Kaikki nuoret tuntuvat yhtäkkiä innostuneen astrologiasta, ja siihen on syynsä

Millenniaalien astrologiakiinnostukselle on etsitty selitystä esimerkiksi stressistä ja epävarmoista yhteiskunnallisista oloista. Tutkija ei usko taikauskoisuuden silti lisääntyneen, vaikka meemit olisivat kuinka suosittuja.

Muistat todennäköisesti heinäkuun toisella viikolla leimahtaneen keskustelun korkeakouluopiskelijoiden mielenterveysongelmista. Kaikki alkoi Annamari Sipilän kolumnista, jossa hän muun muassa nimitti opiskelijoita ironisesti ”raukkaparoiksi”. Kolumni antoi ymmärtää, ettei opiskelijoiden jaksaminen yksinkertaisesti voi olla koetuksella, lomattomuudesta huolimatta.

Ihmiset raivostuivat. Kiehuivat. Voivat pahoin.

Samaan aikaan toisaalla, itse asiassa kaukana toisaalla eli avaruuden loputtomassa pimeydessä, Merkurius oli alkanut hitaasti perääntyä ja sotkea sosiaalista elämäämme.

Kolumnistin ja opiskelijoiden riitelyssä saattoikin siis olla kysymys vain planeettojen liikkeiden aiheuttamista kommunikaatiovaikeuksista ja silkasta väärinkäsityksestä.

Siis saattoi olla.

Tässä kolumnissa puhutaan todellakin astrologiasta, joka on epätieteellistä hölynpölyä, mutta josta on somen ja uusien appien myötä tullut millenniaalien elämässä uusi vaikuttava tekijä.

Omaan elämääni ne luikertelivat pikkuhiljaa. Jokaisena aamuna puhelimeni värähtää ja näytölle pomppaa ohje tulevasta päivästä selviytymiseen.

Maanantaina: ”kyynisyydestä ei ole tänään apua”, tiistaina: ”elämä on jatkuva irtipäästämisen prosessi”. Instagramissani vilisee meemejä, joissa vitsaillaan esimerkiksi sillä, millaista jousimiehen kanssa on matkustaa. Vähintään kerran viikossa syvennyn ystäväni kanssa pohtimaan, mikä satunnaisen tinderdeitin horoskooppimerkki mahtaa olla.

Yhteiskuntatieteellisen vertailuohjelman ISSP:n (International Social Survey Programme) tekemän kyselyn mukaan suomalaisen millenniaalisen tai y-sukupolven suhtautuminen uskontoon on voimakkaassa muutoksessa. Vuonna 2018 tehdyn kyselytutkimuksen tuloksista selviää, että uskosta luopuneiden joukon ohella kasvussa on ihmisryhmä, joka määrittelee itsensä uskonnollisen sijaan hengelliseksi.

Helsingin Sanomat kirjoitti keväällä, että myös yli neljännes yhdysvaltalaisista määrittelee itsensä nykyään hengelliseksi, muttei uskonnolliseksi. Jutussa kerrottiin tutkimuksesta, jonka mukaan millenniaalit tai y-sukupolvi määrittelevät hengellisyyden muita useammin ”holistiseksi yhteydeksi”. Tällä tarkoitetaan jonkinlaista kokonaisvaltaista yhteyttä luonnon, toisten ihmisten ja itsen välillä.

 

Mielestäni kiinnostuksen astrologiaan voisi selittää uutena oman navan kaivamisen muotona.

Vielä yläasteella koin olevani elämää suorittava urheilijanuori. Joogankin aloitin ihan vain fyysisenä harrasteena, pakoillen lajin tietoisuustaitoja harjoittavaa filosofiaa. Ajattelin lähinnä, että siinä yhdistyy hyvässä suhteessa liikkuvuutta ja lihastyötä.

Pikkuhiljaa aloin kuitenkin kuuntelemaan: ensin hengitystäni, ja lopulta sanoja, joita joogaohjaaja lateli pehmeällä äänellä, kuun kierrosta tai lantion alueen jumien yhteydestä patouneisiin pelon, surun ja syyllisyyden tunteisiin.

Urheilijanuoruudesta on kulunut nyt kymmenen vuotta. Ja niin vain istuin ystäväni läksiäisissä pehmeällä sängyllä hämärässä töölöläisyksiössä ja puristin nyrkissäni voimakiveä. Huoneen nurkassa tuprusi palo santo -suitsuke suolakiven päällä ja keskustelimme siitä, miten kuumerkkini (kalat) selittää taipuvuuttani melankoliaan, siis jousimiehen pikanttisuudesta huolimatta.

Tässä tapauksessa porttiteoria siis ainakin omalla kohdallani toimi.

Millenniaalien astrologiapakkomielteelle on etsitty selitystä epävarmoista tulevaisuudennäkymistä ja yleisestä stressistä. Myös länsimaissa tapahtuvan maallistumisen on ajateltu tekevän tilaa astrologialle ja muille vaihtoehtoisille uskomuksille.

Mielestäni kiinnostuksen voisi selittää uutena oman navan kaivamisen muotona. Mieltymys perustuu tuttuuteen. On mukava tunnistaa itsensä esimerkiksi meemistä, jonka mukaan jousimies (kirjoittaja) leikkaa hiuksensa päästääkseen irti menneisyyteen liittyvästä negatiivisesta energiasta.

Helsingin yliopiston psykologian tutkija Marjaana Lindemanin mukaan ilmiölle on turha yrittää etsiä vastausta yhteiskunnallisista muutoksista. Itseasiassa hän ei usko, että kiinnostus astrologiaa kohtaa olisi ylipäätään lisääntynyt viime vuosien aikana.

Tällaisia ilmiöitä ei tilastoida, joten suosion muutoksista ei voi sanoa mitään pitävää. Se, että nuoriso lärää aiheesta meemejä ei vielä tarkoita että suomalaisten usko astrologiaan olisi voimistunut.

Tai ainakin Lindeman erottaisi todellisen uskon viihteestä. Suurimmalle osalle länsimaalaisista ihmisistä astrologia on nimittäin vain ajanvietettä.

Tosissaan horoskooppeihin uskovalla on Lindemanin mukaan mennyt merkit sekaisin. Hän selventää, että maailmassa on todellisuuten perustuvia, konkreettisia merkkejä, kuten savu, joka on merkki tulesta. Näiden lisäksi on merkkejä, joiden sisältö perustuu ainoastaan ihmisten välisiin sopimuksiin. Esimerkiksi kieli on tällainen symbolijärjestelmä.

Astrologiset merkit ovat symboleja. Niiden sisältö on ihmisten keksimää. Silti niitä tulkitaan ikään kuin ne olisivat konkreetteja merkkejä tulevasta.

Niin, enhän itsekään oikeasti niihin usko.

En kuitenkaan voi kieltää, että tulen parhaiten toimeen vesimiesten kanssa, heinäkuun alussa en siitä merkuriuksen pernääntymisestä johtuen osannut kommunikoida ymmärrettävästi (yritin selittää turistille missä sunnassa on Aleksanterinkatu) ja kuultuani uuden ystäväni olevan niin ikään jousimies, aloin heti epäillä mahdollisuuksiamme tasapainoisen suhteen rakentamiseen.

Toissapäivänä suosikkiastrologiasovellus Co-star kertoi, että tänään on ajattelussa voimaa ja juttu luistaa, ja niin se tuntui luistavankin!

En siis usko, että ennustukset pitävät paikkansa. Silti Niiden lukeminen ohjaa toimintaani tasolla, joka ei tunnu olevan täysin hallittavissani.

Co-starin perustanut Banu Guler on skorpioni, joka työskenteli ennen muotialalla. Hän sanoo perustaneensa horoskooppisovelluksen vastapainoksi sille, että Trump valittiin Yhdysvaltojen presidentiksi. Ahdistavina aikoina tarvittiin jotain ihanaa. Astrologia tarjosi juuri sopivasti eskapismia. Tunne oli selvästi jaettu, sillä sovellukselle on alle kahdessa vuodessa kertynyt yli kolme miljoonaa käyttäjää.

Helsingin Sanomien haastattelussa Guler yhdistää horoskoopit kahvipavuista ennustamiseen. Turkissa ystävä levittää pavut pöydälle, kun toisella on paha mieli.

Millenniaalien nykyinen astrologia-trendi seuraa paria vuotta vanhempaa surullisuus-trendiä. Sad girl -estetiikkaan kuului yleinen ahdistuneisuus ja Tumblr-blogipalveluun ladatut kuvat haaleista mustelmista sekä #prettywhenyoucry. Kaiken tunnusmusiikkina soi kohtalokkaasti henkivä Lana Del Rey. Feministi ja taiteilija Aundrey Wollen mukaa tyttöjen surussa oli kyse aktivismista ja poliittisesta protestista. Liikehdintä sai toki ajan myötä myös kritiikkiä sen leimallisuudesta valkoisuudesta. Joissain piireissä sitä pidettiin jopa syrjivänä.

Nyt olemme siis päässeet yli mielenterveysongelmia glorifioivasta aktivismista ja siirtyneet pimeistä sad girl -kammioistamme todellisuuteen. Todellisuus on paljastunut kuitenkin niin kummalliseksi, että tapahtumien selittäminen tähtien asennolla on vähintäänkin ymmärrettävää.

Astrologiainnostusta voisi pitää jonkinlaisena positiivisena kehityksenä. Ilmiölle ei ole mitään järkevää selitystä, eikä se sellaista kaipaakaan.

Ennustaminen kielii kuitenkin siitä, että sukupolveni uskoo synkistä uutisista huolimatta edes jonkinlaisiin tulevaisuuden näkymiin. Antakaa meidän siis olla rauhassa vähän sekaisin.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  George R. R. Martin helpottui Game of Thronesin päättymisestä ja ihmettelee, ettei kukaan miljoonista kirjat lukeneista spoilannut ehkä tärkeintä jaksoa

 2. 2

  Voiko jo valmiiksi niin absurdi asia kuin Trumpin aikomus ostaa Grönlanti muuttua meemeiksi? Tietysti voi, ja yhden niistä jakoi presidentti itse

 3. 3

  Netflixin uutuussarja sijoittuu fantasiamaailmaan, jossa oudot nukkehahmot käyvät eeppiseen taistoon – ja sen traileri on parasta netissä nyt

 4. 4

  Säveltäjä Carla Bley tulee lokakuussa Suomeen ja tässä on mies keikan takana

 5. 5

  He-Man tulee taas, kun Masters of the Universesta tehdään anime-sarja Netflixille

 6. 6

  Arkistoherkku Ylellä: 9-vuotias Li Andersson sanoo suorat sanat isästään

  Tilaajille
 7. 7

  Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

 8. 8

  Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

  Tilaajille
 9. 9

  Harley Quinnin tarina: tällainen on Jokerin ex-tyttöystävä ja hullu rikollinen, joka riehuu nyt ensi kertaa leffassa

 10. 10

  Teinitytön anoreksiasta kertovaa Netflix-leffaa on syytetty maailmalla vakavan sairauden romantisoinnista – tästä on kyse

 1. 1

  George R. R. Martin helpottui Game of Thronesin päättymisestä ja ihmettelee, ettei kukaan miljoonista kirjat lukeneista spoilannut ehkä tärkeintä jaksoa

 2. 2

  Netflixin uutuussarja sijoittuu fantasiamaailmaan, jossa oudot nukkehahmot käyvät eeppiseen taistoon – ja sen traileri on parasta netissä nyt

 3. 3

  Voiko jo valmiiksi niin absurdi asia kuin Trumpin aikomus ostaa Grönlanti muuttua meemeiksi? Tietysti voi, ja yhden niistä jakoi presidentti itse

 4. 4

  Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

  Tilaajille
 5. 5

  Yksi maailman tunnetuimmista meemeistä käännettiin yön aikana savoksi, ja tämä Harrin ja Hagrittin veleho-dialogi on parasta internetissä tänään

 6. 6

  He-Man tulee taas, kun Masters of the Universesta tehdään anime-sarja Netflixille

 7. 7

  Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

 8. 8

  Tubettaja Mandimai kertoo faneilleen aivan kaiken ja nyt hän selittää, miksi jopa ero poikaystävästä piti käsitellä satojentuhansien katsojien nähden

 9. 9

  Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

 10. 10

  Brittiteinin väitetään somettaneen puheen tunnistavalla jääkaapilla, kun äiti oli takavarikoinut kaikki muut laitteet – internet rakastaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

 2. 2

  Yksi maailman tunnetuimmista meemeistä käännettiin yön aikana savoksi, ja tämä Harrin ja Hagrittin veleho-dialogi on parasta internetissä tänään

 3. 3

  Brittiteinin väitetään somettaneen puheen tunnistavalla jääkaapilla, kun äiti oli takavarikoinut kaikki muut laitteet – internet rakastaa

 4. 4

  Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

  Tilaajille
 5. 5

  Seksuaalirikolliset alkavat translain myötä vaihtaa sukupuoltaan päästäkseen pukuhuoneisiin, kirjoitti professori – kuva hänelle ilkkumisesta lähti viraaliksi

 6. 6

  Flow’ssa tuntui leijuvan poikkeuksellisen voimakas pilven haju – kysyimme poliisilta, jonka mukaan käryjä tuli niin paljon kuin pystytään valvomaan

 7. 7

  Tubettaja Mandimai kertoo faneilleen aivan kaiken ja nyt hän selittää, miksi jopa ero poikaystävästä piti käsitellä satojentuhansien katsojien nähden

 8. 8

  Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

 9. 9

  George R. R. Martin helpottui Game of Thronesin päättymisestä ja ihmettelee, ettei kukaan miljoonista kirjat lukeneista spoilannut ehkä tärkeintä jaksoa

 10. 10

  Kaikki nuoret tuntuvat yhtäkkiä innostuneen astrologiasta, ja siihen on syynsä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

 2. 2

  Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

 3. 3

  Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

 4. 4

  Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

 5. 5

  Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

 6. 6

  Suomalaiset lasten­psykiatrit eivät usko geenien yli­valtaan: ”Ei ole todellakaan ihan sama, miten lastaan kasvattaa”

 7. 7

  Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

  Tilaajille
 8. 8

  Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

 9. 9

  HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

 10. 10

  Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

  Tilaajille
 2. 2

  Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

 3. 3

  Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

 4. 4

  Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

 5. 5

  Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

 6. 6

  Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

  Tilaajille
 7. 7

  Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

 8. 8

  Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

 9. 9

  ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

 10. 10

  Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

  Tilaajille
 2. 2

  Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

  Tilaajille
 3. 3

  Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

 4. 4

  Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

 5. 5

  Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

  Tilaajille
 6. 6

  Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

  Tilaajille
 7. 7

  Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

  Tilaajille
 8. 8

  Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

 9. 9

  Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

  Tilaajille
 10. 10

  Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

 11. Näytä lisää