Vuonna 2012 nähtiin yksi Suomen ensimmäisistä someraivoista, kun sillalta vietiin ja sulatettiin 700 lemmenlukkoa – selvitimme, missä metallimöhkäle on nyt

Suuren vihan kohteeksi joutuneet taiteilijat uskovat, että nykyisessä somemaailmassa taidetempauksen vastaanotto olisi vieläkin brutaalimpi. Silti he tekisivät saman uudelleen.

Seitsemän vuotta sitten Tampereen Patosillalle vietiin satoja lukkoja. Ne olivat lemmenlukkoja, eli lukko oli rakkauden symboli, pysyvä ja konkreettinen. Sitä oli ehkä kiva käydä romanttisella sunnuntaikävelyllä yhdessä katsomassa.

Sitten jotain tapahtui.

Eräänä aamuna, todennäköisesti kesäkuun toisena viikonloppuna, 700 lukkoa katosi eikä kukaan tiennyt minne ne oli viety tai kuka ne oli ottanut.

Pyöriteltiin teekkarijäynän mahdollisuutta ja epäiltiin ”kaikenvastustajien yhdistystä”.

Alle viikkoa myöhemmin Tampereen 5. Triennaali -näyttelyyn ilmestyi 700 lukosta sulatettu 140 kiloinen metallimöhkäle.

Ihmiset olivat raivoissaan.

Tempauksesta nousi valtava ryöpsähdys ensin sosiaalisessa mediassa, ja sen perään aihetta alettiin käsitellä käytännössä kaikissa suurissa medioissakin.

Lemmenlukkojen varastaminen ja päätyminen sulatusuuniin oli ensimmäisiä suuria somekohuja Suomessa. Nykyään somessa raivoaminen milloin mistäkin on arkipäivää, mutta uskokaa tai älkää, oli myös aika ennen niin sanottuja paskamyrskyjä.

Keskustelu kävi kuumana niin Facebookissa ja Twitterissä kuin Aamulehden ja Helsingin Sanomien kommenttiosioissa.

Osa keskustelusta oli rakentavaa, pohdiskelevaa tai vitsikästä, kuten tässä kommentissa:

Keskustelua selatessa huomaa, että aika paljon ihmiset valittavat ihan vain taideteoksen estetiikasta, mikä ei taas liity lukkojen viemiseen kovin paljoa. Olisikohan kohu ollut pienempi, jos lukot olisi vain liitetty yhteen suureksi sydämeksi, jota olisi koriteltu vaikka Paolo Coelhon runoelmin?

Isossa osassa kommentteja ihmiset ovat kuitenkin pettyneitä tempaukseen.

Rakastuneiden ihmisten omaisuutta ja muistoja varastettin luvatta. Tuota onnen hetkeä ei saa koskaan takaisin, eikä sitä voi tulla onnellisen yhteiselon jatkuessa muistelemaan.

Pian keskustelu ryöpsähti yli äyräidensä. Lukot sulattaneet taiteilijat ja näyttelyn kuraattori yrittivät pysytellä nimettöminä, mutta se ei auttanut. He alkoivat saada ensin vihapostia ja perään tappouhkauksia.

Lopulta tekijät päättivät tulla julkisuuteen. One Love -kollektiivin jäsenet perustelivat tekoaan ja sanoivat ihmetelleensä lukkoa rakkauden symbolina ja olleensa sitä mieltä, että rakkauden ei kuulu kahlita.

Kohu oli ja meni, kuten kohuilla on tapana. Toisten mielestä jälkeen jäi paljon pahaa mieltä ja kivan yhteisen muiston tahrimista. Toisten mielestä jotain taiteellisesti suurta.

Joten, missä on sillalta poistetuista lukoista tehty taideteos nyt?

Varastossa Tampereella, ollut jo neljä vuotta, kertoo Antti Pussinen, toinen teoksen tekijöistä.

Pussinen toimitti Nytille kuvan taideteoksesta sen nykyisessä olinpaikassa.


Kuvan loppusijoituspaikan perusteella lemmenlukkojen lopullinen kohtalo näyttää, no, vähän karulta. Ainakin jos sitä vertaa siihen optimistiseen ajatukseen, että lukot toisivat ohikulkeville pariskunnille edelleen hyviä muistoja.

Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, sillä taideteos oli ainakin pienellä mittapuulla arvioituna menestys.

Teos ehti olemaan Triennaalin lisäksi Tampereen Taidemessuilla kahdesti sekä B-galleriassa Turussa. Pussisen mukaan positiivinen palaute on tullut lähinnä jälkeenpäin näyttelyiden kautta.

”Jotkut ovat tulleet sanomaan, että suuttuivat teoksesta aluksi, mutta kävivät sitten katsomassa sitä museossa ja ajattelivat sitten, että onkin hauskaa että kaikki lukot ovat yhdessä.” Pussinen sanoo.

Pussinen työskentelee nykyään Saksassa ja kertoo, että on yllättynyt kuinka paljon teoksesta siellä tiedetään.

”En tiedä johtuuko se somekohusta vai mistä, mutta teos on luonut minulle paljon positiivista näkyvyyttä.”

Pussinen sekä toinen taitelija, nykyään tatuoijan töitä tekevä Kaija Papu toivovat, että varasto ei ole kuution loppusijoituspaikka.

”Hienointahan olisi, jos teos olisi Patosillalla. Yritimme sitä sinne saada, mutta kaupungin mukaan se ei ollut mahdollista.” Papu sanoo.

Pussinen pohtii, josko Tampereen kaupunkiin ja taidemuseoon pitäisi olla taas yhteydessä.

Se jääköön nähtäväksi, mutta palataan oleelliseen. Paskamyrsky – miten siitä selviää?

Vaikka vihapostin määrä aikanaan yllätti taitelijat, he eivät peruisi tekoaan. He tekisivät sen jopa uudestaan nyt vuonna 2019.

”Se on mun mielestä edelleen hyvä teos.” sanoo Papu.

Pussinen kuitenkin uskoo, että he osuivat teoksellaan aikaan, jolloin internetin niin sanotut paskamyrskyt eivät olleet vielä kunnolla saaneet tuulta alleen, niin sanotusti. Jos nyt, vuonna 2019, tekisi samanlaisen teoksen, myllytys olisi paljon pahempi.

Vaatii aikamoista rohkeutta tuoda kasvonsa viikon kestäneen kohun keskelle.

Pussista jännitti, miten ulostulo ja sen tulokulma otetaan vastaan. Pavun mielestä olisi ollut parempi, jos he eivät olisi tulleet tekijöinä julkisuuteen.

”Tällöin keskustelu olisi keskittynyt enemmän teoksen merkityksiin, kuin minuun ja Anttiin henkilöinä. Mutta Taidemuseo toivoi, että me tulemme julkisuuteen vaikka aluksi oli sovittu, että tekijä säilyy salaisena One Love-ryhmänä.”

Selvennetäänpä tämä: viedessään lukot sillalta, taiteilijat eivät rikkoneet lakia. Sen he olivat selvittäneet etukäteen. Lain mukaan siltaan kiinnitetty lukko on hylättyä omaisuutta, eikä sen ottaminen ole rikos. Papun mielestä teoksessa oltiin katutaiteen kentällä. Hän vertaa lukkojen sulattamista graffittien tekemiseen toisen graffitin päälle.

Teoksen merkitys oli kollektiivin mielestä siis vapaan rakkauden julistus.

Teoksellaan taitelijat kuitenkin ottivat 700 parin lemmenlukon merkityksen omiin käsiinsä, ja se ihmisiä harmitti.

Mutta eikö lemmenlukon symboliikkaan kuulu juuri se, että lukituksen takia rakkaus ei karkaa siitä pois? Ja jos kerta symboliikalla pelataan One Love -kollektiivin teoksessakin, eikö silloin, kun lukko pulttipihdeillä pilkotaan, myös rakkaus karkaa lukosta?
Pussisen mielestä lukko on rakkauden symbolina hieman pöhkö.

”On aika yksinkertainen ajatus, että metallissa voisi olla joku rakkaus. Kun symboli laitetaan ilman lupaa kiinni siltaan, mielestäni tämä oli hyvä vastapallo sille. Että sen symbolin ja metallin voi sulattaa yhteen, jos kerran rakkaus on vangittuna siihen lukkoon”, Pussinen sanoo.

Mitä?

”Eli symbolisesti näkisin niin, että kun lukko suljetaan avaimella rakkauden symbolina niin silloin lukon tiirikoiminen tai avaaminen avaimella voisi silloin symbolisesti purkaa rakkauden. Tarkoituksenamme ei siis ollut purkaa tai tuhota näitä ’rakkauksia’ vaan sulauttaa ne yhteen säilyttäen ne ja nostaen ne kirjaimellisesti jalustalle taideteoksena.”

Papun mielestä olen kysymyksessäni asian ytimessä.

”Rakkauden kuuluu nimenomaan olla vapaa ja vapauttava, ei kahlitseva. Jos rakkaus päästetään vapaaksi ja se karkaa, niin silloin se ei halunnut olla alunperinkään siellä mihin se oli kahlittu.”
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  George R. R. Martin paljasti lisää tietoa tulevasta Game of Thrones -spinoff-sarjasta – tämä sarjasta nyt tiedetään

 2. 2

  Näytellyt uusintaversiot Disneyn animaatioista vaikuttavat rahastukselta, mutta niissä myös korjataan klassikoiden puutteita

 3. 3

  Nälkäpeli-sarja osoittaa, miten kamalia James Bondit ovat

  Tilaajille
 4. 4

  Ii2 oli somepalvelu ennen someaikaa – se katosi hiljaisuudessa ja vei mukanaan yli sadantuhannen suomalaisen nettielämän

 5. 5

  Suomi–some–suomi-sanakirja

  Tilaajille
 6. 6

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 7. 7

  Rihanna pukeutui itäaasialaisen perinteen mukaiseen asuun ja sai keskustelun kulttuurisesta omimisesta taas leimahtamaan

 8. 8

  Karhupuiston Flät no 14 -kahvila täytti Berggan jättämän aukon – Vetonaulana on aamiainen, jota saa myöhäiseen iltapäivään asti

 9. 9

  Baskeri & Basso on harvinaislaatuisen viihtyisä ravintola, jossa ruokakin toimii

  Tilaajille
 10. 10

  Jos luulit leipovasi korvapuustit oikein, lue tämä

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  George R. R. Martin paljasti lisää tietoa tulevasta Game of Thrones -spinoff-sarjasta – tämä sarjasta nyt tiedetään

 2. 2

  Pikatestissä Punavuoren vietnamilainen Nom, jossa tofu oli täyteläistä, mutta suositeltu possu tuotti pettymyksen

 3. 3

  Nälkäpeli-sarja osoittaa, miten kamalia James Bondit ovat

  Tilaajille
 4. 4

  Rihanna pukeutui itäaasialaisen perinteen mukaiseen asuun ja sai keskustelun kulttuurisesta omimisesta taas leimahtamaan

 5. 5

  Ii2 oli somepalvelu ennen someaikaa – se katosi hiljaisuudessa ja vei mukanaan yli sadantuhannen suomalaisen nettielämän

 6. 6

  Näytellyt uusintaversiot Disneyn animaatioista vaikuttavat rahastukselta, mutta niissä myös korjataan klassikoiden puutteita

 7. 7

  Ruotsin somessa lomalennoista häpäistään armottomasti, Suomessa suhtautuminen on paljon kiltimpää

 8. 8

  HBO:n juuri alkanutta Chernobyl-sarjaa ylistetään kaikkialla, ja syystä – se on hyytävän ajankohtainen, myös suomalaisille

 9. 9

  Yliannostus, paniikkikohtauksia, viiltelyä ja väkivaltaista seksiä – HBO:n draamasarja Euphoria kuvaa nuoruutta hyvin ahdistavana kokemuksena

 10. 10

  Nyt.fi: Muodin huippuammattilainen Eric Christison kertoo miten liikkeenohjaajat ovat tehneet esimerkiksi elokuvahistorian katsotuimman kohtauksen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  George R. R. Martin paljasti lisää tietoa tulevasta Game of Thrones -spinoff-sarjasta – tämä sarjasta nyt tiedetään

 2. 2

  Festareiden silmiinpistävät: Ruisrockin Milla, joka puhuu tasa-arvon puolesta pukeutumalla isoon ja karvaiseen valevatsaan – ”Ei tarvitse peitellä, antaa kaiken vain heilua”

 3. 3

  Rihanna pukeutui itäaasialaisen perinteen mukaiseen asuun ja sai keskustelun kulttuurisesta omimisesta taas leimahtamaan

 4. 4

  Ii2 oli somepalvelu ennen someaikaa – se katosi hiljaisuudessa ja vei mukanaan yli sadantuhannen suomalaisen nettielämän

 5. 5

  Nyt.fi: Muodin huippuammattilainen Eric Christison kertoo miten liikkeenohjaajat ovat tehneet esimerkiksi elokuvahistorian katsotuimman kohtauksen

 6. 6

  Poppari Billie Eilish värjäsi hiuksensa ja internet ihastui – vuosituhannen alun tyyli jatkaa nousukiitoaan

 7. 7

  Yliannostus, paniikkikohtauksia, viiltelyä ja väkivaltaista seksiä – HBO:n draamasarja Euphoria kuvaa nuoruutta hyvin ahdistavana kokemuksena

 8. 8

  Näytellyt uusintaversiot Disneyn animaatioista vaikuttavat rahastukselta, mutta niissä myös korjataan klassikoiden puutteita

 9. 9

  Kirkkaita värejä ja olkatoppauksia – Stranger Things hehkuttaa kasarityylin loputtomilla mahdollisuuksilla

 10. 10

  Stranger Thingsin kolmas kausi rikkoo Netflixin katsojaennätyksiä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Päivystyksissä jonottaa ihmisiä, jotka pitäisi hoitaa aivan muualla – Hus-johtaja: Lääkäreitä ei saa enää edes rahalla

 2. 2

  Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

  Tilaajille
 3. 3

  Antakaa lenkkeilijöiden juosta rauhassa Keskuspuistossa, älkää kouriko tai tuijottako

 4. 4

  Hotelleja evakuoitiin Balilla suomalaisten suosimassa turistikohteessa

 5. 5

  Ryanairin tilaama Boeing 737 Max -mallinen lentokone nimettiin uudelleen

 6. 6

  Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

  Tilaajille
 7. 7

  Uumajan turmakoneen valmistaja kehotti tarkastuttamaan siipien osia jo viime vuonna

 8. 8

  Tulli takavarikoinut erotiikkaliikkeiden poppers-aineita 600 000 euron arvosta

 9. 9

  Trumpin laajalti rasistiseksi tuomitun kirjoittelun kohteeksi joutuneet naiset: Presidentti ajaa ”valkoisten nationalistien agendaa”

 10. 10

  Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

 2. 2

  Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

  Tilaajille
 3. 3

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 4. 4

  Koulun uusi julkisivu valmistui: nyt vantaalaiset keräävät adressia, jotta teos maalattaisiin piiloon

 5. 5

  Uuden James Bond -elokuvan agentti 007 on nainen – Myös termi ”Bond-tyttö” jätettiin historiaan

 6. 6

  Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

 7. 7

  Päivystyksissä jonottaa ihmisiä, jotka pitäisi hoitaa aivan muualla – Hus-johtaja: Lääkäreitä ei saa enää edes rahalla

 8. 8

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 9. 9

  Suomen lapsikato on ennustettuakin rajumpaa: ”Kysymys on siitä, riittääkö lapsia kaikkiin päiväkoteihin”

  Tilaajille
 10. 10

  James Bond ei ole häviämässä minnekään – Miksi 007:n sukupuolella on väliä?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

 2. 2

  Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

  Tilaajille
 3. 3

  Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

  Tilaajille
 4. 4

  Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

  Tilaajille
 5. 5

  Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

 6. 6

  Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

 7. 7

  Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

 8. 8

  Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

 9. 9

  Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

 10. 10

  Valehteliko poliisi? Pyöräilijä otti kuvan poliisiautosta ja päätyi putkaan Helsingissä, poliisi muutti kertomustaan oikeudessa

 11. Näytä lisää