Coronan iloinen kuolema

Näin sulkeutui Coronan ovi viimeistä kertaa Eerikinkadulla – klassikkobaarin ”maailmanloppu” oli keski-ikäisen kulttuuriväen iloinen kokoontumisjuhla

Julkaistu: , Päivitetty:

Eerikinkadulla Corona-baarin edustalla on meneillään täysi festari.

On keskiviikkoilta, kello lähenee kymmentä. Väkeä parveilee kadulla ja baarin edustalla, takseja pysähtelee. Ihmiset tunkevat sisään oviaukosta, ja täpötäysi terassi on suojattu mellakka-aidalla.

Ilman sitä homma lähtisi käsistä, yksi kommentoi.

Metalliaitaan ja kiviselle seinätasolle on tuotu kukkia tyhjien tupakka-askien ja pullojen lomaan.

Hautajaiset, sellaiset nämä kai ovat. Tosin tunnelman puolesta Corona-, Moskova- ja Dubrobnik-baarien viimeinen ilta vaikuttaa enemmänkin riemujuhlalta.


Toinen huomio on, että neli-viisikymppinen yleisö lienee juuri niitä, jotka ovat olleet nuoria aikuisia 1990-luvulla, jolloin Corona-baari loi Helsinkiin uutta avoimempaa baarikulttuuria.

Baarin ulkopuolella on helppo bongata tunnettuja kasvoja. Tuossa on Wallu Valpio, tuossa Jone Nikula, Paavo Arhinmäki ja Markus Selin. Rokkareita, poliitikkoja, elokuva-alan ihmisiä, toimittajia ja muotoilijoita.

Heistähän kulttuuriväen baariksi mielletty Corona tunnetaan.

Suoraan valtuuston kokouksesta saapunut Arhinmäki muistelee käyneensä Coronassa jo ennen kuin hän täytti kahdeksantoista.


Tämä tapahtui kuulemma yhdeksänkymmentäluvun puolivälin tienoilla. 1992 avanneen Coronan alkuvuosina Arhinmäellä ei kuulemma ollut vielä tarpeeksi viiksen haituvia sisäänpääsyä varten.

Coronan ikäkaaresta kertoo se, että Arhinmäki muistelee viettäneensä kompleksissa erilaisia kolme-, neli- ja viisikymppisjuhlia – asiakaskunta ja ravintola ovat vanhentuneet yhdessä.

”Tämä on ylittänyt normaalien baarien elinkaaret ja on siinä mielessä klassikko”, Arhinmäki sanoo ”suunnannäyttäjäbaarista”.

Ultra Bra -yhteydestä tunnettu toimittaja Anna Tulusto kuvaa tunnelmaansa ”nostalgiseksi”. Valpio taas Coronaa ”vanhojen ja uusien tähtien kohtaamispaikaksi”.

”Tämä ei kosketa pintaliitoporukkaa ollenkaan, vaan täällä on ollut niin sanotusti merkittäviä taiteen edistäjiä siitä lähtien, kun paikka on ollut pystyssä.”


Valpio sanoo epäilevänsä, löytääkö väki tulevaan Vallilan Coronaan. Häntä huolettaa mihin kantaväki jatkossa menee.

”Nyt on vaan liikaa väkeä. Ei mahdu sisään eikä ulos”, tokaisee Markus Selin, joka kuulemma on käynyt pelaamassa Coronassa biljardia, etenkin sunnuntaisin.

Sisällä salin perän kuumuudessa ja tungoksessa biljardipöydät on siirretty juhlien alta pois. Lavalla veivaa housebändi Niko Ahvosen ja Sami Saaren johdolla – se on kuulemma ollut Aki Kaurismäen ja muiden omistajien päätös.


”Mä tykkään paikoista, jotka pysyvät pitkään. Ja joissa on henki. Tänne on tullut sellainen henki”, Saari luonnehtii.

Yleisö tanssii kirkkaiden biljardilamppujen loisteessa trooppista muistuttavassa kosteudessa.

”Te voitte laulaa messissä alright alright”, bändi juontaa ja aloittaa Bob Marleyn kappaleen.

Paikan isäntä Mika Kaurismäki intoilee pian esiintyvästä Ismo Alangosta. Aiemmin illalla lavalla ovat piipahtaneet kuulemma ainakin Yona ja Kerkko Koskinen, Ilkka Alanko, Tuure Kilpeläinen ja Tapio Liinoja.

”Kun tässä katselee ympärille niin onhan tämä ihan mieletöntä. Haikea ja samalla hyvä tunnelma”, Kaurismäki kertoo.


Alkuillasta paikalla ollut Aki Kaurismäki on kuulemma jatkanut jo toisaalle.

Jimi Hendrix, Janis Joplin, keitä kaikkia onkaan kuollut 27-vuotiaana”, Kaurismäki vertaa baarinsa ikää kuolleisiin rocklegendoihin.

Tiistaina Kaurismäet tiedottivat Coronan jatkosuunnitelmista Vallilan konepajalla. Mika Kaurismäen mukaan tiedotustilaisuus oli ajoitettu päättäjäisten alle, koska muuten ”kaikki kyselevät mitä mitä mitä.”

Kaurismäen mukaan enemmistö vaikuttaa pitäneen muuttoa Vallilaan hyvänä ideana.

Vallilan tulevien paikkojen jatkoksi korttelin päähän nykyisestä Coronasta avautuu Kaurismäen ”coronitaksi” eli pikku-Coronaksi kutsuma Honolulu-baari. Sen nimi juontaa Akin elokuvan neonvaloon, joka ilmeisesti tuodaan ravintolaan.


Muutoin baarien olennainen irtaimisto Coronan baaritiskiä, Rosa Liksomin maalausta ja Dubrovnikin neonvaloa myöten on siirtymässä tuleviin baareihin.

Myös Coronan kuuluisia täytettyjä paahtoleipiä, ”tousteja”, tullaan tarjoamaan tulevissa kuppiloissa.

”Mä ajattelin heittäytyä hautajaistunnelmiin”, lavalle noussut Ismo Alanko ilmoittaa mikrofoniin ja esittää ilman säestystä, tottakai, Kun Suomi putos puusta -levyltä tutun Hetki hautausmaalla -kappaleen.

”Ja vaikka se kalvoi se tuhannen markkaa niin enää ei tunnu missään", kappaleen sanat osuvat hienosti hetkeen.

Lisää kasvotuttua kulttuuriväkeä parveilee sisällä ja pihalla: elokuvaohjaaja Arto Halonen, laulaja Tomi Metsäketo, designviikkoluotsi Kari Korkman, valokuvataiteilija Elina Brotherus, levy-yhtiömies Asko Kallonen, muusikot Teho Majamäki ja Lasse Kurki, saunayrittäjä Kimmo Helistö ja näyttelijä Armi Toivanen.


Kello on yksitoista ja kaupungin kesäyö hehkuu vaaleana. Parhaat bileet ovat selvästi kadulla, mutta juuri silloin terassi pannaan kiinni.

Elokuvaohjaaja JP Siili polttaa pääoven edessä paksua juhlasikaria.

”Tänne oli luonteva tulla ja aina löytyi tuttuja”, Siili muistelee opiskeluaikansa kantabaaria.

Tyhjien oluttuoppien ja pullojen kupeesta löydän basisti Lauri Porran, joka muistelee vaihtaneensa levynkansistaan tunnetun taiteilijan Kari Riipisen kanssa tämän teoksia Coronassa kaljaan.


”Aikansa kutakin”, parikymmentä vuotta Coronassa käynyt Porra tuumaa. ”Tällaisilla baareilla on huippuhetket, ja Corona on onnistunut pysymään kuumana mielettömän kauan. Corona ei ikinä kokenut hidasta kuolemaa.”

Pyrin ulos kohti naapuriovea ja Moskova-baaria. Vessojen viereisessä valokuvassa Badding katselee poissaolevasti toisaalle tupakka kädessään.

”Onnen ongintaan voi ryhtyy missä vaan”, Niko Ahvonen laulaa ysärihittiään lavalla.

Lasi ritisee tennarien alla Moskovan edustalla. Sisällä on niin täyttä, ettei huoneeseen ole asiaa tuulikaappia pitemmälle.

Väki alkaa lopulta vähetä puolen yön jälkeen. Valomerkin on määrä tulla puoli neljä.


Coronan kompleksin alakerran Dubrovnikin sali on päättäjäisiltana artistien takahuoneena, mutta pohjakerroksen baarista juomat saa yläkertaa lyhyemmällä jonottamisella.

Päättäjäisten kunniaksi hanatuotteet on alennettu viiteen euroon.

Herra Ylppö tulee ulos bäkkäriltä mennäkseen vessaan.


Hän kertoo saapuneensa paikalle Karkkilasta autolla, kyydissä naapurissa asuva Aki Kaurismäki.

”Aki kysyi matkalla, että aionko esiintyä. Vastasin että en. En halua tehdä tänään töitä. Aki vastasi, että arvostan suuresti tätä laiskuutta, kun tuli niin vahvalla rintaäänellä.”

Ylppö kertoo arvelleensa, että Coronan loppuminen olisi hänelle samantekevää. Toisin kävi. Kyynel oli vierähtänyt rokkarin silmään, kun hän oli istunut terassilla.

”Ei helvetti. Mä en halua, että tämä loppuu. Onneksi se jatkuu, mutta ei tässä paikassa.”


Portaissa bäkkärille kahta jallupuolloa kantaa yksi omistajista, Erkki Lahti. Tomi Metsäketo kertoo pelaavansa Lahden kanssa samassa koripallojoukkueessa.

”Tämä ei ole ollut hetken muotivauhkopaikka”, Metsäketo luonnehtii Coronaa.

”Imekää ne röökit!” järjestysmiehen napakka huuto keskeyttää viihtymisen alakerran tupakkakopissa kello kahdelta.

Ne olivat – elokuvallisesti ilmaistuna – viimeiset hengenvedot tässä röökikopissa, elokuvajulisteen Seitsemän samurain katveessa.

Lopulta Moskova-baariinkin mahtuu. Tiskin takana olutta laskee tuttuun tapaan Minna Maskulin, joka on työskennellyt paikassa vuodesta 1995.

”Hyvä fiilis!” hän julistaa onnellisen oloisena.


Maskulin kertoo siirtyvänsä ensin heinäkuussa avaavaan Honolulu-baariin ja sitten uuteen Moskovaan, kun paikka joskus Konepajalla aukeaa.

”Onko metro luotettava Tukholmassa? Onko Pariisissa tallella vahva terästorni?”

Kerkko Koskisen levyllä tulkitsema Ultra Bran Moskova pauhaa todella lujaa, kunnes kappale vaihtuu Nataliaan. Tietysti.

Viimeisiä viedään. Valot sammuvat. Yleisö huutaa.

”Tää on jo toinen pilkku, what the fuck?”

Kaksi miestä hyppää Moskovan baaritiskille ja aloittaa venäläiseltä kuulotavan mongerruksen ja vaappuvan tanssin.

”Kiitos, saako hoitaa juomat taiteilijoille?” Maskulin lähestyy tiskitanssijoita.


Kello lähestyy kolmea ja Coronassa lähestytään ”maailmanlopun bileiden” – kuten kahden viimeisen illan juhlat on nimetty – loppua.

She’s got it, baby she’s got it” Dj Lord Fattyn eli Ikke Ikäläisen soittama Shocking Blue laulaa levyllä Venuksesta. Väki tanssii villisti. Särkyvien lasien helinä sekoittuu musiikkiin.

Omistaja Erkki Lahti tupruttelee dj-kopin vieressä sikaria ja heiluu The Honey Conen soulin tahtiin.

Ulkona aamu vaalenee, sisällä valot välkkyvät puoli neljän merkiksi.

Yleisö ulvoo, musiikki raikaa, viimeiset juomat tekevät kauppansa.

Lattia on tahmainen ja pieneksi murentuneiden sirpaleiden täyttämä.

Sitten se loppuu. Juomatarjoilu ja musiikki.

Baarissa joku yrittää vielä ostaa juoman, mutta saa vastaukseksi pään pudistelua.

Coronan leipägrillin puhdistus alkaa. Hetken erityisyyden huomioiden kaikki vaikuttaa arkiselta – ei ilmaisia shotteja, ei aikataulusta riistäytyneitä bileitä.

”Lai la lai!” joku hoilottaa Simon & Garfunkelin Boxeria, kun baarista kehotetaan poistumaan.

”Ulos nyt! Saa poistua!”

”Hyvästi Corona! Kiitos! Eläköön!” kuuluu huuto ovelta.


Sali on tyhjä. Matti Pellonpää tuijottaa seinän mustavalkokuvassa kasattujen tuolipinojen yllä.

Vihreä Dubrovnik-valokyltti hehkuu vielä portaikossa.

Kahtakymmentä yli neljä ravintolan toimitusjohtaja Heikki Heimo sulkee messinkireunaisen lasioven.

Kiitos Eerikinkadun Corona, jää hyvästi!

Kirjoittaja on toimittaja, joka on käynyt Coronassa vuodesta 1994 sekä soittanut Dubrovnikissa dj-keikkoja ja järjestänyt bileitä. Oikaisu 20.6.2019 kello 20.21: Toisin kuin jutussa aiemmin virheellisesti kirjoitettiin, paikalla Coronan viimeisissä juhlissa oli valokuvataiteilija Elina Brotherus, ei Hanna Brotherus.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  George R. R. Martin paljasti lisää tietoa tulevasta Game of Thrones -spinoff-sarjasta – tämä sarjasta nyt tiedetään

 2. 2

  Pikatestissä Punavuoren vietnamilainen Nom, jossa tofu oli täyteläistä, mutta suositeltu possu tuotti pettymyksen

 3. 3

  Nälkäpeli-sarja osoittaa, miten kamalia James Bondit ovat

  Tilaajille
 4. 4

  Rihanna pukeutui itäaasialaisen perinteen mukaiseen asuun ja sai keskustelun kulttuurisesta omimisesta taas leimahtamaan

 5. 5

  Netflixin hittisarjan uusi kausi on armoton pettymys, josta puuttuvat uudet ideat – näin kulttisuosikki Black Mirror menetti otteensa

 6. 6

  80-luvulla Helsinki lähti ulos syömään

  Tilaajille
 7. 7

  Börje Börgelsson paljastui Paavo Väyrysen tekaistuksi kannattajaksi – mysteerimiehen metsästyksestä kehkeytyi yleistä kansanhuvia

 8. 8

  Tämä netissä leviävä lyhytelokuva on puhdasta neroutta – nettisivulle rakennettu generaattori tarjoaa joka kerta uuden version 1980-luvun kulttiklassikosta

 9. 9

  Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

 10. 10

  Pikatestissä ”sushipääkaupunki” Järvenpään automarketti, joka myy 30 000 sushipalaa viikossa – Hinta ja laatu kohtaavat, mutta riisi ei vastaa järjetöntä hehkutusta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  George R. R. Martin paljasti lisää tietoa tulevasta Game of Thrones -spinoff-sarjasta – tämä sarjasta nyt tiedetään

 2. 2

  Pikatestissä Punavuoren vietnamilainen Nom, jossa tofu oli täyteläistä, mutta suositeltu possu tuotti pettymyksen

 3. 3

  Nälkäpeli-sarja osoittaa, miten kamalia James Bondit ovat

  Tilaajille
 4. 4

  Rihanna pukeutui itäaasialaisen perinteen mukaiseen asuun ja sai keskustelun kulttuurisesta omimisesta taas leimahtamaan

 5. 5

  Ii2 oli somepalvelu ennen someaikaa – se katosi hiljaisuudessa ja vei mukanaan yli sadantuhannen suomalaisen nettielämän

 6. 6

  Näytellyt uusintaversiot Disneyn animaatioista vaikuttavat rahastukselta, mutta niissä myös korjataan klassikoiden puutteita

 7. 7

  Ruotsin somessa lomalennoista häpäistään armottomasti, Suomessa suhtautuminen on paljon kiltimpää

 8. 8

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 9. 9

  Yliannostus, paniikkikohtauksia, viiltelyä ja väkivaltaista seksiä – HBO:n draamasarja Euphoria kuvaa nuoruutta hyvin ahdistavana kokemuksena

 10. 10

  Nyt.fi: Muodin huippuammattilainen Eric Christison kertoo miten liikkeenohjaajat ovat tehneet esimerkiksi elokuvahistorian katsotuimman kohtauksen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  George R. R. Martin paljasti lisää tietoa tulevasta Game of Thrones -spinoff-sarjasta – tämä sarjasta nyt tiedetään

 2. 2

  Festareiden silmiinpistävät: Ruisrockin Milla, joka puhuu tasa-arvon puolesta pukeutumalla isoon ja karvaiseen valevatsaan – ”Ei tarvitse peitellä, antaa kaiken vain heilua”

 3. 3

  Rihanna pukeutui itäaasialaisen perinteen mukaiseen asuun ja sai keskustelun kulttuurisesta omimisesta taas leimahtamaan

 4. 4

  Ii2 oli somepalvelu ennen someaikaa – se katosi hiljaisuudessa ja vei mukanaan yli sadantuhannen suomalaisen nettielämän

 5. 5

  Nyt.fi: Muodin huippuammattilainen Eric Christison kertoo miten liikkeenohjaajat ovat tehneet esimerkiksi elokuvahistorian katsotuimman kohtauksen

 6. 6

  Poppari Billie Eilish värjäsi hiuksensa ja internet ihastui – vuosituhannen alun tyyli jatkaa nousukiitoaan

 7. 7

  Yliannostus, paniikkikohtauksia, viiltelyä ja väkivaltaista seksiä – HBO:n draamasarja Euphoria kuvaa nuoruutta hyvin ahdistavana kokemuksena

 8. 8

  Näytellyt uusintaversiot Disneyn animaatioista vaikuttavat rahastukselta, mutta niissä myös korjataan klassikoiden puutteita

 9. 9

  Kirkkaita värejä ja olkatoppauksia – Stranger Things hehkuttaa kasarityylin loputtomilla mahdollisuuksilla

 10. 10

  Stranger Thingsin kolmas kausi rikkoo Netflixin katsojaennätyksiä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Helsingin seudun päivystykset ovat kriisissä: Potilaiden määrä kasvaa uhkaavasti, eikä lääkäreitä saa enää edes rahalla

 2. 2

  Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

  Tilaajille
 3. 3

  Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

  Tilaajille
 4. 4

  Tulli takavarikoinut erotiikkaliikkeiden poppers-aineita 600 000 euron arvosta

 5. 5

  Trumpin rasistiseksi syytetyn kirjoittelun kohteeksi joutuneet naiset: Presidentti ajaa ”valkoisten nationalistien agendaa”

 6. 6

  Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

 7. 7

  Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

 8. 8

  Enoa syytetään 7-vuotiaan sukulaispoikansa murhaamisesta jouluaattona Arabianrannassa, asian käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa

 9. 9

  Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia, hoitoihin on silti jopa vuosien jono

 10. 10

  Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

  Tilaajille
 2. 2

  Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

 3. 3

  Koulun uusi julkisivu valmistui: nyt vantaalaiset keräävät adressia, jotta teos maalattaisiin piiloon

 4. 4

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 5. 5

  Uuden James Bond -elokuvan agentti 007 on nainen – Myös termi ”Bond-tyttö” jätettiin historiaan

 6. 6

  Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

 7. 7

  Suomen lapsikato on ennustettuakin rajumpaa: ”Kysymys on siitä, riittääkö lapsia kaikkiin päiväkoteihin”

  Tilaajille
 8. 8

  Trump joutui ankarien rasismi­syytösten kohteeksi: kehotti kongressi­edustajia menemään ”takaisin sinne mistä tulivat”

 9. 9

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 10. 10

  Ergonomisesti muotoillut terveyssandaalit ja varvassandaalit eivät ole fiksu valinta jaloille, sanoo fysioterapeutti

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

 2. 2

  Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

  Tilaajille
 3. 3

  Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

  Tilaajille
 4. 4

  Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

  Tilaajille
 5. 5

  Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

 6. 6

  Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

 7. 7

  Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

 8. 8

  Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

 9. 9

  Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

 10. 10

  Valehteliko poliisi? Pyöräilijä otti kuvan poliisiautosta ja päätyi putkaan Helsingissä, poliisi muutti kertomustaan oikeudessa

 11. Näytä lisää