Ii2 oli somepalvelu ennen someaikaa – se katosi hiljaisuudessa ja vei mukanaan yli sadantuhannen suomalaisen nettielämän

2000-luvun alussa yli satatuhatta suomalaista teiniä käytti ii2:ta ja jakoi siellä miljoonia kuvia ja tekstejä. Kun palvelu lopetettiin vuonna 2012, ne katosivat. Selvitimme, mitä tapahtui.

Keväällä 2012 pala suomalaisen sosiaalisen median ainutlaatuista historiaa pyyhkiytyi hetkessä pois, kun kuva- ja yhteisöpalvelu ii2.org lopetettiin.

Asiasta ei kohistu valtakunnanjulkisuudessa, ja internetistä löytyy vain muutamia uutisia lakkautusta perustelevasta tiedotteesta. Tapaus olisi kuitenkin ansainnut enemmän huomiota.

Ii2:ssa oli 190 000 käyttäjätiliä, joiden mukana katosi miljoonia valokuvia, blogikirjoituksia ja viestejä, joita etenkin teinit ja nuoret aikuiset olivat latailleet palveluun kymmenen vuoden ajan. Historiankirjoituksen näkökulmasta some- ja nuorisokulttuurin dokumentaatioon syntyi ikävä reikä.

Kyseessä oli myös yksi ensimmäisistä merkittävistä somen palvelukuolemista.

Miksi ii2 lakkautettiin, ja mitä tapahtui valokuville? Nykyään ii2.org-osoitteessa on anonyymi nörttiblogi, jonka ylläpito ei vastaa haastattelupyyntöön.

Vastauksia pitää siis etsiä muualta. Ilmenee, että lakkautusta ympäröi joukko merkillisiä käänteitä ja paniikkiratkaisuja, joita onkin syytä tarkastella lähemmin.

Aloitetaan kuitenkin alusta.

Vuonna 2002 perustettu ii2.org oli monille ensimmäinen paikka internetissä, johon he latasivat kuvansa. Se oli aika samankaltainen kuin Irc-galleria ja Kuvake.net, ja 2000-luvun puolivälin tienoilla lähes jokainen suomalainen teini kuului johonkin näistä kolmesta.

Aikuiset eivät ymmärtäneet niistä juuri mitään, vaikka olisi ehkä ollut syytä: jopa alakouluikäiset alkoivat temmeltää internetissä kenenkään liiemmin valvomatta. Some oli nuorten. Illat kuluivat Irc-galleriassa ja ii2.orgissa, Mesessä, Suomi24:ssä ja Jippiissä, City.fissä, Demi.fissä ja Habbossa.

Ii2:ssa ommailtiin kuvia, vakoiltiin kavereita ja juteltiin tuttujen ja tuntemattomien kanssa. Nettipalstoilla sitä on muisteltu vaihtelevalla lämmöllä:

Harmi ku ii2 poistettiin, sielläkin mulla ois ollu hienoja vanhoja kuvia tallessa=D.

Eka laitoin ii2:seen kuvat, olikohan ikää sillon jotain 9–10v... Onneks niitä kuvia ei löydy enää mistään.

Muistan kun stalkkasin siel kaikkii tuttuja.

Kun tulin koulusta kotiin, kirjaudui ii2:een ja stalkkasin koulut nätit tytöt läpi.

Pian nuoret siirtyivät ii2:n ja Irc-gallerian kaltaisista suomalaisista palveluista Facebookiin ja aikuisten someherätyksen jälkeen edelleen Instagramiin, Snapchatiin ja viime aikoina esimerkiksi Tiktokiin.

Lue lisää: WeMMu oli 16-vuotias, kun yhtäkkiä tuhannet ihmiset ilmestyivät haukkumaan – Nyt hän haluaa kertoa, mitä Irc-galleriassa tapahtui 15 vuotta sitten

Lue lisää: Nuorten hittisovellus on nyt TikTok, ja siellä suomalainen 17-vuotias lukiolainen Jennifer Käld on maailmantähti

Mitä ii2:lle tapahtui vuosia sitten?

Yksinkertaistaen suomalainen startup myytiin osaksi isompaa konsernia, maailman muutos ajoi ostajayrityksen ongelmiin ja ii2 saksittiin pois.

Ii2:lle povattiin kuitenkin valoisaa tulevaisuutta. Perustajat myivät luomuksensa maineikasta City-lehteä kustantavalle Citypressille vuonna 2007. Kauppa oli looginen, sillä kuvapalvelu tavoitti teinit ja City-lehti sekä City.fi nuoret aikuiset.

Ii2:lla oli tuolloin 170 000 rekisteröitynyttä käyttäjää, jotka olivat ladanneet palveluun kaksi miljoonaa kuvaa ja klikkailivat sivustoa 35 miljoonaa kertaa viikossa. Se oli enemmän kuin Helsingin Sanomilla tai iltapäivälehdillä.

Pete Suhonen toimi Citypressin toimitusjohtajana vuosina 2004–2011. Hän osaa varmasti kertoa palvelun vaiheista, jotka edelsivät sen kuolemaa.

Suuria sivulatausmääriä voi ajatella yhteisöllisyyden mittareina, Suhonen sanoo. Jokainen kävijä klikkasi sivustolla monta kertaa.

”Ne olivat hyvin mielenkiintoisia aikoja. Jännittävää Cityn kannalta oli, että meillä oli hyvin laaja internet- ja mobiilipalveluiden tuotevalikoima.”

”Kauppahinta oli järkevä ja ajattelimme, että voisimme kehittää palvelua ja viedä sitä ammattimaisempaan suuntaan.”

Yrityksen palveluryppääseen kuului City-lehden ja ii2:n lisäksi Deitti.net, City.fi, kuva- ja sähköpostipalvelut, yksi ensimmäisistä videopalveluista ja paljon muuta. Jälkikäteen voi sanoa, että hankinta osui samaan saumaan, jolloin Facebook ja Twitter alkoivat kasvaa Suomessa merkittävästi.

”Sen myötä kaikkien suomalaisten yhteisöpalveluiden elintila kapeni. Aiemmin lähinnä Myspace oli ollut varteenotettava sosiaalisen median kansainvälinen kilpailija.”

Suhonen kuitenkin muistelee, että ii2 oli kannattava vuoden 2011 puoliväliin asti, jolloin hän lähti yrityksestä. Myöhemmistä vaiheista Suhonen ei tiedä.

Palvelun suosio oli kuitenkin sulanut. Ii2:n kuolinisku tuli pian Suhosen lähdön jälkeen, paljastaa internetin syövereistä löytyvä lehdistötiedotteen perusteella tehty uutinen.

”Facebookin kasvanut käyttö on muuttanut markkinoita niin, ettemme saavuttaneet vuonna 2007 hankkimallemme ii2.org-palvelulle toivottua kannattavuutta”, tiedotti Citypress huhtikuussa 2012.

Yritys kertoi myyvänsä ii2:n suomalaiselle Mediadrivelle. Ostajayritystä kehuttiin, sillä se oli aiemmin yhdistänyt kuvapalveluunsa MTV:n ylläpitämän Kuvaboxi.fin.

”Vakuutuimme heidän kyvystään tarjota käyttäjille toimiva mahdollisuus säilyttää vanhat arvokkaat kuvansa sekä blogikirjoituksensa”, tiedote jatkui.

Otetaanpa yhteyttä Mediadriveen. Siellä varmasti tiedetään, mitä ihmisten kuville tapahtui. Paljastuu, että asiat eivät kuitenkaan menneet aivan niin kuin uutisoitiin.

Mediadriven hallituksen puheenjohtaja Olli Martinheimo kertoo puhelimessa, ettei yritys varsinaisesti ostanut ii2:ta.

”Asia uutisoitiin raflaavampana kuin se todellisuudessa oli. Me tarjosimme ii2:n käyttäjille mahdollisuuden halutessaan siirtää kuvansa meidän järjestelmään”, Martinheimo sanoo.

”Domain ei siirtynyt meille eikä sisältö ja kuvamassa siirtynyt meidän servereillemme, vaan käyttäjä pystyi siirtämään meille tilinsä, tai tiedot siirtyisivät bittitaivaaseen.”

Martinheimo ei muista, moniko tarjoukseen tarttui tai mitä hänen yrityksensä tarkalleen osti Citypressiltä. Ii2:een jääneiden kuvien ja muun sisällön kohtalosta hän ei tiedä.

Mitä miljoonille kuville ja blogeille siis tapahtui? Otetaanpa askel taaksepäin ja soitetaan unkarilaiselle István Dénesille. Hän toimi Citypressin toimitusjohtajana keväällä 2012, jolloin ii2 päätettiin lopettaa.

”Hävettää sanoa, mutta en tiedä – asia ei ikinä käynyt mielessäni”, Dénes vastaa.

”Hiton hyvä kysymys. En tiedä teknisiä yksityiskohtia, kuten missä palvelimet olivat ja kuka niitä piti. Olisin vihainen, jos itselläni olisi kuvia ja niitä olisi jossakin pilvessä.”

Dénes sanoo, ettei hän ollut juurikaan tekemisissä ii2:n kanssa. Hän kuvailee toimitusjohtajakauttaan traumaattiseksi ajaksi, jolloin talouskurimukseen ajautuneesta yrityksestä piti myydä tai lopettaa osia. Neljässä vuodessa Citypressin liikevaihdosta oli sulanut kolmannes ja miljoonavoitot muuttuneet miljoonan euron tappioiksi.

Tapahtumat ovat varsin kiintoisia, ja vuonna 2012 nuoriso- ja kaupunkikulttuurin kannalta tapahtui paljon merkittävää:

Dénesin johtama yritys ilmoitti huhtikuussa sulkevansa ii2.orgin, heinäkuussa lakkauttavansa City-lehden printtipainoksen ja lokakuussa myyvänsä lehden rippeet it-yrittäjä Ilkka Lavakselle.

Lavaksen omistuksessa City.fi on selvinnyt näihin päiviin asti. Selviää, että hänkään ei tiedä ii2:n kohtalon yksityiskohtia.

”[Ii2:n] tietoja ei tullut Cityn arkistoissa mukana eivätkä ne kuuluneet kauppaan. Jessekään [Jesse Valli] ei tiennyt tämän enempää. Meillä ei ole pääsyä vanhoihin datoihin. Niitä tuskin on missään.”

Valli on Lavaksen nykyinen työntekijä, joka työskenteli aikaisemmin Citypressissä. Juuri hän perusteli yrityksen edustajana ii2:n lopettamista huhtikuussa 2012 julkaistussa tiedotteessa. Valli ei vastannut Nyt.fin haastattelupyyntöön.

Yksityiskohtia ii2:n kohtalosta jää pimentoon: kuka lopetuspäätöksen teki ja miten palveluun kertynyt sisältö kenties hävitettiin.

Jäljet loppuvat tähän. Meidän pitää luottaa Lavakseen ja uskoa, että kuvat on hävitetty. Ii2:n sekavia vaiheita voikin pitää muistutuksena, ettei mikään ole ikuista.

Kuvat, muistot ja siivu nettikulttuuria voivat hävitä nopeastikin. Uhkasta kielii myös Myspacen jättimäinen tietokato: maaliskuussa uutisoitiin, että yhtiö tuhosi käyttäjien kuvat ja musiikin yli kymmenen vuoden ajalta.

Vanhoja palveluita ei kannata käyttää ainoana arkistona, vaikka esimerkiksi Irc-galleriassa moni näyttää niin tekevän.

”Voi olla, että osa käyttäjistä pitää Irc-galleriaa kuviensa pysyvänä säilytyspaikkana: sinne on viimeisen parin vuosikymmenen aikana ladattu paljon omaa historiaa. Olisiko ladattuja kuvia 11 vai 12 miljoonaa”, sanoo Irc-gallerian perustaja ja toimitusjohtaja Jari Jaanto.

”Meillä tulee tänä päivänä jonkin verran kysymyksiä, että löytyisikö meiltä jotkut vanhat kuvat. Tämän perustamisesta on kulunut 20 vuotta ja ihmisiltä alkavat hävitä digitaaliset kuvat.”

Jaanto sanoo, ettei Irc-galleriaa olla lopettamassa. Jos niin joskus kävisi, niin käyttäjille annettaisiin varmasti mahdollisuus ladata kuvansa talteen.

Soitetaan vielä ii2:n vuonna 2007 hankkineelle Pete Suhoselle. Mikä oli ii2:n merkitys?

”Kyllä minä näen niin, että ii2 oli tärkeä virstanpylväs nuorison digipolulla aikuisuuteen. Minusta se oli hieno palvelu.”
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 2. 2

  Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

 3. 3

  Trumpin ehdotellessa kongressin naisedustajille maasta muuttamista suositulla tv-juontajalla on myös Trumpille ehdotus: Trump voisi painua helvettiin

 4. 4

  Haluatko itkeä? Katso tämä maailman surullisin elokuva, joka on nyt Yle Areenassa

 5. 5

  Pori Jazzissa koettiin suuruuden kosketus: Jazzbasisti Ron Carter sai raavaat miehetkin herkistymään

 6. 6

  Weekend Festivalin kiinnostavin esiintyjä on äärisynkkä räp-yhtye $uicideboy$, joka on saanut keikkayleisön eläimelliseen riehuntaan

 7. 7

  Suomalaisten ämpärirakkaus tiivistyy sankohiipimisen SM-kisoissa – HS:n toimittaja osallistui kisaan, jota moni piti pelkkänä meeminä

 8. 8

  Ympäri maailman Youtubesta katsotaan nyt suomalaista kymmenen lapsen äitiä, joka herää kello 2.55 urheilemaan, soittamaan pianoa ja rukoilemaan

 9. 9

  Alppilan gluteeniton Hug-kahvila on söpö kuin leivos, mutta aukioloajoissa on hämmentävää vaihtelua

 10. 10

  George R. R. Martin paljasti lisää tietoa tulevasta Game of Thrones -spinoff-sarjasta – tämä sarjasta nyt tiedetään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 2. 2

  Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

 3. 3

  Suomalaisten ämpärirakkaus tiivistyy sankohiipimisen SM-kisoissa – HS:n toimittaja osallistui kisaan, jota moni piti pelkkänä meeminä

 4. 4

  Weekend Festivalin kiinnostavin esiintyjä on äärisynkkä räp-yhtye $uicideboy$, joka on saanut keikkayleisön eläimelliseen riehuntaan

 5. 5

  Trumpin ehdotellessa kongressin naisedustajille maasta muuttamista suositulla tv-juontajalla on myös Trumpille ehdotus: Trump voisi painua helvettiin

 6. 6

  Pori Jazzissa koettiin suuruuden kosketus: Jazzbasisti Ron Carter sai raavaat miehetkin herkistymään

 7. 7

  Game of Thrones sai ennätysmäärän Emmy-ehdokkuuksia, ja yhdelle huomiotta jääneelle näyttelijälle se on jo voitto, mutta showrunnerit tarvitsevat oikean voiton

 8. 8

  Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

 9. 9

  Alppilan gluteeniton Hug-kahvila on söpö kuin leivos, mutta aukioloajoissa on hämmentävää vaihtelua

 10. 10

  Antti Tuiskun esiintyminen Weekend Festivalin päälavalla herätti kytevän raivon, mutta Tuisku itse innostui entistä enemmän – tästä on kyse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

 2. 2

  Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

 3. 3

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 4. 4

  George R. R. Martin paljasti lisää tietoa tulevasta Game of Thrones -spinoff-sarjasta – tämä sarjasta nyt tiedetään

 5. 5

  Trumpin ehdotellessa kongressin naisedustajille maasta muuttamista suositulla tv-juontajalla on myös Trumpille ehdotus: Trump voisi painua helvettiin

 6. 6

  Suomalaisten ämpärirakkaus tiivistyy sankohiipimisen SM-kisoissa – HS:n toimittaja osallistui kisaan, jota moni piti pelkkänä meeminä

 7. 7

  Game of Thrones sai ennätysmäärän Emmy-ehdokkuuksia, ja yhdelle huomiotta jääneelle näyttelijälle se on jo voitto, mutta showrunnerit tarvitsevat oikean voiton

 8. 8

  Rihanna pukeutui itäaasialaisen perinteen mukaiseen asuun ja sai keskustelun kulttuurisesta omimisesta taas leimahtamaan

 9. 9

  Ii2 oli somepalvelu ennen someaikaa – se katosi hiljaisuudessa ja vei mukanaan yli sadantuhannen suomalaisen nettielämän

 10. 10

  Alppilan gluteeniton Hug-kahvila on söpö kuin leivos, mutta aukioloajoissa on hämmentävää vaihtelua

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

 2. 2

  Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

  Tilaajille
 3. 3

  Iran otti haltuunsa brittiläisen säiliö­aluksen Hormuzin­salmella – joukot tunkeutuivat myös toiseen alukseen

 4. 4

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 5. 5

  Poliisi julkaisi seitsemän kohdan selviytymis­ohjeen marjastajille: Älä pukeudu maastoasuun

 6. 6

  Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

 7. 7

  Kuluttajavirasto: Festivaalin pääesiintyjän peruuntuminen voisi oikeuttaa hinnanalennukseen – Flow kehottaa pettyneitä myymään lippunsa pois

 8. 8

  Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

 9. 9

  Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

 10. 10

  Kaksi vuotta Töölönlahden rannalla toiminut jäätelökioski sai äkkiä kaupungilta lähtöpassit ja ilmoituksen 1 000 euron sakosta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

  Tilaajille
 2. 2

  Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

 3. 3

  Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

 4. 4

  Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

 5. 5

  Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

 6. 6

  Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

 7. 7

  Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

 8. 8

  Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

 9. 9

  Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

 10. 10

  Ed Sheeranin fanit eivät saa armoa: jos keikalle ei pääse, lippua ei käytännössä voi antaa kellekään muulle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

  Tilaajille
 2. 2

  Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

  Tilaajille
 3. 3

  Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

  Tilaajille
 4. 4

  VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

 5. 5

  Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

  Tilaajille
 6. 6

  Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

 7. 7

  Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

 8. 8

  Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

 9. 9

  Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

 10. 10

  Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

 11. Näytä lisää