Yliannostus, paniikkikohtauksia, viiltelyä ja väkivaltaista seksiä – HBO:n draamasarja Euphoria kuvaa nuoruutta hyvin ahdistavana kokemuksena

Rajummaksi Skinsiksi kuvailtu sarja havahduttaa z-sukupolven ongelmiin, mutta sortuu kurjuudella mässäilyyn.

Kun olin 17-vuotias, asuin vanhempieni kanssa kerrostalossa Helsingissä.

Olin kiinnostunut rock-musiikista, kävin paljon keikoilla ja soitin kitaraa, fanitin rokkareita, jotka viettivät niin sanotusti paheellista elämää, tupeerasin hiuksiani ja join joskus alkoholia sekä poltin tupakkaa salaa vanhemmiltani. Isäni löysi Facebookista kuvan, jossa kädessäni on pullo viskeistä ei ainakaan parasta, Jack Daniel’sia, ja huolestui. Päivällispöydässä pohdittiin alkoholin ja tupakoinnin haittavaikutuksia.

Se kaikki tuntui jännittävältä ja jotenkin kapinalliselta. Nyt, 10 vuotta myöhemmin, olen ilmeisesti päässyt pahimman itseäni kohtaan tuntemani myötähäpeän yli, sillä kirjoitan näistä muistoista. Mutta kun pohdin nuoruuttani, on hymähdellen todettava, ettei se tainnut olla kovinkaan rajua, vaan oikeastaan aika tyypillistä. Vaikka kaikki ikäiseni eivät todellakaan ajatelleet, että Mötley Crüe on loistava bändi (ja oikein hyvä niin), rajojen koetteleminen ja niiden ylittäminen ovat nuoruuden keskeisiä teemoja.

Omat rajojen koetteluni tosin ovat aivan jokaisen vanhemman levollisimmista päiväunista verrattuna fiktiivisiin, televisiossa esitettyihin nuoruuden narratiiveihin.


Sarjoissa kuten O.C. ja Skins nuoret karkasivat kotoa, käyttivät erilaisia huumeita, kärsivät syömishäiriöistä, varastelivat ja tietenkin harrastivat seksiä minkä ehtivät. Minä, kuten hyvin monet ikäiseni, katsoivat näitä sarjoja ja odottivat uusia jaksoja kieli pitkällä. Ne toimivat kuitenkin enemmän viihteenä kuin samaistumisen välineenä: O.C.:ssa nuoruuden kasvukipujen, ensimmäisten ihastumisten ja övereiden kanssa painiskelivat kalifornialaisten raharikkaiden perheiden lapset, ja Skinsissä brittiläisille nuorille sattui ja tapahtui sellaista, mikä näyttäytyi suomalaiselle keskiluokkaiselle nuorelle enemmän harvinaisena poikkeuksena kuin tyypillisenä kuvauksena nuoruudesta.


HBO:n uutuussarja Euphoria jatkaa oikeastaan siitä, mihin Skins ja O.C. aikoinaan jäivät. Sarjan päänäyttelijät ovat parikymppisiä, ja mukana tuotantotiimissä on rap-tähti Drake. Israelilaiseen samannimiseen sarjaan pohjautuvassa Euphoriassa ei ole kyse enää vanhempien asettamien rajojen koettelusta, sillä ne on ylitetty sarjan ensimmäisistä minuuteista lähtien. Sen sijaan sarjassa koetellaan yhteiskunnan asettamia, elintoimintojen ja katsojan sietokyvyn rajoja.

Tästä eteenpäin teksti sisältää joitain juonipaljastuksia Euphorian ensimmäisestä kahdesta jaksosta.

  Päähenkilö, 17-vuotias Rue toimii sarjan kertojana. Ensimmäisessä jaksossa hän esittelee itsensä: juuri vieroituksesta palannut Rue on painiskellut koko nuoruutensa erilaisten mielenterveysongelmien, kuten paniikkihäiriön ja ahdistuneisuuden kanssa, ja etsii helpotusta päässään vallitsevaan kaaokseen. Ruen kanssa samaa koulua käyvät Nate, suuresta vihanhallintaongelmasta ja seksuaalisesta epävarmuudesta kärsivä jalkapallojoukkueen kapteeni, tämän tyttöystävä, cheerleader Alexa, neitsyyttään isona sosiaalisena ongelmana pitävä Kat, transtyttö Jules joka on juuri muuttanut paikkakunnalle ja ystävystyy Ruen kanssa, sekä Lexi, Ruen lapsuudenystävä, jonka virtsaa Rue käyttää huumetesteissä salatakseen oman käyttönsä äidiltään.

Euphoriaa on mediassa ehditty jo tituleerata rajummaksi versioksi Skinsistä. Sarja ei kieltämättä päästä katsojaa helpolla: ruutuun lyödään heti kättelyssä joukko epävarmoja, ahdistuneita nuoria, jotka etsivät helpotusta oloonsa lähes huonoimmista mahdollisista ratkaisuista. Kahdessa ensimmäisessä jaksossa nähdään yliannostus, paniikkikohtauksia, ihmisen hakkaaminen henkihieveriin, viiltelyä ja niin väkivaltaista seksiä, että tekee mieli kääntää katse pois ruudusta.

Rue’ta näyttelee 22-vuotias Zendaya, koko nimeltään Zendaya Coleman, joka on tullut tunnetuksi muun muassa Disney Channelin sarjasta Shake it Up ja uusista Spider-Man-elokuvista. Hän ja sarjan muut nuoret näyttelijät, kuten Jacob Elordi Naten roolissa, Barbie Ferreira Katin roolissa ja Hunter Schafer Julesina vakuuttavat ensimmäisten jaksojen rajuissa kohtauksissa.

Euphoria pyrkii shokeeraamaan, mutta myös havahduttamaan: nykynuorilla on isoja ongelmia, jotka eivät poistu sillä, että vaihdamme kanavaa.

Harmi vain, että näiden ongelmien esiintuomisessa sarja ampuu monessa kohtaa yli. Henkistä, fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa tykitetään sillä tahdilla, ettei hahmoihin ehdi muodostaa emotionaalista sidettä, vaan kuvasto alkaa turruttaa. Se on varmasti tarkoituskin: osoitus siitä, että joillekin nuorille tällainen on arkipäivää.


Välillä juonikuviot tuntuvat silti suorastaan epäuskottavilta tai etenevät liian nopeasti: Kat esitellään ensimmäisessä jaksossa kehostaan ja seksuaalisuudestaan epävarmaksi hahmoksi, ja seuraavassa hän on jo klikkaamassa itsensä esiintymään Pornhubiin. Myös kohtaus, jossa opettaja tieten tahtoen ajaa paniikkikohtausten kanssa painiskelevan Ruen valokeilaan luokan eteen tuntuu omituiselta kiusaamiselta.

Euphoria kuvaa nuoruutta hurjempana kuin koskaan, mutta todellisuudessa nuoret taitavat olla fiksumpia ja kypsempiä kuin aiemmin.

The New York Timesissa julkaistiin hiljattain juttu siitä, kuinka nuorten päihteiden käyttö, irtosuhteet ja koulun keskeyttäminen ovat tilastojen valossa vähentyneet. Samankaltaista kehitystä on havaittavissa myös Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kouluterveyskyselyiden perusteella (viimeisin on vuodelta 2017) suomalaisten nuorten hyvinvointi on yleisesti parantunut 2000-luvulla. Suhteet vanhempiin ovat parantuneet, alkoholinkäyttö vähenee vähenemistään ja myös nuorten tupakointi on vähentynyt.

Tästä näkökulmasta Euphoria ei kerro totuutta siitä, millaista on olla z-sukupolven jäsen, 1990–2000-lukujen taitteessa syntynyt nuori 2010-luvun lopulla, ainakaan noin keskimääräisesti. Mutta ei fiktiivisen sarjan tarvitsekaan olla dokumentaarinen otos “keskiverrosta”. Kun kaikki shokkielementit riisutaan, jää sarjaan joukko epävarmoja nuoria, jotka eivät tiedä, kuinka käsittelisivät ahdistavia ja pelottavia tunteita.


Euphorian hienointa antia ovat ystävyyssuhteet: Rue ja tämän diileri Fezco sekä Rue ja Jules sinnittelevät yhdessä karun todellisuutensa keskellä. Yhteiskunnan toivoman normin ulkopuolella on mahdollista löytää ystäviä, joiden kanssa voi olla oma itsensä, ja sellaisiahan me kaikki toivomme löytävämme.

Vuonna 2015 julkaistiin norjalainen nuortensarja Skam, joka käsitteli pitkälti samanlaisia teemoja kuin Skins, O.C., ja Euphoria: päihteitä, seksuaalisuutta, mielenterveysongelmia, ystävyyttä ja rakkautta. Siitä tuli hirvittävän suosittu myös Suomessa. Sarjan hienous piili siinä, että se esitteli joukon melkolailla tavallisia norjalaisia nuoria, joista jokainen selviytyi omalla inhimillisellä tavallaan elämänmuutoksista ja nuoruuden monimutkaisuuksista. Kun hahmot rakastuivat ja kokivat pettymyksiä näissä suhteissa, iho kävi jatkuvasti kananlihalla, sillä se muistutti elävästi, miltä ensirakastuminen tuntuu.

Skam sai minut muistelemaan, miltä tuntui, kun maailma oli avoin, kaikki oli epävarmaa ja Jack Daniel’s maistui kamalalta, mutta näön vuoksi sitä oli saatava.

Euphoriassa olisi mahdollisuuksia samaan, mutta ainakin ensimmäisten jaksojen perusteella vaikuttaa siltä, että tilaisuuteen ei ole tartuttu, ja se on harmi.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 2. 2

  Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

 3. 3

  Weekend Festivalin kiinnostavin esiintyjä on äärisynkkä räp-yhtye $uicideboy$, joka on saanut keikkayleisön eläimelliseen riehuntaan

 4. 4

  Trumpin ehdotellessa kongressin naisedustajille maasta muuttamista suositulla tv-juontajalla on myös Trumpille ehdotus: Trump voisi painua helvettiin

 5. 5

  Haluatko itkeä? Katso tämä maailman surullisin elokuva, joka on nyt Yle Areenassa

 6. 6

  Ympäri maailman Youtubesta katsotaan nyt suomalaista kymmenen lapsen äitiä, joka herää kello 2.55 urheilemaan, soittamaan pianoa ja rukoilemaan

 7. 7

  George R. R. Martin paljasti lisää tietoa tulevasta Game of Thrones -spinoff-sarjasta – tämä sarjasta nyt tiedetään

 8. 8

  Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

 9. 9

  Pori Jazzissa koettiin suuruuden kosketus: Jazzbasisti Ron Carter sai raavaat miehetkin herkistymään

 10. 10

  Alppilan gluteeniton Hug-kahvila on söpö kuin leivos, mutta aukioloajoissa on hämmentävää vaihtelua

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 2. 2

  Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

 3. 3

  Suomalaisten ämpärirakkaus tiivistyy sankohiipimisen SM-kisoissa – HS:n toimittaja osallistui kisaan, jota moni piti pelkkänä meeminä

 4. 4

  Weekend Festivalin kiinnostavin esiintyjä on äärisynkkä räp-yhtye $uicideboy$, joka on saanut keikkayleisön eläimelliseen riehuntaan

 5. 5

  Trumpin ehdotellessa kongressin naisedustajille maasta muuttamista suositulla tv-juontajalla on myös Trumpille ehdotus: Trump voisi painua helvettiin

 6. 6

  Pori Jazzissa koettiin suuruuden kosketus: Jazzbasisti Ron Carter sai raavaat miehetkin herkistymään

 7. 7

  Game of Thrones sai ennätysmäärän Emmy-ehdokkuuksia, ja yhdelle huomiotta jääneelle näyttelijälle se on jo voitto, mutta showrunnerit tarvitsevat oikean voiton

 8. 8

  Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

 9. 9

  Alppilan gluteeniton Hug-kahvila on söpö kuin leivos, mutta aukioloajoissa on hämmentävää vaihtelua

 10. 10

  Antti Tuiskun esiintyminen Weekend Festivalin päälavalla herätti kytevän raivon, mutta Tuisku itse innostui entistä enemmän – tästä on kyse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

 2. 2

  Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

 3. 3

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 4. 4

  George R. R. Martin paljasti lisää tietoa tulevasta Game of Thrones -spinoff-sarjasta – tämä sarjasta nyt tiedetään

 5. 5

  Trumpin ehdotellessa kongressin naisedustajille maasta muuttamista suositulla tv-juontajalla on myös Trumpille ehdotus: Trump voisi painua helvettiin

 6. 6

  Suomalaisten ämpärirakkaus tiivistyy sankohiipimisen SM-kisoissa – HS:n toimittaja osallistui kisaan, jota moni piti pelkkänä meeminä

 7. 7

  Game of Thrones sai ennätysmäärän Emmy-ehdokkuuksia, ja yhdelle huomiotta jääneelle näyttelijälle se on jo voitto, mutta showrunnerit tarvitsevat oikean voiton

 8. 8

  Rihanna pukeutui itäaasialaisen perinteen mukaiseen asuun ja sai keskustelun kulttuurisesta omimisesta taas leimahtamaan

 9. 9

  Ii2 oli somepalvelu ennen someaikaa – se katosi hiljaisuudessa ja vei mukanaan yli sadantuhannen suomalaisen nettielämän

 10. 10

  Alppilan gluteeniton Hug-kahvila on söpö kuin leivos, mutta aukioloajoissa on hämmentävää vaihtelua

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

 2. 2

  Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

  Tilaajille
 3. 3

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 4. 4

  Britannia: Iran otti haltuunsa kaksi säiliö­alusta Hormuzin­salmella – Iran tunnustaa vain toisen

 5. 5

  Poliisi julkaisi seitsemän kohdan selviytymis­ohjeen marjastajille: Älä pukeudu maastoasuun

 6. 6

  Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

 7. 7

  Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

 8. 8

  Kuluttajavirasto: Festivaalin pääesiintyjän peruuntuminen voisi oikeuttaa hinnanalennukseen – Flow kehottaa pettyneitä myymään lippunsa pois

 9. 9

  Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

 10. 10

  Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

  Tilaajille
 2. 2

  Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

 3. 3

  Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

 4. 4

  Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

 5. 5

  Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

 6. 6

  Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

 7. 7

  Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

 8. 8

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 9. 9

  Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

 10. 10

  Ed Sheeranin fanit eivät saa armoa: jos keikalle ei pääse, lippua ei käytännössä voi antaa kellekään muulle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

  Tilaajille
 2. 2

  Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

  Tilaajille
 3. 3

  Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

  Tilaajille
 4. 4

  VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

 5. 5

  Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

  Tilaajille
 6. 6

  Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

 7. 7

  Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

 8. 8

  Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

 9. 9

  Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

 10. 10

  Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

 11. Näytä lisää