Netflixin hitti juuri nyt on Unbelievable – jonka feministiset pointit eivät onneksi ole moskaa

Miksi raiskauksen uhria ei uskota? Netflixin tositapahtumiin perustuva Unbelievable-sarja on hirveästä aiheestaan huolimatta virkistävä ja kenties muuttaa kokonaan tapaamme katsoa rikossarjoja.

Puukkomies tunkeutuu asuntoon keskellä yötä ja raiskaa nukkumassa olleen nuoren naisen. Kun nainen kertoo asiasta poliisille, alkaa uusi painajainen.

Näistä lähtökohdista käynnistyy Netflixin tuore, kahdeksanosainen rikossarja Unbelievable, joka on herätellyt keskustelua #metoo-ajan hengessä raiskausten uhrien kohtelusta ja naisiin kohdistuvan väkivallan vähättelystä. Lisäksi sarja onnistuu tuulettamaan rikosgenren kauhtuneita käsittelytapoja: synkistelyn, rankistelun ja väkivallalla mässäilyn sijaan keskitytään uhrin kokemukseen ja naispoliisien hedelmälliseen yhteistyöhön.

Unbelievable alkaa siitä, mistä useimmat rikossarjatkin: on nuori nainen, joka on kohdannut silmitönsä väkivaltaa. Mutta tätä naista ei löydetä paloiteltuna rantavedestä. Hän on jäänyt henkiin, hänen selvitymistarinansa vasta alkaa.

Sarja esittää rinnakkain, miltä näyttää, kun viranomaiset, joiden joiden pitäisi suojella uhria, hoitavat raiskaustutkimuksen huonosti, ja millainen ero sillä on, kun uhrin koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta kunnioitetaan traumaattisen kokemuksen jälkeen.

Etualalle nousee rikostutkimuksen seuraamisen lisäksi uhrien kokemus. Katsoja asetetaan näkökulmavalinnoilla uhrin asemaan. Postraumaattisissa välähdyksissä uhrin kehon koskemattomuus riistetään yhä uudestaan ja uudestaan. Se on epämiellyttävää katsottavaa, ja niin sen kuuluukin olla.

Tässä sarjan traileri:Älä lue enempää, jos haluat vältellä paljastuksia sarjasta.

”Käytännössä sinut pahoinpideltiin kahdesti, ensin oli raiskaaja ja sitten poliisi”, Brooke Smithin koskettavasti esittämä terapeutti sanoo nuorelle naiselle, Maria Adlerille.

Hyökkäyksestä poliisille kertoneella 18-vuotiaalla naisella on tosielämän esikuva, jota kutsutaan hänen keskimmäisellä nimellään Mariaksi Pulizer-palkitussa artikkelissa An Unbeliavable Story of Rape.

Unbelievablen on artikkelin pohjalta pääkäsikirjoittanut ja luonut Susannah Grant, joka on saanut Oscar-ehdokkuuden niin ikään tositapahtumiin perustuvasta Erin Brockovichista.

Artikkelin perusteella sarja ei yhtään liioittele sitä, miten lohduttomaan, yksinäiseen tilanteeseen Maria joutui raiskauksesta kertomisen jälkeen. Juttu alkaa lauseella: ”Kukaan ei tullut oikeuteen hänen kanssa tuona päivänä paitsi hänen julkinen oikeudenkäyntiavustajansa.”

Vuonna 2008 Mariaa syytettiin perättömän rikosilmoituksen tekemisestä, josta voidaan Yhdysvalloissa antaa enintään vuoden verran vankeutta.

Ennen raiskaustapausta Maria oli elänyt eri sijaisperheissä ja aloitteli itsenäistä elämäänsä tuetussa asumisyksikössä. Hän kävi töissä ja haaveili ajokortista.

Kun yksityiskohdat hyökkäyksestä hämärtyivät tuntikausia kestäneissä kuulusteluissa, poliisit alkoivat pitää Marian kertomusta raiskaavasta puukkomiehestä epäuskottavana. Koko elämänsä kaltoinkohdeltu Maria kertoo lopulta valheita saadakseen traumaattisen rikostutkinnan loppumaan. Kun asia tulee julki, hän menettää kaiken: työnsä, asuntonsa, ystävänsä.

Terapeutille hän sanoo, että hän katuu vain sitä, ettei valehdellut heti ja paremmin.

Unbelievable ei mene sieltä, mistä aita on matalin.

Särkyväisen oloista Maria Adleria esittää hienovireisesti Kaitlyn Dever, joka on tehnyt näyttelijänä läpimurtonsa elokuvassa Booksmart (2019). Muutenkin sarjan roolitus tekee vaikutuksen.

Esimerkiksi Nurse Jackien (2009–2015) ikipirteän hoitajan roolista tuttu kaksinkertainen Emmy-voittaja Merritt Wever näyttelee etsivä Karen Duvallin roolin vangitsevasti pehmeällä karismallaan. Elokuvien puolella myös viime vuosina loistanut (esim. Hereditary 2019) Toni Collette ottaa kaiken irti etsivä Grace Rasmussenin erikoisesta persoonasta.

Alun tapahtumista sarja ottaa aikaharppauksen vuosia eteen päin. Duvall ja Rasmussen alkavat selvittää tahoillaan raiskaustapauksia, jotka muistuttavat yksityiskohdiltaan kovasti Maria Adleriin kohdistunutta hyökkäystä. Lopulta rikostutkimukset yhdistyvät ja alkaa sarjaraiskaajan armoton jahtaaminen.

Koska naisiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta on ollut erityisellä tavalla pinnalla viime vuosina, ja siihen on liitetty identiteettipoliittisiksi luettuja teemoja feminismistä, pelkäsin etukäteen, että Unbeliavable olisi algoritmien ehdoilla tehtyä, kipeällä aiheella ratsastavaa pinnallista moskaa.

Onneksi pelko osoittautui turhaksi. Sarja on tehty ajatuksella ja huolellisesti, aiheen ansaitsemalla tarkkuudella. Esimerkiksi raiskaustutkimuksen kanssa hutiloivat miespoliisit esitetään myös ihmisinä – ei yksiulotteisina ja pahoina patriarkaatteina. Sarja osallistuu raiskauskulttuurin ympärillä käytyyn keskusteluun rakentavasti. Se kuvaa sitä, miten naisten kokemusten vähättely ei useinkaan johdu yksilöiden pahuudesta vaan rakenteissa piilevästä epätasa-arvosta.

Myös uhrit ovat erilaisia keskenään. He edustavat eri ikäluokkia, etnisyyksiä, ovat keskenään erinäköisiä. He eivät ole kaikki kuin mallikansiosta revittyjä (miksi niin usein rikossarjoissa naisten ruumiidenkin on oltava seksikkäitä). Raastavassa oikeussalikohtauksessa eräs uhreista pääsee kysymään raiskaajaltaan: ”Miksi valitsit minut?” Hän haluaa tietää, mitä hän voisi tehdä toisin, ettei hän enää koskaan joutuisi uhriksi. Hän suullistaa raiskauskulttuurin kieroutuneen väitteen siitä, että uhri voisi jotenkin, esimerkiksi omalla pukeutumisellaan, vaikuttaa siihen, joutuuko hän raiskauksen uhriksi.

Feministiset teemat nousevat esiin myös hienosti rakennetuista Colletten ja Weverin esittämistä poliisihahmoista. Ensinnäkin tuntuu hätkähdyttävältä edes nähdä etsiväparina kaksi naista. Sarja ravistelee muutenkin kääntämällä sukupuoliasetelmia: miksi tuntuu niin oudolta ja ennennäkemättömältä kohtaus, jossa on saman katon alla – ei kolme, neljä – vaan peräti kuusi naispoliisia yhdessä osallistumassa rikoksen ratkaisuun?

Miksi vastaavasti huoneellinen miehiä rikoksen kimpussa olisi mennyt luultavasti minulta ohi ilman, että se kiinnittäisi mitään huomiota.

Naisetsivät joutuvat kohtaamaan sukupuolittuneen väkivallan kohdalla myös oman naiseutensa ja epätoivon ja vihan tunteet, joita raiskaustapausten tutkiminen aiheuttaa.

Sarja esittää myös aiheellisen väitteen siitä, että naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ei oteta vakavasti miesvaltaisella alalla. Myös kiusallinen tilasto nostetaan esiin: poliisien perheissä kärsitään 40 prosenttia todennäköisemmin kotiväkivallasta kuin yhdysvaltalaisperheissä keskimäärin. Saman tutkimuksen mukaan naisia pahoinpitelevät poliisit myös hyödyntävät ja manipuloivat systeemiä peitelläkseen tekojaan. Poliisien tekemää väkivaltaa hyssytellään myös institutionaalisella tasolla, aivan kuten sarjassa esitetään: vain 19 prosenttia poliisien työnantajista antaisi potkut poliisille, jota on syytetty kahteen otteeseen kotiväkivallasta.

Unbeliavable onkin lopulta hyvin feministinen rikossarja.

Unbelievable korostaa sitä, minkälaista luovaa kekseliäisyyttä ja pikkutarkkuutta vaaditaan sarjarikollisen kiinnisaamiseksi, mutta se tekee sen feministisellä kulmalla”, toimittaja Jen Chaney kirjoittaa Vulturen artikkelissaUnbelievable Is the Most Feminist Crime Show I’ve Ever Seen”. Naiset käyttävät ovelasti hyväkseen niitä sosiaalisia rooleja, joita yhteiskunta heille tarjoaa.

Esimerkiksi yksi naispoliiseista saa ongittua tutkinnan kannalta tärkeitä salaisia tietoja, koska esittää tarvitsevansa niitä hyväntekeväisyystapahtuman järjestämiseen. Chaneyn mukaan sarja osoittaa myös alleviivamatta, miltä näyttää niin miesten kuin naistenkin feministisyys arjessa: työn ja perheen yhdistäminen on mahdollista, jos miehet ovat valmiita jäämään kotiin huolehtimaan lapsista.

”Kukaan ei ikinä syytä ryöstön uhria valehtelusta”, sanoo Maria Adlerin asianajaja, jonka avulla nuori nainen lopulta rohkaistuu hakemaan oikeutta. Katsojille annetaan puhdistava kokemus: oikeus tapahtuu, vääryys perutaan ja väärintekijöitä rangaistaan. Mutta hinta tuntuu silti aivan liian kalliilta.

Mitä jos Mariaa olisi vain uskottu heti alussa?
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Uuden Star Wars -elokuvan traileri julkaistiin – näinkö 42 vuotta kestänyt elokuvasarja loppuu?

 2. 2

  Etkö ymmärrä brexitistä enää yhtään mitään? Selitämme 100 sanalla, mistä nyt on kyse

 3. 3

  Klassikkoravintola Sogno löysi uuden kodin, jossa rento ja konstailematon meininki jatkuu kolmen tähden arvoisesti

 4. 4

  Ihmiset innostuivat jakamaan kokemuksiaan seksivalistuksesta riparilla – seksin sijaan veden juomista, ”ettei sielu mene pilalle”

 5. 5

  Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

 6. 6

  Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

 7. 7

  Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

 8. 8

  Suomalaiset kuvittelevat puhuvansa sukupuolineutraalia kieltä, mutta ovat väärässä – suomi on piilomaskuliininen kieli, jossa ”ihminen” on enemmänkin ”mies”

 9. 9

  ”Oletko ENFP vai INTJ?” Armottoman vanhentunutta persoonatestiä käytetään jatkuvasti työelämässä ja deittiprofiileissa – psykologi kertoo, miksi se ei toimi

 10. 10

  HBO:n suursatsaus Watchmen tuli yöllä julki – tästä on kyse klassikkosarjakuvaan perustuvassa uutuussarjassa

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Uuden Star Wars -elokuvan traileri julkaistiin – näinkö 42 vuotta kestänyt elokuvasarja loppuu?

 2. 2

  Ihmiset innostuivat jakamaan kokemuksiaan seksivalistuksesta riparilla – seksin sijaan veden juomista, ”ettei sielu mene pilalle”

 3. 3

  Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

 4. 4

  Etkö ymmärrä brexitistä enää yhtään mitään? Selitämme 100 sanalla, mistä nyt on kyse

 5. 5

  Klassikkoravintola Sogno löysi uuden kodin, jossa rento ja konstailematon meininki jatkuu kolmen tähden arvoisesti

 6. 6

  Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

 7. 7

  Nuoruus on arvokasta itsessään

 8. 8

  Osa faneista vaatii The Last Jedin poistamista Tähtien sodan kaanonista – analysoimme elokuvan, joka jakaa mieli­piteitä harvinaiseen tapaan

 9. 9

  Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

 10. 10

  HBO:n suursatsaus Watchmen tuli yöllä julki – tästä on kyse klassikkosarjakuvaan perustuvassa uutuussarjassa

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

 2. 2

  Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

 3. 3

  Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

 4. 4

  Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

 5. 5

  Uuden Star Wars -elokuvan traileri julkaistiin – näinkö 42 vuotta kestänyt elokuvasarja loppuu?

 6. 6

  HBO:n suursatsaus Watchmen tuli yöllä julki – tästä on kyse klassikkosarjakuvaan perustuvassa uutuussarjassa

  Tilaajille
 7. 7

  Taika Mannilan #whatagirlfeelz on vastalause Instagramin jaksuhalienergialle ja saliselfieille – Tällaista on muodikas ”sad girl -estetiikka”

 8. 8

  Ihmiset innostuivat jakamaan kokemuksiaan seksivalistuksesta riparilla – seksin sijaan veden juomista, ”ettei sielu mene pilalle”

 9. 9

  Uusnatsi julisti New Balancen lenkkitossut ”valkoisten ihmisten virallisiksi kengiksi” – Näin äärioikeisto yrittää omia esineitä, meemejä ja eleitä

 10. 10

  Jennifer Aniston villitsi ihmiset niin, että Instagram näytti kaatuneen – Mutta miksi näyttelijä liittyi palveluun vasta nyt?

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Nokia keskeyttää osingonmaksun ja muuttaa tulevaisuudennäkymänsä huonommiksi

 2. 2

  Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

 3. 3

  Keski-ikä ja muut elämänvaiheet on ymmärretty väärin, sanoo tutkija – Se, mihin ryhmään kuulut, ei olekaan kiinni ikävuosista

  Tilaajille
 4. 4

  Perussuomalaiset yhä suurin puolue, keskustan puheenjohtajavaihdos ei näy kannatuksessa

 5. 5

  Nordea valahti tappiolle, pienentää roimasti osinkoa ja varoittaa uusista henkilöstövähennyksistä

 6. 6

  Kaikilla on liikaa tavaraa, mutta etenkin muovin hävittäminen on vielä haitallisempaa kuin sen ostaminen

  Tilaajille
 7. 7

  Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

  Tilaajille
 8. 8

  Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

 9. 9

  Tara Junker hämmästeli ruotsalaisten intoa puhua suolistobakteereista – Nyt hän haluaa kertoa suomalaisille, miten suoliston bakteerikantaa voi parantaa

  Tilaajille
 10. 10

  HS arvioi juures- ja linssisipsien maun ja terveellisyyden – Voittajalastut pärjäävät maussa perunalastuille mennen tullen

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

 2. 2

  Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

  Tilaajille
 3. 3

  Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

 4. 4

  Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

 5. 5

  Rekasta löytyi 39 ruumista Britanniassa, ihmisiä sisältänyt kontti lastattiin lauttaan Belgiassa

 6. 6

  Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

 7. 7

  Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

 8. 8

  Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

  Tilaajille
 9. 9

  Maailman muoviroskasta suuri osa on peräisin vain muutaman suuryhtiön tuotteista – ykkösenä Coca-Cola

 10. 10

  Valkotakkinen mies yritti raahata pojan pois Pohjois-Tapiolassa, epäilty saatu kiinni

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

  Tilaajille
 2. 2

  Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

 3. 3

  Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

 4. 4

  Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

 5. 5

  Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

 6. 6

  Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

 7. 7

  Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

 8. 8

  Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

 9. 9

  Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

  Tilaajille
 10. 10

  HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

  Tilaajille
 11. Näytä lisää