Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

Maria Nordin julkaisi Pride-viikolla Instagram-tilillään päivityksen, jota pidettiin transfobisena. Se johti Nordinin mukaan yhden kaupallisen yhteistyön päättymiseen.

Mitä tapahtuu, jos Pride-viikolla julkaisee päivityksen, jossa puhuu nuorista, sukupuoliristiriidasta ja hormonitoimintaan vaikuttavasta lääkityksestä?

Bloggari ja arkkitehti Maria Nordin kokeili tätä, loukkasi joitain ja sai toiset puhumaan maalittamisesta.

Nordin julkaisi Instagram-tilillään päivityksen, joka suututti LGBTQ-yhteisön, nostatti kiivaan keskustelun kommenttipalstalla ja Twitterissä sekä johti Nordinin mukaan BookBeatin kanssa sovitun yhteistyökumppanuuden ennenaikaiseen päättymiseen.

Aktivistiryhmä vastasi päivitykseen Nordinin yhteistyökumppaneille osoitetulla kirjeellä. Nordin vastasi kommentteihin ja kirjeeseen julkaisemalla blogissaan vieraskynäkirjoituksen, joka herätti keskustelun maalittamisesta.

Tässä on Nordinin Instagram-päivitys, josta kaikki alkoi:Ensi lukemalta on hiukan vaikea ymmärtää, mitä Nordinin Pride-viikolla julkaisema päivitys ylipäätään käsittelee.

Siinä puhutaan muodosta, tietoisuudesta, valosta ja identiteetistä.

Päivitys käsittelee sukupuoli-identiteettiä sekä kehon ja sosiaalisen sukupuolen välistä ristiriitaa.

Tekstin mukaan hormonitoimintaa muokkaavilla lääkkeillä on vakavia haittavaikutuksia ympäristölle ja terveydelle. Päivitys toteaa, että identiteettiin ripustautuminen on turhaa, eikä ”muodon ilmentymän” pitäisi rajoittaa yksilön olemusta.

Nordin kirjoittaa, että haluaisi välittää tämän viestin erityisesti fyysisen sukupuolensa kanssa ristiriitoja kokeville nuorille. Lopuksi hän kannustaa katsomaan Youtubesta aihetta käsittelevän selfhelp-kirjailija Eckhart Tollen videon ja lukemaan kirjan Läsnäolon voima, mikäli asia herättää tunteita.

Päivitys nostatti kiivaan keskustelun Instagramin kommenttipalstalla ja Twitterissä. Nordin poisti lopulta päivityksen kommenttimahdollisuuden Intagram-tililtään, mutta Twitterin puolella keskustelu jatkui. Kommentit kohdistuivat nyt myös Nordinin yhteistyökumppaneihin.

Keskustelun aikana äänikirjapalvelu BookBeat ilmoitti Twitterissä, että yhteistyö Nordinin kanssa päättyy. BookBeat ei halunnut kommentoida Helsingin Sanomille yhteistyön päättymisen syytä.Mitä kriitikot sitten pitivät ongelmallisena Nordinin päivityksessä?

Noin viikko Nordinin Instagram-päivityksen jälkeen joukko aktivisteja julkaisi Facebookissa avoimen kirjeen sekä lähetti sen sähköpostilla Nordinin yhteistyökumppaneille. Kirjoittajiksi on ilmoitettu joukko yksityisiä sukupuolivähemmistöön kuuluvia ihmisiä ja heidän läheisiään.

Kirjeessä todetaan, että päivitys on ongelmallinen ja transfobinen ja sen katsotaan kohdistavan henkistä väkivaltaa erityisesti nuoriin transihmisiin. Kirjeen mukaan Nordinin kirjoituksen voi lukea kannustuksena tai painostuksena ”eheytykseen”.

Kirje kysyy Nordinin yhteistyökumppaneilta, ”olisiko yrityksenne kyseisen päivityksen vuoksi syytä harkita uudelleen kaupallisen yhteistyön tekemistä Nordinin kanssa”. Kirjeen lopussa on lista yrityksistä, joille viesti on lähetetty. Myös BookBeat on yritysten joukossa. BookBeat oli siis jo ennen kirjeen julkaisemista kertonut lopettaneensa yhteistyön Nordinin kanssa.

Kirjeen herättämän kovasanaisen keskustelun takia osa kirjeen allekirjoittajista halusi, että se poistetaan julkisesta jaosta Facebookissa. Sitä ei siis enää löydy FB:sta, mutta viestit yhteistyökumppaneille menivät perille.

Seuraavaksi Nordin julkaisi blogissaan kirjeelle ja päivityksen kommenteille vastineen vieraskynäkirjoituksena. Vastineen on kirjoittanut Daniel Nylund. Nylund julkaisi juhannusviikolla kirjan, jonka nimi on Uhriutumisen kulttuuri – valta ja vastuu. Kirjan on julkaissut joukkorahoituksella Ystävyyden majatalo, joka on Nylundin isännöimä yhteisö. Nylund kertoo Ystävyyden majatalosta tässä Helsingin Sanomien haastattelussa. Nordin on kirjoittanut Nylundin kirjan takakansitekstin. Vastinetekstissään Nylund viittaa useaan otteeseen uuden kirjansa sisältöön.

Vastineteksti on pitkä ja siinä puhutaan maalitauluista, pommittajista ja uhriutujista. Tekstin mukaan aktivistien kirjoittamassa kirjeessä esitetään perusteettomia johtopäätöksiä. Tekstin lopussa todetaan kuitenkin, että Nordinin esittämien ajatusten julkaiseminen Pride-viikolla oli ”hullunrohkeaa” ja ”markkina-arvoaan miettivälle yrittäjälle täydellinen moka”.

Nylund herätti tapauksen yhteydessä myös keskustelun maalittamisesta.

Maalittamisella tarkoitetaan kampanjaa, jossa joukko ihmisiä yllytetään hiljentämään henkilö ja estämään tämän toimiminen esimerkiksi työssään.

Miksi Nordin sitten koki tarpeelliseksi kommentoida Pride-viikolla sukupuoliristiriitaa sekä siihen toisinaan liittyviä lääketieteellisiä hoitoja, jos se Nylundinkin mielestä oli yrittäjältä ”täydellinen moka”?

Tarkastellaan hiukan Nordinin julkisuustaustaa.

Nordin on arkkitehti ja bloggari, jonka Instagram-tilillä on noin 22 300 seuraajaa. Hän tarjoaa hyvinvointiin ja lastenkasvatukseen liittyviä verkkokursseja. Viime vuosien aikana Nordin on profiloitunut voimakkaasti sisäilmaongelmien asiantuntijaksi.

Nordin tuli tutuksi laajalle yleisölle SUB tv:n vuonna 2012 esittämästä Iholla-sarjasta. Sarjassa eri ikäiset naiset kuvasivat elämäänsä puolen vuoden ajan. Sarjan aikana Nordin löysi keskeneräisestä talostaan hometta ja epäili tulleensa petetyksi.

Sarjan jälkeen Nordinin nimi on näkynyt otsikoissa tasaisin väliajoin.

Vuonna 2016 hän maalasi pääsiäismunansa kuukautisverellä ja julkaisi siitä kuvan Instagramissaan. Viime talvena Nordin kommentoi synnytyksen jälkeistä masennusta, jota hänen mielestään synnytyssairaaloissa suorastaan tuputetaan kuin sairaudeksi.

Blogissaan Nordin kirjoittaa esimerkiksi vanhemmuudesta, yksinäisyyden kokemuksesta, siivoamisesta sekä erilaisista elintarvikkeista.

Blogiteksteistä löytyy sellaisia käsitteitä kuin tunnetaito, henkinen kasvu, läsnäolo, tietoisuus, yliherkkyys, solutason kuormittuminen ja kehojen synkronoituminen. Hän lainaa teksteissään vuoroin Noah Hararia, Rudolf Steineria ja Jordan B. Petersonia. Ongelmat esitetään haasteina. Yksinäisyys ja köyhyys ovat kokemuksia, eivät faktoja. Tekstit käsittelevät usein yksilön pystyvyyttä ja vastuuta omasta hyvinvoinnistaan. Kokemuksista ja haasteista pyritään selviytymään ajatuksia, tunteita ja asenteita muuttamalla.

Blogiteksteissä psykologisia ilmiötä selitetään usein biologisilla seikoilla. Suuri osa kirjoituksista on tehty yhteistyössä jonkin kaupallisen toimijan kanssa.

Soitimme Nordinille ja kysyimme, mikä oli ajatus Pride-viikolla julkaistun Instagram-päivityksen takana.

”Nuorten saataville tulisi tuoda ikivanha ajatus siitä, että omat ajatukset ja tunteet eivät ole tosiasioita, eikä niihin ole välttämätöntä reagoida.”

Nordin kertoo, että hänen päivityksessään on kyse monta tuhatta vuotta vanhasta ajatuksesta, josta puhui jo Buddha ja myöhemmin myös Krishnamurti.

Hänen mukaansa monien henkisten suuntausten pohjalla on ajatus siitä, että ihminen voi päästää irti identifioitumisen tarpeestaan. Nordin kutsuu identifioitumista kärsimyksen ja sotien juurisyyksi.

Puhuessaan Nordin samaistaa sukupuoli-identiteetin esimerkiksi suomalaisen ja aikaisemmin kokemaansa sisäilmaongelmaisen identiteettiin sekä heteron identiteettiin. Nämä kaikki ovat hänen mukaansa identiteettejä, joihin ripustautuminen heikentää ihmisen hyvinvointia.

Nordin kertoo, että nuorten kokema kehoristiriita on ilmiönä yleistynyt erityisesti länsimaissa. Kynnys hakea lääkkeitä oireisiin on madaltunut ja tähän Nordin halusi päivityksellään esittää vaihtoehtoja. Hän ei tarkoita, että kehoristiriitaa pitäisi jättää hoitamatta, vaan kannustaa tukemaan nuorta sanomalla, ettei identiteettiin tarvitse takertua liikaa.

Mitä mieltä päivityksestä sitten ovat jo aikaisemmin mainitun kirjeen takana olevat aktivistit? Soitamme ryhmän yhteyshenkilölle Utu Förbomille.

Tekstin suurin ongelma on Förbomin mukaan identiteetin väheksyminen.

”Transihminen tietää sukupuolensa. Tämän todellisen sukupuoli-identiteetin väheksyminen voi olla syvä loukkaus ja johtaa vakaviin seurauksiin.”

Förbomin mukaan Nordinin päivityksessä ongelmallista on, että tekstissään hän asemoi itsensä LTBTQ-yhteisön liittolaiseksi toivottamalla ensin onnellista Pridea, mutta kyseenalaistaa silti todellisen ja kipeän kokemuksen väärään vartaloon syntymisestä, joka joillakin transihmisillä on.

Förbom perustelee kirjeen lähettämistä yhteistyökumppaneille sillä, että Nordinin blogi ja Instagram-tili ovat liiketoimintaa, jonka markkinointiviestinnässä on loukkaavaa sisältöä.

”Emme osoittaneet kirjettä Maria Nordinille yksityishenkilönä. Kysymys oli esitetty yritykselle, jonka Instagram-tilillä alkuperäinen postauskin on julkaistu.”

Förbom korostaa, ettei viestin tarkoitus ollut hiljentää ketään. Kysymys ei siis ole siitä, ettei asiasta saisi keskustella kuka tahansa.

Viestissään Nordin kuitenkin puhuu nimenomaan kehoristiriidasta kokemuksena. Nordin kertoo kokeneensa nuoruudessaan kehoristiriitaa.

”Tunsin olevani helpommin poika kuin tyttö”, hän sanoo.

Nordin lisää, ettei koe itseään cis-sukupuoliseksi eikä heteroksi. Hän ei kuitenkaan ole transsukupuolinen.

Förbom on sitä mieltä, että koska Nordin ei tiettävästi ole transsukupuolinen, ei hänellä voi olla kokemusta tästä asiasta. Henkilöä, joka kokee sukupuoli-identiteettinsä vastaavan syntymässä määriteltyä sukupuolta, kutsutaan cis-sukupuoliseksi.

”Samaan tapaan kuin valkoinen ei voi puhua rasismin kokemuksesta, ei cis-henkilö voi puhua transsukupuolisen kokemuksesta.”

Lisäys: 17.7. kello 14.45 Lisätty Nordinin viimeinen sitaatti jutun loppuun.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Tubettaja Mandimai kertoo faneilleen aivan kaiken ja nyt hän selittää, miksi jopa ero poikaystävästä piti käsitellä satojentuhansien katsojien nähden

 2. 2

  Brittiteinin väitetään somettaneen puheen tunnistavalla jääkaapilla, kun äiti oli takavarikoinut kaikki muut laitteet – internet rakastaa

 3. 3

  Yksi maailman tunnetuimmista meemeistä käännettiin yön aikana savoksi, ja tämä Harrin ja Hagrittin veleho-dialogi on parasta internetissä tänään

 4. 4

  Napolilaista pizzaa saa elokuussa Kurvista: Via Tribunali avaa toisen ravintolan Kallion suunnalle

 5. 5

  Ewan McGregor neuvottelee paluusta Obi-Wan Kenobin rooliin uudessa Star Wars -tv-sarjassa

 6. 6

  Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

 7. 7

  Flow’ssa tuntui leijuvan poikkeuksellisen voimakas pilven haju – kysyimme poliisilta, jonka mukaan käryjä tuli niin paljon kuin pystytään valvomaan

 8. 8

  ”Oletko ENFP vai INTJ?” Armottoman vanhentunutta persoonatestiä käytetään jatkuvasti työelämässä ja deittiprofiileissa – psykologi kertoo, miksi se ei toimi

 9. 9

  En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

 10. 10

  Nämä naisräppärit ovat kyllästyneet siihen että naisten seksuaalisuus on joko "miesten kiihottumista tai lastentekoa varten" – ja lupaavat syödä vihakommentit aamupalaksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tubettaja Mandimai kertoo faneilleen aivan kaiken ja nyt hän selittää, miksi jopa ero poikaystävästä piti käsitellä satojentuhansien katsojien nähden

 2. 2

  Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

 3. 3

  Yksi maailman tunnetuimmista meemeistä käännettiin yön aikana savoksi, ja tämä Harrin ja Hagrittin veleho-dialogi on parasta internetissä tänään

 4. 4

  Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

 5. 5

  Brittiteinin väitetään somettaneen puheen tunnistavalla jääkaapilla, kun äiti oli takavarikoinut kaikki muut laitteet – internet rakastaa

 6. 6

  Ewan McGregor neuvottelee paluusta Obi-Wan Kenobin rooliin uudessa Star Wars -tv-sarjassa

 7. 7

  Flow’ssa tuntui leijuvan poikkeuksellisen voimakas pilven haju – kysyimme poliisilta, jonka mukaan käryjä tuli niin paljon kuin pystytään valvomaan

 8. 8

  Seksuaalirikolliset alkavat translain myötä vaihtaa sukupuoltaan päästäkseen pukuhuoneisiin, kirjoitti professori – kuva hänelle ilkkumisesta lähti viraaliksi

 9. 9

  Kaikki nuoret tuntuvat yhtäkkiä innostuneen astrologiasta, ja siihen on syynsä

 10. 10

  Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

 2. 2

  Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

 3. 3

  Flow’ssa tuntui leijuvan poikkeuksellisen voimakas pilven haju – kysyimme poliisilta, jonka mukaan käryjä tuli niin paljon kuin pystytään valvomaan

 4. 4

  Yksi maailman tunnetuimmista meemeistä käännettiin yön aikana savoksi, ja tämä Harrin ja Hagrittin veleho-dialogi on parasta internetissä tänään

 5. 5

  Brittiteinin väitetään somettaneen puheen tunnistavalla jääkaapilla, kun äiti oli takavarikoinut kaikki muut laitteet – internet rakastaa

 6. 6

  Seksuaalirikolliset alkavat translain myötä vaihtaa sukupuoltaan päästäkseen pukuhuoneisiin, kirjoitti professori – kuva hänelle ilkkumisesta lähti viraaliksi

 7. 7

  Kaikki nuoret tuntuvat yhtäkkiä innostuneen astrologiasta, ja siihen on syynsä

 8. 8

  Tubettaja Mandimai kertoo faneilleen aivan kaiken ja nyt hän selittää, miksi jopa ero poikaystävästä piti käsitellä satojentuhansien katsojien nähden

 9. 9

  Festareiden silmiinpistävät: Tuskan Anu-Maaria, joka tunnetaan kaikkialla siitä, että “se on se, jolla on iso tukka”

 10. 10

  Disney aikoo herättää henkiin Yksin kotona -elokuvat, ja nyt elokuvien alkuperäinen lapsinäyttelijäkin pilkkaa ideaa: ”Tältä päivitetty Yksin kotona oikeasti näyttäisi”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

 2. 2

  Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

 3. 3

  Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

  Tilaajille
 4. 4

  Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

  Tilaajille
 5. 5

  Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

 6. 6

  Miksi koirankakkaa pusseineen ei saa panna biojätteisiin?

 7. 7

  Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

 8. 8

  Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

 9. 9

  Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

 10. 10

  70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

  Tilaajille
 2. 2

  Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

  Tilaajille
 3. 3

  Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

 4. 4

  Kävelyvauhti saattaa paljastaa, millainen on ikääntyneen kuolemanriski

 5. 5

  Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

 6. 6

  Helsinkiin ilmestyi uusia kaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhtia ympäri vuoden

 7. 7

  HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

  Tilaajille
 8. 8

  ”Hullu maalishow – hysteriaa Suomessa”: Näin jalkapalloilija Teemu Pukin hattutempusta kirjoitettiin Ruotsissa ja Englannissa

 9. 9

  Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

 10. 10

  70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

 2. 2

  Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

 3. 3

  Jalkapallo. Kielletty. Farkut. Kielletty. Seurustelu. Kielletty – Nuoret naiset kertovat, miten heidän elämäänsä rajoitetaan Suomessa perheen kunniaan vedoten

  Tilaajille
 4. 4

  HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

  Tilaajille
 5. 5

  Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

  Tilaajille
 6. 6

  Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

  Tilaajille
 7. 7

  Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

 8. 8

  Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

 9. 9

  Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

  Tilaajille
 10. 10

  Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

 11. Näytä lisää