Apple rymistelee suoratoistomarkkinoille jätti-investoinneilla ja palvelun suosio voi jopa ohittaa Netflixin – Tällaisia sarjat ovat

Apple avaa suoratoistopalvelunsa Suomessa ja yli sadassa maassa marraskuussa. Tarjolla on 14 miljoonaa euroa jaksolta maksaneita sarjoja huipputekijöiltä. Kilpailu on kuitenkin kovaa.

Seuraavan vuoden aikana kuka tahansa iPhonen ostaja löytää napin takaa isolla rahalla tehtyjä uusia tv-sarjoja.

Niissä esiintyvät sellaiset tähdet kuin Jennifer Aniston, Reese Witherspoon ja Jason Momoa. Sarjoja ovat tehneet Steven Spielberg, Taika Waititi, M. Night Shyamalan, Oprah Winfrey ja moni muu. Osan tekeminen maksoi jaksoa kohti yhtä paljon kuin Game of Thronesin viimeinen kausi.

Ensi vuoden syksynä maailman suurin suoratoistopalvelu ei ehkä ole enää Netflix vaan Applen TV+.


Ei siksi, että noin 200 miljoonaa ihmistä ryntäisi maksamaan palvelusta viisi dollaria kuukaudessa. Vaan siksi, että luultavasti sen verran Apple saa myytyä laitteitaan seuraavan vuoden aikana. Yhtiö tarjoaa jokaiselle laitteen ostajalle vuoden maksuttoman käyttöoikeuden tv-palveluunsa.

Suomeksi sanottuna: Apple pakottaa jokaisen uuden iPhonen, iPadin, Macin ja Apple tv -laitteen ostajan tv-palvelunsa asiakkaaksi. Siksi jutun alussa mainitut Hollywood-tähdet ovat jokaisessa uudessa iPhonessa yhden nappulan takana ja siksi Apple todennäköisesti ohittaa ensi vuoden loppuun mennessä Netflixin 150 miljoonan asiakkaan määrän.

Arvio perustuu tähän: Apple myi tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 36 miljoonaa iPhonea, mikä tosin oli vähän aiempaan verrattuna. Kun mukaan lasketaan vielä kymmenet miljoonat myydyt Macit ja iPadit, Netflixin ohittaminen näyttää todennäköiseltä.

Teknologiajätti on tähän asti tehnyt rahansa pääasiassa myymällä laitteita, mutta se haluaa kovasti mukaan kuukausimaksubisnekseen. Kuten kaikki muutkin alalla.


Applen toimitusjohtaja Tim Cook julkisti TV+-palvelun 10. syyskuuta. Yhtiö oli kertonut siitä julkisuuteen jo aiemmin.

Eri asia on se, kuinka moni laitteen omistaja ottaa tv-palvelun aktiiviseen käyttöön. Eli kuinka moni painaa sitä neliön muotoista täppää puhelimensa ruudulla? Suoratoistopalvelun lopullinen testi nähdään, kun vuoden ilmainen katseluaika loppuu. Kuinka moni ostaa jatkoaikaa?

Apple tekee kaikkensa koukuttaakseen yli sata miljoonaa ihmistä vuoden aikana.

Se on iso tavoite, joka onnistuu vain ainutlaatuisella ja tasokkaalla sisällöllä. Kilpailu on kovaa, ja Netflixin, Disney+:n, Amazon Primen ja muiden pienempien kilpailijoiden valikoimat paranevat koko ajan.

Applen julkistettu tarjonta näyttää hulppealta. Rahaa ei ainakaan ole säästelty. Apple on laittanut miljardeja euroja yksinoikeudella julkaistavaan sisältöön.

Linja on Applelle tyypilliseen tapaan loppuun asti harkittu. Tuntuu, että jokainen potentiaalinen katsojasegmentti on tutkittu perusteellisesti ja sen jälkeen räätälöity juuri sille sopiva ohjelma. Lopuksi toteutukseen on palkattu maailman parhaat tekijät.

Tähän kaikkeen on joidenkin lähteiden mukaan palanut jo noin 5,4 miljardia euroa. Se on selvästi vähemmän kuin mitä Netflix käyttää omaan tuotantoonsa – arviolta 14 miljardia euroa vuodessa – mutta Apple tuntuu panostavan laatuun, ei määrään. Edesmenneen Apple-legendan Steve Jobsin hengessä, voisi sanoa.

Julkistuksissa on isoja nimiä, kiinnostavia konsepteja ja juuri sellaisia genrejä, joita striimauspalveluista katsotaan.


Seuraavaksi käymme läpi, minkälaisia sarjoja 1.marraskuuta on katsottavissa.

See on trailerin perusteella yllättävän vakuuttavan näköistä fantasia-scifiä. Tulevaisuuden maailmassa kukaan ei näe ja kaikki sotivat miekoilla.

Se on yllättävän vakuuttava siksi, että Netflix on väärällään kömpelöitä scifi-virityksiä. On virkistävää, että genreen jaksetaan vielä panostaa. Seen pääosassa on Game of Thronesin ja Aquamanin tähti Jason Momoa. Tekijöinä on Apinoiden planeetan, Nälkäpelin ja Peaky Blindersin tekijöitä. Traileria on katsottu jo yli 26 miljoonaa kertaa.

The Morning Show on draama aamu-tv:n tekijöistä.

Sarjassa on selkeä selkäänpuukotuskonsepti. Se käsittelee ihmissuhteita ja valtaa journalismin takana, ja päärooleissa nähdään Jennifer Aniston, Reese Witherspoon sekä amerikkalaisen Konttorin Steve Carell.

Sarja perustuu Brian Stelterin kirjaan Top of the Morning: Inside the Cutthroat World of Morning TV.

See ja The Morning Show ovat molemmat maksaneet lähteiden mukaan jopa 13,6 miljoonaa euroa jaksolta. Jaksokohtainen hintalappu on siis yhtä iso kuin Game of Thronesin viimeisen kauden jaksoilla. GoT:in jaksojen kustannukset nousivat kausi kaudelta, mutta Applen kärkisarjat aloittavat heti maailman kalleimpien tv-sarjojen hintaluokasta.

For All Mankind on puolestaan vaihtoehtohistoria, jossa Neuvostoliitto lähettää ensimmäisenä ihmisen Kuuhun ja Yhdysvallat lähtee takaa-ajoasemasta avaruuskilpailuun. Sarjan tekijä on 2000-luvun Battlestar Galactican kiitetty ja palkittu luoja Ronald D. Moore.


Helpsters on Muppetit tehneen Henson Companyn uusi lastenohjelma, joka opettaa lapsille koodaamista.

Myöhemmin on tulossa tietojen mukaan esimerkiksi Steven Spielbergin antologiasarja Amazing Stories, Isaac Asimovin Säätiö-romaaneihin perustuva sarja sekä Truth Be Told, joka on true crime -genreen keskittyvän podcastin pitäjästä kertova jännäri. Oprah Winfrey tekee Applelle dokumentteja.


Sarjoja riittää. Apple on kertonut julkaisevansa uuden sarjan joka viikko.

Apple on neuvotellut monien tekijöiden kanssa, mutta kaikki eivät ole lähteneet mukaan. Esimerkiksi ohjaaja-tuottaja-käsikirjoittaja J. J. Abramsin kerrotaan kieltäytyneen Applen tarjoamasta jopa 500 miljoonan dollarin eli noin 450 miljoonan euron arvoisesta sopimuksesta. Syyksi kerrotaan, että Apple halusi pääasiassa yksinoikeuden Abramsin töihin.

TV+-palvelu ei ole ihan täysin rajattu Applen omiin laitteisiin. Se toimii selaimella, ja lisäksi se on tulossa ainakin LG:n ja Sonyn älytelevisioihin.

Moni uusista sarjoista on tehty selkeästi aikuiseen makuun. Applea ja Disneyä yhdistää tiukka linja ikärajallisen sisällön suhteen. Nämä linjaukset näyttävät jatkuvan, kun yhtiöt julkistavat suoratoistopalvelunsa.

Ideologisesti linjausten taustat ovat erilaiset.

Disneyn nimi on vanhemmille takuu lapsille sopivista elokuvista, tv-sarjoista, leluista ja muusta viihteestä. Applen laitteisiin saa ladata vain sovelluksia ja ohjelmia, jotka ovat firman oman linjan mukaan laadukkaita, mikä tarkoittaa esimerkiksi ei mitään pornoon viittaavaakaan. Tämä oli Steve Jobsin näkemys, laatulupaus Applen asiakkaille.


Pari seuraavaa vuotta näyttävät, elääkö Jobsin henki Applen tv-palvelussa. Tuleeko siitä uusi iPod, joka mullisti musiikin kuuntelun, vai iTunes, joka lähes pilasi sen?

Jobs elää ainakin The Morning Show -sarjan trailerissa.

Se päättyy kohtaukseen, jossa Jennifer Aniston katselee Steve Carellin rikki olevaa televisiota ja kysyy: ”Mitä tv:llesi tapahtui?”

”Olimme eri mieltä”, sanoo Carrell. Hän oli juuri hakannut sen säpäleiksi.

Steve Jobs sanoi yhdessä viimeisistä haastatteluistaan ennen kuolemaansa vuonna 2011, että hän oli lopultakin ratkaissut uudenlaisen tv:n ongelman. Kukaan ei tiedä, mikä hänen ratkaisunsa oli.

Englanniksi Jobs sanoi Walter Isaacsonin kirjoittamassa elämäkerrassa:”I finally cracked it”.

”Cracked” tarkoittaa paitsi ratkaisemista, myös rikkomista ja rikki olevaa.

Yleinen käsitys on, että silloin Jobs suunnitteli uudenlaista tv-laitetta, samaan tapaan kuin iPhone oli ilmestyessään uudenlainen puhelin.

Kahdeksassa vuodessa aika on ajanut uudenlaisen televisiovastaanottimen ohi.

Applen uusi televisio ei ole uusi televisio, vaan pieni neliönmuotoinen täppä sen kaikissa muissa laitteissa.

Oikaisu 18.9. kello 11.42: Juttuun upotetun kuvan kuvatekstissä väitettiin virheellisesti, että kuvassa Jason Momoan kanssa olisi Oprah Winfrey. Kuvassa on on Alfre Woodard.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Uusnatsi julisti New Balancen lenkkitossut ”valkoisten ihmisten virallisiksi kengiksi” – Näin äärioikeisto yrittää omia esineitä, meemejä ja eleitä

 2. 2

  Arttu Wiskarin ravintola tekee pätevää pubiruokaa, jota tarjoilee hyvällä tuurilla Wiskari itse

 3. 3

  Jennifer Aniston villitsi ihmiset niin, että Instagram näytti kaatuneen – Mutta miksi näyttelijä liittyi palveluun vasta nyt?

 4. 4

  #Metoo alkoi kaksi vuotta sitten – nyt miehet kertovat, miten heidän elämänsä muuttui parempaan

 5. 5

  ”Ok”-merkistä tuli trollien käsissä vihasymboli, ja se on kuvalautojen toimintalogiikan ydintä, sanoo tutkija

 6. 6

  Ismo Leikola esiintyi James Cordenin show’ssa – Yleisö repesi #metoo-vitseille ja kahvinjuontikuvaukselle

 7. 7

  Vallilan uusi viinibaari Daily Dose tekee lasagnensa huolella ja panostaa muutenkin raaka-aineisiin

 8. 8

  Suomen ensimmäinen kapselihotelli tulee Lahteen – myös Helsingistä etsitään sopivia kiinteistöjä

  Tilaajille
 9. 9

  Pelkkiä alku- ja jälkiruokia tarjoava Söder-ravintola onnistuu usein, mutta jaettavien annosten palvelumuotoilu ontuu

 10. 10

  Tubettaja Mentaalisavuke julkaisi videon ”valkoisten heteromiesten kohtaamasta vääryydestä”, ja somessa repesi valtaisa keskustelu – tästä tapauksessa on kyse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Uusnatsi julisti New Balancen lenkkitossut ”valkoisten ihmisten virallisiksi kengiksi” – Näin äärioikeisto yrittää omia esineitä, meemejä ja eleitä

 2. 2

  Arttu Wiskarin ravintola tekee pätevää pubiruokaa, jota tarjoilee hyvällä tuurilla Wiskari itse

 3. 3

  #Metoo alkoi kaksi vuotta sitten – nyt miehet kertovat, miten heidän elämänsä muuttui parempaan

 4. 4

  Jennifer Aniston villitsi ihmiset niin, että Instagram näytti kaatuneen – Mutta miksi näyttelijä liittyi palveluun vasta nyt?

 5. 5

  Vallilan uusi viinibaari Daily Dose tekee lasagnensa huolella ja panostaa muutenkin raaka-aineisiin

 6. 6

  Ismo Leikola esiintyi James Cordenin show’ssa – Yleisö repesi #metoo-vitseille ja kahvinjuontikuvaukselle

 7. 7

  Vieras alkoikin puhua transsukupuolisuudestaan, AlfaTV päätti kieltää ohjelman esittämisen vastaisuudessa – soitimme osapuolille

 8. 8

  Pepe-sammakon piirtäjä tappoi luomuksensa sarjakuvassa, koska hahmosta oli tullut netin äärioikeiston maskotti – vastoin hänen tahtoaan

 9. 9

  Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivä Elizabeth Warren sivalsi homoliittojen vastustajia, videosta tuli nettihitti

 10. 10

  ”Ok”-merkistä tuli trollien käsissä vihasymboli, ja se on kuvalautojen toimintalogiikan ydintä, sanoo tutkija

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Väite kaurajuomien kaurattomuudesta ja niiden sisältämästä palmuöljystä synnytti pienen kohun – Selvitimme, mitä kauratuotteissa on ja ovatko ne ympäristöystävällisiä

 2. 2

  Ismo Leikola esiintyi James Cordenin show’ssa – Yleisö repesi #metoo-vitseille ja kahvinjuontikuvaukselle

 3. 3

  Brittijulkkis epäili Instagraminsa vuotavan keltaiseen lehdistöön ja viritti vuotajalle ansan – Internet riemastui

 4. 4

  #Metoo alkoi kaksi vuotta sitten – nyt miehet kertovat, miten heidän elämänsä muuttui parempaan

 5. 5

  Vieras alkoikin puhua transsukupuolisuudestaan, AlfaTV päätti kieltää ohjelman esittämisen vastaisuudessa – soitimme osapuolille

 6. 6

  Uusi Farouge on tyylikäs pettymys: Puitteet olivat kohdallaan, mutta maut jäivät vaimeiksi ja tarjoilijakin kiukutteli ruotsiksi

 7. 7

  Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

 8. 8

  Uusnatsi julisti New Balancen lenkkitossut ”valkoisten ihmisten virallisiksi kengiksi” – Näin äärioikeisto yrittää omia esineitä, meemejä ja eleitä

 9. 9

  Jokeri on tyhjä peili – Suomen katsotuimman elokuvan päähenkilö on kaikissa muodoissaan heijastanut aikaansa, ja päähän potkittu antisankari tekee sen jälleen

 10. 10

  Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivä Elizabeth Warren sivalsi homoliittojen vastustajia, videosta tuli nettihitti

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

 2. 2

  Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

 3. 3

  ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

  Tilaajille
 4. 4

  Helsinkiläisen opiskelijan poikkeuksellinen tutkielma kerää hehkutusta: ”Voimme tehdä eriytymiselle jotain melko yksinkertaisilla tavoilla”

 5. 5

  ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

 6. 6

  Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

 7. 7

  Murmelin kevätpäivä muuttui kauhuksi, HS näyttää 19 maailman parasta luontokuvaa

 8. 8

  ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

 9. 9

  Sveitsiläinen lentoyhtiö keskeytti uuden Airbus-koneensa käytön, kun sen moottorit hajosivat kolmesti Ranskan yllä

 10. 10

  Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

 2. 2

  ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

  Tilaajille
 3. 3

  Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

 4. 4

  Lapsensa onnettomuudessa menettäneet britti­vanhemmat järkyttyivät Valkoisessa talossa: Epäilty yli­ajaja oli Trumpin kutsumana viereisessä huoneessa

 5. 5

  Helsinkiläisen opiskelijan poikkeuksellinen tutkielma kerää hehkutusta: ”Voimme tehdä eriytymiselle jotain melko yksinkertaisilla tavoilla”

 6. 6

  Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

 7. 7

  Elisa Wirkkalan remontoimat ja sisustamat asunnot menevät kaupaksi nopeasti, ja nyt hän paljastaa vinkkinsä

  Tilaajille
 8. 8

  ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

 9. 9

  ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

 10. 10

  Kiina esitteli taistelu­helikopterin, joka muistuttaa lentävää lautasta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

  Tilaajille
 2. 2

  Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

  Tilaajille
 3. 3

  Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

  Tilaajille
 4. 4

  Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

 5. 5

  Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

 6. 6

  Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

  Tilaajille
 7. 7

  Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

 8. 8

  ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

  Tilaajille
 9. 9

  Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

 10. 10

  Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

  Tilaajille
 11. Näytä lisää