Pika-arvio: Lisätyn todellisuuden Harry Potter -peli tekee monen asian erinomaisesti, ja muuttaa Helsingin keskustankin kievarikyläksi

Harry Potter: Wizards Unite ei tunnu samanlaiselta popkulttuuri-ilmiöltä kuin samojen tekijöiden Pokémon Go.

Harry Potter: Wizards Unite, jättihitti ja kulttuuri-ilmiö Pokémon Gon tekijöiden uusi peli, ilmestyi viikonloppuna ja on nyt saatavilla yli 140 maassa.

Yksi näistä maista on Suomi, hurraa.

Testasimme peliä lyhyesti ja luimme arvioita Atlantin takaa saadaksemme käsityksen, onko pelistä uudeksi popkulttuuri-ilmiöksi.

Ensiarvio: ei ole.

Peli nousi nopeasti Applen sovelluskaupan suosituimmaksi ilmaispeliksi Suomessa.

Yhdysvalloissa pelin nousu ilmaispelien kärkeen Applen sovelluskaupassa kesti 15 tuntia Sensor Tower -markkinatutkimusyrityksen mukaan. Pokémon Go nousi kesällä 2016 kärkeen hetkessä.

Saman yrityksen mukaan pelin latasi Yhdysvalloissa ja Britanniassa ensimmäisen 24 tunnin aikana noin 400 000 ihmistä. Pokémon Go asennettiin samassa ajassa kolme vuotta sitten 7,5 miljonaa kertaa.

Alkuinnostus ei siis ole lähellekään samaa luokkaa kuin kolme vuotta sitten. Sinänsä tämä ei yllätä: Pokémon Go oli monelle jotain aivan uutta, ja tuota kokemusta ei voi enää toistaa kellekään heistä, jotka peliä pelasivat tai pelaavat.

Harry Potter: Wizards Unite on alkupäivinään paljon valmiimpi kokonaisuus kuin Pokémon Go oli. Se on täysiverinen roolipelikokemus, ja tekemistä riittää.

Aivan aluksi tekemistä ja erilaisia valikkoja tuntuu olevan niin paljon, että kokemus itse pelaamisesta jää vajaaksi.

Selitysikkunoita ponnahtelee esiin jatkuvasti, ilmaisia esineitä jaetaan ja tasot nousevat niin pelaajan hahmolla kuin hahmon kantaman rekisterin eri lehdillä lähes jokaisen onnistuneesti loitsitun löydöksen jälkeen.

LEVEL UP -ilmoitus tyydyttää, aivot antavat itselleen pienen dopamiiniannoksen ja hups, pian on koukussa, koska seuraava LEVEL UP on vain muutaman minuutin päässä. Näin lienee ainakin kuviteltu. Minua jatkuvat LEVEL UP -ilmoitukset lähinnä ärsyttivät.

Engadgetin arviossa kiinnitettiin huomiota samaan: erilaisiin valikkoihin ei ehdi edes tutustua, kun näytölle lävähtää jo seuraava ilmoitus tasonnoususta kirkkaine väreineen ja palkintoineen. Peli tyrkyttää karkkia niin taajaan, että sen logiikka paistaa läpi.

Ei hyvä.

Pelintekijä Niantec on Harry Potterissa kääntänyt Pokémon Gon keräämistavoitteen päälaelleen: kun pokémoneja piti kerätä lähiympäristössä liikkumalla, nyt erilaisia otuksia ja muita kauheuksia taiotaan pois tästä maailmasta.

Kerääminen on silti pidetty mukana. Minkä tai kenet tahansa otukset ja pahat taiat ovat napanneet pihteihinsä, niistä jää fragmentti, joka otetaan onnistuneet loitsuilun jälkeen talteen hahmon rekisteriin (harvinaisen tympäisevä nimi lokikirjalle).

Rekisterissä on useita eri sivuja, joihin eri fragmentit menevät. Toisia fragmentteja tarvitaan enemmän kuin toisia. Sitä mukaa kun niitä kertyy, rekisterin eri lehtien tasot nousevat. Nousujen mukana satelee palkintoja.

Loitsut tehdään suhaisemalla puhelimen näytölle Androidin lukituksen avaamismekanismin tapaan kulloinkin tarvittava kuvio. Jos kuvion tekee tarpeeksi tarkasti ja nopeasti, loitsu onnistuu. Pahempia vihollisia ja kauheuksia vastaan avuksi tarvitaan erilaisia rohtoja tai korkeampi hahmon taso.

Jokainen loitsuyritys syö yhden loitsuenergian. Pelin aluksi energiaa voi olla korkeintaan 75, ja se kuluu nopeasti.

Lisää energiaa saa käymällä kievareissa. Niissäkin täytyy suhaista kuvio näytölle, ja voilà, energiaa saa lisää. Ilmeisesti energiaa saa kerralla 2–10 kappaletta. Yleisin saatava määrä näyttäisi lyhyen pelaamisen perusteella olevan kolme.

Kievareita on ainakin Helsingin keskustassa todella tiheässä, mutta silti energian loppuminen on ainainen uhka. Kustakin kievarista energiaa saa viiden minuutin välein. Mikäli kievareita on pelialueella harvemmassa, energia todennäköisesti loppuu kesken.

Energiaa voi tietysti ostaa pienellä mikromaksulla, mutta jos pelin tärkeintä resurssia täytyy jatkuvasti olla lisäämässä oikealla rahalla, pelaaminen loppuu todennäköisesti lyhyeen.

Lyhyt sivuhuomio mikromaksuista: tässäkin pelissä nopeampaa etenemistä kaipaaville on tarjolla mikromaksuja, joista suurin on 110 euroa. Millainen mikromaksu on yli 100 euron varaus luottokortilta?

Forbesin pelitoimittaja Paul Tassi haukkui viikonloppuna nimenomaan pelin energiajärjestelmän. Tassin mukaan järjestelmä uhkaa nykyisellään koko pelin tulevaisuutta.

Koska peli kannustaa tarttumaan jokaiseen kartalla olevaan löydökseen – toisin kuin Pokémon Go, jossa jo kokoelmassa olevan pokémonin pystyi helposti jättämään huomiotta – energiaa kuluu usein useampi kappale aivan satunnaiseen kohtaamiseen.

Samaa energiaa kuluu myös erillisiin tappeluihin linnoituksissa. Niissä voi taistella yksin tai kanssapelaajien avulla erilaisia vihollisia vastaan. Kun kokeilin peliä viikon alussa, linnoituksissa ei ollut muita pelaajia. Joko aamupäivä oli huono aika pelaamiseen tai sitten peli ei yksinkertaisesti sytytä ihmisiä samalla tavalla kuin Pokémon Go.

Löydösten, tehtävien ja muiden pelaamisen ohjessa saatavien vihjeiden avulla pelin tarina etenee. Tavoitteena on yhdessä muiden pelaajien avulla tutkia tapahtunutta Katastrofia (engl. Calamity) ja estää tavallista maailmaa saamasta tietää taikuuden olemassaolosta. Mystinen velho nimeltä Grim Fawley vaikuttaa olevan osallinen tapahtumiin.

Tarina vaikuttaa täysin yhdentekevältä muille kuin kenties kaikkein kovimmille Harry Potter -faneille. Niantec on kuitenkin lupaillut useita vuosia kestävää tarinaa. Ehkä se saa osan pelaajista pysymään pelin parissa, kun koukkuna on jotain muutakin kuin otusten keräilyä.

Mitä peli sitten tekee oikein?

Ainakin kartta on elävä, paljon elävämpi kuin Pokémon Gon vastaava. Pöllöt ja paperilennokit lentävät ohi, ja kievarit sekä kasvihuoneet odottavat. Seuraavaa energiasatsia valmistavan kievarin piipusta tupruaa valkoista savua. Eteen pomppaa melkein koko ajan jotain tekemistä.

Jos pelaaja liikkuu autolla (toivottavasti matkustajana), hahmo liikkuu kartalla luudan päällä.

Porttiavaimen avulla pääsee lisäksi käymään oudossa huoneessa, joka on toteutettu 360 asteen virtuaalitodellisuuskokemuksena.

Ulkoasuun on siis panostettu. Sitä katsellessa tulee hieman Playstation 2 -fiilis. Tämä on kehu.

Myös ääninäyttely kuulostaa laadukkaalta. Harry Potterin roolissa on erinomainen Daniel Radcliffe -imitaattori. (Mutta miksi, oi miksi, Harry Potter on mukana jo pelin alussa? Näen valtavan hukatun juonimahdollisuuden.)

Pidän loitsujen loihtimiseen tehtävistä kuvioista, mutta pelkään, että ne käyvät nopeasti tylsiksi, ellei niissä ole myöhemmin tarpeeksi vaihtelua ja vaikeusastetta.

Verrattuna pokémonien kiinniottamiseen taistelut on joka tapauksessa tehty kauttaaltaan mielenkiintoisemmiksi. Pelintekijä Niantec on parantanut edellistä taistelumekaniikkaluomustaan, ja siitä täytyy antaa pisteitä.

Niantec ja sen kumppanit ovat antaneet ihmisten käsiin pelin, jolla on taustallaan rikas ja monitahoinen Harry Potter -mytologia. Sen hyödyntäminen tuntuu kuitenkin jääneen puolitiehen.

Alkuvaiheessa on mahdotonta sanoa, osaako Niantec lopulta hyödyntää tuon mytologian mahdollisuudet, tai kiinnostaako tuo mytologia mitäänsanomattomien Ihmeotukset-elokuvien jälkeen enää muita kuin tosifaneja.

Mahdollisuuksia on, mutta suurhitiltä peli ei tunnu. Koukuttavuuden logiikka paistaa läpi niin, ettei se koukuta.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Suomi-ruoka ei ole enää vain lohta, poroa ja hillaa – testasimme viiden ravintolan rouheaa suomalaista tarjontaa

 2. 2

  Festareiden silmiinpistävät: Pori Jazzin pitkäkynsinen Niko, jonka käsivarteen tatuoitu musta ruusu kuvastaa isää, joka oli “alkoholisoitunut ihmissielu”

 3. 3

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 4. 4

  Uutiset kuin Whatsappissa: Nytin sovellus kertoo, mitä pitää tietää

 5. 5

  Tee näitä asioita Kontulan ostarilla: herkuttele syyrialaisessa suosikkiravintolassa, leikkauta hiukset ja skeittaa

 6. 6

  Itiksen Bangcook tekee klassista thaimaalaista varmalla otteella – banaanijälkiruoka osoittautui taivaallisen hyväksi

 7. 7

  Game of Thrones sai ennätysmäärän Emmy-ehdokkuuksia, ja yhdelle huomiotta jääneelle näyttelijälle se on jo voitto, mutta showrunnerit tarvitsevat oikean voiton

 8. 8

  Helsinki on täynnä erikoiskampaamoja, tässä niistä 14

 9. 9

  Ihan alussa: Näin ihanaa on kun koulu alkaa, ja sinusta tulee kohta jotain oikeaa

  Tilaajille
 10. 10

  Raivostuttava kohtaaminen lentokentällä auttoi ymmärtämään, että asiakas ei todellakaan ole oikeassa – edes ilmaiseksi tekemäni työ ei johtanut yhtään mihinkään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomi-ruoka ei ole enää vain lohta, poroa ja hillaa – testasimme viiden ravintolan rouheaa suomalaista tarjontaa

 2. 2

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 3. 3

  Festareiden silmiinpistävät: Pori Jazzin pitkäkynsinen Niko, jonka käsivarteen tatuoitu musta ruusu kuvastaa isää, joka oli “alkoholisoitunut ihmissielu”

 4. 4

  Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

 5. 5

  Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

 6. 6

  Trumpin ehdotellessa kongressin naisedustajille maasta muuttamista suositulla tv-juontajalla on myös Trumpille ehdotus: Trump voisi painua helvettiin

 7. 7

  Suomalaisten ämpärirakkaus tiivistyy sankohiipimisen SM-kisoissa – HS:n toimittaja osallistui kisaan, jota moni piti pelkkänä meeminä

 8. 8

  Weekend Festivalin kiinnostavin esiintyjä on äärisynkkä räp-yhtye $uicideboy$, joka on saanut keikkayleisön eläimelliseen riehuntaan

 9. 9

  Ketä varten nainen käyttää rintaliivejä? Somessa keskustellaan jälleen seksuaalisesta häirinnästä

 10. 10

  Entinen Top Gear -juontaja Jeremy Clarkson piruili uudessa ohjelmassaan Kimi Räikkösen juomistavoille: ”Hänellä täytyy olla titaaninen kurkku”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

 2. 2

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 3. 3

  Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

 4. 4

  Trumpin ehdotellessa kongressin naisedustajille maasta muuttamista suositulla tv-juontajalla on myös Trumpille ehdotus: Trump voisi painua helvettiin

 5. 5

  George R. R. Martin paljasti lisää tietoa tulevasta Game of Thrones -spinoff-sarjasta – tämä sarjasta nyt tiedetään

 6. 6

  Suomalaisten ämpärirakkaus tiivistyy sankohiipimisen SM-kisoissa – HS:n toimittaja osallistui kisaan, jota moni piti pelkkänä meeminä

 7. 7

  Game of Thrones sai ennätysmäärän Emmy-ehdokkuuksia, ja yhdelle huomiotta jääneelle näyttelijälle se on jo voitto, mutta showrunnerit tarvitsevat oikean voiton

 8. 8

  Weekend Festivalin kiinnostavin esiintyjä on äärisynkkä räp-yhtye $uicideboy$, joka on saanut keikkayleisön eläimelliseen riehuntaan

 9. 9

  Suomi-ruoka ei ole enää vain lohta, poroa ja hillaa – testasimme viiden ravintolan rouheaa suomalaista tarjontaa

 10. 10

  Alppilan gluteeniton Hug-kahvila on söpö kuin leivos, mutta aukioloajoissa on hämmentävää vaihtelua

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

 2. 2

  Kesällä on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta: ”Valvova aikuinen ei voi lukea lehteä tai selata kännykkää”

 3. 3

  Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi ammottava halkeama Espoossa

 4. 4

  Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

 5. 5

  Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

  Tilaajille
 6. 6

  Lokki kaappasi koiran puutarhasta ja lensi paikalta lemmikki mukanaan Britanniassa

 7. 7

  Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

 8. 8

  Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

 9. 9

  Lappu seinällä kehottaa käymään suihkussa, kun kokelaat koodaavat kellon ympäri: HS seurasi Helsingin uuden ohjelmointikoulun ”erittäin vaikeaa” karsintaa

  Tilaajille
 10. 10

  Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

 2. 2

  Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

  Tilaajille
 3. 3

  Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

  Tilaajille
 4. 4

  Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

 5. 5

  Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

 6. 6

  Näin villejä tarinoita kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

 7. 7

  Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

 8. 8

  Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

 9. 9

  Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

 10. 10

  Natalie Portmanista tulee naispuolinen Thor uudessa Marvel-elokuvassa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

  Tilaajille
 2. 2

  Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

  Tilaajille
 3. 3

  Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

  Tilaajille
 4. 4

  Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

 5. 5

  VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

 6. 6

  Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

 7. 7

  Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

 8. 8

  Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

  Tilaajille
 9. 9

  Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

 10. 10

  Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

 11. Näytä lisää