Tubettaja Mandimai kertoo faneilleen aivan kaiken ja nyt hän selittää, miksi jopa ero poikaystävästä piti käsitellä satojentuhansien katsojien nähden

Tubeconissa vieraillut Edina Sundberg kertoo elämästään Youtubessa, jossa hänellä on 137 000 seuraajaa.

Paneeli on päättynyt, mutta emme meinaa päästä takahuoneeseen haastattelemaan.

Edina Sundbergin, 19, ympärille on kokoontunut häröpallollinen alakouluikäisiä ottamaan selfieita ja pyytämään nimmareita. Lopulta järjestyksenvalvoja ja avustaja auttavat meitä suunnistamaan kohti Messukeskuksen parvea. Lyhyellä kävelymatkallakin fanit lähtevät kahdesti seuraamaan, kun he äkkäävät suosikkinsa.

”Hei, toi on Mandi!”

”Moikka Mandi! Saako halata?”

Sundberg harmittelee, ettei hän ehdi jäädä jutustelemaan kaikkien fanien kanssa.


Perjantaina ja lauantaina järjestetyssä Tubeconissa Sundberg eli Youtube-nimeltään Mandimai on julkkis isolla jiillä. Tai kuten hän esittelee itsensä Youtube-profiilissaan: ”18v ärrävikainen tyttö Tampereelta.”

Hänellä on vaikeuksia pitää itseään julkkiksena.

”Pidän itseäni normaalina tyttönä, joka ei jaksa tiskata ja käy ilmaisutaidon lukiota”, hän sanoo.

”Se [tunnettuus] tuntuu tosi oudolta. Mulle tilaajamäärä on vain luku. Mutta Tubecon on siitä siisti paikka, että täällä ne numerot saa kasvot, tiäkkö? Olen kyllä ylpeä tästä, ja kuten sanoin paneelissa, niin ei kaikista kuitenkaan olisi tähän. Että laittaa oman pärstänsä tällä tavalla esille.”

Äsken Sundberg keskusteli paneelilavalla Pinkku Pinskun eli Pinja Sanaksenahon, Joona Hellmanin ja Äidin Puheenvuoron Inari Fernándezin kanssa siitä, onko tubettaminen oikeaa työtä.

Sundbergin vastaus kuului, että kyllä on.

”Me ollaan töissä tai esillä koko ajan – aina kun menee keskustaan, joku tunnistaa.”

”Siinäkin on stressiä, että video tulee ajallaan, tulee näyttökertoja ja yhteistyökumppani on tyytyväinen.”


Lapsena Sundberg halusi julkkikseksi – tai kuten hän muotoilee; ihmiseksi, joka tunnistettaisiin ja jolta pyydettäisiin nimmareita.

”Olen aina tykännyt olla esillä ja tykkään julkisuudesta. Mutta fakta on se, että ei se ole niin kivaa, kun sen saavuttaa. Olisi hienoa jos olisi nappi, että voi painaa itsensä niin, että milloin on julkisuudessa ja milloin ei.”

”Kerran mulla oli 39 astetta kuumetta enkä ollut neljään päivään käynyt suihkussa. Menin kauppaan oksennuksenvihreissä kollareissa ja tennareissa ja toivoin, ettei kukaan tunnistaisi, mutta silti mua tultiin pyytämään yhteiskuvaan.”

Tapaus huvittaa Sundbergiä, joka naurahtelee iloisesti kerratessaan tapahtumia.

Tunnettuudella on kuitenkin myös oikeasti ikäviä seurauksia. Ihmisillä on nimittäin taipumus esimerkiksi salakuvata. Kaupassa, kadulla – ja jopa vessassa.

”Mulle on käynyt niin, että porukka ottaa oven alta salakuvia Finnkinon ja kauppakeskuksen vessassa. Olen huomannut, kuinka yhtäkkiä sieltä alta tulee kamera”, Sundberg sanoo ja imitoi käsillään, kuinka puhelimella kurkataan vessakoppiin.

Ensimmäinen salakuvaustapaus tapahtui Sundbergin mukaan noin puolitoista vuotta sitten. Niihin aikoihin hänen tilaajamääränsä Youtubessa alkoi lähennellä sataatuhatta, jolloin ihmisten kiinnostus alkoi näkyä myös kadulla.

”Ja kotiovellekin on tullut”, Sundberg jatkaa ja kertoo, kuinka uteliaiden hätyyttelyssä pitää käyttää äärimmäistä hienovaraisuutta.

”En halua huutaa postiluukusta, että ’mene vittuun siitä’. Jos menisin rageemaan jollekin, niin se voisi kääntää tarinan mua vastaan ja kirjoittaa jonnekin palstalle, että ’minä ihan hyvyyttäni menin Mandimain ovelle ja se vain huusi’. Se kääntyisi huonoksi mun kannalta.”

Sundberg puhuu iloisesti ja innokkaasti, vaikka kireä aikataulu sallii hänelle vain lyhyitä hengähdyshetkiä Tubecon-päivän aikana.


Muutama vuosi sitten hän ei olisi voinut uneksiakaan, että tällainen päivä tulisi.

Haapajärveltä lähtöisin oleva Sundberg perusti Youtube-tilinsä 15-vuotiaana elokuussa 2015. Tarkoituksena oli alkaa tehdä esimerkiksi haastevideoita ja päiväkirjamaisia my day -videoita.

Nyt hänellä on 137 000 seuraajaa, ja videot keräävät säännöllisesti noin satatuhatta ja parhaimmillaan yli puoli miljoonaa katselua. Yhteensä Mandimain videoilla on ollut 30 miljoonaa katselukertaa. Luvut ovat suomenkieliselle kanaville hyviä. Ennätysvideota, jossa Sundberg kaatui vanhojentansseissa, on katsottu peräti 660 000 kertaa.

Ylipäänsä Suomessa suosittuja tubettajia on hämmentävän paljon siihen verrattuna, miten vähän suomea puhuvia ihmisiä on, kertoi Suomen Tubettajat -yhdistyksen puheenjohtaja Jussi Koski HS:lle aiemmin tällä viikolla.

Lue lisää: Pinkku Pinsku, Herba ja muut tubettajat kertovat, mitä Youtubessa ei kannata tehdä – ja miten tullaan suosituksi

Sundberg on tullut tunnetuksi erityisesti siitä, että hän on avoimesti kertonut syömishäiriöstään ja siitä parantumisesta. Tyypillisesti videot ovat kuitenkin varsin kepeitä, ja aihekirjosta löytyvät esimerkiksi lomareissut, pilapuhelut ja ”tissiruno 2 minuutissa”.

”Rankoissa aiheissa mulla on motiivina, että voin kertoo tarinani ja auttaa muita. Mulla oli anoreksia, ja sitä videota ovat katsoneet sadattuhannet ihmiset.”

Sundberg käsittelee videoissaan paljon omaa elämäänsä: perhe- ja kaverisuhteitaan, parisuhdettaan. Toisinaan se tekee elämästä hieman kummallista.

”Meidän parisuhdetta on seurannut ja kannustanut meidän molempien sukulaisten ja perheiden lisäksi myös yli satatuhatta ihmistä, ja se on tehnyt tästä asiasta vähän vaikeampaa”, Sundberg kertoo videolla, jossa hän kertoo eronneensa pitkäaikaisesta poikaystävästään.

Millaista on käsitellä yksityisiäkin asioita julkisesti?

”Onhan se aika raskasta, koska erokin on kahden ihmisen välinen asia. Mutta mun ja eksän kanssa ohella asia kiinnostaa myös sataatuhatta muuta ihmistä. Kerron asioistani Youtubessa, joten tällaiset asiat kyllä huomataan. Mulla tulee velvollisuudentunne, että pitää olla aito ja kertoa asioista.”

”Se oli kyllä ihan hirveätä. Eksällekin ruvettiin lähettelemään viestejä, että ’teidän pitää palata yhteen’.”

Sundberg sanoo pyytävänsä läheisiltään aina luvan ennen kuin käsittelee heihin liittyviä asioita. Sundbergille itselleen julkisen ja yksityisen raja on kuitenkin hämärä, sillä hänen somesuosionsa juuret ovat juuri siinä, että hän kertoo asioistaan ja elämästään.

Kylmästi voisi ajatella, että hän on persoonana tuote, jonka voi muuttaa myös rahaksi.


Täysin ammattilaiseksi Mandimai ei kuitenkaan ole ainakaan vielä ryhtynyt. Arkea rytmittää lukio, josta Sundberg valmistunee joulukuussa. Sen jälkeen yhteishakuihin on sen verran aikaa, että Sundberg laskeskelee voivansa käyttää täysillä Youtubeen ehkä puoli vuotta.

”Mutta jos tuntuu, että Youtube lähtee hyvin käyntiin, ei mulla ole kiire hakea mihinkään; voin pitää välivuoden.”

”Mutta en halua missään vaiheessa laittaa mitään tavoitteita esimerkiksi seuraajamäärille. Haluan, että saisin toteuttaa itseäni ja että saisin pidettyä nykyseuraajani seuraajina – tehdä sisältöä, joka heitä kiinnostaa. Ja olisi siistiä saada sellaisia yhteistyökumppaneita, joista voin kiikkustuolissa kertoa lapsenlapsille.”

Haastattelu keskeytyy, kun jostakin ilmestyy jälleen teinipoika ihastelemaan:

”Mandimai on Tubeconin kuningatar!”

Nouseeko somejulkisuus päähän?

”Mä en ainakaan koe niin. Varmaan on niitäkin ihmisiä, joista tulee pissapäitä heti kun saa tilaajia tai rahaa”, Sundberg vastaa.

”Koen, että olen tosi jalat maassa -ihminen. En vaikka ajattele täällä Tubeconissa, että ’en juttele tuolle, kun sillä on vaan 14 000 seuraajaa’ tai festareilla pyydä alennusta falafelleivästä tai päästä jonon ohi siksi, että olen somevaikuttaja.”

Sundberg myöntää, että tilaajien yhtäkkinen kato tuntuisi pahalta. Koska tubettaja tekee työtä persoonallaan, tunne epäonnistumisesta olisi erityisen ikävä.

Samalla Sundberg sanoo pystyvänsä ymmärtämään ihmisiä, jotka suosionsa kynnyksellä alkavat pöyhkeillä. Kukaan ei halua olla kusipää, mutta jos 16-vuotiaana saa satojatuhansia tilaajia eikä nousukas osaa ”handlata julkisuutta”, saattaa alkaa käyttäytyä huonosti.

”Siksi on tärkeää, että jos nuorena alkaa tehdä videoita, olisi läheisiä järkeviä aikuisia, joiden kanssa voi puhua asioista.”

Oikaisu 17.8. kello 21.20: Toisin kuin jutussa aiemmin virheellisesti kirjoitettiin, Sundberg on 19-vuotias eikä 18-vuotias.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Tällaisista asetelmista lähtee Game of Thronesin toinen jatkosarja – sijoittuu vain noin 160 vuotta ennen alkuperäistä

 2. 2

  Radioheadin Thom Yorke päätyi tietämättään seksioppaan kanteen Iranissa

  Tilaajille
 3. 3

  Billie Eilish, 17, joutui kohun keskipisteeksi viraaliksi menneen toppikuvan takia, kommentoi nyt ensimmäistä kertaa

 4. 4

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 5. 5

  Pikatestissä Olarin Panimon baari, jossa hanaoluet painottuvat trendituotteisiin

 6. 6

  Tämä suomalaisnainen animoi Radioheadin uutuusvideon, joka räjäytti eilen internetin – ja on aiemmin tehnyt Wallacea & Gromitia

 7. 7

  Legendaarinen brittibändi katosi viime yönä somesta, netti täyttyi villeistä salaliittoteorioista

 8. 8

  Eerikinkadun Corona-baarin ”maailmanlopun bileet” olivat 1990-luvun julkkisten paraati – toimittajamme seurasi viimeiset juhlat oven sulkemiseen kello 4.20 aamulla

 9. 9

  Kävin yksin kylpylässä ja opin paljon suomalaisista, kun keski-ikäiset pitelivät minua kädestä ja kertoivat poikansa olevan uudelleensyntynyt Elvis

 10. 10

  Donald Trump esiintyi ennennäkemättömässä hiustyylissä, joka oli normaaliudessaan hämmentävä

 1. 1

  Tällaisista asetelmista lähtee Game of Thronesin toinen jatkosarja – sijoittuu vain noin 160 vuotta ennen alkuperäistä

 2. 2

  Billie Eilish, 17, joutui kohun keskipisteeksi viraaliksi menneen toppikuvan takia, kommentoi nyt ensimmäistä kertaa

 3. 3

  Applen uusi puhelin laukaisi voimakkaan trypofobiareaktion – Varoitus, kuva fobian kohteesta voi ällöttää

 4. 4

  Suomalaiskarhu piileskeli puun takana – kisaa nyt maailman hauskimmasta luontokuvasta, tässä 20 hauskinta

 5. 5

  Lidl myy harvakseltaan ”nallesipsejä” ja ne saavat somen naisryhmät manian valtaan – testasimme, mikä sipsissä on niin erikoista

 6. 6

  ”Heti lähti menemään päin persettä” – Äitiyden ”luonnollisuuden” korostamista voi verrata toksiseen maskuliinisuuteen, sanovat Koko Hubara ja Astrid Swan

 7. 7

  Nuorten tyttöjen uusin somevillitys on VSCO girl – Vanhemmat voivat hengähtää helpotuksesta, sillä kyseessä on positiivinen trendi

 8. 8

  Lopetettu viiden tähden finedine-ravintola Finnjävel avaa uudistettuna Helsingin Taidehallissa

 9. 9

  Kävin yksin kylpylässä ja opin paljon suomalaisista, kun keski-ikäiset pitelivät minua kädestä ja kertoivat poikansa olevan uudelleensyntynyt Elvis

 10. 10

  Somessa leviää kuva, jossa Huuhkajien ottelun vip-aitioon kutsuttu presidentti Niinistö löytyykin fanikatsomosta – Soitimme

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Billie Eilish, 17, joutui kohun keskipisteeksi viraaliksi menneen toppikuvan takia, kommentoi nyt ensimmäistä kertaa

 2. 2

  Suomalaiskarhu piileskeli puun takana – kisaa nyt maailman hauskimmasta luontokuvasta, tässä 20 hauskinta

 3. 3

  Somessa leviää kuva, jossa Huuhkajien ottelun vip-aitioon kutsuttu presidentti Niinistö löytyykin fanikatsomosta – Soitimme

 4. 4

  Applen uusi puhelin laukaisi voimakkaan trypofobiareaktion – Varoitus, kuva fobian kohteesta voi ällöttää

 5. 5

  Lidl myy harvakseltaan ”nallesipsejä” ja ne saavat somen naisryhmät manian valtaan – testasimme, mikä sipsissä on niin erikoista

 6. 6

  Tällaisista asetelmista lähtee Game of Thronesin toinen jatkosarja – sijoittuu vain noin 160 vuotta ennen alkuperäistä

 7. 7

  Suomen some kohahti eilisyönä, kun LeBron James näytti pitävän leijonakorua – selvitimme, onko kyseessä ”aito” Suomi-leijona

 8. 8

  Kävin yksin kylpylässä ja opin paljon suomalaisista, kun keski-ikäiset pitelivät minua kädestä ja kertoivat poikansa olevan uudelleensyntynyt Elvis

 9. 9

  ”Heti lähti menemään päin persettä” – Äitiyden ”luonnollisuuden” korostamista voi verrata toksiseen maskuliinisuuteen, sanovat Koko Hubara ja Astrid Swan

 10. 10

  Big Bang Theory päättyy – sarjan alkaessa 12 vuotta sitten nörtit olivat kummallisuuksia, mutta nyt he ovat maailman kantava voima

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

  Tilaajille
 2. 2

  Matematiikan ylivalta korkeakoulujen opiskelijavalinnassa voi johtaa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

 3. 3

  Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

 4. 4

  Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

  Tilaajille
 5. 5

  Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

 6. 6

  Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

 7. 7

  Lankku on teholiike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

  Tilaajille
 8. 8

  HS-analyysi: Mihin valtion miljardit ensi vuonna käytetään? Hallituksen ensimmäinen testi

 9. 9

  Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

 10. 10

  Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

 2. 2

  Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

  Tilaajille
 3. 3

  Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

  Tilaajille
 4. 4

  Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

 5. 5

  ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

 6. 6

  Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

 7. 7

  Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

 8. 8

  Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

 9. 9

  Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

 10. 10

  Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

  Tilaajille
 2. 2

  Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

 3. 3

  15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

  Tilaajille
 4. 4

  Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

  Tilaajille
 5. 5

  Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

  Tilaajille
 6. 6

  Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

 7. 7

  Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

  Tilaajille
 8. 8

  Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

  Tilaajille
 9. 9

  Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

 10. 10

  Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

 11. Näytä lisää