Kaikkialla syödään nyt dumplingeja, joita saa useista ravintoloista ja jopa lähikaupoista – tässä kaikki, mitä sinun pitää tietää kuumasta ruokatrendistä

Vesikattilan höyryistä, friteerauspadoista ja nykyään myös pakastealtaista ne nousevat lautasille eri puolilla maailmaa. Usein syömäpuikkojen piteleminä.

Missä syntyi idea, että taikinan kaistaleeseen paketoidaan täytettä? Mahdoton kysymys. Alkukoti voidaan jäljittää mittaamattomaan Aasiaan.

Meilläkin pienet paketoidut suupalat ovat olleet helposti saatavilla hyvän aikaa. Osansa on edullisuudella, helppoudella ja aasialaisen ruuan buumilla. Ne on helppo jakaa ruokailijoiden kesken, muodikasta sekin. Kääröt kuuluvat aasialaispaikkojen perustarjontaan, mutta toisaalta näpertely käy kotonakin, kun tarvikkeita taikinakuoria myöten saa helposti.

Erilaisia nimiä näille pikku paketeille riittää.

Suomessakin on vakiintunut dumpling, dumplinki.

Kielitoimiston neuvontapuhelimessa on käyty siitä konsultointia. Mistä nimi dumplinki tulee?

Dumppaamista se ei tarkoita. Dump viittaa taikinamaiseen rakenteeseen, kirjoitti tutkija Henna Makkonen-Craig helmikuussa Kotimaisten kielten keskuksen Kotuksen blogissa. Se vihjaa siis palleroon.

Mutta miksi lainata moista dumplinkia suomeen, kun meillä on omasta takaa nyytti, kääryle ja rulla?

Tai myky tai klimppi, jotka tarkoittavat ruuissa kokkaretta tai möykkyä. Yleensä nämä keittoja tai patoja tukevoittavat mykyt tai myvyt on pyöräytetty jauhoista.

Yhteistä näille on kääre ja täyte – ja eri puolilla maailmaa kullekin vakiintunut määrämuoto. Se on nyytin identiteetti, josta ei poiketa, vaikka täytettä voidaan muunnella tilanteen mukaan.

Kääre on useimmiten viljasta, eritoten vehnästä tehtyä, venytettyä ja vanutettua taikinaa, johon yleensä tarvitaan lisänä tärkkelystä.

Mielenkiintoinen unelmankevyt kääre on ”riisipaperi”. Riisijauhosta valmistettuun, paperinohueksi puristettuun levyyn tuo usein ryhtiä tapioka.

Riisipaperia suositaan varsinkin Vietnamissa kevätkääryleissä nimeltään nem. Se on verraton friteerattava verrattuna esimerkiksi runsaasti rasvaa imevään filotaikinaan. Meilläkin tuttuja kypsentämättömiä riisipaperikääryleitä on alettu nimittää kesäkääryleiksi.


Poimitaan nyyttien runsaudesta muutamia muita kaikkein tunnetuimpia.

Esimerkiksi dim sum. Helppo ja tuttu tarjottava alkaa olla pakastealtaiden vakiokamaa. Mutta tehdään niitä varta vasten vaativillekin asiakkaille.

Hongkongissa paketit kuuluvat aamiaiselle ja lounaalle, oli se sitten arkinen tai ylellinen.

Dim sumien alkukoti on läheisessä Kantonissa. Mutta Hongkong on tehnyt niistä elämänmuotoon kuuluvan instituution. Dim sum on Kantonin kiinaa. Mandariinikiinaksi se on dian xin ja tarkoittaa jotakuinkin ”koskettaa sydäntä”.

Pallukat useimmiten höyrytetään koristeellisissa bambukoreissa, joista välittyy ruokaan vieno aromi. Aamutuimaan ei haluta syödä raskaita paistettuja ruokia.

Miedon makuisia nyyttejä saattelee kastike, joka on chileineen sitäkin ärjympää.


Dim sumit tarjotaan usein huutelun ja metakan säestämänä kärryistä. Asiakas pääsee valitsemaan makupalansa itse.

Parhaissa paikoissa nyytit ovat fantastisia ja kauniita kuin namuset. Muistan eräästä luksuspaikasta tuskin suupalaa suuremman pallukan, jossa täytteenä oli kolme erilaista äyriäistä pyrstöt toisiinsa kiedottuina.

Har gow on tuoreilla katkaravuilla täytetty kakkunen, jonka täytteen kuuluu kuultaa omanlaisensa vehnäkuoren läpi.

Kärryissä on useimmiten myös pieniä possunlihalla täytettyjä päältä avoimia tötteröitä, shao mai. Tai char siu, jossa possunlihapallukoita peittelee vain pieni kuoren kaistale.

Erikoisuus ovat fing zaot, paistamalla pöhötetyt kanankoivet.

Tee kuuluu asiaan. Juhlavimmillaan se voi olla ikimuistoista krysanteemiteetä.

Arkisempina versioina dim sumin täytteiksi survotaan possua ja katkarapuja tahnaksi.

Peruselintarvike ovat tukevat, usein hiivalla kohotetusta taikinasta leivotut pullat, bao tai baozi, joissa täytettä voi olla vain nimeksi pullean kuoren sisällä.

Won ton on lihaisa nyytti, joka tarjotaan kuumassa liemessä. Ohut taikina on haastava valmistettava, mutta näitäkin taikinakuoria monet meikäläiset Aasia-kaupat myyvät valmiina.


Gyozat ovat alun perin kiinalainen juttu, josta on tullut Japanin keittiöön kuuluva suupala. Onnea tuottavan puolikuun tai sarven muotoisessa nyytissä painellaan reunat vastakkain. Gyozaa löytyy valmiina pakasteena, mutta siihen saa myös valmiita kuoria, joista kotikokki loihtii omat herkullisemmat nyytit.

Kiinassa uudenvuoden nyytti on nimeltään jiaozi. Sichuanissa siitä on tulisempi versio guotie.

Täyte on Kiinassa ja Japanissa hyvin samankaltainen: possua, kaalia, purjoa, inkivääriä ja seesaminsiemenöljyä.

Nyyttejä ja kääröjä tavataan eri puolilla maailmaa. Korealainen possudumpling paistetaan ihrassa. Filippiineillä tunnetaan possutäytteinen baozi ja shaomai, jonka täytteenä on possua ja katkarapuja.

Siperiassa pelmenit kypsennetään jäisinä. Georgiassa kupolin muotoiseksi taitavasti rynkytetty, yleensä lihatäytteinen kinkali on kansallisruokaa.

Italiassa nyyteillä on vaikka raviolin tai tortellinin tarkkaan säädelty muoto ja koostumus.

Juutalaisen keittiön kreplachilla on omat poimunsa. Puolassa perunadumplingeilla on nimi kopytka ja keitinpiiraita kutsutaan pierogeiksi.

Latinalaisessa Amerikassa maistuvat empanadat.

Intialaisiksi mielletyt pienet kolmionmuotoiset täytetyt piirakat, samosat tai sambusat ovat valloittaneet Itä-Afrikan. Somalialaislähtöiset maahanmuuttajat ovat tuoneet ne Suomeenkin.

Meillä on vanhastaan eteläpohjalainen perinneruoka, klimppisoppa. Se valmistetaan keittämällä naudan luita, lapaa tai potkaa tuntikausia mausteiden ja kasvisten kanssa. Sen jälkeen lihat pilkotaan ja lisätään liemeen. Lopuksi keittoon lisätään vehnätaikinasta pyöräytettyjä palleroita ”klimppejä”, jotka kiehautetaan kypsiksi.

Viimein päästään mykyihin eli myvyihin. Niiden taikina valmistetaan ohrajauhoista, sipulista, ihrasta ja verestä. Taikina muotoillaan pieniksi littaniksi letuiksi, jotka saavat kypsyä keiton liemessä.

Täytetty, usein kansainvälisestä ruokakulttuurista tunnistettava nyytti alkaa olla yhteinen piirre aasialaisravintoloiden listoilla. Kysyntää siis riittää.

Erilaisia nyyttejä on tarjolla siellä täällä Helsingissäkin, useimmiten maahanmuuttajien pitämissä aasialaispaikoissa. Monta helsinkiläispaikkaa katsastettuaan tulee mieleen, että enemmänkin nämä tulijat voisivat yrittää. Kovin kunnianhimoisia suoritukset eivät ole, eivätkä myöskään tasalaatuisia. Se hämmästyttää, koska kaikkia aineksia saa kaupoista, jopa ihan tavallisista marketeista. Kääreitäkin myydään valmiina näille won toneille, dim sumeille ja kääryleille.

Kaikkia yrittäjiä ei tässä ole mainittu. Suomalainen Gaijin esimerkiksi pitää listallaan konseptinsa mukaisesti myös Pohjois-Aasiasta tuttuja nyyttejä. Isabella-kahvila Helsingin Päärautatieasemalla myy hyviä ja halpoja samosa-nyyttejä. Dumplingeja on listalla myös Vallilan kiinalaisessa Brokadi-ravintolassa.

Maistoimme erilaisia nyyttejä Helsingin ravintoloiden tarjonnasta


PHO 17

Pho 17, herttainen pieni vietnamilainen lounaspaikka Pitäjänmäellä, tarjosi erinomaiset, taatusti kotitekoiset gyozat ja dim sumit. Baozi-pallukkaakin täältä saa, jos tätä tuhtia pullaa haluaa haukata.

Missä? Pitäjänmäentie 17, pho17.fi.

Koska? Ma–pe 10–20 ja la 12–18.

Paljonko? Baot 4,50 e, dumplingit 6,90–12 e ja dim sumit 5,90–10,50 e.


HILLS DUMPLINGS

Muistikuva Aussie-tapaan räväkästä ”badass dumpling” paikasta oli parempi kuin nyt lounasajan kokemus. Varsinkin pannulla paistaminen tuntui silloin vetoavalta.

Nyt listalla oli noin kymmentä erilaista nyyttiä ja lisäksi bao-pullaa possu- ja kasvisversiona.

New School Dumplings eivät tuntuneet paistetuilta. Uutta koulukuntaa ja varmaan myös uutta maailmaa niissä oli majoneesin pursottaminen possutäytteisille nyyteille. Kosteutta tuli liikaa.

Vegaaniset nyytit samoin olivat löllöjä. Täyte oli vihreää ja siinä maistui ennen kaikkea parsakaali. Chilin jälkimaku tuntui tiukkana. Vain tosi uskovainen voisi kokea tämän kasvisannoksen herkullisena.

Missä? Pieni Roobertinkatu 9, hillsdumplings.com.

Koska? Ma 11–15, ti–to 11–15 ja 17–23, pe 11–15 ja 17–23 sekä la 12–23.

Paljonko? Dumpling-lajitelmat 10,50 e ja baot 11,50 e.


EMPIRE PLAZA

Empire Plaza tarjosi taannoin tämän maistelukierroksen herkullisimmat won ton -nyytit maittavassa kanaliemessä. Lisänä oli vain pehmeäksi keitettyä jääsalaattia ja seesamiöljyä. Alun perin jääsalaatin tilalla olisi luultavasti kuulunut olla kiinankaalia, jota nykyään näkee entistä harvemmin Suomen kiinalaisravintoloiden listoilla.

Kiinalaisravintolan listalla oli monta dim sumia. Odotukset olivatkin korkealla listan kasvisversiota tilatessa. Se oli onneton suoritus. Nyytissä oli aivan liian paksu kuori, jonka uumenista joutui närppimään muutamaa kikhernettä, porkkanasuikaletta ja sienen palasta.

Missä? Urho kekkosen katu 1 (Kampin kauppakeskus, katutaso), empireplaza.fi.

Koska? Ma–pe 11–23, la 12–23 ja su 12–22.

Paljonko? Won ton -keitto 7,40 e ja dim sumit 7–12 e.


XIAO MEI LIN

”Pikku” Mei Lin toi pöytään dim sumeja, joissa hyvää oli unelman ohut, läpikuultava taikinakuori. Täytteinä oli katkarapua ja possua.

Varsinkin nyyttien vähän jäähdyttyä suussa jäi pistelemään turhalta tuntuva natriumglutamaatti.

Perinteisesti kiinalaisten arvostama, usein suolan ja mausteita korvaava aromivahvenne on saanut pahan maineen. Sitä on epäilty varsinkin vatsavaivojen aiheuttajaksi.

Missä? Lapinlahdenkatu 9, xiao-meilin.com.

Koska? Ma–pe 11–22 ja la 12–22.

Paljonko? Nyyttilajitelmat 12–18,90 e.


BEIJING8

Markettiin oli mennyt nyytteineen Beijing8. Esimerkiksi Helsingin keskustan Stockmannin Food Market Herkun ja Vallilan S-marketin asiakkaat yllättyivät löytäessään pakastekaapista ruotsalaisketjun tuotteita. Ruotsista tuodaan jopa taikina.

Sama yritys aloitti ravintolana Kampin kauppakeskuksen 5. kerroksessa, jossa meininki oli reipasta. Listan mukaan nyyteissä on monenlaisia täytteitä ankasta alkaen. Mutta ”keittiömestarin 9 mykyn valikoimassa” maut eivät sanottavasti erottuneet, vaikka niitä piti olla kolme.

Missä? Urho Kekkosen katu 1 (Kampin kauppakeskus, 5. krs), beijing8.com.

Koska? Ma–to 11–21, pe–la 11–22 ja su 11–18.

Paljonko? Kolme nyyttiä 3,90–4,50 e ja lajitelmat 12–42 e.

KOTO

Japanilaisen ravintola Koton listalta löytyi lupaavasti gyoza-kääröjä. Kysyttäessä alkuperää nyyttien kerrottiin tulleen pakastettuina Thaimaasta saakka. Hyviä ne silti olivat, paljon parempia kuin tavalliset aasialaiskaupan pakastealtaan tuotteet. Mutta pitkä oli ollut matka helppotekoisella tuotteella.

Missä? Lönnrotinkatu 22, ravintola-koto.fi

Koska? Ma–pe 11–14 ja 17–23 ja la 13–23.

Paljonko? Gyozat 7,50 e.

CHENGDU

Chengdu Kulosaaressa korostaa sichuanilaisuuttaan. Gyozan kaltaisissa guotie-nyyteissä tosiaan oli maakunnan mukaista mausteisuutta. Won tonin tapaiset mutta erinäköiset kananyytit tulikuumassa liemessä maistuivat kylmänä kevätpäivänä.

Missä? Svinhufvudintie 1 (Kulosaaren ostoskeskus), chengduravintola.fi.

Koska? Ma–pe 11–22 ja la–su 12–22.

Paljonko? Dumplingit 7,90 e.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 2. 2

  Daddy Greensin pizzat ovat kovatasoisia Roballakin: Peruselementit olivat kunnossa ja reunapalatkin osa ruokanautintoa

 3. 3

  Game of Thrones teki heistä maailmantähtiä ja ystäviä – Sophie Turner ja Maisie Williams haastattelussa, jossa ei ole spoilereita!

  Tilaajille
 4. 4

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 5. 5

  Game of Thronesin viimeisessä jaksossa on jälleen samantapainen möhläys kuin kaksi viikkoa sitten

 6. 6

  Jaksoarvio 5/6: Game of Thronesin viides jakso oli brutaali ja verinen – miltä kaikki näyttää ennen sarjan viimeistä jaksoa?

 7. 7

  Burger Kingin twiitti, jossa se kertoo myyvänsä pirtelöitä, lähti viraaliksi – tapaus kuulostaa käsittämättömältä, mutta taustalla on brexit

 8. 8

  Sdp:n eurovaaliehdokkaan kissanrääkkäämisestä nousi kohu ja sosiaalisessa mediassa myös poliittinen lyömäase – tästä on kyse

 9. 9

  Kohuttu huippuravintola Ultima panostaa omavaraisuuteen ja hyperlähiruokaan, mutta tarjoilija ei osaa edes sanoa, mistä kalat tai viiriäiset ovat tulleet

 10. 10

  Turkuun piti tulla havainnekuvan mukaan suorastaan taiteellinen funikulaari, mutta toisin kävi – lopputulos on malliesimerkki maailman vanhimmasta meemistä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 2. 2

  Game of Thronesin viimeisessä jaksossa on jälleen samantapainen möhläys kuin kaksi viikkoa sitten

 3. 3

  Game of Thrones teki heistä maailmantähtiä ja ystäviä – Sophie Turner ja Maisie Williams haastattelussa, jossa ei ole spoilereita!

  Tilaajille
 4. 4

  Burger Kingin twiitti, jossa se kertoo myyvänsä pirtelöitä, lähti viraaliksi – tapaus kuulostaa käsittämättömältä, mutta taustalla on brexit

 5. 5

  Game of Thronesin viides viikko: Vihaisia faneja ja George R. R. Martinin kommentteja internetin idiotismista

 6. 6

  Sdp:n eurovaaliehdokkaan kissanrääkkäämisestä nousi kohu ja sosiaalisessa mediassa myös poliittinen lyömäase – tästä on kyse

 7. 7

  Nämä kolme tekijää synnyttivät uuden, mahtavan jazzyhtyeen – ja juuri ne asiat Yle unohti tyystin euroviisufiaskossaan

 8. 8

  Daddy Greensin pizzat ovat kovatasoisia Roballakin: Peruselementit olivat kunnossa ja reunapalatkin osa ruokanautintoa

 9. 9

  Jaksoarvio 5/6: Game of Thronesin viides jakso oli brutaali ja verinen – miltä kaikki näyttää ennen sarjan viimeistä jaksoa?

 10. 10

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jaksoarvio 5/6: Game of Thronesin viides jakso oli brutaali ja verinen – miltä kaikki näyttää ennen sarjan viimeistä jaksoa?

 2. 2

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 4. 4

  Game of Thronesin viimeisessä jaksossa on jälleen samantapainen möhläys kuin kaksi viikkoa sitten

 5. 5

  Game of Thronesin viides viikko: Vihaisia faneja ja George R. R. Martinin kommentteja internetin idiotismista

 6. 6

  Naissoturin rooli Game of Thronesissa pakotti Gwendoline Christien kyseenalaistamaan käsityksensä naiseudesta

 7. 7

  Facebookin uumenissa pieni joukko moderoijia siivoaa suomalaisten törkyjä – ”Välillä pelkään maailman­kuvani ja optimismini puolesta”

  Tilaajille
 8. 8

  Yli 730 000 ihmistä vaatii Game of Thronesin viimeisen kauden filmaamista uusiksi ”pätevämmillä kirjoittajilla”, mutta tekijät eivät ole faneille mitään velkaa

 9. 9

  ”Serkun entinen poikaystävä oli Aromipesän mainoskasvo” – Suomalaiset alkoivat jakaa mitättömimpiä julkisuuden hetkiään, parasta somessa juuri nyt

 10. 10

  Snapchat julkaisi uuden sukupuoli­filtterin, joka villitsi sosiaalisen median mutta sai kritiikkiä transyhteisöiltä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kahden vuoden ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

 2. 2

  Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

 3. 3

  Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

 4. 4

  Yli kolme vuotta syyttömänä vankeudessa ollut suomalaismies vaatii miljoonakorvausta, perustelee vaatimusta Anneli Auerin tapauksella

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 6. 6

  Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Ensinnäkin se muuli oli 13 senttimetriä luvattua matalampi”

 7. 7

  Monessa parisuhteessa vallitsee tuhoisa kierre, jonka keskiössä on älypuhelin – Sadat lukijat kertoivat HS:lle karusta maailmasta, jossa some on aina läsnä ja pilaa suhteen

  Tilaajille
 8. 8

  Testaa, tunnistatko menneiden vuosikymmenten suosikkiautot – Miksi kauniita klassikkomalleja ei voida valmistaa uudelleen nykyaikaisella teknologialla?

 9. 9

  Näin puolueet linjaavat ilmastosta, maahan­muutosta ja laitaoikeistoa ravistelevasta Venäjä-skandaalista – HS:n suuri euro­vaalitentti suorana Sanoma­talosta juuri nyt

 10. 10

  Myös translaki hiertää yhä Sääty­talolla: Keskusta haluaisi sallia suku­puolen juridisen korjaamisen vain täysi-ikäisille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Uusi direktiivi tulee voimaan syksyllä: Näin maksaminen verkkokaupoissa ja tunnistautuminen pankissa muuttuvat

 2. 2

  Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Ensinnäkin se muuli oli 13 senttimetriä luvattua matalampi”

 3. 3

  Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

 4. 4

  Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

 5. 5

  Terä kaulalle ja pippurikaasua naamalle – Irakissa taistellut erikoisjoukkojen luutnantti kertoo, ettei aja kaikkialle Helsingin yössä

  Tilaajille
 6. 6

  Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

 7. 7

  Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

 8. 8

  Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

 9. 9

  Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä

 10. 10

  Monessa parisuhteessa vallitsee tuhoisa kierre, jonka keskiössä on älypuhelin – Sadat lukijat kertoivat HS:lle karusta maailmasta, jossa some on aina läsnä ja pilaa suhteen

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

  Tilaajille
 2. 2

  Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

  Tilaajille
 3. 3

  Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

 4. 4

  Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

 5. 5

  Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

  Tilaajille
 6. 6

  Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

  Tilaajille
 7. 7

  25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

 8. 8

  Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

 9. 9

  ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

  Tilaajille
 10. 10

  Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

 11. Näytä lisää