Takaisin showpainikehän ääreen

Showpaini, vapaapaini, ammattilaispaini – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Enää pitäisi tietää, kuka lasta Suomessa nykyisin rakastaa. 15 vuotta sitten oli toisin, mutta sitten jotain tapahtui.

Julkaistu:

”Kai tiedätte, että nuo eivät tappele oikeasti?”

On keskiyö mikkeliläisen lähiön kerrostaloasunnossa 2000-luvun alussa, ja kaverini äitini on yllättänyt minut ja kaverini telkkarin äärestä.

Ensireaktio on nolotus, vaikka yllätys voisi olla huomattavasti nolompikin. Olisimme voineet katsoa esimerkiksi pornoa, kuten kaikki normaalit teinipojat.

Jenna Jamesonin sijaan televisiossa esiintyvät ”Stone Cold” Steve Austin ja The Rock.

Olemme uppoutuneet katsomaan kaverini ehdotuksesta Smackdownia, amerikkalaista showpainia. Laji on minulle täysin vieras, mutta edeltävien kuukausien aikana kaikki koulussa ovat alkaneet puhua siitä. ”Smäkdaunista”. Subtv:llä näytettävästä ohjelmasta, jossa ”Rey Mysterion”, ”Undertakerin” ja ”Big Show’n” tapaisesti kummallisesti nimetyt miehet tappelevat toisiaan vastaan painikehässä. Eivät siis paini sillä tavalla tylsästi kuin olympialaisten painikilpailuissa, vaan tappelevat.

Kun olin kuunnellut koulun pihalla keskusteluja tarpeeksi kauan, olin halunnut tietää itsekin, millaista tämä smäkdauni oikein on.


Enkä todellakaan ollut ainut.

Kun maailman suurimman showpainifirman, yhdysvaltalaisen World Wrestling Entertainmentin (WWE) viikoittaista tv-ohjelmaa Smackdownia alettiin esittää Suomessa Subtv:llä vuonna 2001, siitä tuli ikäisteni 1990-luvun taitteessa syntyneiden nuorten miesten sukupolvikokemus.

Jonkun aikaa tuntui siltä, että kaikki teini-iän kynnyksellä olevat pojat katsoivat ”Smäkdaunia” ja puhuivat siitä nimenomaan koulujen pihoilla ja vapaa-ajallaan. Toki myös jotkut tytöt olivat kiinnostuneet lajista, mutta ”Smäkdauni” tuntui kiinnostavan paljon enemmän poikia kuin tyttöjä. Eivätkä pojat vain puhuneet lajista: muistan esimerkiksi omalta ala-asteeltani parin kuukauden ajanjakson, kun kaikki halusivat kokeilla tehdä pihan liikuntatelineillä samoja liikkeitä mitä olivat nähneet suosikkipainijoidensa tekevän televisiossa.

Yhden jos toisenkin haave oli päästä itse isona painijaksi. Tapella WWE:n kehässä. Tehdä yhtä hieno 619 (liike) kuin Rey Mysterio (maskipäinen suosikkipainija) teki televisiossa.

Ei haitannut, vaikka kaikki tiesivät sen, mistä kaverini äiti oli ystävällisesti meitä muistuttanut. Ne eivät tappele oikeasti.

Se juuri on tämän lajin käsittämätön erikoisuus. Huippupalkkaiset, huippukuntoiset, lihaksikkaat ja hikiset miehet sekä naiset nousevat painikehään ikään kuin näyttelemään, että tappelevat toisiaan vastaan oikeasti. Osa painijoista esittää hyviksiä, osa pahiksia – kuin missä tahansa tv-sarjassa tai elokuvassa. Todellisuudessa otteluiden voittajat on päätetty etukäteen käsikirjoituksessa. Painijat ovat sopineet vähintäänkin ottelun isoimmat tapahtumat jo etukäteen. Pienemmät liikkeet saatetaan improvisoida kehässä, silloinkin sovitun koreografian mukaisesti.

Lajille ei Suomessa ole edes yksiselitteisesti hyväksyttyä termiä. 2000-luvun alussa siitä puhuttiin ”smäkdaunin” lisäksi vapaapainina. Se on virheellinen käsite, koska vapaapainilla viitataan nimenomaan olympialaisissakin kilpailtavaan vapaapainiin, joka on täysin eri laji. Englanniksi lajin nimi on pro wrestling (erotuksena oikeasta urheilulajista, amateur wrestlingistä), ja osa puhuu siitä Suomessakin amerikkalaisena ammattipainina. Yleisin nimitys on kuitenkin showpaini, joka kuvaa sitä, että kyseessä on eräänlainen kummallinen viihdeshow’n ja painin yhdistelmiä.

Olipa nimi mikä hyvänsä, miljoonat ihmiset ympäri maailmaa katsovat sitä. Olen itse ollut yksi heistä enemmän ja vähemmän aktiivisesti vuodesta 2002 lähtien.

Kun näin showpainia ensimmäisen kerran kaverini olohuoneessa mikkeliläisessä kerrostaloasunnossa, en ollut erityisen vakuuttunut. Katselin ohjelmia lähinnä satunnaisesti kavereiden innostamana. Kesti pari vuotta, kunnes showpainista tehty Playstation-peli sai minut innostumaan lajista tosissaan. Minusta tuli fani. Vuosien aikana faniuteni taso on vaihdellut, mutta seuraan showpainia edelleenkin.

Suomessa showpainin suosio sen sijaan laski varsin nopeasti 2000-luvun ensimmäisten vuosien jälkeen. Huippuvuodet ajoittuivat suurin piirtein vuosille 2002–2005. Subtv lähetti televisiossa molempia WWE:n pääohjelmia: Smackdownia ja Raw’ta. WWE:n painijat vierailivat Suomessa neljänä vuotena putkeen. Helsingin Hartwall-areena oli parhaimmillaan lähes loppuunmyyty.

Sitten tapahtui jotain, mille ei ole yksinkertaista selitystä.

Showpainin kiinnostus kuoli Suomessa hyvin lyhyessä ajassa. Subtv oli tasaisesti siirtänyt väkivaltaa sisältävien ohjelmien lähetysaikaa myöhäisemmäksi, mutta lopulta niiden esittäminen lopetettiin kokonaan. Aktiivisia suomalaisia painifaneja se ei oikeastaan haitannut, koska Suomessa esitetyt ohjelmat tulivat noin kuukauden verran Yhdysvaltojen lähetystahtia jäljessä, joten minulla ja lajista tosissaan kiinnostuneilla faneilla oli omat tapamme pysyä perillä tapahtumista reaaliajassa.

Sen sijaan vähemmän intohimoisille faneille ohjelmien katoaminen suomalaisesta televisiosta oli luultavasti ratkaiseva kuolinisku. Ennen kaikkea se varmisti se, että uusia faneja ei syntyisi. Miten kouluikäiset lapset voisivat kiinnostua lajista, jota eivät edes pääse katsomaan?

Varsin nopeasti koko lajin saama mediahuomio kuoli Suomessa. MTV3 yritti kyllä esittää ohjelmia maksukanavillaan vielä 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen loppupuolella, mutta suosio oli varsin olematonta. Vuonna 2009 WWE vieraili muutaman vuoden tauon jälkeen Helsingin jäähallissa, mutta suosio oli kaukana entisestä.

Nykyisin showpaini kerää Suomessa mainintoja lähinnä kuriositeettina, erikoisuutena. Minkäänlaisesta ilmiöstä ei voi puhua.


Niinpä oli yllätys, kun WWE ilmoitti viime syksynä saapuvansa Suomeen kymmenen vuoden tauon jälkeen. Smackdownin painijat saapuisivat toukokuussa 2019 Helsingin jäähalliin.

Päätin mennä paikalle. Palata nuoruuteeni. Kirjoittaa siitä, ketkä saapuvat katsomaan showpainia Suomeen vuonna 2019.

Kuinka paljon heitä oikein on? Koska lajia ei ole pitkään aikaan esitetty Suomessa televisiossa, voisi helposti luulla, että aktiivista fanikuntaa ei ole täällä enää ollenkaan. Se on kuitenkin virhekäsitys. Pienihenkinen fanikunta on säilynyt Suomessa koko 2000-luvun ajan: he ovat seuranneet lajia ensisijaisesti amerikkalaisten sivustojen avulla.

Samainen pieni aktiivinen faniryhmä seuraa myös lajin kotimaista versiota. Suomessa on ollut lähes koko 2000-luvun ajan olemassa suomalaista showpainia tarjoava organisaatio. Ensin oli Valhalla Pro Wrestling, sitten Pro Wrestling Finlandia ja sitten Fight Club Finland (FCF). Viimeisin on ollut olemassa jo yli 10 vuotta, ja se nauttii tietynlaista pienen piirin kulttisuosiota. FCF:n tapahtumissa käy nykyisin keskimäärin 100–200 katsojaa. Suunnilleen saman verran yleisöä keräsi myös keväällä Helsingin Circuksessa järjestetty Slam Wrestling -nimisen suomalaisyrityksen showpainitapahtuma, joka esitettiin myös Ilta-Sanomien nettisivuilla.

Parin sadan ihmisen takia WWE ei kuitenkaan saapuisi Suomeen, joten Suomessa on pakko olla laajempaa yleisöpotentiaalia. Ihmisiä, jotka seuraavat showpainia, mutteivät puhu siitä missään. Tällaisia ”hiljaisia faneja” voi olla paljonkin, koska heidän katselunsa ei kirjaudu Suomessa mihinkään. WWE:llä on ollut parin vuoden ajan oma suoratoistopalvelunsa Network, joka toimii myös Suomessa.

Lisäksi WWE:llä on Youtube-kanava, jolla on 43 miljoona seuraaja. Se tekee siitä maailman kahdeksanneksi seuratuimman kanavan Youtubessa, heti Justin Bieberin perässä. Kanavalla tavoitetaan katsojia ympäri maailmaa, varmasti myös Suomesta.

Maailmalla showpaini on jättibisnes.

WWE on lajin isoin yritys. Sen liikevaihto oli vuonna 2018 yli 900 miljoonaa dollaria ja liikevoitto yli 100 miljoonaa dollaria. Viime aikoina WWE:n pörssikurssi on ollut jyrkässä nousussa, mikä johtuu siitä, että Fox – yksi Yhdysvaltojen isoimmista tv-kanavista – alkaa esittää Smackdownia syksystä lähtien. Fox-sopimus on valtaisa diili, joka voi tehdä showpainista entistä isomman lajin Yhdysvalloissa.

Jo nyt WWE:n vuoden suurin tapahtuma Wrestlemania kerää lähes 100 000 katsojaa yhdelle areenalle katsomaan tuntien mittaista viihdespektaakkelia. Wrestlemaniaa voi verrata esimerkiksi amerikkalaisen jalkapallon Superbowliin, jossa on yhtä paljon kyse kaikesta oheisohjelmasta kuin itse ottelusta – tai WWE:n tapauksessa otteluista.

Showpaini näkyy Yhdysvalloissa myös populaarikulttuurissa. Showpainijat vierailevat isoissa talk show -ohjelmissa. Jotkut viihdebisneksen isot nimet ovat nousseet pinnalle nimenomaan showpainin parista: heitä ovat esimerkiksi elokuvamaailman suurnimi Dwayne ”The Rock” Johnson, Avengers-tähti Dave Bautista – ja tietenkin Hulk Hogan. Hän on ollut pitkään eräänlainen amerikkalaisen viihdemaailman yleisnimi, joka on esillä vähintään yhtä paljon yksityiselämän sekavuuksiensa kuin kehäsaavutustensa vuoksi. Vähän kuin amerikkalainen Matti Nykänen.

Hoganiin kiteytyy samalla myös lajin ongelma. Laji ei ole Yhdysvalloissakaan suosionsa aallonharjalla. WWE:n tv-ohjelmien katsojaluvut ovat olleet jo pitkän aikaan jatkuvassa laskussa. Se voi selittyä osittain Youtubella ja suoratoistopalveluilla, mutta ei missään tapauksessa kokonaan. Showpaini on Yhdysvalloissa iso bisnes, mutta niin ovat kymmenet muutkin lajit. Siinä valtameressä WWE painijoineen on aika pieni kala.

Toisin oli 1980-luvun puolivälissä, kun Hulk Hoganista tuli yksi Yhdysvaltojen suosituimmista julkkiksista ja WWE:stä jättiyritys. Ennen 1980-luvun puoliväliä showpaini oli ollut lähinnä alueellisten organisaatioiden touhua.

Sitten WWE:n omistaja Vince McMahon päätti tehdä yrityksestään valtakunnallisen jätti-ilmiön. Periamerikkalaisesta Hoganista tuli projektin keulakuva. Samalla WWE aloitti yhteistyön MTV:n kanssa, kun MTV:stä oli tullut valtaisa popkulttuuri-ilmiö. Kun WWE järjesti ensimmäisen Wrestlemanian vuonna 1985, tapahtumassa esiintyivät pop-tähti Cyndi Lauper, A-team-ohjelman näyttelijä Mr. T, pianisti Liberace ja nyrkkeilijä Muhammad Ali.

Showpainisa tuli coolia, ja lajista jättisuosittu. 1990-luvulla vastaava temppu tehtiin uudestaan, kun kaksi aikakauden kilpailevaa yritystä WWE ja World Championship Wrestling (WCW) hyödynsivät pinnalle noussutta kulttuuri-ilmapiirin muutosta, tekivät ohjelmistaan rosoisempia ja räväkämpiä kuin aiemmin ja keräsivät ohjelmilleen jättiyleisön. Lopulta WCW hävisi katsojasodan. WWE vakiinnutti asemansa showpainin ykkösfirmana.


Nykyisin showpaini on kaikkea muuta kuin coolia.

Jos pitäisi valita yksi adjektiivi, se olisi ”nolo”. Itse asiassa showpainin seuraaminen on niin nolo asia, etten ole ennen tämän jutun kirjoittamisesta puhunut omasta fanituksestani koskaan julkisesti. Olen ylipäänsä kertonut lajin seuraamisesta vain kaikkein läheisimmille ystävilleni. Tuntuisi hävettävältä myöntää, että tiedän paljon enemmän WWE:stä kuin Game of Thronesista.

Syy nolouteen piilee juuri kaverini äidin mikkeliläisessä kerrostaloasunnossa sanomaan kommenttiin. Ne eivät tappele oikeasti.

Jos showpainista kirjoitetaan suomalaismediassa tai nettikeskusteluissa, sävy on yleensä naureskeleva. Puhutaan ”aikuisten miesten saippuaoopperasta”, jossa hikiset miehet esittävät tappelua käsikirjoitetuissa otteluissa. Vertailu ja naureskelu on kasvanut entisestään, kun vapaaottelusta – oikeasta tappelusta – on tullut 2000-luvulla Suomessakin erittäin seurattu urheilulaji. Kun yksi vapaaottelun kovimmista naisottelijoista Ronda Rousey oli siirtymässä showpainin puolelle, HS:ssa pohdittiin, ”nähdäänkö vapaaottelukaunotarta hassuttelemassa showpainikehissä”.

Selvää on se, että showpainin katsojia pidetään vähän tyhminä. Sellaisina tyyppeinä, jotka eivät oikein tiedä paremmasta.

Vertaus vapaaotteluun herättää tosin yhden kiusallisen kysymyksen. Miksi jotkut katsoisivat ”leikkitappelua”, kun tarjolla on myös oikeaa? Mietin, miten voisin vastata siihen muille, kun en oikein osaa vastata itsellenikään. Päätän yrittää löytää myös tähän kysymykseen vastauksen Helsingin jäähallin tapahtumasta.

Nettikeskusteluissa puhutaan myös siitä, miten ”ketään ei oikeasti satu”. Se on tosin hyvin virheellinen käsitys: vaikka laji pohjautuu käsikirjoitukseen, otteluissa tehdyt liikkeet ovat silti oikeasti kivuliaita. Painijoiden työtahti on myös hurja: kovimmilla painijoilla on otteluita 300 vuodessa. Se vaatii hurjaa kuntoa. Lajissa sattuu vakavia loukkaantumisia säännöllisesti.

Toki lajissa on mukana myös painijoita, joiden fyysinen kunto on varsin heikko ja jotka on pidetty suosittuina vain käsikirjoituksella. Myös osa otteluista on täyttä pelleilyä. Tämä on kuitenkin vain osa showpainista.

Oma lukunsa on se, millaisia juonikuvioita showpainitapahtumiin on käsikirjoitettu. Ne ovat luoneet lajille osittain kyseenalaisen maineen myös Yhdysvalloissa.

HS:n toimittajat Laura Saarikoski ja Saska Saarikoski kirjoittivat Donald Trumpia käsittelevässä kirjassaan lajista seuraavasti.

”Showpainijat elävät vihasta ja herjauksista, mitä törkeämmistä, sitä parempi. Homojutut ovat alalla jo niin kuluneita, että kunnon potkua pitää hakea raiskausjutuista, pedofiliasta, eläimiin sekaantumisesta tai vaikka nekrofiliasta. Hahmojen ja mediatarinoiden käsikirjoittajat poimivat ideoita nykykulttuurista, mutta sukeltavat myös syvälle alitajunnan pimeälle puolelle – sinne, josta miehet eivät kerro sosiologille eivätkä välttämättä vaimoillensakaan.”

Kirjoitus kertoo todella paljon siitä, minkälainen mielikuva ihmisillä saattaa olla showpainista. Kuluneita homojuttuja, pedofiliaa ”tai vaikka nekrofiliaa”.

On totta, että showpainin hurjimpina vuosina 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa showpainissa nähtiin varsin paljon mauttomaksi luokiteltuja juonikuvioita. Niistä iso osa ei taatusti menisi läpi nykypäivän tv:ssä.

WWE:ssä on ollut esimerkiksi homopari, joka paljastuikin vain homoja esittäviksi heteroiksi, toisen painijan vaimon raiskaamisella uhkaileva painija ja – kyllä – myös yksi kuvio, jossa painija esitti nuken avulla harrastavansa seksiä toisen painijan kuolleen tyttöystävän kanssa. Jos jotain hyvää pitää sanoa, yhtään pedofiliakuviota en muista WWE:ssä nähneeni.

On kuitenkin väärin sanoa, että nämä kuviot olisivat showpainissa millään tavalla arkipäivää tai tuomassa ”kunnon potkua”. Päinvastoin: ne olivat mauttomia yksittäisiä poikkeuksia, jotka saivat varsin yksiselitteisesti painifaneilta tuomion ja jollaisia ei viime vuosina lajissa ole nähty.

2010-luvulla erityisesti WWE on kehittänyt tuotettaan lapsiystävällisempään suuntaan. Juonikuviot ovat nykyisin paljon useammin vain tylsiä kuin törkeitä. Lapset ovat yritykselle iso kohderyhmä, mikä on toki jollain tavalla varsin nurinkurinen ajatus, kun ottaa huomioon, että lajin perusidea on tehdä viihdettä tappeluista.


Mauttomien juonikuvioiden lisäksi showpainia on pitkään syytetty seksismistä, eikä syyttä.

Miesten seuraama laji oli pitkään myös lähes kokonaan miesten harrastamaa. Lajin isoimmissa firmoissa nähtiin 1980- ja 1990-luvuilla varsin vähän naisten painia, ja vielä 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenelläkin sen rooli miesten otteluihin verrattuna oli hyvin pieni. Kokonaisessa tapahtumassa saattoi olla enintään yksi naisten ottelu lukuisten miesten otteluiden seassa.

Erityisen selvää oli se, että naisia ei arvostettu lajissa samalla tavalla eikä ainakaan samoista syistä. Siinä missä miesten painissa keskityttiin hurjiin kehäsuorituksiin, naisten painissa usein paljon oleellisempaa oli painijoiden ulkonäkö. Esimerkiksi WWE:ssä järjestettiin vuosien ajan naisten välillä mutapainia, tyynysotaa ja otteluita, jotka voitettiin riisumalla vastustaja alusvaatteisilleen.

Viime vuosina WWE on pyrkinyt pääsemään tästä mielikuvasta kokonaan irti. Lajia ei haluta enää mainostaa viihteenä, jossa ensisijaisesti raskaat ja rasvaiset äijät panevat läskin tummumaan.

Sen sijaan WWE on jo usean vuoden ajan mainostanut niin sanottua naisten vallankumousta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että naispainijat on nostettu tapahtumissa miespainijoiden veroisiksi: painimaan yhtä pitkissä ja uskottavissa otteluissa, jossa ei keskitytä osanottajien ulkonäköön. Tämän vuoden Wrestlemania oli historian ensimmäinen, jossa tapahtuman päättänyt ottelu käytiin naisten välillä.

Ei ole tietenkään sattumaa, että showpainissa nähtävä ”naisten vallankumous” ajoittuu samalle ajalle, jolloin naisten asema viihteessä ylipäänsä puhuttaa koko ajan enemmän. Elokuvissa ja tv-sarjoissa pyritään luomaan jatkuvasti enemmän vahvoja naishahmoja ja pääsemään irti siitä, että miehet ovat ensisijaisesti elokuvissa huomion keskipisteenä.


Tämän yhtäläisyyden nostavat esille myös australialaiset Billie Kay, 29, ja Peyton Royce, 26.

He ovat WWE:n hallitsevat naisten joukkuemestarit ja istuvat perjantai-iltana Helsingin jäähallin takahuoneen kahviossa. Seinillä on HIFK:n värit, kahvio on muuten täysin tyhjä. Ei tule olo, että on haastattelemassa maailmanluokan firman huipputähtiä. WWE on tarjonnut mahdollisuuden haastatella juuri heitä ennen Helsingissä järjestettävää tapahtumaa, mikä tuskin on sattumaa: Kay ja Royce ovat ensiluokkaisia mannekiineja naisten vallankumouksesta.

Kay ja Royce eivät vain esitä ruudussa ystäviä, vaan ovat sitä myös oikeassa elämässä: he ovat tunteneet toisensa teini-ikäisistä lähtien ja käyneet saman lukion Sydneyn lähistöllä.

Haastattelussa he kertovat saman tarinan, jonka ovat kertoneet lukuisia kertoja ennenkin. Molemmat ovat alkaneet katsoa showpainia ala-asteikäisenä ja ihastuneet lajiin heti. Heitä kiinnostivat erityisesti suuret hahmot, jännittävä tunnelma ja lajin ainutlaatuisuus. Lapsesta lähtien molemmat ovat tienneet haluavansa painijoiksi, ja viiden vuoden ahkeran treenaamisen jälkeen he saivat sopimustarjouksen WWE:ltä. Nyt he uhraavat suuren osan elämästään lajille eivätkä kadu sitä. Joukkuemestaruuksien voittamista he kuvailevat tietenkin uransa kohokohdaksi.

Ennen kaikkea he ovat sitä mieltä, että yleisö haluaa nähdä nykyisin enemmän naisten painia samalla tavalla kuin yleisö haluaa nähdä enemmän naisia merkittävissä elokuvarooleissa.

”Naiset ovat taistelleet tällä miesten hallitsemalla alalla vuosikymmenten läpi. Nyt on menossa uusi aikakausi. Yleisö haluaa nähdä eri asioita: he haluavat nähdä enemmän naisten painia”, Royce sanoo.

”Tämä on globaali ilmiö, eikä kyse ole vain painista tai WWE:stä. On kyse koko viihdebisneksestä, popkulttuurista, naisten oikeuksista ja naisten aktivismista. Joka lajissa nousee nyt esille naispioneereja”, Kay sanoo.

Kayn ja Roycen mukaan on selvää, että naisten paini WWE:ssä on muuttunut radikaalisti 10 vuodessa ja että yleisö ei enää halua nähdä samaa tarjontaa kuin ennen. Siis mutapainia tai pyörimistä kehässä alusvaatteisillaan.


Helsingin jäähallin digitaalinen kello näyttää 21.15, kun Billie Kay ja Peyton Royce seisovat keskelle jäähallin lattiaa pystytetyssä kehässä. Yleisö ei ole innostunut.

Se ei kuitenkaan johdu siitä, että suomalaiset eivät haluaisi nähdä ”naisten vallankumousta”, vaan siitä, että Kay ja Royce esittävät ärsyttäviä pahiksia. Joko suomalaiset fanit ovat hyvin perillä heidän roolistaan tai sitten ärsyttävyys käy nopeasti ilmi, koska Kay ja Royce saavat suomalaisilta vastaansa äänekkäät buuaukset.

Yleisö on ollut äänekäs koko illan ajan, mitä voi pitää varsin hyvänä saavutuksena. Kun WWE vieraili Suomessa viimeksi kymmenen vuotta sitten, tapahtumassa paikalla olleet raportoivat Helsingin puolityhjän jäähallin olleen suurimman osan illasta hiljaa. Tapahtumat ja painijat eivät olleet tuttuja katsojille, joista iso osa tuskin oli nähnyt lajia Subtv:n aikojen jälkeen.

Nyt tilanne on jossain määrin erilainen. Ei jäähalli tälläkään kertaa ole läheskään täynnä. Paikalla on noin 4 000 katsojaa. Permanto ja alakatsomot ovat suurimmaksi osaksi täynnä. Paikalle saapuneet pitävät kuitenkin koko tapahtuman ajan kovaa meteliä. Suosikkipainijat saavat hurjia hurrauksia, pahikset kovia buuauksia. Yleisö aloittaa myös omia huutojaan otteluiden aikana.

Tunnelma on epäsuomalainen. Yleensä me suomalaiset uskallamme innostua katsomossa enintään jääkiekon MM-kisojen aikaan, mutta yleisesti kansalliseen luonteeseemme ei kuulu äänekäs reagointi, huutelu ja buuaaminen. Jopa isoilla keikoilla suomalaiset tyytyvät usein asialliseen taputtamiseen. Ehkä juuri siinä piilee myös showpainin ongelma Suomessa. Billie Kay ja Peyton Royce ovat ylistäneet, että lajin suuri viehätys piilee juuri sen ainutlaatuisessa tunnelmassa, jonka tajuaa vasta tullessaan paikan päälle suurtapahtumaan.

WWE:n pistäytymistä Suomessa Euroopan-kiertueellaan ei voi hyvälläkään tahdolla kutsua suurtapahtumaksi, mutta Suomessa showpaini ei taatusti ole kerännyt yhtä paljon yleisöä noin 15 vuoteen.

Yksi asia on selvä: vaikka WWE tarjoaakin tuotteessaan ”naisten vallankumousta”, ylivoimainen enemmistö – luultavasti noin 90 prosenttia – yleisöstä on miehiä. Iso osa on nimenomaan minun ikäisiäni, joko hieman alle tai hieman yli 30-vuotiaita.


Veljekset Tatu ja Tuukka Luokkala edustavat luultavasti varsin tyypillistä suomalaista painifania.

Molemmat ovat alkaneet katsoa lajia 2000-luvun alussa Subtv:llä ollessaan hieman yli 10-vuotiaita. Sitten he lopettivat, kun ohjelman esittäminen televisiossa loppui. Pari vuotta sitten he löysivät kuitenkin lajin uudestaan Youtube-klippien avulla ja ovat sen jälkeen alkaneet seurata sitä aktiivisesti.

Mutta miksi?

”Silloin lapsena se oli erikoisuuden viehätystä. Se oli erikoisempaa viihdettä kuin mitä Suomesta löytyi”, Tuukka Luokkala sanoo.

”Nykyisin olen kiinnostunut itse matseista. Siitä, miten hyvätasoisia ja minkä tyylisiä ne ovat”, Tatu Luokkala kertoo.

Molemmat tiedostavat, että lajia seuraamattomat pitävät showpainia pilkkanaan ja ihmettelevät, miksi kukaan haluaisi katsoa käsikirjoitettua tappelua. Luokkalat itse ovat sitä mieltä, että lajia ei pidä ottaa liian tosissaan. Kun tiedostaa touhun olevan käsikirjoitettua, voi siihen asennoitua sopivan kepeästi ja saada sillä tavalla viihdykettä.

Naisten painin osuuden kasvaminen saa kehuja molemmilta. Luokkalat sanovat, että naisten taidokasta painia on yhtä lailla ilo katsoa.

Aivan kaikki katsomossa eivät ole samaa mieltä.

Takanani istuva miesporukka kuuluu puheidensa perusteella selvästi niihin, jotka ovat katsoneet showpainia 2000-luvun alussa aktiivisesti mutta jotka eivät ole viime vuosien tapahtumista kovin hyvin perillä.

Kun naiset saapuvat kehään, miesporukka lähtee katsomosta oluelle. Palattuaan he puhuvat siitä, miten naiset eivät osaa painia tai puhua kehässä mutta tarjoavat ”silmänruokaa”.

WWE voi yrittää kitkeä seksismiä tuotteestaan, mutta katsomosta se ei lähde aivan yhtä helpolla.

Lopulta Helsingin jäähallin tapahtuma päättyy, kun WWE:n maailmanmestari Kofi Kingston juhlii kehässä ystävänsä Xavier Woodsin kanssa ja saa suomalaisilta kovat hurraukset. Ihmiset vaikuttavat tyytyväisiltä, kun Kingston vakuuttaa WWE:n saapuvan Suomeen pian uudestaan. Ehkä lupaus ei ole täysin tyhjä, mutta suurta kansansuosiota showpainille on Suomessa turha povata.

Tapahtuman jälkeen jään pohtimaan sitä kysymystä, jonka olen kysynyt niin Peyton Roycelta, Billie Kaylta, Tatu ja Tuukka Luokkalalta kuin itseltänikin.


Miksi kukaan haluaisi katsoa tätä lajia?

Järjellä sitä on vaikea selittää. Vapaaottelu on aitoa urheilua, ja jos siis haluaa katsoa kehässä tapahtuvaa rajua tappelua, sen luulisi olevan parempi vaihtoehto. Jos siis ei ole kiinnostunut nyrkkeilystä tai muista perinteisimmistä lajeista. Suuren live-tapahtuman jännittävästä tunnelmasta voi nauttia lähes missä tahansa urheilulajissa. Jos taas haluaa katsoa käsikirjoitettua väkivaltaviihdettä, viihdeteollisuus on täynnä toimintaelokuvia, joiden toimintakohtaukset ovat usein paljon näyttävämpiä kuin painikehän touhu. Ja jos on kiinnostunut käsittämättömistä juonenkäänteistä ja villistä käsikirjoituksesta, sitä tarjoavat muun muassa saippuaoopperat ja sitcomit.

Ehkä selitys on se, että juuri mitään järkevää selitystä ei ole. WWE itse ei nykyisin kuvaile tuotettaan painiksi vaan sports entertainmentiksi, urheiluviihteeksi. Se on varsin omituinen sanapari. Moni urheilulaji on toki viihdyttävää, mutta ei niitä silti kutsuisi varsinaisesti urheiluviihteeksi vaan viihdyttäväksi urheiluksi.

Sports entertainment on sen sijaan jotain, mikä on yhtä paljon viihdettä kuin urheilua. Jotain, mikä yhdistää samaan aikaan pieniä osia oikeista tappeluista, urheilusta, toimintaelokuvista, saippuaoopperasta ja monista muista palasista. Mitään täysin vastaavaa ei todellakaan ole.

Parhaiten lajin fanittamisen ydinajatuksen ovat onnistuneet tiivistämään Tatu ja Tuukka Luokkala. Showpainia ei todellakaan pidä ottaa liian vakavasti. Se on eräänlaista ”aivot narikkaan” -viihdettä, parhaimmillaan kaikessa erikoisuudessaan aivan ensiluokkaista sellaista.

Itse katson nykyisin uusia showpainitapahtumia noin neljä kertaa vuodessa, tietyn kaveriporukan kesken saunomisen ohessa. Siihen tuote on ihan täydellistä viihdettä. Parempaa kuin yksikään vapaaottelumatsi tai toimintaelokuva.

Oikaisu 17.5. kello 13.50: Jutussa luki alun perin virheellisesti, että WWE:n liikkuisi kymmenissä miljoonissa dollareissa. Liikevaihto on satoja miljoonia dollareita. Samalla tarkennettu liikevoiton määrää yli sataan miljoonaan dollariin. Aiemmin puhuttiin vain suurista liikevoitoista. Oikaisu 17.5. kello 14.13: Jutussa luki alun perin virheellisesti, että Subtv olisi aloittanut Smackdownin esittämisen vuonna 2002. Esittäminen aloitettiin vuonna 2001.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Game of Thronesin viimeisessä jaksossa on jälleen samantapainen möhläys kuin kaksi viikkoa sitten

 2. 2

  Game of Thrones teki heistä maailmantähtiä ja ystäviä – Sophie Turner ja Maisie Williams haastattelussa, jossa ei ole spoilereita!

  Tilaajille
 3. 3

  Game of Thronesin viides viikko: Vihaisia faneja ja George R. R. Martinin kommentteja internetin idiotismista

 4. 4

  Burger Kingin twiitti, jossa se kertoo myyvänsä pirtelöitä, lähti viraaliksi – tapaus kuulostaa käsittämättömältä, mutta taustalla on brexit

 5. 5

  Sdp:n eurovaaliehdokkaan kissanrääkkäämisestä nousi kohu ja sosiaalisessa mediassa myös poliittinen lyömäase – tästä on kyse

 6. 6

  Nämä kolme tekijää synnyttivät uuden, mahtavan jazzyhtyeen – ja juuri ne asiat Yle unohti tyystin euroviisufiaskossaan

 7. 7

  Game of Thronesin viides jakso oli brutaali ja verinen – miltä kaikki näyttää ennen sarjan viimeistä jaksoa?

 8. 8

  Game of Thronesin loppu on lähellä – Westerosin kirjeenvaihtajan lukupaketilla pääset ajan tasalle ennen loppuhuipennusta

 9. 9

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 10. 10

  Snapchat julkaisi uuden sukupuoli­filtterin, joka villitsi sosiaalisen median mutta sai kritiikkiä transyhteisöiltä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Game of Thronesin viimeisessä jaksossa on jälleen samantapainen möhläys kuin kaksi viikkoa sitten

 2. 2

  Game of Thrones teki heistä maailmantähtiä ja ystäviä – Sophie Turner ja Maisie Williams haastattelussa, jossa ei ole spoilereita!

  Tilaajille
 3. 3

  Snapchat julkaisi uuden sukupuoli­filtterin, joka villitsi sosiaalisen median mutta sai kritiikkiä transyhteisöiltä

 4. 4

  Burger Kingin twiitti, jossa se kertoo myyvänsä pirtelöitä, lähti viraaliksi – tapaus kuulostaa käsittämättömältä, mutta taustalla on brexit

 5. 5

  Sdp:n eurovaaliehdokkaan kissanrääkkäämisestä nousi kohu ja sosiaalisessa mediassa myös poliittinen lyömäase – tästä on kyse

 6. 6

  Game of Thronesin loppu on lähellä – Westerosin kirjeenvaihtajan lukupaketilla pääset ajan tasalle ennen loppuhuipennusta

 7. 7

  Game of Thronesin viides viikko: Vihaisia faneja ja George R. R. Martinin kommentteja internetin idiotismista

 8. 8

  Game of Thronesin viides jakso oli brutaali ja verinen – miltä kaikki näyttää ennen sarjan viimeistä jaksoa?

 9. 9

  Itiksen Bangcook tekee klassista thaimaalaista varmalla otteella – banaanijälkiruoka osoittautui taivaallisen hyväksi

 10. 10

  Game of Thronesin tekijöille tapahtui käsittämätön moka – HBO kommentoi asiaa huumorilla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Game of Thronesin viides jakso oli brutaali ja verinen – miltä kaikki näyttää ennen sarjan viimeistä jaksoa?

 2. 2

  Naissoturin rooli Game of Thronesissa pakotti Gwendoline Christien kyseenalaistamaan käsityksensä naiseudesta

 3. 3

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 4. 4

  Facebookin uumenissa pieni joukko moderoijia siivoaa suomalaisten törkyjä – ”Välillä pelkään maailman­kuvani ja optimismini puolesta”

  Tilaajille
 5. 5

  ”Kyllä minäkin pidän seksistä, mutta tässä on ideana että sinä et saa sitä” – Näyttelijän ”puhelu poikaystävälle” kritisoi seksilakkoa ja nousi viraalihitiksi

 6. 6

  Game of Thronesin viides viikko: Vihaisia faneja ja George R. R. Martinin kommentteja internetin idiotismista

 7. 7

  Yli 730 000 ihmistä vaatii Game of Thronesin viimeisen kauden filmaamista uusiksi ”pätevämmillä kirjoittajilla”, mutta tekijät eivät ole faneille mitään velkaa

 8. 8

  ”Serkun entinen poikaystävä oli Aromipesän mainoskasvo” – Suomalaiset alkoivat jakaa mitättömimpiä julkisuuden hetkiään, parasta somessa juuri nyt

 9. 9

  Game of Thronesin viimeisessä jaksossa on jälleen samantapainen möhläys kuin kaksi viikkoa sitten

 10. 10

  Snapchat julkaisi uuden sukupuoli­filtterin, joka villitsi sosiaalisen median mutta sai kritiikkiä transyhteisöiltä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Edes 700 euron palkankorotus ei houkuttanut hakijoita: Vantaa ei löytänyt tarpeeksi uinnin­valvojia kesäksi

 2. 2

  Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

 3. 3

  Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

 4. 4

  Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

  Tilaajille
 5. 5

  Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

 6. 6

  Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä

 7. 7

  Laaja tutkimus: Puolet päätöksestä hankkia koira selittyy geeneillä

 8. 8

  Keski-ikäinen mies kuoli moottoripyörä­onnettomuudessa Keravalla

 9. 9

  Hiilihydraattien välttely on haitaksi liikkujalle, sanovat asian­tuntijat – maltillisempi carb cycling -metodi voi toimia painon­pudottajalle

  Tilaajille
 10. 10

  Tuomareita haukutaan lahtariämmiksi ja he saavat postipaketeissa ulostetta ja tuhkaa – ammattiliiton mukaan häirintä rapauttaa oikeusvaltiota

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

 2. 2

  Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

  Tilaajille
 3. 3

  Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

 4. 4

  Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

 5. 5

  Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

 6. 6

  Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

 7. 7

  Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

 8. 8

  Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

 9. 9

  Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

 10. 10

  Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

  Tilaajille
 2. 2

  Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

  Tilaajille
 3. 3

  Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

 4. 4

  Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

  Tilaajille
 5. 5

  Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

  Tilaajille
 6. 6

  25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

 7. 7

  Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

 8. 8

  ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

  Tilaajille
 9. 9

  Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

 10. 10

  Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

 11. Näytä lisää