Helsingin katutyyli on kirjava, ja se voi johtua suomalaisten ”mauttomuudesta” – näin eri tyylit kiinnittyvät kaupungin kartalle

Pukeutuminen puhuttaa taas Flow-festivaalin alla, ja katutyylit kiinnittyvät entistä enemmän tiettyihin paikkoihin. Sijoitimme Helsingin kartalle paikat, jossa voi bongata eri pukeutumissuuntauksia.

Lauantai-iltapäivänä Hämeentien Uff-myymälässä käy kuhina.

Henkareilta irtoavat naruolkaintopit, Leviksen viisnollaykköset, kirjavat verkkokankaiset poolot ja sinivalkoraidalliset kauluspaidat. Joku hurja tarttuu matalavyötäröisiin, leveälahkeisiin farkkuihin, jotka ovat reisien kohdalta haalean maitokahvin värisiksi kulutetut.

Flow-festivaalin alkuun on viisi päivää. Nyt on kiire.

Uffilla työskentelevän Kalle Permannon mukaan kuhina Flow’n alla alkaa noin kuukausi ennen festivaaliviikonloppua. Kiireisintä on muutama päivä ennen tapahtumaa.

”Tämä on ehkä vähän liian villi, mutta Flow’ssa se voisi mennä,” Permanto imitoi asiakkailta kuulemiaan kommentteja.

Helsingin Suvilahti on muodostunut Flow-festivaalin näyttämöksi. Se ei ole sattumaa.

Entisen sähkövoimalan ja kaasulaitoksen miljöö on tärkeä osa festivaalin luonnetta. Flow ei ole vain musiikkifestivaali. Se on alusta saakka ollut myös muotijuhla. Tapahtuman luonne liittyy vahvasti sen paikkaan. Vanhan kaasulaitoksen siluetti sopii hyvin asukuvien taustaksi, ja asfaltilla voi kävellä koroilla kuin koroilla.Sattumaa ei ole sekään, että Flow-vaatteita haetaan juuri kirppareilta.

Vaatteiden alkuperä ja ilmastovaikutukset kiinnostavat nykyisin. Helsingin Sanomat uutisoi pari viikkoa sitten, että vaateteollisuuden kasvihuonepäästöt ovat yhtä suuret kuin lento- ja laivaliikenteen yhteensä. Kirppareilta ostaminen on ekologinen tapa kuluttaa.

Ennen kirppareilla pyörivät vanhan tavaran harrastajat ja ne, joilla ei ollut varaa ostaa kaupasta. Nyt käytetyt vaatteet ovat omaperäisen ja tyylitietoisen vaatekaapin kulmakivi. Permanto on työskennellyt Hämeentien Uffilla neljä ja puoli vuotta. Sen aikana asiakaskunta on kääntynyt päälaelleen.

Suurin muutos tapahtui Permannon mukaan, kun Hämeentien myymälästä tuli noin vuosi sitten vintage-liike. Uffin vintage-myymälöitä on Helsingissä kolme. Niissä myytävät vaatteet ovat uusimmillaan 2000-luvun alusta.

Myös käytettyjen vaatteiden myymälöiltä kaivataan siis entistä kuratoidumpaa tarjontaa.

Sellaista on esimerkiksi Juho Pihlajaojan kohta kuusi vuotta sitten perustamassa Variety-vintagemyymälässä.Pihlajaojaa second hand -vaatteissa kiinnostaa se, että tiettyä tarkoitusta varten valmistettu vaate, kuten armeijarotsi tai työtakki, saa uuden kontekstin ja elämän osana yksilöllistä tyyliä.

Pihlajaoja arvelee kierrätettyjen tuotteiden suosion liittyvän siihen, että massatuotannossa vaatteet ovat liiankin helposti saatavilla. Tämä ei sovi yksilöllistä erottautumista korostavaan aikaan.

”Kuka tahansa voi ostaa vaatteita, mutta tyyli on eri asia”, Pihlajaoja tokaisee.

Keskustelu hyvästä mausta on pitkään ollut yhteiskuntaluokkien erottautumista tarkastelevan analyysin keskiössä. Teemaa ovat käsitelleet jopa sosiologit Georg Simmel ja Pierre Bourdieu.

Bourdieu ja Simmel kirjoittivat hierarkkisesta, ylhäältä alas liikkuvan muodinkierrosta. Ajateltiin, että keskiluokka haluaa olla kuin yläluokka ja kopio sen tyyliä. Yläluokka haluaa puolestaan säilyttää tyylinsä legitiimin aseman ja keksii siksi uutta erottuakseen.

Perinteiset yhteiskuntaluokat eivät kuitenkaan ole enää kovin käyttökelpoisia kuvaamaan suomalaisen yhteiskunnan monisäikeistä rakennetta.

Suomalainen keskiluokka on vaurastunut. Se näkyy erilaisten luksusbrändien suosiona, mutta myös hienovaraisena ja yksilöllisenä erottautumisen tarpeena.

Aalto-yliopiston muodin tutkimuksen professori Annamari Vänskä sekä Aalto-yliopiston opettaja, suunnittelija ja Ensæmle-merkin toinen perustaja Elina Peltonen korostavat muodin kehityksen vuorovaikutteisuutta.

Vänskä puhuu bubble up -teoriasta, jonka mukaan muodit kuplivat kaduilta sekä ala- ja marginaalikulttuureista huippumuodin mallistoihin.

Voisi siis sanoa, että muodin hierarkiat ovat purkautuneet sekä teoriassa että ruohonjuuritasolla. Kirpparivaatteet saattavat olla jopa yhtä arvokkaita kuin uudet vaatteet, ja katutyylit inspiroivat huippumuodin suunnittelijoita.Peltosen mukaan muoti on aina ollut keino purkaa sosiaalisia normeja ja vapautua ekonomiseen asemaan liitetyistä rooleista.

Sakilaiset ja lättähatut flaneerasivat Helsingin kaduilla 1900-luvun alussa ja puolivälissä. Työväen luokkaan kuuluvat jengiläiset vapautuivat sosioekonomiseen asemaansa liitettävistä symboleista liittymällä jengiin ja pukeutumalla tietyllä tavalla, esimerkiksi lättähattuun.

Vuosisadan puolivälin jälkeen kaduille ilmestyivät rokkarit, popparit, punkkarit, hevarit ja teinarit. Teddyrokkarit, hipit ja diskohileet. Myös näillä tyyleillä pyrittiin osoittamaan yhtäältä massasta erottautumista ja toisaalta musiikkityyliin liittyvään intressiryhmään kuulumista.

Nykyään kuuluminen ei ole enää yhtä yksinkertaista. Kiinnostuksenkohteet vaihtuvat nopeasti ja ilmenevät esimerkiksi netin eri alustoilla.

Kaupunkisosiologian dosentin Pasi Mäenpään mukaan alakulttuureista puhuminen jäi 80-luvulle ja on viime vuosina korvautunut keskusteluna hipstereistä. ”Hipsteriys” on Mäenpään mukaan nuorten aikuisten kokonaisvaltaista elämäntapaa ja tyylillistä edelläkävijyyttä kuvaava termi.

”Tässä se eroaa alakulttuureista, jotka ovat pikemminkin siellä täällä kukkivia fanikulttuureja.”

Myös Pihlajaoja sanoo, että tyylit ovat vapautuneet informaation lisääntymisen ja saatavuuden myötä. Enää ei tarvitse kuulua mihinkään tiettyyn alakulttuuriin kerätäkseen siitä tietoa. Tyylit ovat vapaammin käytettävissä, eikä niillä tarvitse välttämättä edustaa mitään selkeää ryhmää.Vänskän mukaan katutyylit kiinnittyvät nyt pikemminkin paikkaan ja tilanteisiin. Kuten esimerkiksi Flow-festivaaliin ja Merihaan karaokebaariin.

Nykyisten paikkaan kiinnittyneiden tyylien muodostumisessa merkittävää on ollut valokuvaaminen ja asukuvat.

Vänskä mainitsee katumuoti­blogien esikuvaksi The New York Timesin muotikuvaaja Bill Cunninghamin, jota voi pitää asukuvavillityksen uranuurtajana. Hän aloitti trendin kuvaamalla ihmisiä ja heidän tyylejään New Yorkin kaduilla.Asukuvatrendi levisi pikkuhiljaa katumuotiblogeihin ja myöhemmin Instagram-tileille.

Esimerkiksi Helsingin katujen tyylejä on jo vuodesta 2005 tallennettu Liisa Jokisen luotsaamalle Hel-looks -sivustolle.

Lifestyle-blogien ”päivän asu” -kuvien myötä asukuvista tuli arkipäivää. Nykyään vaatteet ja tyyli ovat lähes itsestään selvä osa Instagram-sivuille ladattavia kuvia tai ainakin tyylistä kiinnostuneiden profiileissa.

Asuja kuvataan enää harvoin erikseen. Kuvan reunaan lisätään korkeintaan aihetunniste ootd merkkaamaan, että kyseessä on päivä asu, ”outfit of the day”. Tai citytyyli, jos haluaa päästä Naomi Matthesin perustamalle Instagram-sivulle, johon hän kerää aihetunnisteella merkittyjä asukuvia. Matthes perusti sivun noin kaksi vuotta sitten, ja sille on ehtinyt kerääntyä jo liki kymmenentuhatta seuraajaa.Mutta miltä Helsingin kaduilla sitten oikein näyttää, ja mikä on oikea festariasu Flow’hun?

Hyvältä näyttää! Toteavat sekä Pihlajaoja, Peltonen että Matthes.

Peltosen mukaan Helsingin kaduilla kopioidaan luovasti huippusuunnittelijoiden ideoita. Hän pohtii myös, voisiko Helsingin kirjava ja luova katutyyli johtua suomalaisten ”mauttomuudesta”.

”Toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa täällä ei ole ollut hovin kaltaista legitiimin, hyvän maun hallitsijaa.”

Hyvän maun ja sitä harjoittavan selkeän yläluokan puute on mahdollistanut tyylien vapaamman ja luovemman tulkitsemisen. Se näkyy nyt kaduilla.

Matthesin mukaan nuorten tyyleissä huokuu selkeä vapautuneisuus.

”Punkkarit ja hevarit pitävät tyylillisen pintansa vuodesta toiseen, mutta muilla ei ole ehkä entisen kaltaista tarvetta osoittaa kuuluvansa johonkin ryhmään”, Matthes pohtii.

Pihlajaoja toteaa, että Flow-festivaali on kasvaessaan valtavirtaistunut. On muodostunut yleinen käsitys siitä, ”miltä Flow’ssa pitäisi näyttää”. Paras festarityyli on hänen mukaansa kuitenkin oma tyyli.

”Jokaisella on oma univormunsa. Toivoisin, että ihmiset pukeutuisivat ylpeästi omaan tyyliinsä myös festareilla.”

Stadin skenet kartalla

Helsingin katutyyli on kirjava. Asiantuntijoiden mukaan tyylit kiinnittyvät nykyisin entistä enemmän eri paikkoihin ja tilanteisiin, joten keräsimme Helsingin kaduilta kuusi tyyliä ja asetimme ne kartalle.

Paikkatiedot on kerätty sisäpiiriläheistä, ja kartasta voi olla apua esimerkiksi, mikäli saavut Flow’hun Kehä III:n ulkopuolelta tai olet vaikka muuttamassa kaupunkiin opiskelemaan. Tunnista itsesi ja katso, missä kaltaisesi hengaavat.


Juttua varten on haastateltu lisäksi Helsingin kaupungin kulttuurijohtajaa Stuba Nikulaa sekä Helsingin kaupunginmuseon museojohtajaa Tiina Merisaloa. Juttua päivitetty 12.55: Lisätty kuvat eri ryhmistä.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Netflixin uutuussarja sijoittuu fantasiamaailmaan, jossa oudot nukkehahmot käyvät eeppiseen taistoon – ja sen traileri on parasta netissä nyt

 2. 2

  Voiko jo valmiiksi niin absurdi asia kuin Trumpin aikomus ostaa Grönlanti muuttua meemeiksi? Tietysti voi, ja yhden niistä jakoi presidentti itse

 3. 3

  Mikä on parempi kuin vauvanorsu? Vastaus: yksitoista vauvanorsua!

  Tilaajille
 4. 4

  Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

 5. 5

  He-Man tulee taas, kun Masters of the Universesta tehdään anime-sarja Netflixille

 6. 6

  George R. R. Martin helpottui Game of Thronesin päättymisestä ja ihmettelee, ettei kukaan miljoonista kirjat lukeneista spoilannut ehkä tärkeintä jaksoa

 7. 7

  Näin Nightwish tyrmättiin aikanaan demoarviossa: ”Radion soittolistoille tällä ei ole mitään mahdollisuuksia”

  Tilaajille
 1. 1

  George R. R. Martin helpottui Game of Thronesin päättymisestä ja ihmettelee, ettei kukaan miljoonista kirjat lukeneista spoilannut ehkä tärkeintä jaksoa

 2. 2

  Netflixin uutuussarja sijoittuu fantasiamaailmaan, jossa oudot nukkehahmot käyvät eeppiseen taistoon – ja sen traileri on parasta netissä nyt

 3. 3

  Voiko jo valmiiksi niin absurdi asia kuin Trumpin aikomus ostaa Grönlanti muuttua meemeiksi? Tietysti voi, ja yhden niistä jakoi presidentti itse

 4. 4

  Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

  Tilaajille
 5. 5

  Yksi maailman tunnetuimmista meemeistä käännettiin yön aikana savoksi, ja tämä Harrin ja Hagrittin veleho-dialogi on parasta internetissä tänään

 6. 6

  He-Man tulee taas, kun Masters of the Universesta tehdään anime-sarja Netflixille

 7. 7

  Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

 8. 8

  Tubettaja Mandimai kertoo faneilleen aivan kaiken ja nyt hän selittää, miksi jopa ero poikaystävästä piti käsitellä satojentuhansien katsojien nähden

 9. 9

  Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

 10. 10

  Brittiteinin väitetään somettaneen puheen tunnistavalla jääkaapilla, kun äiti oli takavarikoinut kaikki muut laitteet – internet rakastaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

 2. 2

  Yksi maailman tunnetuimmista meemeistä käännettiin yön aikana savoksi, ja tämä Harrin ja Hagrittin veleho-dialogi on parasta internetissä tänään

 3. 3

  Brittiteinin väitetään somettaneen puheen tunnistavalla jääkaapilla, kun äiti oli takavarikoinut kaikki muut laitteet – internet rakastaa

 4. 4

  Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

  Tilaajille
 5. 5

  Seksuaalirikolliset alkavat translain myötä vaihtaa sukupuoltaan päästäkseen pukuhuoneisiin, kirjoitti professori – kuva hänelle ilkkumisesta lähti viraaliksi

 6. 6

  Flow’ssa tuntui leijuvan poikkeuksellisen voimakas pilven haju – kysyimme poliisilta, jonka mukaan käryjä tuli niin paljon kuin pystytään valvomaan

 7. 7

  Tubettaja Mandimai kertoo faneilleen aivan kaiken ja nyt hän selittää, miksi jopa ero poikaystävästä piti käsitellä satojentuhansien katsojien nähden

 8. 8

  Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

 9. 9

  George R. R. Martin helpottui Game of Thronesin päättymisestä ja ihmettelee, ettei kukaan miljoonista kirjat lukeneista spoilannut ehkä tärkeintä jaksoa

 10. 10

  Kaikki nuoret tuntuvat yhtäkkiä innostuneen astrologiasta, ja siihen on syynsä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

 2. 2

  Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

 3. 3

  Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

 4. 4

  Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

 5. 5

  Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

 6. 6

  Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

  Tilaajille
 7. 7

  HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

 8. 8

  Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

 9. 9

  Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

 10. 10

  Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

  Tilaajille
 2. 2

  Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

 3. 3

  Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

 4. 4

  Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

 5. 5

  Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

 6. 6

  Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

  Tilaajille
 7. 7

  Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

 8. 8

  Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

 9. 9

  ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

 10. 10

  Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

  Tilaajille
 2. 2

  Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

  Tilaajille
 3. 3

  Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

 4. 4

  Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

 5. 5

  Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

  Tilaajille
 6. 6

  Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

  Tilaajille
 7. 7

  Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

  Tilaajille
 8. 8

  Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

 9. 9

  Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

  Tilaajille
 10. 10

  Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

 11. Näytä lisää