Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

Internetaikana trofeemetsästys on tullut suurelle yleisölle tutuksi kuvista, joissa metsästäjät poseeraavat ampumansa eläimen ruhon vierellä.

Villieläinten trofeemetsästys eli hupi- tai elämysmetsästys kuumentaa jälleen tunteita.

Viime viikolla internetissä levisi video, jossa joukko kiväärein aseistautuneita miehiä onnittelee toisiaan urosleijonan kaadosta.

Huonolaatuinen pätkä on dramaattinen: juokseva leijona näyttää hyökkäävän kohti yhtä metsästäjistä ja kaatuu vasta aivan viime hetkellä juuri kun se on tavoittamassa maahan rojahtavan pyssymiehen.

Lysähtävä eläin nostattaa ilmaan tomupilven.
Ihmiset tyrmistyivät: siinä valkoiset metsästäjät ampuvat uhanalaisen eläimen huvin ja urheilun vuoksi.

Videon kuvausajankohdasta tai -paikasta ei ole tietoa. Trofeemetsästystä ja salametsästystä näyttävillä videoilla on tapana kiertää netissä vuosia ja pistäytyä julkisuudessa silloin tällöin.

Yllä oleva pätkä levisi nopeasti, kun skottilainen James Melville jakoi sen 130 000 seuraajalleen.

”Jakakaa, jos ajattelette, että trofeemetsästyksen pitäisi olla kiellettyä maailmanlaajuisesti”, Melville kirjoitti.

Julkaisua jaettiin peräti 80 000 kertaa, ja videota on katsottu pelkästään Twitterissä 5,4 miljoonaa kertaa.

Yleisössä oli myös Pertti Salolainen, moninkertainen kokoomuslainen kansanedustaja, ministeri ja diplomaatti, joka vaikutti erityisen vihaiselta.

”Typerää ja pelkurimaista”, eduskunnan keväällä jättänyt Salolainen kirjoitti ja jatkoi:

”Oksennan!”Salolainen jakoi myös muitakin Melvillen julkaisemia pätkiä villieläinten kaltoinkohtelusta: sarvensa menettäneen sarvikuonon kärsimyksestä ja lemmikiksi vangitun leijonan kiusaamisesta.

Viime tiistaina trofeemetsästys sai jälleen kuulla kunniansa, kun Salolainen näki kuvakollaasin tapettujen villieläinten vieressä poseeraavista virnuilijoista:

”Oksennan. Te tyhmät!”
Luonnonsuojeluasiat ovat lähellä Salolaisen sydäntä.

Hän toimii vielä toistaiseksi vuonna 1979 perustamansa eduskunnan ympäristö- ja luontoryhmän puheenjohtajana ja vuonna 2011 hänet nimitettiin WWF Suomen kunniapuheenjohtajaksi.

Soitimme Salolaiselle kuullaksemme lisää.

Luimme twiittisi. Sanoit pitäväsi norsujen trofeemetsästystä typeränä ja pelkurimaisena. Haluaisitko kertoa enemmän ajatuksistasi?

Tenniskentältä saapunut Salolainen innostuu ja aloittaa pitkän ja tarmokkaan monologin:

”Ensinnäkin eihän kyse ole tietenkään vain norsujen ampumisesta vaan myös petoeläinten, kuten leijonien, leopardien ja jopa gepardien ampumisesta. Se on äärettömän vastenmielistä koko touhu, ja siihen liittyy paljon oheispiirteitä, jotka tekevät siitä vastenmielisemmän. On hämmästyttävää katsoa onnellisesti hymyileviä pyssymiehiä ja jopa pyssynaisia norsun tai leijonan edessä, se on äärimmäisen vastenmielistä.”

”Jotta suomalaiset ymmärtäisivät, että kuinka vastenmielistä tämä on, heidän pitäisi kuvitella tilanne Suomeen: useiden neliökilometrien alueita, joissa susia ja karhuja kasvatetaan häkissä, joista ne päästetään ulos metsästäjien ammuttaviksi.”

”[Afrikan maissa] on satoja tiloja, joissa pidetään petoeläimiä ja suurriistaa. Se on miljoonabisnes ja sitä perustellaan sillä, että se tarjoaa elinkeinon paikallisille, mutta todellisuudessa siitä hyötyvät vain suurtilalliset ja bisnesten omistajat. – – Siellä käy lähinnä amerikkalaisia ja eurooppalaisia suurliikemiehiä. Pitää sanoa, että mua oksettaa tämä.”

Vaikuttavaa. Vihaatko trofeemetsästystä tai trofeemetsästäjiä?

Salolainen naurahtaa ennen kuin vastaa:

”Vihaanko? Sanotaan näin, että halveksin. Pidän sitä epäurheilijamaisena. En kutsuisi heitä metsästäjiksi ensinkään.”

Kaikkein eniten Salolaista järkyttää sarvikuonojen tappaminen. Namibia on jopa myöntänyt vaarantuneen pensassarvikuonojen kaatolupia.

”Niitä on niin vähän jäljellä. Ne ovat erittäin haluttuja myös salametsästäjien toimesta. He haluavat niitä sarvia, jotta arabit saavat niistä tikarin kädensijoja.”

Trofeemetsästys on eri asia kuin salametsästys. Trofeemetsästys on laillista ja perustuu tyypillisesti valtioiden myymiin kaatolupiin. Kaatolupia voi saada esimerkiksi antiloopeille, puhveleille, kirahveille, strutseille ja leijonille.

Kysymys trofeemetsästyksen eduista ja haitoista on tulenarka. Eettisesti tuomittava trofeemetsästys ei välttämättä ole pelkästään haitallista.

Luonnonsuojelujärjestö WWF, Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto ja Uhanalaisten lajien järjestö jopa ajattelevat, että tietyin edellytyksin hupimetsästys voi jopa elvyttää eläinkantoja ja suojella luonnon monimuotoisuutta, kun äveriäiden metsästäjien rahoja kanavoituu suojelutyöhön ja ja metsästysmaita jää kääntämättä viljelysmaiksi.

Pelkästään Etelä-Afrikassa – joka on Namibian ja Zimbabwen ohella merkittävimpiä huvimetsästäjien kohdemaita – trofeemetsästyksen vuosiarvon on laskettu olevan vähintään satoja miljoonia ja epäsuorasti miljardeja euroja. Lisäksi hupimetsästyksen tuotoilla rahoitetaan luonnonpuistojen toimintaa esimerkiksi Tansaniassa.

Toisaalta keskeisimmissä trofeemetsästysmaissa ala tuottaa enintään joitakin prosentteja turismituloista. Se tarjoaa töitä tuhansille paikallisille, mutta joidenkin arvioiden mukaan tosiasiassa tuotot valuvat pitkälti muualle.

Trofeemetsästys sai osakseen väkevää julkista huomiota etenkin vuosina 2015 ja 2017.

Vuonna 2015 Zimbabwelainen Cecil-leijona nousi otsikoihin maailmalla, kun yhdysvaltalainen hammaslääkäri Walter Palmer metsästi sen huvin vuoksi. Väittely villieläinten huvimetsästyksestä ja sen kieltämisestä leimahti kuumemmaksi kuin vuosiin.

Vuonna 2017 äläkän aiheutti presidentti Donald Trumpin hallinnon suunnitelmat sallia metsästettyjen norsujen osien tuonti Yhdysvaltoihin. Tuonnin vapauttamista perusteltiin muun muassa suurriistan metsästäjien maksamien rahojen kanavoitumisella suojelutoimiin Afrikan maissa.

Afrikassa trofeemetsällä on käynyt myös suomalaisia.

”Yhteiskunnan ylempää osaa”, Salolainen tietää.

Tieto ei tosin ole uusi: Ilta-Sanomat kertoi viime vuonna, että esimerkiksi kenraali Gustav Hägglund ampui Zimbabwessa muun muassa leijonan parikymmentä vuotta sitten.

Salolainen kertoo, ettei hän ole tietenkään itse käynyt tällaisilla safareilla.

”Viime aikoina olen nähnyt taas Twitterissä näitä vastenmielisiä tapauksia ja kuvia, tätä ala-arvoista touhua. Siksi olen halunnut pistää tähän oman lusikkani [ja osoittaa], että en millään tavoin ihaile tällaista touhua.”

Pertti Salolaisen mukaan tavoitteena pitäisi olla trofeemetsästyksen lopettamaan kaikkialla maailmassa. Hänestä Suomi voisi edistää asiaa EU:n tai YK:n kautta.

”Se olisi jo iso asia, että kaikki lentoyhtiöt ja kuljetusyritykset, DHL:t ja muut, kieltäytyisivät kuljettamasta näitä trofeita.”

Finnair kielsi metsästettyjen norsujen, sarvikuonojen, leijonien ja tiikerien sekä niistä tehtyjen metsästysmuistojen kuljettamisen lennoillaan jo vuonna 2015.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  ”Kielletyt nautinnot” eivät enää ole mitään kiellettyjä, vaan ihan kaikkien lempipuuhaa – muutos näkyy jo Ruotsissa ja kohta meillä

 2. 2

  Seitsemän vuotta vanha Instagram-huijaus lähti jälleen liikenteeseen, ja useampi maailmanjulkkis haksahti saman tien

 3. 3

  Suomessa lakanakaupat aloittivat toisilleen kuittailun lehti­mainoksissaan, ja sana­sodaksi äitynyt jälki on upeaa

 4. 4

  Nämä kuvat on kielletty Venäjällä – Venäjä rakentelee Suomessa vierailevasta Putinista kuvaa machomiehenä, mutta pilkkaamisesta joutuu ongelmiin

 5. 5

  Nytin ravintolakriitikko testasi neljä helsinkiläistä ramen-paikkaa ja löysi joukosta voittajan – Tällaista ramenia Helsingissä saa

 6. 6

  Netflixin uutuus The Keepers on hätkähdyttävä rikosdokkarisarja, parempi kuin Making a Murderer

 7. 7

  Kaupoista saa nyt makaronilaatikko­tuotetta, johon on pakkauksen mukaan lisättävä vain – makaronilaatikkoa, soitimme tehtaalle

 8. 8

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 9. 9

  Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

 10. 10

  Jos mietit miten kosia, mille pyhittää museon tai mistä kirjoittaa kirjan, vastaus löytyy sipsipussista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Kielletyt nautinnot” eivät enää ole mitään kiellettyjä, vaan ihan kaikkien lempipuuhaa – muutos näkyy jo Ruotsissa ja kohta meillä

 2. 2

  Suomessa lakanakaupat aloittivat toisilleen kuittailun lehti­mainoksissaan, ja sana­sodaksi äitynyt jälki on upeaa

 3. 3

  Seitsemän vuotta vanha Instagram-huijaus lähti jälleen liikenteeseen, ja useampi maailmanjulkkis haksahti saman tien

 4. 4

  Nämä kuvat on kielletty Venäjällä – Venäjä rakentelee Suomessa vierailevasta Putinista kuvaa machomiehenä, mutta pilkkaamisesta joutuu ongelmiin

 5. 5

  Voiko jo valmiiksi niin absurdi asia kuin Trumpin aikomus ostaa Grönlanti muuttua meemeiksi? Tietysti voi, ja yhden niistä jakoi presidentti itse

 6. 6

  George R. R. Martin helpottui Game of Thronesin päättymisestä ja ihmettelee, ettei kukaan miljoonista kirjat lukeneista spoilannut ehkä tärkeintä jaksoa

 7. 7

  Netflixin uutuussarja sijoittuu fantasiamaailmaan, jossa oudot nukkehahmot käyvät eeppiseen taistoon – ja sen traileri on parasta netissä nyt

 8. 8

  Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

  Tilaajille
 9. 9

  Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

 10. 10

  Yksi maailman tunnetuimmista meemeistä käännettiin yön aikana savoksi, ja tämä Harrin ja Hagrittin veleho-dialogi on parasta internetissä tänään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

 2. 2

  Yksi maailman tunnetuimmista meemeistä käännettiin yön aikana savoksi, ja tämä Harrin ja Hagrittin veleho-dialogi on parasta internetissä tänään

 3. 3

  ”Kielletyt nautinnot” eivät enää ole mitään kiellettyjä, vaan ihan kaikkien lempipuuhaa – muutos näkyy jo Ruotsissa ja kohta meillä

 4. 4

  Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

  Tilaajille
 5. 5

  Suomessa lakanakaupat aloittivat toisilleen kuittailun lehti­mainoksissaan, ja sana­sodaksi äitynyt jälki on upeaa

 6. 6

  Tubettaja Mandimai kertoo faneilleen aivan kaiken ja nyt hän selittää, miksi jopa ero poikaystävästä piti käsitellä satojentuhansien katsojien nähden

 7. 7

  George R. R. Martin helpottui Game of Thronesin päättymisestä ja ihmettelee, ettei kukaan miljoonista kirjat lukeneista spoilannut ehkä tärkeintä jaksoa

 8. 8

  Nämä kuvat on kielletty Venäjällä – Venäjä rakentelee Suomessa vierailevasta Putinista kuvaa machomiehenä, mutta pilkkaamisesta joutuu ongelmiin

 9. 9

  Brittiteinin väitetään somettaneen puheen tunnistavalla jääkaapilla, kun äiti oli takavarikoinut kaikki muut laitteet – internet rakastaa

 10. 10

  Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Heidi Myllylä on tehnyt töitä melkein yötä päivää, mutta joutui raha­pulassa muuttamaan takaisin vanhempiensa luokse

 2. 2

  ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

 3. 3

  McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

  Tilaajille
 4. 4

  ”Kielletyt nautinnot” eivät enää ole mitään kiellettyjä, vaan ihan kaikkien lempipuuhaa – muutos näkyy jo Ruotsissa ja kohta meillä

 5. 5

  HS-analyysi: Miksi Trump haluaa ostaa Grönlannin? Maailman suurimman saaren merkitys kirkastuu, kun sitä tarkastelee oikeasta perspektiivistä

 6. 6

  Maailmalla kirurgit käyttävät yhä ”absoluuttisesta pahasta syntynyttä” natsien anatomiakirjaa – Loisteliaan upeita kuvia, kommentoi suomalaisprofessori

  Tilaajille
 7. 7

  50 vuotta vanha pulloposti Neuvostoliitosta huuhtoutui Alaskan rannikolle

 8. 8

  Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

 9. 9

  Tutkimus: Lapset tuottavat onnea, mutta vasta kun he poistuvat kotoa omilleen

 10. 10

  Poliisi lyttäsi Block­festin huume­myönteiseksi festivaaliksi, Tampere ottaa kritiikin vakavasti ja jatkossa festivaali saattaa jopa kadota keskustasta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

  Tilaajille
 2. 2

  ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

 3. 3

  Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

 4. 4

  Maailmalla kirurgit käyttävät yhä ”absoluuttisesta pahasta syntynyttä” natsien anatomiakirjaa – Loisteliaan upeita kuvia, kommentoi suomalaisprofessori

  Tilaajille
 5. 5

  Antti Hakkalan vaimo kuoli kaikkien edessä, ja nyt Hakkala kertoo, miten julkisuus antoi lohtua heille molemmille

  Tilaajille
 6. 6

  Tutkimusryhmä sukelsi Titanicin hylylle ensi kertaa lähes 15 vuoteen ja järkyttyi sen kunnosta

 7. 7

  ”Kielletyt nautinnot” eivät enää ole mitään kiellettyjä, vaan ihan kaikkien lempipuuhaa – muutos näkyy jo Ruotsissa ja kohta meillä

 8. 8

  Heidi Myllylä on tehnyt töitä melkein yötä päivää, mutta joutui raha­pulassa muuttamaan takaisin vanhempiensa luokse

 9. 9

  Moni rakastettu eines sisältää kuluttajan tietämättä paljon broileria – HS löysi 15 tuotetta, joiden nimet johtavat harhaan

  Tilaajille
 10. 10

  Suomessa lakanakaupat aloittivat toisilleen kuittailun lehti­mainoksissaan, ja sana­sodaksi äitynyt jälki on upeaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

  Tilaajille
 2. 2

  ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

 3. 3

  HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

  Tilaajille
 4. 4

  Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

 5. 5

  Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

  Tilaajille
 6. 6

  Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

  Tilaajille
 7. 7

  Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

 8. 8

  Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

  Tilaajille
 9. 9

  Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

  Tilaajille
 10. 10

  Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

 11. Näytä lisää