Susirumamummo, Narupallokostaja, Xykiatri – kysyimme lukijoilta, miten heidän käyttäjänimensä ovat syntyneet

Satuhahmoja, koiralta haettua inspiraatiota ja samastumista Rooman keisariin. Kävimme läpi lukijoidemme tarinat käyttäjänimien synnystä.

Julkaisimme tiistaina jutun verkon käyttäjänimistä, ja kysyimme jutun yhteydessä, miten lukijamme käyttänimet ovat rakentuneet.

Käyttäjänimien tarinat olivat moninaisia ja mainioita.

Useista vastauksista nousi esiin populaarikulttuurin vaikutus, mistä myös tutkija Lasse Hämäläinen puhui jutussa. Hämäläinen väitteli Helsingin yliopistossa verkon käyttäjänimistä verkkopeliyhteisö Aapelissa, huumemyyjien Tor-verkon kansainvälisellä kauppapaikalla, keskustelupalsta Futisforumilla sekä fanifiktioyhteisö Finfanfunissa.

Tutkimuksen keskeisimmiksi tuloksiksi nousi kolme käyttäjänimiä kuvaavaa piirrettä: englannin kieli, intertekstuaalisuus sekä nimenannon huolettomuus.

Hämäläinen painotti tulosten valossa myös sitä, että käyttäjänimi kertoo ihmisen identiteetistä, ja siksi sillä on merkitystä millaisella nimellä netissä liikumme.

Mitä valintoja lukijamme ovat tehneet käyttäjänimiä pyöritellessään ja miksi?

Kävimme vastaukset läpi ja kokosimme parhaimmat tarinat tähän juttuun. Luvassa myös vinkkejä siihen, miten selvitä kaikkien kohtaamasta ongelmasta, eli siitä, kun käyttäjänimi täytyy keksiä nopeasti ja paineen alla.

Käyttäjänimet kertovat aina jollain tavalla ihmisestä. Jos ne eivät suoraan paljasta etunimeä, ikää, lempisketsihahmoa tai äidin antamaa hellittelynimeä, ne kertovat jotain siitä, miten ihminen toimii. Kuka menee sieltä missä aita on matalin, kuka vaihtelee nikkiään alustalle sopivaksi.

Jollain tavoin siis inspiraatiota haetaan aina tosielämästä, vaikka yhteyttä oikeaan identiteettin ei haluttaisikaan paljastaa. Vastaukset jakautuivat suhteellisen tasaisesti sen suhteen, milloin inspiraatiota nimiin haetaan siitä millainen on ja milloin taas siitä mistä pitää.

Oma nimeni rimmaa erään kuuluisan satuhahmon nimen kanssa, joten loin siitä itselleni nimimerkin korvaamalla satuhahmon nimen loppuosan omalla nimelläni.

Pidän lumesta, talvesta ja näihin liittyvistä elementteistä sen verran, että päätin muodostaa nimimerkin näiden pohjalta. Lumituskummitus kuulostaa sointuvalta ja kertoo siitä kuinka näkymättömältä välillä elämässä tuntuu.

Käyttäjänimet toimivat myös toiseen suuntaan. Useaa vastaajaa kutsutaan arjessa käyttäjänimellään ja oikean nimen käyttämiseen ei välttämättä osata edes reagoida.

Opiskelukaverit ja pelikaverit tuntevat minut Mikkenä, kun kohdataan, koska MikkeJN näkyy usein kuvani kanssa mm. Telegramissa ja Whatsapissa. Välillä niissä porukoissa jos joku puhuu Juhosta pitää miettiä, tarkoittaako se oikeasti minua, Mikken kanssa ei tarvitse miettiä.

Tästä nimestä Ratchet muotoutui suomalaisimmin Rätsä ja tätä nimeä käytän vielä tänäkin päivänä. Valtaosa tutuistani kutsuukin minua tällä nimellä ihan arkielämässänikin, sen verran iso osa identiteettiäni se on. Aikalailla vain perheenjäsenet kutsuvat minua etunimelläni.

Useat vastaajat eivät halua rikkoa anonymiteettiään verkossa. Vaikka omaa nimeä käytettäisiinkin jollain palstalla, sitä ei haluta yhdistää anonyymiin käyttäjänimeen.

Käytän japanilaisen yaoi- eli poikarakkausmangan hahmon nimeä lähes kaikkialla. Toisin sanoen olen heilunut verkossa vuodesta 1998 alkaen vain ja ainoastaan anonyyminä. Oman nimen käyttö ei tulisi mieleenkään.

Olen myös välttänyt sen [nimen] assosioimista omaan nimeeni julkisilla internetalustoilla, joissa oman nimenkin käyttö tai julkistaminen olisi mahdollista.

Anonyymiä netin käyttöä parjataan usein siksi, että ajatellaan sen mahdollistavan vain rasistisen tai muuten vastuuttoman huutelun. Joillekin se merkitsee jotain aivan muuta. Eräälle vastaajalle anonymiteetti vapauttaa reealimaailman siteistä tavalla, joka ei ole ehkä muuten mahdollista.

Kumpikaan näistä[käyttäjänimistä] ei liity oikeaan nimeeni. Toisella kuljen ”irl-somessa” omilla kasvoillani ja toisella olen ulkonäöstä ja minuun kohdistuvista ulkoisista oletuksista riisuttu autenttinen minä. Sen nimen takana olen vapaa kehodysforiasta ja minua kohdellaan ihmisenä, eikä sukupuolena.

Eräs vastaaja taas on opetellut ennakoimaan käyttäjänimen avulla välttääkseen tietynlaiset tilanteet.

Chatissa olen joskus käyttänyt nimimerkkiä susirumamummo, ettei kukaan kaunista nuorta naista etsivä erehtyisi viestittelemään minulle.

Osassa vastauksia paljastui se huolettomuus nimen luomisessa, jonka myös Hämäläinen huomasi väitöstutkimuksessaan. Nopeasti tehdyn nimen on huomattu vastaavan reaalimaailmaa huonosti, mutta sitä ei vaivauduta silti vaihtamaan.

Jälkikäteen olen havainnut että väännöstä suomeksi on käytössä myös erään koirarodun lempinimessä. Koiria en harrasta mitenkään päin eli ehkä tästä joku saa ihan väärän mielikuvan minusta.

Populaarikulttuurin vaikutus näkyi vastauksissa runsaasti, kuten Hämäläisen tutkimuskin povasi. Mutta myös historia saa omat viittauksensa.

Usein lainailen nimiä hahmoilta, joihin samastun tavalla tai toisella - sellaisia ovat mm. Twin Peaksin pölkkyrouva, Rillit huurussa -sarjan Bernadette ja Muumien piisamirotta.

Lempibändin laulun sanoista kaksi sanaa. Käytän sitä YouTubessa, peleissä, yms. paikoissa.

Rooman keisareista lukiessani näin eräässä hallitsijassa itseni niin tunnistettavasti että omin nimen käyttööni.

Olisiko kyseessä Hostilianus, Urbanus vai Nero? Ken tietää.

Useammalla vastaajalla on käynyt aikanaan niin onnekkaasti, että lapsena on tullut keksittyä vahingossa nerokas käyttäjänimi, joka vielä vuosikymmenien jälkeen on käytössä.

Lapsena pelasin isän tietokoneella Grand Prix -peliä, johon piti valita jokin nimimerkki. Olin kuullut mielestäni hienon kuuloisen ”aikuisen” sanan jossain, mutta lapsen taidoillani se ei mennyt ihan oikein, joten radalla pörräsi Xykiatri.

Kymmenvuotias minä tuolloin, kuten varmasti moni muukin murrosiän kynnyksellä oleva pikkupoika, halusi ottaa käyttöönsä provokatiivisen ja hieman uhkaavan nimen. Aikani läppärin edessä pähkäiltyäni pelin rekisteröitymislomakkeeseen ilmestyi varmasti kaikkia kauhistuttava nimi ”Verihyyppä”, loputtomasti verta tihkuva henkilö.

Jos lähipiirissä ei ole luovia lapsia eikä käyttäjänimi tahdo millään syntyä, tässä avuksi kolme kikkaa, joiden avulla rakennat mielettömän käyttäjänimen todella nopeasti.

Pyydä isältä apua.

Nykyinen käyttäjänimi (opatsut) tuli käyttöön joskus vuonna 2012, ja siihen päädyttiin aika epäselvää kautta. Oma isäni keksi sen ihan yhtäkkiä ja perusteli sitä sillä, että käyttäjänimen ensimmäinen ja viimeinen kirjain on minun etunimen ja sukunimen ensimmäiset kirjaimet (OT) Siitä en tiedä, että mistä tuo ''patsu'' tuli tuohon väliin.

Laita silmät kiinni.

Hetken mietittyäni, mistä ihmeestä keksisin nimimerkin keskellä yötä, laitoin ennakoivan tekstinsyötön päälle, suljin silmät ja pyöräytin peukaloa näppäimistön päältä. Tuloksena oli fantasiamaailman nimeä muistuttava merkkijono, jonka loppuun lisäsin a-kirjaimen ääntämistä helpottamaan, ja tätä nimimerkkiä olen nyt käyttänyt seitsemän vuotta lähes jokaisessa mediassa, jossa en ole käyttänyt omaa nimeäni.

Katso koiraa.

Pikku koirani leikki mielellään kumisella narupallollaan hakaten sitä lattiaan ja omiin kylkiinsä. Mitä kovemmin läiskyi sen hauskempaa sillä oli. Kerran töissä se kaipasi meistä ihmisistä leikkiseuraa ja tuli seisomaan huoneen ovelle tuijottaen tiiviisti meitä. Juuri silloin radiosta tuli Ennio Morriconen Huuliharppukostaja. Sanoin, että varokaa, ovella on narupallokostaja. Se jäi koiran yhdeksi lempinimeksi, varsinkin, kun se joskus vahingossa mätki meitäkin kipeästi säärille lelullaan. Eräänä päivänä halusin rekisteröityä keskustelufoorumille. Kokeilin niitä tavallisia tylsiä käyttäjätunnuksia, mutta kaikki oli jo varattu. Sisuunnuin ja totesin, että laitanpa narupallokostajan ja jos sekin on varattu, niin johan on kumma. Ei ollut. Sittemmin viittaan itseni siellä vain NPK:na ja sekin on hyvä, koska nuohan ovat kasvien tarvitsemat makroravinteet. Kaikin puolin hyvä käyttäjätunnus siis.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 2. 2

  Ketä varten nainen käyttää rintaliivejä? Somessa keskustellaan jälleen seksuaalisesta häirinnästä

 3. 3

  Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

 4. 4

  Trumpin ehdotellessa kongressin naisedustajille maasta muuttamista suositulla tv-juontajalla on myös Trumpille ehdotus: Trump voisi painua helvettiin

 5. 5

  Näin Bahamalla järjestetty rikkaiden nuorten luksusfestari sortui kaaokseen ja kaikki, mikä voi mennä pieleen, meni pieleen – koonti tapahtumista

 6. 6

  Suomalaisten ämpärirakkaus tiivistyy sankohiipimisen SM-kisoissa – HS:n toimittaja osallistui kisaan, jota moni piti pelkkänä meeminä

 7. 7

  Onko Helsinki valmis tanssimaan? Uuden aallon brittifonisti näytti svengailun mallia Porissa Lokkilavalla

 8. 8

  Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

 9. 9

  Nuoret harrastavat jatkuvasti vähemmän seksiä, ja syitä siihen pohditaan nyt ympäri maailmaa

 10. 10

  Weekend Festivalin kiinnostavin esiintyjä on äärisynkkä räp-yhtye $uicideboy$, joka on saanut keikkayleisön eläimelliseen riehuntaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 2. 2

  Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

 3. 3

  Trumpin ehdotellessa kongressin naisedustajille maasta muuttamista suositulla tv-juontajalla on myös Trumpille ehdotus: Trump voisi painua helvettiin

 4. 4

  Weekend Festivalin kiinnostavin esiintyjä on äärisynkkä räp-yhtye $uicideboy$, joka on saanut keikkayleisön eläimelliseen riehuntaan

 5. 5

  Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

 6. 6

  Onko Helsinki valmis tanssimaan? Uuden aallon brittifonisti näytti svengailun mallia Porissa Lokkilavalla

 7. 7

  Millenniaalit villiintyivät Kiinan Twitterissä ”henkisestä suomalaisuudesta” – eli mistä? Soitimme ilmiön tietämättään aloittaneelle sarjakuvapiirtäjälle

 8. 8

  Suomalaisten ämpärirakkaus tiivistyy sankohiipimisen SM-kisoissa – HS:n toimittaja osallistui kisaan, jota moni piti pelkkänä meeminä

 9. 9

  Pori Jazzissa koettiin suuruuden kosketus: Jazzbasisti Ron Carter sai raavaat miehetkin herkistymään

 10. 10

  Itiksen Bangcook tekee klassista thaimaalaista varmalla otteella – banaanijälkiruoka osoittautui taivaallisen hyväksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

 2. 2

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 3. 3

  Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

 4. 4

  Trumpin ehdotellessa kongressin naisedustajille maasta muuttamista suositulla tv-juontajalla on myös Trumpille ehdotus: Trump voisi painua helvettiin

 5. 5

  George R. R. Martin paljasti lisää tietoa tulevasta Game of Thrones -spinoff-sarjasta – tämä sarjasta nyt tiedetään

 6. 6

  Suomalaisten ämpärirakkaus tiivistyy sankohiipimisen SM-kisoissa – HS:n toimittaja osallistui kisaan, jota moni piti pelkkänä meeminä

 7. 7

  Game of Thrones sai ennätysmäärän Emmy-ehdokkuuksia, ja yhdelle huomiotta jääneelle näyttelijälle se on jo voitto, mutta showrunnerit tarvitsevat oikean voiton

 8. 8

  Weekend Festivalin kiinnostavin esiintyjä on äärisynkkä räp-yhtye $uicideboy$, joka on saanut keikkayleisön eläimelliseen riehuntaan

 9. 9

  Alppilan gluteeniton Hug-kahvila on söpö kuin leivos, mutta aukioloajoissa on hämmentävää vaihtelua

 10. 10

  Rihanna pukeutui itäaasialaisen perinteen mukaiseen asuun ja sai keskustelun kulttuurisesta omimisesta taas leimahtamaan

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

 2. 2

  Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

  Tilaajille
 3. 3

  Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

 4. 4

  Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

 5. 5

  Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

  Tilaajille
 6. 6

  ”Se oli lähestulkoon pahinta maailmassa” – Pekka Niemen musiikkimakua paheksuttiin arvostetussa musiikkikoulussa, mutta sen ansiosta hän pääsi esiintymään suomalaisella jättifestarilla

  Tilaajille
 7. 7

  Ajatus Karjalan myymisestä takaisin Suomelle oli Venäjän hätäratkaisu rahapulaan vuonna 1991, kertoo silloinen varaulkoministeri Andrei Fjodorov HS:lle

  Tilaajille
 8. 8

  Yhdysvalloissa hikoillaan poikkeuksellisen kuuman helleaallon alla, New Yorkiin julistettiin lämpötilasta johtuva hätätila

 9. 9

  Rantamuoti on elänyt pitkistä lahkeista niukkoihin naruihin, uusin trendi on salliva kehopositiivisuus – ”Rannalla pitäisi olla oikeus olla sellaisena kuin on”

 10. 10

  Suomenkin pitäisi lopettaa ”tamponivero”, esittävät EU-parlamentti ja järjestöt – katso laskurista, paljonko säästäisit kuukautis­menoissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

 2. 2

  Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

 3. 3

  Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

 4. 4

  Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

  Tilaajille
 5. 5

  Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

 6. 6

  Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

  Tilaajille
 7. 7

  Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

  Tilaajille
 8. 8

  Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

 9. 9

  Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

 10. 10

  Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

  Tilaajille
 2. 2

  Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

  Tilaajille
 3. 3

  Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

  Tilaajille
 4. 4

  VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

 5. 5

  Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

 6. 6

  Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

 7. 7

  Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

 8. 8

  Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

  Tilaajille
 9. 9

  Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

 10. 10

  Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

 11. Näytä lisää