Tutkija selvitti Suomen poliitikoiden somettamista vaalien alla – perussuomalaisten ylivoima oli mykistävää

Sosiaalinen media on tutkija Aleksi Knuutilan sanoin närkästyksen kone, joka suosii tiettyjä tunteita, kuten suuttumusta. Samalla se suosii tiettyjä poliittisia toimijoita.

Eduskuntavaaleja edeltäneen kahden vuoden aikana perussuomalaisilla ja heidän kärkiehdokkaillaan oli Facebookissa lähes yhtä paljon jakoja kuin kaikilla muilla puolueilla ja heidän kärkiehdokkaillaan yhteensä.

Puolue on sosiaalisessa mediassa siis jättiläinen.

Näin laski vapaa tutkija ja kirjoittaja Aleksi Knuutila osana Vaalivahti-hanketta, jossa on joukkovoimalla kerätty 13 000 mainoksen arkisto eduskuntavaaleista. Knuutila ja kumppanit tekevät arkiston ja muiden lähteiden avulla tutkimusta sosiaalisen median käytöstä eduskuntavaaleissa ja poliittisissa strategioissa.

Ensimmäinen tulos työstä oli toukokuun alkupuolella julkaistu juttu Politiikasta-verkkolehdessä.

Sen päähavainto: ”Sosiaalinen media on eräänlainen närkästyksen kone, joka on viritetty nostamaan esille suuttumusta tai katkeruutta herättäviä sanomia.”

Erityisen hyvin närkästyksen kone näyttää toimivan niin sanotun uusoikeiston kohdalla.

Knuutilan mielestä yleinen oikeistopopulismi-käsite ei kuvaa halla-aholaisia perussuomalaisia. Uusoikeistolla hän tarkoittaa ruotsidemokraattien ja Saksan AfD:n kaltaisia uusia eurooppalaisia liikkeitä, joissa yhdistyvät jos ei suoranainen etnonationalismi niin ainakin ”etnopluralismin kritiikki” ja libertaristinen talouspolitiikka.

”Kansainvälinen ilmiö on, että perussuomalaisten kaltaisilla uusoikeistolaisilla puolueilla on mennyt sosiaalisessa mediassa todella hyvin. Se on heille tärkeä kanava ja sitä kautta he saavat enemmän näkyvyyttä kuin muut puolueet. Ruotsissa ruotsidemokraatit on seuraajissa selvä ykkönen, Saksassa AfD, Itävallassa FPÖ”, Knuutila sanoo.

Suomessa tilanne on Knuutilan mukaan monimutkaisempi.

Perussuomalaisilla ei ole ylivoimaa seuraajissa, mutta puolueen ja somessa suosituimpien ehdokkaiden tuottama sisältö näyttää pärjäävän erinomaisesti. Viestit tuottavat paljon vuorovaikutusta ja keskustelua.Kaiken lisäksi Knuutilan perussuomalaisille laskemat luvut ovat todennäköisesti jopa hieman alakantissa, koska puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei ole mukana. Hän ei käytä Facebookissa erillistä poliitikkosivua, vaan hoitaa politikoinnin omalta henkilökohtaiselta sivultaan. Henkilökohtaisen vaikkakin varsin julkisen profiilin tietojen käyttäminen olisi Knuutilan mukaan tutkimuseettisesti kyseenalaista, koska mukana saattaisi olla viestejä joita ei ole tarkoitettu julkisiksi.

Perussuomalaiset ovat siis joka tapauksessa näkyvyydeltään ylivoimaisia.

Mistä tämä johtuu? Sitä Knuutila on yrittänyt vaalien jälkeen selvittää.

”Näkökulma asian selvittämiseen lähti tunteista. Puolueiden viestit eivät eroa pelkästään asiasisällön puolesta, vaan ne pyrkivät synnyttämään erilaisia tunnelatauksia. Nämä myös selittävät osin, miksi toiset saavat viestinsä niin hyvin läpi sosiaalisessa mediassa.”

Facebookissa on ollut mahdollista reagoida viesteihin tykkäyksen lisäksi viidellä erilaisella emojilla helmikuusta 2016 lähtien. Suomeksi reaktioiden nimet ovat ”ihastu”, ”haha”, ”wau”, ”surullinen” ja ”vihainen”.

Reaktiot eivät varmasti vastaa täysin erilaisten poliittisten viestien herättämiä tunteita, mutta niiden avulla voi Knuutilan mukaan vertailla poliittisia toimijoita ja tulkita taistelua suosiosta.

Facebookia käytti viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla päivittäin 2,3 miljoonaa suomalaista. Se on sosiaalisen median alustoista selvästi suosituin.Yllä olevassa tilastossa kaikkien 1.2.2017–14.4.2019 julkaistujen viestien saamat reaktiot on laskettu yhteen. Toisin sanoen muutamat kymmenet erityisen suositut julkaisut vaikuttavat kokonaistilanteeseen paljon.

Kuitenkin ne julkaisut, jotka saavat paljon tunnereaktioita, synnyttävät useimmiten myös paljon suuttumusta, ja havainto pätee muissakin kuin erityisen suosituissa julkaisuissa, Knuutila sanoo.

Kokoomus näytti absoluuttisilla luvuilla laskettuna herättävän eniten naurureaktioita.

”Nauru liittyy usein pilkkaan. Kokoomus oli ikään kuin naurun kohteena, vaikka tämä ei ollut heidän tarkoituksensa”, Knuutila sanoo.

Myös keskusta sai eniten naurureaktioita.

Sdp sai eniten ihastumisreaktioita.

Vihreät näytti Knuutilan mukaan empaattisimmilta, heidän saamistaan reaktioista 25 prosenttia oli surullisia. Samalla vihreät sai aineistossa toiseksi eniten ihastumisreaktioita.

Perussuomalaiset saivat selvästi eniten vihareaktioita. Ainoana puolueena heidän viesteilleen annetuista reaktioista yli puoluet oli vihanaamaa. Tämä ei luonnollisestikaan tarkoita että vihaisuus olisi kohdistunut perussuomalaisiin – vaikka sekin on mahdollista – vaan esimerkiksi sitä että heidän jakamansa kuva, linkki, tarina tai muu väite on saanut ihmiset ilmaisemaan tuohtumustaan.

Myös vasemmistoliiton viestien reaktioissa suuttumus erottui muista selvästi.

Samaan aikaan vasemmistoliiton viestejä jaettiin ylivoimaisesti muita puolueita enemmän lukuun ottamatta perussuomalaisia, jotka olivat siis omassa luokassaan.

Eniten vihaisia reaktioita keränneiden puolueiden viestit siis myös levisivät pisimmälle.

Jos puolueita verrataan yksittäisten julkaisujen keskiarvojen perusteella, erot ovat pienempiä mutta samansuuntaisia kuin absoluuttisissa reaktiomäärissä. Perussuomalaiset on tällä tavalla mitattuna ainoa puolue, jonka viestien reaktioissa on enemmän suuttumusta kuin ihastusta.

Analyysin perusteella suuttumus ja suuret jakomäärät kulkevat järjestelmällisesti käsi kädessä. Ja toisin päin: jos Facebook-sivu ei herätä merkittävää suuttumusta, sillä ei ole myöskään merkittävää suosiota.

”Yksi selitys on, että suuttumus on aktiivinen tunne. Ilosta ihmiset saattavat lyhyesti hymähtää, mutta toiminta, muille kertomisen pakko ja vaiva sen eteen, vaatii aktivoivan reaktion”, Knuutila sanoo.

Useamman tutkimuksen mukaan erityisesti suuttumus ja pelko saavat ihmiset huomioimaan kampanjan viestinnän paremmin, muistamaan viestit paremmin ja vaivautuvan äänestämään todennäköisemmin.

Selitys liittyy siis osin inhimillisiin reaktioihin.

Asiassa on kuitenkin myös tekninen puoli.

”Facebookin algoritmit havaitsevat, minkätyyppiset viestit saavat ihmiset liikkeelle ja synnyttävät reaktioita. Näitä algoritmit nostavat esille ja sitä kautta varmistavat, että viestit näkyvät suuremmalle määrälle ihmisiä”, Knuutila sanoo.

Facebook muutti käyttäjien uutisvirtaa vuoden 2018 alussa. Uutisvirrassa pitäisi nykyisin näkyä enemmän kaverien ja omien yhteisöjen päivityksiä, vähemmän erilaisten sivujen viestejä ja uutisia. Mark Zuckerbergin mukaan tavoitteena muutoksessa oli, että vuorovaikutus ja nimenomaan ”merkityksellinen” vuorovaikutus kasvaisi ja että Facebookissa käytetty aika ei menisi hukkaan vaan olisi arvokasta (”well spent”).

Tilastojen mukaan ainakin englanninkielisiin julkaisuihin sitoutuminen (tykkäykset, jaot ja reaktiot) on lisääntynyt, mutta on avoin kysymys, onko käytetty aika arvokasta. Näyttää siltä, että algoritmit ovat nostaneet erimielisyyttä aiheuttavien julkaisujen näkyvyyttä, suosituimmissa julkaisuissa politiikka jyllää ja että suosituin reaktio menestyneimmissä julkaisuissa on suuttumus.

Knuutila kutsuu Facebookin nykyistä inkarnaatiota närkästyksen koneeksi. Algoritmit suosivat närkästyksen synnyttävää sisältöä. Tutkijan kannalta mielenkiintoista on, että kun algoritmit kerran suosivat tietynlaisia tunteita, ne suosivat myös tietynlaisia poliittisia tyylejä ja toimijoita.

”Näyttää, että perussuomalaisten politiikan tyyli ja sisältö on sellaista, jota somen konelogiikka tahattomasti vahvistaa.”

Perussuomalaiset muistuttaa nykyisin paljon monia muita eurooppalaisia uusoikeistopuolueita tai oikeistoradikaaleja. Samalla muukalaisvastainen ja salaliittoihin viittaava kuvasto on siirtynyt puolueen reunamilta keskeiseksi osaksi viestintää, Knuutila sanoo.

Knuutila sanoo yllättyneensä, miten erilainen kuva puolueesta syntyy sosiaalisen median viestien kautta verrattuna uutislähteisiin.

”Siellä puhuttiin esimerkiksi näistä traagisista Oulun seksuaalirikosepäilyistä hirveän pitkään ja viestittiin tosi hartaasti. Maahanmuuttajien rikokset ovat tosi vahvasti framilla siellä.”

Knuutilan mukaan viestit esitettiin usein niin, että jotain hirveää on tapahtunut ja media ei halua asiasta kertoa, että nyt kerrotaan totuus, jota valtamedia yrittää hyssytellä.

”Tämä on myös yksi resepti, joka toimii someympäristössä. Väitetään, että asiaa yritetään peitellä, mutta täältä pystyt lukemaan totuuden”, Knuutila sanoo.

”Voisi myös perustellusti sanoa, että tämä resepti on aika vaarallinen, kun se heikentää luottamusta instituutioihin. Ja tätä käytetään tehokkaasti perussuomalaisten someviestinnässä.”

Salaliitto. Toimii somessa.

Salaliitot ja muukalaisvastaisuus kiteytyivät perussuomalaisten eduskuntavaalivideolla. Mikä ikinä videon varsinainen viesti olikaan, yksi asia on varma: video kannusti närkästymään.

Yleisradio julkaisi videosta tutkijoiden analyysin sen jälkeen, kun videon aiheuttama närkästys oli levinnyt sosiaalisesta mediasta myös suomalaisten viestinten uutisiin. Haastatellun populismin tutkijan Tuukka Ylä-Anttilan mukaan videota ensimmäisenä levittäneet poliittiset vastustajat tekivät videosta puhuessaan perussuomalaisten vaalityötä.

Vastakkainasettelua ja poliittisten vastustajien reaktioita videolla mitä todennäköisimmin myös haettiin, sanoi Ylä-Anttila Ylelle, ja sanoo myös Knuutila.

Kun varsinkin Twitterissä kyseenalaistettiin, miksi Finnkino näyttää perussuomalaisten vaalivideon traileria, ja Finnkino vastasi 25. maaliskuuta, että kampanja päättyy seuraavana päivänä, asia levisi lopulta kaikkiin suurimpiin suomalaisviestimiin. Ainakin Helsingin Sanomat ja Yle uutisoivat ensin virheellisesti, että Finnkino keskeyttäisi trailerin esittämisen. Tosiasiassa kampanja oli päättymässä joka tapauksessa.

Jo sitä ennen videosta oli kirjoitettu esimerkiksi Iltalehdessä, jossa toimittaja Lauri Nurmi yhdisti ulkoministeri Timo Soiniin kohdistuneen päällekäyntiyrityksen ja videon väkivalta- ja salaliittokuvaston.

Mutta videohan on fiktiota, perussuomalaiset vastasivat.

Niinpä niin, joka tapauksessa video sai jatkuvasti lisää ilmaista mainosta.

Nytin tietojen mukaan ainakin Ylen toimituksessa käytiin keskustelua siitä, tuleeko videosta kirjoittaa yhtään juttua. Video oli somessa puheenaihe, kyllä, mutta samalla se on selvä provokaatio. Miksi tarttua siihen?

Närkästyksen kone voitti, ja somejulkisuus siivilöityi viestimiin.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 3. 3

  Opiskelija kertoi kohdanneensa yliopistossa rasismia, naapuriyliopiston perussuomalaisjärjestö vastasi tylysti: ”Albaani albaanina eikä suomalaisena”

 4. 4

  Game of Thronesin tekijöille tapahtui käsittämätön moka – HBO kommentoi asiaa huumorilla

 5. 5

  Saruman julkaisi jälleen jouluisen hevibiisin

  Tilaajille
 6. 6

  Uusi elektronisen musiikin festivaali tulee Helsinkiin heinäkuussa

 7. 7

  Maailman naurettavin hevibändi Manowar saapuu klubikeikalle Suomeen, ja liput maksavat enemmän kuin Justin Bieberillä – miksi?

 8. 8

  Suomalaissairaaloissa tapahtuu ”synnytysväkivaltaa” ja siitä on nyt puhuttava, sanoo uusi kampanja – Kätilöliitto pitää sanaa valitettavana

 9. 9

  Tinder – näin nettideittailun uusi aalto valtasi Suomen

  Tilaajille
 10. 10

  Jaksoarvio 4/6: Game of Thronesin neljäs jakso paljasti isoja ongelmia, mutta tarjosi myös sarjaa parhaimmillaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

 2. 2

  Lauluja muutettu vähemmän rasistisiksi, ei Allah-mainintoja eikä luonnottoman kapeita vyötäröitä – Disneyn uusi ja vanha Aladdin poikkeavat toisistaan vähän mutta merkittävästi

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 4. 4

  Opiskelija kertoi kohdanneensa yliopistossa rasismia, naapuriyliopiston perussuomalaisjärjestö vastasi tylysti: ”Albaani albaanina eikä suomalaisena”

 5. 5

  EU, mitä se edes tekee ja miten? Pyysin Instagram-seuraajiani kysymään mitä vain – tässä kymmenen vastausta heille, jotka saivat kerrankin kysyä häpeilemättä

 6. 6

  Game of Thrones teki heistä maailmantähtiä ja ystäviä – Sophie Turner ja Maisie Williams haastattelussa, jossa ei ole spoilereita!

  Tilaajille
 7. 7

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 8. 8

  Uutta Hello Stranger -ravintolaa on vaikea määritellä, mutta ruoka ja drinkit olivat neljän tähden arvoisia

 9. 9

  Sdp:n eurovaaliehdokkaan kissanrääkkäämisestä nousi kohu ja sosiaalisessa mediassa myös poliittinen lyömäase – tästä on kyse

 10. 10

  Uutisraportti-podcastissa puhutaan euroedustajien moraalista, Itävallan videoskandaalista ja hallitusneuvotteluista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 2. 2

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 3. 3

  Game of Thronesin viimeisessä jaksossa on jälleen samantapainen möhläys kuin kaksi viikkoa sitten

 4. 4

  Game of Thronesin viides viikko: Vihaisia faneja ja George R. R. Martinin kommentteja internetin idiotismista

 5. 5

  Facebookin uumenissa pieni joukko moderoijia siivoaa suomalaisten törkyjä – ”Välillä pelkään maailman­kuvani ja optimismini puolesta”

  Tilaajille
 6. 6

  Yli 730 000 ihmistä vaatii Game of Thronesin viimeisen kauden filmaamista uusiksi ”pätevämmillä kirjoittajilla”, mutta tekijät eivät ole faneille mitään velkaa

 7. 7

  ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

 8. 8

  Jaksoarvio 5/6: Game of Thronesin viides jakso oli brutaali ja verinen – miltä kaikki näyttää ennen sarjan viimeistä jaksoa?

 9. 9

  Game of Thrones teki heistä maailmantähtiä ja ystäviä – Sophie Turner ja Maisie Williams haastattelussa, jossa ei ole spoilereita!

  Tilaajille
 10. 10

  Snapchat julkaisi uuden sukupuoli­filtterin, joka villitsi sosiaalisen median mutta sai kritiikkiä transyhteisöiltä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Lohduttomat kuvat paljastavat minkälaista ryönää Helsinki kumosi viime talvena suoraan mereen

 2. 2

  Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

 3. 3

  Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

 4. 4

  Grace sanoo olevansa lesbo, ja kotimaassa se tietää vankilaa – Nyt hän elää Italiassa, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

  Tilaajille
 5. 5

  Finanssialan kulisseissa kiista: Eläkeyhtiöiden edunvalvoja kieltäytyi lähtemästä poliittiseen kamppailuun Sdp:tä vastaan

 6. 6

  Kuvauskiellolla halusin suojella lastani, mutta hän joutui pukemaan päälleen hiostavan ison punaisen liivin

 7. 7

  Tutkimus: Theia-planeetta toi veden maapallolle samassa törmäyksessä, jossa Kuu syntyi

 8. 8

  Yksi EU:n työkalu käynnisti huomaamattoman murroksen, joka voi vähentää Euroopan päästöjä nopeasti ja dramaattisesti

 9. 9

  Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

  Tilaajille
 10. 10

  Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

  Tilaajille
 2. 2

  Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

 3. 3

  ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat yli­hintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennus­liikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

  Tilaajille
 4. 4

  Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, sanoo psykologi

  Tilaajille
 5. 5

  Kirkossa kuohuu: Korkeaan virkaan valittiin esittelijän miespuolinen kaveri tohtorinaisen sijaan

 6. 6

  Perussuomalaisten opiskelijajärjestö erotettiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta

 7. 7

  Liikenteenjakaja rakennettiin vinoon keskelle ajokaistaa Espoossa ja autoilijat alkoivat heti ajaa sitä päin

 8. 8

  Aku Hirviniemen ahdistelu­syytteiden taustalla yöllinen hätä­puhelu

 9. 9

  Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

 10. 10

  Näyttelijä Geoffrey Rush saa Australian historian suurimmat korvaukset kunnianloukkauksesta voitettuaan #metoo-oikeudenkäynnin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

  Tilaajille
 2. 2

  Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

  Tilaajille
 3. 3

  Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

  Tilaajille
 4. 4

  Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  Tilaajille
 5. 5

  Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

  Tilaajille
 6. 6

  Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

  Tilaajille
 7. 7

  Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

 8. 8

  ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

  Tilaajille
 9. 9

  25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

 10. 10

  Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

 11. Näytä lisää