Lauluja muutettu vähemmän rasistisiksi, ei Allah-mainintoja eikä luonnottoman kapeita vyötäröitä – Disneyn uusi ja vanha Aladdin poikkeavat toisistaan vähän mutta merkittävästi

Vuoden 2019 Aladdin-elokuvassa on joitakin merkittäviä eroja vanhaan animaatioon. Pienetkin muutokset kertovat osaltaan siitä, kuinka maailma on 27 vuodessa muuttunut.

Disney teki jälleen yhden klassikkoanimaationsa uusiksi. Guy Ritchien ohjaama Aladdin sai ensi-iltansa keskiviikkona.

Elokuvan HS-arvio juonikuvauksineen on tämän linkin takana.

Piirrettyjen uusiksi näytellyt ”live action” -versiot ovat yksi yhtiön viime aikojen menestysresepteistä. (Ja siis vain yksi, nykyään Disney omistaa muun muassa Marvelin, Star Warsin ja suurin piirtein koko viihdemaailman.)

Disney on tehnyt näytellyt versiot jo muun muassa Tuhkimosta (2015), Viidakkokirjasta (2016) sekä Kaunottaresta ja hirviöstä (2017).

Maaliskuussa ensi-iltansa sai uusi Dumbo, nyt Aladdin ja heinäkuussa teattereihin tulee uusi Leijonakuningas.

Monet Disney-piirretyt perustuvat vanhoihin klassikkosatuihin tai -kirjoihin. Nyt teattereihin vyöryvät uusintaversiot pohjautuvat kuitenkin leimallisesti juuri aiempiin Disney-tulkintoihin. Vanhat piirretyt on siis käytännössä kuvattu uusiksi ihmisnäyttelijöillä.

Mutta on uusissa versioissa myös eroja vanhoihin, sekä isompia ja pienempiä.

Vuoden 1992 ja 2019 Aladdinin eroavaisuuksien vertailu näyttää myös kiinnostavasti, millä tavoin maailma on 27 vuodessa muuttunut.

Varoitus! Tästä eteenpäin juttu sisältää merkittäviä paljastuksia sekä uuden että vanhan Aladdin-elokuvan sisällöstä – varoitamme siis 27 vuotta vanhan elokuvan juonipaljastuksista.


Prinsessa Jasmine ja naisroolit:

Jasminen hahmoon liittyvät suurimmat eroavaisuudet elokuvien välillä.

Alkuperäisen Aladdinin Jasmine jäi aika lailla pelkäksi koristukseksi. Muita naishahmoja ei ollut (käsikirjoituksessa oli mukana Aladdinin äiti, mutta Disneyn tuolloinen pomo Jeffrey Katzenberg käski poistaa hahmon turhana).

Nyt Jasminen rooli on kasvatettu suuremmaksi ja hahmosta tehty moderni, feministinen nainen. Tarinassa hän on myyttistä Arabiaa muistuttavan Agrabadin prinsessa, jota yritetään maan lakien mukaan naittaa prinssille.

Mutta tällä kertaa Jasmine (Naomi Scott) kyseenalaistaa alusta asti ikivanhoja sukupuolirooleja eikä suostu tanssimaan miesten pillin mukaan.

Jasminelle on kirjoitettu myös oma lauluesitys, jollaista alkuperäisessä elokuvassa ei ollut. Speechless-nimisessä kappaleen sanoituksissa tuodaan voimaannuttavaa sanomaa kunnolla esiin. I won’t be silenced / You can’t keep me quiet / won’t tremble when you try it / all I know is I won’t go speechless, kertosäkeessä muun muassa lauletaan. Biisin voi kuunnella alta:Elokuvan lauluesityksessä sanomaa vielä korostetaan niin että Jasmine pölläyttää mieshahmot ympäriltään olemattomiin.

Animaatioversiossakin Jasmine arvostelee Agrabadin lakia, jonka mukaan hän ei saisi valita omaa aviomiestään. Lopussa sulttaani kumosi lain, jotta Jasmine ja Aladdin saivat toisensa.

Tässä versiossa Jasmine protestoi myös sitä, että valtakunnan hallitsijan on oltava aina mies. Elokuva päättyykin nyt siten, että Jasminesta tulee Agrabadin seuraava sulttaani.

Aiheeseen liittyvää sanomaa voi löytää myös yhdestä Jasminen kommentista elokuvan pahikselle Jafarille (Marwan Kenzari). Jafarilla on käärmeenmuotoinen taikasauva, johon hän saa elokuvan lopussa pelottavia taikavoimia.

You’re nothing without your staff!” (”Et ole mitään ilman sauvaasi!”) Jasmine huudahtaa Jafarille.

Tulkintakysymys, toki.


Ulkonäöllisesti Jasmine eroaa piirroselokuvan prinsessasta – toki Scottin esittämä prinsessa on hoikka, mutta alkuperäisen Jasminen vyötärö oli luonnottoman kapea jopa Disney-piirroshahmojen mittapuulla.

Hahmo pukeutuu myös huomattavasti peittävämmin kuin piirretyn napapaitainen Jasmine. Niin pukeutuu myös Aladdin (Mena Massoud) – piirrosversiossa hän oli lähes koko ajan pelkässä liivissä, yläruumis muutoin paljaana.

Uutena hahmona vuoden 2019 Aladdinissa on Jasminen hovineito Dalia (Nasim Pedrad). Näin elokuvaan on saatu edes toinen naishahmo, jolla on puherooli.

Tosin Bechdelin testiä Aladdin ei silti taida läpäistä. Naisten läsnäoloa elokuvissa mittaava testi selvittää, onko elokuvassa naisia, onko heillä nimet, puhuvatko he keskenään, ja puhuvatko naiset elokuvan todellisuudessa jostakin muusta kuin miehistä.

Aladdinissa Jasmine ja Dalia puhuvat vain miehistä. Dalia on tässä versiossa ihastunut Will Smithin esittämään Henkeen.


Arabimaailman kuvaus:

Tuhannen ja yhden yön tarinoihin pohjautuva Aladdin sijoittuu kuvitteelliseen Agrabadin arabivaltakuntaan.

Vaikka Aladdinin tarina on fantasiaa, alkuperäinen animaatiokin sai osakseen arvostelua tavasta, kuvata arabimaailmaa stereotyyppisen julmana.

Uuteen versioon on tehty tähän liittyviä hienovaraisia muutoksia.

Vuoden 1992 version alussa kuultavassa Arabian Nights -laulun lyriikoissa on esimerkiksi lause ”it’s barbaric, I know, but it’s home (”barbaarista, kyllä, mutta se on koti”).

Nyt sama kohta lauletaan muodossa ”it’s chaotic, I know, but it’s home.

Viittaukset islaminuskoon on pyritty häivyttämään kokonaan. Alkuperäisen animaation paria ”Allah”-huudahdusta ei nyt kuulla.

Pieni muutos löytyy myös kohtauksesta, jossa Jasmine on livahtanut valepuvussa Agrabadin markkinoille katsomaan tavallisen kansan elämää.

Jasmine nappaa eräälta kauppiaalta omenan antaakseen sen köyhille lapsille. Animaatiossa raivostunut kauppias uhkaa katkaista varkaana pitämältään Jasminelta käden miekalla. Kohtaus on muuten entisellään, mutta nyt kauppias ei enää uhkaa käden poikkaisulla.

Disneytä on usein syytetty kulttuurisesta omimisesta. Nykyään yhtiö pyrkii lieventämään arvostelua muun muassa näyttelijävalinnoilla. Esimerkiksi Havaijin kansantarinoihin pohjaavan Vaiana-animaation (2016) äänirooleissa oli havaijilaistaustaisia näyttelijöitä.

Vuoden 1992 Aladdinissa kaikki ääninäyttelijät olivat valkoisia länsimaalaisia. Uuden version ihmisnäyttelijät ovat taas kaikki tummaihoisia, lukuunottamatta pienessä osassa nähtävää Jasminen kosijaa, ”Skånlandin prinssiä” Andersia. Suurimmalla osalla näyttelijöistä on myös taustaa Lähi-idän maissa.

Yllä mainitut muutokset ovat toimivia ja perusteltuja (vaikka joku niitä pitää varmasti turhana ”poliittisena korrektiutena”).

Disneyn tehtailemia animaatioiden uusioversioita on helppo pitää silkkana rahastuksena. Suurimmaksi osaksi Aladdinkin on sama vanha animaatio uusissa kuorissa.

Rahastusta se varmasti onkin, mutta tarinan nykyaikaistaminen antaa kuitenkin perusteet sille, miksi elokuva on tehty.

Taide ja viihde heijastavat aina tekoaikaansa, ja 27 vuodessa maailma on muuttunut. Lastenelokuvissa on myös käytännössä aina jokin sanoma. Miksi nykypäivän elokuva ei toisi esille nykypäivään kuuluvaa sanomaa esimerkiksi tasa-arvon tärkeydestä?

Mainittakoon vielä pari muutosta, jotka uutta Aladdinia katsoessa kiinnittivät huomiota – niille kun ei yhtäkkiä keksi selviä perusteita.

Molempien versioiden lopussa paha voitetaan ja Henki vangitsee Jafarin sekä tämän apurin papukaija Jagon lampun sisälle.

Animaatiossa Jafar ja Jago joutuvat Hengen mukaan viettämään lampussa 10 000 vuotta. Uudessa versiossa aika on 2 000 vuotta.

Lisäksi animaatioversiossa Henki kertoi Aladdinille säännöt, jotka kolmen toiveen toteuttamiseen liittyivät. Hän ei voinut toivoa ketään kuolleeksi, ei ketään rakastumaan itseensä eikä ketään heräämään kuolleista.

Nyt kaksi jälkimmäistä säännöistä ovat samoja, mutta ensimmäinen ei. Sen tilalla on sääntö, että Hengeltä ei voi toivoa lisää toivomuksia määrätyn kolmen lisäksi.

Eli onko niin, että jonkun kuoleman toivominen ei lastenelokuvassa ennen ollut ok, mutta nykyään on? Ja että 2 000 vuoden vankeustuomio on kyllä roistolle oikein, mutta 10 000 vuotta olisi epäinhimillistä?

Mystistä!


Aladdin elokuvateattereissa nyt.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Pika-arvio: Lisätyn todellisuuden Harry Potter -peli tekee monen asian erinomaisesti, ja muuttaa Helsingin keskustankin kievarikyläksi

 2. 2

  Säästöpankinrannassa kelluu kelpo kesäterassi, jossa puitteet ovat kohdallaan mutta ruuassa riittää vielä petrattavaa

 3. 3

  Analyysi: Politiikan toimittaja ja Twitter-ässä Timo Haapala suututti Suomen tutkijat, ja riita jatkui koko juhannuksen – mutta hänellä oli myös pointti

 4. 4

  Belzebubs on suomalainen sarjakuva jota rakastetaan maailmalla – ja nyt sarjakuvabändi nousi albumilistan ykköseksi ja levy saa kriitikoilta ylistystä

 5. 5

  Onko tässä Helsingin uusi huippuravintola? Punavuoreen avatussa ravintola Inarissa kaikki on kohdillaan ja tähdet ovat superlatiivien arvoisia

 6. 6

  Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

 7. 7

  Valtapeli tarinasta – Toimittaja Jussi Ahlroth pohtii Game of Thronesia ja sen merkitystä sarjan päätyttyä

 8. 8

  Suomalaiset kävivät keskellä mannerjäätikköä, löysivät 30 vuotta sitten hylätyn tutka-aseman – ja joivat siellä jaloviinaa

 9. 9

  Kun poptähdet pysyvät vaiti homoudestaan, he antavat ymmärtää, että siinä on jotain väärää. Alman peloton avoimuus on muutos, jota olemme odottaneet

 10. 10

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pika-arvio: Lisätyn todellisuuden Harry Potter -peli tekee monen asian erinomaisesti, ja muuttaa Helsingin keskustankin kievarikyläksi

 2. 2

  Säästöpankinrannassa kelluu kelpo kesäterassi, jossa puitteet ovat kohdallaan mutta ruuassa riittää vielä petrattavaa

 3. 3

  Analyysi: Politiikan toimittaja ja Twitter-ässä Timo Haapala suututti Suomen tutkijat, ja riita jatkui koko juhannuksen – mutta hänellä oli myös pointti

 4. 4

  Belzebubs on suomalainen sarjakuva jota rakastetaan maailmalla – ja nyt sarjakuvabändi nousi albumilistan ykköseksi ja levy saa kriitikoilta ylistystä

 5. 5

  Kallioon avasi sympaattinen alakulttuurikeidas Loukko, jossa lounas on edullinen eikä ostopakkoa ole

 6. 6

  Seurasaareen avasi uusi kesäravintola, jonka saaristolaispöytä kannatti kokea

 7. 7

  Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

 8. 8

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 9. 9

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 10. 10

  Eerikinkadun Corona-baarin ”maailmanlopun bileet” olivat 1990-luvun julkkisten paraati – toimittajamme seurasi viimeiset juhlat oven sulkemiseen kello 4.20 aamulla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 2. 2

  Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

 3. 3

  Analyysi: Politiikan toimittaja ja Twitter-ässä Timo Haapala suututti Suomen tutkijat, ja riita jatkui koko juhannuksen – mutta hänellä oli myös pointti

 4. 4

  Nuoret ovat siirtyneet käyttämään ääniviestejä tekstailun sijaan – moni vanhempi ei tiedä tätä helppoa kikkaa, millä viestit voi kuunnella

 5. 5

  Eerikinkadun Corona-baarin ”maailmanlopun bileet” olivat 1990-luvun julkkisten paraati – toimittajamme seurasi viimeiset juhlat oven sulkemiseen kello 4.20 aamulla

 6. 6

  Pokémon Gon kaltainen Harry Potter -peli julkaistaan viimein perjantaina, odotamme kuolaten

 7. 7

  Belzebubs on suomalainen sarjakuva jota rakastetaan maailmalla – ja nyt sarjakuvabändi nousi albumilistan ykköseksi ja levy saa kriitikoilta ylistystä

 8. 8

  Pika-arvio: Lisätyn todellisuuden Harry Potter -peli tekee monen asian erinomaisesti, ja muuttaa Helsingin keskustankin kievarikyläksi

 9. 9

  Sikke Sumarin ravintolassa salin tunnelma on huomaavainen ja lautaselta voi löytyä vaikka voikukkaa ja silakoita

 10. 10

  Seurasaareen avasi uusi kesäravintola, jonka saaristolaispöytä kannatti kokea

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

  Tilaajille
 2. 2

  Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

 3. 3

  Costa Rican ja Panaman rajalla voimakas maanjäristys, tuhojen pelätään olevan mittavia

 4. 4

  Anne Lister oli bisnesnainen, pistooliampuja sekä vallaton rakastaja, joka kirjoitti päiväkirjaansa: ”Aina minulla on joku tyttö mielessä”

 5. 5

  HS kysyi eduskunta­ryhmiltä, mitä Isis-leirin suomalaisille pitäisi tehdä: Puolueet painottavat naisten vastuuta ja toisaalta lasten syyttömyyttä

 6. 6

  Yksi Helsingin tunnetuimmista saarista ei näy Applen kartoissa – Mihin katosi ”ulkosaariston keidas”?

 7. 7

  Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

  Tilaajille
 8. 8

  Lähteekö Katri Kulmuni keskustan puheenjohtaja­kisaan? HS näyttää tiedotus­tilaisuuden suorana lähetyksenä juuri nyt

 9. 9

  NHL-seura Hurricanes vastaa mihin tahansa Sebastian Ahosta tarjottaviin sopimusehtoihin, sanoo GM: ”Olemme tehneet sen selväksi”

 10. 10

  Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

 2. 2

  Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

 3. 3

  Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

 4. 4

  Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

  Tilaajille
 5. 5

  Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

  Tilaajille
 6. 6

  Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

 7. 7

  Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

 8. 8

  Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

 9. 9

  Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

 10. 10

  Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

  Tilaajille
 2. 2

  Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

 3. 3

  Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

  Tilaajille
 4. 4

  Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

  Tilaajille
 5. 5

  Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

 6. 6

  Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

  Tilaajille
 7. 7

  75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

 8. 8

  Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

 9. 9

  Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

 10. 10

  HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

 11. Näytä lisää