Jostain Iiris Suomelakin suuttuu

Iiris Suomela haluaisi puhua verotuksesta, mutta lipsuu toistuvasti puhumaan tasa-arvosta.

Julkaistu: , Päivitetty:

Kun Iiris Suomela astuu sisään, hän näyttää vihaiselta. Vaiko sittenkin surulliselta? Joka tapauksessa, se leveä hymy, jonka Suomela ottaa kuvissa kasvoilleen, ei ole siellä nyt.

Aikaa Suomelalla on vähän ja tekemistä paljon. Suomela, 24, on kansanedustaja, Tampereen valtuuston varapuheenjohtaja, Tampereen yliopiston hallituksen jäsen ja opiskelija. Vihreiden varapuheenjohtajan paikka jäi juuri saamatta, mutta heti haastattelun jälkeen hänet valittiin valiokuntavastaavaksi valtiovarainvaliokuntaan.

Siksi eri asioiden samanaikainen tekeminen on pakollista.

Haastattelun aikana suuhun katoaa smoothie (viher), leipä (avokado) ja cappuccino (soijamaidolla). Jossain kohtaa avokadoa tipahtaa hameelle. Ajoittainen ruoka suussa puhuminen on nyt välttämätöntä, sillä muuten Suomela ei ehtisi puoli kymmeneksi seuraavaan paikkaan.

Suomela on viime vuosina profiloitunut voimakkaasti feministiksi ja vähemmistöihin ja tasa-arvoon liittyvien epäkohtien esille nostajaksi. Viimeksi Suomela kutsuttiin Ylen aamu-tv:hen puhumaan siitä, saako sisäministeriä sanoa jääprinsessaksi.

Vaikka Suomela on vasta valittu kansanedustajaksi, hänelle on lankeamassa rooli sukupuolten tasa-arvon kommentaattorina.

Mutta hän haluaisi olla niin paljon muutakin.

Ohjelmassa Suomela sanoi, että olisi kiva jos häneltä kysyttäisiin vaihteeksi vaikka verotuksesta. Ei aina vaan tasa-arvosta, feminismistä ja seksismistä.

Aivan totta, verotuksesta media ei häneltä ole hirveästi kysellyt. Mutta haastattelun aikana huomaan, ettei se ehkä ole yksin median vika.

Aamu-tv:n keskustelusta Suomela itse nosti omiin tviitteihinsä seuraavan sitaatin, jota myös moni muu jakoi sosiaalisen median kanavissaan.
Suomela sanoo ihmettelevänsä sitä loukkaantumisesta käytävää keskustelua, joka pääsee valloilleen heti, kun kuka hyvänsä nostaa esimerkkejä seksismistä politiikassa ja mediassa.

Harvoin missään muussa kuin naisia ja seksuaalisuutta koskevissa aihepiireissä kritiikin ajatellaan johtuvan siitä, että kriitikko olisi henkilökohtaisesti loukkaantunut.

”Voisin yhtä lailla kysyä Petteri Orpolta, että loukkaako häntä tämän hallituksen veropolitiikka. Jos verrataan tällaisiin substanssikysymyksiin, olisi aivan absurdia, että henkilökohtaisesti loukkaannuttaisiin. Se nähdään systeemaattisena haluna muuttaa maailmaa.”

Siis: Jos Petteri Orpo kritisoi Antti Rinteen veropolitiikkaa, kaikki tuntuvat ymmärtävän että Orpon poliittisena tavoitteena on muuttaa veropolitiikkaa, ja sitä myötä tehdä Suomea mielestään paremmaksi.

Mutta kun Suomela kritisoi tasa-arvopolitiikkaa, ihmisten on tuskastuttavan vaikea ymmärtää, että Suomelan poliittisena tavoitteena on muuttaa tasa-arvopolitiikkaa, ja sitä myötä tehdä Suomea mielestään paremmaksi.

Moni luulee että hänen tavoitteenaan on vain loukkaantua.

On kuitenkin eräs asia, joka loukkaa myös Suomelaa, ja se on nuorten ilmastoahdistuksen vähättely. Hänen oma ilmastoahdistuksensa oli aikoinaan syy siihen, miksi Suomela kiinnostui politiikasta.

”Kun on joskus pelännyt ilmastonmuutosta samalla intensiteetillä kuin pimeää, tuntuu oikeasti pahalta kun toiset tulee ja nauraa sille pelolle.”

Hetken mietittyään Suomela laajentaa tunneskaalaa: ”Tai kyllä se enemmän suututtaa kuin sattuu. Että 60-vuotias sanoo 15-vuotiaalle, että älä ole ahdistunut, älä ole typerä, älä huolehdi. Siinä on jotain fundamentaalisesti väärin. Siinä on aivan selkeä ero, kuinka kauan pidempään 15-vuotias joutuu elämään niiden ilmastonmuutoksen seurausten kanssa verrattuna 60-vuotiaaseen.”

Ero on se, että suomalainen 60-vuotias elää ilmastonmuutoksen seurausten kanssa enää keskimäärin parikymmentä vuotta. Viisitoistavuotias noin 60 vuotta.

Puhuessaan Suomela käyttää mielellään sellaisia sanoja kuten ”fundamentaalisesti” tarkoittaessaan perusteellisesti, ja ”intensiteetillä” tarkoittaessaan voimakkuudella. Orpoon viitatessaan hän puhuu ”substanssikysymyksistä” tarkoittaessaan asiakysymyksiä. Haastattelun aikana hän tiputtelee pöytään sellaisia sanoja kuin intersektionaalinen, demografia, identiteettipolitiikka, reaalitodellisuus ja subventoida.

Iiris Suomela puhuu vaikeilla sanoilla ja pitkillä lauseilla, eikä hänen tarvitse virkkeissään juuri peruuttaa muuttamaan sanamuotoa tai lähtöasetelmaa. Nopea puhe juoksee varmana eteenpäin.

Vuonna 2015, viisi päivää ennen edellisten eduskuntavaalien varsinaista vaalipäivää, Suomela aamulla avasi oman vaalipiirinsä suurimman päivälehden Aamulehden ja pettyi.

Eduskuntavaalien ensikertalaisella oli päällä kova stressi ja voimakas jännitys. Oikeastaan Suomela ihmetteli itsekseen, miksi edes lähti vaaleihin.

Ja sen aamun lehdessä oli kolumni, jossa keski-ikäinen miestoimittaja Matti Mörttinen arvosteli Ylen vaaligallerian perimmäisiä motiiveja, ja kutsui siinä yhteydessä Suomelan kaltaisia nuoria naisehdokkaita misuehdokkaiksi.

Misuehdokas.

Tekstin luettuaan Suomela päivitti tuohtuneena Twitterin ja Facebookin. Iski myös tarve kirjoittaa pidemmin. Samana iltana Suomela kirjoitti vastineen Aamulehdelle, joka julkaisi sen kuitenkin vasta vaalien jälkeen.

”Vaikka olen nuori, nainen ja Vaaligalleria-videoni on Pirkanmaan ja Vihreiden katsotuin, en ole misuehdokas. Olen yhteiskuntatieteilijä, feministi ja Tampereen vihreiden nuorten puheenjohtaja. Kun minä puhun, haluan että minua kuunnellaan eikä vain katsella” Suomela kirjoitti vastineessa.

Suomela protestoi siksi, että hänen mielestään kolumnit, journalismi ja niissä käytetty kieli eivät vain kuvaa ja tulkitse todellisuutta, vaan myös rakentavat sitä.

Jos samaan aikaan halutaan nuoria politiikkaan tai tukea tasa-arvoa, mutta kutsutaan itsensä likoon laittavia misuiksi, ei se ainakaan kasvata itseluottamusta. Päinvastoin.


Nykypäivän julkisuus ei ole kuitenkaan enää vain perinteisen median käsissä, vaan kansanedustaja pystyy runsaasti vaikuttamaan siihen, mitä asioita hän haluaa ajaa.

Joten Suomela ajaa somessaan niitä tasa-arvoasioita. Verotus on jäänyt sielläkin vähemmälle huomiolle. Onhan Suomelan Twitter-taustakuvanakin sateenkaarilippu vaaleanpunaisella glittertaustalla, eikä verotuksen progressiota kuvaava käyrä.

Valta on nyt niillä, jotka osaavat käyttää internetiä.

Iiris Suomelan mielestä sosiaalinen media olisi syytä alkaa näkemään todellisuutena, sillä se on totta. Silti sitä vähätellään paljon.

”Kyllä sillä on merkitystä, jos monen vuoden työllä on päässyt siihen pisteeseen, että näkyvyys on satojatuhansia katselukertoja päivässä.”

Nuoren edustajan on vaikea nousta eduskuntaan, jos hän ei käytä sosiaalista mediaa. Vanhemmat edustajat hakevat kannatuksensa puristelemalla kinttaita torilla ja sanomalehtien palstoille kirjoittamalla, mutta nuorempien yleisö ja äänestäjät käyvät torilla vain kiekkojuhlien aikaan ja koko elämä pyörii selluloosan sijaan puhelimessa.

Sosiaalinen media sateenkaarilippuineen tai verokäyrineen on itsensä brändäämisen areena, mutta sivutuotteena se tuo politiikkaan läpinäkyvyyttä. Suomela postaa paljon tarinoita Instagramiin, joissa hän availee posteja, esittelee uutta työhuonettaan ja kertoo vapaapäivistään.

Vankkumaton somepresenssi on tavallaan nykyisen sisäministerin Maria Ohisalon ansiota. Tämä lähestyi Suomelaa vihreiden puoluekokouksessa 2014 ja kannusti lähtemään valtakunnallisesti ehdolle. Samalla Ohisalo suostutteli Suomelan liittymään Twitteriin. Hän lupasi, että siellä vihreät kyllä tukevat toisiaan.
Ja tukea nuori nainen politiikassa tarvitseekin. Se käy ilmi Suomelan tarinoista.

Suomelan hakiessa ensimmäistä kertaa eduskuntaan vuonna 2015 palautelaari räjähti. Vihaisen, ikään ja hänen naissukupuoleensa keskittyvän palautteen määrä järkytti. Sitä satoi somessa, kirjeitse ja kasvokkain kadulla. Suomela oli silloin 20-vuotias.

Kollegoista tuli tärkeä tukiryhmä silloin, kun oma lähipiiri ei osannut enää tukea, vaikka yrittikin. Suomelan äiti on yliopisto-opettaja ja isä puolustusvoimilla töissä. Ei heillä juuri ollut antaa neuvoja siinä, miten pärjätä satojen päivittäisten viestien myllytyksessä.

Tänäkin päivänä Suomelan vanhemmat ovat järkyttyneitä siitä, kuinka ilkeään sävyyn heidän tyttärestään ja muista nuorista naisista somessa kirjoitetaan.

Nyt Suomelan sometiimissä on aktiivisesti viisi vapaaehtoista. Kun Suomelalta tulee postaus, heidän tehtäväkseen jää puhdistaa seiniä, feedejä ja kommenttiosioita huonosta käytöksestä ja kielenkäytöstä. Suomela ei halua, että hänen sivunsa on ahdistava paikka esimerkiksi sukupuolivähemmistöjen edustajalle.

Vertailun vuoksi: kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen on Suomelan tapaan aktiivinen Twitterissä ja suhteellisen aktiivinen Facebookissa, eikä hän tarvitse henkilökuntaa sosiaalisten medioidensa siistimiseen lainkaan. Keskustan Mikko Kärnä taas on jakanut Facebook-sivunsa moderointioikeudet neljälle ihmisille, mutta kertoo tarvitsevansa heidän apuaan sivunsa siistimisessä vain harvoin.

Somen rinnalla rapaa tulee tietenkin myös perinteisestä mediasta. Kerran Suomela twiittasi väärän prosenttiluvun puhuessaan liikenteen kokonaispäästöistä. Suomelan luku oli 40 kun oikea on noin 20 prosenttia kokonaispäästöistä. Siitä kirjoitettiin kolumni otsikolla ”Miksi Iiris huijaa?”.

”Vaikka sanoisinkin anteeksi, sitä virhettä saatetaan myllyttää tosi pitkään. Se on aika raivostuttavaa, koska sitten meillä on sellaisia poliitikkoja, jotka puhuu ihan puuta heinää ja on vaikka Yhdysvaltojen presidenttejä. Ne standardit vaan on erilaiset. Musta se voisi mennä pikemminkin niin päin, että kaikkiin sovelletaan yhtä tiukkoja standardeja.”

Suomela sanoo useaan otteeseen haastattelun aikana, että nuoren naisen standardit ovat erilaiset kuin muiden. Mitä hän sillä tarkoittaa?

”Mä en voi mutuilla, se ei ole sellainen tie, joka olisi mulle mahdollinen. Täytyy olla koko ajan valmis perehtymään, tekemään taustamuistioita. Laittamaan kova kovaa vastaan.”

Jatkuva perehtyminen ja oppiminen sopii onneksi Suomelan luonteeseen hyvin. Hän on entinen ”kympin tyttö”.

Huomaatko, hyvä lukija?

Taas lipsuttiin puhumaan tasa-arvosta ja seksismistä. Vaikka Suomela on valitellut, että vain niiden aiheiden tiimoilta häntä haastatellaan, hän palaa niihin toistuvasti myös itse. Ja siksi niistä kysytään lisää. Ja pyörä pyörii kuin itsekseen.

Joten nyt se verotus. Puhutaan verotuksesta.
Suomelalla on kaksi suurempaa vaatimusta verouudistukselle.

Ensinnäkin, jotain tulisi tehdä, jotta varakkaimmat eivät maksaisi vähemmän veroja kuin keskiluokka. Suomelan mukaan iso osa korkeimmin ansaitsevien muutaman prosentin tuloista ei tule työstä vaan omistuksista ja muista pääomista.

”Meillä on tämä yksi porukka, jonka on annettu karata kaikesta vastuusta ja sääntöjen noudattamisesta, jota muilta tuloluokkien edustajilta edellytetään. Se heijastuu laajempana epäoikeudenmukaisuutena.”

Toiseksi, saastuttavaa toimintaa pitäisi tukea vähemmän. Suomela viittaa työ- ja elinkeinoministeriön kahden vuoden takaiseen selvitykseen, jonka mukaan nykyinen tukijärjestelmä ei tue pitkän aikavälin tuottavuutta ja talouskasvua optimaalisella tavalla.

”Saastuttavaa toimintaa pitäisi tukea vähemmän. Selvityksen mukaan valtaosa saastuttavalle teollisuudelle annetuista suorista yritystuista ja verotuista on tehottomia sekä uusien työpaikkojen syntymisen että yritysten kasvun vauhdittamisen osalta. Toisaalta tuet vaikeuttavat uusien, pienten ja ympäristöystävällisempien yritysten mahdollisuuksia menestyä markkinoilla.”

Eli mitä Suomela haluaa sanoa on, että esimerkiksi metsä- ja terästeollisuuden tukia pitäisi vähentää huomattavasti, sillä lappamalla rahaa vanhoille ja isoille teollisuusyrityksille poliitikot entisestään vaikeuttavat pienempien ja ehkä ympäristöasioissa kekseliäämpien yritysten elämää.

”Tukemalla vanhaa me rikomme markkinataloutta sellaisista kohdista, joissa se saattaisi olla kiihdyttämässä päästövähennyksiä.”

Nuorena naisena Suomelalla ei ole mielestään samaa auktoriteettiä kuin vaikka vanhemmalla miespoliitikolla. Siksi auktoriteetti täytyy hakea ulkoa opetelluista faktoista. Pariin kertaan Suomela on luovuttanut Tampereen valtuustossa puheenvuoronsa miesvaltuutetulle, koska ei uskonut että asia muuten edistyisi.

”Olen huomannut, ihan vaikka kun mennään valtuuston ilmapiiriasioihin, että varsin monesti kun nostan aiheen esille, sitä ei suostuta tunnustamaan ja käsittelemään. Jos mieskollega nostaa asian esille, se edistyy. Jos halutaan varmistaa, että joku asia etenee, on aina riski, että nuori nainen yrittää siitä puhua.”

Ominaisuutena Suomelasta nostetaan miltei aina esille hänen nuori ikänsä, kuten tämänkin jutun alussa. Nuoruutta Suomela ei kuitenkaan koe vaikeana asiana. Olennaisinta on, Suomela sanoo, että kansanedustajat ovat monipuolisista taustoista lähtöisin.

Suomelan oman taustan ei oikein voi katsoa tuovan eduskuntaan juuri sitä, eli monipuolisuutta.

Hänen vanhempansa ovat korkeasti koulutettuja ja hän on kotoisin yhdestä Suomen suurimmasta kaupungista Tampereelta. Pääsi arvostettuun yliopistoon ensimmäisellä yrittämällä. Sai lakkinsa kansainvälisestä IB-lukiosta. Opiskeluaika meni ylioppilaskuntapolitiikassa.

Kansanedustajana Suomela on taustaltaan suorastaan stereotyyppinen.

Joten nuoruus on se, millä Suomela erottuu eduskunnassa.

”Ajattelen, että jokaisella suomalaisella on oikeus olla edustettuna. Nuoret ovat olleet eduskunnassa huomattavan vajaasti edustettuna aikaisemmin. Ei se saa mennä niin, että jokaista suomalaista edustaa viisikymppinen mies.”

Kuvaajan ohjeistaessa Suomelaa, hän sanoo ohimennen, että kaikki aina luulevat, että hän on vihainen.

Onko Iiris Suomela vihainen, ja jos on, niin miksi?

”Politiikassa usein yliarvioidaan sitä, kuinka tunteellisessa olotilassa mä olen. Uskon, että moni nuori nainen törmää tähän teemaan, että kriittisyyttä pidetään ahdistuksena tai vihaisuutena.”

Tähän on hyvä lopettaa, Suomelan suosikkiteemaan. Ei verotukseen, vaan nuorten naisten asemaan.

Muokattu 26.6. kello 13.28 ja kello 19.30: Otsikko muutettu muotoon ”Jostain Iiris Suomelakin suuttuu”. Alkuperäinen otsikko oli ”Jostain Iiris Suomelakin loukkaantuu”. Etusivun otsikkoon lisäksi täsmennetty, että Suomela on ajautunut tasa-arvoloukkaantujaksi julkisuudessa. Muokattu 27.6. kello 9.57: Korjattu eliniänodotetta koskevaa tietoa. Alkuperäisessä tekstissä käytettiin 60-vuotiaiden osalta vanhentunutta eliniänodotetta. Muokattu 27.6. kello 16.08: Selvennetty kohtaa, missä kerrotaan Aamulehdessä julkaistusta Matti Mörttisen kolumnista. Suomelaa ei mainittu kolumnissa, ja sen aiheena oli arvostella Ylen vaaligallerian motiiveja.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 2. 2

  Weekend Festivalin kiinnostavin esiintyjä on äärisynkkä räp-yhtye $uicideboy$, joka on saanut keikkayleisön eläimelliseen riehuntaan

 3. 3

  Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

 4. 4

  Pori Jazzissa koettiin suuruuden kosketus: Jazzbasisti Ron Carter sai raavaat miehetkin herkistymään

 5. 5

  Millenniaalit villiintyivät Kiinan Twitterissä ”henkisestä suomalaisuudesta” – eli mistä? Soitimme ilmiön tietämättään aloittaneelle sarjakuvapiirtäjälle

 6. 6

  Suomalaisten ämpärirakkaus tiivistyy sankohiipimisen SM-kisoissa – HS:n toimittaja osallistui kisaan, jota moni piti pelkkänä meeminä

 7. 7

  Trumpin ehdotellessa kongressin naisedustajille maasta muuttamista suositulla tv-juontajalla on myös Trumpille ehdotus: Trump voisi painua helvettiin

 8. 8

  Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

 9. 9

  Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

 10. 10

  Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 2. 2

  Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

 3. 3

  Weekend Festivalin kiinnostavin esiintyjä on äärisynkkä räp-yhtye $uicideboy$, joka on saanut keikkayleisön eläimelliseen riehuntaan

 4. 4

  Suomalaisten ämpärirakkaus tiivistyy sankohiipimisen SM-kisoissa – HS:n toimittaja osallistui kisaan, jota moni piti pelkkänä meeminä

 5. 5

  Trumpin ehdotellessa kongressin naisedustajille maasta muuttamista suositulla tv-juontajalla on myös Trumpille ehdotus: Trump voisi painua helvettiin

 6. 6

  Pori Jazzissa koettiin suuruuden kosketus: Jazzbasisti Ron Carter sai raavaat miehetkin herkistymään

 7. 7

  Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

 8. 8

  Alppilan gluteeniton Hug-kahvila on söpö kuin leivos, mutta aukioloajoissa on hämmentävää vaihtelua

 9. 9

  Game of Thrones sai ennätysmäärän Emmy-ehdokkuuksia, ja yhdelle huomiotta jääneelle näyttelijälle se on jo voitto, mutta showrunnerit tarvitsevat oikean voiton

 10. 10

  Antti Tuiskun esiintyminen Weekend Festivalin päälavalla herätti kytevän raivon, mutta Tuisku itse innostui entistä enemmän – tästä on kyse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

 2. 2

  Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

 3. 3

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 4. 4

  George R. R. Martin paljasti lisää tietoa tulevasta Game of Thrones -spinoff-sarjasta – tämä sarjasta nyt tiedetään

 5. 5

  Trumpin ehdotellessa kongressin naisedustajille maasta muuttamista suositulla tv-juontajalla on myös Trumpille ehdotus: Trump voisi painua helvettiin

 6. 6

  Suomalaisten ämpärirakkaus tiivistyy sankohiipimisen SM-kisoissa – HS:n toimittaja osallistui kisaan, jota moni piti pelkkänä meeminä

 7. 7

  Game of Thrones sai ennätysmäärän Emmy-ehdokkuuksia, ja yhdelle huomiotta jääneelle näyttelijälle se on jo voitto, mutta showrunnerit tarvitsevat oikean voiton

 8. 8

  Rihanna pukeutui itäaasialaisen perinteen mukaiseen asuun ja sai keskustelun kulttuurisesta omimisesta taas leimahtamaan

 9. 9

  Alppilan gluteeniton Hug-kahvila on söpö kuin leivos, mutta aukioloajoissa on hämmentävää vaihtelua

 10. 10

  Weekend Festivalin kiinnostavin esiintyjä on äärisynkkä räp-yhtye $uicideboy$, joka on saanut keikkayleisön eläimelliseen riehuntaan

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

 2. 2

  Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

 3. 3

  Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

  Tilaajille
 4. 4

  Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

 5. 5

  Keinotekoisella kielellä esperantolla on maailmanlaajuisesti vain noin tuhat äidinkielistä puhujaa, mutta lahtelaisessa perheessä sitä puhutaan kotikielenä

 6. 6

  Nopeiden junayhteyksien rakentaminen lähivuosina ei ole realismia, sanoo liikenneministeri Sanna Marin

 7. 7

  Helmikuussa 1945 syntyi natsien keskitysleirissä suomalainen tyttö – Lea Kulonurmi kertoo HS:n haastattelussa, miten hän selviytyi

  Tilaajille
 8. 8

  Trump aikoo soittaa Ruotsin pääministerille auttaakseen Tukholmassa vangittuna olevaa räppäri Asap Rockya

 9. 9

  Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

  Tilaajille
 10. 10

  Iran otti haltuunsa brittiläisen säiliö­aluksen Hormuzin­salmella – joukot tunkeutuivat myös toiseen alukseen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

  Tilaajille
 2. 2

  Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

 3. 3

  Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

 4. 4

  Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

 5. 5

  Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

 6. 6

  Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

 7. 7

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 8. 8

  Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

 9. 9

  Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

 10. 10

  Moni eroaa loman jälkeen, mutta sen voi estää: ”Parisuhteen laatuun voi lähes aina vaikuttaa”

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

  Tilaajille
 2. 2

  Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

  Tilaajille
 3. 3

  VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

 4. 4

  Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

  Tilaajille
 5. 5

  Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

 6. 6

  Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

 7. 7

  Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

 8. 8

  Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

 9. 9

  Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

 10. 10

  Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

  Tilaajille
 11. Näytä lisää