Ylen vaalistudion politiikan tuntijat joutuivat selostamaan jääkiekkoa, ja se oli upeaa

Suomi on uusi maailmanmestari! Vaan ei olekaan! Tunnelma nousi kattoon Ylen vaalilähetyksessä, kun naisten jääkiekon maajoukkue oli voittaa maailmanmestaruuden.

”Ja me emme… Emme tiedä tarkkaan, mistä… Ja samantien minun korvaani kerrotaan, että Suomi on voittanut naisten jääkiekon maailmanmestaruuden!”

Tämä oli hetki, jota tuskin kukaan oli odottanut kokevansa alkaessaan katsoa eilistä Ylen vaalilähetystä.

Niin kuitenkin kävi, ja sen jälkeen seuraavan puolen tunnin ajan vaali-illassa elettiin tuplasti jännittävämpiä hetkiä, jotka päättyivät lopulta antikliimaksiin.

Vaali-illan tuoksinnassa draaman keskipisteeksi nousivat Ylen uutisankkuri Matti Rönkä, Ylen politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta ja vaalitutkija Sami Borg.

Mistä siis on kyse?

Jos et huomannut, Suomessa käytiin eilen eduskuntavaalit. 72 prosenttia äänioikeutetuista suomalaisista käytti äänioikeuttaan ja valitsi Suomeen uuden eduskunnan.

Vaali-illasta muodostui todellinen jännitysdraama, koska suurimpien puolueiden erot jäivät lopulta minimaalisiksi, eikä yksikään puolue noussut selvästi muita suuremmaksi. Lopullista tulosta jännitettiin lähes yhteen asti yöllä, ja osa tuloksista saattaa vielä muuttua tarkastuslaskennassa.

Suurimmaksi puolueeksi nousi Sdp, joka sai 40 kansanedustajaa. Sen ero kahteen seuraavaan puolueeseen on kuitenkin pienin mahdollinen: toiseksi jäänyt perussuomalaiset sai 39 kansanedustajaa ja kokoomus 38 kansanedustajaa. Prosentuaalisesti vaalien suurin voittaja oli vihreät, joka kasvatti kannatustaan kolmella prosenttiyksiköllä edellisiin vaaleihin verrattuna. Todennäköistä on, että hallitusneuvotteluista tulee poikkeuksellisen vaikeat.

Tarkemmin vaalituloksesta ja sen seurauksista voi lukea esimerkiksi näistä jutuista:

Lue lisää: Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

Lue lisää: Miten tällä tuloksella saadaan aikaan hallitus? Sdp lähtee neuvottelemaan heikkona voittajana

Tässä ei kuitenkaan ollut kaikki.

Sunnuntai-iltana Suomessa – tarkalleen Espoossa – käytiin myös toinen jännitysnäytelmä.

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue oli selvittänyt historiallisesti tiensä ensimmäisen kerran jääkiekon MM-kisojen finaaliin, jossa se kohtasi Yhdysvallat. Huippujännittävä ottelu päättyi varsinaisen peliajan jälkeen tasatilanteeseen 1–1, joten ottelua jatkettiin jatkoerällä.

Siellä Suomen Petra Nieminen teki ajassa 71.33 maalin, ja Suomi näytti hetken ajan voittaneen jääkiekon maailmanmestaruuden.

Sitten tapahtui suomalaisten kannalta karmaiseva käänne: maalia alettiin tarkastaa videolta, ja lopulta videotuomari Manuela Gröger-Schneider hylkäsi osuman maalivahdin häirintänä. Päätös oli erittäin kyseenalainen, koska muun muassa Suomen pelaajat olivat ehtineet pitää osumaa jo täysin varmana maalina, ja joukkue oli aloittanut jo mestaruusjuhlinnan. Myös ottelun selostaja Matti Härkönen ja asiantuntijakommentaattori Saara Niemi pitivät maalia selvänä.

Maalia ei kuitenkaan hyväksytty, ja samaan aikaan kun muualla Suomessa laskettiin kuumeisesti vaalitulosta, Naisleijonat jatkoi mestaruuden tavoittelua. Lopulta ottelu eteni voittolaukauskilpailuun, jossa Yhdysvallat vei voiton. Suomi jäi katkerasti hopealle.

Lue lisää: Ryöstettiinkö Naisleijonilta maailmanmestaruus? Säännöissä ristiriitaisuuksia, yksi kohta avainasemassa

Jo etukäteen oli tiedossa, että vaalituloksen ja jääkiekon maailmanmestaruuden jännittäminen osuisivat samalle hetkelle.

Päällekkäisyyden problematiikkaa oli pohtinut Twitterissä jopa tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Tuskin edes Niinistö oli silti odottanut, että vaalitilanne olisi kuumimmillaan samalla hetkellä, kun Suomi näyttää hetken ajan voittavan naisten jääkiekon maailmanmestaruuden ensimmäistä kertaa historiassa.

Niinpä lopulta tapahtui asia, joka voi tuskin sattua missään muualla kuin Suomessa: Ylen vaalistudio muovautui kiekkokatsomoksi parissa sekunnissa. Voit katsoa koko lähetyksen Yle Areenasta.

Kaikki alkoi, kun vaalilähetyksen juontaja Matti Rönkä oli käsittelemässä sen hetkistä vaalitulosta Ari Hakahuhdan ja Sami Borgin kanssa. Yhtäkkiä Röngän ilme muuttuu, ja suusta pääsee huudahdus.”Suomi on voittanut naisten jääkiekon maailmanmestaruuden! Katsotaan sitä hetki”, Rönkä ilmoitti.

Vaalilähetys siirtyy jääkiekon MM-kisojen lähetykseen, jossa riemusta repeämisillään olevat Saara Niemi ja Matti Härkönen ilakoivat tilannetta.

”Tämä on aivan uskomatonta! Suomalaiset antoivat kaikkensa! Siellä ollaan ilman paitaa! Kuka sen maalin teki?” Niemi selostaa.

Samalla tuplakuvaan ilmestyy näkymä kokoomuksen vaalivalvojaisista, jossa Ben Zyskowicz taputtaa häkeltyneenä.

Pian käy kuitenkin ilmi, että Suomi ei ole voittanutkaan vielä mitään. Kuva siirtyy takaisin vaalistudioon.

”Ja monitoimiasiantuntevan studiomme jääkiekkotuomari Sami Borg sanoi, että se oli päivänselvä maali. Maalivahti oli ajautunut alueensa ulkopuolelle. Toivotaan, että tuolla päädytään samaan”, Rönkä sanoo.

”Jes”, sanoo Borg nauraen.

”Mutta jos siellä on epäselvää, niin täällä on vielä epäselvempää”, Rönkä jatkaa, ja keskustelu palaa vaaleihin.

Jääkiekon käsittely vaalilähetyksessä ei kuitenkaan suinkaan päättynyt tähän. Lähetys ei siirry puolueiden vaalivalvojaisiin ennen videotuomarin ratkaisua, ja Rönkä ehtii kahteen otteeseen kertoa, että pelissä odotetaan edelleen tuomarin ratkaisua.

Sitten tapahtuu odottamaton käänne.

”Ja jälleen irtopoimintoja… Ja ja ei v… Ei hyväksytty maalia. Eli siellä peli jatkuu. Siellä kerätään kypärät kokoon ja kasaan. Eli peli jatkuu. Ja niin jatkuu täälläkin. Ja menemme ilmeisesti, niin, mihin menemme? Odotan korvanappiini tietoa”, häkeltynyt Rönkä sanoo.Röngän ilmeestä on nähtävillä, että hetkellisesti pettymys meinaa päästä ilmoille suorassa lähetyksessä.

Lähetys pääsee lopultakin eteenpäin, ja lopulta puolisen tuntia myöhemmin yhdistetty vaali- ja kiekkostudio tarjoaa illan toiselle jännitykselle ankean lopetuksen.

”Mutta menemme ääniharaviin. Eli katsotaan kolmisenkymmentä eniten ääniä saanutta koko maassa. Valtakunnan ääniharava on Jussi Halla-aho. Hän saa yli 30 000 ääntä”, Rönkä sanoo.

”Sanon sen verran, että Juha Sipilä sai viime vaaleissa 30 758 ääntä, eli hyvin samoissa on…”, Ari Hakahuhta alkaa kommentoida.

Samalla Rönkä keskeyttää hänet.

”Ja Yhdysvallat muuten täällä juuri voitti maailmanmestaruuden. Varmisti rangaistuslaukauksilla tuon voiton. Mutta mennään eteenpäin näitä ääniharavia. Siellä Yhdysvallat riemuitsee. Eli tosiaan Jussi Halla-aho Helsingissä yli 30 000 ääntä”, Rönkä toteaa.

Vaali- ja jääkiekkostudion ainutlaatuinen yhdistäminen kesken eduskuntavaalien herätti huomattavasti hilpeyttä Twitterissä.
Erityisesti kommentteja keräsi Suomen perinteisimpänä vaalitutkijana tunnetun Sami Borgin asiantuntemuksen laajuus: Borg muovautui hetkessä myös jääkiekkoasiantuntijaksi.
Borg oli lähetyksessä sitä mieltä, että kyseessä oli ”päivänselvä maali”, vaikka sitä se ei lopulta tuomarin mukaan ollut.

Niinpä soitimme vaali-illasta toipuneelle Borgille ja kysyimme, miten luontevasti häneltä sujui hyppääminen vaaliasiantuntijan roolista kiekkokommentaattoriksi.

Puhelimeensa vastannut Borg nauraa äänekkäästi kuullessaan puhelun aiheen.

”Se homma tuli mulle luontevasti. Mulla oli 1980-luvulla jääkiekkoerotuomarin korttikin, ja vihelsin silloin junioreiden pelejä pari kolme vuotta”, Borg sanoo.

Oletko siis edelleen sitä mieltä, että Suomen maali olisi pitänyt hyväksyä?

”Taisin sanoa sanatarkasti, että se oli päivänselvä maali. Pysyn edelleen kannassani. En tiedä toki, kuinka paljon nykyisin kameroita tuomareilla on, mutta mielestäni maalivahdin alueella ollut polvisuojus ei ollut jäässä kiinni. Voi olla, että olen väärässä. Tuomarihan nämä päättää.”

Olitteko varautuneet siihen, että saatatte joutua kommentoimaan kiekkofinaalia kesken vaalilähetyksen?

”Yle oli toki varautunut tilanteeseen, mutta mä lähinnä reagoin tapahtuneeseen. Olen toki pelannut jääkiekkoa, kuten kaikki ikäiseni Tampereella aikoinaan. Kukaan ei silti voinut varautua lähetyksessä tällaiseen jääkiekkotrilleriin, mikä lopulta koitti.”

Tuntuiko lopun voittolaukauskilpailu ja Yhdysvaltojen voitto ankealta päätökseltä?

”Näinhän se usein menee. Kuten sanottua, tämä ei ole tapa, jolla pelaajatkaan usein haluaisivat ratkaista otteluita. Sen enempää on loppuratkaisuun ota kantaa. Säännöt ovat sääntöjä.”

Entä oletko saanut jo henkilökohtaista palautetta kiekkoanalyysistä?

”Ei ole sellaista tullut. Tässä pätee sama vanha viisaus kuin vaaliasiantuntijan hommissakin: jos palautetta tulee vähän, työt ovat menneet kohtuullisen hyvin.”
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

 2. 2

  Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koekuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

  Tilaajille
 3. 3

  Tämä viraaliksi levinnyt video on niin kamala, että se on aivan mahtava – eikä sillä ole mitään tekemistä kiinteistön­välityksen kanssa, vaikka pitäisi olla

 4. 4

  Game of Thronesin viikko: Kahdeksan miljoonaa kertaa katsottu meemivideo ja George R. R. Martinin uusi kommentti sarjan lopusta

 5. 5

  Game of Thronesin viimeinen kausi alkoi – ensimmäinen jakso oli erinomainen, ja kuulimme siinä kauden tärkeimmän kysymyksen

 6. 6

  Kommentti: Putouksen sketsihahmo­kilpailun piti olla kaikkea muuta kuin se nyt on – Yksi hahmo tiivistää sen, mikä vanhassa suunnitelmassa meni mönkään

 7. 7

  Kiinalaisten omistama Tiktok on lasten sovellus numero yksi juuri nyt – ja nyt suurvaltanaapuri Intia kielsi sen

 8. 8

  Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

 9. 9

  Kommentti: Putouksella on nyt poikkeuksellisen vähän katsojia – syy on helppo nähdä, kun katsoo ohjelman uusimman jakson

 10. 10

  Pikku Kakkosessa alkaa uusi lastensarja, jossa seikkailee kehitysvammainen keski-ikäinen Kari ja kaverinsa Jari

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

 2. 2

  Tämä viraaliksi levinnyt video on niin kamala, että se on aivan mahtava – eikä sillä ole mitään tekemistä kiinteistön­välityksen kanssa, vaikka pitäisi olla

 3. 3

  Game of Thronesin viikko: Kahdeksan miljoonaa kertaa katsottu meemivideo ja George R. R. Martinin uusi kommentti sarjan lopusta

 4. 4

  Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koekuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

  Tilaajille
 5. 5

  Game of Thronesin viimeinen kausi alkoi – ensimmäinen jakso oli erinomainen, ja kuulimme siinä kauden tärkeimmän kysymyksen

 6. 6

  Kommentti: Putouksen sketsihahmo­kilpailun piti olla kaikkea muuta kuin se nyt on – Yksi hahmo tiivistää sen, mikä vanhassa suunnitelmassa meni mönkään

 7. 7

  Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

 8. 8

  Kiinalaisten omistama Tiktok on lasten sovellus numero yksi juuri nyt – ja nyt suurvaltanaapuri Intia kielsi sen

 9. 9

  Kommentti: Putouksella on nyt poikkeuksellisen vähän katsojia – syy on helppo nähdä, kun katsoo ohjelman uusimman jakson

 10. 10

  Internet villiintyi tästä sympaattisesta kuvasta, jossa tuntematon kissa käpertyi leikkauksesta toipuvan miehen viereen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

 2. 2

  Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

 3. 3

  Game of Thronesin viimeinen kausi alkoi – ensimmäinen jakso oli erinomainen, ja kuulimme siinä kauden tärkeimmän kysymyksen

 4. 4

  Kaksi äänesti kommunisteja Westendissä – taas

 5. 5

  Näin Jussi Halla-ahon silmät syttyivät, kun hän kertoi, mitä tekisi Ylen rahoitukselle – kokosimme parhaat palat Ylen suuresta vaalikeskustelusta

 6. 6

  Tämä viraaliksi levinnyt video on niin kamala, että se on aivan mahtava – eikä sillä ole mitään tekemistä kiinteistön­välityksen kanssa, vaikka pitäisi olla

 7. 7

  Game of Thronesin uusi jakso julkaistiin yöllä, HBO:n palvelut kaatuivat heti – Näillä meemeillä fanit kertovat, mitä he asiasta ajattelevat

 8. 8

  Internet villiintyi tästä sympaattisesta kuvasta, jossa tuntematon kissa käpertyi leikkauksesta toipuvan miehen viereen

 9. 9

  Ylen vaalistudion politiikan tuntijat joutuivat selostamaan jääkiekkoa, ja se oli upeaa

 10. 10

  Tällainen on ”Disneyn Netflix”, joka maksaa vähemmän kuin kilpailijat ja tarjoaa yksinoikeudella kaikki Simpsonit

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Timo Soini erehtyi luullessaan, että äänestäjät noudattaisivat hänen toiveitaan

 2. 2

  Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

 3. 3

  Tuuliviiri, joka suuttuu ja leppyy nopeasti – Suomen toden­näköinen pääministeri Antti Rinne on mainettaan hauskempi mies, jonka epävarmuus mietityttää puolue­tovereita

  Tilaajille
 4. 4

  ”Enkä itse näe suurta eroa Israelin valtion ja Isisin välillä” – Kansan­edustajaksi valittu Hussein al-Taee pyytää anteeksi kirjoituksiaan, Sdp:ssä aiotaan keskustella asiasta

 5. 5

  Timo Soini ymmärsi lopettaa ajoissa

 6. 6

  Naapurimme sai luvan jatkaa tupakointiaan, meitä kehotettiin tiivistämään ikkunamme

 7. 7

  Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koekuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

  Tilaajille
 8. 8

  Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

 9. 9

  Vantaalaisella Marja Vinnillä on poikkeuksellinen harrastus: Hautajaiset

 10. 10

  Väkivallan ja vainon uhrit jättävät hakematta lähestymis­kieltoja uuden maksun vuoksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

 2. 2

  Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

  Tilaajille
 3. 3

  Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

 4. 4

  Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

 5. 5

  Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

 6. 6

  Timo Soini jättää politiikan

 7. 7

  Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

 8. 8

  ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

 9. 9

  Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

 10. 10

  Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

 2. 2

  Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

 3. 3

  Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

 4. 4

  Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

 5. 5

  Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

 6. 6

  Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

 7. 7

  Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

 8. 8

  Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

  Tilaajille
 9. 9

  Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

 10. 10

  Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

  Tilaajille
 11. Näytä lisää