Ennen oli kaikki paremmin, vai oliko? Luimme nuorten yli 30 vuotta sitten lehteen kirjoittamia huolia, ja huomasimme että moni on tänään ratkaistu

HS julkaisi pitkään nuorten kirjeitä, jotka käsittelivät sen aikaisia huolen- ja ilonaiheita. Avasimme arkistot ja valitsimme parhaimmat palat 80 -ja 90 -luvulla purnatuista ongelmista, mitä moni tämän päivän nuori tuskin ymmärtäisi.

Moni muistelee kaihoten nuoruuttaan ja ajattelee, että silloin oli kaikki paremmin.

Ei ollut internettiä, eikä pahaa somea.

Ennen syötiin kunnon ruokaa, eikä mitään vegaanista pupunruokaa.

Ennen konserteissa keskityttiin musiikkiin, eikä kuvattu älylaitteilla.

Diskoissa tanssittiin Thrillerin tahtiin, eikä teknojumputuksen.

Nämä ovat usein kuultuja lausahduksia, mutta oliko oikeasti ennen kaikki paremmin? Päätimme selvittää.

Helsingin Sanomissa oli Nuori Hesa, Nuorten Posti ja Nuorten Horisontti -nimisenä kulkenut nuorten palsta, jonne sen aikaiset nuoret saivat kirjoittaa huolistaan. Viestin jättäminen tapahtui anonyymin nimimerkin takaa, jolloin pelkoa paljastumisesta ei ollut. Kaikki tässä artikkelissa julkaistut kirjeet ovat sen aikaisista sanomalehdistä.

Tänä päivänä mobiiliviestintäsovellus Jodel, jota on myös kuvailtu virtuaaliseksi vessanseinäksi, ajaa samaa tarkoitusta ja antaa nuorille mahdollisuuden keskustella tuntemattomasti. Ennen älypuhelimia lehti oli siihen kuitenkin oiva alusta.

Monet muistavat myös varmasti ajan, kun nuorten lehdet kuten Suosikki ja Demi olivat trendissä. Jokainen juliste otettiin talteen ja Ekin kysymyspalstalta etsittiin kuumeisesti vastauksia murrosikäisten pulmiin.

Nuoret avautuivat Hesarin palstalla ongelmista, jotka ovat toinen toistaan riipaisevampia.Rakastan tulevaa alkoholistia

Hän on alkoholisti. Tai pikemminkin tuleva alkoholisti. Siitä ei voi erehtyä. Mutta minä huomasin sen liian myöhään.

Hannelore 6.6.1981Miten asia on nyt? Nuoret eivät enää kuluta alkoholia samaan tapaan.

Hannelore ei varmasti ole ongelmansa kanssa yksin. Alkoholi aiheuttaa edelleen Suomessa paljon ongelmia, mutta onneksi nuorten alkoholin kulutuksessa on tapahtunut positiivisia muutoksia THL:n vuonna 2018 teettämän kyselyn mukaan. Nuoret ovat löytäneet juomisen tilalle parempaa tekemistä, mikä ei liity alkoholiin.

Muutos kulutuksessa on tapahtunut vähitellen samalla, kun alkoholin markkinointia on kiristetty ja ikärajavalvontaa on lisätty päivittäistavarakaupoissa. Tämä ei kuitenkaan tee niistä ongelmista pienempiä, mitä jo alkoholisoituneet ja heidän läheisensä joutuvat kohtaamaan kuten nimimerkki Hannelore, mutta se valaa toivoa tulevaisuuteen.

Jos vielä jotain positiivista, niin avun hankkiminen ja saaminen alkoholismiin on tänä päivänä varmasti helpompaa kun 40 vuotta sitten.


Tedit, please, eletään rauhassa

Mä olen punkkarityttö, rauhaa rakastava ja vähän ujo sellainen. Pari päivää sitten tuli iso lauma tedejä kadulla vastaan.

Mua alko pelottaan. Porukka mulkoili vihasesti, mutta liuku ohi. Mä pelkäsin, että ne kävis käsiks, niinku yhteen mun tyttökaveriin.

Pulu 6.6.1981Miten asia on nyt? Nuoriso ei ole enää jakautunut ryhmiin. Tavallaan.

Tämän päivän nuorille Pulun ongelma kuulostaa varmasti vieraalta, mutta kasarinuorelle huoli oli tavallinen.

Lohdutuksena kerromme, että nykyisin nuorisokulttuuri ei ole niin voimakkaasti jakautunutta. Tänä päivänä vaatteet, tuotteet ja hiustyylit eivät edusta pääsääntöisesti tiettyä ryhmää, vaan nuoret edustavat pikemminkin itsejään. Aika on siis individualistisempaa kuin ennen.

Tuohon aikaan 70-luvun loppupuolella ja 80-luvun alussa Suomen nuorisokulttuurissa villitsi monet eri ryhmät. Teddyt, eli puhekielessä tedit, tepot, fiftarit ja rockabillyt, olivat yksi ryhmä. Siihen liittyi vahvasti 50-luvun rockmusiikki ja autot. Tedeillä meni usein napit vastakkain punkkareiden kanssa, ja joukkotappelut olivat yleisiä.


Syyspärstät ruuhkabussissa on kaamea kokemus

Mä en siis kestä suomalaisten syyspärstiä. Niitä näkee jo. Kesän suoma mahdollinen virkistys on heti tipotiessään kun on pari pilvistä päivää. Jengi alkaa riiputtaa leukaa heti syyskuun puolivälissä.

Aamudösässä on kauheinta katsoa naapurin naamaa, iltapäivällä koulun jälkeen näkee jo iloisempaa ilmettä, mutta nekin häipyy heti kun alkaa sataa räntää. Sitä saa taas odottaa maaliskuulle asti nähdäkseen iloisempaa naamaa. Valohoitoon koko kansa!

Light 10.10.1992

Miten asia on nyt? Syksy saapuu vuosittain, ja sille emme voi mitään.

Tähän viestiin emme keksi lohdutusta. Suomi on lauhkealla ilmastovyöhykkeellä, jolloin syksyn tullen auringon valon määrä vähenee. Ikävä kyllä tämä toistuu joka vuosi, ja se voi ilmetä myös naapurin väsyneestä naamasta, kuten nimimerkki Light kuvaili.

Jos nyt jotain hyvää kehitystä yrittää keksiä, niin ainakin D-vitamiinia on helpommin saatavilla ja syysmasennuksen syyt ja hoitokeinot ymmärretään paremmin kuin aiemmin.


Tanssilattia tuo mieleen helvetin.

Eräänä kertana kun olimme eräässä Helsingin suositussa yökerhossa, ja katselimme parvelta alas tanssilattialle, mieleeni tuli että helvetissä on varmaan samanlainen tunnelma.

Paksu savu verhosi tanssilattian, kirkkaat valot tanssivat savussa kuin tulenlieskat ja korviahuumaava meteli lankesi kaiken ylle. Ihmiset olivat alkoholin turruttamina kylmiä, ja heidän silmiensä katse oli tyhjä. Sama ajatus on tullut monesti mieleen uudestaankin kun esimerkiksi seuraa kännisiä ihmisiä tupaten täynnä olevassa savuisessa kapakassa.

Jousimies 01.02.1997Miten asia on nyt? Ravintolat ovat saaneet haastajan, eivätkä kapakat enää haise tupakalta.

Iloisia uutisia nimimerkki Jousimiehelle: nykyisin on paljon enemmän vaihtoehtoja löytää itselleen treffiseuraa, kun tunkkaiset ravintolat. Esimerkiksi mobiilisovellukset kuten Tinder ja Grinder ovat muuttaneet ihmisten tapaa kohdata toisia sinkkuja. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että juuri sen oikean löytäminen olisi silti sen helpompaa.

Lisäksi ravintoloissa ja baareissa ei ole enää savuista, sillä ravintolatupakointi kiellettiin asteittain vuonna 2007.


Teeskentelystä on tullut minulle kuin huumetta.

Miksi pidämme elämän erikoisen kauneuden pimeydessä? Tätä kysymystä minä olen jauhanut hulluuteen saakka.

Yhtenä iltana tajusin synkän totuuden: Minä olen tullut riippuvaiseksi teeskentelystä! Se on minulle kuin huumetta ja elämäneliksiiriä, se on suurin nautintoni: maailma on teatteri ja me olemme näyttelijöitä. Kuinka paljon onkaan minunkaltaisiani, jotka kulkevat naamio kasvojensa edessä, rooliasu yllään.

Kulissien varjoista 15.03.1997Miten asia on nyt? Nykyään erikoisuus on tavallista.

On hellyyttävää kuulla, että jo vuonna 1997 teeskentely ja kulissien ylläpitäminen on huolestuttanut nuoria. Tänäpäivänä sosiaalinen media on tuonut aivan uudelle tasolle oman siloitellun ulkokuoren esittämisen. Nuoret saattavat seurata vaikuttajia, joiden elämä näyttää täydelliseltä hienosti aseteltujen annoskuvien ja aurinkoisten lomapäivitysten takia.

Positiivista on kuitenkin se, että ihmiset ovat entistä tietoisempia siitä, ettei kaikki ole aina sitä miltä se näyttää.

Vanhoista ongelmista voimme päättellä, että moni asia on muuttunut parempaan suuntaan, vaikka osa nuorten yleisistä ongelmista säilyykin sukupolvesta toiseen, eikä koskaan muutu.

Tämän päivän nuorilla on myös sellaisia ongelmia, joilta nämä kirjeiden kirjoittajat ovat välttyneet. Esimerkiksi ilmastonmuutos huolestuttaa nuoria ja mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet merkittävästi. Toivottavasti nekin huolet muuttuvat vuosien saatossa parempaan päin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nuoret
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

 2. 2

  #Metoo alkoi kaksi vuotta sitten – nyt miehet kertovat, miten heidän elämänsä muuttui parempaan

 3. 3

  Nuorten tyttöjen uusin somevillitys on VSCO girl – Vanhemmat voivat hengähtää helpotuksesta, sillä kyseessä on positiivinen trendi

 4. 4

  Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

 5. 5

  Lauluyhtye Signe korvasi basson sellolla – ja tätä mieltä siitä oli säveltäjä Mikko Sarvanne, joka kuuli biisinsä ensi kertaa live-esityksenä

 6. 6

  Baskeri & Basso on harvinaislaatuisen viihtyisä ravintola, jossa ruokakin toimii

  Tilaajille
 7. 7

  Naiset rakastavat murhia, veritekoja ja kaikkea hirvittävää – Huorapuutarha-podcastia tekee kaksi opiskelijaa, ja nyt he kertovat mikä mysteerimurhissa viehättää

 8. 8

  Vallilan uusi viinibaari Daily Dose tekee lasagnensa huolella ja panostaa muutenkin raaka-aineisiin

 9. 9

  Ismo Leikola esiintyi James Cordenin show’ssa – Yleisö repesi #metoo-vitseille ja kahvinjuontikuvaukselle

 10. 10

  Kirpputorin ja kahvilan yhdistelmä osuu moneen trendiin – Pikatestissä Relove Freda, jonka vadelmainen raakakakku koukutti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

 2. 2

  Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

 3. 3

  Lauluyhtye Signe korvasi basson sellolla – ja tätä mieltä siitä oli säveltäjä Mikko Sarvanne, joka kuuli biisinsä ensi kertaa live-esityksenä

 4. 4

  Taika Mannilan #whatagirlfeelz on vastalause Instagramin jaksuhalienergialle ja saliselfieille – Tällaista on muodikas ”sad girl -estetiikka”

 5. 5

  Nuorten tyttöjen uusin somevillitys on VSCO girl – Vanhemmat voivat hengähtää helpotuksesta, sillä kyseessä on positiivinen trendi

 6. 6

  Brittijulkkis epäili Instagraminsa vuotavan keltaiseen lehdistöön ja viritti vuotajalle ansan – Internet riemastui

 7. 7

  #Metoo alkoi kaksi vuotta sitten – nyt miehet kertovat, miten heidän elämänsä muuttui parempaan

 8. 8

  Jazzkeittiö etsii nuoria kirjoittamaan We Jazz -festarista: Tee keikka-arvio, me julkaisemme sen

 9. 9

  Kaksi minää – 22 ihmistä kertoo, millainen on oikea Andy McCoy

  Tilaajille
 10. 10

  Väite kaurajuomien kaurattomuudesta ja niiden sisältämästä palmuöljystä synnytti pienen kohun – Selvitimme, mitä kauratuotteissa on ja ovatko ne ympäristöystävällisiä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

 2. 2

  Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

 3. 3

  #Metoo alkoi kaksi vuotta sitten – nyt miehet kertovat, miten heidän elämänsä muuttui parempaan

 4. 4

  Vieras alkoikin puhua transsukupuolisuudestaan, AlfaTV päätti kieltää ohjelman esittämisen vastaisuudessa – soitimme osapuolille

 5. 5

  Uusnatsi julisti New Balancen lenkkitossut ”valkoisten ihmisten virallisiksi kengiksi” – Näin äärioikeisto yrittää omia esineitä, meemejä ja eleitä

 6. 6

  Taika Mannilan #whatagirlfeelz on vastalause Instagramin jaksuhalienergialle ja saliselfieille – Tällaista on muodikas ”sad girl -estetiikka”

 7. 7

  Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivä Elizabeth Warren sivalsi homoliittojen vastustajia, videosta tuli nettihitti

 8. 8

  Jennifer Aniston villitsi ihmiset niin, että Instagram näytti kaatuneen – Mutta miksi näyttelijä liittyi palveluun vasta nyt?

 9. 9

  Ismo Leikola esiintyi James Cordenin show’ssa – Yleisö repesi #metoo-vitseille ja kahvinjuontikuvaukselle

 10. 10

  Arttu Wiskarin ravintola tekee pätevää pubiruokaa, jota tarjoilee hyvällä tuurilla Wiskari itse

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

 2. 2

  Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

 3. 3

  Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

  Tilaajille
 4. 4

  Kauppasodan vaikutukset näkyvät jo eri puolilla maailmaa: Thaimaassa hotellihinnat ovat jopa puolittuneet, Islannissa turistien määrä romahti

 5. 5

  Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

 6. 6

  HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

  Tilaajille
 7. 7

  Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

 8. 8

  Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

 9. 9

  Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

 10. 10

  Yön eläimet -elokuvassa päädytään tunteisiin, jollaisia mikään muu elokuva ei tavoita – HS-kriitikolta viisi tähteä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

 2. 2

  Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

 3. 3

  HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

  Tilaajille
 4. 4

  Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

  Tilaajille
 5. 5

  Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

 6. 6

  Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

 7. 7

  Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

 8. 8

  Suvi Auvinen oli vuosia Suomen tunnetuin anarkisti, mutta nyt hän tekee töitä kokoomusvaikuttajien viestintätoimistossa

  Tilaajille
 9. 9

  Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

  Tilaajille
 10. 10

  Boris Johnson lähetti brexitin lykkäys­pyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

 2. 2

  Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

  Tilaajille
 3. 3

  Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

  Tilaajille
 4. 4

  Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

 5. 5

  ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

  Tilaajille
 6. 6

  Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

 7. 7

  Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

 8. 8

  Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

 9. 9

  Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

  Tilaajille
 10. 10

  Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

 11. Näytä lisää