Suomalaissairaaloissa tapahtuu ”synnytysväkivaltaa” ja siitä on nyt puhuttava, sanoo uusi kampanja – Kätilöliitto pitää sanaa valitettavana

Minä myös synnyttäjänä -kampanja on kerännyt kokemuksia synnytyksen aikaisesta kaltoinkohtelusta. Lyhyessä ajassa kertomuksia on tullut noin 130.

”Minun #metoo-kokemukseni on siellä synnytyksessä”, sanoo Katri Immonen.

Immosen kokemus on jotain, mitä hän kutsuu synnytysväkivallaksi. Sitä tapahtuu myös suomalaisissa sairaaloissa, ja siitä on nyt aika puhua.

Siksi Immonen koordinoi uutta, toukokuun alussa julkistettua Minä myös synnyttäjänä -kampanjaa. Kampanja pyrkii tekemään niin sanotun synnytysväkivallan näkyväksi.

Siis minkä?

Synnytysväkivallalla kampanja tarkoittaa karkeistaen sitä, että kätilöt ja lääkärit tekevät naisille lääketieteellisiä operaatioita, joihin he eivät ole antaneet suostumustaan, heille ei selitetä asioita tarpeeksi seikkaperäisesti tai heitä muuten kohdellaan alentuvasti.

”Näemme ilmiön niin, että sen alle mahtuu tosi monenlaisia asioita. On ihan konkreettista väkivaltaa. Esimerkiksi, että ihmiseen kajotaan kertomatta tai ilman suostumusta tai että toimenpiteitä ja tutkimuksia tehdään salaa esimerkiksi niin, että välilihan leikkaamisesta saadaan kuulla vasta synnytyksen jälkeen”, Immonen sanoo.

Immonen ja kampanjan muut aktiivit ovat keränneet kertomuksia synnytyksen aikaisesta väkivallasta. Runsaan viikon aikana niitä on Immosen mukaan saatu noin 130.

”Joissain kertomuksissa on sentyyppisiä tilanteita, että repeämiä ommellaan niin, ettei puudute toimi. Synnyttäjä huutaa ja yrittää potkia työntekijöitä pois, mutta häntä pidetään paikallaan ja kivulias toimenpide suoritetaan.”

Kipu kuuluu yleensä synnytykseen, mutta kärsimykseksi ja väkivallaksi se kampanjan mukaan muuttuu, jos synnyttäjä ei pärjää kivun kanssa ja kokemus sivuutetaan eikä tukea tai lievitystä tarjota, sanoo Immonen.

Koska tämä on kampanjan mielestä väkivaltaa, ja se kohdistuu nimenomaan naisiin, synnytysväkivalta ja sitä tuottava ja mahdollistava kulttuuri nähdään ”sukupuolittuneena, institutionalisoituna väkivallan muotona, joka odottaa synnyttäjää erityisesti synnytyssairaalassa”.

Tuohon kulttuuriin mahtuu myös syrjintää etnisyyden tai seksuaaliseen suuntautumisen takia sekä pakottamista ja uhkailua.

”Ajattelemme ilmiötä siinä mielessä laajasti, että vakavan väkivallan lisäksi se koskee tylysti puhumista ja töykeyttä, esimerkiksi naureskelua ihmisille, jotka tulevat sairaalaan synnytystoivelistan kanssa. Tällainen kulttuuri mahdollistaa väkivaltaa ja voi tuottaa turvattomuutta ja huonoa oloa synnytyksessä”, Immonen sanoo.

Naisten oikeudesta fyysiseen ja henkilökohtaiseen seksuaaliseen koskemattomuuteen on puhuttu viimeisen puolentoista vuoden mittaan paljon #metoo-kampanjan yhteydessä. Synnytysväkivallassa on Immosen mukaan hyvin samanlaisia piirteitä.

”Kokemus ja seuraukset ovat hyvin samanlaisia kuin ylipäätään seksuaalisessa väkivallassa jo sitä kautta, että elimet, millä synnytät, ovat samoja kuin millä harrastat seksiä. Asiat tapahtuvat ihmisen äärimmäisen herkällä ja intiimillä alueella.”

Tekemällä kampanjan mielestä ”piilotetun, vähätellyn ja vaietun” asian näkyväksi se voidaan lopettaa tai ainakin sitä voidaan vähentää, uskovat Immonen ja muut kampanjan aktiivit.

Latteäiti-nimimerkillä bloggaavan Immosen alkusyy kampanjalle oli runsaan kuuden vuoden takaisessa synnytyksessä ja ”sen prosessoinnissa ennen myöhempää synnytystä”.

”#metoo-kampanja herätteli pohtimaan, että sukupuolittunutta väkivaltaa tapahtuu myös instituutioiden sisällä. Synnytyksen jälkeen olen löytänyt paljon muita, joilla on sama kokemus tai samansuuntaisia ajatuksia.”

Kampanjan Facebook-postaus 2. toukokuuta keräsi lyhyessä ajassa parisataa vastausta ja yli 200 jakoa. Niiden perusteella ilmiö on todellinen.
Kampanjan aktiivit ovat sitä mieltä, etteivät he kampanjallaan mustamaalaa synnytyssairaaloiden työntekijöitä, vaan vaativat vain muutosta.

Suomen Kätilöliiton puheenjohtaja Marjo Lyyra on tutustunut kampanjaan. Hänestä on surullista, että sellaista tarvitaan.

”Kampanjassa mainituista asioista on tosi tärkeää puhua, aihe on hyvin tärkeä. Synnytyksen aikaista kaltoinkohtelua tapahtuu, varmasti”, Lyyra sanoo.

Hän ei kuitenkaan voi hyväksyä sitä, että kampanjassa puhutaan nimenomaan ”väkivallasta”.

Sanan käyttö on Lyyran mielestä julmaa synnyttäjää ja hoitohenkilökuntaa kohtaan.

”Minulle ’väkivalta’ tarkoittaa sitä, että toista haluaa tarkoituksellisesti vahingoittaa fyysisesti tai henkisesti. En voi uskoa, että kukaan haluaisi tietoisesti satuttaa varsinkaan synnytyshetkellä, joka on naisen elämän tärkein ja mullistavin kohta.”

Lyyra sanoo kuitenkin ymmärtävänsä, että huono kohtelu voidaan nähdä väkivaltana. Kokemusta väkivallasta ei voi väheksyä.

”Mutta silloin siitä pitää puhua miljoonaan kertaan, ei rinnastaa tahalliseen pahantekoon. Ei ole sopivaa, että komennetaan tai kajotaan ilman lupaa. Mutta synnytyksissä on myös tilanteita, jolloin on pakko tehdä jotain, johon ei voida odottaa suostumusta tai antaa tarpeeksi tietoa juuri siinä tilanteessa. Tällaisissa tapauksissa tieto täytyy antaa viimeistään synnytyksen jälkeen, jos tilanne on sitä ennen ollut kaoottinen.”

Lyyran mukaan tällaiset tilanteet täytyy jälkikäteen purkaa niin monta kertaa, että äiti ymmärtää, että asiat tehtiin hänen ja lapsen paras mielessä. Myös henkilökunta on tällaisissa tilanteissa kovassa paikassa.

”Usein ei välttämättä huomaa tekevänsä äidin mielestä väärin”, Lyyra sanoo.

Jos äidin kokemus on, että hoitohenkilökunta on tiuskinut ja tehnyt asioita lupaa kysymättä, on kommunikaatiossa paljon vialla, sanoo Lyyra. Silloin täytyisi olla aikaa keskustella viimeistään synnytyksen jälkeen.

Pääperiaate on, että äiti päättää. Tästä voi kuitenkin syntyä tilanteita, jossa kaikki päätökset ovat jossain mielessä vääriä.

”Jos äiti ei suostu mihinkään ja me hoitohenkilökuntana suostumme siihen, että äiti ei suostu, niin missä menee raja?” kysyy Lyyra.

Jos äiti on esimerkiksi kieltäytynyt sikiöseurannasta ja muista toimenpiteistä ja jos lapsi onkin huonokuntoinen syntyessään tai äiti sen jälkeen hengenvaarassa ja vuotamassa kuiviin, niin mikä on kenenkin vastuulla?

”Synnyttäjä on kuitenkin tullut sairaalaan, jolloin vastuu ei voi olla hänen. Meidän vastuullamme on tehdä päätöksiä ja mahdollisesti myös pyörtää synnyttäjän tahto. Oltiinko silloin väkivaltaisia tai kohdeltiinko huonosti jos menimme synnyttäjän tahtoa vastaan? Kokemus on todennäköisesti, että kyllä oltiin.”

”Ei ole helppo aihe tämä”, Lyyra jatkaa. Siitä pitää puhua, mutta Lyyra ei ole varma, ovatko kauhukertomukset oikea tapa.

”Ketä kampanja siinä suhteessa palvelee, jos se lisää huolta ja ahdistusta vanhemmissa?”

Kampanjan koordinaattori Immonen myöntää, että asiaa pohdittu paljon.

”Tuntuu ristiriitaiselta, koska haluaisi varjella raskaana olevien ja tulevien synnyttäjien luottamusta siihen, että kaikki voi mennä hyvin. Meidän kulttuurissa kerrotaan aika paljon kauhutarinoita synnytyksistä. Emme haluaisi vahvistaa sitä. Mutta koimme, että tämä on niin tärkeä ilmiö, että se on pakko tuoda julki”, Immonen sanoo.

Ilmiöstä ei hänen mukaansa oikein voi puhua silotellen, koska se on ”juuri niin kauheaa kuin se on”.

Kampanjan lähtökohta on, että vaikka jokainen synnyttäjä ei kokisi itsemääräämisoikeuden loukkauksia väkivaltana, ne ovat osa synnytysväkivallan kulttuuria, joka mahdollistaa henkisen ja fyysisen väkivallan, samaan tapaan kuin raiskauskulttuuri mahdollistaa rajun seksuaalisen väkivallan.

”Toivomme kuitenkin, ettei kampanja ruoki ajatuksia, että synnyttäminen sinänsä olisi kauheaa ja tuskallista kärsimystä. Iso osa kokemuksista johtuu siitä, että synnyttäjien itsemääräämisoikeutta poljetaan ja että ihmisiä ei kunnioiteta”, Immonen sanoo.

Kampanjan sivuille ja some-postauksiin on myös lisätty varoituksia.

Jos synnytys on lähellä ja on jo valmiiksi herkässä tilassa, kaikkein pahimpia juttuja ei kannata lukea.

Lyyra sanoo henkilökohtaisesti ja Kätilöliiton puolesta irtisanoutuvansa ”synnytysväkivallasta.

”En usko, että kukaan haluaa olla tietoisesti inhottava.”

Toisaalta jossain on Lyyran mukaan ongelma, jos synnytyksen jälkeen äidille on jäänyt kuva, että hänet on käytännössä raiskattu, ja samaan aikaan hoitohenkilökunnan mielestä kaikki on mennyt hyvin.

”Meillä täytyy olla riittävät resurssit käydä asia läpi viimeistään jälkikäteen, ettei näin kävisi.”

Hoitohenkilökunnalle pienet rutiinijutut voivat olla synnyttäjälle suuria. Lyyra mainitsee esimerkkinä sisätutkimuksen. Jos sitä ei ole tehty eikä tarvittu raskauden aikana, se voi olla ”järkyttävä ja tuntua hyväksikäytöltä”.

”Silloin pitäisi osata sanoa, että olen tosi pahoillani, että sattuu ja joudun kaivamaan syvemmältä, mutta tämä kuuluu synnytyksen kulkuun.”

Synnytysvalmennusten poistuminen sairaaloista on Lyyran mukaan vaikuttanut siihen, että äidit eivät välttämättä tiedä, mitä synnytyksen aikana on edessä.

Suomi on jo pitkään kuulunut maihin, joissa äitiys- ja imeväiskuolleisuus ovat alhaisia. Suomen lapsikuolleisuus on pienimpiä maailmassa.

Lisäys 8.5. kello 10.05: Lisätty viimeinen kappale, jossa puhutaan äitiys- ja imeväisyyskuolleisuudesta.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Burger Kingin twiitti, jossa se kertoo myyvänsä pirtelöitä, lähti viraaliksi – tapaus kuulostaa käsittämättömältä, mutta taustalla on brexit

 2. 2

  Nämä kolme tekijää synnyttivät uuden, mahtavan jazzyhtyeen – ja juuri ne asiat Yle unohti tyystin euroviisufiaskossaan

 3. 3

  Lauluja muutettu vähemmän rasistisiksi, ei Allah-mainintoja eikä luonnottoman kapeita vyötäröitä – Disneyn uusi ja vanha Aladdin poikkeavat toisistaan vähän mutta merkittävästi

 4. 4

  Opiskelija kertoi kohdanneensa yliopistossa rasismia, naapuriyliopiston perussuomalaisjärjestö vastasi tylysti: ”Albaani albaanina eikä suomalaisena”

 5. 5

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 6. 6

  15 parasta elokuvaa valkokankailla juuri nyt

  Tilaajille
 7. 7

  Seisoin häkissä, jota laskettiin syvälle mereen ja pakokauhu iski oikeasti – Testasimme Playstationin uutta virtuaalilaitetta, tältä se tuntui

 8. 8

  Kaikki Flow-artistit selitettynä: Lue tämä, niin tiedät, mitä kuuntelet

  Tilaajille
 9. 9

  ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

 10. 10

  Game of Thronesin viides viikko: Vihaisia faneja ja George R. R. Martinin kommentteja internetin idiotismista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

 2. 2

  Lauluja muutettu vähemmän rasistisiksi, ei Allah-mainintoja eikä luonnottoman kapeita vyötäröitä – Disneyn uusi ja vanha Aladdin poikkeavat toisistaan vähän mutta merkittävästi

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 4. 4

  Opiskelija kertoi kohdanneensa yliopistossa rasismia, naapuriyliopiston perussuomalaisjärjestö vastasi tylysti: ”Albaani albaanina eikä suomalaisena”

 5. 5

  EU, mitä se edes tekee ja miten? Pyysin Instagram-seuraajiani kysymään mitä vain – tässä kymmenen vastausta heille, jotka saivat kerrankin kysyä häpeilemättä

 6. 6

  Game of Thrones teki heistä maailmantähtiä ja ystäviä – Sophie Turner ja Maisie Williams haastattelussa, jossa ei ole spoilereita!

  Tilaajille
 7. 7

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 8. 8

  Uutta Hello Stranger -ravintolaa on vaikea määritellä, mutta ruoka ja drinkit olivat neljän tähden arvoisia

 9. 9

  Sdp:n eurovaaliehdokkaan kissanrääkkäämisestä nousi kohu ja sosiaalisessa mediassa myös poliittinen lyömäase – tästä on kyse

 10. 10

  Uutisraportti-podcastissa puhutaan euroedustajien moraalista, Itävallan videoskandaalista ja hallitusneuvotteluista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 2. 2

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 3. 3

  Game of Thronesin viimeisessä jaksossa on jälleen samantapainen möhläys kuin kaksi viikkoa sitten

 4. 4

  Game of Thronesin viides viikko: Vihaisia faneja ja George R. R. Martinin kommentteja internetin idiotismista

 5. 5

  Facebookin uumenissa pieni joukko moderoijia siivoaa suomalaisten törkyjä – ”Välillä pelkään maailman­kuvani ja optimismini puolesta”

  Tilaajille
 6. 6

  Yli 730 000 ihmistä vaatii Game of Thronesin viimeisen kauden filmaamista uusiksi ”pätevämmillä kirjoittajilla”, mutta tekijät eivät ole faneille mitään velkaa

 7. 7

  ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

 8. 8

  Jaksoarvio 5/6: Game of Thronesin viides jakso oli brutaali ja verinen – miltä kaikki näyttää ennen sarjan viimeistä jaksoa?

 9. 9

  Game of Thrones teki heistä maailmantähtiä ja ystäviä – Sophie Turner ja Maisie Williams haastattelussa, jossa ei ole spoilereita!

  Tilaajille
 10. 10

  Snapchat julkaisi uuden sukupuoli­filtterin, joka villitsi sosiaalisen median mutta sai kritiikkiä transyhteisöiltä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Grace sanoo olevansa lesbo, ja kotimaassa se tietää vankilaa – Nyt hän elää Italiassa, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

  Tilaajille
 2. 2

  Lohduttomat kuvat paljastavat minkälaista ryönää Helsinki kumosi viime talvena suoraan mereen

 3. 3

  Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

 4. 4

  Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

 5. 5

  Finanssialan kulisseissa kiista: Eläkeyhtiöiden edunvalvoja kieltäytyi lähtemästä poliittiseen kamppailuun Sdp:tä vastaan

 6. 6

  Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

 7. 7

  Kuvauskiellolla halusin suojella lastani, mutta hän joutui pukemaan päälleen hiostavan ison punaisen liivin

 8. 8

  Tutkimus: Theia-planeetta toi veden maapallolle samassa törmäyksessä, jossa Kuu syntyi

 9. 9

  Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

  Tilaajille
 10. 10

  Yksi EU:n työkalu käynnisti huomaamattoman murroksen, joka voi vähentää Euroopan päästöjä nopeasti ja dramaattisesti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

  Tilaajille
 2. 2

  Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

 3. 3

  ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat yli­hintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennus­liikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

  Tilaajille
 4. 4

  Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, sanoo psykologi

  Tilaajille
 5. 5

  Kirkossa kuohuu: Korkeaan virkaan valittiin esittelijän miespuolinen kaveri tohtorinaisen sijaan

 6. 6

  Perussuomalaisten opiskelijajärjestö erotettiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta

 7. 7

  Liikenteenjakaja rakennettiin vinoon keskelle ajokaistaa Espoossa ja autoilijat alkoivat heti ajaa sitä päin

 8. 8

  Aku Hirviniemen ahdistelu­syytteiden taustalla yöllinen hätä­puhelu

 9. 9

  Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

 10. 10

  Näyttelijä Geoffrey Rush saa Australian historian suurimmat korvaukset kunnianloukkauksesta voitettuaan #metoo-oikeudenkäynnin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

  Tilaajille
 2. 2

  Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

  Tilaajille
 3. 3

  Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

  Tilaajille
 4. 4

  Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  Tilaajille
 5. 5

  Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

  Tilaajille
 6. 6

  Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

  Tilaajille
 7. 7

  Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

 8. 8

  ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

  Tilaajille
 9. 9

  25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

 10. 10

  Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

 11. Näytä lisää