”Heti lähti menemään päin persettä” – Äitiyden ”luonnollisuuden” korostamista voi verrata toksiseen maskuliinisuuteen, sanovat Koko Hubara ja Astrid Swan

”Heti lähti menemään ihan päin persettä”, Astrid Swan summaa äitiytensä ensimmäisiä hetkiä.

Kaksikon lähtökohdat olivat päinvastaiset.

Koko Hubaralla oli puolestaan intuitio. Hän oli aina halunnut äidiksi. Swan ei ollut nähnyt äitiyttä mitenkään välttämättömänä.

Molemmat kohtasivat äidiksi tullessaan ristiriitoja. Äitiys ei ollutkaan sellaista, mitä he olivat odottaneet, tai mitä yhteiskunta heiltä odotti.

Swanin arki ei sujunut ollenkaan niin, miten hänen odotusaikanaan lukemissaan kirjoissa oli opetettu. Hän kuvailee olleensa ensimmäiset vauvaviikot tilassa, joka ilman lasta ”aivan varmasti määriteltäisiin mielisairaudeksi”. Hubara ei halunnutkaan olla kotiäiti ja ostella vauvalle kivoja vaatteita, kuten oli ajatellut. Hän ei myöskään halunnut imettää tai unohtaa työtään kirjoittajana. Hän halusi olla äiti, joka ei imetä ja tekee työtä. Tätä yhteiskunta ei tuntunut sallivan.

 

Äitiyden katsotaan määrittyvän biologian ja luonnollisuuden kautta.

Astrid Swan on muusikko, kirjailija ja väitöskirjatutkija. Koko Hubara on kirjailija, Ruskeat Tytöt -median päätoimittaja ja kirjoittamisen opettaja.

Lisäksi sekä Hubara että Swan ovat äitejä.

Äitiyden ympärille rakentuivat myös heidän vuonna 2017 alkaneet Facebookin messenger-keskustelunsa sekä niistä kirvonnut podcast-sarja Post-äiti. Kymmenenosaisen sarjan neljä ensimmäistä jaksoa on julkaistu ja kuunneltavissa Soundcloudissa.”Puhuimme aina vain siitä.”

”Myös luovat projektimme kietoutuvat tavalla tai toisella sen ympärille, sun kirja, mun väitöskirja ja albumi”, Hubara ja Swan kuvailevat äitiyden värittämää ystävyyttään.

Istumme kesän viimeisten auringonsäteiden lämmittämillä kallioilla Meilahden Valpurinpuistossa. Ohitsemme kävelee keltanokka-lippalakkiin sonnustautunut letka. Hubara kertoo, ettei hänen kaksi viikkoa sitten koulun aloittanut lapsensa suostu enää käyttämään lippistä. Lapsi on oppinut kirjoittamaan pikku a-kirjaimen ja on omien sanojensa mukaan täten käytännössä valmis yläkouluun.

Vaikka Hubara ja Swan pyrkivät podcastillaan purkamaan muun muassa äitiyskeskustelun lapsikeskeisyyttä, kääntyy puhe tuon tuosta heidän omiin lapsiinsa.

”Meidän lapset näyttää kaksosilta”, Hubara naurahtaa.

”Varmaan ihmiset miettii meidät nähdessään, että kuka tässä nyt on sukua ja kenelle”, jatkaa Swan.

Näin Hubara ja Swan keskustelevat, paljon ja toisiaan luontevasti täydentäen.

Podcastillaan Hubara ja Swan haluavat purkaa yhteiskunnassa vallitsevaa, luonnollisena pidettyä äitiyden instituutiota.

Jaksoissa ei jaeta vinkkejä kiintymysvanhemmuudesta tai perhepedeistä. Sen sijaan niissä ”ihmetellään, tutkitaan ja puretaan käsitteitä, valtadiskursseja ja kokonaisuuksia äitiydestä ennen, nyt ja jälkitäteen”, kuten jokaisen jakson alussa kuultavassa alustuksessa kerrotaan.

Swan ja Hubara selittävät, että äitiys on yhteiskunnassamme luonnollisena ja biologisena pidetty instituutio.

Esimerkiksi puhe sijaisäideistä ja äitipuolista liittyy siihen, että äitiyden katsotaan määrittyvän biologian ja luonnollisuuden kautta.

Hubaran mukaan äitiyden luonnollisuuden korostamista voisi ahtaudessaan verrata toksiseen maskuliinisuuteen. Se on samalla tavalla kapeaa ja heiveröistä. Jos äiti tekee jotain normista ja normaalista poikkeavaa, esimerkiksi eroaa tai sairastuu, on hän yhteiskunnan silmissä heti tehtävässään epäonnistunut ja huono.

Tätä luonnollisena pidettyä instituutiota vahvistetaan käsitteillä kuten ”äidinvietti” ja ”äidinrakkaus”. Esimerkiksi käsitteet isänvietistä tai -rakkaudesta eivät syystä tai toisesta ole vakiintuneet kieleemme.

Podcastissa äitiyttä puretaan nimenomaan käsittein.

Puhuessaan Swan ja Hubara nauravat paljon, polveilevat vielä enemmän ja viljelevät sanoja kuten intersektionaalisuus, ”matrisentrinen feminismi”, ”äitiminen” ja ”post-äitiys”.

Post-äiti -nimellä Hubara ja Swan sekä liittävät keskustelunsa post-kolonialismiin ja post-modernismiin että irrottavat äitikäsityksensä instituution historiallisista merkityksistä.

”Myös äitiys on käsite, joka on historiallisen diskurssin muovaamaa tekemistä ja olemista”, Swan perkaa. Käsitteet antavat nimen toiminnalle.

Esimerkiksi Hubaralle käsitteiden merkitys konkretioistui, kun hän ymmärsi olevansa feministi.

Hubarasta tuli äiti ennen kuin hänestä tuli feministi. Oikeastaan hänestä tuli feministi vasta äitiyden myötä.

Valvoessaan öitä äitinä vastasyntyneelle lapselleen Hubara alkoi hämärässä lukea feministisiä tekstejä, kuten Betty Friedania ja Elisabeth Badinterin Motherlove-teosta, jota Hubara kutsuu raamatukseen. Kirjoista hän etsi vastauksia muun muassa sille, miksi hänen sisäiset ajatuksensa imettämättömyydestä ja työnteosta äitiyden lomassa oltiin ykskantaan torpattu. Niistä hän oppi myös käsitteet, joilla määritteli itsensä feministiksi.

Myös feministisissä teksteissäkin äitiys on historiassa kuitenkin jätetty toissijaiseen asemaan. Tekstit käsittelevät usein vain kotiäitiyttä, joka esimerkiksi Friedanin teoksessa The Feminine Mystique vertautuu elämään sodan keskitysleireillä. Friedanin mukaan kotiäideiltä on keskitysleirien vankien tapaan riisuttu identiteetti ja persoonallisuus. Heidät on alistettu tekemään merkityksettömiä kotitöitä.

”Teksteillä pyrittiin vain vapauttamaan valkoinen keskiluokkainen amerikkalainen nainen”, Swan täsmentää.

Kärkevään tutkimukseen saatiin monipuolista näkökulmaa vasta 1900-luvun lopulla matrisentrisen feministisen tutkimuksen myötä.

Andrea O’Reilly on kehittänyt ja 1990-luvusta lähtien tutkimuksessaan käyttänyt käsiteparia matricentric feminism, joka Hubaran ja Swanin vapaana käännöksena taipuu suomenkielelle matrisentriseksi feminismiksi.

Ennen äitiyttä tutkittiin pitkälti lapsen näkökulmasta. Hyvä äitiys määrittyi sen mukaan, mikä nähtiin hyvänä lapsuutena. Matrisentrinen feministinen tutkimus tarkastelee äitien näkökulmaa, kokemuksia ja äitityötä huomioiden kuitenkin, ettei äitiyö määritä naista.

 

Tekstit käsittelevät usein vain kotiäitiyttä, joka vertautuu elämään sodan keskitysleireillä.

Aikaisemmat feministiset äitiyttä käsittelevät tekstit jättivät huomiotta esimerkiksi työväenluokkaiset ja mustat, joiden oli pakko käydä töissä ”äitimisen” ohella.

”Äitiminen” on vapaa käännös englanninkielen sanasta mothering, jota on käyttänyt esimerkiksi feministi Andrea Ritchie.

Hubara ja Swan haluavat äitimisellä korostaa äitiyden aktiivista luonnetta. Äitimistä voi toteuttaa ja tehdä kuka vain toista ihmistä hoivaava, sukupuolesta tai perhesuhteesta riippumatta.

Myös isä voi äitiä.

Isyydestä Hubara ja Swan eivät kuitenkaan aio puhua. Siitä jollain toisella on enemmän kokemusta.

”Onko tässä nyt se otsikko? Eivät suostu puhumaan isistä!”, Swan nauraa ja jatkaa, että keskustelu äitiydestä ja äitimisestä, feminismistä ja tasa-arvosta hyödyttää kuitenkin lopulta ihan kaikkia, myös isiä. Seuraavaan jaksoon on tulossa vieraaksi isä puhumaan omista kokemuksistaan.

Swan ja Hubara puhuvat aiheesta varsin vapautuneesti ja hymyssäsuin. Heille tämä kaikki tämä on ”ihan peruskauraa”. Vasta toivottavasti toteutuvalla toisella kaudella päästään oikeasti syventymään asioihin.

”Mun äitiys alkoi unesta, jonka näin asuessani Pariisissa vuonna 2010. Siinä kaksivuotias tummasilmäinen ja tummatukkainen tyttö ojensi käsiään syliäni kohti. Herättyäni tiesin, että mun on nyt ryhdyttävä äidiksi ja vuotta myöhemmin synnytin unessa nähneeni lapsen.”
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Aalto-yliopisto tekee selvityksen muotilinjan simputus- ja suosimisväitteistä

 2. 2

  Long Play: Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa toistuvaa suosimista, eristämistä ja simputusta

 3. 3

  Ennen oli kaikki paremmin, vai oliko? Luimme nuorten yli 30 vuotta sitten lehteen kirjoittamia huolia, ja huomasimme että moni on tänään ratkaistu

 4. 4

  Ariana Grande sai maistaa omaa lääkettään, kun haastoi vaateketjun oikeuteen tyylinsä kopioimisesta – on nyt itse syytettynä samasta asiasta

 5. 5

  Applen uusi puhelin laukaisi voimakkaan trypofobiareaktion – Varoitus, kuva fobian kohteesta voi ällöttää

 6. 6

  Internetissä heräsi henkiin vitsi, jossa eurooppalaiset pilkkaavat amerikkalaisia kaikesta siitä, mikä rapakon takana on pielessä

 7. 7

  Nuorten tyttöjen uusin somevillitys on VSCO girl – Vanhemmat voivat hengähtää helpotuksesta, sillä kyseessä on positiivinen trendi

 8. 8

  Lidl myy harvakseltaan ”nallesipsejä” ja ne saavat somen naisryhmät manian valtaan – testasimme, mikä sipsissä on niin erikoista

 9. 9

  Makumatka Kallion Bumissa jäi miedonpuoleiseksi, mutta pho-keitto pelasti tilanteen

 10. 10

  Billie Eilish, 17, joutui kohun keskipisteeksi viraaliksi menneen toppikuvan takia, kommentoi nyt ensimmäistä kertaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Long Play: Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa toistuvaa suosimista, eristämistä ja simputusta

 2. 2

  Aalto-yliopisto tekee selvityksen muotilinjan simputus- ja suosimisväitteistä

 3. 3

  Ariana Grande sai maistaa omaa lääkettään, kun haastoi vaateketjun oikeuteen tyylinsä kopioimisesta – on nyt itse syytettynä samasta asiasta

 4. 4

  Applen uusi puhelin laukaisi voimakkaan trypofobiareaktion – Varoitus, kuva fobian kohteesta voi ällöttää

 5. 5

  Ennen oli kaikki paremmin, vai oliko? Luimme nuorten yli 30 vuotta sitten lehteen kirjoittamia huolia, ja huomasimme että moni on tänään ratkaistu

 6. 6

  Internetissä heräsi henkiin vitsi, jossa eurooppalaiset pilkkaavat amerikkalaisia kaikesta siitä, mikä rapakon takana on pielessä

 7. 7

  Janne Immonen tekee aggressiivisella ralli­englannilla inspiraatio­videoita savolaisesta posti­toimistosta – ja elää kuten opettaa

  Tilaajille
 8. 8

  Lidl myy harvakseltaan ”nallesipsejä” ja ne saavat somen naisryhmät manian valtaan – testasimme, mikä sipsissä on niin erikoista

 9. 9

  Makumatka Kallion Bumissa jäi miedonpuoleiseksi, mutta pho-keitto pelasti tilanteen

 10. 10

  Billie Eilish, 17, joutui kohun keskipisteeksi viraaliksi menneen toppikuvan takia, kommentoi nyt ensimmäistä kertaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Billie Eilish, 17, joutui kohun keskipisteeksi viraaliksi menneen toppikuvan takia, kommentoi nyt ensimmäistä kertaa

 2. 2

  Suomalaiskarhu piileskeli puun takana – kisaa nyt maailman hauskimmasta luontokuvasta, tässä 20 hauskinta

 3. 3

  Applen uusi puhelin laukaisi voimakkaan trypofobiareaktion – Varoitus, kuva fobian kohteesta voi ällöttää

 4. 4

  Lidl myy harvakseltaan ”nallesipsejä” ja ne saavat somen naisryhmät manian valtaan – testasimme, mikä sipsissä on niin erikoista

 5. 5

  Tällaisista asetelmista lähtee Game of Thronesin toinen jatkosarja – sijoittuu vain noin 160 vuotta ennen alkuperäistä

 6. 6

  Suomen some kohahti eilisyönä, kun LeBron James näytti pitävän leijonakorua – selvitimme, onko kyseessä ”aito” Suomi-leijona

 7. 7

  Internetissä heräsi henkiin vitsi, jossa eurooppalaiset pilkkaavat amerikkalaisia kaikesta siitä, mikä rapakon takana on pielessä

 8. 8

  Long Play: Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa toistuvaa suosimista, eristämistä ja simputusta

 9. 9

  ”Heti lähti menemään päin persettä” – Äitiyden ”luonnollisuuden” korostamista voi verrata toksiseen maskuliinisuuteen, sanovat Koko Hubara ja Astrid Swan

 10. 10

  Ariana Grande sai maistaa omaa lääkettään, kun haastoi vaateketjun oikeuteen tyylinsä kopioimisesta – on nyt itse syytettynä samasta asiasta

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

 2. 2

  Tutkimus: Molempien puolisoiden tyytymättömyys avioliittoon kasvaa, kun naisen seksuaalinen halu vähenee

 3. 3

  R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

 4. 4

  Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

  Tilaajille
 5. 5

  Puunpolton terveyshaittoihin kuolee jopa 200 ihmistä vuosittain, ja nyt haittoja aiotaan vähentää – Näin pientaloasukas voi vaikuttaa päästöihin

 6. 6

  Aalto-yliopisto tekee selvityksen muotilinjan simputus- ja suosimisväitteistä

 7. 7

  Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

 8. 8

  Sattumalta mielenosoituspaikalle saapunut mies sai 3,5 vuotta vankeutta Venäjällä, eturivin taiteilijat tukevat maanantaina vangittua näyttelijää

 9. 9

  Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

 10. 10

  Long Play: Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa toistuvaa suosimista, eristämistä ja simputusta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

 2. 2

  Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

 3. 3

  Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

  Tilaajille
 4. 4

  Ravintola Baarikärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja selittää virallista linjaa korvaus­vaatimuksilla

 5. 5

  Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

 6. 6

  Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

 7. 7

  ”Kammottava nais­bändi” – Teini­tyttöjen rock­bändi tyrmistytti 1980-luvun lopulla miehiä soitto­taidoillaan

  Tilaajille
 8. 8

  Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

  Tilaajille
 9. 9

  Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

 10. 10

  Korkeimmalta oikeudelta merkittävä ennakkopäätös: Humalan aiheuttama estojen löystyminen ei ole merkki väitetyn raiskausuhrin avuttomuudesta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

  Tilaajille
 2. 2

  Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

 3. 3

  Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

  Tilaajille
 4. 4

  Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

  Tilaajille
 5. 5

  Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

 6. 6

  Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

  Tilaajille
 7. 7

  Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

 8. 8

  Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

  Tilaajille
 9. 9

  Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

 10. 10

  Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

 11. Näytä lisää