Jokainen suosikkisarjaansa pettynyt on nyt netissä käsikirjoittaja, mutta pahimmillaan fanien vihasta voi tulla hengenvaarallista

Pahimmillaan ”oikeiden lopetusten” keksiminen suosikkisarjoihin voi johtaa toksiseen faniuteen, kirjoittaa Jussi Ahlroth.

Minä olisin tehnyt tämän elokuvan paremmin. Tai ainakin se yksi fiksu Youtube-kanavan pitäjä olisi. Eli käsikirjoittajat vaihtoon.

Moni tuntuu ajattelevan näin.


Kun uusi elokuva tai tv-sarja ei miellytä, innokkaimmat fanit eivät tyydy vain purkamaan pettymystään ja suuttumustaan julkisesti. He kertovat, miten tarinan olisi pitänyt mennä.

Youtube-videoissa kerrotaan esimerkiksi miten Game of Thronesin kahdeksas kausi olisi pitänyt käsikirjoittaa. Tätä videota on katsottu 5,5 miljoonaa kertaa.

Tässä videossa esitetään tekijän näkemys siitä, miten Star Wars: The Last Jedin virheet olisi voitu välttää.

Tässä taas näytetään miten Star Wars: Episode I – The Phantom Menace olisi pitänyt tehdä. Videolla on ollut nelisen miljoonaa katsojaa.

Periaatteessahan nämä ovat hauskoja ajatusleikkejä. Mitä jos Star Warsin Kylo Ren ei olisikaan ollut niin nössö? Entä jos Game of Thronesin Daenerys Targaryen ei olisikaan alkanut massamurhaajaksi?

Homma on kuitenkin ajoittain lipsahtanut levottomaksi. Itse keksittyjä versioita on alettu pitää ”oikeina” versioina, jotka olisi pitänyt kuvata. Joidenkin mielestä siis elokuvan tai sarjan käsikirjoittajat ovat mokanneet ja vain fanit ovat ymmärtäneet, miten tarinan olisi pitänyt mennä ja videoillaan he siis korjaavat tekijöiden virheet. Vaikka videoiden tekijät eivät aina olisi itse tätä mieltä, tällaisia mielipiteitä riittää kommenteissa.

Silloin siirrytään hauskasta fanifiktiosta kyseenalaisemmalle alueelle. Pahimmillaan se voi johtaa toksiseen faniuteen.

Mitä ihmettä se on?

Samaan tapaan kuin toksinen maskuliinisuus on vahinkoa aiheuttava mieskuva, toksinen fanius on fanittamisen muoto, joka aiheuttaa vahinkoa. Kyse on vakavasta asiasta. Toksinen fanius -ilmaisua käytetään useimmiten kuvaamaan rasismia ja naisvihaa, joka kohdistuu fanitetun sarjan tai elokuvan näyttelijöihin.

Pahimmillaan se johtaa ihmisten jahtaamiseen, kun fanit eivät tajua erottaa näyttelijää tämän esittämästä hahmosta. Star Wars -näyttelijä Kelly Marie Tran (Rose) joutui poistumaan sosiaalisesta mediasta aggressiivisten Star Wars -fanien painostuksen takia. Reytä esittänyt Daisy Ridley ja tummaihoinen John Boyega saivat myös osansa vastaiskusta.

Fanien viha voi olla hengenvaarallista. Vuosia ennen kuin toksisesta faniudesta alettiin puhua, Star Wars: Episode I – The Phantom Menace -elokuvalle raivostuneiden fanien reaktiot ajoivat nuoren näyttelijän Ahmed Bestin kirjaimellisesti itsemurhan partaalle.

Toksinen fanius on fanitusta, josta on tullut tekosyy ilkeydelle. Kyse on vielä laajemmasta joukosta ongelmallisia asenteita kuin vain rasismista ja naisvihasta.

Faniuden nurja puoli näkyy esimerkiksi myös siinä innossa, jolla fanit jo etukäteen vahtivat tulossa olevia teoksia. Kun Sonic the Hedgehog -pelistä tehdyn elokuvan trailerissa hahmolle oli tehty hampaat, tuomio oli välitön. Ei kelpaa. Studio perääntyi ja kertoi muuttavansa hahmoa. Elokuva viivästyy usealla kuukaudella.

Tämä ei ole vielä kovin toksista, lähinnä surkuhupaisaa. Kyse on kuitenkin joukkovoiman väärinkäyttämisestä. Tällainen suuttumus ”väärin” tehdystä teoksesta tarinasta voi myös johtaa suoranaiseen vihaan tekijöitä kohtaan, joka on jo silkkaa toksisuutta. Game of Thronesin showrunnerit David Benioff ja D. B. Weiss peruivat viime hetkellä osallistumisensa San Diegossa viime kuussa pidettyyn Comic-coniin. He olivat saaneet hyvin aggressiivista ja uhkailevaa palautetta vihaisilta faneilta.

Fanit, jotka päättävät ryhtyä oikaisemaan käsikirjoittajien virheitä, ovat osa tätä ilmiötä, joka ruokkii fanien vihaa tekijöitä kohtaan.

Aikanaan internet teki jokaisesta kriitikon. Nyt se näyttäisi tehneen jokaisesta käsikirjoittajan.

Kun jokainen voi kirjoittaa arvionsa julkisesti nettiin, ammattikriitikon auktoriteetti murenee. Se on hyvä asia, moniäänisyys on arvokasta. Tätä mahdollisuutta on myös väärinkäytetty, kun omasta mielestä vääränlaisia elokuvia on haluttu lytätä ennen niiden ilmestymistä. Nyt kaikki ovat mielestään käsikirjoittajia ja sekin on kääntynyt ongelmaksi.

Ilmiö näyttäisi alkaneen kohtuullisen harmittomana. How It Should Have Ended on hauska Youtube-kanava, jonka videoissa tiivistetään typeryyksiä suosittujen elokuvien juonissa.

Yhdeksän miljoonan tilaajan kanavan huumori on kuitenkin unohtunut monelta, jotka esittävät omia versioitaan parempina juonina. Silloin leikkimielinen kuvittelu muuttuu vaaralliseksi.

Mitä tässä oikein sitten tapahtuu? Ajattelussa on kolme vaihetta.

Fanien purkaukset kohdistuvat useimmiten tv-sarjoihin tai elokuvasarjoihin. Ilmiö on ollut suurin jo mainittujen Game of Thrones -tv-sarjan ja Star Wars -elokuvien kohdalla. Harry Potter, Star Trek, Marvel-elokuvat ja Nälkäpeli-elokuvat ovat kokeneet myös osansa.

Toisin sanoen kyse on teoksista, joista on pidetty kauan. Fanit ovat käyttäneet niihin aikaa ja niistä on tullut merkittävä osa heidän elämäänsä. On täysin luonnollista toivoa, että pitkään seurattu sarja päättyisi tavalla, johon voisi olla tyytyväinen. Jos näin ei käy, voi pettyä. Tämä on ensimmäinen vaihe.

Seuraavassa vaiheessa tätä pettymystä käsitellään näkemällä paljon vaivaa sen miettimiseen, miten tarinan olisi omasta mielestä pitänyt mennä. Toisin sanoen, miten pettymyksen tunteen olisi voinut välttää.

Kolmannessa vaiheessa tämän pettymyksen välttävän version ajatellaan olevan enemmän oikeassa – mitä se ikinä tarkoittaakaan – kuin varsinainen teos.

Keskeistä on juuri oikeassa olemisen tunne. Mistä se tulee?

Se perustuu omistajuuden kokemukseen. Me tunnemme omistavamme yhteiskulttuurimme viihdetuotteet.

Tässä on jotain kaunista. Tarinat jaksavat innostaa, koskettaa ja rikastaa meitä kerta toisensa jälkeen. Niissä on jotain pysyvää.

Kaupallisesta näkökulmasta se tarkoittaa, olemme erittäin uskollisia asiakkaita. Juuri tällaisia faneja tuotantoyhtiöt haluavatkin.

Kaikki ovat siis tyytyväisiä, sekä yleisö että tuottaja?

Ei, sillä tässä on kiero puolensa. Fani tuntee olevansa niin syvällä teoksen maailmassa, että hän tietää ja tuntee sen paremmin kuin kukaan muu. Jopa paremmin kuin sen tekijät. Yhdellä puolella ovat fani ja teos, jolloin tekijät voivat jopa olla toisella puolella.

Ollaan tarkkana. Kyse ei siis ole siitä, että Luke Skywalkerin valinnat The Last Jedi -elokuvassa muuttivat hänen henkilöään ratkaisevasti. Voi hyvin olla, että tämä ei ollut perusteltua. Tästä voi ja kannattaa keskustella. Kyse on sen sijaan siitä, että tällaisille havaituille ongelmille halutaan esittää oma parempi vaihtoehto. Oma ajatus, oma toive, laitetaan malliksi jonka mukaan taiteilijan – tai Hollywood-elokuvan kohdalla tuhansien tekijöiden joukon – pitäisi tajuta toimia.

Se on aika iso oletus.

Omistajuus ei vielä kuitenkaan riitä. Kun yksi fani on sitä mieltä, että tämän käsikirjoituksen olisin tehnyt paremmin, se on yksityisajattelua. Kun hän kertoo sen internetissä ja sata, tuhat tai lopulta miljoona muuta fania on samaa mieltä, on helppo ymmärtää että hän tuntee olevansa oikeassa. Samoin kuin kaikki ne miljoona muutakin fania.

Näin samanmielisyys vahvistaa ääntä, se alkaa kuulua ja se alkaa vaikuttaa. Soniciltakin saadaan hampaat suusta. Voimaantuminen voimistuu ja omistaminen vahvistuu, kun niillä on vaikutusta.

Yhteisöllisyys on omistajuuden tapaan kiero ilmiö. Se on parhaimmillaan todella hieno juttu. Faniyhteisöt ovat ihania ihmisryhmiä, joissa voi jakaa intohimoaan omiin innostuksen kohteisiinsa. Omistajuuden tapaan myös yhteisöllisyys on tuotantoyhtiönkin näkökulmasta erinomainen ilmiö. Fanijoukot hoitavat ennakko-odotusten luomisen ja tukevat markkinointia. Siksi niitä kannattaa ruokkia.

Jokaisella fanilla on oikeus vihata rakastamaansa fanituksen kohdettaan. Tämä pätee kaikkeen fanitettavaan, urheilujoukkueista musiikin tekijöihin ja tv-sarjoihin. Mutta yhteisöstä tulee toksinen, kun sitä alkaa värittää ”me vastaan he” -asenne, jossa myös tekijät kuuluvat ”heihin”.

Fanifiktion tekeminen ja sen jakaminen muiden fanien kesken on luova ja loistava harrastus. Toksinen fanius on pahimmillaan henkistä väkivaltaa.

Ne olisi hyvä pitää kaukana toisistaan. Muuten kaikki häviävät.

Jättielokuvien ja tv-sarjojen tekijät on helppo kuitata vain rahaa tekeviksi suorittajiksi. Jos kuitenkin pidämme heitä taiteilijoina, jotka haluavat välittää meille oman visionsa maailmasta ja ihmisestä, toksinen fanius pahimmillaan rajoittaa heidän ilmaisunvapauttaan. Tekijöitä ja näyttelijöitä jo pelottaa se, mitä fanit seuraavaksi keksivät. He poistuvat somesta ja jättävät esiintymisiä väliin. Tätä kannattaa miettiä hetki.

Toinen ongelma on huomaamattomampi, mutta ehkä vakavampi. Mitä tällaisesta asenteesta seuraa meille itsellemme? Mitä tarkoittaa, jos vaadimme, että kaikki aina miellyttää meitä?

Onko minulla oikeus vaatia että kaikki asiat, joista olen oppinut pitämään, pysyvät aina juuri sellaisina kuin minä haluan niiden olevan? Ja jos ne eivät sellaisina pysy, onko järkevää olettaa, että voin vaatia tilanteen korjaamista?

Jokaisella on oikeus kokemukseensa. Jokainen saa olla pettynyt. Jokainen saa huutaa pettymystään kovaankin ääneen.

Kun sanotaan, että tekijät ovat väärässä ja minä olen oikeassa, kyse on kuitenkin jo itsekkyydestä.

Se on surullista. Faniuden sydämessä kun palaa rakkaus aiheeseen.

Sekin rakkaus, niin kuin mikä tahansa rakkaus, voi joutua itsekkyyden sokaisemaksi.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Tubettaja Mandimai kertoo faneilleen aivan kaiken ja nyt hän selittää, miksi jopa ero poikaystävästä piti käsitellä satojentuhansien katsojien nähden

 2. 2

  Yksi maailman tunnetuimmista meemeistä käännettiin yön aikana savoksi, ja tämä Harrin ja Hagrittin veleho-dialogi on parasta internetissä tänään

 3. 3

  Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

 4. 4

  Ewan McGregor neuvottelee paluusta Obi-Wan Kenobin rooliin uudessa Star Wars -tv-sarjassa

 5. 5

  Tomi Björkin uusi Bronda-ravintola voisi olla Jekyllin ja Hyden

  Tilaajille
 6. 6

  Seitsemän uutta kasvisravintolaa Helsingissä – tarjolla hampurilaisia, raakapuuroa, nyhtökauraa ja vihiksiä

 7. 7

  Seksuaalirikolliset alkavat translain myötä vaihtaa sukupuoltaan päästäkseen pukuhuoneisiin, kirjoitti professori – kuva hänelle ilkkumisesta lähti viraaliksi

 8. 8

  Netflixin hittisarjan uusi kausi on armoton pettymys, josta puuttuvat uudet ideat – näin kulttisuosikki Black Mirror menetti otteensa

 9. 9

  Festareiden silmiinpistävät: Weekendin Baywatch-asuiset naiset: “Olin hitain koulun uimatunnilla, mie en todellakaan pelasta ketään!”

 10. 10

  Kamppiin avautui aamiais- ja drinkkibaari, jonka nimi tulee Steve Jobsilta

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tubettaja Mandimai kertoo faneilleen aivan kaiken ja nyt hän selittää, miksi jopa ero poikaystävästä piti käsitellä satojentuhansien katsojien nähden

 2. 2

  Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

 3. 3

  Yksi maailman tunnetuimmista meemeistä käännettiin yön aikana savoksi, ja tämä Harrin ja Hagrittin veleho-dialogi on parasta internetissä tänään

 4. 4

  Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

 5. 5

  Brittiteinin väitetään somettaneen puheen tunnistavalla jääkaapilla, kun äiti oli takavarikoinut kaikki muut laitteet – internet rakastaa

 6. 6

  Ewan McGregor neuvottelee paluusta Obi-Wan Kenobin rooliin uudessa Star Wars -tv-sarjassa

 7. 7

  Flow’ssa tuntui leijuvan poikkeuksellisen voimakas pilven haju – kysyimme poliisilta, jonka mukaan käryjä tuli niin paljon kuin pystytään valvomaan

 8. 8

  Seksuaalirikolliset alkavat translain myötä vaihtaa sukupuoltaan päästäkseen pukuhuoneisiin, kirjoitti professori – kuva hänelle ilkkumisesta lähti viraaliksi

 9. 9

  Kaikki nuoret tuntuvat yhtäkkiä innostuneen astrologiasta, ja siihen on syynsä

 10. 10

  Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

 2. 2

  Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

 3. 3

  Flow’ssa tuntui leijuvan poikkeuksellisen voimakas pilven haju – kysyimme poliisilta, jonka mukaan käryjä tuli niin paljon kuin pystytään valvomaan

 4. 4

  Yksi maailman tunnetuimmista meemeistä käännettiin yön aikana savoksi, ja tämä Harrin ja Hagrittin veleho-dialogi on parasta internetissä tänään

 5. 5

  Brittiteinin väitetään somettaneen puheen tunnistavalla jääkaapilla, kun äiti oli takavarikoinut kaikki muut laitteet – internet rakastaa

 6. 6

  Seksuaalirikolliset alkavat translain myötä vaihtaa sukupuoltaan päästäkseen pukuhuoneisiin, kirjoitti professori – kuva hänelle ilkkumisesta lähti viraaliksi

 7. 7

  Kaikki nuoret tuntuvat yhtäkkiä innostuneen astrologiasta, ja siihen on syynsä

 8. 8

  Tubettaja Mandimai kertoo faneilleen aivan kaiken ja nyt hän selittää, miksi jopa ero poikaystävästä piti käsitellä satojentuhansien katsojien nähden

 9. 9

  Festareiden silmiinpistävät: Tuskan Anu-Maaria, joka tunnetaan kaikkialla siitä, että “se on se, jolla on iso tukka”

 10. 10

  Disney aikoo herättää henkiin Yksin kotona -elokuvat, ja nyt elokuvien alkuperäinen lapsinäyttelijäkin pilkkaa ideaa: ”Tältä päivitetty Yksin kotona oikeasti näyttäisi”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

 2. 2

  Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

 3. 3

  Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

  Tilaajille
 4. 4

  Kaksi tutkijaa jäi loukkuun Puolan syvimpään luolaan: Pelastajat pelkäävät tutkijoiden hengen puolesta ja varautuvat jopa viikkojen operaatioon

 5. 5

  Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

 6. 6

  Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

  Tilaajille
 7. 7

  Miksi koirankakkaa pusseineen ei saa panna biojätteisiin?

 8. 8

  Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

 9. 9

  Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

 10. 10

  Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

  Tilaajille
 2. 2

  Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

  Tilaajille
 3. 3

  Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

 4. 4

  Kävelyvauhti saattaa paljastaa, millainen on ikääntyneen kuolemanriski

 5. 5

  Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

 6. 6

  Helsinkiin ilmestyi uusia kaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhtia ympäri vuoden

 7. 7

  HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

  Tilaajille
 8. 8

  ”Hullu maalishow – hysteriaa Suomessa”: Näin jalkapalloilija Teemu Pukin hattutempusta kirjoitettiin Ruotsissa ja Englannissa

 9. 9

  Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

 10. 10

  70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

 2. 2

  Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

 3. 3

  Jalkapallo. Kielletty. Farkut. Kielletty. Seurustelu. Kielletty – Nuoret naiset kertovat, miten heidän elämäänsä rajoitetaan Suomessa perheen kunniaan vedoten

  Tilaajille
 4. 4

  HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

  Tilaajille
 5. 5

  Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

  Tilaajille
 6. 6

  Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

  Tilaajille
 7. 7

  Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

 8. 8

  Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

 9. 9

  Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

  Tilaajille
 10. 10

  Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

 11. Näytä lisää