Britannian pääministeriksi on nousemassa hahmo, joka ei jätä ketään kylmäksi: Tässä Boris Johnsonin parhaat kommellukset

Boriksella on terävä kieli, ja sen avulla hän on muun muassa auttanut tekemään EU:sta mörön Britanniassa.

Britannialla on heinäkuun lopulla uusi pääministeri.

Hän on mitä todennäköisimmin Boris Johnson, entinen Lontoon pormestari ja edellinen ulkoministeri. Konservatiivipuolueen puheenjohtajan ja täten pätkäpääministerin paikasta kisaa Johnsonin lisäksi enää Jeremy Hunt, nykyinen ulkoministeri.

Harva uskoo Huntin mahdollisuuksiin. Esimerkiksi vedonlyöntitoimistot antavat Huntin voitolle järjestään paljon suuremmat kertoimet kuin Johnsonin voitolle.

Boris Johnson, koko nimeltään Alexander Boris de Pfeffel Johnson, tuttavallisemmin Boris tai jopa BoJo, kuten häntä Britanniassa usein kutsutaan, on ehtinyt vaiheikkaalla urallaan tehdä lähtemättömän vaikutuksen niin Brittein saarilla kuin muualla Euroopassa.

Häntä joko ihaillaan tai vihataan, mutta välinpitämättömäksi ei jää kukaan, kirjoitti HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä kesäkuun puolivälissä.

Mielipidekyselyitä tekevän Yougovin mukaan noin 30 prosentilla briteistä on positiivinen käsitys Boriksesta, noin puolella negatiivinen. Lähes jokaiselle Boris on kuitenkin tuttu.

Miksi näin? Syitä avasi kirjailija Jari Tervo Borista käsitelleessä kolumnissaan juhannuksena. Boriksella on takanaan 30 vuoden ura toimittajana ja kolumnistina (joista lisää myöhemmin), ja hän on ollut Britannian televisio-ohjelmien vakiotavaraa 90-luvun lopulta asti. Sitä kautta suuri yleisö hänet tietää.

Terävä kieli on Boriksen tavaramerkki, ja Tervo arvelee, että juuri se on pitänyt Boriksen pinnalla erilaisten mokien jälkeen. Mikä olisi toiselle poliitikolle haaksirikko, on Borikselle vain lisää tuulta purjeisiin.

Mokia ja skandaaleja totisesti riittää. Listaamme tässä Boriksen parhaimmat typeryydet.

Aloitetaan sekoilulla tältä viikolta. Siinä Boriksen sanankäyttö on kaikkea muuta kuin terävää.

Puheradiokanavan toimittaja kysyi Borikselta, mitä hän tekee rentoutuakseen.
Litteroimme ja käännämme keskustelun tähän, koska se on niin upea.

”Ööö, minä...minä, no, minä tykkään...maalata. Öö, tai teen asioita. Tykkään...”

”Mitä teet?”

”Teen...minulla on sellainen juttu, että teen pienoismalleja...tajusimme, kun olin Lontoon pormestari ja rakensimme kauniin, teen...busseista.”

”Teet bussien pienoismalleja?”

”Teen bussien pienoismalleja. Teen, eli mitä teen, en tarkoita bussien pienoismalleja, se, mitä teen, on, että hankin vanhoja, ööö, en tiedä, laat...puulaatikoita.”

”Joo.”

”Eikös? Ja sitten maalaan ne. Ja niillä on kaksi...oleta, että se on viin...että se on laatikko, jota on käytetty kahden viinipullon säilyttämiseen, eikös?”

”Kyllä.”

”Ja sillä on...jakava asia.”

”Joo.”

”Ja minä muokkaan sen bussiksi. Laitan matkustajia...haluatko todella tietää tämän?”

...ja sitten lopun kakofonia, jonka jälkeen vielä Boriksen selvennys:

”Maalaan matkustajat nauttimassa hienossa bussissa.”

Asia selvä. Niin selvä, että se räjähti käsiin sosiaalisessa mediassa. Tässä yksi miksaus, jossa kuvitellaan, mitä viereisessä huoneessa tapahtui samaan aikaan.
Kun Boris oli vielä Britannian ulkoministeri (2016–2018), Britannian yleisradioyhtiö BBC kuvasi dokumenttia ulkoministeriön meiningistä.

Boris pääsi loistamaan Portugalissa ja hehkuttamaan maailman vanhinta diplomaattista ystävyyssopimusta kahden eri maan välillä.

”Mitä toisessa maailmansodassa tapahtui? Eikös se ollut neutraali?”

Avustaja muistuttaa Azoreista.

”Azorit! Mitä me siellä teimme?”

SEURAAVA KOHTAUS:

”Portugali on meidän neljänneksi suurin kauppakumppanimme”, Boris sanoo tyytyväisen näköisenä.

Avustaja kuitenkin korjaa: ”Me olemme Portugalin neljänneksi suurin, Portugali ei ole meidän neljänneksin suurin.”

SEURAAVA KOHTAUS:

Okie kokie”, sanoo Boris ja jatkaa: ”Hei tyypit, Boris Johnson, olen täällä Lissabonissa. Itsensä James Bondin sanottiin syntyneen Estorilissa. Ja tänään...”

Avusta tulee väliin: ”James Bond...ei hän syntynyt...”

Boris: ”Mutta ethän sinä voi laittaa asiaa opastukseen noin ja sitten korjata minua!”

Avustaja: ”Idea! Idea James Bondista syntyi.”

Boris: ”Ai, idea James Bondista syntyi...”
Kuten dokumentin kertoja asian summaa: Twitter-syötteen tyrannia on säälimätön.

Ja kuten todella moni Twitter-käyttäjä sanoi, Boris on BBC:n pätkässä kuin suoraan erinomaisesta Politiikan nappula -satiirisarjasta (engl. The Thick of It).

Samasta dokumentista on myös harvinaisen vaivaannuttava, Boriksen osin ranskaksi, erityisesti väärin puhutuksi ranskaksi, käymä keskustelu korkea-arvoisen ulkoministeriön päällikön kanssa lentomatkalla Pariisiin.

Päällikkö Caroline Wilson kysyy, aikooko Boris todella käydä läpi koko kasan ulkopolitiikkaa läpi ranskaksi ja ehdottaa, että ehkä otsikot ranskaksi riittävät.

”He rakastavat kun puhun ranskaa”, Boris vastaa.

Ulkoministeriajalta mieliin on jäänyt myös Boriksen vierailu Myanmarissa.

Hän kävi maan pyhimmässä buddhalaisessa temppelissä, ja alkoi lausua Rudyard Kiplingin runoa ajalta, kun Myanmar oli vielä Britannian siirtomaa. Britannia soti alueella kolme kertaa 1800-luvulla.

Suurlähettiläs Andrew Patrick joutui muistuttamaan Borista siitä, että hänellä on mikki, ja että runon lausuminen on hyvin epäsoveliasta.

Good stuff”, Boris vastasi.Ulkoministeriajalta on myös kommentti libyalaiskaupunki Sirtesta. Boriksen mukaan se voisi olla uusi Dubai, kunhan ”kuolleet ruumiit raivataan”. Boris nauroi perään.

Joukko konservatiivipuolueen kansanedustajia vaati tuolloin, että Boris eroaisi ulkoministerin paikalta.

Ei eronnut. Boris erosi vasta viime kesänä, kun pääministerin hommat nyt seuraavalle yrittäjälle luovuttavan Theresa Mayn brexit-suunnitelma ei hänelle kelvannut.

Lontoon pormestarina Boris toimi vuodet 2008–2016.

Silloin Boris pelasi rugbya Japanissa, ja pääsi niin kovaan vauhtiin, että taklasi 10-vuotiaan pojan maahan.

Taklaus näkyy tässä BBC:n koosteessa. Mukana on myös muutama muu hassuus.Ennen poliitikon uraa Boris oli toimittaja, ja pääkirjoitussivun kolumnistin uraa hän on jatkanut Telegraph-lehdessä näihin päiviin asti. Telegraph on konservatiivien ydinkannattajajoukon suosima lehti. Boriksen kolumnien raflaavimmat kappaleet päätyvät usein siteerauksina myös muihin lehtiin.

1980-luvun lopulla Boris sai potkut The Times -lehdestä, kun hän oli kirjoittanut juttuun omasta päästään keksimänsä lainauksen historioitsija Colin Lucasilta. Lucas on Boriksen kummisetä.

Boris päätyi eliittikouluyhteyksiensä avulla Telegraphiin, jossa hän sai kirjoittaa pääkirjoituksia ja muita mielipidekirjoituksia.

Vuonna 1989 Telegraph lähetti Boriksen kirjeenvaihtajaksi Brysseliin. Sieltä käsin hän kirjoitti jatkuvalla syötöllä juttuja, joissa oli Columbia Journalism Review’n mukaan kyllä pieni fakta, mutta tuo fakta oli spinnattu sikamaiseksi otsikoksi, joka ”on teknisesti oikein mutta hyvin erityisesti tulkittu – ja varsinaisessa merkityksessä ehdottomasti valheellinen”.

Esimerkiksi Politico ja New Statesman -lehdet ovat keränneet Boriksen parhaita (valheellisia) tarinoita tuolta ajalta:

EU on kieltämässä rapucocktailsipsit, jotka ovat Britanniassa hyvin suosittuja. EU ei ollut kieltämässä rapucocktailsipsejä.

EU aikoo harmonisoida kondomien koot ja sallia vain koon, joka sopii kaikille. Ei.

EU-komission päärakennus Berlaymont aiotaan räjäyttää asbestin takia. Ei räjäytetty, asbesti poistettiin muilla keinoin.

Muiden aiheiden otsikoita:

”Bryssel palkkaa imppaajia varmistamaan, että eurolanta haisee samalta”

”Uhka Britannian pinkeille makkaroille”

”Etanat ovat kaloja, sanoo EU”

Kolme kuukautta ennen brexit-kansanäänestystä Boris kirjoitti Telegraph-kolumnissaan seuraavasti:

”Joskus EU-säännöt kuulostavat yksinkertaisesti mielettömiltä, niin kuin sääntö, että teepussia ei voi käyttää uudelleen, tai että alle kahdeksanvuotiaat lapset eivät voi puhaltaa ilmapalloja, tai rajoitukset imureiden teholle.”

Teepusseja saa käyttää rauhassa uudelleen, alle kahdeksanvuotiaat saavat puhaltaa ilmapalloja, ja kyllä, imureiden teholle on asetettu rajat. Mieluummin tehokkuutta kuin tehoa.

Boris ei jätä ketään kylmäksi.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 2. 2

  Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

 3. 3

  Weekend Festivalin kiinnostavin esiintyjä on äärisynkkä räp-yhtye $uicideboy$, joka on saanut keikkayleisön eläimelliseen riehuntaan

 4. 4

  Pori Jazzissa koettiin suuruuden kosketus: Jazzbasisti Ron Carter sai raavaat miehetkin herkistymään

 5. 5

  Haluatko itkeä? Katso tämä maailman surullisin elokuva, joka on nyt Yle Areenassa

 6. 6

  Trumpin ehdotellessa kongressin naisedustajille maasta muuttamista suositulla tv-juontajalla on myös Trumpille ehdotus: Trump voisi painua helvettiin

 7. 7

  George R. R. Martin paljasti lisää tietoa tulevasta Game of Thrones -spinoff-sarjasta – tämä sarjasta nyt tiedetään

 8. 8

  Ympäri maailman Youtubesta katsotaan nyt suomalaista kymmenen lapsen äitiä, joka herää kello 2.55 urheilemaan, soittamaan pianoa ja rukoilemaan

 9. 9

  Suomalaisten ämpärirakkaus tiivistyy sankohiipimisen SM-kisoissa – HS:n toimittaja osallistui kisaan, jota moni piti pelkkänä meeminä

 10. 10

  Näin syntyi Tonnin seteli, aikamme supermeemi: Kummeli-miehet kertovat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 2. 2

  Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

 3. 3

  Suomalaisten ämpärirakkaus tiivistyy sankohiipimisen SM-kisoissa – HS:n toimittaja osallistui kisaan, jota moni piti pelkkänä meeminä

 4. 4

  Weekend Festivalin kiinnostavin esiintyjä on äärisynkkä räp-yhtye $uicideboy$, joka on saanut keikkayleisön eläimelliseen riehuntaan

 5. 5

  Trumpin ehdotellessa kongressin naisedustajille maasta muuttamista suositulla tv-juontajalla on myös Trumpille ehdotus: Trump voisi painua helvettiin

 6. 6

  Pori Jazzissa koettiin suuruuden kosketus: Jazzbasisti Ron Carter sai raavaat miehetkin herkistymään

 7. 7

  Game of Thrones sai ennätysmäärän Emmy-ehdokkuuksia, ja yhdelle huomiotta jääneelle näyttelijälle se on jo voitto, mutta showrunnerit tarvitsevat oikean voiton

 8. 8

  Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

 9. 9

  Alppilan gluteeniton Hug-kahvila on söpö kuin leivos, mutta aukioloajoissa on hämmentävää vaihtelua

 10. 10

  Antti Tuiskun esiintyminen Weekend Festivalin päälavalla herätti kytevän raivon, mutta Tuisku itse innostui entistä enemmän – tästä on kyse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

 2. 2

  Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

 3. 3

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 4. 4

  George R. R. Martin paljasti lisää tietoa tulevasta Game of Thrones -spinoff-sarjasta – tämä sarjasta nyt tiedetään

 5. 5

  Trumpin ehdotellessa kongressin naisedustajille maasta muuttamista suositulla tv-juontajalla on myös Trumpille ehdotus: Trump voisi painua helvettiin

 6. 6

  Suomalaisten ämpärirakkaus tiivistyy sankohiipimisen SM-kisoissa – HS:n toimittaja osallistui kisaan, jota moni piti pelkkänä meeminä

 7. 7

  Game of Thrones sai ennätysmäärän Emmy-ehdokkuuksia, ja yhdelle huomiotta jääneelle näyttelijälle se on jo voitto, mutta showrunnerit tarvitsevat oikean voiton

 8. 8

  Rihanna pukeutui itäaasialaisen perinteen mukaiseen asuun ja sai keskustelun kulttuurisesta omimisesta taas leimahtamaan

 9. 9

  Ii2 oli somepalvelu ennen someaikaa – se katosi hiljaisuudessa ja vei mukanaan yli sadantuhannen suomalaisen nettielämän

 10. 10

  Alppilan gluteeniton Hug-kahvila on söpö kuin leivos, mutta aukioloajoissa on hämmentävää vaihtelua

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

 2. 2

  Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

  Tilaajille
 3. 3

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 4. 4

  Britannia: Iran otti haltuunsa kaksi säiliö­alusta Hormuzin­salmella – Iran tunnustaa vain toisen

 5. 5

  Poliisi julkaisi seitsemän kohdan selviytymis­ohjeen marjastajille: Älä pukeudu maastoasuun

 6. 6

  Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

 7. 7

  Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

 8. 8

  Kuluttajavirasto: Festivaalin pääesiintyjän peruuntuminen voisi oikeuttaa hinnanalennukseen – Flow kehottaa pettyneitä myymään lippunsa pois

 9. 9

  Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

 10. 10

  Ihmisen asunto ei saa olla melumuuri

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

  Tilaajille
 2. 2

  Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

 3. 3

  Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

 4. 4

  Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

 5. 5

  Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

 6. 6

  Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

 7. 7

  Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

 8. 8

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 9. 9

  Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

 10. 10

  Ed Sheeranin fanit eivät saa armoa: jos keikalle ei pääse, lippua ei käytännössä voi antaa kellekään muulle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

  Tilaajille
 2. 2

  Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

  Tilaajille
 3. 3

  Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

  Tilaajille
 4. 4

  VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

 5. 5

  Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

  Tilaajille
 6. 6

  Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

 7. 7

  Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

 8. 8

  Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

 9. 9

  Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

 10. 10

  Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

 11. Näytä lisää