HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

Vuonna 1986 tapahtuneesta Tšernobylin ydinvoimalan onnettomuudesta kertova draamasarja Chernobyl on noussut puheenaiheeksi. Ja syystäkin.

”Mikä on valheiden hinta? Emme me luule niitä totuudeksi. Suurin vaara on se, että kun kuulemme valheita, emme enää tunnista totuutta.”

Näillä sanoilla alkaa HBO:n uusi, Tšernobylin ydinvoimalan onnettomuudesta kertova draamasarja Chernobyl. Sanoja on Jared Harrisin esittämä ydinfyysikko Valeri Legasov, yksi sarjan päähenkilöistä.

Sanoihin tiivistyy sarjan laajempi teema. Totuuden peittely ja valtiotason valheet.

Tämä teema on yksi syy, miksi Chernobyliä nyt ylistetään. Vaikka sarja kertoo 33 vuoden takaisesta tapahtumista ja sijoittuu valtioon, jota ei enää ole, se on edelleen pelottavan ajankohtainen.

Sunnuntaina 27. huhtikuuta 1986 Ilmatieteen laitoksella Nurmijärven observatoriossa soi hälytys. Radioaktiivisuutta havainnoiva mittari ponnahti tappiin.

Mutta koska asialle ei löydetty mitään järjellistä syytä – esimerkiksi mahdollisista ydinvoimalaonnettomuuksista ei ollut mitään tietoa – hälytyksen arveltiin johtuvan viallisesta laitteesta. Sitä ei uskottu.

Hälytys laitettiin pois päältä.

Suomessa ja muualla länsimaissa oltiin autuaan tietämättömiä mitä tapahtui samaan aikaan itärajan takana, Ukrainan sosialistisen neuvostotasavallan Tšernobylin ydinvoimalassa.

Voimalassa oli tapahtunut vuorokautta aiemmin räjähdys ja siellä raivosi tulipalo. Säteilyä vuoti massiivisia määriä, joka tunti kaksi kertaa niin paljon kuin Hiroshimaan pudotetun ydinpommin räjähdyksestä.

Vastaavanlaista onnettomuutta ei ollut koskaan aiemmin tapahtunut maapallolla. Mutta vasta nyt alkoi Neuvostoliitossa selvitä tilanteen vakavuus koko karmeudessaan. Tai ei suurimmalle osalle kansalaisista, vaan ainoastaan korkea-arvoisimmille viranomaisille.

Aluksi hekin olivat kieltäytyneet uskomasta totuutta.

Minisarja Chernobyl on dramatisoitu kuvaus siitä, mitä Tšernobylin ydinvoimalassa 33 vuotta sitten tapahtui.

Craig Mazinin kehittämästä ja käsikirjoittamasta viisiosaisesta sarjasta on nyt julkaistu kaksi jaksoa. Se on saanut ylistäviä arvioita ja sosiaalisessa mediassa sen maine leviää.

Syystäkin. Sarja on kahden ensimmäisen jakson perusteella erinomainen. Aiemmin lähinnä komediaelokuvia käsikirjoittanut Mazin on tutkinut lähdemateriaalinsa ilmeisen perusteellisesti. Suurin osa hahmoista perustuu nimiä myöten todellisiin henkilöihin. Draaman varjolla tehdyt lisäykset tarinaan eivät tunnu liian falskeilta eivätkä riko uskottavuutta.

Dramaattisesti Chernobyl on erittäin tehokas ja tunnelmaltaan vahva. Sarja on kuvattu Liettuassa, osaksi Ignalinan ydinvoimalassa, joka rakennettiin Neuvostoliiton aikana ja joka muistuttaa huomattavan paljon Tšernobylin voimalaa. ”Tšernobylin siskoksi” kutsuttu Ignalinan laitos suljettiin 2009.


Varoitus: seuraava osio sisältää paljastuksia Chernobylin kahden ensimmäisen jakson sisällöstä.

Sarja alkaa lyhyen esinäytöksen jälkeen suoraan Tšernobylin ydinvoimalan onnettomuudesta. Ensimmäisessä jaksossa ei esitellä vielä varsinaisia päähenkilöitä, vaan kuvataan tapahtuman välittömiä seurauksia.

Kun voimalan työntekijät raportoivat väliportaan pomolle Anatoli Dyatloville (Paul Ritter) vakavasta räjähdyksestä ja tulipalosta, Dyatlovin ensimmäinen reaktio on tiukka. Hänen mukaansa ainoastaan säiliö palaa, mitään pahempaa ei ole voinut sattua.

Tosiasiassa itse ydinreaktori on räjähtänyt. Monet sen läheisyydessä olleet työntekijät ovat jo saaneet tappavia säteilyannoksia.

Ydinvoimalan lähellä sijaitsevan Pripjatin kaupungin asukkaat katselevat horisontissa kajastavaa paloa tietämättä mitään tilanteen vakavuudesta. Saastunutta tuhkaa leijailee heidän ylleen.

Pripjatissa pidetään ensimmäinen hätäkokous virkamiesten kesken. Voimalan toisen johtajan Nikolai Fominin (Adrian Rawlins) mukaan tilanne on hallinnassa, ja ikävintä olisi, jos tieto tapahtuneesta leviäisi laajemmalle. Joku epäilee onnettomuutta pahemmaksi ja ehdottaa Pripjatin evakuointia.

Kokouksen ylin virkamies Zharkov (Donald Sumpter) estää evakuoinnin sanomalla viimeisen sanan. Hän muistuttaa Tšernobylin laitoksen virallisesta nimestä: V.I. Leninin voimala.

”Hän olisi ylpeä teistä... meidän uskomme neuvostososialismiin palkitaan aina. Valtio kertoo, että tilanne ei ole vaarallinen. Uskokaa, toverit. (– –) Me eristämme kaupungin, katkaisemme puhelinlinjat, estämme väärää tietoa leviämästä.”

Voimalassa eräs työntekijä kertoo Dyatloville huolestuttavista löydöistään. Ulos on raportoitu vain 3,6 röntgenin säteilystä, joka on korkea, muttei erityisen vaarallinen. Työntekijä kertoo, että ainoa toimiva mittari voimalassa on mennyt mitattaessa 200 röntgenin ääriasentoon. Hän sanoo myös nähneensä romun seassa grafiittia – reaktorin osia.

”Mitä peliä pelaatte? Hukkaatte aikaamme!” Dyatlov raivostuu.

Voimalan ulkopuolella tulipaloa sammuttavia palomiehiä ja ensihoitajia kaatuu niille sijoilleen. Joku palomiehistä koskee grafiitin sirpaleeseen ja saa valtavia palovammoja käteensä.


Toisessa jaksossa esitellään varsinaiset päähenkilöt. Ydinenergiainstituutin fyysikko Ulana Khomyuk (Emily Watsonin esittämä, usean tosielämän henkilön pohjalta luotu fiktiivinen hahmo) ihmettelee työpaikallaan rutiinimittauksen ohessa epänormaalin korkeita säteilyarvoja. Ydinvoimalaonnettomuudesta ei ole raportoitu eikä esimerkiksi Tšernobylistä vastata puhelimeen.

Professori Legasov (Jared Harris) on kutsuttu Kremliin hätäkokoukseen, jossa tilannetta yritetään selvittää ylimmälle valtiojohdolle pääsihteeri Mihail Gorbatšovia (David Dencik) myöten. Tietääkö ulkomaiden lehdistö, on Gorban ensimmäinen kysymys – ei vielä, ”onneksi”. Energiaministeriön johtaja Boris Štšerbina (Stellan Skarsgård) vakuuttelee kaiken olevan hallinnassa.

Raportteihin perehtynyt Legasov sanoo eriävän mielipiteensä. Paikalla nähdyt grafiitinpalaset kertovat, että voimalan ydin on räjähtänyt, vaikka ylemmät virkamiehet väittävät, ettei niin yksinkertaisesti voi tapahtua.

Onnettomuuden on kerrottu aiheuttavan 3,6 röntgenin eli yhden röntgenkuvauksen veroista säteilyä. Legasov huomauttaa, että tosiasiassa tuo lukema vastaa neljääsataa röntgenkuvaa. Haljennut ydin myös säteilisi todellisuudessa valtavasti enemmän.

Gorbatšov käskee Štšerbinan Tšernobyliin tutkimaan tilannetta, ja hänen mukaansa Legasovin, koska Štšerbina ei ymmärrä ydinvoimalan toimintaa. Paikan päällä selviää lopulta, että säteily voimalan tuntumassa on 3,6:n sijaan 15 000 röntgeniä. Kahdessakymmenessä tunnissa se on säteillyt siis neljänkymmenen Hiroshiman ydinpommin verran.

Muutamia tunteja myöhemmin Štšerbina saa puhelun, jota on pelännyt: länsimaissa tiedetään onnettomuudesta. Pripjatin kaupungin 50 000 asukasta päätetään evakuoida.

Sitten Legasov ja Štšerbina tapaavat Khomyukin, joka on tutkinut tapahtumaa omillaan. Hän kertoo voimalassa piilevän säteilyäkin suuremman, hälyttävän uhan.

Takaisin tosielämään.

Vasta tässä vaiheessa länsimaissa tosiaan selvisi, että Tšernobylissä oli tapahtunut onnettomuus. Ensimmäisenä se tajuttiin Ruotsissa. Rajusti kohonneiden säteilyarvojen vuoksi siellä luultiin aluksi, että maan omassa Forsmarkin voimalassa oli tapahtunut vuoto. Voimalan työntekijät ehdittiin evakuoida, ennen kuin muualla Ruotsissa sekä Norjassa ja Tanskassa tehdyt mittaukset saivat Ruotsin viranomaiset varmistumaan, että säteily oli peräisin Neuvostoliitosta.

Ja nyt tieto päätyi vihdoin myös Suomeen, Neuvostoliiton naapurimaahan. 29. huhtikuuta Helsingin Sanomien pääuutisena luki: Ydinvoimalaonnettomuus NL:ssä. Neuvostoliitto oli joutunut myöntämään tapahtuneen uutistoimisto Tassin välityksellä. Neuvostoliitto kertoi onnettomuudesta ja loukkaantuneista, mutta ei paljastanut yksityiskohtaisempia tietoja.

Mutta enää totuuden leviämistä ei voitu Kremlissä estää. Pian alkoi tulla tietoa Tšernobylin turman ensimmäisistä kuolonuhreista. Onnettomuus oli esimerkiksi Helsingin Sanomissa pääuutinen päiväkausia.


Myös Neuvostoliiton johdon harrastama tietojen peittely nousi maailmalla laajaksi puheenaiheeksi. 1. toukokuuta HS:n toimittaja Pentti Suominen kirjoitti osana Tšernobyl-uutisointia jutun otsikolla Sensorit valvovat NL:n tiedottamista.

”Meillä Suomessa ja monissa muissa läntisen tiedotuskäytännön maissa on kummasteltu Neuvostoliiton hidasta ja vajavaista tiedottamista Tshernobylin ydinvoimalakatastrofista, mutta neuvostoliittolaisen normaalikäytännön mukaan tiistai-illan virallinen tieto kuolonuhrien määrästä ja evakuoinneista oli jo jonkinlaista tiedottamisen juhlaa”, juttu alkoi.

Yleensä maan lehdissä ei onnettomuuksista kerrottu mitään, Suominen kirjoitti.

”Tämä kaikki johtuu siitä, että neuvostoliittolaisia tiedotusvälineitä ei ole koskaan suunniteltukaan tiedonvälittäjiksi sanan länsimaisessa merkityksessä. Ne ovat propagandavälineitä, joiden tarkoitus on edesauttaa kommunistipuolueen työtä neuvostokansan keskuudessa ja välittää puolueen kannanottoja ja saavutuksia ulkomaailmalle.”

Tapetille nousivat myös jälleen puheet suomettumisesta, Neuvostoliiton nöyristelystä. Ruotsin lehdissä epäiltiin, että Suomesta olisi jätetty kertomatta muihin maihin kohonneista säteilypitoisuuksista Tšernobylin onnettomuuden jälkeen.

Presidentti Mauno Koivisto kiisti ärtyneenä moiset puheet HS:n haastattelussa 15. toukokuuta. Koiviston mielestä suomalaiset toimittajat ”nöyristelivät länteen”.

Tšernobylin onnettomuuden kaikkia seurauksia ei ole osattu arvioida. Suoria kuolonuhreja oli kolmisenkymmentä, mutta ei tiedetä varmasti, kuinka moni kuoli vuosia myöhemmin säteilyn aiheuttamiin sairauksiin. Joka tapauksessa se on edelleen maailman vakavin ydinvoimalaonnettomuus. Voimalan päälle rakennettiin suojaavia betonikuoria yli 30 vuotta.

Joidenkin arvioiden mukaan onnettomuus oli osasyynä Neuvostoliiton hajoamiseen vuonna 1991. Tšernobyl pakotti muuttamaan maan tiedotuskäytäntöjä avoimemmiksi, ja se oli järjestelmälle liikaa.

Chernobyl-sarja joka tapauksessa näyttää, kuinka valtiojohdon valheet ja peittely-yritykset tekivät jo valmiiksi vakavasta tilanteesta entistä pahemman.

Eikä se ole pelkää historiaa.

Tiedon pimittäminen ja kansalaisille valehtelu on edelleen arkipäivää nyky-Venäjän, Pohjois-Korean ja Saudi-Arabian kaltaisissa diktatuureissa.

Mutta omalla tavallaan se on arkipäivää myös länsimaissa. Täällä valheisiin uskotaan Donald Trumpin ja muiden maiden populistien johdolla vapaaehtoisesti.

Slashfilm-sivuston haastattelussa Chernobylin luoja Craig Mazin sanoi tämän olevan syy sille, miksi hän halusi tehdä sarjan juuri nyt.

”Olemme keskellä maailmanlaajuista sotaa totuutta vastaan. Jos ennen luultiin valheiden ylistämisen ja tiedotusvälineiden propagandan olevan vain Neuvostoliiton alaa, nyt huomataan, että se on meissä kaikissa myös länsimaissa. Se on täällä juuri nyt.”

Chernobyl-sarja on katsottavissa HBO Nordicilla. Helsingin Sanomien 1980-luvun Tšernobyl-uutisia voi etsiä luettavaksi HS Aikakoneesta.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Opiskelija kertoi kohdanneensa yliopistossa rasismia, naapuriyliopiston perussuomalaisjärjestö vastasi tylysti: ”Albaani albaanina eikä suomalaisena”

 2. 2

  Lauluja muutettu vähemmän rasistisiksi, ei Allah-mainintoja eikä luonnottoman kapeita vyötäröitä – Disneyn uusi ja vanha Aladdin poikkeavat toisistaan vähän mutta merkittävästi

 3. 3

  Game of Thrones teki heistä maailmantähtiä ja ystäviä – Sophie Turner ja Maisie Williams haastattelussa, jossa ei ole spoilereita!

  Tilaajille
 4. 4

  ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 6. 6

  EU, mitä se edes tekee ja miten? Pyysin Instagram-seuraajiani kysymään mitä vain – tässä kymmenen vastausta heille, jotka saivat kerrankin kysyä häpeilemättä

 7. 7

  Kaikkialla syödään nyt dumplingeja, joita saa useista ravintoloista ja jopa lähikaupoista – tässä kaikki, mitä sinun pitää tietää kuumasta ruokatrendistä

 1. 1

  ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

 2. 2

  Lauluja muutettu vähemmän rasistisiksi, ei Allah-mainintoja eikä luonnottoman kapeita vyötäröitä – Disneyn uusi ja vanha Aladdin poikkeavat toisistaan vähän mutta merkittävästi

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 4. 4

  Opiskelija kertoi kohdanneensa yliopistossa rasismia, naapuriyliopiston perussuomalaisjärjestö vastasi tylysti: ”Albaani albaanina eikä suomalaisena”

 5. 5

  EU, mitä se edes tekee ja miten? Pyysin Instagram-seuraajiani kysymään mitä vain – tässä kymmenen vastausta heille, jotka saivat kerrankin kysyä häpeilemättä

 6. 6

  Game of Thrones teki heistä maailmantähtiä ja ystäviä – Sophie Turner ja Maisie Williams haastattelussa, jossa ei ole spoilereita!

  Tilaajille
 7. 7

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 8. 8

  Uutta Hello Stranger -ravintolaa on vaikea määritellä, mutta ruoka ja drinkit olivat neljän tähden arvoisia

 9. 9

  Sdp:n eurovaaliehdokkaan kissanrääkkäämisestä nousi kohu ja sosiaalisessa mediassa myös poliittinen lyömäase – tästä on kyse

 10. 10

  Uutisraportti-podcastissa puhutaan euroedustajien moraalista, Itävallan videoskandaalista ja hallitusneuvotteluista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 2. 2

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 3. 3

  Game of Thronesin viimeisessä jaksossa on jälleen samantapainen möhläys kuin kaksi viikkoa sitten

 4. 4

  Game of Thronesin viides viikko: Vihaisia faneja ja George R. R. Martinin kommentteja internetin idiotismista

 5. 5

  Facebookin uumenissa pieni joukko moderoijia siivoaa suomalaisten törkyjä – ”Välillä pelkään maailman­kuvani ja optimismini puolesta”

  Tilaajille
 6. 6

  Yli 730 000 ihmistä vaatii Game of Thronesin viimeisen kauden filmaamista uusiksi ”pätevämmillä kirjoittajilla”, mutta tekijät eivät ole faneille mitään velkaa

 7. 7

  ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

 8. 8

  Jaksoarvio 5/6: Game of Thronesin viides jakso oli brutaali ja verinen – miltä kaikki näyttää ennen sarjan viimeistä jaksoa?

 9. 9

  Game of Thrones teki heistä maailmantähtiä ja ystäviä – Sophie Turner ja Maisie Williams haastattelussa, jossa ei ole spoilereita!

  Tilaajille
 10. 10

  Snapchat julkaisi uuden sukupuoli­filtterin, joka villitsi sosiaalisen median mutta sai kritiikkiä transyhteisöiltä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Grace sanoo olevansa lesbo, ja kotimaassa se tietää vankilaa – Nyt hän elää Italiassa, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

  Tilaajille
 2. 2

  Lohduttomat kuvat paljastavat minkälaista ryönää Helsinki kumosi viime talvena suoraan mereen

 3. 3

  Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

 4. 4

  Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

 5. 5

  Finanssialan kulisseissa kiista: Eläkeyhtiöiden edunvalvoja kieltäytyi lähtemästä poliittiseen kamppailuun Sdp:tä vastaan

 6. 6

  Kuvauskiellolla halusin suojella lastani, mutta hän joutui pukemaan päälleen hiostavan ison punaisen liivin

 7. 7

  Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

 8. 8

  Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, sanoo psykologi

  Tilaajille
 9. 9

  Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

  Tilaajille
 10. 10

  Tutkimus: Theia-planeetta toi veden maapallolle samassa törmäyksessä, jossa Kuu syntyi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

  Tilaajille
 2. 2

  Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

 3. 3

  ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat yli­hintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennus­liikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

  Tilaajille
 4. 4

  Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, sanoo psykologi

  Tilaajille
 5. 5

  Kirkossa kuohuu: Korkeaan virkaan valittiin esittelijän miespuolinen kaveri tohtorinaisen sijaan

 6. 6

  Perussuomalaisten opiskelijajärjestö erotettiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta

 7. 7

  Liikenteenjakaja rakennettiin vinoon keskelle ajokaistaa Espoossa ja autoilijat alkoivat heti ajaa sitä päin

 8. 8

  Aku Hirviniemen ahdistelu­syytteiden taustalla yöllinen hätä­puhelu

 9. 9

  Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

 10. 10

  Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

  Tilaajille
 2. 2

  Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

  Tilaajille
 3. 3

  Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

  Tilaajille
 4. 4

  Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  Tilaajille
 5. 5

  Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

  Tilaajille
 6. 6

  Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

  Tilaajille
 7. 7

  Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

 8. 8

  ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

  Tilaajille
 9. 9

  25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

 10. 10

  Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

 11. Näytä lisää