Analyysi: Politiikan toimittaja ja Twitter-ässä Timo Haapala suututti Suomen tutkijat, ja riita jatkui koko juhannuksen – mutta hänellä oli myös pointti

Juhannuksen voi viettää rentoutumalla mökillä. Twitterissä ei rentouduttu.

Juhannus tuli ja meni, mutta Ilta-Sanomien meritoitunut politiikan erikoistoimittaja, moottoriturpa Timo Haapala pysyy.

Lauantaina Haapala kirjoitti Twitterissä seuraavasti:
Virtuaalinen juhannusmyrsky oli valmis.

Kaikki alkoi Tampereen yliopiston sukupuolentutkimuksen professorin Anu Koivusen kolumnista Suomen Kuvalehdessä.
Koivunen kirjoitti, että Ilta-Sanomat on viimeaikaisissa pääkirjoituksissaan asemoinut itsensä oppositioon suhteessa uuteen hallitukseen.

Kolumnin sosiaalisessa mediassa näkyvä otsikko on ”Ilta-Sanomat valittelee hallituspolitiikan ideologisoitumista – ja asemoi samalla itsensä oppositioon”.

Itse kolumnissa ei sanota juuri muuta kuin että vastakkainasettelut ovat journalismille kiistaton käyttövoima ja että tämä voi ideologisoida lehdistöä uudelleen.

Kirjoitus sai joukon toimittajia varpailleen. Erityisen lujille se näytti ottavan Haapalalla.
Haapala siis halusi, että viestimien käyttämien asiantuntijoiden ideologiset taustat pitäisi saada päivänvaloon.

Haapalaa komppasi MTV:n uutisten politiikan toimittaja ja siten Haapalan entinen alainen Vesa Kallionpää, jolla on trauma ”marxlähtöisestä tiedotusteoriasta”.
Tällä Kallionpää viittaa todennäköisesti Tampereen yliopiston tiedotusopin laitokseen, jossa merkittävä osa suomalaisista toimittajista on jossakin vaiheessa opiskellut. Tiedotusopin laitoksella on vanhastaan maine vasemmistolaisena instituutiona, sillä laitosta johti professori Kaarle Nordenstreng, joka muun työnsä ohessa toimi Neuvostoliitto-vetoisessa journalistijärjestö IOJ:ssä puheenjohtajana.

Helsingin yliopiston työelämäprofessori ja entinen vihreä apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri tuli väliin sanomaan, että jos tutkimus sinänsä leimataan pelkäksi mielipiteeksi, peli on menetetty.

Sitten Haapala iski takaisin: ”Suurelta osin peli on jo menetetty: toimittajilla on sentään jo selkärangassa jonkin sortin avuton pyyntö objektiivisuutta kohtaan, tutkijoilla, dosenteilla yms. ei ole, vaan hävyttömästi yhdistelevät asiat näkemystensä mukaan.”

Haapalan twiitti sai tutkijat hermostumaan.

Vastausten ja päivittelyjen määrä on aiheen epäseksikkyyden ja suomalaisen Twitterin pienuuden huomioon ottaen valtava. Tiiviimmän vastauksen tarjosi Helsingin yliopiston taloustieteen professori Hannu Vartiainen:
Sekaan mahtui myös pari muuta vastausta, jotka eivät menneet henkilöiden haukkumiseksi:
Muun, puolin ja toisin heitellyn kuran jätämme nyt omaan arvottomuuteensa.

Haapalalla oli kieltämättä provoivan twiittailunsa takana kuitenkin pointtinsa: jos esiintyy puolueettomana asiantuntijana ja samalla on jonkin puolueen jäsen, kyseessä on ristiriita.

Kaikkia faktoja ei ole tällöin tuotu esiin. Jos tutkijalla on maailmankatsomus, jonka kautta hän tekee julkisia kannanottoja, on reilua tuoda tuo maailmankatsomus esiin. Jos esimerkiksi tutkija kirjoittaa kolumnejaan ensisijaisesti feministinä tai vasemmistolaisena, se olisi hyvä mainita. Muutoin lukija saattaa ajatella, että tässä puhuu pyyteetön ja objektiivinen tutkija.

Toistaalta tutkijalle on ylipäänsä ristiriitaista esiintyä kaikkien alojen asiantuntijana. Jos sattuu pitämään hallussaan vaikkapa ”kovan” tieteen kuten esimerkiksi fysiikan sädekehää, ei silti välttämättä ymmärrä yhteiskuntatieteistä yhtään mitään.

Useat tutkijat ovat avoimesti kertoneet omista poliittisista taustoistaan. Silloin he usein ajautuvat toisenlaiseen ongelmaan, eli taustansa kertoneen tutkijan kaikkien kannanottojen tulkitsemiseen tuota taustaa vasten.

Suomen tutkijakentästä ehkä eniten tämän tuntee tuon tuosta niskassaan kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professorin Martin Scheinin, jonka vuosikymmeniä vanha kommunistitausta nostetaan tuon tuosta esiin.

Paraatiesimerkin antoi edellisen hallituksen puolustusministeri Jussi Niinistö (sin), joka kirjoitti blogissaan helmikuussa muun muassa seuraavasti:

Aivan oma lukunsa on perustuslakiasiantuntijana esiintyvä professori Martin Scheinin, entinen Suomen kommunistisen puolueen keskuskomitean jäsen. Tunnettu myös Turun akateemisesta sosialistiseurasta, jonka ideologiana oli marxismi-leninismi.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti katsoi toukokuussa, että Niinistön esittämä arvostelu oli epäasiallista ja osin loukkaavaa.

Mutta jos ja kun Haapalan pointti laajentui koskemaan myös tutkijoiden tekemää tieteellistä tutkimusta, mennään heti harhaan. Hyvä tutkimus on vertaisarvioitua, eli tutkimuksen tieteellistä pätevyyttä arvioivat muut alan tutkijat. Se on periaatteessa paras tapa pitää tieteellinen tutkimus pätevänä.

Vertaisarviointi ei silti suojaa tiedettä loputtomiin. Yhdysvalloissa esimerkiksi tieteellinen tutkimus ilmastosta ja sen lämpenemisestä on läpipolitisoitu. Ilmaston lämpenemisen osoittavat tutkijat leimataan konservatiivipiireissä liberaaleiksi ja sen jälkeen tutkimustulokset jätetään huomiotta.

Stephen Colbertin esittämä satiirinen konservatiivikommentaattori nimeltä Stephen Colbert ennusti nykyisen tulehtuneen keskustelun jo 2006. Colbert sanoi Valkoisen talon kirjeenvaihtajien illallisella vuonna 2006, että ”todellisuudella on hyvin tunnettu liberaali ennakkoasenne”.

Eikä siinä: tiede on tietenkin myös poliittista. Millainen tutkimus saa rahaa? Mistä syystä tutkimukselle annetaan julkista rahaa lainkaan? Koska tieteellinen tutkimus tuottaa tietoa, ja tieto on valtaa, ja valta on politiikkaa.

Mutta: kun tutkijat tekevät vertaisarvioitua tutkimusta, miksi he eivät samalla saisi pyrkiä muuttamaan maailmaa esimerkiksi puolueessa vaikuttamalla? Poliittinen järjestäytyminen on arvokas oikeus, ja kuuluu kaikille.

Ongelma on pikemminkin se, jos tutkija uskoo itse olevansa vailla ideologiaa.

Tiedostamattomina ideologiat elävät meissä ja tiedostamattomina ne ottavat meistä vallan.

Tai näin olen minä yliopistossa oppinut.

Yksi näistä ideologioista on Tiede isolla t:llä kaikkein suurimpana auktoriteettina. Ei, on vain tiedettä, ja tiede on erehtyväisten ja usein myös omahyväisten ihmisten tuotosta. Silti sen sisällä on pystytty luomaan luotettavaa tietoa maailmasta.

Ironisesti tämä on nimenomaan sosiaalistien konstruktionistien luoma havainto. Tietyt piirit haukkuisivat heistä lähes kaikki ”postmodernisteiksi kulttuurimarxisteiksi”. Marxin nimellä voi haukkua mitä vain tarkoittamatta loppujen lopuksi mitään.

Yksi kuuluisimmista elossa olevista konstruktionisteista on Bruno Latour. The New York Times julkaisi hänen pitkän haastattelun viime syksynä.

Latourin argumentin mukaan toimittajat, tutkijat ja muut asiantuntijat unohtavat usein, että ”faktat pysyvät vankkoina vain silloin, kun niiden takana on yhteisen kulttuurin, luotettavien instituutioiden, enemmän tai vähemmän säällisen julkisen elämän ja enemmän tai vähemmän luotettavan median tuki”.

Faktat eivät koskaan riitä. Tarvitaan vähintään arvoja, jotka sanovat, että faktoilla on väliä. Journalismi ja tiede ovat parhaimmillaan samalla asialla: pyrkimässä totuuteen, vaikka sen kaikkia puolia ei koskaan voi tavoittaa.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 2. 2

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 3. 3

  Game of Thrones sai ennätysmäärän Emmy-ehdokkuuksia, ja yhdelle huomiotta jääneelle näyttelijälle se on jo voitto, mutta showrunnerit tarvitsevat oikean voiton

 1. 1

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 2. 2

  Trumpin ehdotellessa kongressin naisedustajille maasta muuttamista suositulla tv-juontajalla on myös Trumpille ehdotus: Trump voisi painua helvettiin

 3. 3

  Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

 4. 4

  Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

 5. 5

  Ketä varten nainen käyttää rintaliivejä? Somessa keskustellaan jälleen seksuaalisesta häirinnästä

 6. 6

  Weekend Festivalin kiinnostavin esiintyjä on äärisynkkä räp-yhtye $uicideboy$, joka on saanut keikkayleisön eläimelliseen riehuntaan

 7. 7

  Suomalaisten ämpärirakkaus tiivistyy sankohiipimisen SM-kisoissa – HS:n toimittaja osallistui kisaan, jota moni piti pelkkänä meeminä

 8. 8

  Onko Helsinki valmis tanssimaan? Uuden aallon brittifonisti näytti svengailun mallia Porissa Lokkilavalla

 9. 9

  Itiksen Bangcook tekee klassista thaimaalaista varmalla otteella – banaanijälkiruoka osoittautui taivaallisen hyväksi

 10. 10

  Entinen Top Gear -juontaja Jeremy Clarkson piruili uudessa ohjelmassaan Kimi Räikkösen juomistavoille: ”Hänellä täytyy olla titaaninen kurkku”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

 2. 2

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 3. 3

  Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

 4. 4

  Trumpin ehdotellessa kongressin naisedustajille maasta muuttamista suositulla tv-juontajalla on myös Trumpille ehdotus: Trump voisi painua helvettiin

 5. 5

  George R. R. Martin paljasti lisää tietoa tulevasta Game of Thrones -spinoff-sarjasta – tämä sarjasta nyt tiedetään

 6. 6

  Suomalaisten ämpärirakkaus tiivistyy sankohiipimisen SM-kisoissa – HS:n toimittaja osallistui kisaan, jota moni piti pelkkänä meeminä

 7. 7

  Game of Thrones sai ennätysmäärän Emmy-ehdokkuuksia, ja yhdelle huomiotta jääneelle näyttelijälle se on jo voitto, mutta showrunnerit tarvitsevat oikean voiton

 8. 8

  Weekend Festivalin kiinnostavin esiintyjä on äärisynkkä räp-yhtye $uicideboy$, joka on saanut keikkayleisön eläimelliseen riehuntaan

 9. 9

  Alppilan gluteeniton Hug-kahvila on söpö kuin leivos, mutta aukioloajoissa on hämmentävää vaihtelua

 10. 10

  Pikatestissä Punavuoren vietnamilainen Nom, jossa tofu oli täyteläistä, mutta suositeltu possu tuotti pettymyksen

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvostosukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meritragedian

  Tilaajille
 2. 2

  ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

 3. 3

  Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niiden suuri etu on, että todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

 4. 4

  Näin villiä legendaa kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

 5. 5

  Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

  Tilaajille
 6. 6

  ”Syön vaikka viikon makaronia, jotta koirat saavat ruokaa” – Sata vuotta sitten koiria tapettiin ruoanpuutteen takia, nyt ne ovat miljardibisnestä pyörittäviä kuluttajia

  Tilaajille
 7. 7

  Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

 8. 8

  Ison pörssiyhtiön johtaja ansaitsee viikossa saman kuin työntekijä koko vuonna – katso, ketkä saivat eniten palkkaa, bonuksia ja eläkemaksuja

 9. 9

  Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

 10. 10

  Miksi neuvolassa kysytään rokotteista kuin kyseessä olisi lounasbuffet?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

 2. 2

  Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

 3. 3

  HS tutustui viisi päivää kestävään reservinkieltäytyjien leiriin ja selvitti, mitä siellä tapahtuu

  Tilaajille
 4. 4

  ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

 5. 5

  Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

 6. 6

  Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

  Tilaajille
 7. 7

  Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

 8. 8

  Lisätietoa Luumäen turmasta: Kolme ihmistä nousi autosta selvittämään mahdollisia erimielisyyksiä, kaksi kuoli rekan törmättyä heihin

 9. 9

  Ilmatieteen laitos antaa jo helle­varoituksia: Grafiikka näyttää Suomen tulevien päivien sään

 10. 10

  Keskiajan ”överiyttä” ihannoiva Noora Louhimo toi metalliyhtyeensä Battle Beastin Olavinlinnaan, joka on oiva paikka laulaa miekoista ja kunniasta

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

  Tilaajille
 2. 2

  Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

  Tilaajille
 3. 3

  Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

  Tilaajille
 4. 4

  Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

 5. 5

  VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

 6. 6

  Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

 7. 7

  Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

 8. 8

  Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

  Tilaajille
 9. 9

  Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

 10. 10

  Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

 11. Näytä lisää