Netflixin uutuussarja sijoittuu fantasiamaailmaan, jossa oudot nukkehahmot käyvät eeppiseen taistoon – ja sen traileri on parasta netissä nyt

Netflixin uusi tv-sarja perustuu nukkejen käyttöön. Ratkaisu vaikuttaa trailerin perusteella erikoiselta mutta onnistuneelta.

Tämä on hienointa, mitä netistä löytyy juuri nyt.

Netflixin uuden sarjan The Dark Crystal: The Age of Resistance traileri näyttää suorastaan ihastuttavalta.

Voit katsoa trailerin tästä:Fantasiasarja yhdistää kuvattuja käsinukkeja, koneellisesti ohjattuja nukkeja ja tietokoneanimaatiota. Lopputulos näyttää kirjaimellisesti maagiselta. Se on kunnon fantasiaa satumaailmassa, jossa ei edes vilahda yhtään ihmistä.

Parin minuutin traileri antaa kuvan täydestä ja elävästä kuvitteellisesta maailmasta ja suuresta seikkailusta.

Juuri nuket tekevät kuvista niin erityisiä. Nukeissa on joku oma viehätyksensä, jota ei saavuteta tietokonegrafiikalla.

Sarjan taustalla on omituinen – mutta herttainen – nukke-elokuva. Sarja on prequel eli esiosa vuonna 1982 ilmestyneelle Tumma kristalli (The Dark Crystal) -elokuvalle.

Jim Henson Companyn tekemä elokuva oli aikanaan uusi, rohkea ja suoraan sanottuna tosi outo. Se hädin tuskin tuotti kulujensa verran. Vuosikymmenien aikana siitä on kuitenkin tullut kulttiklassikko.

Tässä jutussa kerromme, millainen elokuva oli vuonna 1982 flopannut Tumma kristalli ja miten Netflix kenties tuo liian outona pidetyn nukkefantasiatarinan nykyaikaan uutuussarjassaan Dark Crystal: The Age of Resistance.

Jim Henson, Muppetien luoja

Jim Henson ja hänen johtamansa ja luomansa yhtiö tunnetaan parhaiten The Muppet Show’sta, jota tehtiin vuosina 1976–1980. Se oli ihan omanlaisensa tv-ohjelma. Sarja kertoi nukkehahmojen varietee-show’sta, sekä lavalla että lavan takana. Joka jaksossa oli yksi oikea julkkis vieraana, sellaisia kuin Johnny Cash, Alice Cooper, Mark Hamill ja Steve Martin.

Sarja suosio näkyy yhä tänä päivänä. Muppetien verso Queenin Bohemian Rhapsodysta on vuosien varrella kerännyt 78 miljoonaa katselukertaa:Yhtiön tekemä Seesamtie (Sesame Street) alkoi vuonna 1969 ja sitä on tehty tähän mennessä häkellyttävät 49 kautta. Täällä on ohjelman Youtube-kanava.

Tumma kristalli oli outo elokuva

Alkuperäinen elokuva Tumma kristalli vuodelta 1982 oli outo. Jim Henson halusi tehdä jotain haastavaa, kokeilevaa ja uutta.

Se oli fantasiaelokuva, jossa esiintyi vain nukkeja. Nukkeja – eli sen pitäisi siis olla lastenelokuva? Ei. Tumma kristalli oli ihan liian synkkä ollakseen lastenelokuva.

Elokuva kertoo pienestä ”haltiaisesta” nimeltään Jen. Hän saa tehtäväkseen ottovanhemmaltaan, Mystikoiden lajiin kuuluvalta Mestarilta, korjata Tumma kristalli ja palauttaa tasapaino maailmaan.

Jeniä opastaa Aughra-niminen olento, eräänlainen naispuolinen Yoda.


Vastassa ovat ilkeät skeksikset. Avukseen Jen löytää Kira-tytön ja tämän hassun Pörrö-lemmikin. Ei ole varsinainen spoileri, että elokuva päättyy onnellisesti ja että yhdessä he pelastavat Thran maailman.

Tarina on hyvin perinteinen ja yllätyksetön, mutta se ei haittaa. Elokuvan koko viehätys on sen tunnelmassa, maailmassa ja olennoissa. Se on yhä 37 vuoden jälkeen hienon näköinen. Tunnelma on synkkä, rappiolla oleva ja surumielinen.

Haltiaisia ei ole jäljellä kuin kaksi. Molemmat ovat muiden lajien kasvattamia. Skeksikset tekivät kansanmurhan ja tappoivat kaikki muut.

Mystikot ovat sympaattisen kömpelöitä kuikeloita. Garthrimit ovat kovakuoriaisen ja ravun sekoituksia. Yleiskuvissa on kaikennäköistä vipeltäjää ja mönkijää. Maailma on elävä ja mielikuvituksellinen.


Elokuvan parhaat hahmot ovat pahat skeksikset. Ne ovat upean näköisiä, outoja ja pelottavia otuksia. Niissä on jotain goottilaisen raihnaista rappiota, barokkista koristeellisuutta ja kovin inhimillistä ahneutta.

Silti, ne ovat lähinnä kaksijalkaisia, liskomaisia korppikotkia. Kun ne riisuvat koristeelliset kyhäelmänsä, ne ovat poloisia ruipeloita.

Ne ovat keskenään yksilöllisiä ja hyvin erilaisia. Persoona näkyy ja kuuluu niiden ruokailutavoissa, äänissä, elekielessä ja vaatteissa.

Skeksis-joukon huikean ruokailukohtauksen voit katsoa tästä:Mystikot sen sijaan ovat hitaita laahustajia. Ne ovat skeksisten vastakohtia.

Tässä vastakohtaisuudessa piilee tarinan maailmankuva.


New agea nukke-elokuvassa

Alkuperäisen Tumman kristallin tarinan taustalla on ehtaa new agea.

Jim Hensonin kerrotaan innostuneen Seth Material -nimellä tunnetuista kirjoista. Niiden teksti on kirjoittajien mukaan kanavoitu henkiolennolta.

Henson sai kirjasta idean alkuperäisestä täydellisestä olennosta, joka on jakautunut kahdeksi erilliseksi olennoksi. Yksi on paha ja ahne, toinen on hyvä ja viisas.

Nuket ovat erikoisia

Tumma kristalli ei ollut animaatio. Toisin sanoen nukkeja ei kuvattu ottamalla valokuva toisensa jälkeen vähän eri asennossa ja yhdistämällä kuvat filmiksi. Nukkeja ohjattiin nukketeatterimaisesti tai erilaisilla hyvinkin mutkikkailla mekaanisilla keinoilla eli animatronisesti.

Isojen nukkejen sisällä oli näyttelijöitä ohjaamassa niitä. Nuken sisällä olevan näyttelijän lisäksi toinen näyttelijä ohjasi osaa nukesta.

Esimerkiksi skeksisten näyttelijät ohjasivat nukkea ja sen vasenta kättä. Näyttelijä ohjasi skeksiksen päätä oikealla kädellään. Siksi toinen näyttelijä ohjasi skeksiksen oikeaa kättä.

Mystikoiden näyttelijät joutuivat konttaamaan ja pitämään toista käsivarttaan samalla ojossa ohjatakseen nuken päätä. Se oli kuulemma hyvin rankkaa hommaa. Jim Henson kokeili sitä, eikä jaksanut pysyä oikeassa asennossa kuin hetken.Miten Tumma kristalli tuodaan nykyaikaan?

Tumman kristallin jatko-osaprojekti on kestänyt vuosikausia.

Alun perin suunnitteilla oli elokuva, joka olisi alkuperäisen jatko-osa. Uusi sarja ei kuitenkaan ole jatko-osa vaan esiosa.

Dark Crystal: The Age of Resistancen tarinasta ei vielä tiedetä paljoa. Se kertoo ajasta tuhat vuotta ennen elokuvan tapahtumia. Sen tarina tavallaan siis tulee jäämään auki, epäselväksi tai mahdollisesti jopa loppumaan hyvän tappioon.

Trailerin perusteella skeksikset valmistelevat the darkening -nimistä tapahtumaa.Alkuperäinen Tumma kristalli päättyi yhdistymiseen. Se oli mystinen liitto, hyvän ja pahan yhdistyminen. Skeksikset ja Mystikot yhdistyivät ja nousivat kokonaisina henkiolentoina. Elokuvan lopussa kerrotaan, että kaikki ovat kaikkien osia.

Uutuussarjan nimen osa The Age of Resistance tarkoittaa suomeksi vastarinnan aikaa. Vaikka tarina sisältäisikin mystistä yhdistymistä, luvassa on myös kapinaa pahan voimia vastaan. Vastarinta tuntuu enemmän ajan hengeltä kuin vastakohtien sulautuminen.

Valo ja pimeys, vastarinnan nousu ja toivo kuulostavat hyvin paljon samalta kuin Star Wars -elokuvat.Dark Crystal: The Age of Resistance -sarjan ääninäyttelijöinä kuullaan tuttuja nimiä, kuten Elton Johnia Rocketmanissa esittänyt Taron Egerton, The Witchin Anya Taylor-Joy ja Game of Thronesin Nathalie Emmanuel.

Sivurooleissa on isoja nimiä, esimerkksi Mark Hamill, Sigourney Weaver, Helena Bonham Carter, Eddie Izzard ja Jason Isaacs.

Alkuperäinen elokuva floppasi, koska se oli vuonna 1982 liian outo. Nyt, 37 vuotta myöhemmin, outo menee kaupaksi. Outoa osataan tehdä tavalla, joka miellyttää suurta yleisöä. Sekin auttaa, että se yleisö on varttunut oudon parissa.

Nukkefantasia on silti Netflixiltä iso riski verrattuna vaikka Stranger Thingsiin.

Ensi viikolla näemme, miten riski kannatti ja jääkö Dark Crystal taas kulttiteokseksi.

Dark Crystal: The Age of Resistance Netflixissä 30. elokuuta.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Johannes Yrjöstä tuli vaivihkaa julkkisten luottokampaaja – Tanssii tähtien kanssa -kilpailijan vaalentaminen oli uran toistaiseksi vaikein työtehtävä

  Tilaajille
 2. 2

  Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

 3. 3

  Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

 4. 4

  Uutiset kuin Whatsappissa: Nytin sovellus kertoo, mitä pitää tietää

 5. 5

  New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

 6. 6

  Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  Tilaajille
 7. 7

  Saara Aaltoa ylistetään Suomessa loputtomasti, mutta laulajan mukaan hänen urastaan halutaan vain luoda mahdollisimman huono kuva

 8. 8

  Long Play: Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa toistuvaa suosimista, eristämistä ja simputusta

 9. 9

  Aalto-yliopisto tekee selvityksen muotilinjan simputus- ja suosimisväitteistä, lehtorin nimittämisprosessi keskeytettiin

 10. 10

  Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Johannes Yrjöstä tuli vaivihkaa julkkisten luottokampaaja – Tanssii tähtien kanssa -kilpailijan vaalentaminen oli uran toistaiseksi vaikein työtehtävä

  Tilaajille
 2. 2

  Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

 3. 3

  Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

 4. 4

  Long Play: Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa toistuvaa suosimista, eristämistä ja simputusta

 5. 5

  New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

 6. 6

  Aalto-yliopisto tekee selvityksen muotilinjan simputus- ja suosimisväitteistä, lehtorin nimittämisprosessi keskeytettiin

 7. 7

  Timo Salin pystytti karmivan Annabelle-nukkensa Eduskuntatalon portaille ja joutui selittelemään tekoa vartijalle – Nyt hän kertoo erikoisesta harrastuksestaan

 8. 8

  Harry Potterien viimeinen kohtaus tapahtuu tänään – Fanit vaeltavat King’s Crossin asemalle, kirjasarjan luoja J.K. Rowling haikailee

 9. 9

  Nuorten tyttöjen uusin somevillitys on VSCO girl – Vanhemmat voivat hengähtää helpotuksesta, sillä kyseessä on positiivinen trendi

 10. 10

  Instagram taipui paineen alla: Palvelu alkaa siivota julkkisten tyrkyttämiä laihdutus- ja kauneustuotteita alaikäisten näkyviltä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

 2. 2

  New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

 3. 3

  Long Play: Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa toistuvaa suosimista, eristämistä ja simputusta

 4. 4

  Aalto-yliopisto tekee selvityksen muotilinjan simputus- ja suosimisväitteistä, lehtorin nimittämisprosessi keskeytettiin

 5. 5

  Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

 6. 6

  Internetissä heräsi henkiin vitsi, jossa eurooppalaiset pilkkaavat amerikkalaisia kaikesta siitä, mikä rapakon takana on pielessä

 7. 7

  Applen uusi puhelin laukaisi voimakkaan trypofobiareaktion – Varoitus, kuva fobian kohteesta voi ällöttää

 8. 8

  Ariana Grande sai maistaa omaa lääkettään, kun haastoi vaateketjun oikeuteen tyylinsä kopioimisesta – on nyt itse syytettynä samasta asiasta

 9. 9

  Ennen oli kaikki paremmin, vai oliko? Luimme nuorten yli 30 vuotta sitten lehteen kirjoittamia huolia, ja huomasimme että moni on tänään ratkaistu

 10. 10

  Janne Immonen tekee aggressiivisella ralli­englannilla inspiraatio­videoita savolaisesta posti­toimistosta – ja elää kuten opettaa

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

 2. 2

  Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

  Tilaajille
 3. 3

  HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

  Tilaajille
 4. 4

  ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

 5. 5

  Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

  Tilaajille
 6. 6

  Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

 7. 7

  Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

  Tilaajille
 8. 8

  Ilmastopaneelin puheenjohtajan mielestä tiukka ilmastopolitiikka on etu suomalaisille vientiyrityksille: ”Suomessa on tästä omituinen harha”

 9. 9

  Valkoposkihanhet ovat Helsingille aarre ja turistinähtävyys, mutta kaupunki ei tajua sitä – fanien mielestä helsinkiläisten olisi korkea aika oppia elämään hanhien kanssa

 10. 10

  Kiskurihintaiset huijaritaksit vaanivat suomalaisia Tallinnan satamassa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

  Tilaajille
 2. 2

  HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

  Tilaajille
 3. 3

  Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

 4. 4

  Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

 5. 5

  Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

 6. 6

  ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

 7. 7

  Jennifer Lopez käytti niin tyrmäävää mekkoa, että Googlen oli pakko kehittää kuva­haku­palvelu – nyt laulaja kohahdutti samassa asussa Milanon muoti­viikoilla

 8. 8

  Onko Sitra jälleen uusi todiste poliittisista virka­nimityksistä? Kataiselle hävinnyt Wilenius ihmettelee, miksi haku piti järjestää, jos paikalle haluttiin poliitikko verkostoineen

 9. 9

  Televisiosarja M/S Romantic sai oman faniristeilyn: Yllättäen laivalle saapuneet ”Jocke” ja ”Gusu” otettiin vastaan huutomyrskyllä

 10. 10

  Aalto-yliopiston professori nimitti korkeakoulua arvostelleita opiskelijoita ”kaheleiksi”, yliopiston mukaan kommentit ovat asiattomia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

  Tilaajille
 2. 2

  Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

 3. 3

  Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

  Tilaajille
 4. 4

  Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

 5. 5

  Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

 6. 6

  ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

 7. 7

  Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

 8. 8

  Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

  Tilaajille
 9. 9

  Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

  Tilaajille
 10. 10

  Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

 11. Näytä lisää