MAINOS:

Kesätarjous! HS Digi 5,95€/kk vain tänään. Tilaa nyt! Aikaa tehdä tilaus:

Maria Ohisaloa kutsuttiin ”jääprinsessaksi”, somessa hermostuttiin ja Alexander Stubb kertoi turtuneensa nimittelyyn – Mitä poliitikoista voi sanoa?

Viime päivien puheenaihe on ollut se, mitä nimityksiä poliitikoista voi käyttää.

”Toki on vihreiden etu, että jääprinsessa [Maria] Ohisalo haastaa vasemmistoliiton Jeanne d’Arcin Li Anderssonin.”

Tämä viime lauantaina Ilta-Sanomissa julkaistu lause on aiheuttanut monta päivää jatkuneen kuuman poliittisen keskustelun, jota on jatkettu niin sosiaalisessa mediassa kuin tänään Ilta-Sanomissakin päätoimittaja Ulla Appelsinin kommentilla.

Keskustelun ytimessä on ollut yksi kysymys.

Mitä poliitikoista voi oikein sanoa?

Tai tarkemmin: Mihin asioihin poliitikkojen arvostelussa, kuvailussa ja kommentoinnissa on politiikan journalismissa järkevää keskittyä?

Pitääkö asiaa harkita uudestaan, kun kyseessä onkin esimerkiksi nuori naispoliitikko eikä vanha miespoliitikko?

Mitä kaikkea kommentointia poliitikkojen pitää sietää?

Onko poliitikkojen arvostelu ja poliitikkoihin kohdistettu sanankäyttö muuttunut rankemmaksi viime vuosina?

Keskustelun alkuna toimi siis Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittajan Seppo Varjuksen kommentti vihreiden tulevasta puheenjohtajasta Maria Ohisalosta.

Jutun otsikossa Ohisaloa kutsutaan ”vihreiden jääprinsessaksi”. Sama kuvailu toistuu yhden kerran jutussa: lauseessa, jossa hänen kerrotaan haastavan ”vasemmistoliiton Jeanne d’Arcin Li Anderssonin”.

Jääprinsessaviittaus tullee jutun alusta, jossa Ohisaloa verrataan Game of Thrones -sarjan Daenerys Targaryeniin (Emilia Clarke).

Daenerys ei tosin ole Game of Thronesissa jääprinsessa, vaan lohikäärmekuningatar. Hänen voimaelementtinsä ei ole jää, vaan tuli. Jään kanssa on paljon enemmän tekemistä esimerkiksi Yövartion johtajalla, jäämuurin varjelijalla Jon Nietoksella (Kit Harington), ja vieläkin enemmän sarjan myyttisellä pahiksella Yön kuninkaalla (Vladimir Furdik).

Ilta-Sanomien tekstissä Daenerysta (tai tätä näyttelevää Clarkea) kuvaillaan kalmanvaaleaksi, ulkopuoliseksi ja urheaksi. Sitten kuvaillaan Ohisaloa:

”Maria Ohisalo on Suomen sisäministeri. Ohisalo on kalmanvaalea. Hallitustason politiikassa hän on ulkopuolinen, vasta huhtikuussa ensi kertaa kansanedustajaksi valittu. Ohisalo on rohkea, kun aikoo asettua raivon, pilkan ja loanheiton kohteeksi.”

Ilmeisesti Ohisalon ja Daeneryksen asema jääprinsessana tulee siis heidän ”kalmanvaaleasta” ulkoisesta olemuksestaan. Prinsessan asemaa tekstissä selitetään sillä, että Ohisalo kruunataan vihreiden puheenjohtajaksi, koska vastaehdokkaita ei ole. Daenerys-vertauksen nimissä oikeampi termi olisi toki kuningatar.

Pian Ilta-Sanomien kommentin julkaisun jälkeen monet suomalaiset poliitikot ja yhteiskunnalliset kommentaattorit yli puoluerajojen hermostuivat ja ottivat aiheeseen näkyvästi kantaa.

Kommentoijat olivat sitä mieltä, että Ohisalon kuvaaminen ”jääprinsessaksi” oli epäonnistunut vertaus, joka keskittyi Ohisalon ulkoisen olemuksen arviointiin.

Esimerkiksi vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin, kokoomuksen kansanedustajan Sanni Grahn-Laasosen, kokoomuksen kansanedustajan Elina Lepomäen, Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Juho Romakkaniemen ja Helsingin apulaispormestarin Nasima Razmyarin kommentit aiheesta keräsivät yhteensä tuhansia tykkäyksiä.
Ohisalo itse ei ottanut keskusteluun kantaa muuten kuin kiittämällä muun muassa Lepomäkeä ja Razmyaria kommenteistaan.

Keskustelu kävi viikonlopun aikana Twitterissä kiivaana, ja keskusteluun osallistui laaja joukko ihmisiä. Muun muassa Alpo Rusi kommentoi, että ”ulkoisen olemuksen pistelevä arviointihan on osa negatiivista journalismia”.
Keskustelu alkoi jatkua myös eteenpäin Ohisalosta ja jääprinsessoista siihen, millä tavalla poliitikkoja ylipäänsä suomalaisessa journalismissa ja keskustelussa kutsutaan. Ja siihen, onko kaikki arvostelu esimerkiksi huumorin varjolla siedettävää.

Kun keskustelu oli jatkunut kuumana pari päivää, Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin puuttui tilanteeseen ja puolusti kirjoitusta sosiaalisessa mediassa.

Appelsin peräänkuulutti kontekstointia siihen, millaisia muita juttuja Varjus on kirjoittanut. Appelsin kertoi Varjuksen olevan tunnettu värikkäästä kielenkäytöstään ja kertoi tämän viime aikoina verranneen keskustan puheenjohtajaa Juha Sipilää kauhuleffojen alieniksi, perussuomalaisten puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa söpönhöpöksi pikkukoalaksi ja Sdp:n edesmennyttä puheenjohtajaa Rafael Paasiota rauhoittavia ottaneeksi etanaksi.

”Jostain syystä niistä ei tule Twitter-myrskyä”, Appelsin kirjoitti.
Tiistaina julkaistussa kommentissaan Appelsin jatkaa vielä aiheesta.

”Mistä kertoo se, että vain (nuorten) naisten puolesta joukkoloukkaannutaan? Kuvitellaanko, että naiset kestävät huumoria, vertauksia ja kritiikkiä heikommin kuin miehet? Rohkenisin olla tästä eri mieltä. Ihan näin suomalaisena naisena.”

Asian voi nähdä nais- ja mieskysymyksenä ja sukupuolten välisenä erona. Onko sama asia kutsua naista jääprinsessaksi ulkonäkönsä vuoksi kuin kutsua miestä vaikkapa pikkukoalaksi vaalitentissä nähdyn hymyn vuoksi, tai rinnastaa hänen ulkoasunsa Star Warsin pahaan ja pahannäköiseen keisari Darth Sidiousiin, kuten Jussi Halla-aho huomautti twiitissään?
Miksi naisten ulkonäön kommentointi herättää enemmän närää?

Osa kommentoijista vei teeman kuitenkin sukupuolia pidemmälle.

Esimerkiksi kokoomuksen entinen puheenjohtaja ja pääministeri Alexander Stubb toi esille sen, miten poliitikkojen kuuluu vain tottua nimittelyyn.

”Ehkä sitä itse kukin vain jossain vaiheessa turtuu kaikkeen nimittelyyn. Ainakin omalla kohdalla kävi näin, ja ehkä hyvä niin. Sivistynyt ihminen ei mielestäni toista nimittele, olipa sitten kohde kuka tahansa”, Stubb kirjoitti.
Onko todella näin? Onko näin ollut aina? Pitääkö poliitikkojen vain tottua nimittelyyn?

Helsingin yliopiston viestinnän professorin Anu Kantolan mukaan kovaa kielenkäyttöä politiikassa on ollut jo 1950-luvulla, jolloin puolueet ”roimivat toisiaan kovasanaisesti”, mutta tuolloin sama kielenkäyttö ei noussut vielä median puolelle. Tyly kielenkäyttö alkoi nousta perinteiseen mediaan ensimmäisen kerran 1980-luvulla, mutta se oli Kantolan mukaan harvojen ja valittujen väline.

”Yhteiskunnan vapautumisen myötä 1980-luvulla mukaan tuli ilkeily, joka muotoutui tavaramerkiksi joillekin journalisteille. Se sallittiin muutamille, jotka tekivät tyylistä brändin itselleen. Nyt tämä tahti on mennyt paljon kovemmaksi”, Kantola sanoo.

Samaa teemaa on käsitellyt HS:n toimittaja Anna-Stina Nykänen esseessään. Nykäsen mukaan vielä 1990-luvulla vallassa ollut ilkeilyn tyyli on sittemmin kadonnut mediasta.

”Vuonna 1995 perustettiin kuitenkin Nyt-liite, jossa ylitettiin taas rajoja. Siellä pilkattiin vuosikausia presidentti Martti Ahtisaaren lihavuutta. Sellaista ei enää mediassa näe. Silloin vallanpitäjien pilkkaaminen oli hyväksytympää. Mentiin henkilökohtaisuuksiin”, Nykänen kirjoittaa.

Mutta onko nyt ilkeilyn uusi aalto? Onko kaikenlainen pilkkaaminen taas hyväksyttyä?

Anu Kantolan mukaan nykyjournalismissa kielenkäyttö poliitikoista on koventunut.

”Osin se johtuu siitä, että journalismi yrittää lunastaa paikkansa somen rinnalla. Sosiaalinen media on koventanut kielenkäyttöä, ja tuo kielenkäyttö valuu myös perinteisen median puolelle. Täytyy pärjätä, että ei vaikuta aivan muumioituneelta siinä somen vieressä.”

Toisaalta Kantolan mukaan kyse on myös siitä, että poliitikkojen on nykyisin helpompi nostaa asioita esille omilla sosiaalisen median tileillään. Kaikkeen ei tarvitse turtua.

”Aikaisemmin poliitikkojen piti vain niellä se, mitä media tarjoaa. Nyt tämäkin tapaus on noussut esille sosiaalisesta mediasta, joista perinteisiin medioihin suuntautuu painetta”, Kantola sanoo.

”On nähtävissä uusi aalto. Pitkään politiikassa suhtauduttiin nimittelyyn aika alistuneesti, mutta nyt on uutta poliitikkotyyliä, jossa nostetaan asioita reippaasti esiin. Tästä toki Donald Trump on omalla tyylillään ääriesimerkki.”

Eikö juuri kaikenlaisen arvostelun ja kommentoinnin sietäminen silti kuulu poliitikon tehtävään? Hehän ovat suuria vallankäyttäjiä, joiden pitää kestää paljon enemmän ja paljon kovempaa arvostelua kuin tavallisten ihmisten?

Kantola näkee poliitikkojen nimittelyssä silti myös ongelman.

”Olen suuri demokratian ystävä. Joskus mietin, että jos poliitikkona ei ole mahdollista olla, koska siinä joutuu sietämään niin kovaa kielenkäyttöä, hakeutuuko politiikkaan silloin ihmisiä, joilla on tarpeeksi kykyä poliitikon hommaan? Vai täytyykö olla älyttömän paksu nahka? Täytyykö kaikkea kestää?”

”On vaara, että politiikka jää kaikkein paksunahkaisimpien paikaksi, ja muut väistyvät sekä menevät sivummalle.”

Lisäys 11.6. kello 14.59: Lisätty Jussi Halla-ahon twiitti, josta käy ilmi että häntä on verrattu Star Warsin Darth Sidiousiin.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 2. 2

  ”Serkun entinen poikaystävä oli Aromipesän mainoskasvo” – Suomalaiset alkoivat jakaa mitättömimpiä julkisuuden hetkiään, parasta somessa juuri nyt

 3. 3

  Kallioon avasi sympaattinen alakulttuurikeidas Loukko, jossa lounas on edullinen eikä ostopakkoa ole

 4. 4

  Mitä netin käyttäjänimesi kertoo sinusta? Tutkijan mukaan nimi ilmaisee identiteettiä ja sitä olisi hyvä miettiä tarkoin

 5. 5

  Kirjailija Juha Kauppinen eli kaksi vuotta ilman Facebookia, ja näin se muutti hänen elämänsä

 6. 6

  Helsinkiin aukesi lippakioski Kekri, joka tekee kekseliästä ja kunnianhimoista Suomi-katuruokaa

 7. 7

  Tämä Nytin Game of Thrones -jaksoarvioita parodioiva Pipsa Possu -analyysikirjoitus on parasta internetissä juuri nyt

 8. 8

  Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

 9. 9

  Kolumni: Some on myrkkyä, mutta sen käytön lopettaminen on typerää moraalisen paremmuuden hakemista

 10. 10

  Tänään on internetin kullannupun piristyspäivä – Keanu Reeves on liian hyvä tälle maailmalle, kuten koostamistamme esimerkeistä kiistattomasti voi nähdä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 2. 2

  Kallioon avasi sympaattinen alakulttuurikeidas Loukko, jossa lounas on edullinen eikä ostopakkoa ole

 3. 3

  Mitä netin käyttäjänimesi kertoo sinusta? Tutkijan mukaan nimi ilmaisee identiteettiä ja sitä olisi hyvä miettiä tarkoin

 4. 4

  Helsinkiin aukesi lippakioski Kekri, joka tekee kekseliästä ja kunnianhimoista Suomi-katuruokaa

 5. 5

  Kolumni: Some on myrkkyä, mutta sen käytön lopettaminen on typerää moraalisen paremmuuden hakemista

 6. 6

  Tämä Nytin Game of Thrones -jaksoarvioita parodioiva Pipsa Possu -analyysikirjoitus on parasta internetissä juuri nyt

 7. 7

  Kirjailija Juha Kauppinen eli kaksi vuotta ilman Facebookia, ja näin se muutti hänen elämänsä

 8. 8

  ”Serkun entinen poikaystävä oli Aromipesän mainoskasvo” – Suomalaiset alkoivat jakaa mitättömimpiä julkisuuden hetkiään, parasta somessa juuri nyt

 9. 9

  Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

 10. 10

  Tänään on internetin kullannupun piristyspäivä – Keanu Reeves on liian hyvä tälle maailmalle, kuten koostamistamme esimerkeistä kiistattomasti voi nähdä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

 2. 2

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 3. 3

  Viikonloppuna alkanut jääprinsessa-kohu huipentui toimittajan ja kansanedustajan väittelyyn aamu-tv:ssä – tässä keskustelun parhaat palat giffeinä

 4. 4

  Kaikki puhuvat Netflixin uudesta hittielokuvasta The Perfectionista, mutta siihen tiivistyvät Netflix-elokuvien suurimmat ongelmat

 5. 5

  Perus­suomalaisten kansan­edustaja yhdisti vieras­lajien torjunnan turvapaikan­hakijoihin – soitimme

 6. 6

  HBO:n hehkutetun Tšernobyl-sarjan käsikirjoittaja turhautui ydin­katastrofi­alueella poseeraaviin Instagram-turisteihin

 7. 7

  Valkoisuus on pelkkä valhe, vaikka ”etnonationalistit” kuinka muuta väittäisivät – Eurooppa ei ollut lähimainkaan sitä mitä kuvitellaan, sanoo historiantutkija

 8. 8

  Donald Trump päivitteli maajusseille kuinka heidän traktoreissaan ei ole edes nettiä – Fox News katkaisi puheen äkillisesti, ja internet alkoi pilkata Trumpia, vaikka huoli on oikea

 9. 9

  Netflixin hittisarjan uusi kausi on armoton pettymys, josta puuttuvat uudet ideat – näin kulttisuosikki Black Mirror menetti otteensa

 10. 10

  Maria Ohisaloa kutsuttiin ”jääprinsessaksi”, somessa hermostuttiin ja Alexander Stubb kertoi turtuneensa nimittelyyn – Mitä poliitikoista voi sanoa?

 11. Näytä lisää

Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

 2. 2

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 3. 3

  Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

 4. 4

  Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

 5. 5

  Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

  Tilaajille
 6. 6

  Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

 7. 7

  Kun Riku Rantala halusi lahjoittaa Suomelle muovi­pussillisen rahaa, valtio keksi ohjeistaa kansalaisia lahjoituksista – Poliisihallitukselle tämä ei käynyt

 8. 8

  Tiedustelupalvelu: Saksassa asuu lähes 13 000 väkivaltaista äärioikeistolaista

 9. 9

  ”Kukkaisekonomi” Mari Männistö nousee Helsingin kulttuurijohtajaksi – vasemmistoliiton ja perussuomalaisten edustajat vastustivat päätöstä

 10. 10

  Hongkongin hallinto­johtaja pyysi anteeksi ja perui kritisoidun laki­aloitteen – presidentti Xi Jinping on ”häpäisty”, vapautettu aktivisti sanoo

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 2. 2

  Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

  Tilaajille
 3. 3

  Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

 4. 4

  Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

 5. 5

  Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

 6. 6

  Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

  Tilaajille
 7. 7

  Toistakymmentä ihmistä jahtasi epäiltyä kissavarasta Vallilassa keskellä yötä – 21-vuotias Boris-kissa löytyi punavuorelaisesta galleriasta

 8. 8

  Taapero, parisuhde kriisissä ja rakennus­työmaa – Kun kuukautiset olivat myöhässä, kolmen lapsen äidillä oli edessään kipeä ratkaisu

  Tilaajille
 9. 9

  Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

 10. 10

  Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

  Tilaajille
 2. 2

  Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

  Tilaajille
 3. 3

  JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

  Tilaajille
 4. 4

  1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

  Tilaajille
 5. 5

  Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

 6. 6

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 7. 7

  Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

 8. 8

  Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

  Tilaajille
 9. 9

  MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

 10. 10

  Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

  Tilaajille
 11. Näytä lisää