Kaikki puhuvat Netflixin uudesta hittielokuvasta The Perfectionista, mutta siihen tiivistyvät Netflix-elokuvien suurimmat ongelmat

Kauhutrilleri The Perfection on Netflixin viimeisin elokuva, josta on tullut viraalihitti. Mutta onko se hyvä? Onko sillä väliä?

Suoratoistopalvelu Netflix julkaisi pari viikkoa sitten elokuvan, josta tuli nopeasti netti-ilmiö ja puheenaihe.

The Perfectionista on kohistu Twitterissä, ja ulkomaiden nettisivustot ovat täynnä elokuvasta kirjoitettuja juttuja. (Kyllä, tämä artikkeli ilmestyy siis auttamattomasti myöhässä.)

Richard Shepardin ohjaama The Perfection on musiikkimaailmaan sijoittuva kauhutrilleri, jossa riittää yllättäviä käänteitä. Juonesta lisää myöhemmin.

Elokuvan saama somehuomio muistuttaa viime loppuvuodesta ilmestyneen Bird Boxin ympärille muodostunutta hypeä.

Susanne Bierin ohjaama ja Sandra Bullockin tähdittämä Bird Box oli myös Netflixin alkuperäiselokuva sekä genreltään kauhutrilleri.

Ihan sen tasoista viraalihittiä ei tosin The Perfectionista näytä tulevan. Bird Boxin esimerkiksi kerrottiin keränneen seitsemässä päivässä 45 miljoonaa katselua. Netflixin oman tiedotteen mukaan mitään toista palvelussa julkaistua elokuvaa ei ole katsottu yhtä paljon ensimmäisen viikon aikana.

Tosin, kuten usein on todettu, luvut ovat peräisin yhtiöltä itseltään, eikä niiden luotettavuudesta voi ulkopuolisilla olla varmuutta. Netflix ei yleensä julkaise ohjelmiensa katsojalukuja lainkaan.

Huomiota Bird Box sai kuitenkin niin paljon, että katsojamäärä voi pitää paikkansakin. Sen ympärille kehittyi myös muita nettivillityksiä, kuten ”Bird Box Challenge.”

Elokuva kertoo maailmanlaajuisesta katastrofista, jossa ihmiset alkavat tekemään itsemurhia nähtyään yliluonnollisen näyn. Ainoa tapa välttyä järjen ja hengen menettämiseltä on peittää silmät huivilla. Bird Box Challengessa netinkäyttäjät yllyttivät toisiaan tekemään eri asioita silmät sidottuina, eli lähtivät muun muassa liikkumaan kaupungille ilman, että näkevät mitään.

Lopulta Netflix pyysi virallisella Twitter-tilillään ihmisiä lopettavaan hengenvaarallisen leikkimisen siitä huolimatta, että palvelu oli käynnistänyt haasteen itse – tosin Netflixin Bird Box Challengella tarkoitettiin alkujaan vain videopelien pelaamista silmät peitettyinä.

Huomiosta huolimatta Bird Boxia pidettiin kriitikkojen keskuudessa yleisesti ottaen keskinkertaisena tai huonona elokuvana. Elokuva- ja tv-sarjakritiikkejä keräävällä Rotten Tomatoes -sivustolla elokuvan ”luokitus” on tällä hetkellä 63 prosenttia. Se kertoo, että kritiikeistä suurin osa antaa elokuvalle keskinkertaisen arvosanan. Yleisön palautteesta koostuva ”audience score” on itse asiassa vielä pienempi, 58 prosenttia.

Olen samaa mieltä keskinkertaisuudesta. Allekirjoitan esimerkiksi Juuso Määttäsen jutussaan ilmaiseman mielipiteen: Bird Box on suurimman osan kestostaan yksinkertaisesti tylsä, suhteellisen kiinnostavasta lähtökohdastaan huolimatta. Jännitystä ei synny eikä hahmojen kohtalo jaksa kiinnostaa.

The Perfection sen sijaan on saanut paremman vastaanoton. Rotten Tomatoes -luokitus on tällä hetkellä 74, ja monet arvostelut ovat olleet kehuviakin.

Omasta mielestäni The Perfection on Bird Boxia parempi siinä mielessä, ettei se ainakaan ole tylsä.

Mutta ei se hyväkään ole.

Elokuvan juoni on kuitenkin sellainen, että somekohinan pystyy ymmärtämään.

Varoitus! Tästä eteenpäin kirjoituksessa paljastetaan The Perfectionin lähes koko juoni, suurin osa yllätyskäänteistä myös.


Elokuvan päähenkilö on Allison Williamsin esittämä Charlotte, entinen huippulupaava sellisti. Hän tapaa pitkästä aikaa entisen soitonopettajansa Anton Bachoffin (Steven Weber) Kiinassa, jossa Bachoff etsii uusia lahjakkaita soittajia arvostettuun yksityiskouluunsa.

Charlotte oli nuorempana Bachoffin tähtioppilas, ennen kuin joutui yllättäen lopettamaan uransa ja ryhtymään vakavasti sairaan äitinsä omaishoitajaksi. Takautumissa vihjaillaan rankan kokemuksen vieneen Charlotten myös psykiatriseen hoitoon. Kiinan musiikkitapahtumassa Charlotte tutustuu Bachoffin akatemian uuteen sellistitähteen Lizzieen (Logan Browning) ja heidän välilleen kehittyy suhde.

Koska Lizziellä on lomaa soittamisesta, päättää kaksikko lähtee bussiretkelle Kiinan maaseudulle. Matka muuttuu kuitenkin painajaismaiseksi. Bussissa Lizzie alkaa kärsiä hirvittävästä vatsataudista. Kaupunkeja, josta voisi saada lääkäriapua, ei ole lähimaillakaan eikä englantia osaamattomalta bussikuskilta heru myötätuntoa. Lopulta kuski hylkää kaksikon tien sivuun keskelle ei-mitään.

Lizzien kivut käyvät pahemmiksi ja oireet pelottavimmiksi. Hän alkaa nähdä hyönteisten mönkivän kätensä ihon alla.

Sitten Charlotte ojentaa hänelle yllättäen lihakirveen. ”Tiedät mitä sinun pitää tehdä”, hän sanoo Lizzielle. Kauhusta ja tuskasta sekaisin oleva Lizzie ottaa sen ja iskee kätensä poikki.


Ensimmäinen juonenkäänne. Katsojalle näytetään nopeina takautumina, kuinka Charlotte oli suunnitellut koko jutun. Hän on ennen bussimatkaa laittanut Lizzien juomaan pahoinvointia ja hallusinaatioita aiheuttavia lääkkeitä ja vohkinut basaarin kalamyyjältä lihakirveen laukkuunsa.

Sitten elokuvassa siirrytään takaisin Yhdysvaltoihin, Bachoffin akatemiaan, jonne Lizzie saapuu toinen käsi pelkkänä tynkänä.

Hän kertoo, kuinka Charlotte olikin vain huijannut rakastuneensa häneen. Tosiasiassa Charlotte oli ollut sairaalloisen kateellinen siitä, että Lizziestä oli tullut Bachoffin akatemian uusi tähti. Pakottamalla Lizzien tuhoamaan kätensä hän tuhosi samalla tämän musiikkiuran.

Niin käykin: Bachoff ilmoittaa tylysti, että Lizziellä ei ole enää paikkaa akatemiassa, edes opettajana tai avustajana. Sen sijaan Bachoff aikoo alkaa koulimaan Kiinassa tapaamastaan teini-ikäisestä Zhang Li:stä uutta huippusellistiä.

Lizzie alkaa hautoa kostoa. Hän etsii Charloten käsiinsä käsiinsä, kolkkaa ja kaappaa hänet ja vie hänet sidottuna Bachoffin luokse.

Siellä Charlotte kertoo Bachoffille – ja samalla katsojalle – miksi teki Lizzielle mitä teki.


Toinen käänne. Musiikkiakatemia onkin vain kulissi hirviömäisen Bachoffin ja tämän kätyrien sairaalle seksikultille.

Akatemiassa naispuoliset oppilaat ovat vankeja, joita aivopestään ja joista yritetään koulia täydellisiä soittajia julmilla keinoilla. Virheistä rangaistaan muun muassa raiskauksilla.

Charlotte onnistui teini-ikäisenä pakenemaan akatemiasta ja joutui (ilmeisesti) psykiatriseen hoitoon kokemustensa vuoksi. Vuosien toipumisen jälkeen hän otti asiakseen pelastaa Lizzien Bachoffin kynsistä. Koska hän ajatteli, ettei Lizzie kykenisi vuosien aivopesun jälkeen kuuntelemaan järkipuhetta, pakkokeino oli ainoa vaihtoehto.

Bachoff aikoo rangaista Charlottea tekoihinsa puuttumisesta. Hän järjestää akatemian kellariin yksityisnäytöksen, jossa Charloten on määrä esittää sellonumero ilman yhtäkään virhettä, muutoin nuori Zhang Li joutuu kärsimään seuraukset.

Mutta vielä yksi käänne on luvassa. Jääköön se tässä tarkemmin kuvailematta.

The Perfection tuo mieleen 2000-luvun alun pienen trendin, jossa elokuva toisensa jälkeen sisälsi katsojia kohauttavan yllätyskäänteen.

Ilmiö alkoi M. Night Shyamalanin Kuudennesta aistista (1999) ja Unbreakablesta (2000), osin myös samojen vuosien The Matrixista sekä Mementosta. Selkein verrokki The Perfectionille on eteläkorealainen Oldboy (2003)

Erona on vain se, että kaikki nuo elokuvat ovat vähintään hyviä, osa jopa moderneja klassikoita. The Perfectionista ei klassikkoa saa millään ilveellä, oli se viraali-ilmiö tai ei.

Kun esimerkiksi Kuudes aisti, Memento tai Oldboy vetävät maton katsojan alta, niiden logiikka ei kärsi. Käänteet ovat ahaa-elämyksiä, jotka saattavat elokuvien muun juonen aivan uuteen valoon – aidosti nokkelalla ja järkeenkäyvällä tavalla.

Sen sijaan The Perfectionin käsikirjoittajat Shepard ja Eric C. Charmelo tuntuvat ajatelleen, että maton alta vetäminen on pääasia, eikä millään muulla ole väliä.

Niinpä elokuvassa ei ole mitään järkeä. Juoni on alusta asti täynnä aukkoja ja epäloogisuuksia, ja yllätyskäänteet tuovat niitä aina monin verroin lisää.

Oliko Charlotten käsittämättömän monimutkainen suunnitelma saada Lizzien katkaisemaan kätensä todellakin paras vaihtoehto, miten tämän voisi pelastaa kultilta? Mistä Charlotte tiesi kaiken menevän suunnitellusti – että esimerkiksi Lizzien hallusinaatioista tulisi halutunlaisia? Suunnitteliko hän koko asian ennen Kiinaan matkustamista? Jos, niin mistä hän tiesi varmasti Lizzien rakastuvan häneen tai suostumaan bussimatkalle?

Miksi Bachoff ei epäillyt mitään, kun Charlotte ilmestyi Kiinaan, vaikka tämä oli vuosia aiemmin paennut hänen kynsistään? Onko poliisia tai muita viranomaisia edes olemassa tämän elokuvan maailmassa?

Ja niin edelleen. Loppu on epäuskottavuudessaan jo aivan omaa luokkaansa. Esquiren jutussa listataan kaikkiaan 30 kysymystä, jotka jäävät The Perfectionissa vaille vastausta.

Vaikka elokuva ei olisi realistinen, sen maailmassa pitää olla jokin logiikka. Jos sellaista ei ole, tulee tunne, että käsikirjoittajat ovat laiskoja tai välinpitämättömiä.

Tämä välinpitämättömyys pilaa myös The Perfectionin hyviä puolia. Puhtaasti ohjaajana Shepard on taitava, ja esimerkiksi elokuvan bussimatkakohtaus on todella tehokas hitaasti kasvavassa ahdistavuudessaan. Mutta sitten käykin ilmi, että kohtaus on käytännössä turha elokuvan kokonaisuuden kannalta.

Joissakin arvioissa The Perfectionista on puhuttu #metoo-ajan kauhuelokuvana, jossa seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistynyt saa maksaa teoistaan armottomalla tavalla. Mutta tämäkin puoli tuntuu The Perfectionissa aivan irralliselta huomionkeruulta.

Netflix julkaisee nykyään omia elokuviaan suunnilleen yhtä kovaa tahtia kuin alkuperäissarjoja. Siten yhtiön bisnesmalli toimii: uutta ”sisältöä” on tuutattava valikoimaan niin paljon, ettei palvelun tilaamisen lopettamista edes ehdi ajatella.

Sarjojensa suhteen Netflix tuntuu usein onnistuvan. Esimerkiksi palvelun viimeisin ilmiöksi noussut sarja, tositapahtumiin perustuva When They See Us on hieno ja aiheensakin puolesta tärkeä teos.

Palvelun omat elokuvat taas ovat yleensä parhaimmillaan ok-tasoisia, useimmiten keskinkertaisia tai huonoja. Mudbound, Hävitys, Coenin veljesten The Ballad of Buster Scruggs sekä Oscar-voittaja Roma ovat harvoja poikkeuksia.

Bird Box ja The Perfection vaikuttavat ikävä kyllä siltä, millaisia Netflixin suosituimmat alkuperäiselokuvat tulevat jatkossakin olemaan. Eli huonoja, mutta silti viraalihittejä: sellaisia, joita ihmisten on pakko katsoa, jotta tietäisi mistä puhutaan. Tärkeintä on, että puhutaan.

Koska yhtiöllä on jo valtavasti dataa käyttäjiensä mieltymyksistä, tällaisia elokuvia pystytään varmaan kohta suunnittelemaan puhtaasti algoritmien avustuksilla.

Varmasti sillä saadaan aikaan hetkellisiä menestyksiä ja villityksiä, mutta elokuvahistoriaan ne eivät jää.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  George R. R. Martin paljasti lisää tietoa tulevasta Game of Thrones -spinoff-sarjasta – tämä sarjasta nyt tiedetään

 2. 2

  Pikatestissä Punavuoren vietnamilainen Nom, jossa tofu oli täyteläistä, mutta suositeltu possu tuotti pettymyksen

 3. 3

  Nälkäpeli-sarja osoittaa, miten kamalia James Bondit ovat

  Tilaajille
 4. 4

  Rihanna pukeutui itäaasialaisen perinteen mukaiseen asuun ja sai keskustelun kulttuurisesta omimisesta taas leimahtamaan

 5. 5

  Tässä kaikki, mitä tulee muistaa ennen kuin katsot Stranger Thingsin uuden kauden – ei spoilereita kolmannelta kaudelta

 6. 6

  Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

 7. 7

  Analyysi: Väestönvaihto on salaliittoteoria, mutta se ei estä perussuomalaisten johtoa käyttämästä sanaa

 8. 8

  Rihanna julkaisi alusvaatemalliston, jonka mainoskuvat rikkovat perinteisiä mallistereotypioita – ja se on vain yksi syy lisää Rihannan hurjaan nettisuosioon

 9. 9

  Karhupuiston Flät no 14 -kahvila täytti Berggan jättämän aukon – Vetonaulana on aamiainen, jota saa myöhäiseen iltapäivään asti

 10. 10

  Kolumni: Some on myrkkyä, mutta sen käytön lopettaminen on typerää moraalisen paremmuuden hakemista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  George R. R. Martin paljasti lisää tietoa tulevasta Game of Thrones -spinoff-sarjasta – tämä sarjasta nyt tiedetään

 2. 2

  Pikatestissä Punavuoren vietnamilainen Nom, jossa tofu oli täyteläistä, mutta suositeltu possu tuotti pettymyksen

 3. 3

  Nälkäpeli-sarja osoittaa, miten kamalia James Bondit ovat

  Tilaajille
 4. 4

  Rihanna pukeutui itäaasialaisen perinteen mukaiseen asuun ja sai keskustelun kulttuurisesta omimisesta taas leimahtamaan

 5. 5

  Ii2 oli somepalvelu ennen someaikaa – se katosi hiljaisuudessa ja vei mukanaan yli sadantuhannen suomalaisen nettielämän

 6. 6

  Näytellyt uusintaversiot Disneyn animaatioista vaikuttavat rahastukselta, mutta niissä myös korjataan klassikoiden puutteita

 7. 7

  Ruotsin somessa lomalennoista häpäistään armottomasti, Suomessa suhtautuminen on paljon kiltimpää

 8. 8

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 9. 9

  Yliannostus, paniikkikohtauksia, viiltelyä ja väkivaltaista seksiä – HBO:n draamasarja Euphoria kuvaa nuoruutta hyvin ahdistavana kokemuksena

 10. 10

  Nyt.fi: Muodin huippuammattilainen Eric Christison kertoo miten liikkeenohjaajat ovat tehneet esimerkiksi elokuvahistorian katsotuimman kohtauksen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  George R. R. Martin paljasti lisää tietoa tulevasta Game of Thrones -spinoff-sarjasta – tämä sarjasta nyt tiedetään

 2. 2

  Festareiden silmiinpistävät: Ruisrockin Milla, joka puhuu tasa-arvon puolesta pukeutumalla isoon ja karvaiseen valevatsaan – ”Ei tarvitse peitellä, antaa kaiken vain heilua”

 3. 3

  Rihanna pukeutui itäaasialaisen perinteen mukaiseen asuun ja sai keskustelun kulttuurisesta omimisesta taas leimahtamaan

 4. 4

  Ii2 oli somepalvelu ennen someaikaa – se katosi hiljaisuudessa ja vei mukanaan yli sadantuhannen suomalaisen nettielämän

 5. 5

  Nyt.fi: Muodin huippuammattilainen Eric Christison kertoo miten liikkeenohjaajat ovat tehneet esimerkiksi elokuvahistorian katsotuimman kohtauksen

 6. 6

  Poppari Billie Eilish värjäsi hiuksensa ja internet ihastui – vuosituhannen alun tyyli jatkaa nousukiitoaan

 7. 7

  Yliannostus, paniikkikohtauksia, viiltelyä ja väkivaltaista seksiä – HBO:n draamasarja Euphoria kuvaa nuoruutta hyvin ahdistavana kokemuksena

 8. 8

  Näytellyt uusintaversiot Disneyn animaatioista vaikuttavat rahastukselta, mutta niissä myös korjataan klassikoiden puutteita

 9. 9

  Kirkkaita värejä ja olkatoppauksia – Stranger Things hehkuttaa kasarityylin loputtomilla mahdollisuuksilla

 10. 10

  Stranger Thingsin kolmas kausi rikkoo Netflixin katsojaennätyksiä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Helsingin seudun päivystykset ovat kriisissä: Potilaiden määrä kasvaa uhkaavasti, eikä lääkäreitä saa enää edes rahalla

 2. 2

  Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

  Tilaajille
 3. 3

  Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

  Tilaajille
 4. 4

  Tulli takavarikoinut erotiikkaliikkeiden poppers-aineita 600 000 euron arvosta

 5. 5

  Trumpin rasistiseksi syytetyn kirjoittelun kohteeksi joutuneet naiset: Presidentti ajaa ”valkoisten nationalistien agendaa”

 6. 6

  Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

 7. 7

  Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

 8. 8

  Enoa syytetään 7-vuotiaan sukulaispoikansa murhaamisesta jouluaattona Arabianrannassa, asian käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa

 9. 9

  Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

  Tilaajille
 10. 10

  Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia, hoitoihin on silti jopa vuosien jono

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

  Tilaajille
 2. 2

  Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

 3. 3

  Koulun uusi julkisivu valmistui: nyt vantaalaiset keräävät adressia, jotta teos maalattaisiin piiloon

 4. 4

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 5. 5

  Uuden James Bond -elokuvan agentti 007 on nainen – Myös termi ”Bond-tyttö” jätettiin historiaan

 6. 6

  Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

 7. 7

  Suomen lapsikato on ennustettuakin rajumpaa: ”Kysymys on siitä, riittääkö lapsia kaikkiin päiväkoteihin”

  Tilaajille
 8. 8

  Trump joutui ankarien rasismi­syytösten kohteeksi: kehotti kongressi­edustajia menemään ”takaisin sinne mistä tulivat”

 9. 9

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 10. 10

  Ergonomisesti muotoillut terveyssandaalit ja varvassandaalit eivät ole fiksu valinta jaloille, sanoo fysioterapeutti

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

 2. 2

  Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

  Tilaajille
 3. 3

  Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

  Tilaajille
 4. 4

  Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

  Tilaajille
 5. 5

  Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

 6. 6

  Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

 7. 7

  Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

 8. 8

  Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

 9. 9

  Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

 10. 10

  Valehteliko poliisi? Pyöräilijä otti kuvan poliisiautosta ja päätyi putkaan Helsingissä, poliisi muutti kertomustaan oikeudessa

 11. Näytä lisää