Yli 730 000 ihmistä vaatii Game of Thronesin viimeisen kauden filmaamista uusiksi ”pätevämmillä kirjoittajilla”, mutta tekijät eivät ole faneille mitään velkaa

Elämme surullista aikaa, kun fanit luulevat, että heillä on oikeus aina vaatia toiveidensa täyttämistä.

VAROITUS: Kirjoitus sisältää merkittäviä Game of Thrones -juonipaljastuksia.

Game of Thronesin viimeinen kausi jakaa mielipiteitä, niin kuin arvata saattoi.

Kolmannen jakson taistelu kuol­leiden armeijaa vastaan ja Yön kuninkaan kuolema. Väärin tehty. Viiden­nen jakson Kuninkaan­sataman tuho, useamman pää­henkilön kuolema ja Danyn kääntyminen verta janoavaksi tyranniksi. Väärin tehty.

Ei käy päinsä, sanovat fanit 2010-luvulla ja vaativat tekijöitä vastuuseen – tai vaihtoon. Yli 730 000 ihmistä on allekirjoittanut verkkoadressin, jossa vaaditaan Game of Thronesin kahdeksannen kauden tekemistä uusiksi pätevillä käsikirjoittajilla.

David Benioff ja D.B. Weiss ovat osoittaneet olevansa surkean epäpäteviä käsikirjoittajia, kun heillä ei ole lähdemateriaalia (eli kirjoja), johon nojata. Tämä sarja ansaitsee viimeisen kauden, joka käy järkeen”, adressissa kirjoitetaan.

Lyhyen adressin loppu on jo tahatonta tai tahallista parodiaa: toteuttakaa uudelleenfilmatisointi, HBO, odotusten vastaisesti!

Viimeinen kausi pitäisi siis tehdä uudestaan, odotusten vastaisesti, koska kauden jaksoissa on tapahtunut fanien kannalta odotusten vastaisia asioita.

Selvä.

Sanotaan suoraan: Tiettävästi maailman kalleimman tv-sarjan viimeisen kauden tekeminen uudelleen on ideana älyä vailla. Aivan kuin HBO:lla olisi rahaa heittää uudelleen Varietyn arvioimat 15 miljoonaa dollaria (13,5 miljoonaa euroa) per jokainen viimeisen kauden jakso.

Leikitään kuitenkin, että rahaa olisi kuin roskaa. Kuka sarjan viimeisen kauden kirjoittaisi uudelleen? Ilman Benioffia ja Weissia Game of Thronesia ei nykyisenä tv-sarjana olisi. Ilman tuota kaksikkoa faneilla ei olisi tuotetta, josta he välittävät.

Sarjan tekijät eivät ole faneille mitään velkaa. Tämä tuntuu nykyisessä populaarikulttuurissa unohtuvan usein. Katsokaa tai älkää katsoko, pitäkää tai olkaa pitämättä, arvostelkaa miten lystäätte, se on fanien oikeus. Sarjan luojien syrjään vaatiminen sen jälkeen, kun sarjaa on ensin rakastettu, ei kuulu fanien oikeuksiin muussa kuin sananvapauden mielessä. Muissa mielissä se on vain typerää ja kertoo enemmän faneista kuin arvostellusta kulttuurituotteesta.

Väitän, että tämä on fanipalvelun osittain luoma ongelma. Populaarikulttuurin tarinoihin tuodaan toisinaan mukaan fanien kipeästi toivomia elementtejä. Kun tälle fanipalvelun tielle on lähdetty, osa faneista kokee olevansa oikeutettuja vaatimaan toiveidensa toteuttamista koko ajan.

Uutinen kaikille: tätä oikeutta ei ole.

Toisinaan tekijät kuitenkin lähtevät fanien vaatimalle tielle. Bioware muokkasi Mass Effect 3:n loppua, kun fanit niin vaativat. Äskettäin Sonic the Hedgehog -elokuvan ohjaaja Jeff Fowler antautui fanipaineen alla ja kertoi Twitterissä, että Sonic-siilin ulkomuotoon tehdään muutoksia.

Miksi? Koska niin moni haukkui trailerissa esiintyneen Sonicin ihmismäiset hampaat ja liian pitkät jalat.

Kyllä, liian ihmismäiset hampaat. Ei ole realistista, että siilillä on ihmismäiset hampaat. Vähät siitä, että Sonic osaa puhua ja juosta ääntä nopeammin.

Minä pidin Sonic-elokuvan trailerista. Elokuva vaikuttaa sen perusteella täysin sekopäiseltä, ja kun mukaan on saatu Jim Carrey esittämään pääpahista, tuloksena voi hyvin olla popkulttuurikultaa. Jos elokuva epäonnistuu, epäonnistumisen syynä eivät todellakaan ole Sonicin ihmismäiset hampaat tai liian pitkät jalat.

Mutta kun niiden muuttamiseen on fanien vaatimuksesta suostuttu, elokuvan julkaisun jälkeen vaaditaan varmaan koko tarinan kirjoittamista uudelleen. Tekijöiden tulkinta ei käy, vain fanien tunteilla on merkitystä.

Sama ilmiö näkyi myös The Last Jedi -elokuvan kohdalla. Ohjaaja-käsikirjoittaja Rian Johnson oli yksinkertaisesti väärässä, kun hän oli tehnyt Lukesta kyynisen vanhan miehen ja kun ero hyvä ja pahan välillä ei Johnsonin Tähtien sota -tulkinnassa ollutkaan niin mustavalkoinen. Vähät siitä, että The Last Jedi oli Disneyn laskelmoivien franchise-elokuvien maailmassa oikeastaan niin elokuvataiteellisesti laadukas kuin se pystyi olemaan – siis aidosti onnistunut elokuva, elokuvana.

Palataan vielä Game of Thronesiin.

Olen samaa mieltä monen muun kanssa siitä, että tv-sarjan taso on vajonnut tasaisesti sen jälkeen, kun se ohitti lähdemateriaalin eli George R.R. Martinin kirjat (jotka nekään eivät ole huippulaatua alusta loppuun, ja joiden tarinan suunnitellun loppuratkaisun Martin on kertonut tv-sarjan tekijöille). Sarja oli fantasiamaailmaan sijoittunut Sopranos. Ei ole enää.

Petyin viimeisen kauden kolmanteen jaksoon. Ei Valkoisia kulkijoita ja kuolleiden armeijaa voi pedata seitsemän kauden ajan koko sarjan ylivoimaisena ja kammottavana vihollisena, eksistentiaalisena uhkana ihmisille ja ihmisten typerille sodille ja valtaistuinpeleille, ja tämän jälkeen ratkaista asia yhdellä puukoniskulla Yön kuninkaan kylkeen samalla kun yksikään päähenkilöistä ei edes kuole taistelun aikana.

Samalla voin kuitenkin arvostaa täydellisenä yllätyksenä tullutta deus ex machina -ratkaisua, kun sellaiseen päädyttiin. Kuolleiden armeija oli rakennettu sarjan sisällä täysin ylivoimaiseksi, ja ehkä sen nujertamiseen ei ollut juonellisesti muuta vaihtoehtoa kuin täysin puskista tullut ratkaisu. Ja kun sarjan aiempia tapahtumia miettii, Aryan sankariteko on sarjan sisällä ymmärrettävä.

Viidennestä jakson ratkaisuista taas pidin lukuun ottamatta Euron Greyjoyta. Miksi koko tyyppi on edes olemassa? Kallisarvoista ruutuaikaa tuhlattiin koko viimeisellä kaudella liikaa yksioikoiseen hahmoon, josta kukaan ei välitä. Elävä tai kuollut? Ihan sama.

Viidennen jakson suurin pettymys omalla kohdallani oli Cleganebowl, josta internetin fanilaumat ovat vaahdonneet ja meemeilleet vuosikausia. Pettymys oli siis se, että tekijät päättivät toteuttaa fanien toiveen.

Jos sarjaa ja erityisesti lähdemateriaalia eli kirjoja miettii, Cleganebowl ei käy lainkaan järkeen. Vuori oli kuollut aikoja sitten, haarniskan alla oli pelkkä zombi. Hurtta oli puolestaan tietyllä tavalla myös kuollut, jättänyt vanhan elämänsä. Hän oli jo voittanut Cleganebowlin siirtymällä koston hautomisesta eteenpäin.

Sinänsä hienosti apokalyptisessa ympäristössä toteutettu taistelu oli sarjan aiempien tapahtumien valossa turha. Siinä ei ollut tarinan puolesta mieltä. Fanipalvelua. Aivan kuin fan fiction olisi siirtynyt hetkeksi sen tarinan sisään, josta fan fictionia pitäisi kirjoittaa.

Vaadin faneja vastuuseen.

Päivitys 17.5.2019 kello 9.53: Päivitetty addressin lukuja.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 3. 3

  Opiskelija kertoi kohdanneensa yliopistossa rasismia, naapuriyliopiston perussuomalaisjärjestö vastasi tylysti: ”Albaani albaanina eikä suomalaisena”

 4. 4

  Game of Thronesin tekijöille tapahtui käsittämätön moka – HBO kommentoi asiaa huumorilla

 5. 5

  Saruman julkaisi jälleen jouluisen hevibiisin

  Tilaajille
 6. 6

  Uusi elektronisen musiikin festivaali tulee Helsinkiin heinäkuussa

 7. 7

  Maailman naurettavin hevibändi Manowar saapuu klubikeikalle Suomeen, ja liput maksavat enemmän kuin Justin Bieberillä – miksi?

 8. 8

  Suomalaissairaaloissa tapahtuu ”synnytysväkivaltaa” ja siitä on nyt puhuttava, sanoo uusi kampanja – Kätilöliitto pitää sanaa valitettavana

 9. 9

  Tinder – näin nettideittailun uusi aalto valtasi Suomen

  Tilaajille
 10. 10

  Jaksoarvio 4/6: Game of Thronesin neljäs jakso paljasti isoja ongelmia, mutta tarjosi myös sarjaa parhaimmillaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

 2. 2

  Lauluja muutettu vähemmän rasistisiksi, ei Allah-mainintoja eikä luonnottoman kapeita vyötäröitä – Disneyn uusi ja vanha Aladdin poikkeavat toisistaan vähän mutta merkittävästi

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 4. 4

  Opiskelija kertoi kohdanneensa yliopistossa rasismia, naapuriyliopiston perussuomalaisjärjestö vastasi tylysti: ”Albaani albaanina eikä suomalaisena”

 5. 5

  EU, mitä se edes tekee ja miten? Pyysin Instagram-seuraajiani kysymään mitä vain – tässä kymmenen vastausta heille, jotka saivat kerrankin kysyä häpeilemättä

 6. 6

  Game of Thrones teki heistä maailmantähtiä ja ystäviä – Sophie Turner ja Maisie Williams haastattelussa, jossa ei ole spoilereita!

  Tilaajille
 7. 7

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 8. 8

  Uutta Hello Stranger -ravintolaa on vaikea määritellä, mutta ruoka ja drinkit olivat neljän tähden arvoisia

 9. 9

  Sdp:n eurovaaliehdokkaan kissanrääkkäämisestä nousi kohu ja sosiaalisessa mediassa myös poliittinen lyömäase – tästä on kyse

 10. 10

  Uutisraportti-podcastissa puhutaan euroedustajien moraalista, Itävallan videoskandaalista ja hallitusneuvotteluista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

 2. 2

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 3. 3

  Game of Thronesin viimeisessä jaksossa on jälleen samantapainen möhläys kuin kaksi viikkoa sitten

 4. 4

  Game of Thronesin viides viikko: Vihaisia faneja ja George R. R. Martinin kommentteja internetin idiotismista

 5. 5

  Facebookin uumenissa pieni joukko moderoijia siivoaa suomalaisten törkyjä – ”Välillä pelkään maailman­kuvani ja optimismini puolesta”

  Tilaajille
 6. 6

  Yli 730 000 ihmistä vaatii Game of Thronesin viimeisen kauden filmaamista uusiksi ”pätevämmillä kirjoittajilla”, mutta tekijät eivät ole faneille mitään velkaa

 7. 7

  ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

 8. 8

  Jaksoarvio 5/6: Game of Thronesin viides jakso oli brutaali ja verinen – miltä kaikki näyttää ennen sarjan viimeistä jaksoa?

 9. 9

  Game of Thrones teki heistä maailmantähtiä ja ystäviä – Sophie Turner ja Maisie Williams haastattelussa, jossa ei ole spoilereita!

  Tilaajille
 10. 10

  Snapchat julkaisi uuden sukupuoli­filtterin, joka villitsi sosiaalisen median mutta sai kritiikkiä transyhteisöiltä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Lohduttomat kuvat paljastavat minkälaista ryönää Helsinki kumosi viime talvena suoraan mereen

 2. 2

  Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

 3. 3

  Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

 4. 4

  Grace sanoo olevansa lesbo, ja kotimaassa se tietää vankilaa – Nyt hän elää Italiassa, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

  Tilaajille
 5. 5

  Finanssialan kulisseissa kiista: Eläkeyhtiöiden edunvalvoja kieltäytyi lähtemästä poliittiseen kamppailuun Sdp:tä vastaan

 6. 6

  Kuvauskiellolla halusin suojella lastani, mutta hän joutui pukemaan päälleen hiostavan ison punaisen liivin

 7. 7

  Tutkimus: Theia-planeetta toi veden maapallolle samassa törmäyksessä, jossa Kuu syntyi

 8. 8

  Yksi EU:n työkalu käynnisti huomaamattoman murroksen, joka voi vähentää Euroopan päästöjä nopeasti ja dramaattisesti

 9. 9

  Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

  Tilaajille
 10. 10

  Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

  Tilaajille
 2. 2

  Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

 3. 3

  ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat yli­hintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennus­liikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

  Tilaajille
 4. 4

  Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, sanoo psykologi

  Tilaajille
 5. 5

  Kirkossa kuohuu: Korkeaan virkaan valittiin esittelijän miespuolinen kaveri tohtorinaisen sijaan

 6. 6

  Perussuomalaisten opiskelijajärjestö erotettiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta

 7. 7

  Liikenteenjakaja rakennettiin vinoon keskelle ajokaistaa Espoossa ja autoilijat alkoivat heti ajaa sitä päin

 8. 8

  Aku Hirviniemen ahdistelu­syytteiden taustalla yöllinen hätä­puhelu

 9. 9

  Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

 10. 10

  Näyttelijä Geoffrey Rush saa Australian historian suurimmat korvaukset kunnianloukkauksesta voitettuaan #metoo-oikeudenkäynnin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

  Tilaajille
 2. 2

  Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

  Tilaajille
 3. 3

  Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

  Tilaajille
 4. 4

  Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  Tilaajille
 5. 5

  Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

  Tilaajille
 6. 6

  Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

  Tilaajille
 7. 7

  Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

 8. 8

  ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

  Tilaajille
 9. 9

  25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

 10. 10

  Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

 11. Näytä lisää