Nämä kuvat on kielletty Venäjällä – Venäjä rakentelee Suomessa vierailevasta Putinista kuvaa machomiehenä, mutta pilkkaamisesta joutuu ongelmiin

Venäjän oikeusministeriö ylläpitää listaa ”ekstremistisestä materiaalista”, jonka levittäminen on kielletty. Viidentuhannen nimikkeen listalta löytyy kymmeniä teoksia, jotka viittaavat Vladimir Putiniin.

Tällä kertaa keskiviikko ei ole vain keskiviikko.

Venäjän presidentti Vladimir Putin nimittäin saapuu Suomeen iltapäivällä. Presidentti Sauli Niinistön isännöimällä työvierailulla valtiopäämiesten on tarkoitus keskustella ainakin maiden kahdenvälisistä suhteista sekä alueellisista ja kansainvälisistä kysymyksistä.

Tärkeistä poliittisista aiheista Suomeen saapuu keskustelemaan varsin poikkeuksellinen valtionpäämies.

Suomessakin Putinia ajatellessa tulevat nopeasti mieleen kuvat itsevaltaisen presidentin olemusta kiillottavista machoilukuvista, joissa Putin ratsastaa ja kalastaa ilman paitaa, ui delfiinien kanssa tai sukeltaa Baikal-järveen pienoissukellusveneessä.

Kuten tämä kuva, jossa Putin ratsastaa paidatta Itä-Siperiassa vuonna 2009:


Viimeksi Putinista julkaistiin paidattomia kuvia metsästys- ja kalastusreissulta elokuussa 2017.

Rentoa, miehekästä ja luonnonläheistä ilmettä propagoiva kuvasto on levinnyt Venäjältä myös länsimaihin, joissa kuvien vitsikkäästä muokkaamisesta on myös tullut eräänlainen meeminikkaroinnin alalaji. Vaihtoehtokuvissa Putin ratsastaa milloin dinosauruksella, milloin yhdysvaltain presidentillä Donald Trumpilla.

Putin – kuten myös Trump – ovat muutenkin meemien kestoaiheita. Meemipalveluissa, kuten 9gagissa ja Imgurissa, lukuisia ja taas lukuisia hassutteluja pääsee selaamaan Putin-aihesanalla.

Tarkoin mietittyyn henkilöbrändäykseen ei kuitenkaan sovi, että Putinista levitellään mahtimiehen imagoa romuttavaa kuvastoa. Monet ikävistä kuvista ovat Venäjällä päätyneet jopa erityiselle kieltolistalle.

Venäjä on viime vuosina lisännyt ”ekstremististä materiaalia” kokoavalle listalleen lukuisia nimikkeitä, jotka kyseenalaistavat esimerkiksi Putinin miehisyyden tai politiikan tai saattavat hänet huonoon tai naurunalaiseen valoon.

Huhtikuussa 2017 maailmalle levisi The Moscow Timesin kautta tieto, jonka mukaan Venäjä oli edellisvuonna kieltänyt erään tietyn kuvan levittämisen. Siinä sateenkaaren värien eteen on piirretty Putinin kasvoja muistuttava naama, jonka huulet on punattu ja tuuheiden ripsien ja kulmakarvojen kehystämät silmäluomet maalattu sinisellä.

Lehti ei tiennyt varmaksi, mikä kuva-aiheen lukuisista versioista varsinaisesti oli kielletty. Se kuitenkin veikkasi, että kyseessä olisi tämä kuva:Selostus kuvasta ilmestyi myös Venäjän oikeusministeriön ylläpitämälle ”ekstremistisen materiaalin” listalle. Listalla on nykyään jo lähes viisituhatta nimikettä, joiden levittämistä maa ei suvaitse.

On kuitenkin arvoitus, miten ja mikä listalle päätyy, sillä nimikkeiden taustalla olevia tuomioita on jaettu esimerkiksi muutaman pilakuvan jakamisesta VKontaktissa, Venäjän Facebookissa.

Muutenkin somessa pitää Venäjällä olla varovainen, sillä rikostutkintaan voi joutua esimerkiksi rienaavilla meemeillä.

Vuosi sitten kansainväliseen julkisuuteen nousi tapaus, jossa venäläisnainen oli jakanut kuvan, joka esitti Game of Thrones -hahmon Jon Nietoksen Jeesuksena. Toisessa naisen jakamassa kuvassa neljä nunnaa tupakoi kuvatekstillä: ”Äkkiä, kun Jumala ei katso.”


Palataanpa Putiniin ja kieltolistaan.

Internetistä löytyvä ”ekstremistisen materiaalin” lista on varsin kiintoisa. Haun perusteella listalta löytyy kymmeniä teoksia, jotka viittaavat tavalla tai toisella presidentti Putiniin.

Listalta löytyvän merkinnän perusteella sateenkaarikuvan julkaisija saattoi vihjata ”Venäjän federaation presidentin epätavanomaiseen seksuaaliseen suuntautumiseen”.

Listalta löytyy paitsi Putinia kritisoivia kirjallisia teoksia ja artikkeleita, jotka väittävät Putinilla olevan esimerkiksi yhteyksiä jonkinlaiseen juutalaissalaliittoon, myös runsaasti The Moscow Timesin raportoiman kaltaista, Putinia parjaavaa kuvastoa.

Mainittuna on esimerkiksi kuva, joka esittää Putinia, pääministeri Dmitri Medvedeviä ja patriarkka Kirilliä, joista kaksi ensimmäistä ovat natsiunivormuissa. Kuvatekstiksi mainitaan ”miehittäjät ovat yhä Moskovassa”. Kuvaus teoksesta löytyy myös ”ekstremistisen materiaalin” kieltävältä listalta, ja siihen viittasi jutussaan myös The Moscow Times.

Joukossa on muitakin Natsi-Saksaa ja Putinia yhdisteleviä teoksia.

Yksi niistä on kuvaelma, jossa neljä ”Saksan armeijan sotilailta näyttävää” ihmistä taluttavat Putinin näköistä miestä, jolla on keskitysleirivangin asu. Putinia muistuttavaa hahmoa koristaa kyltti, jossa lukee ”Yhtenäisen Venäjän jäsen”. Yhtenäinen Venäjä on viittaus Putinia tukevaan Venäjän valtapuolueeseen.

Venäjä näyttää lukevan kielletyksi ekstremismiksi myös laimealta kuulostavan kritiikin levittämisen. Toisaalta listan lyhyet selostukset tarjoavat varsin rajallisen ja paikoin epämääräisen kuvauksen sisällöstä.

Listalla mainitaan kuvakollaasi, jossa Gorbatšovin, Jeltsinin, Medvedevin ja Putinin kuvia reunustaa ivallinen teksti, jonka suomennos on kutakuinkin: ”Me olemme Venäjän viisaus”.

Toisaalta kieltolistalla on myös rankempia teoksia, jotka lännessäkin kelpaisivat lähinnä mauttomasta satiiristaan tunnettuun Charlie Hebdo -lehteen, jos sinnekään.

Vuodelta 2015 löytyy esimerkiksi merkintä oikeuden päätöksestä, joka käsittelee kuvaa, jossa ”juutalaispäähineeseen” puettu Putinin irti leikattu pää on keihäännokassa. Selostuksen mukaan ”grafiikassa” esiintyy myös Kadyrov R., siis Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov.

Toisessa kuvassa ”selvää samannäköisyyttä” Putinin kanssa omaava mies pitelee käsissään veistä. Kuvan yhteydessä on teksti, joka pyytää lopettamaan taudin tai tartunnan leviämisen. Ostonova Zarazu -ilmaisun voi kääntää myös ”perkeleen pysäyttämiseksi”. Olennaista on, että zarazun u-kirjain paljastaa, että ilmaisu on ukrainankielinen.

”Ekstremistisen materiaalin” listalta löytyy myös esittävän taiteen teoksia.

Joukossa on esimerkiksi Vosstavši partijets -nimisen ”punkprojektin” venäjänkieliset kappaleet, joiden nimet suomeksi ovat: Sota alkaa, Märkivä kirurgi Antiputin, Epämukava sota ja Putin, häivy itse. Selostuksessa punkbändiä luonnehditaan vasemmistoradikaaliksi.

Oma lukunsa on listalta löytyvä video, jonka otsikko kuuluu vapaasti suomennettuna: Suuri räppitaistelu – Putin vastaan Hitler. Kyseessä on selvästi viittaus Youtubessa suursuosion keränneeseen Epic Rap Battles of History -videosarjaan, jonka jaksoissa historialliset hahmot riimittelevät kilpaa.

Listan nimiketietojen mukaan video on 2 minuuttia 36 sekuntia pitkä, joten nimike se saattaa viitata tähän Youtubesta löytyvään videoon:Räppikisan lisäksi selostuksessa mainitaan myös toinen internetissä oleva video, joka on nimeltään ”Dabendorf – venäläiset menevät. Tapettujen äitien ja kirottujen siskojen puolesta, Putinin valtakauden loppu on lähellä”.

Presidentti Vladimir Putinin Suomen-vierailun aikana on oiva hetki muistaa, miten lehdistön ja kansalaisten vapaudet sekä oikeuslaitoksen riippumattomuus ovat itänaapurissamme kaventuneet Putinin keinotekoisen pitkään jatkuneella valtakaudella.

Viime aikoina Venäjällä on osoitettu näkyvästi mieltä, kun oppositioehdokkaat suljettiin Moskovan paikallisvaalien ulkopuolelle. Vuonna 2013 voimaan tullut ”homopropagandan” kieltävä laki on ajanut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt pitkälti maan alle.

Tätä valtakuntaa johtaa mies, jota maassa toki sopii ihastella mutta ei oikein arvostella, pilkkaamisesta puhumattakaan.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Tällaisista asetelmista lähtee Game of Thronesin toinen jatkosarja – sijoittuu vain noin 160 vuotta ennen alkuperäistä

 2. 2

  Nuorten tyttöjen uusin somevillitys on VSCO girl – Vanhemmat voivat hengähtää helpotuksesta, sillä kyseessä on positiivinen trendi

 3. 3

  Miehet jyräävät naiset Disney-elokuvissa – prinsessat puhuvat miehiä vähemmän, vaikka olisivat elokuvan pääosassa

 4. 4

  Legendaarinen brittibändi katosi viime yönä somesta, netti täyttyi villeistä salaliittoteorioista

 5. 5

  Applen uusi puhelin laukaisi voimakkaan trypofobiareaktion – Varoitus, kuva fobian kohteesta voi ällöttää

 6. 6

  Kävin yksin kylpylässä ja opin paljon suomalaisista, kun keski-ikäiset pitelivät minua kädestä ja kertoivat poikansa olevan uudelleensyntynyt Elvis

 7. 7

  Yksi Saturday Night Liven suurimmista tähdistä palasi ohjelmaan, esiintyi penetraatiosketsissä ja sai kaikki repeämään

 8. 8

  Pikatestissä Olarin Panimon baari, jossa hanaoluet painottuvat trendituotteisiin

 9. 9

  Yliannostus, paniikkikohtauksia, viiltelyä ja väkivaltaista seksiä – HBO:n draamasarja Euphoria kuvaa nuoruutta hyvin ahdistavana kokemuksena

 10. 10

  Skinit hyökkäsivät somalien kimppuun, siitä kasvoi somalisukupolven urbaanilegenda, ja nämä koomikot tekivät tappelusta voimabiisin

 1. 1

  Tällaisista asetelmista lähtee Game of Thronesin toinen jatkosarja – sijoittuu vain noin 160 vuotta ennen alkuperäistä

 2. 2

  Billie Eilish, 17, joutui kohun keskipisteeksi viraaliksi menneen toppikuvan takia, kommentoi nyt ensimmäistä kertaa

 3. 3

  Applen uusi puhelin laukaisi voimakkaan trypofobiareaktion – Varoitus, kuva fobian kohteesta voi ällöttää

 4. 4

  Suomalaiskarhu piileskeli puun takana – kisaa nyt maailman hauskimmasta luontokuvasta, tässä 20 hauskinta

 5. 5

  Lidl myy harvakseltaan ”nallesipsejä” ja ne saavat somen naisryhmät manian valtaan – testasimme, mikä sipsissä on niin erikoista

 6. 6

  ”Heti lähti menemään päin persettä” – Äitiyden ”luonnollisuuden” korostamista voi verrata toksiseen maskuliinisuuteen, sanovat Koko Hubara ja Astrid Swan

 7. 7

  Nuorten tyttöjen uusin somevillitys on VSCO girl – Vanhemmat voivat hengähtää helpotuksesta, sillä kyseessä on positiivinen trendi

 8. 8

  Lopetettu viiden tähden finedine-ravintola Finnjävel avaa uudistettuna Helsingin Taidehallissa

 9. 9

  Kävin yksin kylpylässä ja opin paljon suomalaisista, kun keski-ikäiset pitelivät minua kädestä ja kertoivat poikansa olevan uudelleensyntynyt Elvis

 10. 10

  Somessa leviää kuva, jossa Huuhkajien ottelun vip-aitioon kutsuttu presidentti Niinistö löytyykin fanikatsomosta – Soitimme

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Billie Eilish, 17, joutui kohun keskipisteeksi viraaliksi menneen toppikuvan takia, kommentoi nyt ensimmäistä kertaa

 2. 2

  Suomalaiskarhu piileskeli puun takana – kisaa nyt maailman hauskimmasta luontokuvasta, tässä 20 hauskinta

 3. 3

  Somessa leviää kuva, jossa Huuhkajien ottelun vip-aitioon kutsuttu presidentti Niinistö löytyykin fanikatsomosta – Soitimme

 4. 4

  Applen uusi puhelin laukaisi voimakkaan trypofobiareaktion – Varoitus, kuva fobian kohteesta voi ällöttää

 5. 5

  Lidl myy harvakseltaan ”nallesipsejä” ja ne saavat somen naisryhmät manian valtaan – testasimme, mikä sipsissä on niin erikoista

 6. 6

  Tällaisista asetelmista lähtee Game of Thronesin toinen jatkosarja – sijoittuu vain noin 160 vuotta ennen alkuperäistä

 7. 7

  Suomen some kohahti eilisyönä, kun LeBron James näytti pitävän leijonakorua – selvitimme, onko kyseessä ”aito” Suomi-leijona

 8. 8

  Kävin yksin kylpylässä ja opin paljon suomalaisista, kun keski-ikäiset pitelivät minua kädestä ja kertoivat poikansa olevan uudelleensyntynyt Elvis

 9. 9

  ”Heti lähti menemään päin persettä” – Äitiyden ”luonnollisuuden” korostamista voi verrata toksiseen maskuliinisuuteen, sanovat Koko Hubara ja Astrid Swan

 10. 10

  Big Bang Theory päättyy – sarjan alkaessa 12 vuotta sitten nörtit olivat kummallisuuksia, mutta nyt he ovat maailman kantava voima

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

  Tilaajille
 2. 2

  Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

 3. 3

  Lankku on teholiike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

  Tilaajille
 4. 4

  Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

 5. 5

  Matematiikan ylivalta korkeakoulujen opiskelijavalinnassa voi johtaa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

 6. 6

  Henkilöauton kuljettaja kuoli Lahdenväylällä liikenneonnettomuudessa

  Tilaajille
 7. 7

  Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

 8. 8

  Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

 9. 9

  Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

  Tilaajille
 10. 10

  Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

 2. 2

  Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

  Tilaajille
 3. 3

  Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

  Tilaajille
 4. 4

  Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

 5. 5

  ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

 6. 6

  Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

 7. 7

  Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

 8. 8

  Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

 9. 9

  Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

 10. 10

  Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

  Tilaajille
 2. 2

  Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

 3. 3

  15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

  Tilaajille
 4. 4

  Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

  Tilaajille
 5. 5

  Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

  Tilaajille
 6. 6

  Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

 7. 7

  Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

  Tilaajille
 8. 8

  Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

  Tilaajille
 9. 9

  Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

 10. 10

  Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

 11. Näytä lisää