Barack Obama joutui konservatiivien ryöpytyksen kohteeksi, koska puhui Sri Lankan iskun uhreista ”pääsiäisenviettäjinä” – näin hämmentävä somemyräkkä alkoi

”Easter worshipper” on sanapari, joka on joutunut yllättävän huomion kohteeksi viime päivien nettikeskustelussa.

”Mikä ihme on Easter worshipper?”

Tätä kysymystä on toisteltu muun muassa Twitterissä ja Redditissä yli vuorokauden ajan.

Kysymyksen esittäjät – tai ainakin osa heistä – ovat yhden sanavalinnan takia sitä mieltä, että muun muassa Yhdysvaltojen entinen presidentti Barack Obama, demokraattipuolueen entinen presidenttiehdokas Hillary Clinton ja vuoden 2020 presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Julián Castro ovat mukana jonkinlaisessa antikristillisessä salaliitossa.

Obaman ja Clintonin antikristillisyyttä on hämmästellyt muun muassa konservatiivinen amerikkalaislehti Washington Times.

Mistä siis on oikein kyse?

Koko tapaus liittyy sunnuntaina Sri Lankassa tapahtuneeseen dramaattiseen pommi-iskujen sarjaan, joissa on kuollut ainakin 310 ihmistä. Lisäksi noin 500 on haavoittunut.

Srilankalainen ministeri Ruwan Wijewardene on sanonut, että iskujen takana on kaksi srilankalaista islamistista järjestöä. Tiistaina terroristijärjestö Isis ilmoitti olevansa iskujen takana.

Iskut kohdistuivat muun muassa kirkkoihin ja huippuhotelleihin. Ensimmäinen isku tapahtui Colombossa katolisessa St. Anthonyn kirkossa, jossa oli meneillään pääsiäismessu. Colombon iskujen kanssa lähes samanaikaisesti räjähti Negombon kaupungissa katolisessa St. Sebastianin kirkossa ja itärannikolla Batticaloan sionistisessa kirkossa.

Sri Lankan väestöstä vain noin 6 prosenttia on kristittyjä, mutta pommi-iskujen ajoittuminen juuri pääsiäisen aikaan kristittyjen kirkkoihin nosti myös uhrien uskonnon suureksi puheenaiheeksi.

Tästä päästään ”Easter worshipper” -sanavalintaan.

Kun tieto pommi-iskuista levisi maailmalle, lukuisat poliitikot ja valtiojohtajat ottivat nopeasti kantaa aiheeseen Twitterissä ja välittivät osanottonsa uhrien omaisille.

Näin toimi muun muassa Barack Obama.
Hillary Clinton.
Toki myös muun muassa Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump.
Ja Suomessa vastaavasti pääministeri Juha Sipilä.
Ensikatsomalta missään näistä twiiteistä ei ole mitään erikoista. Ne ovat kaikki asiallisia ja osanottavia viestejä. Jokaisessa tuomitaan iskut, välitetään osanotot uhrien omaisille ja annetaan tuki srilankalaisille.

Paitsi että.

Miksi Obama ja Clinton ovat käyttäneet uhreista termiä ”Easter worshipper”?

Sana on luontevinta kääntää suomeksi pääsiäisenviettäjäksi.

Worshipper-sanaan liittyy tosin vahva uskonnollinen lataus ja se voi tarkoittaa paitsi uskonnollista palvomista, myös yleisesti kirkkoväkeä tai vanhurskaita uskovaisia. Toinen käännös voisi olla siis pääsiäisen kirkkokansa. Suomessa kirkkokansa-sanaa on totuttu käyttämään lähinnä joulun aikaan.

Englannin kielessä worshipper-ilmaisu ei ole missään nimessä tyypillisin sana uskonnollisten pyhien viettäjistä puhuttaessa, mutta sitä on käytetty vuosien ajan esimerkiksi uutistekstissä useiden uskonnollisten juhlien yhteydessä.

Tourists, Easter worshippers lament closure of Notre Dame”, uutistoimisto AP uutisoi juuri viime viikolla.

Finsbury Park attack: Roses for Ramadan worshippers”, uutisoi BBC vuonna 2017.

Afghanistan suicide bomber kills Eid worshippers at mosque, police say”, kertoi The Guardian vuonna 2012.

Ilmaisulla on pyritty korostamaan sitä, että esimerkiksi terrori-iskujen uhrit ovat nimenomaan tiiviisti kytköksissä uskonnolliseen pyhään. He ovat joutuneet iskun uhriksi sen takia, että ovat olleet juhlimassa uskontoonsa kuuluvaa merkittävää pyhää.

Näin kävi myös Sri Lankassa: yli sata ihmistä kuoli kirkoissa tapahtuneissa pommi-iskuissa vain, koska he olivat kirkossa pääsiäisen aikaan.

Ei ole siis ihmeellistä, että asiaa kommentoineet ihmiset ovat halunneet korostaa tätä puolta tapauksessa.

Sosiaalisen median konservatiivikommentaattorit näkivät tapauksessa kuitenkin täysin toisen puolen.

Heidän mielestään ”Easter worshipper” ei ole millään tavalla neutraali ilmaisu tässä yhteydessä.

Päinvastoin: kyseisen sanaparin käyttäminen on heidän mielestään vain Obaman, Clintonin ja muiden tapa välttää ”kristityistä” puhumista. Todennäköisesti siksi, että he ovat mukana jonkinlaisessa antikristillisessä salaliitossa.

Tätä näkemystä vahvisti se, että kyse ei ollut vain yhden henkilön käyttämästä ilmaisusta, vaan Obaman ja Clintonin lisäksi samaa sanamuotoa käyttivät myöhemmin myös monet muut demokraattipoliitikot.

Konservatiivien mielestä tilannetta pahentaa se, että muslimiuhreja sanotaan suoraan muslimiuhreiksi, mutta uhrien ollessa kristittyjä sanaa kieltäydytään käyttämästä. Tästä he käyttävät esimerkkinä Obaman vastaavaa suruvalittelua Christchurchin terrori-iskun yhteydessä:
Väitteiden esittäjät ovat sitä mieltä, että ”Easter worshipper” ei ole ollut osa englannin kieltä ennen Sri Lankan pommi-iskuista noussutta keskustelua ja että se on vain äkkiä keksitty kiertoilmaisu kristityille.

On toki totta, että ”Easter worshipper” -sanalla löytyy varsin vähän hakutuloksia ennen Sri Lankan iskuja, mutta kuten edellä nostetut esimerkit hyvin osoittavat, englannin kielessä ja jopa uutisteksteissä on käytetty uskonnollisiin pyhiin yhdistettyjä worshipper-ilmaisuja vuosien ajan.

Twitterissä Obamaa ja Clintonia kohtaan hyökänneet konservatiivikommentoijat olivat toista mieltä.
Donald Trumpin tukijoiden aktiivisesti käyttämällä The Donald -osastolla Redditissä nousi aiheesta kymmeniä keskusteluja. Niissä muun muassa väitettiin, että kohutun ilmaisun taustalla on pyrkimys koko kristinuskon tuhoamisesta ja muslimien asettamisesta kristittyjen edelle.

Osa keskusteluissa esitetyistä kommenteista on toki todennäköisesti esitetty pilanpäiten ja vitsillä, mutta nykyisessä nettikeskustelussa sarkastisesti ja tosissaan heitettyjen kommenttien raja on hämärtynyt jo pitkän aikaa. Kaiken voi lopulta selittää olevan vain vitsiä.

Reddit-alueella muun muassa väitettiin, että ”Easter worshipper” -ilmaisuille ei löytyisi hakutuloksia ollenkaan ennen Sri Lankan iskua. Tämä ei pidä paikkaansa: AP:n juttu Notre Damen palon vaikutuksesta pääsiäisen kirkkokansalle julkaistiin päivää ennen Sri Lankan iskuja. Samoin keskusteluissa pohdittiin sitä, miksi kaikki aiheesta kirjoittaneet käyttivät worshipper-sanasta kahdella p-kirjaimella kirjoitettua muotoa, vaikka jotkut automaattiset tekstinkäsittelyohjelmat suosivat worshiper-muotoa. Ollaan siis hyvin syvällä siinä, mitä merkityksiä yksittäisestä sanasta halutaan löytää.

Perusteluiksi lähes kaikissa väitteissä näyttää riittävän se, että Obama ja muut poliitikot eivät ole käyttäneet sanaa ”kristitty”, vaikka se olisi lyhyempi ja tunnetumpi, vaan ovat päätyneet puhumaan pääsiäisenviettäjistä.

Esimerkiksi liberaalin Slate-median aihetta käsittelevässä artikkelissa pohditaan kuitenkin, miten uskonnolliselta kuulostava Easter worshipper olisi millään tavalla kristittyjä väheksyvä (tai varsinkaan kristinuskon olemassaolon poistamiseen pyrkivä) ilmaisu.

Jos maailmassa on yksi kristinuskolle oleellinen pyhä, se on (joulun ohella) nimenomaan pääsiäinen, jolloin juhlitaan koko kristinuskon päähenkilön Jeesuksen ylösnousemusta.

Kun siis puhutaan pääsiäisenviettäjistä (tai pääsiäisen kirkkokansasta), korostetaan nimenomaan sitä, että uhrit olivat paitsi kristittyjä, nimenomaan uskontonsa pyhää juhlaa viettäneitä kristittyjä.

Kiinnostavaa on toki, että moni demokraattipoliitikko päätyi parin tunnin sisällä käyttämään samaa ilmaisua.

Voisiko yksi selitys olla se, että politiikoista ensimmäisenä näytti käyttävän nimenomaan Barack Obama? Ei ole vaikeaa veikata, että tietyn ilmaisun valintaan on saattanut vaikuttaa se, että poliitikot ovat halunneet seurata ilmaisuissaan edelleen suurta arvostusta nauttivan ex-presidentti Obaman viitoittamaa tietä.

Demokraattipoliitikoista esimerkiksi presidenttiehdokas Beto O’Rourke puhui nimenomaan kristityistä.
Konservatiivikommentoijille vastanneet ovat huomauttaneet, että myöskään presidentti Trump itse ei puhunut twiitissään kristityistä, vaan yleisesti ihmisistä.

Se on jo huomattavasti vähemmän kristinuskoon viittaava termi, jonka käytöstä olisi paljon helpompi keksiä selityksiä uhrien uskonnollisen taustan vähättelystä ja kristinuskon vastaisuudesta. Jostain syystä Trumpin sanavalinta ei kuitenkaan herättänyt minkäänlaista polemiikkia.

Loppujen lopuksi kyse ei oikeastaan edes ole ”Easter worshipper” -ilmaisusta.

Yhdysvalloissa on jo monen vuoden ajan käyty kiivasta vääntöä uskonnosta ja siitä, miten erityisesti liberaaleiksi miellettyjen poliitikkojen on väitetty käyvän salaa jonkinlaista taistelua kristinuskoa vastaan (ja islaminuskon puolesta).

Esimerkiksi Barack Obama sai osakseen arvostelua presidenttinä toimiessaan, kun hän ei maininnut vuonna 2015 Kenian terrori-iskuissa kuolleiden opiskelijoiden olleen kristittyjä. Vuotta myöhemmin hän joutui puolustelemaan, miksi ei puhu islamilaisesta terrorismista.

Nyt uusimman pontimen tälle vuosia jatkuneelle konservatiivien ja liberaalien väliselle taistelulle tarjosi yksi erikoiselta vaikuttanut sanavalinta.

Loput nettikansa keksi parissa päivässä itsekseen.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 3. 3

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 4. 4

  Uutta Hello Stranger -ravintolaa on vaikea määritellä, mutta ruoka ja drinkit olivat neljän tähden arvoisia

 5. 5

  WeMMu oli 16-vuotias, kun yhtäkkiä tuhannet ihmiset ilmestyivät haukkumaan – Nyt hän haluaa kertoa, mitä Irc-Galleriassa tapahtui 15 vuotta sitten

 6. 6

  Game of Thronesin viimeisessä jaksossa on jälleen samantapainen möhläys kuin kaksi viikkoa sitten

 7. 7

  Suomiräppärien sitaattisotku: Kenen mielestä oli ”parempi palaa kuin hiipua pois?”

  Tilaajille
 8. 8

  Tubettaja Mentaalisavuketta suututtaa, kun häntä kutsutaan äärioikeistolaiseksi – tässä jutussa hän kertoo, mitä hän todella ajattelee vasemmistosta ja valkoisista heteromiehistä

 9. 9

  Pikatestissä Green Hippo Café: aamupala-annokset ovat huolellisesti mietittyjä kokonaisuuksia, joissa kaikki on kohdallaan

 10. 10

  ”Naiseksi syntymistä pahempi epäonnistuminen on vain vanheneminen” – Ylen uusi komediasarja on naisten ohjaama ja ideoima, ja tätä se kertoo ajastamme

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 2. 2

  ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

 3. 3

  Uutta Hello Stranger -ravintolaa on vaikea määritellä, mutta ruoka ja drinkit olivat neljän tähden arvoisia

 4. 4

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 5. 5

  Game of Thrones teki heistä maailmantähtiä ja ystäviä – Sophie Turner ja Maisie Williams haastattelussa, jossa ei ole spoilereita!

  Tilaajille
 6. 6

  WeMMu oli 16-vuotias, kun yhtäkkiä tuhannet ihmiset ilmestyivät haukkumaan – Nyt hän haluaa kertoa, mitä Irc-Galleriassa tapahtui 15 vuotta sitten

 7. 7

  Facebookin uumenissa pieni joukko moderoijia siivoaa suomalaisten törkyjä – ”Välillä pelkään maailman­kuvani ja optimismini puolesta”

  Tilaajille
 8. 8

  Game of Thronesin viimeisessä jaksossa on jälleen samantapainen möhläys kuin kaksi viikkoa sitten

 9. 9

  Daddy Greensin pizzat ovat kovatasoisia Roballakin: Peruselementit olivat kunnossa ja reunapalatkin osa ruokanautintoa

 10. 10

  Sdp:n eurovaaliehdokkaan kissanrääkkäämisestä nousi kohu ja sosiaalisessa mediassa myös poliittinen lyömäase – tästä on kyse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 2. 2

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 3. 3

  Jaksoarvio 5/6: Game of Thronesin viides jakso oli brutaali ja verinen – miltä kaikki näyttää ennen sarjan viimeistä jaksoa?

 4. 4

  Game of Thronesin viimeisessä jaksossa on jälleen samantapainen möhläys kuin kaksi viikkoa sitten

 5. 5

  Game of Thronesin viides viikko: Vihaisia faneja ja George R. R. Martinin kommentteja internetin idiotismista

 6. 6

  Facebookin uumenissa pieni joukko moderoijia siivoaa suomalaisten törkyjä – ”Välillä pelkään maailman­kuvani ja optimismini puolesta”

  Tilaajille
 7. 7

  Yli 730 000 ihmistä vaatii Game of Thronesin viimeisen kauden filmaamista uusiksi ”pätevämmillä kirjoittajilla”, mutta tekijät eivät ole faneille mitään velkaa

 8. 8

  ”Serkun entinen poikaystävä oli Aromipesän mainoskasvo” – Suomalaiset alkoivat jakaa mitättömimpiä julkisuuden hetkiään, parasta somessa juuri nyt

 9. 9

  Game of Thrones teki heistä maailmantähtiä ja ystäviä – Sophie Turner ja Maisie Williams haastattelussa, jossa ei ole spoilereita!

  Tilaajille
 10. 10

  Snapchat julkaisi uuden sukupuoli­filtterin, joka villitsi sosiaalisen median mutta sai kritiikkiä transyhteisöiltä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

 2. 2

  Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

  Tilaajille
 3. 3

  Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

 4. 4

  Helsingin kaupunginvaltuusto keskusteli Kaljakellunnan kieltämisestä: ”Pitääkö jonkun oikeasti päästä hengestään?”

 5. 5

  ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

 6. 6

  Kuka viritti Itävallan oikeisto­populistiselle varaliitto­kanslerille ansan ja miksi? HS:n suomentamalla videolla näkyy, miten ibizalaisella huvilalla käyty keskustelu eteni

 7. 7

  Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

 8. 8

  Multasormia vaanii yllättävä vaara: huolimaton mullan käsittely voi aiheuttaa keuhkokuumeen

 9. 9

  Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

  Tilaajille
 10. 10

  Marraskuussa 2001 Afganistanissa vangittu ”Amerikan taleban” John Walker Lindh pääsee torstaina vankilasta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

  Tilaajille
 2. 2

  Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

 3. 3

  Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

 4. 4

  Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  Tilaajille
 5. 5

  Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

 6. 6

  Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

 7. 7

  Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

  Tilaajille
 8. 8

  Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

  Tilaajille
 9. 9

  Äiti kulki kaksivuotiaan lapsensa perässä Hoplopin leikkivälineissä Vantaalla ja järkyttyi: ”Likaa ei voinut olla huomaamatta”

 10. 10

  Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

  Tilaajille
 2. 2

  Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

  Tilaajille
 3. 3

  Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  Tilaajille
 4. 4

  Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

 5. 5

  Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

  Tilaajille
 6. 6

  Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

 7. 7

  Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

  Tilaajille
 8. 8

  Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

  Tilaajille
 9. 9

  ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

  Tilaajille
 10. 10

  25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

 11. Näytä lisää