”Heti lähti menemään päin persettä” – Äitiyden ”luonnollisuuden” korostamista voi verrata toksiseen maskuliinisuuteen, sanovat Koko Hubara ja Astrid Swan

”Heti lähti menemään ihan päin persettä”, Astrid Swan summaa äitiytensä ensimmäisiä hetkiä.

Kaksikon lähtökohdat olivat päinvastaiset.

Koko Hubaralla oli puolestaan intuitio. Hän oli aina halunnut äidiksi. Swan ei ollut nähnyt äitiyttä mitenkään välttämättömänä.

Molemmat kohtasivat äidiksi tullessaan ristiriitoja. Äitiys ei ollutkaan sellaista, mitä he olivat odottaneet, tai mitä yhteiskunta heiltä odotti.

Swanin arki ei sujunut ollenkaan niin, miten hänen odotusaikanaan lukemissaan kirjoissa oli opetettu. Hän kuvailee olleensa ensimmäiset vauvaviikot tilassa, joka ilman lasta ”aivan varmasti määriteltäisiin mielisairaudeksi”. Hubara ei halunnutkaan olla kotiäiti ja ostella vauvalle kivoja vaatteita, kuten oli ajatellut. Hän ei myöskään halunnut imettää tai unohtaa työtään kirjoittajana. Hän halusi olla äiti, joka ei imetä ja tekee työtä. Tätä yhteiskunta ei tuntunut sallivan.

 

Äitiyden katsotaan määrittyvän biologian ja luonnollisuuden kautta.

Astrid Swan on muusikko, kirjailija ja väitöskirjatutkija. Koko Hubara on kirjailija, Ruskeat Tytöt -median päätoimittaja ja kirjoittamisen opettaja.

Lisäksi sekä Hubara että Swan ovat äitejä.

Äitiyden ympärille rakentuivat myös heidän vuonna 2017 alkaneet Facebookin messenger-keskustelunsa sekä niistä kirvonnut podcast-sarja Post-äiti. Kymmenenosaisen sarjan neljä ensimmäistä jaksoa on julkaistu ja kuunneltavissa Soundcloudissa.”Puhuimme aina vain siitä.”

”Myös luovat projektimme kietoutuvat tavalla tai toisella sen ympärille, sun kirja, mun väitöskirja ja albumi”, Hubara ja Swan kuvailevat äitiyden värittämää ystävyyttään.

Istumme kesän viimeisten auringonsäteiden lämmittämillä kallioilla Meilahden Valpurinpuistossa. Ohitsemme kävelee keltanokka-lippalakkiin sonnustautunut letka. Hubara kertoo, ettei hänen kaksi viikkoa sitten koulun aloittanut lapsensa suostu enää käyttämään lippistä. Lapsi on oppinut kirjoittamaan pikku a-kirjaimen ja on omien sanojensa mukaan täten käytännössä valmis yläkouluun.

Vaikka Hubara ja Swan pyrkivät podcastillaan purkamaan muun muassa äitiyskeskustelun lapsikeskeisyyttä, kääntyy puhe tuon tuosta heidän omiin lapsiinsa.

”Meidän lapset näyttää kaksosilta”, Hubara naurahtaa.

”Varmaan ihmiset miettii meidät nähdessään, että kuka tässä nyt on sukua ja kenelle”, jatkaa Swan.

Näin Hubara ja Swan keskustelevat, paljon ja toisiaan luontevasti täydentäen.

Podcastillaan Hubara ja Swan haluavat purkaa yhteiskunnassa vallitsevaa, luonnollisena pidettyä äitiyden instituutiota.

Jaksoissa ei jaeta vinkkejä kiintymysvanhemmuudesta tai perhepedeistä. Sen sijaan niissä ”ihmetellään, tutkitaan ja puretaan käsitteitä, valtadiskursseja ja kokonaisuuksia äitiydestä ennen, nyt ja jälkitäteen”, kuten jokaisen jakson alussa kuultavassa alustuksessa kerrotaan.

Swan ja Hubara selittävät, että äitiys on yhteiskunnassamme luonnollisena ja biologisena pidetty instituutio.

Esimerkiksi puhe sijaisäideistä ja äitipuolista liittyy siihen, että äitiyden katsotaan määrittyvän biologian ja luonnollisuuden kautta.

Hubaran mukaan äitiyden luonnollisuuden korostamista voisi ahtaudessaan verrata toksiseen maskuliinisuuteen. Se on samalla tavalla kapeaa ja heiveröistä. Jos äiti tekee jotain normista ja normaalista poikkeavaa, esimerkiksi eroaa tai sairastuu, on hän yhteiskunnan silmissä heti tehtävässään epäonnistunut ja huono.

Tätä luonnollisena pidettyä instituutiota vahvistetaan käsitteillä kuten ”äidinvietti” ja ”äidinrakkaus”. Esimerkiksi käsitteet isänvietistä tai -rakkaudesta eivät syystä tai toisesta ole vakiintuneet kieleemme.

Podcastissa äitiyttä puretaan nimenomaan käsittein.

Puhuessaan Swan ja Hubara nauravat paljon, polveilevat vielä enemmän ja viljelevät sanoja kuten intersektionaalisuus, ”matrisentrinen feminismi”, ”äitiminen” ja ”post-äitiys”.

Post-äiti -nimellä Hubara ja Swan sekä liittävät keskustelunsa post-kolonialismiin ja post-modernismiin että irrottavat äitikäsityksensä instituution historiallisista merkityksistä.

”Myös äitiys on käsite, joka on historiallisen diskurssin muovaamaa tekemistä ja olemista”, Swan perkaa. Käsitteet antavat nimen toiminnalle.

Esimerkiksi Hubaralle käsitteiden merkitys konkretioistui, kun hän ymmärsi olevansa feministi.

Hubarasta tuli äiti ennen kuin hänestä tuli feministi. Oikeastaan hänestä tuli feministi vasta äitiyden myötä.

Valvoessaan öitä äitinä vastasyntyneelle lapselleen Hubara alkoi hämärässä lukea feministisiä tekstejä, kuten Betty Friedania ja Elisabeth Badinterin Motherlove-teosta, jota Hubara kutsuu raamatukseen. Kirjoista hän etsi vastauksia muun muassa sille, miksi hänen sisäiset ajatuksensa imettämättömyydestä ja työnteosta äitiyden lomassa oltiin ykskantaan torpattu. Niistä hän oppi myös käsitteet, joilla määritteli itsensä feministiksi.

Myös feministisissä teksteissäkin äitiys on historiassa kuitenkin jätetty toissijaiseen asemaan. Tekstit käsittelevät usein vain kotiäitiyttä, joka esimerkiksi Friedanin teoksessa The Feminine Mystique vertautuu elämään sodan keskitysleireillä. Friedanin mukaan kotiäideiltä on keskitysleirien vankien tapaan riisuttu identiteetti ja persoonallisuus. Heidät on alistettu tekemään merkityksettömiä kotitöitä.

”Teksteillä pyrittiin vain vapauttamaan valkoinen keskiluokkainen amerikkalainen nainen”, Swan täsmentää.

Kärkevään tutkimukseen saatiin monipuolista näkökulmaa vasta 1900-luvun lopulla matrisentrisen feministisen tutkimuksen myötä.

Andrea O’Reilly on kehittänyt ja 1990-luvusta lähtien tutkimuksessaan käyttänyt käsiteparia matricentric feminism, joka Hubaran ja Swanin vapaana käännöksena taipuu suomenkielelle matrisentriseksi feminismiksi.

Ennen äitiyttä tutkittiin pitkälti lapsen näkökulmasta. Hyvä äitiys määrittyi sen mukaan, mikä nähtiin hyvänä lapsuutena. Matrisentrinen feministinen tutkimus tarkastelee äitien näkökulmaa, kokemuksia ja äitityötä huomioiden kuitenkin, ettei äitiyö määritä naista.

 

Tekstit käsittelevät usein vain kotiäitiyttä, joka vertautuu elämään sodan keskitysleireillä.

Aikaisemmat feministiset äitiyttä käsittelevät tekstit jättivät huomiotta esimerkiksi työväenluokkaiset ja mustat, joiden oli pakko käydä töissä ”äitimisen” ohella.

”Äitiminen” on vapaa käännös englanninkielen sanasta mothering, jota on käyttänyt esimerkiksi feministi Andrea Ritchie.

Hubara ja Swan haluavat äitimisellä korostaa äitiyden aktiivista luonnetta. Äitimistä voi toteuttaa ja tehdä kuka vain toista ihmistä hoivaava, sukupuolesta tai perhesuhteesta riippumatta.

Myös isä voi äitiä.

Isyydestä Hubara ja Swan eivät kuitenkaan aio puhua. Siitä jollain toisella on enemmän kokemusta.

”Onko tässä nyt se otsikko? Eivät suostu puhumaan isistä!”, Swan nauraa ja jatkaa, että keskustelu äitiydestä ja äitimisestä, feminismistä ja tasa-arvosta hyödyttää kuitenkin lopulta ihan kaikkia, myös isiä. Seuraavaan jaksoon on tulossa vieraaksi isä puhumaan omista kokemuksistaan.

Swan ja Hubara puhuvat aiheesta varsin vapautuneesti ja hymyssäsuin. Heille tämä kaikki tämä on ”ihan peruskauraa”. Vasta toivottavasti toteutuvalla toisella kaudella päästään oikeasti syventymään asioihin.

”Mun äitiys alkoi unesta, jonka näin asuessani Pariisissa vuonna 2010. Siinä kaksivuotias tummasilmäinen ja tummatukkainen tyttö ojensi käsiään syliäni kohti. Herättyäni tiesin, että mun on nyt ryhdyttävä äidiksi ja vuotta myöhemmin synnytin unessa nähneeni lapsen.”
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

 2. 2

  Apple rymistelee suoratoistomarkkinoille jätti-investoinneilla ja palvelun suosio voi jopa ohittaa Netflixin – Tällaisia sarjat ovat

 3. 3

  Aalto-yliopisto tekee selvityksen muotilinjan simputus- ja suosimisväitteistä, lehtorin nimittämisprosessi keskeytettiin

 4. 4

  Long Play: Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa toistuvaa suosimista, eristämistä ja simputusta

 5. 5

  Ariana Grande sai maistaa omaa lääkettään, kun haastoi vaateketjun oikeuteen tyylinsä kopioimisesta – on nyt itse syytettynä samasta asiasta

 6. 6

  Internetissä heräsi henkiin vitsi, jossa eurooppalaiset pilkkaavat amerikkalaisia kaikesta siitä, mikä rapakon takana on pielessä

 7. 7

  Applen uusi puhelin laukaisi voimakkaan trypofobiareaktion – Varoitus, kuva fobian kohteesta voi ällöttää

 8. 8

  Janne Immonen tekee aggressiivisella ralli­englannilla inspiraatio­videoita savolaisesta posti­toimistosta – ja elää kuten opettaa

  Tilaajille
 9. 9

  Nuorten tyttöjen uusin somevillitys on VSCO girl – Vanhemmat voivat hengähtää helpotuksesta, sillä kyseessä on positiivinen trendi

 10. 10

  Suomalaiskarhu piileskeli puun takana – kisaa nyt maailman hauskimmasta luontokuvasta, tässä 20 hauskinta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Aalto-yliopisto tekee selvityksen muotilinjan simputus- ja suosimisväitteistä, lehtorin nimittämisprosessi keskeytettiin

 2. 2

  Long Play: Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa toistuvaa suosimista, eristämistä ja simputusta

 3. 3

  Ennen oli kaikki paremmin, vai oliko? Luimme nuorten yli 30 vuotta sitten lehteen kirjoittamia huolia, ja huomasimme että moni on tänään ratkaistu

 4. 4

  Applen uusi puhelin laukaisi voimakkaan trypofobiareaktion – Varoitus, kuva fobian kohteesta voi ällöttää

 5. 5

  Apple rymistelee suoratoistomarkkinoille jätti-investoinneilla ja palvelun suosio voi jopa ohittaa Netflixin – Tällaisia sarjat ovat

 6. 6

  Ariana Grande sai maistaa omaa lääkettään, kun haastoi vaateketjun oikeuteen tyylinsä kopioimisesta – on nyt itse syytettynä samasta asiasta

 7. 7

  Lidl myy harvakseltaan ”nallesipsejä” ja ne saavat somen naisryhmät manian valtaan – testasimme, mikä sipsissä on niin erikoista

 8. 8

  Internetissä heräsi henkiin vitsi, jossa eurooppalaiset pilkkaavat amerikkalaisia kaikesta siitä, mikä rapakon takana on pielessä

 9. 9

  Makumatka Kallion Bumissa jäi miedonpuoleiseksi, mutta pho-keitto pelasti tilanteen

 10. 10

  Janne Immonen tekee aggressiivisella ralli­englannilla inspiraatio­videoita savolaisesta posti­toimistosta – ja elää kuten opettaa

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Billie Eilish, 17, joutui kohun keskipisteeksi viraaliksi menneen toppikuvan takia, kommentoi nyt ensimmäistä kertaa

 2. 2

  Suomalaiskarhu piileskeli puun takana – kisaa nyt maailman hauskimmasta luontokuvasta, tässä 20 hauskinta

 3. 3

  Applen uusi puhelin laukaisi voimakkaan trypofobiareaktion – Varoitus, kuva fobian kohteesta voi ällöttää

 4. 4

  Lidl myy harvakseltaan ”nallesipsejä” ja ne saavat somen naisryhmät manian valtaan – testasimme, mikä sipsissä on niin erikoista

 5. 5

  Long Play: Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa toistuvaa suosimista, eristämistä ja simputusta

 6. 6

  Tällaisista asetelmista lähtee Game of Thronesin toinen jatkosarja – sijoittuu vain noin 160 vuotta ennen alkuperäistä

 7. 7

  Internetissä heräsi henkiin vitsi, jossa eurooppalaiset pilkkaavat amerikkalaisia kaikesta siitä, mikä rapakon takana on pielessä

 8. 8

  Aalto-yliopisto tekee selvityksen muotilinjan simputus- ja suosimisväitteistä, lehtorin nimittämisprosessi keskeytettiin

 9. 9

  ”Heti lähti menemään päin persettä” – Äitiyden ”luonnollisuuden” korostamista voi verrata toksiseen maskuliinisuuteen, sanovat Koko Hubara ja Astrid Swan

 10. 10

  Ariana Grande sai maistaa omaa lääkettään, kun haastoi vaateketjun oikeuteen tyylinsä kopioimisesta – on nyt itse syytettynä samasta asiasta

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

 2. 2

  Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

 3. 3

  Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

  Tilaajille
 4. 4

  New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

 5. 5

  Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

 6. 6

  Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

 7. 7

  Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

 8. 8

  Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

  Tilaajille
 9. 9

  Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

 10. 10

  Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

 2. 2

  Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

 3. 3

  R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

 4. 4

  Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

 5. 5

  Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

  Tilaajille
 6. 6

  HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

 7. 7

  Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

  Tilaajille
 8. 8

  Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

 9. 9

  Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

 10. 10

  EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

  Tilaajille
 2. 2

  Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

 3. 3

  Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

  Tilaajille
 4. 4

  Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

  Tilaajille
 5. 5

  Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

 6. 6

  Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

 7. 7

  Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

  Tilaajille
 8. 8

  Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

 9. 9

  Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

 10. 10

  Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

  Tilaajille
 11. Näytä lisää