sarjassa on aina niin hirveää. Koko ajan on saatanan kylmä, niillä on ne turkit päällä ja joku haluaa tappaa – joka kerta, kun on meinannut valitella omaa elämäänsä, tulee fiilis, että mulla ja meillä on asiat aika hyvin täällä Suomessa vuonna 2019.”

Ei tarvitse olla Yövartiossa?

”Just niin! Ei tarvitse olla Yövartiossa. Siinä voi palauttaa itse mieleen kaikki armeijamuistot, Selviytyjät-jutut ja muut kurjuudet, joita on ikinä itse kokenut. Ne voi kertoa kymmenellä tuhannella, ja silloin pääsee lähelle.”

Viimeisen tuotantokauden aikana Supla ja Nyt.fi tuottavat Game of Thrones -aiheista podcastia, jossa ruoditaan jaksojen anti joka viikko. Ensimmäisen jakson voit kuunnella tästä:Vehviläinen on yksi podcastin tekijöistä. Haastattelusta päätellen häneltä voinee odottaa kurkistuksia päähahmojen sisimpään: tunteiden, ajatusten ja velvollisuuksien ristivetoon, jotka tekevät hahmoista kiinnostavia, inhimillisiäkin.

Tyrion Lannister on yksi Vehviläisen suosikkihahmoista, ja hän näkee kovia kokeneessa muotopuolessa myös itsensä.

”Tyrion on sukunsa hylkäämä, mutta silti hän on katkeroitumatta pysynyt hyvyyden puolella. Kenen tahansa kanssa hän on sarjan mittaan veljeillytkään, se ei ole perustunut oman edun tavoitteluun vaan siihen, että se on hänen oman moraalikäsityksensä mukaan oikein.”

”Ja koska ne moraalikäsitykset ovat yhteneväisiä omieni kanssa, diggaan hahmosta, joka on pohjimmiltaan hyvä jätkä. Niin paljon kuin haluaisinkin nähdä itseäni Jon Snow’ssa, ehkä olen enemmän Tyrion. Tai sitten olen Littlefinger [Pikkusormi], se bordellinpitäjä ja reppana hännystelijä, joka yrittää päästä kaikkien suosioon.”

Toinen lempihahmo on Arya Stark – hänessä Vehviläistä kiehtoo kehityskaari aatelisneidon muottia vastaan kapinoivasta lapsesta omaa elämäänsä hallitsevaksi salamurhaajaksi.

Cersei Lannisterin hahmo puolestaan on Vehviläiselle portti suurempien kysymysten äärelle: pysyykö kuningatar ikuisesti kyynisenä pahana, vai voiko Cersei tai jokin muu hahmo muuttua pahasta hyväksi tai hyvästä pahaksi.

Voisiko sarja opettaa jotain myös ihmisyydestä?

Vehviläinen aloittaa vastauksensa puhumalla Klonkusta, J. R. R. Tolkienin traagisdramaattisesta hahmosta, jollainen Vehviläisen mukaan mukaa löytyy kaikista ihmisistä. Hän sanoo, että myös Game of Thronesissa äärimmäisen kurjuuden keskeltä paljastuu kauneuden välähdyksiä.

”Esimerkiksi tämä... Mikä se on se iso jätkä, jolla on naama palanut?”

Hurtta.

”Jes! Esimerkiksi kun Hurtta palaa sinne talolle, jossa häntä auttaneet vanha isä ja tytär löytyvät kuolleena – hän hautaa ne. Hurttahan ei osaa itkeä ja sillä tavalla näyttää tunteitaan, mutta kohtauksesta näki, että hän on aivan romuna tapahtuneesta. Tunteettoman, kovan, äksyilevän Hurtan alta löytyikin tunteileva ihminen – se oli hieno hetki.”

Puhutaanpa lisää Tolkienista.

Kirjailija George R. R. Martin on kehunut Tarua sormusten herrasta parhaimmaksi fantasiaromaaniksi ja myöntänyt, että Tolkien on vaikuttanut myös hänen tarinoihinsa. Martinia puhutteli syvästi muun muassa Sormusten herran loppu, jossa Sauronin kukistumista ei seurannutkaan onnellinen loppu vaan sivukaupalla lisää tuskaa, kun hobitit löytävät koti-Kontunsa alistettuna ja sorrettuna.

Tolkien jatkoi tarinaansa kohdasta, johon muut kirjailijat olisivat sen jättäneet. Ehkäpä Martin tekee samoin?

Vehviläinen näyttää vaikuttuneelta.

”Ihan helvetin hyvä! Koska sitähän rakastaa jäädä siihen, että nyt kaikki on hyvin ja kaikki on ikuisesti hyvin – sen pituinen se. Mutta totta, eihän mikään oikeassakaan elämässä mene hyvin. Hetken asiat ovat ihanasti, mutta sitten tulee taas uusia ongelmia. Joo, ihan helvetin totta.”

Martin on kuvaillut kirjojensa loppua katkeransuloiseksi. Vehviläinen intoutuu pohtimaan, mitä se voisi tarkoittaa.

”Niin, katkeransuloinen loppu... Että jääkö noista päähenkilöistä kukaan henkiin? Jos ei jää, onko se joku Starkin tytöistä, joka istuu rautavaltaistuimelle, tai voisiko se olla Jaime Lannister? Tuo on sarja, jossa voi tapahtua mitä vain.”

”Kunhan vain hyvyys voittaisi ja rauha laskeutuisi maahan. Mä rakastan onnellisia loppuja ja vihaan surullisia.”

Game of Thronesin loppu on varjeltu salaisuus, jonka pitämiseksi sarjaan on väitetysti kuvattu lukuisia valeloppuja – mahdollisten vuotojen varalta. Pian kuitenkin selviää, miten kaikki päättyy.

Millaista loppua et ainakaan haluaisi nähdä?

Vehviläinen on esiintymisen ammattilainen, joka puhuu työkseen. Nyt hän kuitenkin vaikenee yhtäkkiä.

”Mä toivon, ettei se pääty niin, että kaikki Starkit kuolevat”, hän sanoo hetken tuumittuaan.

”Ja mä toivon, etteivät Cersei ja Jaime ainakaan jää valtaan – Tyrion kyllä voi.”

Nyt.fin toimittaja Jussi Ahlroth seuraa Game of Thronesin viimeistä tuotantokautta Westerosin kirjeenvaihtaja -blogissa.

Radio Aalto, Helsingin Sanomat ja Nyt.fi kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 3. 3

  Uutta Hello Stranger -ravintolaa on vaikea määritellä, mutta ruoka ja drinkit olivat neljän tähden arvoisia

 4. 4

  Game of Thronesin viimeisessä jaksossa on jälleen samantapainen möhläys kuin kaksi viikkoa sitten

 5. 5

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 6. 6

  Ravintola-arvio: Cantina West on mutkaton meksikolainen

  Tilaajille
 7. 7

  Daddy Greensin pizzat ovat kovatasoisia Roballakin: Peruselementit olivat kunnossa ja reunapalatkin osa ruokanautintoa

 8. 8

  Facebookin uumenissa pieni joukko moderoijia siivoaa suomalaisten törkyjä – ”Välillä pelkään maailman­kuvani ja optimismini puolesta”

  Tilaajille
 9. 9

  Näitä kappaleita lauletaan Helsingin karaokepaikoissa – testasimme kaupungissa keskellä päivää kiertävän karaoketaksin

 10. 10

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 2. 2

  ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

 3. 3

  Game of Thrones teki heistä maailmantähtiä ja ystäviä – Sophie Turner ja Maisie Williams haastattelussa, jossa ei ole spoilereita!

  Tilaajille
 4. 4

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 5. 5

  Uutta Hello Stranger -ravintolaa on vaikea määritellä, mutta ruoka ja drinkit olivat neljän tähden arvoisia

 6. 6

  Daddy Greensin pizzat ovat kovatasoisia Roballakin: Peruselementit olivat kunnossa ja reunapalatkin osa ruokanautintoa

 7. 7

  Game of Thronesin viimeisessä jaksossa on jälleen samantapainen möhläys kuin kaksi viikkoa sitten

 8. 8

  WeMMu oli 16-vuotias, kun yhtäkkiä tuhannet ihmiset ilmestyivät haukkumaan – Nyt hän haluaa kertoa, mitä Irc-Galleriassa tapahtui 15 vuotta sitten

 9. 9

  Facebookin uumenissa pieni joukko moderoijia siivoaa suomalaisten törkyjä – ”Välillä pelkään maailman­kuvani ja optimismini puolesta”

  Tilaajille
 10. 10

  Jaksoarvio 5/6: Game of Thronesin viides jakso oli brutaali ja verinen – miltä kaikki näyttää ennen sarjan viimeistä jaksoa?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 2. 2

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 3. 3

  Jaksoarvio 5/6: Game of Thronesin viides jakso oli brutaali ja verinen – miltä kaikki näyttää ennen sarjan viimeistä jaksoa?

 4. 4

  Game of Thronesin viimeisessä jaksossa on jälleen samantapainen möhläys kuin kaksi viikkoa sitten

 5. 5

  Game of Thronesin viides viikko: Vihaisia faneja ja George R. R. Martinin kommentteja internetin idiotismista

 6. 6

  Facebookin uumenissa pieni joukko moderoijia siivoaa suomalaisten törkyjä – ”Välillä pelkään maailman­kuvani ja optimismini puolesta”

  Tilaajille
 7. 7

  Yli 730 000 ihmistä vaatii Game of Thronesin viimeisen kauden filmaamista uusiksi ”pätevämmillä kirjoittajilla”, mutta tekijät eivät ole faneille mitään velkaa

 8. 8

  ”Serkun entinen poikaystävä oli Aromipesän mainoskasvo” – Suomalaiset alkoivat jakaa mitättömimpiä julkisuuden hetkiään, parasta somessa juuri nyt

 9. 9

  Game of Thrones teki heistä maailmantähtiä ja ystäviä – Sophie Turner ja Maisie Williams haastattelussa, jossa ei ole spoilereita!

  Tilaajille
 10. 10

  Snapchat julkaisi uuden sukupuoli­filtterin, joka villitsi sosiaalisen median mutta sai kritiikkiä transyhteisöiltä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

 2. 2

  Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

 3. 3

  Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

  Tilaajille
 4. 4

  Antti Rinne harmistui hallitusneuvotteluista medialle vuotaneista tiedoista: ”Mistä te tiedätte, että deadline on 22?” Rinne tivasi toimittajalta kolmeen otteeseen

 5. 5

  Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

  Tilaajille
 6. 6

  Multasormia vaanii yllättävä vaara: huolimaton mullan käsittely voi aiheuttaa keuhkokuumeen

 7. 7

  Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

 8. 8

  Texmex-ravintola Cantina West sulkee ovensa Helsingissä lähes 30 vuoden jälkeen

 9. 9

  Kesä on valko­viinin aikaa, ja HS:n testissä kaksi erottui edukseen: Näissä hana­pakkauksissa hinta ja laatu ovat kohdillaan

  Tilaajille
 10. 10

  Brittimediat: Theresa May syrjäytetään ehkä jo lähipäivinä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

  Tilaajille
 2. 2

  Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  Tilaajille
 3. 3

  Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

 4. 4

  Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

 5. 5

  HS:n tiedot: Tuleva hallitus lisäämässä pysyviä menoja miljardilla eurolla, luvassa mittavat valtion omaisuuden myynnit

 6. 6

  Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

 7. 7

  Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

  Tilaajille
 8. 8

  Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

 9. 9

  Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

 10. 10

  Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

  Tilaajille
 2. 2

  Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

  Tilaajille
 3. 3

  Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

 4. 4

  Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  Tilaajille
 5. 5

  Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

 6. 6

  Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

  Tilaajille
 7. 7

  Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

  Tilaajille
 8. 8

  ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

  Tilaajille
 9. 9

  Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

  Tilaajille
 10. 10

  25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

 11. Näytä lisää