Nyt.fi: Muodin huippuammattilainen Eric Christison kertoo miten liikkeenohjaajat ovat tehneet esimerkiksi elokuvahistorian katsotuimman kohtauksen

Suomesta virtaa maailmalle huippumuodin ammattilaisia, yksi heistä on balettitanssijana aloittanut liikkeenohjaaja Eric Christison.

Tämä saattaa tulla yllätyksenä: Suomi on yksi huippumuodin kärkimaista.

Helsingin Sanomat uutisoi keväällä, että nuoret suomalaiset suunnittelijat ovat vaivihkaa valloittaneet tärkeimpien merkkien muotitalot. Suomalaisia on töissä muun muassa sellaisissa muotialan jäteissä kuin Louis Vuitton, Givenchy, Céline ja Alexander McQueen.

Kaapelitehtaalla järjestetään keväisin Aalto-yliopiston muodin opiskelijoiden lopputöitä esittelevä Näytös. Tapahtuma on Suomen tärkein muotispektaakkeli. Näytökseen saapuu vuosittain muodin johtavia vaikuttajia nappaamaan Aalto-yliopiston opiskelijat eli tulevaisuuden kyvyt taloihinsa. Muotipiireissä on kuluneen vuoden aikana varoiteltu jopa suomalaisten massiivisesta hyökkäyksestä.

Muotimaailman valloituksen suomalaisuutta kuvaa kuitenkin se, että liikehdintä tapahtuu hiljakseen kulissien takana.

Osa hiljaista muoti-invaasiota on helsinkiläinen tanssija ja movement director Eric Christison.

”Marimekko, Nike, Cos, Gucci, OFF-WHITE”, Christison luettelee yhteistyökumppaneitaan viimeisen vuoden ajalta ja kävelee keinuvin askelin kohti keskustakirjasto Oodia.

Jotta syntyisi käsitys näiden muotitalojen merkityksestä, tässä pieni selonteko: muodin kuumimpia tekijöitä listaava sivusto The Lyst Index nimesi tämän vuoden ensimmäisessä listauksessaan OFF-WHITE:n ja Guccin maailman tärkeimmiksi merkeiksi juuri nyt.

OFF-WHITE-muotitalon perustaja Virgil Abloh toimii tällä hetkellä lisäksi muotijätti Louis Vuittonin miesten muodin pääsuunnittelijana. Aikaisemmin Abloh on työskennellyt esimerkiksi amerikkalaisen hip hop -artisti Kanye Westin työparina. Abloh ja West tutustuivat vuonna 2009 harjoittelussaan muotitalo Fendillä, ja myöhemmin West pyysi Ablohia taiteelliseksi johtajakseen hänen Watch the Throne -levylleen.Tänä keväänä Abloh on työskennellyt helsinkiläisen Christisonin kanssa, joka istuu nyt Oodin viileydessä. Christisonin rento, musta asu luo vaikutelman hallitun huolimattomasta kokonaisuudesta. Avain killuu vyötäröllä metallirinkulassa ja jalassa on tuliterät sniikkerit.

Takana on viikon kestänyt työrupeama Lontoossa, Pariisissa, Milanossa ja Zürichissa. Matkojen tarkoituksesta hän ei kuitenkaan voi kertoa sanallakaan. Muodin huipulla kaikki on hyvin salaista ja katsojalle esitellään vain viimeistelty lopputulos.

”Helsinkiin on aina hyvä palata. Jatkuvasta matkustamisesta huolimatta tunnen, että kotini on täällä.”

Ensimmäisen kerran Christison saapui Helsinkiin vuonna 2013. Hänelle tarjottiin kahden vuoden sopimusta Suomen kansallisoopperan baletista. Helsingissä Christisonilla on myös poikaystävä ja muiden taiteilijoiden kanssa jaettava työtila, jota hän käyttää tanssistudionaan.

Mutta mikä toi balettitanssijan Kanadasta Suomeen ja ennen kaikkea, miten hän päätyi maailman kuuluisimpiin muotipiireihin?

Siitä otetaan nyt selvää.

Christison löysi tanssin verrattain vanhana ja vähän yllättäen, kun ilmaisutaidon lukion pääsykokeita varten tuli valita toinen suuntautumislinja. Christisonin valitsi kuvataiteiden lisäksi tanssin omien sanojensa mukaan ”vähän vahingossa”.

Pääsykokeissa liikuntasalin lattia tuntui kotoisalta. Sen huomasivat myös opettajat ja seuraavana syksynä alkoivat opinnot ilmaisutaidon lukion tanssilinjalla.

Balettitunnit tulivat mukaan opetukseen vasta lukion toisella luokalla. Lajin kurinalaisuus ja äärimmäisyyksien tavoittelu viehättivät ja veivät mukanaan. Christison harjoitteli päivittäin, tuntikaupalla ja siirtyi lopulta 17-vuotiaana, vain muutaman vuoden tanssimisen jälkeen, Kanadan kansalliseen balettikouluun.

Hän eli tuohon aikaan yksinhuoltajaäitinsä ja pikkuveljensä kanssa Torontossa. Äiti työskenteli yhtäaikaisesti useassa eri työpaikassa. Perheen tilanne oli epävarma, ja balettikoulu tarjosi sen, mitä kotoa ei saanut: säännöllisen arjen ja äärimmäisen tarkkaa baletin tekniikan opetusta.

”Baletti adoptoi minut”, Christison toteaa.

Koulua kesti kolme vuotta, jonka jälkeen alkoi ketterä kipuaminen tanssin huipulle. Seitsemän vuoden ajalta uraa kertyi Englannin kansallisesta baletista, Suomen kansallisoopperan baletista sekä soolorooleista Zürichin baletissa.

Christison tanssi läpi tärkeimmät klassikot Romeosta ja Juliasta Joutsenlampeen niin monta kertaa, että se alkoi tuntua puuduttavalta rutiinilta.

Historiaan kallistuva baletin maailma alkoi tuntua kankealta.

”Vaikka Zürichissa työtahti oli suorastaan mielipuolisen kiivas, tunsin silti katsovani enemmän taakse kuin eteenpäin.”

Christison elehtii puhuessaan hillitysti, nojaa välillä pöytään ja meinaa jatkuvasti paljastaa jotain tulevista yhteistöistään. Hän on sekä puheissaan että tyylissään jatkuvasti hiukan edellä aikaansa. Julkaisemattomista yhteistöistä juttelu on kuitenkin kiellettyä. Tästä Christison joutuu muistuttamaan itseään.

Zürichissa Christison tapasi myös Stephen Gallowayn.

Galloway on eräänlainen Amerikan Jorma Uotinen. Hän on balettitanssija, pukusuunnittelija ja uraauurtava movement director. Kuvissa Galloway muistuttaa enemmän hip hop -tähteä kuin tanssijaa. Hänen tärkeimpinä yhteistöinään mainitaan The Rolling Stones ja muotimerkit kuten Gucci, jonka parissa myös Christison on ehtinyt vuoden aikana työskennellä.

Gallowayn kautta Christison tutustui nykyiseen ammattiinsa. Balettitanssijan töiden ohella tehdyt mallinhommat olivat herättäneet kiinnostuksen muodin maailmaan.

Toisin kuin historiaan kurottava baletti, muoti on aina vähän edellä aikaansa.

Huippumuodissa seuraavan talven mallistot esitellään jo edellisen vuoden tammikuussa. Kaduille ja massatuotannon tulkittaviksi catwalkeilla nähdyt ideat päätyvät noin kahden vuoden viiveellä.

Esimerkiksi sinunkin jaloissasi mahdollisesti komeilevat valkoiset, paksupohjaiset sniikkerit jäljittelevät todennäköisesti muotisuunnittelija Raf Simonsin Adidakselle suunnittelemia Ozweego-kenkiä. Simons suunnitteli 1990-luvun Ozweego-mallista versionsa Adidakselle vuonna 2013. Niistä chunky-lenkkareiden idea lähti nopeasti kierimään kohti massamuodin markkinoita.

Elettiin vuotta 2016, kun Christison päätti loikata kauniissa kaaressa suoraan arabeskista tyhjyyteen. Takaisin Helsinkiin.

Puoli vuotta hän palautui balettitanssijan kuormittavasta arjesta, etsi kontakteja ja tutki mahdollisuuksiaan ryhtyä täyspäiväiseksi movement directoriksi.

Aivan haastattelun aluksi yritämme löytää termille suomenkielistä nimeä. Kyse on jonkinlaisesta liikkeen asiantuntijuudesta, hienosäädöstä, äärimmäisestä tarkkuudesta ja viimeistelystä.

Movement directorit ovat jo pitkään avustaneet näyttelijöitä teatterissa ja elokuvassa.

Mutta mitä movement directorit tai suomeksi liikkeenohjaajat oikein tekevät?

Otetaanpa esimerkiksi historian ehkä katsotuin elokuvakohtaus James Cameronin Titanicista. Jack pyytää Rosea kanssaan laivan nokkaan ja nostaa tämän kädet varovasti vaakatasoon. Kohtauksen uskottavuus syntyy sen hauraudesta. Jackin hapuileva ote ja Rosen arasti suoristuvat pehmeät sormet viestivät, että nyt jännittää. Tästä hienotunteisesta, kehollisesta viimeistelystä vastaa liikkeenohjaaja.

Muodin pariin ammattitaito on levinnyt sitä mukaa, kun mielikuvien ja tunteiden nopeasta välittämisestä on sosiaalisen median myötä tullut elintärkeä osa brändejä. Paljon riippuu siitä, miten nopeasti kuluttaja rullaa älypuhelimensa näytöllä eteenpäin. Jos kohdennettu mainonta herättää puhelimen selaajassa tunteen, hän jää todennäköisesti katsomaan videon loppuun ja kiinnostuu.Tunteiden on oltava uskottavia ja uskottavuus vaatii hienosäätöä, josta vastaa muun muassa liikkeenohjaaja. Kuvaustilanteessa hän osoittaa kuvattavalle mallille, missä suhteessa tämä on kameraan ja tilanteen muihin kohteisiin.

Christison puhuu koordinaatiokyvystä. Koordinaatiokyvyllä hän tarkoittaa sekä mallin ja kuvaustilanteen välistä suhdetta että esimerkiksi leuan ja olkapään välistä kulmaa.

Ero on esimerkiksi siinä, nojaako kiviseinään koko painollaan vai vain siten, että vasen olkapää hipoo seinää. Roikkuvatko kädet suorana vai pehmeässä kaaressa? Näistä yksityiskohdista syntyy mielikuva asennon ja tilanteen keveydestä sekä tilanteen aitoudesta.

Baletissa tätä voisi kuvata liikkeen korkeimmaksi hetkeksi, kun jäsenet ovat täydellisesti oikeilla sijoillaan, ja on aika henkäistä rauhallisen illuusion saavuttamiseksi. Asento pysyy samana, mutta sen välittämä tunne muuttuu täysin. Liikkeestä tulee kevyen näköinen ja esityksestä uskottava.

Liikkeenohjaajan tehtävä on siis puhaltaa pöly vastahiotulta pinnalta ja paljastaa viimeistelty lopputulos.

Iänikuisesta hiomisesta ja puhaltelusta ei kuitenkaan ole kyse. Muodin huipulla illuusio on luotava minuuteissa, joskus vain sekunneissa.Yhteistyöstä Virgil Ablohin OFF-WHITE-merkin kanssa sovittiin neljä päivää ennen miesten syys/talvi 2019-näytöstä. Työhön ei ehtinyt juuri valmistautua. Saavuttuaan Parisiin ja tilaan, jossa muotinäytös pidettäisiin Christison ehdotti, että sammaloitunutta tehdasaluetta muistuttavalla lavalla catwalkeja olisi yhden kaarevan reitin sijaan monia. Tämän jälkeen hän kiersi reitit jokaisen mallin kanssa.

Työn sisältö riippuu tietysti myös siitä, ovatko kuvattavat henkilöt huippumalleja vai esimerkiksi jalkapalloilijoita.

”Mitä kokeneempi malli, sitä hienovaraisempaa työni on. Esimerkiksi Gigi Hadidin kanssa työskennellessä keskityn hienoisiin yksityiskohtiin ja ohjaan häntä tilassa. Huolehdin siitä, että hän tuntee olonsa mukavaksi.”Kesän alussa Christisonin kädenjälkeä näki esimerkiksi Pariisin metroasemilla urheiluvaatemerkki Niken mainoksissa. Kuvissa esiintyi jalkapallon maailmanmestaruuskisoissa pelanneita urheilijoita.

Kuvia varten oli perehdyttävä jalkapalloilijoiden kehonkieleen. Christison seurasi, miten pelaajat lämmittelevät ja pyrki irrottamaan liikkeistä ja kehonkielestä kohtia, joita kuvauksissa voitaisiin käyttää hienovaraisen tunteen luomiseksi.

Millaista sitten on työskennellä muotimaailman ehdottomasti kirkkaimpien tähtien kanssa?

”Mikään ei ole mielipuolisempaa kuin balettitanssijana työskentely.”
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 2. 2

  Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

 3. 3

  Haluatko itkeä? Katso tämä maailman surullisin elokuva, joka on nyt Yle Areenassa

 4. 4

  Trumpin ehdotellessa kongressin naisedustajille maasta muuttamista suositulla tv-juontajalla on myös Trumpille ehdotus: Trump voisi painua helvettiin

 5. 5

  Weekend Festivalin kiinnostavin esiintyjä on äärisynkkä räp-yhtye $uicideboy$, joka on saanut keikkayleisön eläimelliseen riehuntaan

 6. 6

  Pori Jazzissa koettiin suuruuden kosketus: Jazzbasisti Ron Carter sai raavaat miehetkin herkistymään

 7. 7

  George R. R. Martin paljasti lisää tietoa tulevasta Game of Thrones -spinoff-sarjasta – tämä sarjasta nyt tiedetään

 8. 8

  Suomalaisten ämpärirakkaus tiivistyy sankohiipimisen SM-kisoissa – HS:n toimittaja osallistui kisaan, jota moni piti pelkkänä meeminä

 9. 9

  Game of Thrones sai ennätysmäärän Emmy-ehdokkuuksia, ja yhdelle huomiotta jääneelle näyttelijälle se on jo voitto, mutta showrunnerit tarvitsevat oikean voiton

 10. 10

  Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 2. 2

  Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

 3. 3

  Suomalaisten ämpärirakkaus tiivistyy sankohiipimisen SM-kisoissa – HS:n toimittaja osallistui kisaan, jota moni piti pelkkänä meeminä

 4. 4

  Weekend Festivalin kiinnostavin esiintyjä on äärisynkkä räp-yhtye $uicideboy$, joka on saanut keikkayleisön eläimelliseen riehuntaan

 5. 5

  Trumpin ehdotellessa kongressin naisedustajille maasta muuttamista suositulla tv-juontajalla on myös Trumpille ehdotus: Trump voisi painua helvettiin

 6. 6

  Pori Jazzissa koettiin suuruuden kosketus: Jazzbasisti Ron Carter sai raavaat miehetkin herkistymään

 7. 7

  Game of Thrones sai ennätysmäärän Emmy-ehdokkuuksia, ja yhdelle huomiotta jääneelle näyttelijälle se on jo voitto, mutta showrunnerit tarvitsevat oikean voiton

 8. 8

  Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

 9. 9

  Alppilan gluteeniton Hug-kahvila on söpö kuin leivos, mutta aukioloajoissa on hämmentävää vaihtelua

 10. 10

  Antti Tuiskun esiintyminen Weekend Festivalin päälavalla herätti kytevän raivon, mutta Tuisku itse innostui entistä enemmän – tästä on kyse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

 2. 2

  Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

 3. 3

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 4. 4

  George R. R. Martin paljasti lisää tietoa tulevasta Game of Thrones -spinoff-sarjasta – tämä sarjasta nyt tiedetään

 5. 5

  Trumpin ehdotellessa kongressin naisedustajille maasta muuttamista suositulla tv-juontajalla on myös Trumpille ehdotus: Trump voisi painua helvettiin

 6. 6

  Suomalaisten ämpärirakkaus tiivistyy sankohiipimisen SM-kisoissa – HS:n toimittaja osallistui kisaan, jota moni piti pelkkänä meeminä

 7. 7

  Game of Thrones sai ennätysmäärän Emmy-ehdokkuuksia, ja yhdelle huomiotta jääneelle näyttelijälle se on jo voitto, mutta showrunnerit tarvitsevat oikean voiton

 8. 8

  Rihanna pukeutui itäaasialaisen perinteen mukaiseen asuun ja sai keskustelun kulttuurisesta omimisesta taas leimahtamaan

 9. 9

  Ii2 oli somepalvelu ennen someaikaa – se katosi hiljaisuudessa ja vei mukanaan yli sadantuhannen suomalaisen nettielämän

 10. 10

  Alppilan gluteeniton Hug-kahvila on söpö kuin leivos, mutta aukioloajoissa on hämmentävää vaihtelua

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

 2. 2

  Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

  Tilaajille
 3. 3

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 4. 4

  Britannia: Iran otti haltuunsa kaksi säiliö­alusta Hormuzin­salmella – Iran tunnustaa vain toisen

 5. 5

  Poliisi julkaisi seitsemän kohdan selviytymis­ohjeen marjastajille: Älä pukeudu maastoasuun

 6. 6

  Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

 7. 7

  Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

 8. 8

  Kuluttajavirasto: Festivaalin pääesiintyjän peruuntuminen voisi oikeuttaa hinnanalennukseen – Flow kehottaa pettyneitä myymään lippunsa pois

 9. 9

  Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

 10. 10

  Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

  Tilaajille
 2. 2

  Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

 3. 3

  Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

 4. 4

  Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

 5. 5

  Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

 6. 6

  Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

 7. 7

  Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

 8. 8

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 9. 9

  Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

 10. 10

  Ed Sheeranin fanit eivät saa armoa: jos keikalle ei pääse, lippua ei käytännössä voi antaa kellekään muulle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

  Tilaajille
 2. 2

  Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

  Tilaajille
 3. 3

  Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

  Tilaajille
 4. 4

  VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

 5. 5

  Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

  Tilaajille
 6. 6

  Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

 7. 7

  Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

 8. 8

  Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

 9. 9

  Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

 10. 10

  Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

 11. Näytä lisää